Visit the Cyprus News Agency (CNA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 05-12-04

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΒΟΛΕΣ ΚΑΤΑ ΜΜΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ ΤΟΥ ΠΑΡΑΔΙΚΑΣΤΙΚΟΥ ΚΥΚΛΩΜΑΤΟΣ
  • [02] ΟΙ ΨΗΦΟΦΟΡΟΙ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ Γ.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΓΙΑ ΑΝΑΝΕΩΣΗ
  • [03] ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΕΚΟ
  • [04] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠ. ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ
  • [05] ΗΠΑ ΚΑΙ ΡΟΥΜΑΝΙΑ ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΒΑΣΕΙΣ
  • [06] Ο ΣΕΡΓΚΕΪ ΣΤΑΝΙΣΕΦ ΕΠΑΝΕΞΕΛΕΓΗ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΟΥ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟΥ
  • [07] ΝΕΑ ΕΣΤΙΑ ΤΗΣ ΓΡΙΠΗΣ ΤΩΝ ΠΤΗΝΩΝ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ

  • [01] ΒΟΛΕΣ ΚΑΤΑ ΜΜΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ ΤΟΥ ΠΑΡΑΔΙΚΑΣΤΙΚΟΥ ΚΥΚΛΩΜΑΤΟΣ

    Αθήνα, 4 Δεκεμβρίου 2005 (16:36 UTC+2)

    «Πυρά» δέχθηκαν τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης για τον τρόπο παρουσίασης των θεμάτων που ανακύπτουν από τα παραδικαστικά κυκλώματα, κατά την σημερινή Γενική Συνέλευση της ¨Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος που έγινε στην αίθουσα τελετών του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών.

    Στις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης παραβρέθηκαν η πρόεδρος της Βουλής Άννα Μπενάκη -Ψαρούδα, ο υπουργός Δικαιοσύνης Αν. Παπαληγούρας, οι βουλευτές Αντ. Φούσας, Λευτ. Ζαγορίτης, Μιλτ. Παπαιωάννου, Αντ. Σκυλάκος, Φ. Κουβέλης, οι πρόεδροι του Αρείου Πάγου και του Συμβουλίου της Επικρατείας Ρ. Κεδίκογλου και Γ. Παναγιωτόπουλος, αντίστοιχα, οι πρόεδροι και γενικοί γραμματείς των λοιπών συνδικαλιστικών οργανώσεων, οι πρόεδροι των Δικηγορικών Συλλόγων Αθηνών και Πειραιά Δ. Παξινός και Κ. Πεταλάς, αντίστοιχα, εισαγγελικοί και δικαστικοί λειτουργοί, εν ενεργεία και συνταξιούχοι.

    Η πρόεδρος της Βουλής, αναφερόμενη στην κάθαρση στον χώρο της Δικαιοσύνης, επισήμανε ότι η πολιτεία και η Δικαιοσύνη αποφάσισαν να βάλουν το μαχαίρι βαθιά στην σάρκα της Δικαιοσύνης, επισημαίνοντας ότι η Βουλή είναι συμπαραστάτης στην προσπάθεια κάθαρσης που έχει ξεκινήσει, προσπάθεια στην οποία συμπορεύονται όλες οι πολιτικές δυνάμεις. Επίσης, η κα Μπενάκη-Ψαρούδα τόνισε ότι είμαστε στο στόχαστρο καλής και κακής δημοσιότητας και απειλούν τους πολιτικούς, τους δικαστικούς και τους εισαγγελείς διάφοροι κίνδυνοι.

    Ο υπουργός Δικαιοσύνης, μεταξύ των άλλων, ανέφερε: «σήμερα, πράγματι, όλες οι δίκες διεξάγονται, δυνητικά, υπό το άπλετο φως της δημοσιότητας. Προκειμένου δε για υποθέσεις με δημόσιο ενδιαφέρον, πολλές φορές, πριν ξεκινήσει καν η διαδικασία κρίσης από τον φυσικό δικαστή, που προβλέπει ο νόμος, υποκαθίσταται στην πράξη από την προκαταβολική ετυμηγορία των Μέσων, η οποία απειλεί να δημιουργήσει καταλυτικό κλίμα και να προκαταλάβει τη δικανική κρίση. Η κοινή γνώμη έχει την τάση να αναζητεί αυτόκλητους «Εισαγγελείς» ( και πολλοί στις μέρες μας είναι πρόθυμοι να αναλάβουν αυτεπαγγέλτως ένα τέτοιο ρόλο!), καθώς συστηματικά καλλιεργείται η εντύπωση ότι οι πραγματικοί εισαγγελείς είναι κατώτεροι των περιστάσεων και των ευθυνών που τους έχει αναθέσει η κοινωνία. Η δυσπιστία αυτή - η άδικη εν πολλοίς δυσπιστία - έναντι των θεσμικών λειτουργών του νόμου, ωθεί τους πολίτες να καταφεύγουν σε εξωθεσμικούς - και άρα ανεύθυνους - μεσολαβητές για να βρουν το δίκιο τους.

    Με άλλα λόγια, το κοινό περί Δικαίου αίσθημα αναζητεί ικανοποίηση εκτός Δικαίου! Η νομιμότητα παύει να είναι συνάρτηση του νόμου! Το φαινόμενο αυτό, όμως, συνιστά στρέβλωση της δημοκρατικής ισορροπίας και μια οιονεί εκτροπή της δικαιϊκής και πολιτειακής μας τάξης και λειτουργίας. Η έννοια της «δίκαιης δίκης» τείνει να υποκατασταθεί από μια ιδιότυπη «αυτοδικία δια του διασυρμού», απονεμόμενη κατά βούληση και κατ' επιλογή, αλλά και κατά παραβίαση των όρων του νομικού μας πολιτισμού.

    Δεν επιχειρώ ούτε επιθυμώ να δραματοποιήσω φαινόμενα τα οποία είναι, σε μεγάλο βαθμό, απότοκα των «μοντέρνων καιρών» - και, πάντως, δεν αντιμετωπίζονται αποφασιστικά με κατασταλτικά μέτρα, αλλά μόνο με αντιπαραβολή άλλων, υγιών και υψηλών προτύπων. Κατά τούτο, το πρότυπο των λειτουργών της Θέμιδος είναι σήμερα πιο καθοριστικό παρά ποτέ για τη δημοκρατία, για την κοινωνία μας. Ο απολυταρχισμός του λαϊκισμού δεν αντιμετωπίζεται με θεσμικό αυταρχισμό. Η μόνη ουσιαστική απάντηση στη συνοπτική δικαιοσύνη των λαϊκών δικαστηρίων, είναι η εξυγίανση και η αναβάθμιση της πραγματικής Δικαιοσύνης. Η πλήρης αποκατάσταση του κύρους και της αξιοπιστίας των πραγματικών δικαστών στην κοινή γνώμη. Η κάθαρση του προτύπου που οφείλει να αποτελεί ο δικαστικός λειτουργός από κάθε σκιά ή κηλίδα. Η κοινή γνώμη θα πάψει να προσφεύγει στον εξωθεσμικό «νόμο», μόνον όταν πεισθεί ότι μπορεί να προσβλέπει με εμπιστοσύνη στον πραγματικό νόμο».

    Παράλληλα, ο υπουργός Δικαιοσύνης, ανέφερε : «Η κάθαρση αποτελεί μονόδρομο. Θα τον ακολουθήσουμε νηφάλια αλλά άτεγκτα, υπομονετικά αλλά απαρέγκλιτα, ως το τέλος. Η κοινή βούληση Πολιτείας και Δικαιοσύνης εγγυάται ότι η προσπάθειά μας θα ολοκληρωθεί - όσο βαθειά, όσο ψηλά και αν χρειαστεί να φτάσουμε. Η κάθαρση αποτελεί μονόδρομο. Θα τον ακολουθήσουμε νηφάλια αλλά άτεγκτα, υπομονετικά αλλά απαρέγκλιτα, ως το τέλος. Η κοινή βούληση Πολιτείας και Δικαιοσύνης εγγυάται ότι η προσπάθειά μας θα ολοκληρωθεί - όσο βαθειά, όσο ψηλά και αν χρειαστεί να φτάσουμε»

    Ο κ.Παπαιωάννου επισήμανε ότι η Δικαιοσύνη διέρχεται μια περίοδο κρίσης και αναφερόμενος στα παραδικαστικά κυκλώματα επισήμανε ότι καθολική απαίτηση του Ελληνικού λάου και καθαρή θέση του ΠΑΣΟΚ, είναι ότι η εξυγίανση στο χώρο της Δικαιοσύνης πρέπει να προχωρήσει σε βάθος. Ακόμα, ανέφερε ο Παπαιωάννου ότι «η όποια μορφής παρέμβαση αναρμοδίων παραγόντων στη διαδικασία έρευνα και ανάκρισης, οι διαρροές του ανακριτικού υλικού, η διαπόμπευση δικαστικών και πολιτικών πριν από την απόφαση του δικαστηρίου, καθώς και η οικειοποίηση της σχετικής διαδικασίας, χάριν πολιτικών σκοπιμοτήτων, είναι αυτονόητο ότι όχι μόνο δεν στηρίζουν, αλλά στην ουσία υπονομεύουν το έργο και την υψηλή αποστολή της Δικαιοσύνης, αλλά και την συγκεκριμένη έρευνα».

    Ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου κ.Κεδίκογλου, ανέφερε: «Οι έλληνες δικαστικοί λειτουργοί, δικαστές και εισαγγελείς δέχονται στο σύνολό τους μια πρωτοφανή επίθεση από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, τις εφημερίδες και τους πολίτες. Σφυροκοπείται η ελληνική Δικαιοσύνη με την επίκληση ορισμένων ατυχών περιστατικών που συνέβησαν στο παρελθόν στους κόλπους της. Χωρίς να αμφισβητήσουμε τα γεγονότα και χωρίς να δικαιολογούμε όσα θλιβερά έχουν συμβεί και έχουν αποδειχθεί, πρέπει να απαντήσουμε σε όσους μας πυροβολούν: Δεν πρόκειται να καλύψουμε όσους πραγματικά ενέχονται και διέπραξαν ποινικά ή πειθαρχικά παραπτώματα. Δεν είμαστε όλοι συνυπεύθυνοι και δεν αποδεχόμαστε συνολική ευθύνη, αν μερικοί συνάδελφοι μας δεν τήρησαν τον όρκο τους και παρέβησαν το καθήκον τους. Εμείς, οι υπόλοιποι, η συντριπτική πλειοψηφία, στεκόμαστε όρθιοι, συνεχίζουμε να τηρούμε στο ακέραιο το καθήκον μας, μη αποδεχόμενοι υπαινιγμούς από τους πολίτες, τους δικηγόρους ή και τους κατηγορούμενους».

    Ακόμα, ο κ.Κεδίκογλου κάλεσε τους δικαστικούς λειτουργούς που δεν έχουν υποβάλλει δηλώσεις του πόθεν έσχες να σπεύσουν να τις υποβάλλούν, έστω και εκπρόθεσμα, έτσι ώστε να αποδείξουν ότι δεν ενήργησαν με δόλο. Ειδικότερα, ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου τόνισε: «Σπεύσατε λοιπόν όσοι αμελήσατε να καλύψετε τα κενά». Εξάλλου, ο Κεδίκογλου ανέφερε τρεις περιπτώσεις δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών που δεν κινήθηκαν μέσα στα πλαίσια του νόμου και των καθηκόντων τους, χωρίς όμως να τους κατονομάσει.

    Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Δ. Λινός, λόγω της απουσίας του στο εξωτερικό, απέστειλε χαιρετισμό, στον οποίο, μεταξύ των άλλων, αναφέρει ότι τα φαινόμενα διαφθοράς στο χώρο της Δικαιοσύνης, «τραυμάτισαν βαριά το υψηλό κύρος που απολάμβανε η Δικαιοσύνη στην συνείδηση των πολιτών», αλλά σύντομα θα εξυγιανθεί πλήρως και θα αποκατασταθεί «πλήρως η αξιοπιστία της Δικαιοσύνης, καθώς και η τιμή και το κύρος των λειτουργών της στη συνείδηση του λαού μας»

    Ο πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος, αντεισαγγελέας Εφετών, Σωτ. Μπάγιας, ξεκίνησε την ομιλία του λέγοντας ότι η συνέλευση διεξάγεται «κάτω από το βαρύ κλίμα που έχει δημιουργήσει η κρίση, η οποία εδώ και ένα χρόνο σοβεί στο χώρο της Δικαιοσύνης».

    Μια κρίση - συνέχισε ο κ.Μπάγιας - «που έχει βάσιμα και υπαρκτά στοιχεία, αλλά συγχρόνως, κατά ένα σημαντικό μέρος της, είναι τεχνητή, αποτέλεσμα των γενικευμένων υπερβολών που κατά κύριο λόγο εκφράστηκαν από τα ΜΜΕ». Ο κ.Μπάγιας εξέφρασε την αισιοδοξία ότι η κάθαρση προχωρεί και εξελίσσεται ομαλά, επισημαίνοντας ότι «ο δρόμος όσο μακρύς κι αν είναι, όσο ανηφορικός κι αν αποδειχθεί, θα πρέπει να διανυθεί μέχρι τέλους, χωρίς συμβιβασμούς, χωρίς εκπτώσεις». Τέλος εξέφρασε την αντίθεσή του στις πρόσφατες ομαδικές μεταθέσεις δικαστών και εισαγγελέων.

    Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, ανέφερε, μεταξύ των άλλων : «βρισκόμαστε σε μία κρίσιμη καμπή για την Δικαιοσύνη ή αν θέλετε στην κόψη του ξυραφιού, με αφορμή κυρίως τα παραδικαστικά κυκλώματα. Όλοι σχεδόν, πλην εμπλεκομένων, επιθυμούμε η διαδικασία της κάθαρσης να προχωρήσει σε βάθος και ο καθένας, ανάλογα με το θεσμικό του ρόλο, συμβάλλει προς την κατεύθυνση αυτή. Εμείς έγκαιρα και έγκυρα είχαμε καταγγείλει μεμονωμένες περιπτώσεις κακών δικαστών, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Η δυσλειτουργία ή απραξία των ελεγκτικών μηχανισμών για πολλά χρόνια η οποία τελικά απέβη σε βάρος της πολύ μεγάλης πλειοψηφίας των δικαστών που έβλεπαν να εξισώνονται με τους λίγους κακούς δικαστές, οδήγησε στη σημερινή κατάσταση, μέσω ανορθόδοξου και παράτυπου τρόπου. Πέραν του επίορκου και ο κομματικοποιημένος και ο ανεπαρκής δικαστής δεν μπορεί να βρίσκεται στην έδρα για να απονείμει δικαιοσύνη, διότι έχει χάσει τα εχέγγυα ορθής και δίκαιης κρίσης. Παραβιάζει το Σύνταγμα, τους νόμους και την συνείδησή του. Αυτά είχα πει σε ανύποπτο χρόνο, αυτά λεω και τώρα για την υπόθεση της Δικαιοσύνης. Αφορά όλους τους Έλληνες και είναι ιερή. Θεωρώ όμως ότι η κάθαρση πρέπει να προχωρήσει με πιο γοργούς ρυθμούς, χωρίς αυτό να σημαίνει βιασύνη στην συγκέντρωση του αποδεικτικού υλικού, που θα καταλήξει σε βάρος των κατηγορουμένων, για τους οποίους ισχύει το τεκμήριο αθωότητας. Ή μήπως τελικά όχι; Χωρίς αυτό να σημαίνει την σταδιακή δημοσιοποίηση ονομάτων που διώκονται που έχει προκαλέσει φόβο και ανασφάλεια σε μεγάλο μέρος των δικαστών με άμεση επίπτωση και στις επιβαλλόμενες ποινές, ιδιαίτερα αυστηρές σε ουκ ολίγες περιπτώσεις».

    [02] ΟΙ ΨΗΦΟΦΟΡΟΙ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ Γ.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΓΙΑ ΑΝΑΝΕΩΣΗ

    Αθήνα, 4 Δεκεμβρίου 2005 (12:39 UTC+2)

    Η εκλογική βάση του ΠΑΣΟΚ στηρίζει ευρέως την επιλογή του προέδρου του Κινήματος Γιώργου Παπανδρέου για ανανέωση εφόσον όμως δεν απομονώνονται τα παλαιά δοκιμασμένα στελέχη, όπως προκύπτει από την πανελλαδική τηλεφωνική δημοσκόπηση της Κάπα Research, που διενεργήθηκε στο διάστημα από 23 έως 29 Νοεμβρίου, για λογαριασμό της εφημερίδας το Βήμα της Κυριακής.

    Από την ίδια έρευνα προκύπτει επίσης ότι ο Γιώργος Παπανδρέου μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την προσωπικότητα και τις θέσεις του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή στις επόμενες εκλογές.

    Την ίδια ώρα, η δημοσκόπηση αναδεικνύει τον Ευάγγελο Βενιζέλο ως εναλλακτικό ηγετικό πόλο στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ ενώ η απογοήτευση από τη διακυβέρνηση της ΝΔ έχει διαμορφώσει συνθήκες εμφανούς ανάκαμψης για το σύνολο του πολιτικού προσωπικού του ΠΑΣΟΚ, σε σχέση με προηγούμενες έρευνες.

    Στο ερώτημα ποιοι θα επιθυμούσατε να κυβερνήσουν την Ελλάδα την επόμενη δεκαετία το 64,7% τάσσεται υπέρ της ανάδειξης νέου πολιτικού προσωπικού ενώ το 15,6% δηλώνει τα γνωστά στελέχη της ΝΔ και το 15,1% τα γνωστά στελέχη του ΠΑΣΟΚ.

    Το 49,7% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι ο Γιώργος Παπανδρέου πρέπει να συνδυάσει κυριώς νέα στελέχη με ένα μικρό αριθμό παλαιών στελεχών και ένα ποσοστό 20,7% ότι πρέπει να στηριχθεί μόνο σε νέα στελέχη.Το 27,3% θεωρεί ότι βασικός κορμός για να ασκήσει την πολιτική του θα πρέπει να αποτελέσει το παραδοσιακό στελεχιακό δυναμικό του ΠΑΣΟΚ.

    Στο ερώτημα ποιο σύνθημα σας εκφράζει περισσότερο "Γιώργο άλλαξε τα όλα" ή "Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ ενωμένο δυνατό" μια σαφής πλειοψηφία 57,2% επιλέγει το δεύτερο σύνθημα ενώ το πρώτο το 32,5%.

    Το 68,7% θεωρεί ότι το ΠΑΣΟΚ με αρχηγό το Γιώργο Παπανδρέου έχει τις περισσότερες πιθανότητες να κερδίσει τις επόμενες εκλογές έναντι 27,6% που θεωρεί ότι το ΠΑΣΟΚ θα είχε περισσότερες πιθανότητες νίκης με κάποιον άλλο στην ηγεσία του Κινήματος. Επίσης το 68,3% θεωρεί ότι ο σημερινός πρόεδρος είναι ο καταλληλότερος να αντιμετωπίσει την προσωπικότητα και τις θέσεις του Κώστα Καραμανλή, ένα 25% θεωρεί τον Ευάγγελο Βενιζέλο και ένα ποσοστό 3,1% άλλο.

    Από τη δημοσκόπηση προκύπτει επίσης η αναγνώριση της εμπειρίας των στελεχών του ΠΑΣΟΚ καθώς οι "τομεάρχες" του Κινήματος συγκεντρώνουν υψηλότερα ποσοστά προτιμήσεων συγκρινόμενοι με τους υπουργούς της κυβέρνησης.

    Τέλος, σε ό,τι αφορά τις δημοτικότητες ανάμεσα στα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, η σειρά μετά το Γιώργο Παπανδρέου αναδεικνύει τη νέα διάταξη δυνάμεων που επιθυμεί η εκλογική βάση του ΠΑΣΟΚ.

    Τις 20 πρώτες θέσεις, μετά τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, καταλαμβάνουν οι Ευάγγελος Βενιζέλος, Άννα Διαμαντοπούλου, Ανδρέας Λοβέρδος, Κώστας Σκανδαλίδης, Μιχάλης Χρυσοχοίδης, Παναγιώτης Φασούλας, Βάσω Παπανδρέου, Θέόδωρος Πάγκαλος, Χρήστος Παπουτσής, Χάρης Καστανίδης, Μιλένα Αποστολάκη, Κώστας Λαλιώτης, Πέτρος Ευθυμίου, Νάσος Αλευράς, Δημήτρης Ρέππας, Μαρία Δαμανάκη, Αλέκος Παπαδόπουλος, Συλβάνα Ράπτη, Άτζελα Γκερέκου και Κώστας Σημίτης.

    [03] ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΕΚΟ

    Αθήνα, 4 Δεκεμβρίου 2005 (13:49 UTC+2)

    Στη Βουλή αρχίζει αύριο η συζήτηση για το νέο νομοσχέδιο στις ΔΕΚΟ, το οποίο επιφέρει ριζικές αλλαγές στις εταιρίες του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Πρώτος στόχος είναι η πάταξη της σπατάλης και η εξυγίανση των υπερχρεωμένων ΔΕΚΟ.

    Σημειώνεται ότι ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ έχουν εξαγγείλει 24ωρη απεργία για τις 14 του μήνα αντιδρώντας στις προωθούμενες αλλαγές στις ΔΕΚΟ με τις οποίες, όπως αναφέρουν επέρχονται ανατροπές στα εργασιακά δικαιώματα.

    [04] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠ. ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ

    Αθήνα, 4 Δεκεμβρίου 2005 (20:04 UTC+2)

    Για αφορισμούς και οι αοριστολογίες του Προέδρου και των στελεχών της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης που στερούνται ευθύνης, κάνει λόγο ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας, με αφορμή δηλώσεις του για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Επίσης, σημειώνει ότι το νομοσχέδιο για την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας ψηφίστηκε επί της αρχής και από την Αξιωματική Αντιπολίτευση.

    Ειδικότερα, ο κ. Σιούφας σε ανακοίνωση του τονίζει τα εξής:

    «1ον : Η απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και της αγοράς φυσικού αερίου γίνεται με νόμους που εναρμονίζουν δύο σχετικές Κοινοτικές Οδηγίες και θεσπίζουν κανόνες κοινούς για όλους. Κανόνες που εγγυώνται απόλυτη διαφάνεια.

    »2ον : Το νομοσχέδιο για την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας ψηφίστηκε επί της αρχής και από την Αξιωματική Αντιπολίτευση. Ψηφίστηκαν επίσης από το ΠΑΣΟΚ και πολλά άρθρα του ίδιου νομοσχεδίου.

    »3ον : Η απόφαση διενέργειας διαγωνισμού για τρία (3) νέα εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας 900 ΜW, χωρίς τη συμμετοχή της ΔΕΗ, ελήφθη από την προηγούμενη Κυβέρνηση (ν. 3175/2003) και υιοθετήθηκε από την Κυβέρνησή μας, επειδή η συμμετοχή της ΔΕΗ στο διαγωνισμό, θα σήμαινε άνισους όρους και θα οδηγούσε, κατά πάσα πιθανότητα, τη Χώρα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας με συμμετοχή της ΔΕΗ στο σχετικό διαγωνισμό δεν θα ήταν απελευθέρωση και θα δημιουργούνταν προβλήματα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    »4ον : Ο αποκλεισμός της ΔΕΗ από το σχετικό διαγωνισμό δεν δημιουργεί απολύτως κανένα εμπόδιο σε νέες επενδυτικές πρωτοβουλίες της εταιρείας. Αντιθέτως μάλιστα! Η ΔΕΗ έχει δικαίωμα να προχωρήσει στη δημιουργία νέων εργοστασίων υποβάλλοντας αίτηση στη ΡΑΕ. Σημειώνω ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρίας έχει ήδη αποφασίσει (και έχει την έγκριση του Υπουργείου Ανάπτυξης) να προχωρήσει στη δημιουργία νέων μονάδων παραγωγής ρεύματος 1600 MW, σε αντικατάσταση τεσσάρων μονάδων ίσης εγκατεστημένης ισχύος.

    »5ον : Ο διαγωνισμός για τις μονάδες παραγωγής 900 MW (όπως ήδη έχω δεσμευτεί στη Βουλή) θα έχει όλες τις εγγυήσεις απόλυτης διαφάνειας. Πριν οριστικοποιηθεί και πριν υπογραφεί η σχετική διακήρυξη από το ΔΕΣΜΗΕ, θα δοθεί στη δημοσιότητα, ώστε να διατυπωθούν οποιεσδήποτε παρατηρήσεις ή συμπληρωματικές προτάσεις, να γίνουν όποιες βελτιώσεις χρειαστεί και να αποκλειστεί κάθε σκιά στη διαδικασία που θα ακολουθηθεί.

    »Είναι προφανές και αυτονόητο ότι οι επενδυτές και οι επιχειρηματίες ανταγωνίζονται και συναγωνίζονται σ' ολόκληρο το κόσμο. Χρέος της Πολιτείας είναι να διασφαλίζει κοινούς κανόνες για όλους, διαφάνεια, όρους και προϋποθέσεις που εγγυώνται τα συμφέροντα του τόπου και της νομιμότητας. Τονίζω, ρητά και κατηγορηματικά, ότι, στους είκοσι μήνες που έχω την ευθύνη του Υπουργείου Ανάπτυξης, ουδέποτε επιδιώχθηκε να ευνοηθεί ή να πληγεί οποιαδήποτε επιχείρηση.

    »Οι αφορισμοί και οι αοριστολογίες του Προέδρου και των στελεχών της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης στερούνται ευθύνης.

    »Εργαζόμαστε με γνώμονα το συμφέρον των εργαζόμενων, των μετόχων της εταιρείας, του έλληνα καταναλωτή ηλεκτρικού ρεύματος (του νοικοκυριού, της βιοτεχνίας, της βιομηχανίας, του εμπορίου) και γενικότερα της Οικονομίας μας.

    »Εργαζόμαστε για να διασφαλίσουμε ένα νέο επενδυτικό και αναπτυξιακό κλίμα στη σύγχρονη Ελλάδα. Να γίνουν νέες επενδύσεις και να δημιουργηθούν νέες θέσεις δουλειάς. Το κλίμα αυτό, δεν θα επιτρέψουμε σε κανένα να το διαταράξει. Τις κατακτήσεις των είκοσι μηνών, δεν θα αφήσουμε κανένα να τις υπονομεύσει. Είναι κατακτήσεις που έγιναν με σκληρή δουλειά και συνεπάγονται όφελος για την Οικονομία, όφελος για την αναπτυξιακή διαδικασία, όφελος για κάθε πολίτη».

    [05] ΗΠΑ ΚΑΙ ΡΟΥΜΑΝΙΑ ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΒΑΣΕΙΣ

    Βουκουρέστι, 4 Δεκεμβρίου 2005 (18:50 UTC+2)

    Τη συμφωνία που θα ανοίξει τον δρόμο για την εγκατάσταση αμερικανικών βάσεων επί ρουμανικού εδάφους θα υπογράψουν μεθαύριο Τρίτη 6 Δεκεμβρίου, στο Βουκουρέστι, οι υπουργοί Εξωτερικών της Ρουμανίας Μιχάι Ραζβάν Ουνγκουρεάνου και η αμερικανίδα ομόλογός του Κοντολίζα Ράις.

    Σε σημερινές του δηλώσεις, ο κ. Ουνγκουρεάνου χαρακτήρισε τη συμφωνία ιστορική «Γίνεται τώρα αυτό που οι δικοί μου και οι δικοί σας παππούδες, οι δικοί μου και οι δικοί σας γονείς περίμεναν επί 60 χρόνια. Γίνεται τώρα αυτό για το οποίο εκατοντάδες χιλιάδες Ρουμάνοι θυσιάστηκαν στις κομμουνιστικές φυλακές, ζητώντας και ελπίζοντας για δημοκρατία. Γίνεται αυτό που ήλπιζαν οι Ρουμάνοι κυριολεκτικά από το 1940: οι Αμερικανοί έρχονται» είπε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της ρουμανικής διπλωματίας σε μια έμμεση αναφορά του στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, μετά το πέρας του οποίου οι Ρουμάνοι ευελπιστούσαν σε αμερικανική βοήθεια.

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρουμανίας θα υπογράψει μεθαύριο τη συμφωνία για τις αμερικανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις στη Ρουμανία με την επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η οποία θα επισκεφθεί για λίγες ώρες το Βουκουρέστι, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής της περιοδείας, που εκτός της Ρουμανίας περιλαμβάνει τη Γερμανία, το Βέλγιο και την Ουκρανία.

    Ο κ. Ουνγκουρεάνου σημείωσε ότι ο αριθμός των στρατευμάτων στις αμερικανικές βάσεις θα είναι μικρός, γεγονός που, όπως είπε, σημαίνει ότι θα γίνεται χρήση των βάσεων σε περίπτωση μόνο απόλυτης ανάγκης.

    Αν και ο ίδιος δεν έδωσε πληροφορίες για το πού θα εγκατασταθούν οι αμερικανικές βάσεις, ο πρόεδρος της Ρουμανίας Τράιαν Μπασέσκου είχε δηλώσει νωρίτερα ως πιθανούς τόπους την Κοστάντα, το Μπάμπανταγκ και το Φέτεστι (νότια Ρουμανία).

    Η συμφωνία προβλέπει ότι οι συγκεκριμένες αμερικανικές εγκαταστάσεις δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για σκοπούς που δεν συνάδουν με τις διεθνείς συνθήκες και τη διεθνή νομοθεσία.

    Σε ό,τι αφορά τις πληροφορίες για μυστικές φυλακές της CIA στη Ρουμανία και την Πολωνία, δήλωσε ότι είναι ένα θέμα που δεν πρόκειται να συζητηθεί κατά τη διάρκεια της επίσκεψης Ράις στο Βουκουρέστι. Πρόσθεσε δε ότι η χώρα του έχει ζητήσει από τη Human Rights Watch να προσκομίσει τα στοιχεία που, όπως λέει, αποδεικνύουν την ύπαρξη μυστικής φυλακής στο ρουμανικό έδαφος, χωρίς ωστόσο να έχει λάβει μέχρι στιγμής απάντηση, ενώ διέψευσε για ακόμη μια φορά τις σχετικές πληροφορίες.

    Αύριο, εξάλλου, αναμένεται στο Βουκουρέστι ο νέος πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών στη Ρουμανία Νίκολας Τάουμπμαν, ο οποίος θα επιδώσει τα διαπιστευτήριά του στον πρόεδρο Μπασέσκου και τον ίδιο τον κ. Ουνγκουρεάνου.

    Ο Τάουμπμαν θεωρείται στενός συνεργάτης του προέδρου των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους και επιτυχημένος επιχειρηματίας. Λίγο, ωστόσο, προτού αναλάβει καθήκοντα στην αμερικανική πρεσβεία στο Βουκουρέστι, εγκατέλειψε τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες, προκειμένου να μην υπάρξει σύγκρουση συμφερόντων.

    Ιωάννα Ράντου

    [06] Ο ΣΕΡΓΚΕΪ ΣΤΑΝΙΣΕΦ ΕΠΑΝΕΞΕΛΕΓΗ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΟΥ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ

    Σόφια, 4 Δεκεμβρίου 2005 (17:00 UTC+2)

    Ο Σεργκέι Στανίσεφ επανεξελέγη με ευρεία πλειοψηφία πρόεδρος του Βουλγαρικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, αργά χθες το βράδυ. Ο Στανίσεφ έλαβε το 91,8% των ψήφων, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο, μετά την απόσυρση των άλλων υποψηφιοτήτων για τον προεδρικό θώκο.

    Οι εργασίες του 46ου συνεδρίου του Βουλγαρικού Σοσιαλιστικού Κόμματος ολοκληρώθηκαν γύρω στα μεσάνυχτα του Σαββάτου, με την επανεκλογή του Σεργκέι Στανίσεφ, ο οποίος ηγείται και της τριμερούς κυβέρνησης συνασπισμού της Βουλγαρίας.

    Αρχικά, υποψηφιότητα για την προεδρία είχαν θέσει η Τατιάνα Ντόντσεβα, ο υπουργός Εσωτερικών Ρούμεν Πέτκοφ, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης Κοσταντίν Πασκάλεφ και Γιανάκι Στόιλοφ, αλλά στη συνέχεια απέσυραν την υποψηφιότητά τους.

    [07] ΝΕΑ ΕΣΤΙΑ ΤΗΣ ΓΡΙΠΗΣ ΤΩΝ ΠΤΗΝΩΝ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ

    Βουκουρέστι, 4 Δεκεμβρίου 2005 (12:07 UTC+2)

    Νέα εστία της γρίπης των πτηνών εντοπίστηκε σε κοινότητα του διαμερίσματος Βράιλα στην ανατολική Ρουμανία, όπου ο ιός Η5 ανιχνεύθηκε σε όρνιθα, ανακοίνωσε σήμερα η διεύθυνση κτηνιατρικών υπηρεσιών, σύμφωνα με το πρακτορείο Mediafax.

    Η παρουσία του ιού Η5 επιβεβαιώθηκε σε μια όρνιθα και "ύστερα από ταχεία τεστ" σε τρία άλλα πουλερικά που αποδείχθηκαν θετικά στον ιό σε αυτή την κοινότητα, δήλωσε ο διευθυντής της εθνικής Αρχής Κτηνιατρικών Υπηρεσιών Γκαμπριέλ Πρεντόι. Καραντίνα έχει επιβληθεί από χθες το βράδυ στην κοινότητα Τσιοατσίλε, με 800 κατοίκους και με σχεδόν 15.000 πουλερικά που εκτρέφονται σε ορνιθώνες, όπου εντοπίστηκε η εστία, διευκρίνισε η ίδια πηγή.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Sunday, 4 December 2005 - 19:15:04 UTC