Browse through our Interesting Nodes on the Eastern European States Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 05-11-16

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΔΗΛΩΣΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΣΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ
  • [02] Ο Μ. ΛΙΑΠΗΣ ΘΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙ ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟ ΚΑΙ ΟΣΠΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ
  • [03] ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ Κ .ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΜΕ ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗ - ΣΙΟΥΦΑ
  • [04] Ο Ν. ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΠΕΡΙ ΑΝΑΝΕΩΣΗΣ ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ
  • [05] Ο Δ. ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ 7η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ
  • [06] ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΝΤΑΣΗΣ ΣΤΗ Ν/Α ΤΟΥΡΚΙΑ
  • [07] ΔΟΛΟΦΟΝΗΘΗΚΕ ΜΕΛΟΣ ΑΡΙΣΤΕΡΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΣΤΗΝ ΟΛΛΑΝΔΙΑ
  • [08] ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ ΣΕ ΦΥΛΑΚΕΣ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
  • [09] ΡΩΣΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΡΟΔΟΥ "ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΩΝ"
  • [10] ΟΙ ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ 46ου ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝ/ΦΟΥ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ
  • [11] ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΒΗΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΟΥΣΕΙΩΝ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΤΗΣ

  • [01] ΔΗΛΩΣΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΣΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΦΥΛΑΚΙΣΘΕΝΤΩΝ ΚΑΙ ΕΞΟΡΙΣΘΕΝΤΩΝ ΑΝΤΙΣΤΑΣΙΑΚΩΝ 1967-74

    Αθήνα, 16 Νοεμβρίου 2005 (14:27 UTC+2)

    Με εκπροσώπους του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών της περιόδου 1967-74 συναντήθηκε στο μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.

    Ο πρωθυπουργός είπε ότι με τη συνάντηση αυτή ήθελε να τιμήσει τις Ελληνίδες και τους Ελληνες που αγωνίστηκαν εναντίον της δικτατορίας και να δείξει τον οφειλόμενο σεβασμό.

    Απευθυνόμενος στους εκπροσώπους του Συνδέσμου ο κ. Καραμανλής υπογράμμισε:

    «Σας ευχαριστώ που ανταποκριθήκατε σ΄ αυτήν την πρόσκληση. Δεν έχει νόημα να πω πολλά. Στο πρόσωπό σας τιμούμε όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες, που είχαν το κουράγιο, στα δύσκολα εκείνα χρόνια, να αντιδράσουν, να αγωνιστούν, να ορθώσουν το ανάστημά τους, να παλέψουν για τη Δημοκρατία, για την ελευθερία του ανθρώπου, για την ελευθερία της έκφρασης, για ισονομία και ισοπολιτεία. Όλοι έχουμε επίγνωση ότι αυτό έγινε με πολύ υψηλό τίμημα. Τίμημα προσωπικό, τίμημα οικογενειακό, τίμημα κοινωνικό, τίμημα καμιά φορά ακόμα και ανθρώπινο.

    Θεωρώ ότι η Πολιτεία οφείλει όχι απλώς σεβασμό, αλλά αυτό να το δείχνει, να το δηλώνει δημόσια, ανοικτά και ευθαρσώς. Γιατί, πέραν της αναγνώρισης της προσπάθειας και του αγώνα, υπό τις συνθήκες της δικτατορίας, τις πολύ δύσκολες και αντίξοες, έχει σημασία ότι δώσατε - και δίνετε - το παράδειγμα του πώς πρέπει οι πολίτες να αντιλαμβάνονται το χρέος τους απέναντι στην Πατρίδα, την Πολιτεία, την κοινωνία και τους συνανθρώπους τους. Αλλά, εκτός απ΄ αυτό, γιατί συμβάλατε στο να έχουμε σήμερα, 31 χρόνια μετά, εμπεδωμένη Δημοκρατία, που μπορεί να έχει τις ατέλειές της, μπορεί να έχει τις αδυναμίες της, αλλά σίγουρα είναι Δημοκρατία. Τα σημερινά χρόνια δεν μοιάζουν σε τίποτα με τις πολύ δύσκολες - σκοτεινές θα έλεγα - εκείνες περιόδους.

    Να πω μια τελευταία λέξη. Με το δικό σας παράδειγμα μπορούμε όλοι να εμπνεόμαστε για μια κοινωνία που θα είναι ακόμα καλύτερη στο μέλλον. Σήμερα ευτυχώς δεν αντιμετωπίζουμε προβλήματα τέτοιου είδους. Αλλά, το αίτημα για εθνική ομοψυχία στην αντιμετώπιση των μεγάλων εθνικών θεμάτων, το αίτημα για ακόμα καλύτερη ποιότητα Δημοκρατίας, το αίτημα να αντιμετωπιστούν, επιτέλους, τα μεγάλα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα, είναι ζωντανό και μας συνέχει όλους.

    Βεβαίως υπάρχουν και πάντα θα υπάρχουν διαφορετικές απόψεις. Οφείλω να πω ότι είναι, όχι απλώς θεμιτό, αλλά καλό να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις. Να θυμόμαστε πάντα ότι έχουμε ανάγκη - κι εσείς με το παράδειγμά σας στη δύσκολη εκείνη εποχή το δείξατε - να κάνουμε αυτόν τον δημοκρατικό διάλογο μέσα από σεβασμό στην άποψη του άλλου και μέσα από την αντίληψη ότι, σε τελική ανάλυση, εκείνα που μας ενώνουν είναι πολύ περισσότερα από όποια, σε επίπεδο αποχρώσεων, αντιλήψεων, μπορεί να μας διαφοροποιούν.

    Είναι ευτύχημα ότι σήμερα η δημόσια ζωή, έχει ξεφύγει από τον κύκλο των σκληρών αντεγκλήσεων, ή υπερβολικών φανατισμών, ή ακόμα και διχαστικών νοοτροπιών και μηνυμάτων.

    Το νόημα δεν ήταν να σας κάνω ομιλία. Απλώς ήθελα δημοσίως, όχι μόνο να αναγνωρίσω και να τιμήσω την προσφορά σας και να αποτίσω τον οφειλόμενο σεβασμό σε όσα - όχι στα λόγια, αλλά εμπράκτως - έχετε κάνει γι΄ αυτόν τον τόπο, αλλά και να πω ότι είναι παράδειγμα για το πώς πρέπει να αντιμετωπίζουμε όλοι μας το ηθικό, κατ΄αρχήν, χρέος μας απέναντι στην κοινωνία και τους συνανθρώπους μας. Σας ευχαριστώ πολύ που είστε μαζί μας».

    [02] Ο Μ. ΛΙΑΠΗΣ ΘΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙ ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟ ΚΑΙ ΟΣΠΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ

    Αθήνα, 15 Νοεμβρίου 2005 (23:46 UTC+2)

    Άλλη μια ευκαιρία -και μάλλον την τελευταία- δίνει η κυβέρνηση στην Ολυμπιακή, για να συνεχίσει να πετά και να μπορέσει μέσα από ένα νέο σχήμα να σταθεί στα «φτερά της», μέσα σε ένα διεθνές ανταγωνιστικό αεροπορικό περιβάλλον.

    Η κυβερνητική επιτροπή το πρωί και η αρμόδια διυπουργική επιτροπή που συνεδρίασε το απόγευμα, αποφάσισαν να προχωρήσουν στην ίδρυση μιας νέας εταιρίας στην οποία θα συμμετέχουν δημόσιο και ιδιώτες οι οποίοι θα έχουν το πλειοψηφικό πακέτο και θα ασκούν τη διοίκηση.

    Στη συνεδρίαση της Διυπουργικής Επιτροπής αποφασίστηκε να κηρυχθεί άγονος και ο τελευταίος διεθνής διαγωνισμός για πώληση του πλειοψηφικού πακέτου των Ολυμπιακών Αερογραμμών και εντός των προσεχών ημερών να κατατεθεί στη βουλή νομοθετική ρύθμιση, για την ίδρυση της νέας εταιρίας.

    Η κυβέρνηση επιδιώκει τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση, τόσο των εργαζομένων, όσο και των πολιτικών κομμάτων και για το λόγο αυτό το Υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών θα προχωρήσει σε διάλογο. Ήδη όπως έγινε γνωστό, την Πέμπτη ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών Μιχάλης Λιάπης θα ενημερώσει τον Ευάγγελο Βενιζέλο από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ την ίδια μέρα θα ενημερώσει για τις θέσεις της κυβέρνησης και την Ομοσπονδία Συλλόγων Πολιτικής Αεροπορίας κυρίως για θέματα που αφορούν εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

    Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες για τις κινήσεις της κυβέρνησης είναι ήδη ενημερωμένη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι των σημερινών αποφάσεων για το μέλλον του εθνικού μας αερομεταφορέα, προηγήθηκε συνάντηση, την περασμένη εβδομάδα, του κ. Λιάπη με τον αρμόδιο επίτροπο κ. Μπαρό, στις Βρυξέλλες.

    Η λύση που δόθηκε για την Ολυμπιακή χαρακτηρίστηκε και από τους υπουργούς Οικονομίας και μεταφορών ως η μόνη εναλλακτική λύση, η οποία αποβλέπει στην κάλυψη των αναγκών της χώρας.

    Σε δηλώσεις του, μετά τη συνεδρίαση της Διυπουργικής επιτροπής, ο κ. Λιάπης ανακοίνωσε ότι ανατέθηκε σε κορυφαίο διεθνή εξειδικευμένο οίκο η εκπόνηση νέου επιχειρησιακού σχεδίου, με βάση το οποίο η νέα εταιρεία θα λάβει τις απαραίτητες άδειες από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, για να μπορέσει να λειτουργήσει. Μέχρι τότε η Ολυμπιακή θα εξακολουθεί να λειτουργεί ομαλά, ενώ θα ληφθεί μέριμνα για τα εισιτήρια που έχουν εκδοθεί.

    Για τυφλή πτήση της Ολυμπιακής έκανε λόγο ο πρώην υπουργός Μεταφορών Χρήστος Βερελής, ενώ ΚΚΕ και Συνασπισμός διακρίνουν πρόθεση της κυβέρνησης για ξεπούλημα του εθνικού μας αερομεταφορέα με την ανοχή του ΠΑΣΟΚ.

    [03] ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ Κ .ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΜΕ ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗ - ΣΙΟΥΦΑ

    Αθήνα, 16 Νοεμβρίου 2005 (13:16 UTC+2)

    Συνεργασία με τους υπουργούς Οικονομίας και Οικονομικών, Γιώργο Αλογοσκούφη και Ανάπτυξης, Δημήτρη Σιούφα, πραγματοποίησε στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής.

    Ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε αρχικά από τον επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης για την πορεία της οικονομίας και στη συνέχεια και με τους δύο άντρες συζήτησαν όλες τις εξελίξεις.

    Ο κ. Αλογοσκούφης δήλωσε ότι συζητήθηκε ο προϋπολογισμός του 2006 που θα κατατεθεί τη Δευτέρα στη Βουλή και ανέφερε ότι υπάρχει σημαντική μείωση του ελλείμματος από το 6,6% στο 4,4% για το 2005 ενώ για το 2006 προβλέπεται προσαρμογή κάτω από το 3%.Απαντώντας σε ερώτηση για την τιτλοποίηση ο κ.Αλογοσκούφης είπε: "είναι δευτερεύον θέμα που έχει ξεκαθαρίσει".

    Από την πλευρά του ο κ. Σιούφας υπογράμμισε ότι ισχύουν όσα είπε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών και πως ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για τον αναπτυξιακό σχεδιασμό για το 2006 και τα επόμενα χρόνια.

    [04] Ο Ν. ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΠΕΡΙ ΑΝΑΝΕΩΣΗΣ ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ

    Αθήνα, 16 Νοεμβρίου 2005 (19:54 UTC+2)

    «Η ανανέωση είναι διακηρυγμένος στόχος του Γιώργου Παπανδρέου από τότε που ανέλαβε την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, δεν έχει ηλικιακά κριτήρια και αφορά δομές, λειτουργίες, προγραμματικές θέσεις, νοοτροπίες και γίνεται καθημερινά πράξη στο ΠΑΣΟΚ».

    Αυτά δήλωσε -μεταξύ άλλων- ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος, Νίκος Αθανασάκης, αναφερόμενος σε δημοσιεύματα σχετικά με όσα φέρεται να είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στη χθεσινή συνομιλία που είχε με τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες.

    Ο κ. Αθανασάκης θεώρησε ότι εκ των πραγμάτων αποδόθηκαν αποσπασματικά όσα λέχθηκαν και πρόσθεσε ότι πουθενά στον Τύπο δεν έχει αποδοθεί το σύνολο μιας συζήτησης, η οποία έγινε σε τέσσερα τραπέζια και κράτησε δυόμισι ώρες.

    Αναφορικά με τους όρους, όπως «αποστρατεία», «βαρίδια» κλπ. ο κ. Αθανασάκης τόνισε ότι τέτοιου είδους χαρακτηρισμοί υπήρχαν μόνο στις ερωτήσεις και αποκρούστηκαν ως ορολογία από τον ίδιο τον κ. Παπανδρέου.

    Στο ΠΑΣΟΚ, πρόσθεσε ο κ. Αθανασάκης, δεν υπάρχει και δεν θα υπάρξει αντιπαράθεση μεταξύ παλαιού και νέου και δεν ισχύουν τέτοιοι μηχανιστικοί προσδιορισμοί.

    Τόνισε επίσης ότι στις νέες δομές που έχουν διαμορφωθεί στο ΠΑΣΟΚ τίποτα δεν αποκλείει ένα παλιό στέλεχος να ανανεώνεται διαρκώς.

    Σχετικά με τους βουλευτές τόνισε ότι η κρίση και το ποιος εκλέγεται βουλευτής ή όχι, ανήκει στο λαό και αυτό πρόσθεσε το επανέλαβε χθες ο κ. Παπανδρέου. Είναι ο λαός, συνέχισε ο κ. Αθανασάκης, αυτός που «αποστρατεύει» ή ανανεώνει την εντολή.

    Πρόσθεσε επίσης ότι το ΠΑΣΟΚ μετά τις εκλογές θα έχει τουλάχιστον άλλες 40 έδρες, οπότε η ανανέωση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας θεωρείται δεδομένη.

    Και σχετικά με τα κριτήρια που χρησιμοποιεί ο κ. Παπανδρέου έφερε ως παράδειγμα τον τρόπο συγκρότησης και τη σύνθεση οργάνων, όπως το Πολιτικό Συμβούλιο και το Συντονιστικό Όργανο, η σύνθεση των οποίων εμπεριέχει την ανανέωση και τη συνέχεια.

    Ο μόνος που έθεσε ηλικιακά κριτήρια, ανέφερε ο κ. Αθανασάκης, ήταν ο κ. Μητσοτάκης όταν προσδιόρισε το 75ο έτος ως όριο και έκοψε με αυτόν τον τρόπο, από τα ψηφοδέλτια της ΝΔ τον Παναγιώτη Κανελλόπουλο και τον Κωνσταντίνο Παπακωνσταντίνου, αλλά στη συνέχεια όταν επρόκειτο για τον ίδιο ξέχασε αυτό το όριο.

    Στο ΠΑΣΟΚ, σημείωσε ο κ. Αθανασάκης και στο Συνέδριό του ψηφίστηκε θητεία ακόμη και για τον ίδιο τον πρόεδρο του Κινήματος.

    Απαντώντας σε ερώτηση για δηλώσεις σχετικές με το θέμα που έγιναν σήμερα από στελέχη του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Αθανασάκης απάντησε ότι αυτές στηρίχθηκαν σε όσα, τα στελέχη αυτά, διάβασαν ή άκουσαν για όσα συζητήθηκαν χθες στο γεύμα που παρέθεσε ο κ. Παπανδρέου.

    Σχετικά με τον όρο «αποστρατεία», ο κ. Αθανασάκης, αφού ανέφερε ότι ο κ. Παπανδρέου απέρριψε το σχετικό όρο, τόνισε ότι η συγκεκριμένη συζήτηση αφορούσε ένα πολύ συγκεκριμένο θέμα, την «υπόθεση Πάχτα», και πρόσθεσε πως αν προκύψει πάλι ένα ανάλογο ειδικό θέμα, υπάρχει το θεσμικό πλαίσιο της αντίδρασης του κόμματος.

    Αυτό είναι διαφορετικό από το να μιλάει κανένας για γενική αποστρατεία και τόνισε επίσης ότι οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ έχουν τα δικά τους κριτήρια που ψηφίζουν και συμπλήρωσε πως κανένας, άλλωστε, δεν έχει εκλεγεί με βάση γραμμή περί ανανέωσης.

    Στο μεταξύ, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Χάρης Καστανίδης έκανε σήμερα την ακόλουθη δήλωση:

    «Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ διακήρυξε την πίστη του σε δύο αυτονόητες αλήθειες. Πρώτον, ότι είναι υποχρεωμένος να βοηθήσει μια νέα γενιά πολιτικών να έρθει στο προσκήνιο και δεύτερον, ότι ελπίζει, όπως είπε, να συμβεί αυτό στις επόμενες εκλογές, παραπέμποντας έτσι στην κρίση των πολιτών».

    [05] Ο Δ. ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ 7η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ

    Αθήνα, 16 Νοεμβρίου 2005 (18:47 UTC+2)

    Με αισιοδοξία , που πηγάζει από το γεγονός της συνεχούς αύξησης της συμμετοχής των ξένων κομμάτων, υποδέχεται το ΚΚΕ από τις 18 μέχρι και 20 Νοεμβρίου στην Αθήνα την 7η συνάντηση κομμουνιστικών και εργατικών κομμάτων, που θα συζητήσουν με θέμα «Σύγχρονες τάσεις του καπιταλισμού, οικονομικές πολιτικές και κοινωνικές επιπτώσεις - η κομμουνιστική εναλλακτική λύση -πρόταση».

    Το θετικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί στον Περισσό εξέφρασε με σημερινές δηλώσεις του ο Δημήτρης Κουτσούμπας, μέλος του ΠΓ του κόμματος, ο οποίος σημείωσε αφενός την ομόφωνη απόφαση της ομάδας εργασίας να πραγματοποιηθεί η συνάντηση στην Αθήνα και αφετέρου την συνεχή αύξηση των συμμετοχών, που όπως σημείωσε, θα ήταν πολύ μεγαλύτερη αν σε πολλές χώρες δεν υπήρχαν προβλήματα σε πολλά ΚΚ, όπως οικονομικά, ή απαγόρευση εξόδου από τη χώρα τους.

    Ο κ. Κουτσούμπας σημείωσε ότι για πρώτη φορά θα πάρουν μέρος ορισμένες αντιπροσωπείες από χώρες όπως το ΚΚ Κίνας, το ΚΚ Βενεζουέλας, το ΚΚ Εκουαδόρ, το ΚΚ Τατζικιστάν και από τη Μαδαγασκάρη.

    Φέτος, με βάση τα μέχρι στιγμής στοιχεία στον Περισσό περιμένουν 75 κομμουνιστικά κόμματα από 63 χώρες, από όλες τις ηπείρους.

    Συγκεκριμένα:

    Από την Ευρώπη θα βρεθούν στην Αθήνα συνολικά 43 Κομμουνιστικά και Εργατικά κόμματα. 21 από την Δυτική Ευρώπη και 22 από την Ανατολική Ευρώπη.

    Από την Μέση Ανατολή και την υπόλοιπη Ασία 18 Κόμματα (11 από Μ. Ανατολή, 7 από την υπόλοιπη Ασία).

    Από την Αμερική 10 Κόμματα (8 από την Λατινική Αμερική και 2 από τη Βόρεια Αμερική).

    Από την Αφρική 3 Κόμματα και 1 από την Αυστραλία.

    Οσον αφορά στη συζήτηση που θα γίνει ο κ. Κουτσούμπας σημείωσε ότι «η Διεθνής Συνάντηση πραγματοποιείται ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη σχέδια για τον «εκδημοκρατισμό» των Αραβικών χωρών και των χωρών της «ευρύτερης Μέσης Ανατολής». Υπάρχει η ιμπεριαλιστική - και των ΗΠΑ και της ΕΕ- επιθετικότητα ενάντια στο Λίβανο, τη Συρία, το Ιράν και η εγκληματική επέμβαση του Ισραήλ κατά του Παλαιστινιακού λαού και μια πολύμορφη επέμβαση στην Αφρική».

    Ο κ. Κουτσόυμπας πρόσθεσε ότι «θα απαιτήσουμε να αποχωρήσουν οι στρατοί κατοχής και όλα τα ξένα στρατεύματα, όπως κι αν ονομάζονται, τόσο από το Ιράκ, όσο κι από το Αφγανιστάν και τα εδάφη της πρώην Γιουγκοσλαβίας, που πυροδοτούν μεγάλους κινδύνους για όλη την περιοχή, αλλά και ευρύτερα» και υπογράμμισε την ανάγκη άμεσης αποχώρησης των ελληνικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν.

    Η Διεθνής Συνάντηση θα ξεκινήσει τις εργασίες της την Παρασκευή με την εισηγητική ομιλία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα και θα ακολουθήσουν οι παρεμβάσεις των υπολοίπων εκπροσώπων των Κομμάτων.

    [06] ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΝΤΑΣΗΣ ΣΤΗ Ν/Α ΤΟΥΡΚΙΑ

    Άγκυρα, 16 Νοεμβρίου 2005 (11:25 UTC+2)

    Έκρυθμη είναι η κατάσταση στην νοτιοανατολική Τουρκία μετά τις χθεσινές συγκρούσεις νεαρών Κούρδων και αστυνομικών στην πόλη Γιουκσέκοβα που στοίχισαν τη ζωή σε τρεις διαδηλωτές ,ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες.Οι σοροί των τριών διαδηλωτών μεταφέρθηκαν για ιατροδικαστική εξέταση στο Ντιγιάρμπακιρ, προκειμένου να διαπιστωθούν τα ακριβή αίτια του θανάτου.

    [07] ΔΟΛΟΦΟΝΗΘΗΚΕ ΜΕΛΟΣ ΑΡΙΣΤΕΡΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΣΤΗΝ ΟΛΛΑΝΔΙΑ

    Άμστερνταμ, 16 Νοεμβρίου 2005 (10:32 UTC+2)

    Άγνωστος ένοπλος πυροβόλησε και σκότωσε στην ολλανδική πόλη Νιζμέγκεν, κοντά στα σύνορα με τη Γερμανία, έναν Ολλανδό, μέλος αριστερής οργάνωσης, που αγωνιζόταν ενάντια στο φακέλωμα από την αστυνομία και τις μυστικές υπηρεσίες.

    Πρόκειται για τον Λούις Σεβέκε, 41 ετών, ο οποίος δέχτηκε δύο σφαίρες χθες το βράδυ στο κέντρο της πόλης.

    [08] ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ ΣΕ ΦΥΛΑΚΕΣ ΤΟΥ ΙΡΑΚ

    Βαγδάτη, 16 Νοεμβρίου 2005 (10:01 UTC+2)

    Ο ιρακινός πρωθυπουργός, Ιμπραχήμ Αλ-Τζααφάρι, δήλωσε ότι δεκάδες Ιρακινοί κρατούμενοι σε φυλακή του υπουργείου Εσωτερικών της χώρας, βρέθηκαν σε κακή κατάσταση, υποσιτισμένοι και με ενδείξεις κακοποίησης. Ο κ. αλ Τζααφάρι είπε ότι διέταξε την διεξαγωγή έρευνας την Τρίτη αναφορικά με τις πληροφορίες για κακοποιήσεις και βασανιστήρια κρατουμένων στην εν λόγω φυλακή της Βαγδάτης.

    Δημοσιογράφοι που επισκέφθηκαν την φυλακή αυτή την Δευτέρα, μετέδωσαν ότι δεκάδες κρατούμενοι ήταν τελείως αποστεωμένοι και είχαν δυσκολία στο περπάτημα. Άλλοι έφεραν μώλωπες και εκδορές στο πρόσωπό τους, τα χέρια και τα πόδια τους. Ο υφυπουργός Εσωτερικών, Χουσείν Καμάλ, καταδίκασε τις συνθήκες κράτησης στη φυλακή και τόνισε ότι οι κρατούμενοι μεταφέρθηκαν σε άλλο σωφρονιστικό ίδρυμα, όπου θα τους παρασχεθεί ιατρική φροντίδα. Αμερικανοί στρατιώτες ανακάλυψαν την εν λόγω φυλακή, στην οποία κρατούνται 165 άτομα.

    [09] ΡΩΣΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΡΟΔΟΥ "ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΩΝ"

    Μόσχα, 16 Νοεμβρίου 2005 (12:45 UTC+2)

    Η Ρωσική ιστοσελίδα www.Religare.ru, θρησκευτικού περιεχομένου, δημοσιεύει εκτενές ρεπορτάζ για το διεθνές συνέδριο της Ρόδου «Διάλογος Πολιτισμών», που πραγματοποιήθηκε στις 4-9 Οκτωβρίου και διοργανωτή το «Κέντρο Εθνικής Δόξας της Ρωσίας», σε συνεργασία με ελληνική εταιρεία.

    Σύμφωνα με την ιστοσελίδα, το συνέδριο συγκέντρωσε εκπροσώπους κοινωνικών, πνευματικών και οικονομικών κύκλων απ΄ όλο τον κόσμο, με στόχο τη συζήτηση των κρίσιμων προβλημάτων της ανθρωπότητας και την αναζήτηση τρόπων της επίλυσής τους. Πρόκειται για την οικονομική και την πολιτισμική ολοκλήρωση, την περιφερειακή ασφάλεια, την οικολογική καταστροφή, τα προβλήματα της σημερινής παιδείας και τα ζητήματα της θρησκευτικής και της πολιτιστικής ταύτισης και τοποθέτησης.

    Τα τμήματα του συνεδρίου ασχολήθηκαν με την εξέταση των εξής θεμάτων: «Ολοκλήρωση και αυτοδιάθεση των πολιτισμών στα πρόθυρα του 21ου αιώνα», «Προκλήσεις του σημερινού κόσμου και η θρησκεία», «Νεολαία, παιδεία και το μέλλον», «Περιοχές συγκρούσεων και περιθώρια διαλόγου» (Νότια Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Κεντρική Ασία), «Ιδέα και μορφή της Ρωσίας τον 21ο αιώνα» και «Τέχνη ως γλώσσα διαλόγου».

    Στο τηλεγράφημα παρατίθενται εκτιμήσεις του Ρώσου προέδρου Βλαδίμιρ Πούτιν και του Πατριάρχη Μόσχας και πάσης Ρωσίας Αλέξιου Β' για τη σημασία του συνεδρίου «Διάλογος Πολιτισμών»:

    Πούτιν: «Υπό τις συνθήκες της παγκοσμιοποίησης ιδιαίτερη επικαιρότητα αποκτά ο στόχος της διατήρησης της ιστορικής και της πολιτισμικής κληρονομιάς των λαών του κόσμου, της εθνικής και πνευματικής τους ταυτότητας. Ένα σημαντικό μέσο για την επίτευξη αυτού του στόχου αποτελεί ο εν λόγω διάλογος μεταξύ εκπροσώπων των κοινωνιών διαφόρων χωρών, στην προώθηση του οποίου συμβάλλει το πρόγραμμά σας».

    Αλέξιος Β΄: «Έχετε μπροστά σας νέα έργα, νέες συναντήσεις, επειδή κάθε διάλογος στηρίζεται ακριβώς σε συνάντηση ανθρώπου με άνθρωπο, σε συνάντηση γεμάτη με αγάπη προς τον πλησίον. Είναι δύσκολο να μεταβληθεί ο κόσμος και να τεθεί τέλος σε δυσνόητες και σκληρές αιματοχυσίες και σε λεηλασία ιερών. Αλλά η αγάπη μας και η πίστη μας μπορεί να αλλάξουν τον εαυτό μας προς το καλύτερο και μαζί μας και αυτούς με τους οποίους κάνουμε διάλογο».

    Παράλληλα η ιστοσελίδα αναφέρεται στη δραστηριότητα του «Κέντρου Εθνικής Δόξας της Ρωσίας», που το 2003 ανέλαβε την πρωτοβουλία πραγματοποίησης του διεθνούς συνεδρίου της Ρόδου και από τότε παραμένει συνδιοργανωτής του από ρωσικής πλευράς.

    Πρόεδρος του Κέντρου είναι ο Αλεξάντερ Μέλνικ, ενώ του διοικητικού του συμβουλίου (χρηματοδότες), είναι ο πρόεδρος της ρωσικής Δημόσιας Επιχείρησης Σιδηροδρόμων Βλαδίμιρ Γιακούνιν. Επίσης στο συμβούλιο μετέχουν ο κοσμοναύτης Ο. Ατκόφ, ο μητροπολίτης της Τασκένδης και Κεντρικής Ασίας Βλαδίμιρ και ο διευθυντής του Ομοσπονδιακού Πρακτορείου Πληροφορικών Τεχνολογιών Β. Ματιούχιν.

    Ανάμεσα στις εκδηλώσεις του «Κέντρου Εθνικής Δόξας στη Ρωσία» η ιστοσελίδα αναφέρει τους εορτασμούς της 625ης επετείου της νίκης των Ρώσων κατά των Τατάρων στο Κουλικοπέδιο, της 60ης επετείου της νίκης στο Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο και της 150ης επετείου της ηρωϊκής άμυνας της Σεβαστούπολης από την πολιορκία των αγγλο-γαλλικών δυνάμεων.

    [10] ΟΙ ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ 46ου ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝ/ΦΟΥ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 16 Νοεμβρίου 2005 (11:20 UTC+2)

    Πέντε διαφορετικές καλλιτεχνικές εκδηλώσεις συνοδεύουν τις φετινές δραστηριότητες του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

    Η συναυλία της Ισπανίδας ηθοποιού και πλέον τραγουδίστριας Victoria Abril, γνωστής από τη συνεργασία της με τον Pedro Almod?var, το DJ set του Ιρλανδού DJ και συνθέτη David Holmes, μια μουσική βραδιά με τους μουσικούς από το ντοκιμαντέρ του Fatih Akin «Ο ήχος της πόλης» και τον ίδιο τον Ακίν στα πλατό και, τέλος, η εικαστική παρέμβαση του γλύπτη κινητικού φωτισμού Paul Friedlander και η θεατρική παράσταση Φρουτοπία σε σκηνοθεσία-χορογραφίες του Κωνσταντίνου Ρήγου, συνδέουν το Φεστιβάλ με τις άλλες τέχνες.

    Ξεχωριστό ενδιαφέρον παρουσιάζει η προβολή της κλασικής ταινίας του Τσάρλι Τσάπλιν City Lights, την οποία θα συνοδεύσει ζωντανά η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης υπό τη διεύθυνση του Christof Escher (Παρασκευή, 25 Νοεμβρίου, 21:00 στο Κινηματοθέατρο Ράδιο Σίτυ), αλλά και το ελληνικό πάρτι με τους Xaxakes (το Σάββατο 19 Νοεμβρίου, στις 22.30 στην Αποθήκη Γ).

    Η συναυλία της Victoria Abril θα δοθεί το Σάββατο 26 Νοεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, όπου θα ερμηνεύσει τραγούδια από το άλμπουμ της PutchEROS do Brasil, που κυκλοφόρησε πρόσφατα.

    Ο Ιρλανδός DJ και συνθέτης, Ντέιβιντ Χολμς, θα παρουσιάσει τη δουλειά του το Σάββατο 26 Νοεμβρίου στις 00:30 στο κλαμπ Boutique, ο Ιρλανδός DJ και συνθέτης Ντέιβιντ Χολμς. Αν και ευρύτερα γνωστός ως DJ της techno και acid house σκηνής, ο Ντέιβιντ Χολμς έχει αποκτήσει ένα πιστό κοινό τόσο με τα προσωπικά του άλμπουμ όσο και με τα σάουντρακ που έχει επιμεληθεί για ταινίες όπως το «Εκτός ελέγχου», τη «Συμμορία των έντεκα» και τη «Συμμορία των δώδεκα», και τα τρία σε σκηνοθεσία του Steven Sonderbergh, αλλά και το «Κωδικός 46», το οποίο προβάλλεται φέτος στο πλαίσιο του αφιερώματος στον Μάικλ Γουιντερμπότομ.

    Το Σάββατο 26/11, η Αποθήκη Γ θα ζωντανέψει με ήχους από την... Πόλη. Με αφορμή την ειδική προβολή της ταινίας «Ο ήχος της Πόλης» του Φατίχ Ακίν στο πλαίσιο του τμήματος Ματιές στα Βαλκάνια, θα πραγματοποιηθεί συναυλία αμέσως μετά τη λήξη της προβολής.

    Τρεις μουσικοί, οι οποίοι συμμετέχουν και στο ντοκιμαντέρ του Φατίχ Ακίν γύρω από τις μουσικές παραδόσεις και τις καινούριες μουσικές τάσεις της Κωνσταντινούπολης, θα παρουσιάσουν ένα ζωηρό event χρησιμοποιώντας παραδοσιακά όργανα. Στη συνέχεια, ο ίδιος ο Φατίχ Ακίν θα αναλάβει τα πλατό και θα παρουσιάσει ένα από τα γνωστά, ξεσηκωτικά DJ sets του, αναμιγνύοντας την ethnic με την ηλεκτρονική μουσική.

    Ο γλύπτης κινητικού φωτισμού, Πολ Φριντλάντερ, θα παρουσιάσει στο Φεστιβάλ την πιο πρόσφατη δουλειά του με τίτλο Unstable World. Ο Φριντλάντερ χρησιμοποιεί μια ειδική τεχνική, δικής του ανακάλυψης, που βασίζεται στο χρωμο-στροβοσκοπικό φως, για να παράγει εντυπωσιακά πολύχρωμα άυλα σχήματα. Οι φωτιστικές εγκαταστάσεις του Πολ Φριντλάντερ θα κοσμούν την Αποθήκη Γ του λιμανιού. Πρόκειται για συνολικά 6 γλυπτά που θα αιωρούνται στο χώρο της Αποθήκης, 3 από τα οποία προετοίμασε ειδικά για το Φεστιβάλ ο καλλιτέχνης.

    Η Φρουτοπία του Ευγένιου Τριβιζά σε σκηνοθεσία -χορογραφίες Κωνσταντίνου Ρήγου θα παρουσιαστεί σε μία έκτακτη παράσταση την Δευτέρα 21 Νοεμβρίου, στις 23.00 το βράδυ στο κινηματοθέατρο Αριστοτέλειον.

    [11] ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΒΗΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΟΥΣΕΙΩΝ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 16 Νοεμβρίου 2005 (11:09 UTC+2)

    Καρπούς θα αρχίσει να αποδίδει σύντομα το Μνημόνιο Συνεργασίας που υπέγραψαν στη Θεσσαλονίκη, μετά από πρωτοβουλία του Μουσείου Αθλητισμού, αντίστοιχα μουσεία της Ευρώπης.

    Η δημιουργία ενός δικτύου επικοινωνίας και συνεργασίας με μουσεία αθλητισμού της Ευρώπης υπήρξε πρωταρχικός στόχος του Μουσείου Αθλητισμού.

    Ωστόσο, μέχρι σήμερα δεν υπάρχει ένας ορισμός για το τι σημαίνει μουσείο αθλητισμού, ενώ λείπει και η οριοθέτηση σημαντικών χαρακτηριστικών λειτουργίας και παροχής υπηρεσιών για τα μουσεία αυτά (code of ethics), αποφάσεις δηλαδή που έχουν ήδη ληφθεί και διέπουν τη λειτουργία άλλου τύπου μουσείων. Υπάρχει λοιπόν ένα σημαντικό κενό αποφάσεων και κατευθυντήριων γραμμών, με το οποίο έρχεται αντιμέτωπος οποιοσδήποτε αναζητά πληροφορίες και πηγές αναφοράς για τα μουσεία αθλητισμού στην παγκόσμια βιβλιογραφία.

    Το ζήτημα αυτό είναι ύψιστης σημασίας και για τους εκπροσώπους μουσείων αθλητισμού που βρέθηκαν στη Θεσσαλονίκη στις 4 και 5 Νοεμβρίου, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού συνεδρίου που διοργάνωσε το Μουσείο Αθλητισμού με θέμα «Σύγχρονα μουσεία - Νέες θεματικές Πολιτισμού και Αθλητισμού».

    Το συνέδριο ολοκληρώθηκε με τη διεξαγωγή μιας στρογγυλής τράπεζας, όπου συζητήθηκε το ζήτημα της δικτύωσης μουσείων αθλητισμού, με τη συμμετοχή διευθυντών και εκπροσώπων Μουσείων Αθλητισμού της Φινλανδίας, του Παρισιού, της Εσθονίας, της Αγγλίας και της Γερμανίας.

    Οι παραπάνω φορείς, συμφώνησαν και συνυπέγραψαν τη δημιουργία ενός πλαισίου συνεργασίας με στόχο την προώθηση και το σχηματισμό του Ευρωπαϊκού Δικτύου Μουσείων Αθλητισμού, μέσα στους κόλπους του I.C.O.M., καθώς και την ανάληψη πρωτοβουλιών για την κοινοποίηση και την προβολή της απόφασης αυτής και σε άλλα μουσεία αθλητισμού της Ευρώπης.

    Ήδη από το πρωτόλειο αυτό βήμα έγινε σαφής ο διαχωρισμός μεταξύ μουσείων και αιθουσών τροπαίων, ενώ αποφασίστηκε ότι οι φορείς που θα γίνονται δεκτοί στο δίκτυο θα είναι θεματικά μουσεία αθλητισμού και ιδρύματα που εμπεριέχουν στους τρόπους δράσης και επικοινωνίας την εκθεσιακή πρακτική.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Wednesday, 16 November 2005 - 19:13:49 UTC