Browse through our Interesting Nodes on the Cyprus Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 05-10-12

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΕ Γ. ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗ
  • [02] ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ Ο Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
  • [03] ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΚΑΙ ΠΟΡΕΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ Μ.Μ.Ε.
  • [04] ΣΕ ΥΨΗΛΟ 18ΕΤΙΑΣ Η ΤΙΜΗ ΤΟΥ ΧΡΥΣΟΥ
  • [05] ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΑΛΒΑΝΟΥ ΥΠ. ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΣΤΟ ΑΠΕ- ΜΠΕ
  • [06] ΣΤΟ ΘΕΤΙΚΟ ΠΡΟΣΗΜΟ ΓΥΡΙΣΕ ΤΟ Χ.Α.
  • [07] ΑΝΑΚΑΜΠΤΕΙ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΤΟ ΔΟΛΑΡΙΟ
  • [08] 84 ΕΡΓΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ ΤΟΥ
  • [09] "ΑΔΟΛΗ ΜΑΤΙΑ - ΕΛΛΑΔΑ 1940-1980" ΣΕ ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
  • [10] ΗΜΕΡΙΔΑ ΣΤΗ ΒΕΡΟΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ
  • [11] ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΩΝ A-HA ΣΕ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΚΑΙ ΑΘΗΝΑ
  • [12] ΚΥΠΡΟΣ: ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΠΡΟΣ ΤΙΜΗΝ ΤΟΥ ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ
  • [13] ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΣΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

  • [01] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΕ Γ. ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗ

    Αθήνα, 12 Οκτωβρίου 2005 (11:23 UTC+2)

    Συνάντηση με τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών, Γιώργο Αλογοσκούφη, πραγματοποίησε το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, ο οποίος και ενημερώθηκε για τη σύνοδο του ΕΚΟΦΙΝ και του "Γιουρογκρούπ", στις οποίες συμμετείχε χθες και προχθές ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης.

    Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο κ. Αλογοσκούφης τόνισε ότι η οικονομική κατάσταση στην Ευρώπη δείχνει ότι βελτιώνεται, αν και προς το παρόν, όπως είπε, υπάρχει στασιμότητα, ενώ σημείωσε πως υπάρχει ανησυχία λόγω των τιμών του πετρελαίου και των επιπτώσεών τους στην ανάπτυξη, το εισόδημα και τον πληθωρισμό.

    Στο πλαίσιο αυτό, ο ίδιος υπογράμμισε ότι με αυτά τα δεδομένα είναι πολύ θετικές οι εξελίξεις στην ελληνική οικονομία,καθώς αυξάνεται η ανάπτυξη, μειώνονται τα ελλείμματα, χωρίς ταυτόχρονα να αυξάνεται η ανεργία.

    Ανέφερε δε ότι είναι σημαντικό πως η χώρα πετυχαίνει τη δημοσιονομική προσαρμογή χωρίς επιπτώσεις στην ανεργία,ενώ υπογράμμισε ότι η οικονομία περιμένει "βοήθεια" από την ανάπτυξη της ευρωπαϊκής οικονομίας. Τέλος, μεταξύ άλλων επισήμανε ότι είναι θετικό ότι υπάρχει μία σταθερή κυβέρνηση στη Γερμανία.

    [02] ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ Ο Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

    Κωνσταντινούπολη, 12 Οκτωβρίου 2005 (19:50 UTC+2)

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, επικεφαλής της Συμβουλευτικής Ομάδας Υψηλού Επιπέδου του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, μαζί με τον πρώην πρωθυπουργό της Φινλανδίας, Πάβο Λίπονεν, επισκέπτεται σήμερα (Τετάρτη) και αύριο (Πέμπτη), την Τουρκία.

    Η Συμβουλευτική Ομάδα συναντήθηκε σήμερα στην Κωνσταντινούπολη, με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, Βαρθολομαίο. Μετά τη συνάντησή τους, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

    «Ήταν μια πολύ σημαντική επίσκεψη στον Οικουμενικό Πατριάρχη, Παναγιότατο Βαρθολομαίο, εκ μέρους του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Ευρώπης, μαζί με τον Πάβο Λίπονεν, πρώην πρωθυπουργό της Φινλανδίας. Στόχος μας είναι να συντάξουμε μια έκθεση για το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Ευρώπης, σχετικά με την πορεία της Τουρκίας, ιδιαίτερα τώρα, που ξεκινούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Και βεβαίως, δεν μπορούσαμε να παραλείψουμε να συναντηθούμε με τον Οικουμενικό Πατριάρχη και να συζητήσουμε τα προβλήματα του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Είναι θέματα που αφορούν όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ήταν νομίζω, πολύ χρήσιμο το γεγονός, ότι ολόκληρη η αντιπροσωπεία είναι εδώ, μαζί μας, και συναντήθηκε και συνομίλησε με τον Παναγιότατο».

    Το βράδυ, η αντιπροσωπεία θα μεταβεί στην ’γκυρα, όπου θα παρακαθίσει σε δείπνο που παραθέτει το Ίδρυμα Φριντριχ Έμπερτ .

    Αύριο, στην ’γκυρα, η Συμβουλευτική Ομάδα θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, τον υπουργό Εξωτερικών, Αμπντουλάχ Γκιούλ, και θα έχει συναντήσεις με τις ηγεσίες των Σοσιαλιστικών Κομμάτων του Ντενίζ Μπαικάλ ( CHP) και του Τανσέρ Μπακιρχάν ( DEHAP)

    Η Συμβουλευτική Ομάδα Υψηλού Επιπέδου, του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, θα ολοκληρώσει την επίσκεψή της στην Τουρκία με την παρουσίαση των συμπερασμάτων από τις επαφές της σε συνέντευξη Τύπου.

    [03] ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΚΑΙ ΠΟΡΕΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ Μ.Μ.Ε.

    Αθήνα, 12 Οκτωβρίου 2005 (19:23 UTC+2)

    Ιδιαίτερα μαζική ήταν η προσέλευση των εργαζομένων στα Μ.Μ.Ε., τόσο στη συγκέντρωση, όσο και στην πορεία προς το υπουργείο Απασχόλησης, όπου ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Πάνος Σόμπολος και εκπρόσωποι των συνεργαζόμενων Ενώσεων επέδωσαν ψήφισμα στον υπουργό Απασχόλησης, Πάνο Παναγιωτόπουλο, με τα αιτήματα του κλάδου.

    Στη συγκέντρωση στον πεζόδρομο της οδού Βουκουρεστίου, απέναντι από τα γραφεία της ΕΣΗΕΑ, παρατηρήθηκε και προσέλευση κόσμου, ο οποίος ανταποκρίθηκε στην έκκληση των εργαζομένων στο ραδιοσταθμό "Φλας" να κατέβουν για συμπαράσταση.

    Ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Πάνος Σόμπολος, στην ομιλία του έκανε λόγο για τη "βαθύτατη" κρίση που μαστίζει τα ΜΜΕ, τη μεγαλύτερη κρίση της τελευταίας 30ετίας, όπου το μέλλον φαντάζει δυσοίωνο. Αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, και στη "νέα φάμπρικα της εθελουσίας εξόδου, που ισοδυναμεί με πρόγραμμα μαζικών σφαγών των εργαζομένων".

    Επισήμανε ότι "η ΕΣΗΕΑ και τα συνεργαζόμενα σωματεία έχουν ενιαία και ανυποχώρητη βούληση για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων στα ΜΜΕ, για ένα αξιοπρεπές επίπεδο ζωής και μια αντικειμενική και ελεύθερη ενημέρωση".

    Χαρακτήρισε, εξάλλου, "καθολική" τη συμμετοχή των εργαζομένων στην 4ωρη στάση εργασίας, που πραγματοποιήθηκε σε όλη την Ελλάδα και όλα τα ΜΜΕ και πρόσθεσε ότι "αυτή είναι η αρχή , θα υπάρξει και κλιμάκωση των κινητοποιήσεων γιατί τα πράγματα δεν πάνε καθόλου καλά".

    Ας σημειωθεί ότι από το χώρο της συγκέντρωσης πέρασαν ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Α. Κακλαμάνης, βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΝ Νίκος Βούτσης, ενώ μήνυμα συμπαράστασης έστειλε και η Ένωση Συντακτών Κύπρου.

    Ακολούθησε πορεία στο υπουργείο Απασχόλησης όπου μετά την επίδοση ψηφίσματος στον υπουργό, ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Π. Σόμπολος ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους ότι "Δευτέρα ή Τρίτη θα πραγματοποιηθεί συνάντηση της ΕΣΗΕΑ και των συνεργαζομένων Ενώσεων με τον κ. Παναγιωτόπουλο" και εξέφρασε την πεποίθησή του ότι από την απάντηση θα υπάρξουν θετικά αποτελέσματα.

    Ιδιαίτερα αισθητή στην πορεία ήταν η παρουσία των εργαζομένων στο "Φλας" ενώ μεταξύ των συνθημάτων που κυριάρχησαν ήταν "πάνω από τα κέρδη η ενημέρωση, "οι δουλειές των συντακτών πάνω από τα κέρδη των εκδοτών" καθώς και το "πούλησε το Φλας, εμάς δεν μας πουλάς".

    Ψηφίσματα επιδόθηκαν και στην πρόεδρο της Βουλής, καθώς και στον υπουργό Επικρατείας, Θ. Ρουσόπουλο.

    [04] ΣΕ ΥΨΗΛΟ 18ΕΤΙΑΣ Η ΤΙΜΗ ΤΟΥ ΧΡΥΣΟΥ

    Νέα Υόρκη, 12 Οκτωβρίου 2005 (11:09 UTC+2)

    Η τιμή του χρυσού ανήλθε χτες βράδυ κατά το κλείσιμο της αγοράς της Νέας Υόρκης στα 478 δολάρια ανά ουγκιά (31 γραμμάρια), που αποτελεί το υψηλότερο σημείο στο οποίο έχει αναρριχηθεί τα τελευταία 18 χρόνια, ενώ και σήμερα οι τάσεις που καταγράφονταν στις αγορές της Ασίας ήταν ανοδικές.

    ’λλωστε, σύμφωνα με τους ειδικούς των αγορών, οι ενδείξεις προδιαγράφουν τη συνέχιση της ανοδικής πορείας της τιμής του ευγενούς μετάλλου. Όπως υποστηρίζουν, οι φόβοι για άνοδο του πληθωρισμού σε πολλές χώρες, καθώς και η αυξημένη ζήτηση, θα οδηγήσουν τα επενδυτικά κεφάλαια να εντείνουν την παρουσία τους στο χώρο.

    [05] ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΑΛΒΑΝΟΥ ΥΠ. ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΣΤΟ ΑΠΕ- ΜΠΕ

    Τίρανα, 11 Οκτωβρίου 2005 (15:34 UTC+2)

    Στα σχέδια της νεοεκλεγείσας κυβέρνησης Μπερίσα είναι η περαιτέρω βελτίωση και ενδυνάμωση των ελληνοαλβανικών σχέσεων, με την καθιέρωση συνεχούς και συστηματικού διαλόγου «σε υψηλό επίπεδο», τονίζει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο αλβανός υπουργός κ.Μπεσνίκ Μουσταφάι, υποστηρίζοντας παράλληλα πως «υπάρχουν δυνατότητες για κάτι τέτοιο».

    Ο κ.Μουσταφάι,αποκαλύπτει ότι εντός του Φθινοπώρου οι πρωθυπουργοί Σαλί Μπερίσα και Κώστας Καραμανλής θα ανταλλάξουν επισκέψεις, ενώ αναφέρει ότι η συνάντησή τους προσφάτως στη Νέα Υόρκη έγινε σε πολύ καλό κλίμα.

    Σε ερώτηση για το πώς αντιμετωπίζεται το αίτημα της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία για το άνοιγμα σχολείου στη Χειμάρρα, ο κ.Μουσταφάι απάντησε ότι η κυβέρνησή του θα μελετήσει συνολικότερα το θέμα των ελληνικών σχολείων «ώστε να καλυφθούν τα κενά και να ανοίξουν όπου αυτά δεν υπάρχουν».

    Αναφερόμενος στο ζήτημα του Κοσόβου δηλώνει πως «μια υπό όρους ανεξαρτησία είναι πιο σωστή» γιατί,όπως υποστηρίζει, «παράγει σταθερότητα».

    Η συνέντευξη του αλβανού Υπουργού των Εξωτερικών έχει ως εξής:

    ΕΡ: Συγχαρητήρια για τα καινούργια σας καθήκοντα, αλλά πείτε μας με τη νέα κυβέρνηση, πρέπει να περιμένουμε κάποιες αλλαγές στην εξωτερική πολιτική σας όσον αφορά τις ελληνοαλβανικές σχέσεις και αν ναι, σε ποιους τομείς;

    ΑΠ: Θέλω να σας διαβεβαιώσω απόλυτα ότι δεν θα υπάρξει καμιά αλλαγή στην κατεύθυνση της αλβανικής εξωτερικής πολιτικής σε σχέση με την Ελλάδα, με την έννοια ότι εμείς θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με όλες μας τις δυνάμεις για τη σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των δυο χωρών. Κάτι που θέλω να επισημάνω με την ευκαιρία αυτή, είναι ότι όλα τα έγγραφα βάσει των οποίων έχουν οικοδομηθεί οι ελληνοαλβανικές σχέσεις, τόσο το Σύμφωνο Φιλίας και Συνεργασίας όσο και ένα μεγάλο μέρος διμερών συμφωνιών, όλα αυτά πραγματοποιήθηκαν την περίοδο που το Δημοκρατικό Κόμμα ήταν στην εξουσία. Εμείς, βλέπετε, έχουμε όχι μόνο τη βάση αυτή και την πείρα στις ελληνοαλβανικές σχέσεις, αλλά έχουμε και την καλή τύχη, ως κόμμα εξουσίας, να είμαστε οι αρχιτέκτονες του ανοίγματος προς την Ελλάδα. Με την έννοια αυτή, μπροστά μας σήμερα δεν τίθεται το ζήτημα των αλλαγών στην κατεύθυνση της πολιτικής μας προς την Ελλάδα, μπροστά μας τίθεται η υποχρέωση να επιταχύνουμε τους ρυθμούς και το μέγεθος των ανταλλαγών. Η Ελλάδα είναι ο δεύτερος οικονομικός και εμπορικός εταίρος μας. Είναι από τις εταιρικές χώρες της Αλβανίας και έχει τις πιο σταθερές σχέσεις μεταξύ εμπορίου και επενδύσεων στη χώρα μας, σε σύγκριση με τις άλλες χώρες. Δηλαδή, θέλω να πω ότι η Ελλάδα έχει τις περισσότερες επενδύσεις σε σχέση με τις άλλες χώρες, όπως η Ιταλία, η Γερμανία, οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Είναι πολύ θετικό το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι παρούσα στους στρατηγικούς σημασίας τομείς, όπως το τραπεζικό σύστημα και το σύστημα συγκοινωνιών. Εμείς, θα προσπαθήσουμε- εγώ και στην πρώτη συνάντηση που είχα με τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Πέτρο Μολυβιάτη το τόνισα αυτό- να θέσουμε στη στρατηγική μας την αύξηση του όγκου των ανταλλαγών. Εγώ πιστεύω ότι έχει έρθει η στιγμή να έχουμε περισσότερους μικρούς και μεσαίους επιχειρηματίες, οι οποίοι μπορούν να εισχωρήσουν σε όλους τους τομείς της αλβανικής οικονομίας και γι' αυτό το λόγο επίσης πρέπει να υιοθετήσουμε το πλαίσιο και τα όργανα υποστήριξης και προστασίας αυτών των μικρομεσαίων επιχειρηματιών. Αυτό είναι ένα σημείο που εξασφαλίζει επίσης μια ευρεία επαφή μεταξύ Αλβανών και Ελλήνων, εξασφαλίζει τη δυνατότητα «μεταφοράς» της ελληνικής πείρας στην ίδρυση μικρομεσαίων επιχειρήσεων, όπως στην επεξεργασία τροφίμων και ρούχων, στον τουρισμό και σε άλλους τομείς όπου δεν χρειάζονται πολλά χρήματα και τεράστιες επενδύσεις. Νομίζω ότι υπάρχει δυνατότητα για μια περαιτέρω ανάπτυξη και των πολιτικών σχέσεων. Εγώ εκτιμώ πολύ τη δήλωση του κ. Καραμανλή κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον πρωθυπουργό Μπερίσα, όταν είπε ότι αυτό είναι ένα σημείο αλλαγής στις σχέσεις Ελλάδος- Αλβανίας, με την έννοια πρέπει να τεθεί τέλος στη μέθοδο αυτοσχεδιασμού που εμφανίστηκε τα τελευταία οχτώ χρόνια στις σχέσεις με την Ελλάδα, όταν δεν υπήρχαν συγκεκριμένα προγράμματα. Πρέπει να υιοθετήσουμε προγράμματα ανταλλαγών σε όλους τους τομείς. Πρέπει να λειτουργήσει καλύτερα η κοινή ελληνοαλβανική επιτροπή και πρέπει να υπάρχει ένας συνεχής διάλογος σε υψηλό επίπεδο κι εγώ είμαι σίγουρος ότι υπάρχουν οι δυνατότητες για κάτι τέτοιο.

    ΕΡ: Στη Νέα Υόρκη συναντήθηκαν προσφάτως οι κ.κ. Μπερίσα και Καραμανλής και, όπως μεταδόθηκε, το κλίμα ήταν πολύ καλό. Θα υπάρχει άμεσα κάποια συνέχεια; Έχουν βάση οι φήμες ότι επίκειται επίσκεψη Μπερίσα στην Αθήνα;

    AΠ: Και οι δυο απηύθυναν προσκλήσεις ο ένας στον άλλο και μάλιστα έχουν αρχίσει οι διαδικασίες για την πραγματοποίηση των δυο επισκέψεων. Και οι δυο θα έχουν τις πρώτες επισκέψεις στις αντίστοιχες χώρες. Ο κ. Μπερίσα θα επισκεφθεί για πρώτη φορά στον πολιτικό του βίο την Αθήνα και επίσης ο κ. Καραμανλής, για πρώτη φορά, θα επισκεφθεί τα Τίρανα ως πρωθυπουργός της Ελλάδας. Πιστεύω ότι θα έρθει πρώτα στην Αλβανία ο κ. Καραμανλής και αμέσως μετά ο κ. Μπερίσα θα ανταποδώσει την επίσκεψη.

    ΕΡ: Και πότε υπολογίζεται να πραγματοποιηθούν οι επισκέψεις αυτές;

    ΑΠ: Ήδη έχουν αρχίσει οι διαδικασίες και πιστεύω ότι και οι δύο επισκέψεις θα πραγματοποιηθούν εντός του φθινοπώρου.

    ΕΡ: Στο προεκλογικό πρόγραμμα του Δημοκρατικού Κόμματος περιλαμβάνεται η θέση περί βελτίωσης του καθεστώτος των δικαιωμάτων των μειονοτήτων, μεταξύ των οποίων και της ελληνικής. Τι μέτρα προβλέπεται επ' αυτού;

    ΑΠ: Κοιτάξτε, εγώ είμαι υπουργός Εξωτερικών και μπορώ να σας πω ότι υπάρχει ένα καλό νομοθετικό πλαίσιο, κυρίως όσον αφορά τη μειονότητα και η εφαρμογή του με τα διεθνή κριτήρια και τις διεθνείς συμβάσεις είναι στο υψηλότερο επίπεδο. Εμείς έχουμε ανοιχτά ζητήματα και προβλήματα με μερικές άλλες μειονότητες, όπως με τους Ρομ, τους Βλάχους ή και με άλλες εθνικές ή πολιτιστικές μειονότητες. Στο πρόγραμμά μας αναφερόμαστε γενικότερα στη βελτίωση των συνθηκών και θα συνεχίσουμε να παρατηρούμε από κοντά τη διαδικασία εκπλήρωσης όλων των δικαιωμάτων των μειονοτήτων στην Αλβανία, σύμφωνα με τις διεθνείς συμβάσεις και κριτήρια. Δεχόμαστε επίσης και παρατηρήσεις από τους διεθνείς οργανισμούς και από τις φίλες χώρες, είμαστε τελείως ανοιχτοί να επιτηρηθεί το έργο μας στο σεβασμό των στάνταρντς για τις μειονότητες. Θα δούμε πραγματικά τα νομοθετικά κενά που υπάρχουν ώστε να εφαρμοστούν τα πάντα σύμφωνα με τα διεθνή κριτήρια. Εμείς πιστεύουμε ότι οι μειονότητες- είναι στη φιλοσοφία μας- δεν φέρνουν αποσταθεροποίηση, αντιθέτως οι μειονότητες πλουτίζουν την πολιτική και πολιτιστική ζωή μιας χώρας.

    ΕΡ: Να γίνω πιο σαφής. Είστε αποφασισμένοι για παράδειγμα να ικανοποιήσετε το αίτημα της μειονότητας για τη λειτουργία ελληνικού σχολείου στη Χειμάρρα;

    ΑΠ: Θα το δούμε συγκεκριμένα επί τόπου το ζήτημα αυτό. Εγώ έχω μόνο λίγες μέρες στη θέση αυτή, αλλά νομίζω ότι θα το μελετήσουμε το θέμα αυτό και όχι μόνο για τη Χειμάρρα, αλλά θα το μελετήσουμε γενικότερα το ζήτημα της εκπαίδευσης και των σχολείων της ελληνικής μειονότητας, ώστε να καλυφθεί το κενό και να ανοίξουν εκεί, όπου αυτά δεν υπάρχουν.

    ΕΡ: Στην κρίση του Κόσοβου, η κυβέρνηση Νάνο κράτησε μια μετριοπαθή στάση, που από τη διεθνή κοινότητα, εκτιμήθηκε ως παράγοντας σταθερότητας. Θα θέλαμε να μας εξηγήσετε τη θέση της κυβέρνησής σας, στο ζήτημα του οριστικού καθεστώτος του Κοσόβου, τώρα που αναμένονται εξελίξεις στο ζήτημα αυτό.

    ΑΠ: Η αλβανική κυβέρνηση θα συνεχίσει να παίζει ένα σταθεροποιητικό ρόλο στα Βαλκάνια, χωρίς καμία αμφιβολία. Όσον αφορά το Κόσοβο, εγώ νομίζω ότι οι εξελίξεις έχουν προχωρήσει σε τέτοιο στάδιο, που είναι αναγκαίο η «γλώσσα» που πρέπει να χρησιμοποιήσει η αλβανική κυβέρνηση να αφήσει τα υπονοούμενα και τη διπλή έννοια, που την χαρακτήριζε μέχρι σήμερα, όταν γινόταν λόγος για π.χ. «να γίνει σεβαστή η βούληση του λαού». Σήμερα υπάρχει μια διεθνής συζήτηση, είμαστε ακριβώς μπροστά στην έναρξη των διαπραγματεύσεων για το τελικό καθεστώς του Κοσόβου. Το σημερινό «status quo», δεν παράγει πια πολλή σταθερότητα, και γι' αυτό είμαι σίγουρος. Γι' αυτό συμφωνώ με την όλο και πιο ευρεία άποψη ότι πρέπει να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις. Εγώ είχα μία συνάντηση με τον ειδικό απεσταλμένο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στο Κόσοβο Κάι Έιντε, ο οποίος μου άφησε να εννοηθεί ότι η έκθεση που ήδη παρουσίασε -ανεξαρτήτως των προβλημάτων που υπάρχουν με τα κριτήρια στο Κόσοβο- έχει μία αρκετά θετική εξέλιξη, ώστε να ανοίξει τελικά ο γύρος των διαπραγματεύσεων. Έτσι κατά συνέπεια ήταν αναμενόμενο ότι όλη η διεθνής κοινότητα που παρατηρεί προσεκτικά τις εξελίξεις, θα άνοιγε μία συζήτηση σε σχέση με τις προτάσεις που θα μπορούσαν να παράγουν περισσότερη σταθερότητα. Εφόσον ενημερώθηκα και μελέτησα πολλές διεθνείς προτάσεις, νομίζω ότι η πρόταση της Διεθνούς Ομάδος Κρίσεων για μια «υπό όρους ανεξαρτησία», είναι η πιο σωστή, παράγει σταθερότητα. Θέλω να εξηγήσω τι θα πει «ανεξαρτησία υπό όρους». Για μένα είναι πολύ σημαντικό να οριστικοποιηθεί από την αρχή των διαπραγματεύσεων, ότι το μέλλον του Κοσόβου είναι η ανεξαρτησία. Κατόπιν καθορίζεται ένα συγκεκριμένο διάστημα, -βέβαια σε σχέση με τις ανάγκες που υπάρχουν- κατά το οποίο η Διεθνής Κοινότητα θα συνεχίσει να συμμετάσχει στην ίδρυση του κράτους δικαίου στο Κόσοβο. Δεύτερον η παρουσία για ένα συγκεκριμένο διάστημα της Διεθνούς Κοινότητας, είναι μια εγγύηση για τις μειονότητες εκεί. Δεν μπορεί να υπάρχει ένα ανεξάρτητο Κόσοβο, χωρίς ένα δημοκρατικό Κόσοβο που να σεβαστεί απόλυτα τα δικαιώματα όλων των πολιτών του, Σέρβων και άλλων μειονοτήτων που ζουν στη χώρα και πρέπει να ξέρουν όλα τα δικαιώματα σύμφωνα με τα διεθνή κριτήρια. Η υπό όρους ανεξαρτησία έχει να κάνει με το διάστημα κατά το οποίο η διεθνής κοινότητα θα έχει καθοριστικό ρόλο εντός ενός κράτους που αποδεικνύει με πράξεις ότι βαδίζει προς τη σωστή κατεύθυνση και την ανεξαρτησία και που τους θεσμούς που καθιέρωσε, θα παραδώσει σταδιακά στους πολίτες του Κοσόβου, όταν βέβαια αυτοί αποδείξουν ότι αξίζουν την ανεξαρτησία και είναι σε θέση να ιδρύσουν ένα κράτος δικαίου.

    ΕΡ: Νομίζετε πως η πολιτική ηγεσία της Πρίστινα μπορεί να εγγυηθεί ένα δημοκρατικό και πολυεθνικό Κόσοβο, με δεδομένο ότι οι Σέρβοι δεν τολμούν να βγουν από τους θύλακες - γκέτο, χωρίς ένοπλη προστασία της διεθνούς αστυνομικής και στρατιωτικής δύναμης;

    ΑΠ: Δεν πρέπει να ξεχάσουμε ότι έχουν περάσει μόνον έξι χρόνια από την καταστροφή που υπέστη το Κόσοβο από το καθεστώς του Μιλόσεβιτς. Εγώ νομίζω ότι μέσα σε έξι χρόνια έχει γίνει μια μεγάλη πρόοδος. Προσωπικότητες όπως ο Ραμούς Χαραντινάι , έχουν κάνει έκκληση προς την κοινή γνώμη στο Κόσοβο για συμφιλίωση και συνύπαρξη με τους Σέρβους, έχουν κάνει έκκληση για την επιστροφή των προσφύγων- είναι πολύ σημαντικό οι Σέρβοι πρόσφυγες να επιστρέψουν. Λοιπόν, εγώ νομίζω ότι αυτό που έχουν καταφέρει αποδίδεται ακριβώς στην πολιτική τάξη του Κοσόβου. Εγώ πιστεύω ότι η πολιτική ηγεσία στην Πρίστινα είναι έτοιμη και πρόθυμη να καταφέρει να πραγματοποιήσει τη συνύπαρξη. Το αντίθετο, η κοσοβάρικη κοινωνία δεν έχει φτάσει στην απαραίτητη και απόλυτη νομιμότητα. Δεύτερον, εγώ δεν πιστεύω ότι οι Σέρβοι του Κοσόβου κινδυνεύουν από την πλειοψηφία των Αλβανών πολιτών. Οι Σέρβοι απειλούνται από στοιχεία ή ριζοσπαστικούς κύκλους και τέτοιοι υπάρχουν σε κάθε χώρα και η ενδυνάμωση του κράτους δικαίου θα τους παραπέμψει αυτούς ενώπιον της δικαιοσύνης.

    ΕΡ: Τι προβλέπει το κυβερνητικό πρόγραμμα ώστε να έρθει η Αλβανία πιο κοντά στην Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ;

    ΑΠ: Οι τεχνικές διαπραγματεύσεις για την υπογραφή της Συμφωνίας Σταθεροποίησης και Σύνδεσης με την ΕΕ έχουν προχωρήσει πολύ. Τα εμπόδια είχαν πολιτικό χαρακτήρα. Εμείς νικήσαμε στις εκλογές της 3ης Ιουνίου με βάση τρεις υποσχέσεις προς τους Αλβανούς πολίτες, που είναι επίσης για εμάς δεσμεύσεις και απέναντι στις Βρυξέλλες, τόσο όσον αφορά τις προσπάθειες ένταξης στην Ε.Ε. όσο και στο ΝΑΤΟ. Εμείς υποσχεθήκαμε την καταπολέμηση της διαφθοράς, την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος και έχουμε υποσχεθεί σοβαρές μεταρρυθμίσεις. Όλες αυτές οι υποσχέσεις και ταυτόχρονα δεσμεύσεις συνδέονται άμεσα με την πολιτική βούληση και εμείς έχουμε την πολιτική βούληση για να εκπληρώσουμε τα κριτήρια αυτά και τα αποτελέσματα που θα εξασφαλίσουμε σε αυτές τις τρεις δεσμεύσεις είναι τα κριτήρια που μας κρατούν ακόμη μακριά από την ευρωπαϊκή «οικογένεια». Έτσι, εάν εμείς καταφέρουμε να εξασφαλίσουμε τα προβλεπόμενα θετικά αποτελέσματα, δεν θα υπάρχει κανένα πρόβλημα.

    ΕΡ: Πότε προβλέπεται κ. Μουσταφάι, η Αλβανία να γίνει μέλος της Ε.Ε.;

    ΑΠ: Είμαι σίγουρος ότι εντός του επόμενου έτους θα επιτύχουμε την υπογραφή της Συμφωνίας Σταθεροποίησης και Σύνδεσης με την Ε.Ε., που αποτελεί ένα πολύ σημαντικό βήμα. Δεν τίθεται δηλαδή θέμα ημερομηνιών, αλλά το θέμα εκπλήρωσης κριτηρίων. Εγώ είμαι σίγουρος ότι θα εκπληρώσουμε τα κριτήρια. Υπό τις σημερινές συνθήκες, η εξωτερική πολιτική της Αλβανίας συνδέεται άμεσα με την εσωτερική πολιτική και με αυτή την έννοια, οι ημερομηνίες είναι λιγότερο σημαντικές εν συγκρίσει με τις μεταρρυθμίσεις.

    [06] ΣΤΟ ΘΕΤΙΚΟ ΠΡΟΣΗΜΟ ΓΥΡΙΣΕ ΤΟ Χ.Α.

    Αθήνα, 12 Οκτωβρίου 2005 (12:07 UTC+2)

    Στο θετικό πρόσημο γύρισε ο γενικός δείκτης τιμών στο Χρηματιστήριο Αθηνών (ΧΑ), με αιχμή του δόρατος τις τοποθετήσεις που παρατηρούνται σε μετοχές του κλάδου των τηλεπικοινωνιών, ο οποίος και κέρδιζε σε ποσοστό 1,24%.

    Ειδικότερα, λίγα λεπτά πριν τις 12 το μεσημέρι, ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης στη Σοφοκλέους, κέρδιζε σε ποσοστό 0,24% και διαμορφωνόταν στις 3.387,78 μονάδες.

    Από το σύνολο των υπό διαπραγμάτευση μετοχών, οι 64 βρίσκονταν σε ανοδική τροχιά, έναντι 89 πτωτικών και 240 που παρέμεναν αμετάβλητες. Ο όγκος των συναλλαγών διαμορφωνόταν την ίδια ώρα στο ποσό των 44,3 εκατ. ευρώ.

    [07] ΑΝΑΚΑΜΠΤΕΙ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΤΟ ΔΟΛΑΡΙΟ

    Λονδίνο, 12 Οκτωβρίου 2005 (12:00 UTC+2)

    Πτωτικά κινείται σήμερα στην αγορά συναλλάγματος του Λονδίνου το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα έναντι του δολαρίου. Ειδικότερα, στις 11.30 το πρωί (ώρα Ελλάδος), το ευρώ υποχωρούσε έναντι του αμερικανικού νομίσματος σε ποσοστό 0,29% και η ισοτιμία του διαμορφωνόταν στο 1,1987.

    Την ίδια ώρα η ισοτιμία του ευρώ έναντι της λίρας Αγγλίας βρισκόταν στο 0,6871 και σε σχέση με το ιαπωνικό νόμισμα έφθανε στο 137,27. Επίσης, η ισοτιμία του δολαρίου έναντι της λίρας Αγγλίας έφθανε στο 1,7450 και η ισοτιμία του δολαρίου έναντι του ιαπωνικού νομίσματος προσέγγιζε το επίπεδο των 114,53.

    [08] 84 ΕΡΓΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ ΤΟΥ INTERREG III

    Θεσσαλονίκη, 12 Οκτωβρίου 2005 (11:57 UTC+2)

    Σε 84 ανέρχονται τα έργα, προϋπολογισμού 15 εκατ. ευρώ, που χρηματοδοτούνται από το πρόγραμμα Ελλάδας-Βουλγαρίας της κοινοτικής πρωτοβουλίας INTERREG III, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το ΜΠΕ-ΑΠΕ από την αρμόδια υπηρεσία διαχείρισης, στη Θεσσαλονίκη.

    Τα μέτρα που είχαν ενεργοποιηθεί μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου στο πρόγραμμα Ελλάδας-Βουλγαρίας αντιστοιχούσαν σε περίπου 80% του συνολικού προϋπολογισμού του, έναντι 76% τον Απρίλιο. Το υπολειπόμενο ποσοστό αφορά στις "ιδιωτικές επιχειρηματικές δραστηριότητες" και η σχετική πρόσκληση υποβολής προτάσεων θα ανοίξει στο τέλος Οκτωβρίου ή τις αρχές Νοεμβρίου.

    Τα κονδύλια από το πρόγραμμα "αιμοδοτούν", μεταξύ άλλων, αρκετά έργα της Εγνατίας Οδού, όπως τα project στα τμήματα Πετριτσίου-Προμαχώνα (κάθετος άξονας Δερβενίου-Προμαχώνα), Καστανιών-Δικαίων- Ορμενίου (κάθετος άξονας Αρδάνιο-Ορμένιο) και στις παρακάμψεις Ορεστιάδας-Καστανιών και Διδυμοτείχου-Ορεστιάδας.

    Επίσης, μέρος των κοινοτικών κονδυλίων έχει κατευθυνθεί στην αναβάθμιση τμήματος της σιδηροδρομικής γραμμής Αλεξανδρούπολης-Ορμενίου, στο τμήμα που μεσολαβεί από τον σιδηροδρομικό σταθμό των Μαρασίων μέχρι τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα.

    Δύο προσκλήσεις, συνολικού προϋπολογισμού 20,7 εκατ. ευρώ, για υποβολή προτάσεων παραμένουν ανοιχτές και αφορούν έργα υποδομών μεταφορών (3,5 εκατ. ευρώ) και ενίσχυσης της ασφάλειας των συνόρων (17,2 εκατ. ευρώ). Παράλληλα, προτάσεις έργου για άλλες πέντε προσκλήσεις, συνολικού ύψους 17,73 εκατ. ευρώ, έχουν αξιολογηθεί και αναμένεται να ενταχθούν μέχρι το τέλος του Νοεμβρίου.

    Η ενεργοποίηση του προγράμματος Ελλάδας-Βουλγαρίας στον άξονα 1 (Διασυνοριακές Υποδομές) έχει φτάσει πλέον στο 100%, ενώ ίσο ποσοστό ισχύει και για τον 4 (Ειδική ενίσχυση για περιοχές που συνορεύουν με υποψήφιες χώρες προς ένταξη). Στον άξονα 3 (Ποιότητα Ζωής/Περιβάλλον/Πολιτισμός), η ενεργοποίηση του προγράμματος φτάνει στο 83%, ενώ χαμηλότερα ποσοστά, της τάξης του 28% και 23% αντίστοιχα, καταγράφονται στους άξονες 2 (Οικονομική Ανάπτυξη και Προώθηση της Απασχόλησης) και 5 (Τεχνική βοήθεια)._

    ΑΛ.Γ

    [09] "ΑΔΟΛΗ ΜΑΤΙΑ - ΕΛΛΑΔΑ 1940-1980" ΣΕ ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

    Θεσσαλονίκη, 12 Οκτωβρίου 2005 (11:14 UTC+2)

    Εκθεση ασπρόμαυρης φωτογραφίας με τίτλο «Η άδολη ματιά - Ελλάδα 1940 - 1980» διοργανώνει ο Οργανισμός Προβολής Ελληνικού Πολιτισμού, υπό την επιμέλεια του ιστορικού φωτογραφίας, Αλκη Ξανθάκη.

    Η έκθεση θα περιοδεύσει σε όλη την Ελλάδα, ολοκληρώνοντας το ταξίδι της στην Αθήνα, το Μάιο του 2006. Προηγουμένως θα φιλοξενηθεί στο Μουσείο Φωτογραφίας της Θεσσαλονίκης, από τις 15 Οκτωβρίου έως τις 13 Νοεμβρίου.

    Τα εγκαίνια της έκθεσης στη Θεσσαλονίκη, θα πραγματοποιήσει το Σάββατο 15 Οκτωβρίου, στις 20.00, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού, Χρήστος Ζαχόπουλος.

    Οι 5 καλλιτέχνες, έργα των οποίων θα παρουσιαστούν στην έκθεση είναι οι Χρήστος Αλειφέρης, Τάκης Ζιώγας, Πέτρος Μπρούσαλης, Κυριάκος Ντελόπουλος, Θανάσης Τσαγκρής.

    Το έργο τους παρουσιάζει την Ελλάδα της περιόδου 1940-1980, μιας περιόδου που χαρακτηρίστηκε από έντονες πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές αλλαγές.

    Μέσα από τη δουλειά τους και το φωτογραφικό τους «βλέμμα», δίνεται σε όλους μας η ευκαιρία, να γνωρίσουμε οι νεώτερες ηλικίες, να θυμηθούν και να βιώσουν ξανά οι μεγαλύτερες, πτυχές και εκφάνσεις της ελληνικής πραγματικότητας, παραδοσιακές μορφές και εικόνες, που έχουν πλέον εκλείψει ή αφομοιωθεί με το πέρασμα του χρόνου.

    Το έργο τους παρουσιάζει ακόμη ένα ξεχωριστό και ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς καταγράφει στιγμές της ελληνικής κοινωνίας σε σχέση πάντα με τις συνθήκες, τα βιώματα και τις αναζητήσεις τους, όπως αυτά διαμορφώνονται κάθε φορά.

    Οι υπόλοιπες πόλεις που θα φιλοξενήσουν την έκθεση είναι η Ξάνθη, η Κοζάνη, τα Τρίκαλα, ο Βόλος, η Λαμία, η Σπάρτη, η Καλαμάτα η Τρίπολη, η Κόρινθος, το ’ργος.

    [10] ΗΜΕΡΙΔΑ ΣΤΗ ΒΕΡΟΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ

    Θεσσαλονίκη, 12 Οκτωβρίου 2005 (10:13 UTC+2)

    Ημερίδα με θέμα «Δημιουργώντας ένα νέο περιβάλλον: Πολιτιστικοί φορείς, Νέες Τεχνολογίες και ανάπτυξη» θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 21 Οκτωβρίου, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης της Βέροιας.

    Η ημερίδα, που διοργανώνει ο δήμος και η Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας, πραγματοποιείται στο πλαίσιο της δράσης LIGHT : Bring to Light the Value of Cultural Heritage» που αφορά τη βελτίωση της πρόσβασης στο πολιτιστικό απόθεμα της περιοχής με τη χρήση των νέων τεχνολογιών.

    Η ημερίδα απευθύνεται σε εργαζόμενους σε Μουσεία, Αρχεία, Βιβλιοθήκες και εν γένει φορείς πολιτισμού. Ενδιαφέρει επίσης όσους ασχολούνται με τον ψηφιακό πολιτισμό. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει από θέματα ψηφιοποίησης υλικού, εικονικής πραγματικότητας και χαρτογραφίας μέχρι ζητήματα σύνδεσης του πολιτιστικού αποθέματος με την ανάπτυξη.

    [11] ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΩΝ A-HA ΣΕ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΚΑΙ ΑΘΗΝΑ

    Θεσσαλονίκη, 12 Οκτωβρίου 2005 (10:08 UTC+2)

    Δύο συναυλίες, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, θα πραγματοποιήσουν για πρώτη φορά στην Ελλάδα οι θρύλοι της ποπ μουσικής A-HA.

    Στη Θεσσαλονίκη η συναυλία θα πραγματοποιηθεί στο κλειστό γήπεδο του ΠΑΟΚ στην Πυλαία, στο Σάββατο 5 Νοεμβρίου, ενώ στην Αθήνα θα παίξουν την Πέμπτη 3 Νοεμβρίου, στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Ώρα έναρξης στις 21:30.

    [12] ΚΥΠΡΟΣ: ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΠΡΟΣ ΤΙΜΗΝ ΤΟΥ ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ

    Λευκωσία, 11 Οκτωβρίου 2005 (23:27 UTC+2)

    Με μια μεγαλειώδη υπαίθρια συναυλία στην τάφρο «Ντ' Αβίλα» της Λευκωσίας η Κύπρος τίμησε απόψε το μεγάλο μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη για τα 80χρονά του, το έργο του, τους αγώνες του για ειρήνη και κοινωνική δικαιοσύνη και για την αλληλεγγύη και συμπαράσταση του στους αγώνες του κυπριακού λαού.

    Τη συναυλία, που οργάνωσε το ΑΚΕΛ, τίμησε με την παρουσία του ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος και την παρακολούθησε πλήθος κόσμου, που επεφήμησε με θέρμη τον Μίκη Θεοδωράκη.

    Πριν από τη συναυλία ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας απένειμε στον Μίκη Θεοδωράκη το παράσημο των 80 χρόνων του Κόμματος και το Βραβείο Πολιτιστικής Προσφοράς «Τεύκρου Ανθία - Θεοδόση Πιερίδη».

    «Δέξου τις τιμητικές αυτές διακρίσεις του ΑΚΕΛ με την απεριόριστη αγάπη μας και τις ευχές μας να συνεχίσεις για πολλά, πολλά χρόνια ακόμη να δημιουργείς πολιτισμό και να εμπνέεις με το έργο σου αλλά και με τη στάση ζωής σου τις νεότερες γενιές»,είπε ο κ. Χριστόφιας καλώντας το Μίκη Θεοδωράκη να παραλάβει τις τιμητικές διακρίσεις.

    Ο κ. Χριστόφιας , αφού αναφέρθηκε σε συντομία στο μουσικό έργο και στους αγώνες του Μίκη Θεοδωράκη για τη δημοκρατία, την κοινωνική δικαιοσύνη και την ειρήνη, κατέληξε:

    «Για μας του ΑΚΕΛ ο Μίκης είναι ένα μέρος της ιστορίας μας. Είναι ο αγαπημένος μας σύντροφος που αγωνίστηκε και αγωνίζεται μαζί μας για να ανατείλουν καλύτερες μέρες στο νησί μας.Για να επανενωθεί η πατρίδα μας και να ζήσουμε ελεύθερα και ειρηνικά με τους συμπατριώτες μας, τους τουρκοκύπριους».

    Βαθιά συγκινημένος από την τιμή και την αγάπη των Κυπρίων ο Μίκης Θεοδωράκης δήλωσε ότι μεταφέρει στον κυπριακό λαό την αλληλεγγύη της Ελλάδας και του ελληνικού λαού.

    Σε σύντομο χαιρετισμό του καταφέρθηκε κατά των Μεγάλων Δυνάμεων, οι οποίες, όπως είπε, « θέλουν να εξυπηρετήσουν τα σκοτεινά τους σχέδια για μια Κύπρο διχασμένη, ώστε να είναι πιο εύκολο να κυβερνηθεί ουσιαστικά από τους ξένους.Μια Κύπρος με ακόμα πιο πολλές ξένες βάσεις και ξένα στρατεύματα,που να υπηρετεί τα επιθετικά τους σχέδια στην περιοχή».

    Για το λόγο αυτό θα πρέπει, τόνισε, «να στεκόμαστε όλοι σαν μια γροθιά πίσω από τη σημερινή ηγεσία, τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο και τον πρόεδρο της Βουλής, τον άξιο φίλο και σύντροφό μας Δημήτρη Χριστόφια».

    Εμείς πάλι από την Ελλάδα «θα φροντίσουμε να υπάρξει η μεγαλύτερη δυνατή ενότητα γύρω από την κοινή στρατηγική και τακτική, που ανέδειξε την Κύπρο σε ισότιμο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης», κατέληξε καταχειροκροτούμενος ο Μίκης Θεοδωράκης.

    Στη συναυλία η Ορχήστρα και Χορωδία της Νέας Όπερας της Μόσχας και η Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης», υπό τη διεύθυνση του Ηλία Βουδούρη και του Μίλτου Λογιάδη, απέδωσαν αποσπάσματα από τα έργα «Ζορμπάς», « Canto General» και «’ξιον Εστί», ενώ γνωστά τραγούδια του Μίκη ερμήνευσαν οι Γιώργος Νταλάρας, Μαρία Φαραντούρη ,Πέτρος Πανδής , Σοφία Μιχαηλίδου, η κυπριακή χορωδία «Διάσταση».

    Το απόγευμα η Αρχή Τηλεπικοινωνιών Κύπρου (ΑΤΗΚ), η οποία έθεσε σε κυκλοφορία τηλεκάρτες αφιερωμένες στο Μίκη Θεοδωράκη, οργάνωσε εκδήλωση προς τιμή του.

    Ο Πρόεδρος της ΑΤΗΚ Σταύρος Κρεμμός, προσφωνώντας το συνθέτη, διερωτήθηκε τι μπορεί να πει κανείς « όταν σταθεί μπροστά σε ένα παγκόσμιο φαινόμενο όπως ο Μίκης Θεοδωράκης, ο ανήσυχος, ο ανατρεπτικός, ο παγκόσμιος πολίτης».

    Ο Μίκης Θεοδωράκης, είπε ο κ. Κρεμμός, βρίσκεται εκεί όπου υπάρχουν λαοί που αγωνίζονται και μας έμαθε ότι «όταν οι άνθρωποι κοιτούν μπροστά και σφίγγουν τα χέρια, τότε ο ήλιος είναι βέβαιος για τον κόσμο».

    Στην απάντησή του ο Μίκης Θεοδωράκης είπε ότι θεωρεί το εαυτό του τυχερό που συνέδεσε τη ζωή του με την Κύπρο και πρόσθεσε ότι τώρα το όνειρό του είναι να μπορέσει να δει την Κύπρο σε ασφάλεια χωρίς στρατεύματα κατοχής.

    Εξ άλλου, ο Μίκης Θεοδωράκης φιλοξενήθηκε στο Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου (ΡΙΚ), όπου τον καλωσόρισε ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου Ανδρέας Αλωνεύτης, αποκαλώντας τον "παγκόσμιο Πολίτη".

    Μαζί με όλους τους πολίτες του κόσμου, είπε, έχουμε την ευκαιρία να ανακαλύψουμε ξανά την απεραντοσύνη, τον θησαυρό, και την οικουμενικότητα που διαποτίζει την ζωή και το έργο του.

    Απαντώντας ο συνθέτης της Ρωμιοσύνης αναφέρθηκε στη ζωή του και είπε ότι γεννήθηκε με "μια θάλασσα μουσικής μέσα του".

    Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η στιγμή της υπογραφής από τον Μίκη Θεοδωράκη των δίσκων, που είχε φέρει το 1964 στην Κύπρο για την πρώτη ακρόαση από το ΡΙΚ του «’ξιον Εστί».

    [13] ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΣΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

    Αθήνα, 11 Οκτωβρίου 2005 (22:19 UTC+2)

    Συνεχίστηκαν και σήμερα οι εκδηλώσεις πολιτισμού «η ζωή είναι παντού», τις οποίες διοργανώνει το υπουργείο Δικαιοσύνης στα καταστήματα κράτησης όλης της χώρας.

    Ειδικότερα, η συγγραφέας Μάρω Δούκα συζήτησε με τις κρατούμενες στις φυλακές γυναικών Κορυδαλλού, ενώ αργότερα, ο συγγραφέας Μένης Κουμανταρέας, ως «Δύο φορές Έλληνας», συνομίλησε για όλα με τους κρατούμενους των φυλακών Κορυδαλλού. Οι δύο συγγραφείς αντάλλαξαν απόψεις και εμπειρίες ζωής με τους κρατούμενους.

    Παράλληλα, στο ειδικό κατάστημα κράτησης νέων Αυλώνα προβλήθηκε η ταινία «Η ξύλινη κάμερα». Επίσης, τα μέλη του Νεανικού Πλάνου του Φεστιβάλ Ολυμπίας προσέφεραν στους κρατούμενους ταινίες και συσκευή video για τη δημιουργία ταινιοθήκης στο Κατάστημα.

    Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων του υπουργείου Δικαιοσύνης για αύριο (Τετάρτη), 12 Οκτωβρίου 2005, περιλαμβάνει:

    · Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ): Ελεύθερη συζήτηση με τη συγγραφέα-εκπαιδευτικό Ιφιγένεια Μαστρογιάννη.

    · Τμήμα κράτησης μητέρων Κορυδαλλού: Οι συγγραφείς παιδικών βιβλίων Αργυρώ Κοκορέλη και Ελένη Πριοβόλου συζητούν και συμβουλεύουν τις κρατούμενες μητέρες.

    · Φυλακή Κορυδαλλού: Ο Βορειοηπειρώτης συγγραφέας και γιατρός Θωμάς Στεργιόπουλος, με την εμπειρία του από τους «Ανθρώπους στα Σύνορα», σε μια ελεύθερη επικοινωνία με τους Αλβανούς κρατούμενους του Κορυδαλλού.

    · Πρεβαντόριο κρατουμένων ’μφισσας: Μουσικό απόγευμα με το χορευτικό συγκρότημα Δήμου ’μφισσας.

    · Αγροτικό σωφρονιστικό κατάστημα ανηλίκων Κασσαβέτειας Βόλου: η «Ρεμπέτικη Κομπανία» Βόλου αποδίδει αυθεντικά τραγούδια.

    · Δικαστική φυλακή Ιωαννίνων: Συναυλία από τα δυο μουσικά συγκροτήματα (λαϊκό και δημοτικό) του Δήμου Ιωαννίνων.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Wednesday, 12 October 2005 - 18:13:58 UTC