Browse through our Interesting Nodes on Politics in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 05-10-17

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΙΝΑΙ ΝΩΡΙΣ ΝΑ ΕΞΑΧΘΟΥΝ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΕΙΣΜΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΣΤΗ ΣΑΜΟ
  • [02] ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΤΑ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΝΟΣΟ ΤΩΝ ΠΟΥΛΕΡΙΚΩΝ ΑΠΟ ΤΑ
  • [03] ΟΙ ΕΠΙΣΗΜΕΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΠΑΠΟΥΛΙΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟ
  • [04] ΧΑΜΗΛΕΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ
  • [05] ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΓΟΡΓΟΕΠΗΚΟΟΥ ΣΕ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΔΗΜΗΤΡΙΟ
  • [06] ΕΚΘΕΣΗ "ΑΚΟΥΑΡΕΛΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ"
  • [07] "ΤΟ ΔΩΜΑΤΙΟ ΜΕ ΤΟΥΣ ΜΑΝΔΑΡΙΝΟΥΣ" ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΘΕΡΜΗΣ
  • [08] ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΣΤΟΝ ΙΑΝΟ

  • [01] ΕΙΝΑΙ ΝΩΡΙΣ ΝΑ ΕΞΑΧΘΟΥΝ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΕΙΣΜΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΣΤΗ ΣΑΜΟ ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΟΙ ΣΕΙΣΜΟΛΟΓΟΙ

    Θεσσαλονίκη, 17 Οκτωβρίου 2005 (10:15 UTC+2)

    «Είναι νωρίς να γίνουν οποιασδήποτε εκτιμήσεις για τη σεισμική εξέλιξη στην περιοχή του Ανατολικού Αιγαίου», επισημαίνουν οι σεισμολόγοι με αφορμή τον ισχυρό σεισμό, μεγέθους 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που σημειώθηκε στις 8.46΄με επίκεντρο βορειοανατολικά από τις ακτές της Σάμου.

    Όπως είπε ο σεισμολόγος στο ΑΠΘ Μανώλης Σκορδίλης θα πρέπει να περάσουν τα δύο πρώτα εικοσιτετράωρα για να εξαχθούν κάποια συμπεράσματα, ενώ διευκρίνισε ότι δεν είναι δυνατόν να γνωρίζουμε αν η σεισμική δόνηση σχετίζεται με τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε πρόσφατα το Πακιστάν και άλλες ασιατικές χώρες.

    «Μετά τον ισχυρό σεισμό ακολούθησαν ασθενέστερες δονήσεις. Θα πρέπει όμως να περάσουν οι πρώτες 48 ώρες για να μπορούμε να πούμε ότι ήταν οι μετασεισμικές δονήσεις», είπε ο κ. Σκορδίλης. Το επίκεντρο εντοπίστηκε σε απόσταση 450 χιλιομέτρων νοτιοανατολικά της Θεσσαλονίκης, αλλά μέχρι στιγμής δεν προσδιορίστηκε αν βρίσκεται στο θαλάσσιο χώρο ή σε τουρκικό έδαφος. Η δόνηση έγινε αισθητή στα νησιά του ΒΑ Αιγαίου, στις Κυκλάδες, μέχρι και την Αττική.

    Να σημειωθεί, ότι η περιοχή του Ανατολικού παρουσιάζει υψηλή σεισμικότητα και ο τελευταίος ισχυρός σεισμός έγινε το 1992, με μέγεθος 6,2 Ρίχτερ.

    [02] ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΤΑ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΝΟΣΟ ΤΩΝ ΠΟΥΛΕΡΙΚΩΝ ΑΠΟ ΤΑ ΠΤΗΝΑ ΤΟΥ ΕΒΡΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 17 Οκτωβρίου 2005 (13:23 UTC+2)

    Αρνητικά είναι τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα από τα δείγματα των πτηνών που στάλθηκαν στο Ινστιτούτο Λοιμωδών και Παρασιτικών Νοσημάτων (ΙΛΠΑΝ) στη Θεσσαλονίκη για να ερευνηθεί αν έχουν προσληφθεί από τον ιό της γρίπης των πουλερικών.

    Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής του Ινστιτούτου Αντώνης Στεφάνου μέχρι σήμερα εξετάστηκαν 40 δείγματα και είναι όσα έφτασαν στο Ινστιτούτο μέχρι την περασμένη Παρασκευή από την περιοχή του Έβρου.

    Την ίδια ώρα, ο καθηγητής Κτηνιατρικής στο ΑΠΘ Πρόδρομος Ιορδανίδης χαρακτηρίζει το φόβο που έχει δημιουργηθεί υπερβολικό.

    «Στην Ασία ζουν εδώ και επτά χρόνια από την εμφάνιση της νόσου, με τα πτηνά και έχουν ασθενήσει μόλις 120 άτομα από τα οποία πέθαναν περίπου 60», αναφέρει ο καθηγητής, τονίζοντας ότι το υπουργείο στη χώρα μας έχει λάβει τα απαραίτητα μέτρα.

    Υπογραμμίζει επίσης, ότι τα μολυσμένα κοτόπουλα δεν κυκλοφορούν στην αγορά αλλά και σε μια υποθετική περίπτωση που αυτό συνέβαινε, από τη στιγμή που το κρέας ψήνεται ο ιός καταστρέφεται λόγω του ότι δεν μπορεί να επιβιώσει σε θερμοκρασία μεγαλύτερη των 70 βαθμών.

    N.KAZ.

    [03] ΟΙ ΕΠΙΣΗΜΕΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΠΑΠΟΥΛΙΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟ

    Λευκωσία, 16 Οκτωβρίου 2005 (18:46 UTC+2)

    Οι επίσημες συνομιλίες των Προέδρων της Ελλάδος και της Κύπρου Κάρολου Παπούλια και Τάσσου Παπαδόπουλου επιβεβαίωσαν την κοινή στρατηγική των δύο χωρών για τη διευθέτηση του Κυπριακού προβλήματος, διευθέτηση στην οποία επιδιώκεται η ενεργότερη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Ενώσεως.

    Παράλληλα, έδωσαν την ευκαιρία ώστε να σταλεί σαφές μήνυμα και προς την Άγκυρα πως θα πρέπει να συμμορφωθεί προς τα προβλεπόμενα από το διαπραγματευτικό πλαίσιο της ευρωπαϊκής της πορείας, το οποίο έχει αποδεχθεί, γιατί αλλιώς κινδυνεύει ακόμη και με διακοπή των ενταξιακών της διαβουλεύσεων.

    Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας συναντήθηκε στη Λευκωσία με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας - ακολούθησαν διαβουλεύσεις με τη συμμετοχή του Έλληνα υφυπουργού των Εξωτερικών Γιάννη Βαληνάκη και του Κυπρίου υπουργού των Εξωτερικών Γιώργου Ιακώβου - και οι συνομιλίες τους κάλυψαν το Κυπριακό στη σημερινή του φάση, τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας και, όπως τόνισε ο Τ. Παπαδόπουλος «τις ευκαιρίες που διανοίγονται, τις προκλήσεις και δυσκολίες που θα αντιμετωπίσουμε και τις προοπτικές και προϋποθέσεις επανέναρξης του διαλόγου για λύση του Κυπριακού».

    Ο Κάρολος Παπούλιας στις δηλώσεις του μετά το πέρας των συνομιλιών:

    Πρώτον: Τόνισε ότι δεν μπορεί η ΕΕ «να κλείνει τα μάτια» σε ένα γεγονός, όπως η συνεχιζόμενη παραμονή κατοχικών στρατευμάτων στο έδαφος χώρας - μέλους της, που «προσβάλλει τις αρχές που η ίδια η Ένωση πρεσβεύει».

    Δεύτερον: Επεσήμανε πως η ΕΕ πρέπει να παρακολουθήσει την πορεία και τις υποχρεώσεις της Τουρκίας, όπως αυτές προσδιορίζονται από το διαπραγματευτικό πλαίσιο και δεν απέκλεισε, ως συνέπεια της μη συμμορφώσεως της γείτονος, την ακύρωση της οποιασδήποτε σχέσης της με την ΕΕ.

    Τρίτον: Εκτίμησε πως «είναι μια δύσκολη περίοδος για την Τουρκία και λόγω κοινωνικών αναταραχών που θα προκαλέσει, ή που προκαλεί, η αποδοχή από τη σημερινή πολιτική ηγεσία της γείτονος, των υποχρεώσεων του διαπραγματευτικού πλαισίου».

    Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας τόνισε πως στις ελλαδοκυπριακές συνομιλίες «επαναβεβαιώθηκαν οι κοινές θέσεις και η κοινή στρατηγική των κυβερνήσεων Ελλάδος και Κύπρου, που η συνεργασία τους ήταν και συνεχίζεται στενότατη, ειλικρινής και προπαντός αποτελεσματική».

    Ο Τάσσος Παπαδόπουλος επεσήμανε πως «το Κυπριακό πρόβλημα, μένοντας πάντα στο αναντικατάστατο πλαίσιο του ΟΗΕ, προσλαμβάνει τώρα μια ευρωπαϊκή διάσταση» και πρόσθεσε πως «από κοινού με την Ελλάδα θα αξιολογήσουμε και θα αξιοποιήσουμε κάθε ευκαιρία και προοπτική», καθώς «κοινός στόχος είναι η επίτευξη μιας λειτουργικής και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό, μέσα από ουσιαστικές και παραγωγικές συνομιλίες».

    Ο Κάρολος Παπούλιας χαρακτήρισε εγκάρδιες τις συνομιλίες του με τον Πρόεδρο Τάσσο Παπαδόπουλο και διετύπωσε την αισιοδοξία του ότι «ο δρόμος που άνοιξε με την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ θα έχει τα αποτελέσματα και την κατάληξη που επιθυμούμε».

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε πως η Αθήνα προσμένει την επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό «χωρίς, όμως, ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα και επιδιαιτησίες» και εξέφρασε την ελπίδα τα αποτέλεσμα να είναι θετικό και να επικυρωθεί με τη θέληση του κυπριακού λαού.

    «Ελπίζω», συμπλήρωσε ο κ. Παπούλιας, ότι «οι μέρες που έρχονται θα είναι οι μέρες που όλοι επιθυμούμε».

    Ο Πρόεδρος της Κύπρου παραδέχθηκε - όταν ρωτήθηκε σχετικώς - ότι «υπάρχει» ο κίνδυνος να μην βρεθούν «παράλληλα» οι δράσεις της ΕΕ και του ΟΗΕ για το Κυπριακό, αλλά τόνισε πως «υπάρχουν ορισμένες αρχές που δέχονται και ο ΟΗΕ και η ΕΕ».

    Το Κυπριακό, είπε, παραμένει υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και στις καλές υπηρεσίες του Γενικού Γραμματέα και τόνισε πως «δεν θα φύγουμε και δεν θα εγκαταλείψουμε τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών» που αφορούν στο εθνικό θέμα.

    «Είτε το θέλει, είτε όχι η ΕΕ, υπάρχει η ευρωπαϊκή διάσταση του Κυπριακού», επεσήμανε ο κ. Παπαδόπουλος και σημείωσε ότι τα τέσσερα εμπλεκόμενα μέρη (Κύπρος, Ελλάδα, Τουρκία και Μεγάλη Βρετανία) συνδέονται με την ΕΕ, υπό την έννοια ότι οι τρεις χώρες είναι μέλη της Ένωσης και η Τουρκία επιθυμεί να ενταχθεί σ' αυτήν.

    Γι' αυτό, είπε, προσπαθούμε να πείσουμε την ΕΕ ότι δεν μπορεί να είναι αμέτοχη σε νέες διαπραγματεύσεις, με δεδομένο ότι πτυχές του Κυπριακού άπτονται του κοινοτικού κεκτημένου.

    «Αυτή τη φορά, όταν αρχίσουν οι συνομιλίες, ελπίζουμε ότι ο ρόλος της ΕΕ θα είναι ξεχωριστός, θα είναι πιο ενεργός η συμμετοχή της, αλλά και οι απόψεις της, όσον αφορά τη συμμόρφωση με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, θα γίνονται πιο πολύ σεβαστές», τόνισε και πρόσθεσε ότι «μπορεί να υπάρξει διάσταση απόψεων μεταξύ της ΕΕ και του ΟΗΕ, αλλά θεωρούμε ότι είναι πολύτιμη η ενεργότερη συμμετοχή της Ενώσεως»

    Ο Τάσσος Παπαδόπουλος σημείωσε πως δεν θα πρέπει να υπάρχει η εντύπωση ότι η ΕΕ επιδιώκει ή θέλει να αναλάβει πρωτεύοντα ρόλο στο Κυπριακό ή, «όπως κάποιοι έχουν πει, να κληρονομήσει τον πονοκέφαλο που λέγεται Κυπριακό και να αναλάβει τη λύση του Κυπριακού η ίδια. Δεν είναι η επικρατούσα άποψη στην ΕΕ».

    Εξάλλου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας ερωτηθείς πώς είναι δυνατόν η ΕΕ να κλείνει τα μάτια στην ύπαρξη στρατού κατοχής σε έδαφος χώρας - μέλους της, έκανε λόγο για «παράδοξο γεγονός».

    «Η αρχή του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων διατρέχει την ΕΕ και είναι βασική της αρχή. Δεν υπάρχει πιο άμεση παραβίαση αυτής της αρχής από την ύπαρξη κατοχικών στρατευμάτων σε χώρα - μέλος της ΕΕ. Δεν μπορεί η ΕΕ να κλείνει τα μάτια σε ένα γεγονός που προσβάλλει τις αρχές που η ίδια η Ένωση πρεσβεύει», τόνισε ο κ. Παπούλιας.

    Σε άλλη ερώτηση για το πού στηρίζεται η προβαλλομένη αισιοδοξία ότι η Τουρκία θα μεταβάλει την άκαμπτη στάση και τις διεκδικήσεις της στην Κύπρο και το Αιγαίο, όταν δεν το έπραξε τη στιγμή που η Ελλάδα και η Κύπρος στήριξαν την ενταξιακή της προοπτική, ο Πρόεδρος της Κύπρου Τάσσος Παπαδόπουλος δήλωσε πως «όλες οι χώρες διακαώς, εμφαντικά και με σαφήνεια υποστήριζαν την έναρξη ενταξιακών διαβουλεύσεων της Τουρκίας» και σημείωσε πως «είναι άλλο θέμα ποια είναι η θέση τους για την τελική κατάληξη των συνομιλιών».

    Ο κ. Παπαδόπουλος τόνισε πως η Τουρκία ανέλαβε έναντι των «25» μερικές υποχρεώσεις συμπεριφοράς και η ΕΕ έχει ρητώς δηλώσει ότι η μη συμμόρφωση της Τουρκίας θα έχει δυσμενείς επιπτώσεις πάνω σε όλη την πορεία των ενταξιακών διαπραγματεύσεών της.

    Παραδέχθηκε, πάντως, ότι «η ΕΕ ούτε δικαίωμα έχει, ούτε μεθοδολογία, ούτε μηχανισμούς για την επιβολή κυρώσεων σε μη μέλη της, όπως είναι η Τουρκία. Η μόνη θεραπεία που έχει είναι η αναβολή ή ακύρωση της συνέχισης των διαπραγματεύσεων».

    Ο κ. Παπαδόπουλος είπε πως δεν παραγνωρίζει τις δυσκολίες από την εμμονή της Τουρκίας στην αδιάλλακτη θέση της και σημείωσε πως «σημασία και αξία έχει η δήλωση των ``25``, που είναι μέρος του διαπραγματευτικού πλαισίου και που είναι αντίθετη με τις ερμηνείες που δίνει η Τουρκία».

    «Μη ξεχνάτε ότι το 2006 έχει αναλάβει το Συμβούλιο της ΕΕ να αναθεωρήσει και να εκτιμήσει την πρόοδο της Τουρκίας στην εκπλήρωση των υποχρεώσεων που ανέλαβε», τόνισε με έμφαση ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Εξάλλου, ο Κάρολος Παπούλιας ερωτηθείς για το τι θα μπορούσαμε να αναμένουμε ως αποτέλεσμα στο Κυπριακό, μέσα από τις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις της Τουρκίας στο Κυπριακό, δήλωσε πως υπάρχει το διαπραγματευτικό πλαίσιο και «θέση της ΕΕ είναι να παρακολουθήσει την πορεία και τις υποχρεώσεις της Τουρκίας που έχει αναλάβει αποδεχόμενη αυτό το διαπραγματευτικό πλαίσιο» και, ως συνέπεια της μη συμμορφώσεως της γείτονος, "νομίζω ότι φτάνουμε στην ακύρωση της οποιασδήποτε σχέσης της Τουρκίας με την ΕΕ".

    Ο κ. Παπούλιας συμπλήρωσε λέγοντας πως «είναι μια δύσκολη περίοδος για την Τουρκία και λόγω κοινωνικών αναταραχών που θα προκαλέσει ή που προκαλεί η αποδοχή από τη σημερινή πολιτική ηγεσία της Τουρκίας, των υποχρεώσεων του διαπραγματευτικού πλαισίου. Νομίζω ότι θα έχουμε το χρόνο και εμείς οι ίδιοι να παρακολουθήσουμε από κοντά όλες αυτές τις νέες εξελίξεις ύστερα από την έναρξη των διαπραγματεύσεων».

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μετά την άφιξή του στο Προεδρικό Μέγαρο της Λευκωσίας κατέθεσε δάφνινο στεφάνι στον ανδριάντα του Εθνάρχη Μακαρίου και μάλιστα στάθηκε ενώπιον του ανδριάντος ασκεπής και χωρίς ομπρέλα, παρά τη συνεχή βροχή.

    Μετά την ολοκλήρωση των επισήμων συνομιλιών ο Πρόεδρος της Κύπρου παρασημοφόρησε τον Ελλαδίτη Πρόεδρο με την ανωτάτη τιμητική διάκριση της Κυπριακής Δημοκρατίας, το Μέγα Περιδέραιο του Τάγματος του Μακαρίου του Γ'.

    Ευχαριστώντας, ο Πρόεδρος Παπούλιας επεσήμανε πως η συγκεκριμένη τιμή απευθύνεται στον ελληνικό λαό που «όλα τα χρόνια συμπαρίσταται στον αγώνα του ηρωικού κυπριακού λαού».

    [04] ΧΑΜΗΛΕΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ

    Θεσσαλονίκη, 17 Οκτωβρίου 2005 (10:00 UTC+2)

    Οι χαμηλές για την εποχή θερμοκρασίες, κυρίως στην ανατολική και βόρεια Ελλάδα, είναι το κύριο χαρακτηριστικό του σημερινού καιρού σύμφωνα με τις προβλέψεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας.

    Παροδικές νεφώσεις, μικρή πιθανότητα ασθενών βροχών κατά τόπους, άνεμοι βόρειοι μέτριοι και πρόσκαιρα ισχυροί και θερμοκρασία που δεν θα ξεπεράσει τους 17 βαθμούς Κελσίου, συνθέτουν το καιρικό σκηνικό στη Μακεδονία και τη Θράκη.

    Λίγες νεφώσεις θα έχει η Δυτική Ελλάδα. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις βορειοδυτικοί μέτριοι και στο Ιόνιο τοπικά ισχυροί, ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 6 έως 22 βαθμούς Κελσίου.

    Αραιές νεφώσεις, παροδικά αυξημένες θα έχουν η Θεσσαλία, η ανατολική Στερεά, η Εύβοια και η ανατολική Πελοπόννησος. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι μέτριοι και το πρωί τοπικά ισχυροί, ενώ η θερμοκρασία θα έχει μέγιστη τιμή τους 20 βαθμούς Κελσίου.

    Τοπικές νεφώσεις προβλέπονται για τις Κυκλάδες και την Κρήτη. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί μέτριοι, ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 12 έως 22 βαθμούς Κελσίου.

    Λίγες νεφώσεις, αυξημένες στα βόρεια, όπου είναι πιθανόν να σημειωθούν ασθενείς βροχές, άνεμοι βόρειοι βορειοδυτικοί μέτριοι και στα νότια ισχυροί και θερμοκρασία από 10 έως 20 βαθμούς Κελσίου, συνθέτουν το καιρικό σκηνικό στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.

    Ηλιοφάνεια με λίγες νεφώσεις θα έχει η Θεσσαλονίκη. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί μέτριοι και πρόσκαιρα ισχυροί, ενώ η θερμοκρασία δεν θα ξεπεράσει τους 17 βαθμούς Κελσίου.

    Αραιή συννεφιά που στη διάρκεια της ημέρας πρόσκαιρα θα αυξηθεί, θα έχει η Αττική. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι μέτριοι, ενώ η θερμοκρασία θα έχει μέγιστη τιμή τους 19 βαθμούς Κελσίου.

    [05] ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΓΟΡΓΟΕΠΗΚΟΟΥ ΣΕ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΔΗΜΗΤΡΙΟ

    Θεσσαλονίκη, 17 Οκτωβρίου 2005 (11:52 UTC+2)

    Λιτάνευση της εικόνας της Παναγίας της Γοργοεπηκόου, που φυλάσσεται στον Ιερό Ναό της Παναγούδας Θεσσαλονίκης, θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 16.30, ενώ θα προηγηθεί λειτουργία στο ναό, στις 16.00 (στη συμβολή των οδών Εγνατία και Π.Π.Γερμανού).

    Η λιτάνευση θα γίνει στις οδούς Εγνατίας και Ιασωνίδου και θα καταλήξει στην εκκλησία του Αγίου Δημητρίου, όπου θα εκτίθεται έως τις 7 Νοεμβρίου για προσκύνημα, στα πλαίσια του συνεορτασμού της με τον Αγιο Δημήτριο, παράλληλα με την εικόνα του Πολιούχου από το Σάσοφεράτο της Ιταλίας, η οποία θα μεταφερθεί στο ναό, επίσης, για τον εορτασμό των 1.700 ετών από το μαρτύριο του Αγίου.

    Στο ναό του Αγίου Δημητρίου θα πραγματοποιηθεί σήμερα το απόγευμα δοξολογία, ενώ στις 18.00 θα γίνουν τα εγκαίνια έκθεσης βυζαντινών εικόνων.

    Η εικόνα της Παναγίας Γοργοεπηκόου, που χρονολογείται στον 15ο αιώνα, καλύπτεται από αργυρή επένδυση και σώζεται κατά το ήμισι της συνολικής της επιφάνειας σε σπαράγματα, απεικονίζοντας το πρόσωπο της Παναγίας και του Χριστού.

    [06] ΕΚΘΕΣΗ "ΑΚΟΥΑΡΕΛΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ"

    Θεσσαλονίκη, 17 Οκτωβρίου 2005 (11:26 UTC+2)

    Η έκθεση ζωγραφικής του Κώστα Γούναρη με τίτλο «Ακουαρέλες από τη Θεσσαλονίκη που έφυγε» θα εγκαινιαστεί την Τρίτη 18 Οκτωβρίου, στις 8:00 το βράδυ, στην αίθουσα τέχνης Ιανός (Αριστοτέλους 7), η οποία θα διαρκέσει έως τις 5 Νοεμβρίου.

    Στην έκθεση αποτυπώνεται η εικόνα της Θεσσαλονίκης στις αρχές του 20ού αιώνα, που επιβίωνε ακόμη μέχρι την τελευταία προπολεμική δεκαετία. Γωνιές της ηλιόλουστης Θεσσαλονίκης με τα ζεστά χρώματα της ώχρας και του παλιού ξύλου, με όλες τις αποχρώσεις της πέτρας και της γης.

    Ο Κώστας Γούναρης γεννήθηκε στις 5/10/1929 στη Θεσσαλονίκη, όπου ζει μόνιμα. Αποφοίτησε το 1947 από την Παλαιά Δημόσια Εμπορική Σχολή Θεσσαλονίκης.

    Εργάστηκε με την ειδικότητα του σχεδιαστή επίπλου και κοστολόγου σε ανάλογες βιομηχανίες. Στη ζωγραφική είναι αυτοδίδακτος. Ζωγραφίζει με ακουαρέλα σε αραιά και πυκνή μορφή, καθώς και με σινική μελάνη. Τα πρώτα του έργα αρχίζουν από το 1942. Όλες οι ελεύθερες ώρες του είναι αφιερωμένες από μικρό παιδί μέχρι σήμερα στη ζωγραφική. Η πρώτη συμμετοχή του σε ομαδική έκθεση έγινε το 1974, χρονολογία που συμπίπτει με την πρώτη του συνεργασία με τη «Μικρή Πινακοθήκη» της Διαγωνίου, στην οποία παρέμεινε μέχρι το τέλος της. Είναι μέλος του Συλλόγου Καλλιτεχνών Εικαστικών Τεχνών Βορείου Ελλάδος.

    Έλαβε μέρος σε 120 περίπου ομαδικές εκθέσεις, που έγιναν οι περισσότερες

    στην αίθουσα Τέχνης της «Μικρής Πινακοθήκης» της Διαγωνίου.

    [07] "ΤΟ ΔΩΜΑΤΙΟ ΜΕ ΤΟΥΣ ΜΑΝΔΑΡΙΝΟΥΣ" ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΘΕΡΜΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 17 Οκτωβρίου 2005 (11:25 UTC+2)

    Το έργο του Γάλλου συγγραφέα Ρομπερτ Τομά «Το δωμάτιο με τους Μανδαρίνους» θα παρουσιάσει η θεατρική ομάδα «Θεάτρου Οραμα» του Πολιτιστικού Κέντρου Θέρμης, το Σάββατο 5 και την Κυριακή 6 Νοεμβρίου, στις 20.00, στο δημοτικό θέατρο Θέρμης, σε μετάφραση της Πόπης Κόντου και σκηνοθεσία του Θεόφιλου Λάλου.

    Ο Ρομπερτ Τομά είναι ένας από τους αρκετά γνωστούς συγγραφείς της γαλλικής φάρσας, που κατάφερε να καθιερωθεί στη γαλλική σκηνή και στα γούστα του γαλλικού κοινού γύρω στο 1960, με το έργο «Παγίδα».

    Εγραψε γύρω στα 13 θεατρικά έργα, τα περισσότερα από τα οποία ανέβηκαν με επιτυχία σε γνωστές παρισινές σκηνές.

    Παίζουν οι ηθοποιοί: Βάντα Ερμείδου, Σόνια Μαυρίδου, Ελένη Κωνσταντινίδου, Γεωργία Πλατιά, Νίκος Καλαθάς, Άννα Γεννησαριώτου, Βασίλης Σμυρνής, Δημήτρης Ρήγας, Μαρία Τσιάγκα, Αναστασία Κατή, Γιάννης Λάσκος, Γιάννης Χρυσόπουλος, Ηλίας Δήμου, Κωνσταντίνος Μπόλματης, Ματίλντα Καννάβη, Στέλλα Γαζέπη, Παναγιώτης Παπαντωνίου. Χορεύουν: Κατερίνα Ηλιοπούλου, Δέσποινα Κέη, Νάσια Μπαμίχα, Γιάννης Ξηροκώστας, Αγγέλα Ροδίτη, Ελευθερία Μανδράνη.

    Η τιμή εισιτηρίου είναι 9 (κανονικό) και 5 ευρώ (φοιτητικό - μαθητικό).

    [08] ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΣΤΟΝ ΙΑΝΟ

    Θεσσαλονίκη, 17 Οκτωβρίου 2005 (10:59 UTC+2)

    Το βιβλίο τους «Μια θρησκεία χωρίς άπιστους: Ποδόσφαιρο», από τις εκδόσεις Λιβάνη, θα παρουσιάσουν την Παρασκευή 21 Οκτωβρίου, στις 8:00 το βράδυ, στον Ιανό, οι δημοσιογράφοι Νίκος Μπογιόπουλος και Δημήτρης Μηλάκας.

    Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι Βασίλης Τριανταφυλλίδης (Χάρρυ Κλυνν), συγγραφέας - ηθοποιός - πρώην πρόεδρος της ποδοσφαιρικής ομάδας Απόλλων Καλαμαριάς, Σάββας Κωφίδης, προπονητής ποδοσφαιρικής ομάδας του Ηρακλή, Γιώργος Λυσαρίδης, εκπαιδευτικός - τέως γενικός γραμματέας Υ.ΜΑ.Θ., Κώστας Μπλιάτκας, δημοσιογράφος - συγγραφέας, Αγάπιος Σαχίνης, δημοτικός σύμβουλος Θεσ/νίκης, Παναγιώτης Σπύρου, καθηγητής καρδιοχειρουργικής, Διονύσης Ψωμιάδης, αντιπρόεδρος Eλληνικών Ποδοσφαιρικών Σωματείων Μακεδονίας.

    Πρόκειται για μια ανατομία της μπάλας στην Ελλάδα, στη Ευρώπη, στον κόσμο. Της μπάλας που χάθηκε και που όμως υπάρχει αγνή και ολοζώντανη, φτάνει να απαλλαγεί από τα χρεόγραφα που τη φορτώνουν οι κανόνες της αγοράς και να ξαναγίνει παιχνίδι.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Monday, 17 October 2005 - 18:13:57 UTC