Visit the Athens News Agency (ANA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 05-10-27

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΣΤΗ ΛΕΣΧΗ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
  • [02] ΚΟΡΥΦΩΣΗ ΤΩΝ ΤΡΙΗΜΕΡΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
  • [03] ΣΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΗΣ ΕΕ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ
  • [04] ΑΡΧΙΣΕ Η ΕΞΟΔΟΣ ΤΩΝ ΕΚΔΡΟΜΕΩΝ ΤΟΥ ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΟΥ ΤΡΙΗΜΕΡΟΥ
  • [05] ΣΥΜΒΑΤΟ ΜΕ ΤΟ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΤΟ ΝΕΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΠΕΡΙ ΒΑΣΙΚΟΥ ΜΕΤΟΧΟΥ
  • [06] ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΗΚΕ ΣΤΟ ΚΥΠΕΛΛΟ Ο ΠΑΟΚ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΑΣΤΕΡΑ ΣΤΑ ΠΕΝΑΛΤΙ 1-1
  • [07] ΚΥΠΕΛΛΟ: ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΗΚΕ Ο ΟΦΗ

  • [01] ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΣΤΗ ΛΕΣΧΗ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΜΗΝΥΜΑ ΠΡΟΣ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 27 Οκτωβρίου 2005 (20:21 UTC+2)

    «Ευρωπαϊκή προοπτική και casus belli είναι έννοιες αταίριαστες», διαμήνυσε προς την Τουρκία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, μιλώντας σήμερα στη Θεσσαλονίκη στο δείπνο που παρέθεσε ο διοικητής του Γ΄ Σώματος Στρατού αντιστράτηγος Ηλίας Πέτσας, στη Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς.

    «Κοινοτικό κεκτημένο και κατοχικός στρατός είναι πραγματικότητες ασύμβατες. Η Τουρκία βρίσκεται σε σταυροδρόμι: Ή θα ακολουθήσει με συνέπεια τη λεωφόρο του ευρωπαϊκού μέλλοντος, είτε δεν θα οδηγηθεί ποτέ στην πλήρη ένταξη», είπε ο κ. Παπούλιας και τόνισε ότι αν η Τουρκία έχει αποφασίσει να ακολουθήσει τον ευρωπαϊκό δρόμο, τότε θα πρέπει να αναθεωρήσει βασικές θέσεις της πολιτικής της. Πιο συγκεκριμένα, όπως είπε, η Αγκυρα πρέπει: να προχωρήσει στην επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, στην αναγνώριση της οικουμενικότητας του Πατριαρχείου, στη διαμόρφωση σχέσεων καλής γειτονίας με όλα τα κράτη μέλη της Ε.Ε., στην επέκταση της τελωνειακής σύνδεσης στην Κυπριακή Δημοκρατία και στην αναγνώρισή της.

    «Η έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων Ε.Ε. - Τουρκίας δημιουργεί ένα νέο περιβάλλον και αισιοδοξία, αλλά όχι εφησυχασμό, για την πορεία των Ελληνοτουρκικών σχέσεων και η γειτονική χώρα έχει αναλάβει σαφείς δεσμεύσεις απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ενωση, τις οποίες σύντομα θα πρέπει να εφαρμόσει», επισήμανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Εξέφρασε δε την εκτίμηση ότι η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας «θα είναι μακρά και δύσκολη, θα είναι επώδυνη, θα έχει παλινδρομήσεις και εσωτερικούς κραδασμούς».

    Ο κ. Παπούλιας αναφέρθηκε στο ρόλο των Ενόπλων Δυνάμεων και είπε ότι παρά το γεγονός πως σήμερα δεν κινδυνεύουν η ανεξαρτησία και η εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας, η γεωγραφική της θέση στην ανήσυχη περιοχή των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου απαιτεί ικανές Ενοπλες Δυνάμεις, σε διαρκή ετοιμότητα και με υψηλό φρόνημα.

    «Ο ελληνικός λαός εμπιστεύεται το στρατό και κατανοεί απόλυτα τις εξοπλιστικές του ανάγκες, αν και θα ευχόταν να φθάσουμε σ' ένα σημείο τέτοιο, που δεν θα χρειάζονταν τόσες επενδύσεις σε οπλικά συστήματα», παρατήρησε.

    Υπογράμμισε, επίσης, πως η επιμονή της Τουρκίας στις μονομερείς διεκδικήσεις της στο Αιγαίο έχει σοβαρές συνέπειες για την οικονομία των δύο χωρών και την ποιότητα ζωής των φτωχότερων στρωμάτων τους. Η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να υπερασπίζεται διαρκώς τα κυριαρχικά της δικαιώματα και να μην αφήνει κανένα περιθώριο δημιουργίας αυθαίρετων τετελεσμένων, όσο κι αν κοστίζει αυτό.

    Στην προσφώνησή του ο διοικητής του Γ΄ Σώματος Στρατού διαβεβαίωσε τον πρόεδρο της Δημοκρατίας για την υψηλή επιχειρησιακή ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεων και την ποιοτική υπεροχή τους.

    [02] ΚΟΡΥΦΩΣΗ ΤΩΝ ΤΡΙΗΜΕΡΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 27 Οκτωβρίου 2005 (10:29 UTC+2)

    Με τη μαθητική παρέλαση, που πραγματοποιήθηκε στις 11.00 το πρωί της Πέμπτης στην οδό Τσιμισκή, συνεχίστηκαν οι τριήμερες εκδηλώσεις της Θεσσαλονίκης για την επέτειο απελευθέρωσής της από τον τουρκικό ζυγό, την εορτή του πολιούχου Αγίου Δημητρίου και το ιστορικό «ΟΧΙ» του ελληνικού λαού στον φασιστικό ζυγό. Προηγήθηκε κατάθεση στεφανιών από μαθητές στο ηρώο του Γ΄ Σώματος Στρατού.

    Στις 8.00 το βράδυ της Πέμπτης, ο Κάρολος Παπούλιας θα επισκεφθεί τη Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς Θεσσαλονίκης, όπου θα παρακαθίσει σε γεύμα με το στρατηγό, διοικητή του Γ΄ Σώματος, εκφωνώντας βαρυσήμαντη ομιλία.

    Η καθιερωμένη στρατιωτική παρέλαση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 28 Οκτωβρίου, στην παραλιακή λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου. Οι εκδηλώσεις θα αρχίσουν στις 10.30 το πρωί με την κατάθεση στεφάνου στο ηρώο του Γ΄ Σώματος Στρατού από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Κατά τη στιγμή της κατάθεσης θα τηρηθεί ενός λεπτού σιγή στην πόλη, ενώ το σύνθημα της έναρξης και της λήξης θα δοθεί με κανονιοβολισμούς.

    Στην τελετή κατάθεσης θα παραβρεθούν μέλη του υπουργικού συμβουλίου, η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων και ο στρατηγός διοικητής του Γ΄ Σώματος Στρατού, οι Γενικοί Γραμματείς, ο νομάρχης και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, καθώς και οι προξενικές αρχές της πόλης. Η στρατιωτική παρέλαση θα αρχίσει στις 11.00 το πρωί και ο κ. Παπούλιας θα αναχωρήσει για την Αθήνα στις 3.00 το μεσημέρι.

    Το μήνυμα Παπούλια για την επέτειο της Θεσσαλονίκης

    «Η σημερινή επέτειος της απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης από τον τουρκικό ζυγό δίνει πολλά μηνύματα προς πολλές κατευθύνσεις», δήλωσε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, προσερχόμενος στο γεύμα που παρέθεσε ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης Νίκος Τσιαρτσιώνης.

    «Ενας αγνός πατριωτισμός, μια μεγάλη πόλη, ένα κέντρο του Ελληνισμού που απελευθερώνεται και που γιορτάζουμε όλοι ακριβώς το μήνυμα που δίνει αυτός ο αγώνας του ελληνικού λαού. Αδολος, αυθόρμητος και με πολλά οράματα για ένα καλύτερο μέλλον», είπε ο κ. Παπούλιας.

    To γεύμα του υπουργού Μακεδονίας-Θράκης

    Η Ελλάδα υποστηρίζει ειλικρινώς την ευρωπαϊκή προοπτική των βαλκανικών χωρών, δήλωσε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας κι έστρεψε το ενδιαφέρον του στις σοβαρές εξελίξεις το επόμενο διάστημα στο Κοσσυφοπέδιο, στη διάρκεια της αντιφώνησης του στο γεύμα που παρέθεσε προς τιμήν του ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης Νίκος Τσιαρτσιώνης, στο ξενοδοχείο «Μακεδονία Παλάς».

    «Η γειτονιά μας δεν ήταν ποτέ ήσυχη. Αλλοτε στα βόρεια σύνορα μας και άλλοτε στα ανατολικά παραμόνευαν απειλές και κίνδυνοι. Η Ελλάδα ήταν και παραμένει σταθερά προσανατολισμένη στην κατεύθυνση της ειρήνης, της αρμονικής συνεργασίας και συνύπαρξης, με βάση τους κανόνες του διεθνούς δικαίου και την αρχή της αμοιβαιότητας», είπε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας και πρόσθεσε:»Ελλάδα υποστηρίζει ειλικρινώς της ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των Βαλκανίων, προσβλέποντας στην ενίσχυση της σταθερότητας και της ασφάλειας σε μια εξαιρετικά ευαίσθητη περιοχή. Η ελληνική στρατηγική επιλογή υποστήριξης της ευρωπαϊκής προοπτικής των γειτονικών χωρών πηγάζει από το όραμα μας για το μέλλον της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, ένα μέλλον που δεν μπορεί όμως παρά να βασίζεται στην ιστορική αλήθεια, σε σαφείς κανόνες και υποχρεώσεις και να στηρίζεται στο διεθνές».

    Σε ότι αφορά στις εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο εξέφρασε την ελπίδα και την ευχή ότι θα παραμείνουν σε ισχύ οι αρχές του διεθνούς δικαίου και του Χάρτη του ΟΗΕ, ότι θα υπάρξει απόλυτος σεβασμός των δικαιωμάτων όλων των πληθυσμών, καθώς και της τόσο σημαντικής πολιτιστικής ορθόδοξης κληρονομιάς και ότι η λύση που θα βρεθεί θα εδράζεται στις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες. Διατύπωσε την εκτίμηση ότι οι διαπραγματεύσεις για την οριστικοποίηση του καθεστώτος στο Κοσσυφοπέδιο δεν θα είναι ούτε εύκολες, ούτε ανώδυνες και πρέπει να μας απασχολήσουν όλους γιατί αφορούν στη σταθερότητα σε ολόκληρη την περιοχή.

    Στην προσφώνηση του ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης Νίκος Τσιαρτσιώνης τόνισε ότι η Ελλάδα στέλνει έμπρακτα το μήνυμα ότι η συνεννόηση και η συνεργασία είναι αποδοτικότερη από τη διαφωνία και την αντιπαράθεση. Ότι η αλληλεγγύη και η εμπιστοσύνη είναι προτιμότερη από την καχυποψία και τη μισαλλοδοξία. «Η Ελλάδα συναισθανόμενη πλήρως την ιστορική της ευθύνη απέναντι στην ευρωπαϊκή προοπτική των γειτόνων μας συνεχίζει και υποστηρίζει σταθερά αυτή τη δική τους προσπάθεια. Σεβόμαστε την ιστορία των άλλων λαών και ζητούμε να σεβαστούν και εκείνοι τη δική μας και είναι αυτονόητο ότι δεν κάνουμε καμία έκπτωση στην ιστορία, στα σύμβολα και στον πολιτισμό των προγόνων μας», επισήμανε ο υπουργός.

    Η εκδήλωση στο Τελλόγλειο Ίδρυμα

    Το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών και το Πολεμικό Μουσείο - Παράρτημα Θεσσαλονίκης επισκέφτηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας.

    Ο κ. Παπούλιας κατά την επίσκεψή του στο Τελλόγλειο ξεναγήθηκε στην έκθεση «20χρονα Σχολής Καλών Τεχνών ΑΠΘ - Νέοι εικαστικοί στο Τελλόγλειο», στην οποία παρουσιάζονται εξήντα έργα προπτυχιακών φοιτητών του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών.

    Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απένειμε τους επαίνους σε έντεκα σπουδαστές της Σχολής, οι οποίοι διακρίθηκαν στους καλλιτεχνικούς διαγωνισμούς που προκηρύχθηκαν στο πλαίσιο του εορτασμού των 20 χρόνων από την ίδρυσή της.

    Στο Πολεμικό Μουσείο - Παράρτημα Θεσσαλονίκης ο κ. Παπούλιας επέδωσε τιμητικές πλακέτες σε απογόνους πεσόντων του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου, ενώ ο διευθυντής του παραρτήματος του Μουσείου Δημήτριος Παπαϊωάννου δώρισε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ξιφίδιο μαθητή της Σχολής Ικάρων.

    Ακολούθως ο κ. Παπούλιας ξεναγήθηκε στις εκθέσεις του Μουσείου. Αρχικά επισκέφτηκε την έκθεση «Σοφία Βέμπο», όπου φιλοξενούνται αντικείμενα και φωτογραφίες της τραγουδίστριας. Στη συνέχεια την έκθεση όπου φιλοξενούνται εκθέματα από την 113 Πτέρυγα Μάχης και το Αεροδρόμιο Τατοϊου και τέλος επισκέφτηκε την έκθεση «Έτσι πολεμήσαμε 1940-41» από τη συλλογή του βουλευτή της ΝΔ Κώστα Γκιουλέκα, η οποία περιλαμβάνει έγγραφα, επιστολικά δελτάρια, διαταγές, χάρτες, εφημερίδες, φωτογραφίες, στολές και όπλα από διάφορες περιόδους της νεότερης στρατιωτικής ιστορίας της χώρας.

    Η επίσκεψη Παπούλια στην Ηπειρωτική Εστία

    Τα γραφεία της Ηπειρωτικής εστίας Θεσσαλονίκης επισκέφθηκε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας.

    Οι Ηπειρώτες του επιφύλαξαν θερμή υποδοχή με τραγούδια της περιοχής και ο πρόεδρος της Εστίας Βασίλης Καυκιάς του απένειμε τιμητική πλακέτα.

    Συγκινημένος ο κ. Παπούλιας αναφέρθηκε στην ανάδειξη του στη θέση του προέδρου της Δημοκρατίας και τόνισε ότι όλος ο πολιτικός κόσμος αναγνώρισε την άδολη προσφορά του.

    Μίλησε για την ψυχή του Ηπειρώτη και παρατήρησε:»Ποτέ δεν ξεχνάω τον τόπο μας. Εκεί που μάθαμε γράμματα, εκεί που αφήσαμε τους νεκρούς μας».

    [03] ΣΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΗΣ ΕΕ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ

    Αθήνα, 27 Οκτωβρίου 2005 (16:05 UTC+2)

    Άρχισε στις 10 το πρωί (12.00 Ελλάδας) η άτυπη Σύνοδος Κορυφής των "25" ηγετών της ΕΕ οι οποίοι συζητούν για το οικονομικό μέλλον της Ένωσης και την κοινωνική συνοχή, με βάση τις ιδέες που έχει καταθέσει για την αντιμετώπιση των προβλημάτων από την παγκοσμιοποίηση ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Χοσέ Μανουέλ Μπαρόζο.

    Ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής που μετέχει στη σύνοδο έφθασε στο Λονδίνο χθες το απόγευμα.

    Η ελληνική κυβέρνηση θα υποστηρίξει σε όλες τις διαπραγματεύσεις ότι βασικό μέλημα πρέπει να είναι η κοινωνική συνοχή καθώς η έννοια της συνοχής αποτελεί την ραχοκοκαλιά της ΕΕ.

    Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι πρέπει να στηριχθούν όχι μόνον οι νέες χώρες αλλά και οι άλλες χώρες που βρίσκονται σε απόσταση από τις ισχυρές χώρες της ΕΕ.

    Σε ό,τι αφορά στα δημοσιονομικά της ΕΕ και το Δ' ΚΠΣ ο προεδρεύων της ΕΕ βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ σε επιστολή τους προς τους 25 ηγέτες τονίζει ότι «πιστεύω πως συμφωνία μπορεί και θα πρέπει να επιτευχθεί στο Συμβούλιο του Δεκεμβρίου και θα κάνω κάθε προσπάθεια προσωπικά, συμπεριλαμβανομένων και των προσωπικών επαφών με το καθένα από εσάς».

    Η βρετανική προεδρία θα καταθέσει την πρόταση της μέχρι το δεύτερο δεκαήμερο του Νοεμβρίου για το Δ' ΚΠΣ.

    Πάντως παρά τις συζητήσεις που εξακολουθούν να βρίσκονται σε εξέλιξη ακόμη παραμένουν οι διαφωνίες για την κατανομή των κονδυλίων, με τους Βρετανούς να υποστηρίζουν ότι πρέπει να ενισχυθεί η έρευνα και η καινοτομία και να μειωθούν τα κονδύλια για τον αγροτικό τομέα.

    Ελληνικές κυβερνητικές πηγές επιμένουν ότι δεν επιθυμούν να ανοίξει νέα συζήτηση για τα αγροτικά, καθώς ισχύει η συμφωνία της ΚΑΠ έως το 2013.

    Περίπου 20 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Γαλλία, έχουν συνάψει ένα άτυπο μέτωπο σε αυτή τη θέση.

    Η Αθήνα θεωρεί λογικό να ανοίξει συζήτηση μετά το 2009, αλλά χωρίς να αναθεωρηθούν τα συμφωνηθέντα έως το 2013.

    Ίσως μια συμβιβαστική πρόταση να αποτελεί η ιδέα για την «δημιουργία ενός Ταμείου αντιμετώπισης της παγκοσμιοποίησης» που προτείνει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μπαρόζο.

    Η άτυπη σύνοδος Κορυφής δεν θα καταλήξει σε επίσημα συμπεράσματα όπως αναφέρει στην επιστολή του ο κ. Μπλερ, ενώ στο γεύμα το μεσημέρι έχει προσκληθεί και Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν.

    [04] ΑΡΧΙΣΕ Η ΕΞΟΔΟΣ ΤΩΝ ΕΚΔΡΟΜΕΩΝ ΤΟΥ ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΟΥ ΤΡΙΗΜΕΡΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 27 Οκτωβρίου 2005 (19:00 UTC+2)

    Με σύμμαχο τον καλό καιρό άρχισε σήμερα το μεσημέρι η έξοδος των «μυρίων» ενόψει του τριημέρου της 28ης Οκτωβρίου, η οποία αναμένεται να κορυφωθεί αργά το βράδυ.

    Η Τροχαία λαμβάνει έκτακτα μέτρα στις εθνικές οδούς για τη διευκόλυνση των εκδρομέων, ενώ σήμερα απαγορεύεται η κίνηση των φορτηγών άνω του 1,5 τόνου στο ρεύμα εξόδου των εθνικών οδών, από τις 3 μ.μ. έως τις 9 το βράδυ.

    Η έξοδος των Θεσσαλονικέων προς Χαλκιδική και Κατερίνη διεξάγεται ομαλά και χωρίς κανένα πρόβλημα, σύμφωνα με την Τροχαία Θεσσαλονίκης. Από το πρωί της Πέμπτης 15.000 αυτοκίνητα πέρασαν από τα διόδια Μαλγάρων με κατεύθυνση προς Κατερίνη και 13.000 με κατεύθυνση προς Θεσσαλονίκη.

    Αυξημένη είναι από το μεσημέρι η κίνηση στις εθνικές οδούς Αθηνών-Λαμίας και Αθηνών-Κορίνθου.

    Η επιστροφή των εκδρομέων πάντως, θα γίνει μάλλον με κακοκαιρία, καθώς μέσα στο Σαββατοκύριακο, προβλέπονται πτώση της θερμοκρασίας, τοπικές βροχές και ισχυροί βοριάδες στο Αιγαίο.

    [05] ΣΥΜΒΑΤΟ ΜΕ ΤΟ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΤΟ ΝΕΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΠΕΡΙ ΒΑΣΙΚΟΥ ΜΕΤΟΧΟΥ

    Βρυξέλλες, 27 Οκτωβρίου 2005 (19:59 UTC+2)

    Ο εκπρόσωπος του αρμόδιου για την εσωτερική αγορά Επιτρόπου Τσάρλι Μακ Κρίβι δήλωσε σήμερα στις Βρυξέλλες ότι το νέο νομοσχέδιο που έχουν ετοιμάσει οι ελληνικές αρχές σε αντικατάσταση των παλαιότερων λεγόμενων νόμων "περί βασικού μετόχου" είναι συμβατός προς το κοινοτικό Δίκαιο και έχει τη σύμφωνη γνώμη των αρμόδιων υπηρεσιών της Επιτροπής.

    Ειδικότερα, ο Ολιβερ Ντριούς ανέφερε στο ΑΠΕ ότι μετά την εξέταση στην οποία προχώρησαν οι υπηρεσίες της Επιτροπής επί του κειμένου του νομοσχεδίου, αλλά και τη συνεργασία με τις αρμόδιες ελληνικές αρχές το τελευταίο διάστημα, κρίνεται ότι το περιεχόμενο του κειμένου είναι σύμφωνο με βασικές διατάξεις του κοινοτικού δικαίου.

    Ο ίδιος εκπρόσωπος δεν θέλησε να αναφερθεί στα βασικά σημεία του κειμένου, επισήμανε ωστόσο ότι η επίσημη ανακοίνωση της συμφωνίας θα πρέπει να αναμένεται την επόμενη εβδομάδα.

    [06] ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΗΚΕ ΣΤΟ ΚΥΠΕΛΛΟ Ο ΠΑΟΚ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΑΣΤΕΡΑ ΣΤΑ ΠΕΝΑΛΤΙ 1-1 (5-4)

    Αθήνα, 27 Οκτωβρίου 2005 (18:47 UTC+2)

    Το... δρόμο που χάραξε χθες το βράδυ ο ΟΦΗ, ακολούθησε σήμερα ο ΠΑΟΚ. Ο «δικέφαλος του βορρά» έπεσε θύμα της δεύτερης (μέχρι στιγμής) έκπληξης του Δ` γύρου για το Κύπελλο Ελλάδος, αφού στη διαδικασία των πέναλτι ηττήθηκε 5-4 (1-1 κανονικός αγώνας & παράταση) εκτός έδρας από τον πρωτοπόρο της Γ΄ Εθνικής Αγροτικό Αστέρα και έτσι απώλεσε την ευκαιρία να βρεθεί στη 16άδα της διοργάνωσης. Το τέρμα του ΠΑΟΚ πέτυχε με αυτογκόλ ο Μαλλούς στο 1ο λεπτό, ενώ ο ίδιος παίκτης στο 53` έφερε με κεφαλιά το ματς στα ίσα.

    Μόλις στο 1ο λεπτό και μετά από τραγικό λάθος του Μαλλούς, ο ΠΑΟΚ κατάφερε να φτάσει στο γκολ. Συγκεκριμένα μετά την εκτέλεση κόρνερ του Σικαμπάλα, ο παίκτης του Αγροτικού Αστέρα στην προσπάθειά του ν` απομακρύνει την μπάλα την έστειλε στα δίχτυα της ομάδας του (0-1). Μέχρι την ολοκλήρωση του πρώτου ημιχρόνου, οι φιλοξενούμενοι έχασαν δύο ευκαιρίες για να φτάσουν στην επίτευξη τουλάχιστον ενός ακόμη τέρματος. Στο 21`, η μπάλα από την κοντινή κεφαλιά του Γιασεμή έφυγε λίγο πάνω από το οριζόντιο δοκάρι της εστίας του Θεοφάνους, ενώ στο 31` οι αμυντικοί του Αγροτικού Αστέρα απέκρουσαν πάνω στη γραμμή του τέρματος την κεφαλιά του Καρυπίδη.

    Οι γηπεδούχοι με την είσοδό τους στο γήπεδο για το β` μέρος έψαξαν το γκολ της ισοφάρισης. Και μπορεί να μην το πέτυχαν στο 47` (ο Φερνάντες μπλόκαρε με διπλή προσπάθεια το πλασέ του Νίκιτς από πλάγια), όμως το κατάφεραν στο 53` όταν από την εκτέλεση φάουλ του Κυζερίδη, ο Μαλλούς με κεφαλιά έστειλε την μπάλα να καρφωθεί στο βάθος της εστίας του Φερνάντες. Στο 65` ο ΠΑΟΚ είχε δοκάρι με τον Σαλπιγγίδη, αλλά και στο 87` με τον Γιασεμή, που πλάσαρε σε κενή εστία και η μπάλα κατέληξε στο οριζόντιο δοκάρι του Θεοφάνους. Στις καθυστερήσεις και στην πιο κλασσική ευκαιρία του Αγροτικού Αστέρα στο β` μέρος, ο Λαδάκης βρέθηκε τετ α τετ με τον Φερνάντες, δεν μπόρεσε να τον νικήσει, ενώ στη συνέχεια της φάσης δύο παίκτες των γηπεδούχων σούταραν προ κενής εστίας, όμως οι αμυντικοί του ΠΑΟΚ ήταν εκεί.

    Στην παράταση, παρά την πίεση των παικτών του Γιώργου Κωστίκου τίποτα δεν άλλαξε και έτσι οι δύο ομάδες οδηγήθηκαν στη διαδικασία των πέναλτι. Εκεί ο Μπαλάφας δεν μπόρεσε να ευστοχήσει στο τέταρτο κατά σειρά πέναλτι του ΠΑΟΚ (απέκρουσε εντυπωσιακά ο Θεοφάνους) και με 5-4 ο Αγροτικός Αστέρας πήρε την πρόκριση.

    Η σειρά των πέναλτι:

    0-1 Μαλαδένης, 1-1 Τζιώκας, 1-2 Χριστοδουλόπουλος, 2-2 Μπεκιάρης, 2-3 Μαλεζάς, 3-3 Σακελλαρίδης, 3-3 Μπαλάφας (απέκρουσε ο Θεοφάνους), 4-3 Παπαδόπουλος, 4-4 Σαλπιγγίδης, 5-4 Κυζερίδης.

    Διαιτητής: Κασναφέρης (Αθήνας)

    Κίτρινες κάρτες: Παπαδόπουλος, Μπαλάφας, Μαλεζάς, Κοσμίδης, Ζωγραφάκης

    Οι συνθέσεις:

    ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ: Θεοφάνου, Τελλιάδης (106' Καραπατσακίδης), Καλλιάκης, Μπεκιάρης, Λαδάκης (118' Μπάρμπας), Κοσμίδης (41` Νίκιτς), Μαλλούς, Τζιόκας, Παπαδόπουλος, Κυζερίδης, Σακελλαρίδης.

    ΠΑΟΚ: Φερνάντες, Εγκωμίτης (63` Σαλπιγγίδης), Ηλιάδης (61` Μαλαδένης), Καρυπίδης, Μέγκαχεντ (27` Μαλεζάς), Κουτσόπουλος, Ζωγραφάκης, Μπαλάφας, Χριστοδουλόπουλος, Σικαμπάλα, Γιασεμή.

    [07] ΚΥΠΕΛΛΟ: ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΗΚΕ Ο ΟΦΗ

    Βόλος, 26 Οκτωβρίου 2005 (23:59 UTC+2)

    Η Νίκη Βόλου έγινε, έως τώρα, η μοναδική ομάδα που απέκλεισε αντίπαλο από την Α΄ εθνική στο κύπελλο Ελλάδας. Σε αγώνα για την Δ΄ φάση, το συγκρότημα του Γιάννη Γούναρη επικράτησε 3-2 του ΟΦΗ στα πέναλτι και προκρίθηκε στους «16» της διοργάνωσης. Η κανονική διάρκεια και η παράταση του αγώνα ολοκληρώθηκαν με το ισόπαλο 1-1.

    Οι γηπεδούχοι πήραν το προβάδισμα στο σκορ στο 16ο λεπτό, δίνοντας το έναυσμα για πανηγυρισμούς στις κερκίδες του Πανθεσσαλικού Σταδίου. Ο Ανδρουτσόπουλος σέντραρε από δεξιά και ο εορτάζων Δημήτρης Μαρκομιχάλης με κεφαλιά «νίκησε» τον Σηφάκη. Οι φιλοξενούμενοι προσπάθησαν να αντιδράσουν, έχασαν ευκαιρίες με τον Γκονζάλες και τον Νουαφόρ και σταδιακά ανέλαβαν τα ηνία του αγώνα. Στο ξεκίνημα του β΄ ημιχρόνου (53΄) ο Μανόλης Ρουμπάκης μπήκε από αριστερά στην περιοχή της Νίκης και πλάσαρε υποδειγματικά τον τερματοφύλακα των γηπεδούχων, για να φέρει το ματς στα ίσια.

    Η Νίκη, ωστόσο, ήταν ιδιαίτερα επικίνδυνη στις αντεπιθέσεις και με «αιχμές» τους Σαϊτιώτη, Μπλιθικιώτη απείλησε άμεσα τον Σηφάκη. Ομως, οι παίκτες της υστερούσαν στην τελική προσπάθεια και, σε συνδυασμό με την αδυναμία του ΟΦΗ να αξιοποιήσει τις δικές του ευκαιρίες, το ματς οδηγήθηκε στην παράταση. Εκεί τίποτε δεν άλλαξε, αφού ακυρώθηκε μετά από πολλές... διαβουλεύσεις ένα γκολ που πέτυχε ο ΟΦΗ στο 105΄ με τον Καζαντζή. Οι δύο ομάδες κλήθηκαν να λύσουν τις διαφορές τους στη διαδικασία των πέναλτι σε γενικό... άγχος, με συνολικά πέντε χαμένες εκτελέσεις. Ομως, ο Σαϊτιώτης ήταν ψύχραιμος στο τελευταίο κρίσιμο σουτ και έστειλε τη Νίκη Βόλου στην επόμενη φάση.

    Η σειρά των πέναλτι (ο ΟΦΗ ξεκίνησε πρώτος):

    ΝΙΚΗ ΒΟΛΟΥ - ΟΦΗ

    Μπαλάφας (απόκρουση) Τριανταφύλλου (απόκρουση)

    Σινουσί 1-0 Τομάς (άουτ)

    Μπλιθικιώτης 2-1 Πίτσος 1-1

    Μαρκομιχάλης (άουτ) Ντάβιντσον 2-2

    Σαϊτιώτης 3-2 Ρουμπάκης (άουτ)

    Διαιτητής: Φλαμπούρης (Αθηνών)

    Οι συνθέσεις:

    ΝΙΚΗ ΒΟΛΟΥ : Μπακιρτζίδης, Μπαλάφας, Ρουμελιώτης, Μπλιθικιώτης, Αναστασιάδης, Ανδρουτσόπουλος, Στεφάνοφ, Μαρκομιχάλης, Παυλίδης, Σαϊτιώτης, Τσαγκάρης (46΄ Σινουσί)

    ΟΦΗ : Σηφάκης, Σταυρακάκης (103΄ Βλαστός), Πίτσος, Νουαφόρ (82΄ Καζαντζής), Γκονζάλες, Λαμπέρ (80΄ Αναστασιάδης), Ρουμπάκης, Τριανταφύλλου, Δέντσας, Τόμας, Ντάβιντσον.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Thursday, 27 October 2005 - 18:14:54 UTC