Read about Imvros and Tenedos: Violations of the Lausanne Treaty Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 05-09-01

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΜΠΟΥΣ: ΜΗΔΕΝΙΚΗ ΑΝΟΧΗ ΓΙ' ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΛΕΗΛΑΤΟΥΝ
  • [02] ΘΑ ΞΕΠΕΡΑΣΕΙ ΤΟΥΣ 1.000 Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΤΩΝ ΘΥΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΠΑΝΙΚΟΥ ΣΤΗ ΒΑΓΔΑΤΗ
  • [03] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ
  • [04] ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΗΓΕΣΙΑ ΤΩΝ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΩΝ Ο Φ.ΝΑΝΟ
  • [05] ΑΡΧΙΖΕΙ ΣΗΜΕΡΑ Η ΑΤΥΠΗ ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΗΣ Ε.Ε.
  • [06] ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΟΥ ΑΚΗ ΓΟΥΝΑΡΗ ΣΤΟ ΠΑΝΟΡΑΜΑ

  • [01] ΜΠΟΥΣ: ΜΗΔΕΝΙΚΗ ΑΝΟΧΗ ΓΙ' ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΛΕΗΛΑΤΟΥΝ

    Ουάσινγκτον, 1 Σεπτεμβρίου 2005 (16:49 UTC+2)

    Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους προειδοποίησε ότι δεν θα υπάρξει καμιά ανοχή γι' αυτούς που προβαίνουν σε λεηλασίες μετά το πέρασμα του κυκλώνα Κατρίνα και για όσους επωφελούνται από την κατάσταση για να πλουτίσουν.

    "Πιστεύω πως πρέπει να υπάρχει μηδενική ανοχή για όσους παραβιάζουν το νόμο σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης όπως αυτή εδώ", δήλωσε ο Μπους μιλώντας στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ABC.

    Ο πρόεδρος αναφέρθηκε σ' αυτούς που κάνουν λεηλασίες στη Νέα Ορλεάνη, ο αριθμός των οποίων αυξάνεται, αλλά και σ' αυτούς που προσπαθούν να εξαπατήσουν με την τιμή της βενζίνης, με τις ασφάλειες ή ακόμη και οικειοποιούμενοι είδη αρωγής.

    "Ήμουν πολύ σαφής στο θέμα αυτό με τον υπουργό Δικαιοσύνης", πρόσθεσε.

    "Είναι πολύ σημαντικό οι πολίτες όλων των περιοχών που επλήγησαν να αναλάβουν τις ευθύνες τους ώστε η κατάσταση να παραμείνει υπό έλεγχο και οι άνθρωποι να μην εκμεταλλεύονται αυτούς που είναι ευάλωτοι", δήλωσε ο Μπους. Διευκρίνισε πως οι Αμερικανοί θα πρέπει να κάνουν οικονομία στη βενζίνη μετά την κρίση και πρόσθεσε πως περιμένει από τη Σαουδική Αραβία να κάνει "ό,τι μπορεί" για να παράσχει περισσότερο πετρέλαιο.

    Ο αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ακόμη πως 22.000 εθνοφρουροί βρίσκονται "καθ' οδόν". "Αν υπάρξει ανάγκη για περισσότερους εθνοφρουρούς, θα σταλούν περισσότεροι", πρόσθεσε ο Μπους.

    "Εξάλλου έχουμε και στρατιωτικούς επιτόπου που θα αποφασίσουν πού πρέπει να συνεχίσουμε να αναζητούμε θύματα και να σπεύδουμε σε βοήθειά τους και κατόπιν θα διανείμουν τα τρόφιμα, τα φάρμακα και το νερό στην πληθυσμο", δήλωσε.

    "Θέλω να ξέρει ο κόσμος πως υπάρχει ακόμη πολλή βοήθεια έτοιμη να διοχετευτεί", πρόσθεσε ο Μπους.

    [02] ΘΑ ΞΕΠΕΡΑΣΕΙ ΤΟΥΣ 1.000 Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΤΩΝ ΘΥΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΠΑΝΙΚΟΥ ΣΤΗ ΒΑΓΔΑΤΗ

    Βαγδάτη, 1 Σεπτεμβρίου 2005 (08:43 UTC+2)

    Στους 945, ανέρχονταν το πρωί της Πέμπτης οι νεκροί από τον πανικό, που προκάλεσε το μεσημέρι της Τετάρτης μία φήμη, μετά από τις επιθέσεις σε σιιτικό τέμενος της Βαγδάτης, ενώ προβλέπεται ότι ο αριθμός των θυμάτων αυτού του φοβερού περιστατικού θα ξεπεράσει τους 1.000, σύμφωνα με ανακοίνωση των υγειονομικών αρχών του Ιράκ.

    Στην αρχή τουλάχιστον επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν και 36 τραυματίσθηκαν όταν τέσσερις όλμοι και αριθμός ρουκετών έπεσαν κοντά στο τζαμί Καντιμίγια της βόρειας Βαγδάτης.

    Την ίδια ώρα τεράστιο πλήθος ενός εκατομμυρίου προσκυνητών κατευθύνονταν στο τέμενος για να γιορτάσει θρησκευτική επέτειο των Σιιτών.

    Επακολούθησε πανικός και σύμφωνα με νεώτερο απολογισμό των ιρακινών αρχών ασφαλείας τουλάχιστον 816 άνθρωποι βρήκαν το θάνατο στην απελπισμένη προσπάθεια διαφυγής από τον τόπο της επίθεσης, και ενώ σύμφωνα με φήμες που διαδίδονταν υπήρχαν καμικάζι βομβιστές μέσα στο πλήθος.

    Δεκάδες πιστοί ποδοπατήθηκαν και πέθαναν από ασφυξία μέσα στο συνωστισμό ενώ εκατοντάδες βρήκαν το θάνατο πέφτοντας από τη γέφυρα Αλ Αϊμα στον ποταμό Τίγρη. Επίσης τουλάχιστον 323 προσκυνητές τραυματίσθηκαν σύμφωνα με αστυνομικές πηγές. Μέχρι στιγμής καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη των αρχικών επιθέσεων.

    Ανταποκριτής του BBC μεταδίδει ότι οι ρίψεις όλμων και ρουκετών μέσα σε πλήθος έγιναν μία από τις ιερότερες ημέρες του σιιτικού ημερολογίου και προφανώς είχε σκοπό να αναζωπυρώσει την αντιπαράθεση με τους Σουνίτες

    [03] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ

    Αθήνα, 1 Σεπτεμβρίου 2005 (13:16 UTC+2)

    " Η Δικαιοσύνη είναι το ισχυρότερο θεμέλιο της Δημοκρατίας",δήλωσε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, ο οποίος επισκέφθηκε το υπουργείο Δικαιοσύνης και συναντήθηκε με τον υπουργό Αναστάσιο Παπαληγούρα, στο πλαίσιο των επισκέψεων του στα υπουργεία για την εξέταση της υλοποίησης του κυβερνητικού έργου.

    Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην πρόθεση της κυβέρνησης να καταπολεμηθούν τα κρούσματα διαφθοράς που αποκαλύφθηκαν πέρυσι και τόνισε:

    "Παραλάβαμε μιά δικαιοσύνη διαβρωμένη από δικαστικά και παραδικαστικά κυκλώματα,μιά δικαιοσύνη που οι παρεμβάσεις και οι πιέσεις των κυβερνήσεων του χθες έπλητταν την ανεξαρτησία και την αποτελεσματικότητα της".

    Ο κ. Καραμανλής είπε ότι " το έργο της κάθαρσης και της εξυγίανσης του θεσμού προχωρά τόσο από την ηγεσία της Δικαιοσύνης,όσο και με συγκεκριμένες νομοθετικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης".

    Και συμπλήρωσε:

    "Θεσπίσαμε αυστηρά μέτρα που αποτυπώνουν τη βούληση της κυβέρνησης μας να καταπολεμηθούν τα όποια φαινόμενα διαφθοράς, να υπάρξει στήριξη στους έντιμους και ακέραιους δικαστικούς λειτουργούς που είναι η συντριπτική πλειοψηφία".

    Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε ακόμη στα νομθετικά μέτρα που έχει ήδη λάβει η κυβέρνηση για την επιτάχυνση της απονομής της Δικαιοσύνης με τους εξής κύριους άξονες:

    - Την ταχύτερη περαίωση των δικαστικών διαδικασιών,την απλούστευση και την επίσπευση της ποινικής προδικασίας,τη βελτίωση της λειτουργίας των ποινικών δικαστηρίων και την ενίσχυση των δικαιωμάτων των κατηγορουμένων,σύμφωνα με τη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

    Ο κ.Καραμανλής επεσήμανε επίσης το σημαντικό έργο που έχει γίνει στη Δικαιοσύνη σε επίπεδο υλικοτεχνικής υποδομής,με τη δημιουργία νέων δικαστικών μεγάρων και σωφρονιστικών καταστημάτων,καθώς και τον εκσυγχρονισμό του πληροφοριακού συστήματος σε όλα τα δικαστήρια.

    "Οι παρεμβάσεις μας ",δήλωσε ο πρωθυπουργός," ήδη φέρνουν αποτελέσματα , οδηγούν σε σημαντικές αλλαγές που σταδιακά γίνονται αντιληπτές τόσο στον πολίτη που συχνά ταλαιπωρείται στα δικαστήρια, όσο και στους δικαστικούς λειοτυργούς και τους δικηγόρους".

    [04] ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΗΓΕΣΙΑ ΤΩΝ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΩΝ Ο Φ.ΝΑΝΟ

    Τίρανα, 1 Σεπτεμβρίου 2005 (16:34 UTC+2)

    Την παραίτησή του από την ηγεσία του Σοσιαλιστικού Κόμματος, ανακοίνωσε ο πρόεδρος του κόμματος και απερχόμενος πρωθυπουργός της Αλβανίας, Φατός Νάνο, αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση από την Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή των οριστικών αποτελεσμάτων των βουλευτικών εκλογών της 3ης Ιουλίου, τα οποία επιβεβαίωσαν τη νίκη του Δημοκρατικού Κόμματος, του Σαλί Μπερίσα.

    Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε ο κ.Νάνο στο πρωθυπουργικό Μέγαρο, τόνισε ότι παραμένει συνεπής προς την προεκλογική του δέσμευση ότι θα παραιτηθεί εάν το Σοσιαλιστικό Κόμμα χάσει τις εκλογές. "Η παραίτησή μου θα σημάνει την αρχή της αναδιοργάνωσης και της μεταρρύθμισης στο Σοσιαλιστικό Κόμμα", είπε ο κ.Νάνο και ανακοίνωσε ότι μέχρι τη διεξαγωγή του συνεδρίου το κόμμα θα διευθύνεται από το γενικό γραμματέα Γκράμος Ρούτσι.

    Ο κ.Νάνο επισήμανε τη σημασία που έχουν για το μέλλον της χώρας οι εκλογές της 3ης Ιουλίου, λέγοντας χαρακτηριστικά: "Αποτέλεσαν ένα σημαντικό τεστ για την ένταξη της Αλβανίας στις ευρωατλαντικές δομές. Και ακριβώς γι' αυτό το λόγο", πρόσθεσε, "η κυβέρνηση και το Σοσιαλιστικό Κόμμα απέδειξαν ότι είχαν την πολιτική βούληση για την εκπλήρωση των ευρωπαϊκών στάνταρντς. Για την κυβέρνηση και το Σοσιαλιστικό Κόμμα τα στάνταρντς αυτά είχαν περισσότερη σημασία απ' ότι το αποτέλεσμα των εκλογών". Την ίδια βούληση δεν είχε, όπως είπε, το Δημοκρατικό Κόμμα, το οποίο ο κ.Νάνο κατηγόρησε, ότι "εφάρμοσε επαγγελματικό σχέδιο νοθείας". Ο κ.Νάνο χαρακτήρισε "απαράδεκτες πολιτικά" τις εκλογές και "αμφίβολης νομιμότητας" τους θεσμούς που προέκυψαν. "Στην Αλβανία θα κυβερνήσει η μειοψηφία και όχι η πλειοψηφία, διότι το αποτέλεσμα των εκλογών είναι διαστρεβλωμένο", είπε και πρόσθεσε. "Είναι παράδοξο το αποτέλεσμα των εκλογών, διότι στο πλειοψηφικό σύστημα τα αριστερά κόμματα έλαβαν 130 χιλιάδες ψήφους περισσότερες από τα δεξιά κόμματα και το Δημοκρατικό Κόμμα κερδίζει 14 έδρες έναντι του Σοσιαλιστικού Κόμματος".

    Ο απερχόμενος πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι η μεταβίβαση της εξουσίας "θα γίνει κανονικά". Για πρώτη φορά στην ιστορία του πλουραλισμού στην Αλβανία, η μεταβίβαση της εξουσίας θα γίνει με τόση μεθοδικότητα και πλήρη ενημέρωση για την κατάσταση των υπουργείων στους νέους υπουργούς, τόνισε καταλήγοντας.

    -Κλέαρχος Λιάτης-

    [05] ΑΡΧΙΖΕΙ ΣΗΜΕΡΑ Η ΑΤΥΠΗ ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΗΣ Ε.Ε.

    Νιούπορτ Ουαλίας, 1 Σεπτεμβρίου 2005 (10:28 UTC+2)

    Αρχίζει σήμερα στο Νιούπορτ της Ουαλίας η άτυπη σύνοδος των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ οι οποίοι θα συζητήσουν το διαπραγματευτικό πλαίσιο της Τουρκίας.

    Την Κύπρο θα εκπροσωπήσει στη σύνοδο ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Ιακώβου

    Η βρετανική προεδρία της ΕΕ θα υποβάλει σήμερα νέο τροποποιημένο σχέδιο πολιτικής δήλωσης της ΕΕ που θα απαντά στην γραπτή τουρκική δήλωση περί μη αναγνώρισης της Κύπρου.

    Αυτό ήταν το αποτέλεσμα της χθεσινής συνεδρίας των Μονίμων Αντιπροσώπων των 25 στις Βρυξέλλες όπου συζητήθηκε η τουρκική δήλωση που συνοδεύει την υπογραφή στις 29 Ιουλίου του πρωτοκόλλου της τελωνειακής ένωσης από την Αγκυρα, ότι δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία.

    Η συζήτηση των Μονίμων Αντιπροσώπων, που πραγματοποιήθηκε ενόψει της άτυπης συνόδου των Υπουργών Εξωτερικών (Gymnich) που συνέρχεται σήμερα και αύριο στο Νιούπορτ της Ουαλίας, άρχισε με την παρουσίαση από τη νομική υπηρεσία του Συμβουλίου Υπουργών γνωμοδότησης για την τουρκική μονομερή δήλωση, όπως της είχε ζητηθεί από τη βρετανική προεδρία.

    Σύμφωνα με τη Νομική Υπηρεσία του Συμβουλίου, η τουρκική δήλωση δεν παράγει νομικά αποτελέσματα και δεν έχει καμία νομική ισχύ. Συνεπώς, δεν επηρεάζει την υπογραφή του πρωτοκόλλου. Επίσης, στη γνωμοδότηση υπογραμμίζεται ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις θα διεξαχθούν μεταξύ της Τουρκίας και των 25 κρατών μελών της χθεσινής Ευρωπαϊκής Ενωσης. Από αυτή τη διαπίστωση, επισημαίνει η Νομική Υπηρεσία του Συμβουλίου, απορρέει ότι «η έναρξη των διαπραγματεύσεων αποτελεί αναπόφευκτα μία de facto αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία».

    Στη συνέχεια, η βρετανική προεδρία υπέβαλε στους εταίρους ένα σχέδιο πολιτικής δήλωσης της ΕΕ που να απαντά στην τουρκική πλευρά. Το σχέδιο δήλωσης της προεδρίας, το οποίο άρχιζε με τη φράση ''Οι 25 καλωσορίζουν την υπογραφή του πρωτοκόλλου από την Τουρκία''. Το προσχέδιο σημειώνει ακόμη ότι προσβλέπει στη χωρίς διάκριση εφαρμογή του πρόσθετου πρωτοκόλλου και από τα δύο μέρη.

    Το εν λόγω προσχέδιο κρίθηκε μη ικανοποιητικό από την Κύπρο, την οποία εκπροσώπησε ο πρέσβης Νίκος Αιμιλίου, τη Γαλλία, την Ελλάδα και άλλα κράτη μέλη.

    Η συντριπτική πλειοψηφία των κρατών μελών τάχθηκαν υπέρ μίας «αντιδήλωσης» από την πλευρά της ΕΕ, η οποία πρέπει να συμπεριλαμβάνει τα εξής:

    1. Την υποχρέωση της Τουρκία να εφαρμόσει πλήρως το πρωτόκολλο της τελωνειακής ένωσης.

    2. Να αναφέρεται ότι η τουρκική δήλωση περί μη αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν παράγει νομικά αποτελέσματα και δεν έχει καμία νομική ισχύ, όπως γνωμοδότησε η νομική υπηρεσία του Συμβουλίου.

    3. Να επισημαίνεται ότι η Τουρκία πρέπει να ομαλοποιήσει τις σχέσεις της με την Κυπριακή Δημοκρατία.

    4. Τη δημιουργία ενός Monitoring (σύστημα παρακολούθησης) για την εφαρμογή του πρωτοκόλλου από την Τουρκία.

    Ετσι, τα περισσότερα κράτη μέλη, με επικεφαλής την Κύπρο, τη Γαλλία και την Ελλάδα, ζήτησαν από την προεδρία να πάρει πίσω το σχέδιο δήλωσης και να το τροποποιήσει κατά τέτοιο τρόπο ώστε να συμπεριλαμβάνει τα προαναφερθέντα σημεία. Σημειωτέον ότι η Γαλλία παρουσίασε ένα non paper (ανεπίσημο έγγραφο), στο οποίο αναφέρονται τα παραπάνω 4 σημεία.

    Το νέο τροποποιημένο σχέδιο της προεδρίας θα υποβληθεί σήμερα στη σύνοδο των ΥΠΕΞ στο Νιούπορτ και σε περίπτωση που γίνει αποδεκτό από τους 25 θα επανέλθει την ερχόμενη εβδομάδα στο Συμβούλιο Μονίμων Αντιπροσώπων, ώστε να υιοθετηθεί επίσημα χωρίς συζήτηση (σημείο Α) στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας που θα συνέλθει στις 19 Σεπτεμβρίου..

    [06] ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΟΥ ΑΚΗ ΓΟΥΝΑΡΗ ΣΤΟ ΠΑΝΟΡΑΜΑ

    Θεσσαλονίκη, 31 Αυγούστου 2005 (21:47 UTC+2)

    «Τραγουδάμε Ελλάδα» και στο Πανόραμα. Το επιτυχημένο ομώνυμο πρόγραμμα του κορυφαίου συνθέτη, ενορχηστρωτή, διευθυντή ορχήστρας και πιανίστα, Άκη Γούναρη, φιλοξενείται για μία και μοναδική συναυλία, τη Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου, στον αύλειο χώρο του παλιού δημοτικού σχολείου Πανοράματος, με ώρα έναρξης 9 μ.μ.

    Η εκδήλωση διοργανώνεται από το Δήμο Πανοράματος και τη Νομαρχία Θεσσαλονίκης.

    Πασίγνωστα τραγούδια που έγραψαν, μεταξύ άλλων, οι κορυφαίοι συνθέτες μας Χατζιδάκις, Θεοδωράκης, Ξαρχάκος, Σαββόπουλος και οι ποιητές Ελύτης, Σεφέρης, Ρίτσος, Γκάτσος, όπως και άλλες αγαπημένες λαϊκές μελωδίες, θα «παρελάσουν» στην ξεχωριστή αυτή συναυλία, που βασίζεται στη συμμετοχή του κοινού.

    Τα τραγούδια θα αποδώσουν οι Δημήτρης Νικολούδης, Φιλιώ Καζάρα, Χριστίνα Κεχαϊδου, Αλέξανδρος Καλλιφατίδης, η Δημοτική Χορωδία Πανοράματος, πενταμελής ορχήστρα και ο Άκης Γούναρης, που έχει και την όλη ευθύνη της συναυλίας.

    «Η ιδέα για τη συναυλία αυτή δεν είναι καινούργια», λέει ο ίδιος ο Άκης Γούναρης. «Γεννήθηκε και μεγάλωσε μαζί μας. Γιατί η μουσική που τραγουδάμε διαπερνά και συνταράσσει τη ζωή μας. Και, τι περίεργο! Όσο 'παλιώνει', τόσο πιο καινούργια και δροσερή φαίνεται. Ίσως γιατί είναι ένα κομμάτι από την ψυχή όλων μας».


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Thursday, 1 September 2005 - 18:13:42 UTC