Browse through our General Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 05-09-13

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΣΤΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ ΠΕΛΛΑΣ ΚΑΙ ΦΛΩΡΙΝΑΣ
  • [02] ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Ο ΑΛ. ΑΛΑΒΑΝΟΣ
  • [03] Η ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΕΝΕΚΡΙΝΕ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΜΗΤΡΩΟ
  • [04] ΑΥΡΙΟ Η ΕΝΑΡΚΤΗΡΙΑ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΔΗΜΗΤΡΙΩΝ ΣΤΟ ΜΜΘ

  • [01] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΣΤΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ ΠΕΛΛΑΣ ΚΑΙ ΦΛΩΡΙΝΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 13 Σεπτεμβρίου 2005 (16:38 UTC+2)

    Τη Μητρόπολη Εδέσσης Πέλλης και Αλμωπίας επισκέπτεται σήμερα ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

    Ο κ.κ. Βαρθολομαίος έφτασε στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» συνοδευόμενος από τους Μητροπολίτες Θεοδωρουπόλεως Γερμανό, Πριγκηπονήσων Ιάκωβο, Λέρου και Καλύμνου Παϊσιο, τον Αρχιγραμματέα της Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου Ελπιδοφόρο Λαμπριανίδη, διακόνους του Πατριαρχείου και τον Νικόλαο Σαϊδάμ εκπρόσωπο της Νεολαίας της Κωνσταντινούπολης.

    Τον κ.κ. Βαρθολομαίο υποδέχτηκαν ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδας Χριστόδουλος, σαράντα δύο μητροπολίτες από την Ελλαδική Εκκλησία, τις Μητροπόλεις της Βόρειας Ελλάδας και της Αρχιεπισκοπής της Κρήτης.

    Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης, Νικόλαος Τσιαρτσιώνης ενώ στην υποδοχή παραβρέθηκαν ο Γενικός Γραμματέας Κεντρικής Μακεδονίας Γεώργιος Τσιότρας, ο Νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης και εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας καθώς και ο Πρόξενος της Γερμανίας, Νόρμπερτ Νάντσλσκι.

    Στην ομιλία του ο Οικουμενικός Πατριάρχης τόνισε ότι: «Κατά τας ολίγας ημέρας τής εδώ παραμονής μας θα έχουμε την ευκαιρία να συναντηθώμεν και πάλι με πολλούς εξ ημών, να συνομιλήσουμε εγκαρδίως, να εκφράσουμε προς αλλήλους ζωηρότερα τα αρχαία αισθήματά μας αγάπης και τιμής και να ενισχύσουμε τους ήδη στενούς και ακατάληπτους δεσμούς μας». Παράλληλα αναφέρθηκε στους δεσμούς που ενώνει τους Έλληνες της Μακεδονίας με τη Μικρά Ασία καθώς πολλοί απ' αυτούς προέρχονται από τις μικρασιατικές περιοχές.

    Τον Οικουμενικό Πατριάρχη προσφώνησε ο κ. Χριστόδουλος λέγοντας ότι έρχεστε εδώ στην ελληνική Μακεδονία για να συνεχίσετε την επίσκεψη του 1999 και να επισκεφθείτε τις Μητροπόλεις που τότε δεν προλάβατε να επισκεφθείτε. Παράλληλα τόνισε ότι στην ελληνική Μακεδονία ακούστηκε πρώτα ο λόγος του Χριστού από το στόμα του Απόστολου Παύλου ενώ για τη Θεσσαλονίκη είπε ότι αποτελεί την γενέτειρα του Κυρίλλου και του Μεθοδίου.

    Από την πλευρά του ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης αποκάλεσε τον Πατριάρχη εγγυητή της ενότητας των Ορθοδόξων Εκκλησιών.

    Τέλος ο κ. Ψωμιάδης χαρακτήρισε τον Πατριάρχη στην ομιλία του θεματοφύλακα των παραδόσεων του γένους μας.

    Να σημειωθεί ότι την Παρασκευή ο Οικουμενικός Πατριάρχης και η συνοδεία του θα επισκεφθεί τη Μητρόπολη Φλώρινας.

    [02] ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Ο ΑΛ. ΑΛΑΒΑΝΟΣ

    Θεσσαλονίκη, 13 Σεπτεμβρίου 2005 (19:21 UTC+2)

    Συναντήσεις και περιοδείες στο πλαίσιο της 70ης Δ.Ε.Θ. πραγματοποιεί κλιμάκιο του ΣΥ.ΡΙ.Ζ.Α. με επικεφαλής τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας Αλέκο Αλαβάνο, μαζί με τους βουλευτές Μίνα Ξηροτύρη, Γιάννη Δραγασάκη, τον Παν. Λαφαζάνη, υπεύθυνο για την οικονομική και κοινωνική πολιτική του ΣΥΝ και μέλος της ΠΓ. του κόμματος, Αλ. Φλαμπουράρη, μέλος της ΠΓ του ΣΥΝ και τα μέλη της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ τους Γ.Θεωνά, Ευθ. Καβουριάρη, Τ. Κανταρά, Π. Κλαυδιανό και Ν.Παυλίδη.

    Σήμερα, το κλιμάκιο του ΣΥ.ΡΙ.Ζ.Α. επισκέφθηκε τα ΕΛΠΕ.

    Μετά τη συζήτηση που είχε με τους εργαζόμενους, ο Πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Αλαβάνος, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων δήλωσε:

    «Είχαμε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση με στελέχη της Διοίκησης των ΕΛΠΕ και εκπροσώπους των εργαζομένων.

    Τα ΕΛΠΕ είναι μια στρατηγικής σημασίας επιχειρήση. Για μας είναι σημαντικό το να λυθούν προβλήματα, όπως το γεγονός, για παράδειγμα, ότι άλλες χώρες της Ε.Ε. όπως είναι η Γαλλία, δίνουν τα προϊόντα της διύλισης κατά 30% περίπου κάτω από την τιμή που τα δίνουμε εμείς.

    Μας ενδιαφέρουν πάρα πολύ οι σοβαρές διαφορές που υπάρχουν, πέρα από το θέμα των φόρων, ανάμεσα στις τιμές των διυλισμένων προϊόντων και τις τιμές που δίνουν τα βενζινάδικα. Αυτό το βλέπει κανείς ερχόμενος εδώ και συναντώντας και βενζινάδικα έξω από την πόρτα των ΕΛΠΕ με εντελώς διαφορετικές τιμές. Γι' αυτό το λόγο νομίζουμε ότι πρέπει να υπάρξει και κοστολογικός έλεγχος από την πολιτεία , αλλά πρέπει να γίνονται και ορισμένοι έλεγχοι στο μάρκετιγκ το οποίο γίνεται από διάφορες εταιρείες εμπορίας όπου παρουσιάζουν τις ίδιες βενζίνες με εσάνς βανίλιας , με εσάνς από ρούμι κλπ. γεγονός που συμβάλει στην άνοδο της τιμής.»

    Αναφερόμενος στο ζήτημα του επιδόματος θέρμανσης, Αλ. Αλαβάνος τόνισε:

    «Θεωρούμε απαράδεκτη τη στάση του Πρωθυπουργού, εδώ στη Θεσσαλονίκη, τη στιγμή που μέσα στην Ε.Ε. η Πολωνία, παρά την αρχική απόφαση των Υπουργών Οικονομικών να μην μειώσουν του φόρους του πετρελαίου, αποφάσισε να μειώσει τους φόρους στο πετρέλαιο, η Γαλλία αποφάσισε να πάρει ειδικά μέτρα ενίσχυσης των αγροτών για να αντιμετωπίσουν τις αυξημένες τιμές του πετρελαίου, το Βέλγιο προχωρεί σε ενίσχυση των αδύνατων κοινωνικών ομάδων με επίδομα θέρμανσης .

    Γιατί στην Ελλάδα δεν παίρνουμε τέτοια μέτρα; Και το ξαναλέω, εμείς δεν το θεωρούμε επίδομα ελεημοσύνης. Θεωρούμε ότι αυτό που έκανε η κυβέρνηση, μειώνοντας κατά 10% τη φορολογία στα κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων, θα μπορούσε να το κάνει και οφείλει να το κάνει με τα ευπαθή κοινωνικά στρώματα, με μια ουσιαστική μείωση ή επιστροφή του ΦΠΑ στο πετρέλαιο.»

    Για την Ο.Α. υπογράμμισε τα εξής:

    «Νομίζω ότι οι εργαζόμενοι στην Ο.Α , αλλά και όλες οι δυνάμεις της εργασίας, πρέπει να αντισταθούν και να μην αφήσουν να περάσει αυτή η διάλυση και το ξεπούλημα της Ο.Α με πρόσχημα το απαράδεκτο πρόστιμο το οποίο ετοιμάζει η Ε.Ε. Και σε άλλες χώρες έχει προχωρήσει σε επιβολή προστίμων η Ε.Ε., για παράδειγμα πρόσφατα στην Αλιτάλια, και ο Μπερλουσκονι λέει, δεν διαλύουμε την Αλιτάλια. Τώρα, ας μην ζητάει ο κ. Καραμανλής να του πούμε να μιμηθεί σ' αυτό το θέμα τον Μπερλουσκόνι, είναι ντροπή.

    Εμείς δεν θα αφήσουμε να διαλυθεί και να ξεπουληθεί η Ο.Α..

    Ο ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ., με όσα μέσα διαθέτει , θα στηρίξει την πάλη των εργαζομένων σ' αυτήν. Μην ξεχνάμε και την υπόθεση των εταιρειών χαμηλού κόστους και την σημασία που έχει και για την ίδια την ασφάλεια, πέρα από τα άλλα ζητήματα, να έχουμε ένα δημόσιο αερομεταφορέα υψηλής ποιότητας ο οποίος μπορεί με σωστή διαχείριση να είναι κερδοφόρος. Να μην είναι μηχανισμός για την κομματική πελατεία των διαφόρων κυβερνήσεων, γιατί αυτός ήταν ένας από τους λόγους που γονάτισαν την Ο.Α.

    Κατά την επίσκεψή του στο Νοσοκομείο Παπανικολάου δήλωσε:

    «Επισκεφθήκαμε σήμερα το νοσοκομείο «Παπανικολάου» και τη μονάδα του ΟΚΑΝΑ και είχαμε συναντήσεις με τη διοίκηση, τους εργαζόμενους, το νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό. Με την ευκαιρία αυτή θέλουμε να ξαναθέσουμε τα ζητήματα στήριξης του Εθνικού Συστήματος Υγείας, στο οποίο προσβλέπουν τόσοι πολίτες της χώρας μας. Στο νοσοκομείο «Παπανικολάου», όπως και παντού, υπάρχει έντονο πρόβλημα νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού. Εδώ είναι ακόμη πιο έντονο, διότι λόγω της μεγάλης έκτασης του νοσοκομείου, έχει ανάγκη από περισσότερους εργαζόμενους . Είναι ένα πρόβλημα που επειγόντως πρέπει να λυθεί και όχι - κατά την άποψή μας- με το να φέρουμε μια μορφή νέων συμβασιούχων μέσα στα νοσοκομεία.

    Αυτό που θέλω να τονίσω είναι ότι με τον νόμο που πέρασε για τις Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα δεν πρέπει να δούμε ιδιωτικοποιήσεις δημόσιων νοσοκομείων και όπως φαίνεται ήδη και σ' αυτό το νοσοκομείο βλέπουμε διάφορες εργασίες να μεταφέρονται στον ιδιωτικό τομέα και μάλιστα με υψηλότερο κόστος, εργασίες όπως είναι τα πλυντήρια, η καθαριότητα , η φύλαξη κ.ά.

    Εμείς ως ΣΥΝ παρέχουμε πλήρη στήριξη στο δημόσιο τομέα της Υγείας και γι' αυτό δεν μπορούμε να δεχθούμε απαράδεκτες ενέργειες του ίδιους του κράτους, όπως το ότι πολλά ασφαλιστικά ταμεία έχουν υψηλότερες ταρίφες όταν οι ασφαλισμένοι πηγαίνουν στον ιδιωτικό τομέα και χαμηλότερες όταν πηγαίνουν στο δημόσιο. Με αυτόν τον τρόπο νομίζω ότι υποτιμούμε, περιφρονούμε και στερούμε από αναγκαία έσοδα τον δημόσιο τομέα και αντίθετα επιχορηγούμε και επιδοτούμε τον ιδιωτικό.»

    [03] Η ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΕΝΕΚΡΙΝΕ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΜΗΤΡΩΟ

    Αθήνα, 13 Σεπτεμβρίου 2005 (14:00 UTC+2)

    Το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης με το οποίο δημιουργούνται δύο νέες τομές στο χώρο των Επιμελητηρίων και του εμπορικού κόσμου της χώρας, ενέκρινε η Κυβερνητική Επιτροπή, όπως γνωστοποίησε ο αρμόδιος υπουργός, Δημήτρης Σιούφας σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συνεδρίασης.

    Ειδικότερα, όπως είπε ο κ. Σιούφας, καθιερώνεται το Γενικό Εμπορικό Μητρώο -πάγιο αίτημα του εμπορικού κόσμου της χώρας και των Επιμελητηρίων- με το οποίο ενισχύεται η διαφάνεια στην άσκηση της εμπορικής δραστηριότητας, καθώς επίσης και τα μέτρα εκείνα προστασίας της νόμιμης εμπορικής δραστηριότητας. Επίσης, όπως πρόσθεσε ο υπουργός Ανάπτυξης, «με το Γενικό Εμπορικό Μητρώο ενισχύεται, ακόμα πιο πολύ, η λειτουργία των Επιμελητηρίων, στην οποία γίνονται σημαντικά βήματα αναβάθμισής τους και στον τρόπο λειτουργίας και διοίκησης των Επιμελητηρίων, αλλά και κυρίως γιατί δημιουργούνται με τα δύο αυτά κεφάλαια του Νομοσχεδίου προϋποθέσεις καλύτερης εξυπηρέτησης των συναλλασσομένων με τα Επιμελητήρια, με την καθιέρωση του θεσμού της ''μιας στάσης''». Ερωτηθείς για το γεγονός ότι τιμή πώλησης της βενζίνης παραμένει σε υψηλά επίπεδα, παρ' όλο που η τιμή του πετρελαίου υποχωρεί, ο κ. Σιούφας σχολίασε: Το υπουργείο Ανάπτυξης δίνει πάντοτε με ειλικρίνεια τα αποτελέσματα και τα στοιχεία που προκύπτουν από τις μετρήσεις. Η κάθοδος των τιμών των πετρελαιοειδών και ειδικά της βενζίνης, που ξεκίνησε στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας με τον καθορισμό της μέσης τιμής των τεσσάρων τελευταίων ημερών, δεν πρόλαβε να εμφανιστεί στα πρατήρια και στη δειγματοληψία της Παρασκευής. Από χθες έχει, ήδη, η διαδικασία της καθόδου να εμφανίζεται στα πρατήρια της βενζίνης. Να ευχηθούμε όλοι μαζί αυτό να έχει συνέχεια και σε βάθος χρόνου». Όσον αφορά το θέμα με το επίδομα θέρμανσης, ερωτηθείς σχετικά ο κ. Σιούφας παρατήρησε πως έχει απαντήσει ο Πρωθυπουργός.

    [04] ΑΥΡΙΟ Η ΕΝΑΡΚΤΗΡΙΑ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΔΗΜΗΤΡΙΩΝ ΣΤΟ ΜΜΘ

    Θεσσαλονίκη, 13 Σεπτεμβρίου 2005 (10:30 UTC+2)

    Αύριο, Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου, θα πραγματοποιηθεί η εναρκτήρια συναυλία του Φεστιβάλ Δημητρίων, στις 21:00, στο Μέγαρο Μουσικής, με σολίστ τον Δημήτρη Σγούρο.

    Συμμετέχουν η Συμφωνική Ορχήστρα του δήμου Θεσσαλονίκης και η Χορωδία Θεσσαλονίκης, με διευθυντή ορχήστρας τον Βύρωνα Φιδετζή.

    Η συναυλία θα περιλαμβάνει τα έργα του L. Van Beethoven «Φαντασία» για πιάνο,

    χορωδία και ορχήστρα, «Φιντέλιο» εισαγωγή, τη Συμφωνία αρ.88, σε Σολ μείζονα του J. Haydn, το Κοντσέρτο αρ.8, σε Ντο μείζονα του W. A. Mozart, κ.ά.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Tuesday, 13 September 2005 - 18:30:54 UTC