Subscribe to our Personal NewsPaper-Online (Free Custom News Service) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 05-09-23

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ-ΣΙΡΑΚ
  • [02] ΕΥΡΩΜΠΑΣΚΕΤ: ΡΩΣΙΑ - ΕΛΛΑΔΑ 61-66
  • [03] Ο ΚΥΚΛΩΝΑΣ ΡΙΤΑ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΣ
  • [04] ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΣΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
  • [05] ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΜΠΕΙΡΟΓΝΩΜΟΝΩΝ ΕΡΕΥΝΑ ΤΑ ΑΙΤΙΑ ΤΗΣ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ ΣΤΗ ΧΑΝΘ
  • [06] ΔΟΘΗΚΕ ΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΦΩΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΜΕΤΑΛΛΕΙΩΝ ΚΑΣΣΑΝΔΡΑΣ
  • [07] ΕΚΘΕΣΗ ΚΕΡΑΜΙΚΗΣ ΑΠΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΤΟΥ ΨΝΘ ΣΤΟΝ ΜΥΛΟ
  • [08] ΠΡΟΣΚΕΚΛΗΜΕΝΟΣ ΤΩΝ ΔΗΜΗΤΡΙΩΝ Ο ΧΟΡΕΥΤΗΣ ΕΜΑΝΟΥΕΛ ΓΚΑΤ

  • [01] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ-ΣΙΡΑΚ

    Παρίσι, 23 Σεπτεμβρίου 2005 (18:29 UTC+2)

    Συνάντηση με το Γάλλο πρόεδρο Ζακ Σιράκ είχε σήμερα το μεσημέρι ο Έλληνας πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί στη Γαλλία. Ο κ. Καραμανλής παρακάθισε σε γεύμα με τον κ. Σιράκ.

    Μετά τη συνάντηση ο κ. Καραμανλής δήλωσε:

    «Είχαμε μία πολύ εποικοδομητική συνάντηση με το Γάλλο πρόεδρο Ζακ Σιράκ που πραγματοποιήθηκε μετά από πρόσκλησή του να επισκεφθώ το Παρίσι. Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε και να κάνουμε μία ανασκόπηση των διμερών μας σχέσεων που καλύπτουν ένα πολύ ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων και βρίσκονται, όπως είναι γνωστό σε όλους, σε εξαίρετο επίπεδο. Βεβαίως και η διάθεση υπάρχει και αναζητήσαμε τρόπους για να γίνουν ακόμη πιο στενές οι σχέσεις αυτές και να τις ενδυναμώσουμε περαιτέρω.

    »Οι συνομιλίες έγιναν σε πολύ εγκάρδια ατμόσφαιρα που άλλωστε αντικατοπτρίζει και τις ιδιαίτερα στενές παραδοσιακές σχέσεις μεταξύ Γαλλίας και Ελλάδας. Συζητήσαμε και θέματα ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος κυρίως εκείνα που σχετίζονται με τη διεύρυνση και τις δημοσιονομικές προοπτικές για την περίοδο 2007 - 2013. Συζητήσαμε ακόμα για θέματα γενικότερου διεθνούς και περιφερειακού ενδιαφέροντος όπως Βαλκάνια, Κυπριακό, Μεσανατολικό και τα αποτελέσματα της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών».

    [02] ΕΥΡΩΜΠΑΣΚΕΤ: ΡΩΣΙΑ - ΕΛΛΑΔΑ 61-66

    Βελιγράδι, 22 Σεπτεμβρίου 2005 (21:17 UTC+2)

    Στα ημιτελικά του 34ου Ευρωμπάσκετ προκρίθηκε απόψε η Εθνική μπάσκετ των ανδρών, για πρώτη φορά μετά από οχτώ χρόνια, αφού η τελευταία ήταν στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα της Βαρκελώνης το 1997. Ο «Ρώσος» Θοδωρής Παπαλουκάς της ΤΣΣΚΑ στέρησε από τους «φίλους του» μία θέση στην τετράδα, αφού οδήγησε την ελληνική ομάδα σε νίκη 66-61, με 23 πόντους στον προημιτελικό του «Μπεογκράτσκα Αρένα». Πλέον, οι διεθνείς μας περιμένουν να μάθουν την αντίπαλό τους που θα είναι η νικήτρια της αναμέτρησης Λιθουανία-Γαλλία (σήμερα 21.30 ώρα Ελλαδας). Αξίζει να σημειωθεί ότι οι διεθνείς με τη σημερινή τους νίκη εξασφάλισαν τη συμμετοχή τους στο Παγκόσμιο της Ιαπωνίας.

    Δεν ήταν, όμως μόνο ο Παπαλουκάς, ήταν και ο Ντικούδης (11π.) και ο Χατζηβρέττας (9π.) και τα 11 ριμπάουντ του αρχηγού Μιχάλη Κακιούζη, που έκαναν το όνειρο πραγματικότητα. Ένα μεγάλο παιχνίδι έψαχναν οι διεθνείς μας, κι αυτό ήρθε σήμερα απέναντι σε μία μεγάλη ομάδα. Ο Παναγιώτης Γιαννάκης το είχε πει εχθές: «Το όνομα της αντιπάλου σε προδιαθέτει να αποδώσεις». Βγήκε αληθινός και η Ελλάδα επιστρέφει στις τέσσερις της Ευρώπης, έστω κι αν οι δύο κορυφαίοι παίκτες της Διαμαντίδης και Παπαδόπουλος δεν ήταν αυτοί που έπρεπε. Ο Δήμος Ντικούδης ανέβηκε πάνω στις διαφημιστικές πινακίδες μόλις ακούστηκε η κόρνα της γραμματείας και άπλωσε το χέρι του προς τους Έλληνες φιλάθλους. «Σ` εσάς το χαρίζουμε, για σας το κάναμε,» φώναζε και μετά έγινε ένα κουβάρι με τα υπόλοιπα Ελληνόπουλα που ακόμη δεν μπορούν να το πιστέψουν.

    Τα δεκάλεπτα: 13-2, 33-26, 40-44, 61-66

    Οι δύο πόντοι που σημείωσε η Εθνική μας σε περίπου εννέα λεπτά αγώνα, πρέπει να είναι αρνητικό ρεκόρ στο Ευρωμπάσκετ του Βελιγραδίου. Οι διεθνείς μας έτρεμαν να μπουν μέσα στη ρακέτα κι έκαναν σουτ της απελπισίας από την περιφέρεια (0/6 τρίποντα, 3/11 δίποντα)) με τραγικά ποσοστά ευστοχίας. Αν και στον τομέα των ριμπάουντ ισορροπούσαμε με τους Ρώσους, κάναμε πολλά φάουλ (άμυνα ζώνης 2-3) και τους δώσαμε την ευκαιρία να σημειώσουν εύκολους πόντους απ` τη γραμμή του φάουλ. Από το 2-0 που διαμόρφωσε ο αρχηγός Μιχάλης Κακιούζης, η Εθνική μας ξανάβαλε την μπάλα στο δυχτάκι, μόλις 53" πριν τη λήξη της πρώτης περιόδου με τζαμπ σουτ του Νίκου Ζήση. Σε αυτό το διάστημα η Ρωσία είχε πραγματοποιήσει σερί 13-0 (5 π. από Κιριλένκο που είχε και 5 ριμπάουντ, 4 πόντοι απ` τον... πρώην Έλληνα, Αλεξέι Ζαβρασένκο).

    Κυρίως, όμως ήταν η εναλλαγή της άμυνας από ζώνη σε μαν του μαν που διέταζε ο Σεργκέι Μπάμκοφ τους παίκτες του. Το φάουλ που κέρδισε ο Δημήτρης Διαμαντίδης, έδωσε στην Ελλάδα την μπάλα στα τελευταία 16 δεύτερα και ο Θοδωρής Παπαλουκάς έγραψε το σκορ πρώτης περιόδου, 13-6 υπέρ των Ρώσων πάντα με τζαμπ σουτ από το ύψος του φάουλ. Το πρόβλημα ήταν για την Εθνική μας τα δύο φάουλ που μετρούσαν οι Ζήσης και Παπαδόπουλος. Απ` τους Ρώσους δύο φάουλ είχε μόνο ο Μόνια. Το +10 διατηρήθηκε στα πρώτα λεπτά της δεύτερης περιόδου για τη Ρωσία, 18-8 με το πρώτο εύστοχο τρίποντο του Κριάπα. Ο Ζήσης φορτώθηκε και με τρίτο φάουλ και όλα έδειχναν δύσκολα για την Ελλάδα. Ο Φώτσης έδωσε τέσσερις πόντους για την Εθνική μας και στη συνέχεια τη θέση του στο παρκέ πήρε ο Παπαδόπουλος. Ο Κιριλένκο συνέχιζε να είναι το βαρύ πυροβολικό της Ρωσίας και μέχρι το ημίχρονο είχε σημειώσει 13 πόντους. Όμως, η εικόνα της Εθνικής μας άλλαξε προς το καλύτερο, χειρότερο ούτως ή άλλως δεν υπήρχε. Το κλειδί ήταν το πάσινγκ γκέιμ, καλή κυκλοφορία της μπάλας δηλαδή με πολλές και γρήγορες πάσες που μπέρδεψαν τους Ρώσους. Με τρίποντο ο Παπαλουκάς μείωσε σε 15-22. Ακολούθησαν τέσσερις πόντοι του Ντικούδη, δύο του Κακιούζη, και τη σκυτάλη πήρε ο Νίκος Χατζηβρέττας. Ο πρώην κάτοικος Μόσχας (ΤΣΣΚΑ) μείωσε σε 23-28 και στην αμέσως επόμενη φάση μείωσε για πρώτη φορά στους 2 πόντους, 26-28 έξω από τα 6.25. Ακολούθησαν παιδαριώδη λάθη της Εθνικής μας, μία ξεκάθαρη τάπα του Διαμαντίδη στον Χόλντεν, την οποία είδε φάουλ ο Ισπανός διαιτητής Σάντσα και μία τεχνική ποινή στον Παναγιώτη Γιαννάκη. Με 5/6 ελεύθερες βολές (τρίτο φάουλ και για τον Διαμαντίδη), ο... Αμερικανός της Εθνικής Ρωσίας Τζέι Αρ Χόλντεν έστειλε τους συμπαίκτες του με προβάδισμα 7 πόντων στα αποδυτήρια, 33-26.

    Ποιο ήταν το πιο βασικό στην τρίτη περίοδο; Μα ότι η Εθνική μας πέρασε για πρώτη φορά μπροστά στο σκορ. Ήταν 1.52 πριν τη λήξη του τρίτου δεκαλέπτου που ο κορυφαίος της Ελλάδας σ` αυτό το διάστημα Θοδωρής Παπαλουκάς έγραψε το 42-40 έξω από τα 6.25. Κι οι Έλληνες στη Μπεογκράτσκα Αρένα σηκώθηκαν απ` τη θέση τους. Ο παίκτης της ΤΣΣΚΑ, που λατρεύεται απ` τους φιλάθλους της, σημείωσε επτά πόντους στην τρίτη περίοδο. Στον αντίποδα ο Χόλντεν έμεινε στο απόλυτο 0 ως προς την προσφορά του στο σκοράρισμα, ενώ ο Ζαβρασένκο έφυγε απ` το παιχνίδι με 5 φάουλ.

    Όσο για τον ΝΒΑερ, Αντρέι Κιριλένκο... συμβιβάστηκε με 2 πόντους μέχρι το 30'. Συμπέρασμα; Άμυνα, άμυνα. Αυτό ήταν το κλειδί. Οι διεθνείς μας σταμάτησαν να φοβούνται τους Ρώσους, πάλεψαν στα ριμπάουντ και τα κέρδισαν. Τι κι αν ο Δημήτρης Διαμαντίδης έμεινε για πρώτη φορά μακρυά απ` τον καλό εαυτό του; Η τρίτη περίοδος έληξε 44-40 υπέρ της Ελλάδας, το οποίο έγινε 48-40 μετά από τρία λεπτά στην τέταρτη περίοδο. Και οι έντεκα ήταν υπέροχοι. Τι κι αν ο Διαμαντίδης σημείωσε μόλις 2 πόντους, τί κι αν ο Λάζαρος Παπαδόπουλος, η κολώνα της εθνικής μας έμεινε στο απόλυτο μηδέν. Αυτή η Εθνική απέδειξε πως δεν στηρίζεται ούτε σε έναν, ούτε σε δύο, ούτε σε τρεις παίκτες. Οι παίκτες του Γιαννάκη έδειξαν ψυχή και στην τέταρτη περίοδο και οι πανηγυρισμοί είχαν αρχίσει στις κερκίδες πολύ πριν τη λήξη. Όταν ο Μιχάλης Κακιούζης έγραψε το 60-53, οι Έλληνες ήταν πλέον με το ένα πόδι στα ημιτελικά. Όμως οι Ρώσοι μείωσαν σε 58-61 στα 58" με τρίποντο του άγνωστου Φρίντζον. Με τέσσερις στις τέσσερις βολές, όμως ο Θοδωρής Παπαλουκάς βροντοφώναξε «όχι» ακόμη κι όταν ο Κιριλένκο, απίστευτα θυμωμένος, μείωσε σε 61-66 από τα 6.25. Κι εκεί τέλος για τη Ρωσία, αρχή όμως για την Εθνική μας που πλέον βλέπει πιο κοντά από ποτέ ένα μετάλλιο!

    Διαιτητές: Σάντσα (Ισπανία), Σουτούλοβιτς (Σερβία/Μαυροβούνιο), Μπάνικα (Ρουμανία)

    ΡΩΣΙΑ: (Σεργκέι Μπάμπκοφ): Χόλντεν 15, Φρίντζον 3 (1), Μοργκούνοφ 5, Σαμοϊλένκο 4, Κριάπα 8 (2), Πασούτιν, Μόνια 2, Κιριλένκο 10 (1), Ζαβρασένκο 4

    ΕΛΛΑΔΑ: (Παναγιώτης Γιαννάκης): Παπαλουκάς 23 (2), Σπανούλης 3, Ζήσης 6, Μπουρούσης, Φώτσης 4, Χατζηβρέττας 9 (1), Ντικούδης 11, Τσαρτσαρής 2, Διαμαντίδης 2, Παπαδόπουλος, Κακιούζης 6 (11ρ.)

    [03] Ο ΚΥΚΛΩΝΑΣ ΡΙΤΑ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΣ

    Ουάσινγκτον, 23 Σεπτεμβρίου 2005 (16:01 UTC+2)

    Ο κυκλώνας Ρίτα παραμένει μια εξαιρετικά επικίνδυνη καταιγίδα κατηγορίας 4 με ανέμους που πνέουν με ταχύτητα 224 χλμ/ώρα καθώς κατευθύνεται προς τις ακτές του Τέξας, ανακοίνωσε σήμερα το αμερικανικό Εθνικό Κέντρο για τους Κυκλώνες.

    Στο μεταξύ, από την αμερικανική Υπηρεσία Ενεργειακής Ενημέρωσης ανακοινώθηκε πως, "εκτός των τεσσάρων διυλιστηρίων που παραμένουν κλειστά μετά τον κυκλώνα Κατρίνα, άλλα 15 διυλιστήρια έκλεισαν επειδή πλησιάζει ο κυκλώνας Ρίτα".

    Σύμφωνα με την υπηρεσία αυτή του υπουργείου Ενέργειας, "η συνολική δυνατότητα διύλισης των εγκαταστάσεων που έκλεισαν φτάνει σχεδόν τα 5 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως".

    [04] ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΣΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

    Αθήνα, 23 Σεπτεμβρίου 2005 (17:37 UTC+2)

    Στη Σαντορίνη μεταβαίνει ο υφυπουργός Πολιτισμού, Π. Τατούλης, και ο Γ.Γ. του υπουργείου Πολιτισμού, ενώ απογειώνεται C130 με κινητή ιατρική μονάδα και ειδική ομάδα γιατρών και διασωστών, προκειμένου να προσφέρουν βοήθεια σε όσους τραυματίστηκαν από την πτώση μεταλλικού στεγάστρου του αρχαιολογικού χώρου στο Ακρωτήρι του νησιού.

    Προς το Ακρωτήρι στη Σαντορίνη κατευθύνεται αυτή την ώρα και η προϊσταμένη της Αρχαιολογικής Εφορείας της περιοχής κ. Μαρφάρη, η οποία βρισκόταν στην Οία.

    Υπενθυμίζεται ότι ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του και άγνωστος αριθμός ατόμων έχουν καταπλακωθεί από το νέο στέγαστρο στον αρχαιολογικό χώρο του Ακρωτηρίου Σαντορίνης, που κατέπεσε σήμερα το μεσημέρι.

    Τα αίτια της τραγωδίας στη Σαντορίνη δεν έχουν διευκρινιστεί προς το παρόν, ωστόσο εκτιμάται ότι ρόλο έπαιξαν τα έντονα καιρικά φαινόμενα στην περιοχή.

    [05] ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΜΠΕΙΡΟΓΝΩΜΟΝΩΝ ΕΡΕΥΝΑ ΤΑ ΑΙΤΙΑ ΤΗΣ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ ΣΤΗ ΧΑΝΘ

    Θεσσαλονίκη, 23 Σεπτεμβρίου 2005 (09:11 UTC+2)

    Επιτροπή εμπειρογνωμόνων βρίσκεται από τις 8 το πρωί στις κτιριακές εγκαταστάσεις της ΧΑΝΘ στη Θεσσαλονίκη και διερευνά τα αίτια που προκάλεσαν τη μεγάλη πυρκαγιά στο ιστορικό κτίριο της πόλης, χθες το απόγευμα.

    Όπως δήλωσε ο περιφερειακός διευθυντής πυροσβεστικής υπηρεσίας Κεντρικής Μακεδονίας Κωνσταντίνος Σκόκας μέχρι στιγμής τα αίτια της φωτιάς παραμένουν άγνωστα και τα μέλη της επιτροπής ερευνούν όλα τα ενδεχόμενα. "Θα ερευνηθούν όλα τα ενδεχόμενα", είπε χαρακτηριστικά. Εξάλλου, στη διάρκεια της νύχτας παρέμειναν γύρω από το κτίριο άνδρες της πυροσβεστικής με υδροφόρα οχήματα για να αποφευχθεί κάθε ενδεχόμενο αναζωπύρωσης.

    Η πυρκαγιά ξέσπασε στις 6:30 το απόγευμα στο ιστορικό κτίριο της Χ.Α.Ν.Θ, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, σε χώρο του θεάτρου «Αυλαία» που βρίσκεται στο βορειοδυτικό τμήμα του κτιριακού συγκροτήματος, προς την πλευρά της οδού Τσιμισκή. Μέσα σε λίγη ώρα προκάλεσε μεγάλης έκτασης ζημίες στο θέατρο και στη συνέχεια οι πύρινες φλόγες επεκτάθηκαν και στην οροφή.

    Διακόσια περίπου άτομα, στην πλειοψηφία τους παιδιά, απομακρύνθηκαν έγκαιρα από την είσοδο του κτιρίου, ενώ στην περιοχή έσπευσαν ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής, της αστυνομίας, αλλά και οχήματα του Δήμου Θεσσαλονίκης. Η φωτιά σβήστηκε έγκαιρα προτού επεκταθεί στη νοτιοανατολική πλευρά του κτιρίου, ενώ το ύψος των ζημιών δεν έχει ακόμα προσδιοριστεί.

    [06] ΔΟΘΗΚΕ ΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΦΩΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΜΕΤΑΛΛΕΙΩΝ ΚΑΣΣΑΝΔΡΑΣ

    Πολύγυρος, 23 Σεπτεμβρίου 2005 (15:49 UTC+2)

    Το πράσινο φως για την επαναλειτουργία των Μεταλλείων Κασσάνδρας έδωσε σήμερα ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γιώργος Σαλαγκούδης, συμμετέχοντας σε ειδική συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου Χαλκιδικής. Ο κ.Σαλαγκούδης ανακοίνωσε ότι εκπληρώνονται όλοι οι όροι που είχαν τεθεί από πολιτεία, εργαζομένους και τοπική κοινωνία για θέματα προστασίας του περιβάλλοντος, ασφάλειας των κατοίκων και αειφόρου ανάπτυξης της περιοχής.

    Στην ειδική συνεδρίαση την οποία συγκάλεσε ο Νομάρχης Χαλκιδικής Αργύρης Λαφαζάνης, συμμετείχαν οι βουλευτές Χαλκιδικής Γεώργιος Βαγιωνάς, Ιωάννης Δριβελέγκας και Βασίλειος Πάππας, το Δημοτικό Συμβούλιο Ακάνθου, φορείς της περιοχής και εργαζομενοι της εταιρίας.

    Ειδικότερα για το θέμα των εργαζομένων ο κ. Σαλαγκούδης ανέφερε ότι με τροπολογία που κατέθεσαν στη βουλή στο νομοσχέδιο «Αύξηση συντάξεων δημοσίου και άλλες διατάξεις», οι υπουργοί Οικονομίας και Απασχόλησης καλύπτονται πλήρως τα συνταξιοδοτικά και ασφαλιστικά αιτήματα των μεταλλωρύχων υπόγειων στοών της πρώην TVX Hellas. Σύμφωνα με τον υφυπουργό, η τροπολογία θα ψηφισθεί εντός του μηνός.

    Με δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση, ο κ.Σαλαγκούδης τόνισε μεταξύ άλλων: «Η επαναλειτουργία των Μεταλλείων Κασσάνδρας είναι ένα πολύ ευαίσθητο θέμα γιατί αφορά άμεσα την ανάπτυξη και την τοπική οικονομία μιας περιοχής της ελληνικής περιφέρειας, ενώ από την άλλη απαιτεί την μεγαλύτερη δυνατή διασφάλιση για την προστασία του περιβάλλοντος και της υγείας των κατοίκων.

    Πιστεύω ότι με τις παρεμβάσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης θα πετύχουμε την επαναλειτουργία μιας «ταλαιπωρημένης» στο παρελθόν επένδυσης, εξασφαλίζοντας την προστασία του περιβάλλοντος και ικανοποιώντας τα αιτήματα της τοπικής κοινωνίας.

    Πρόκειται για το πιο τρανό παράδειγμα ότι η οικονομική ανάπτυξη και η προσέλκυση επενδύσεων μπορεί κάλλιστα να συγκεραστεί με την προστασία του περιβάλλοντος και την κοινωνική ευαισθησία».

    [07] ΕΚΘΕΣΗ ΚΕΡΑΜΙΚΗΣ ΑΠΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΤΟΥ ΨΝΘ ΣΤΟΝ ΜΥΛΟ

    Θεσσαλονίκη, 23 Σεπτεμβρίου 2005 (11:18 UTC+2)

    Εκθεση κεραμικής από το εργαστήρι «Πυξίδα» του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα τέχνης του Μύλου, από τις 4 έως τις 16 Οκτωβρίου.

    Εικαστικοί πίνακες, γλυπτά αλλά και χρηστικά αντικείμενα είναι το απόσταγμα της δουλειάς των τελευταίων μηνών του εργαστηρίου. Με την «εκμετάλλευση» των ιδιοτήτων των υλικών που χρησιμοποιούνται η έκθεση αναδεικνύει μια σειρά από αντικείμενα μοναδικά στη σύλληψη της ιδέας και την κατασκευή τους. Το αποτέλεσμα επιβεβαιώνει τη «δυναμική» του πηλού σε επίπεδο καλλιτεχνικής παραγωγής όπου κυριαρχεί η κίνηση.

    Χρησιμοποιείται η τεχνική του μακαρονιού, του φύλλου, του αυτοσχέδιου καλουπιού και του τροχού και η διακόσμηση γίνεται με διάφορες τεχνικές (πυρρόχρωμα, μπατανάς, υάλωμα).

    Το εργαστήρι κεραμικής "Πυξίδα" ξεκίνησε το 1994 ως εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Κέντρου Ημέρας για άτομα με ψυχικά προβλήματα στη φάση της επανένταξης.

    [08] ΠΡΟΣΚΕΚΛΗΜΕΝΟΣ ΤΩΝ ΔΗΜΗΤΡΙΩΝ Ο ΧΟΡΕΥΤΗΣ ΕΜΑΝΟΥΕΛ ΓΚΑΤ

    Θεσσαλονίκη, 23 Σεπτεμβρίου 2005 (10:35 UTC+2)

    Για μία μόνο παράσταση, τη Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου, στις 21.00, στην Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών, θα εμφανιστεί ο γνωστός ισραηλινός χορογράφος και χορευτής Εμανουέλ Γκατ, στο πλαίσιο του διεθνούς μήνα χορού των Δημητρίων.

    Θα παρουσιάσει τις δημιουργίες του "The rite of spring" και "Winterreise". Στο πρώτο χρησιμοποιεί τη μουσική του Ιγκόρ Στραβίνσκι για να παρουσιάσει ένα αισθησιακό μινιμαλιστικό έργο. Δύο άνδρες και τρεις γυναίκες χορεύουν μέσα στα όρια ενός κόκκινου χαλιού, με φιγούρες που εμπνέονται από τη salsa.

    Στο δεύτερο έργο, δύο άνδρες συναντώνται και απομακρύνονται παίζοντας με τη γεωμετρία του χώρου με φόντο τη μουσική του Φραντζ Σούμπερτ.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Friday, 23 September 2005 - 18:13:47 UTC