Read the UN Convention on the Rights of the Child (20 November 1989) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 05-12-09

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ-ΜΠΛΕΡ
  • [02] ΤΗ ΣΥΝΟΡΙΑΚΗ ΔΙΑΒΑΣΗ ΕΞΟΧΗΣ ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΑΝ ΟΙ ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ
  • [03] ΕΠΙΣΚΕΨΗ Γ.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΟ ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ
  • [04] Η ΔΙΑΦΘΟΡΑ ΑΥΞΑΝΕΤΑΙ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΔΙΕΘΝΗ ΕΡΕΥΝΑ
  • [05] "ΟΙ ΗΛΙΘΙΟΙ ΚΑΙ Η ΜΕΘΟΔΟΣ 'ΡΟ'"

  • [01] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ-ΜΠΛΕΡ

    Λονδίνο, 9 Δεκεμβρίου 2005 (18:16 UTC+2)

    Οχτώ Ευρωπαίοι ηγέτες συναντήθηκαν στο τελευταίο 24ωρο με το Βρετανό πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ, στην Ντάουνινγκ Στριτ, στην προσπάθεια να επιτευχθεί συμφωνία στο θέμα του κοινοτικού προϋπολογισμού και μεταξύ αυτών ήταν ο Έλληνας πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, στον οποίο ο Βρετανός ομόλογός του παρέθεσε σήμερα γεύμα εργασίας.

    Πριν από το γεύμα οι πρωθυπουργοί της Βρετανίας και της Ελλάδας είχαν δεκάλεπτη τετ-α-τετ συζήτηση χωρίς την παρουσία συμβούλων τους.

    Το θέμα των συνομιλιών των κ. Καραμανλή και Μπλερ ήταν οι δημοσιονομικές προοπτικές και ο κοινοτικός προϋπολογισμός για την περίοδο 2007-2013. Ένα θέμα το οποίο ο Έλληνας πρωθυπουργός χαρακτήρισε εξαιρετικά δύσκολο.

    «Οι δημοσιονομικές προοπτικές ήταν το βασικό θέμα που συζητήσαμε με τον κ. Μπλερ», δήλωσε ο κ. Καραμανλής προσθέτοντας: «Είναι ένα θέμα δύσκολο, το οποίο έγινε δυσκολότερο μετά την αδυναμία επίτευξης συμφωνίας τον Ιούνιο, είναι πολύ δύσκολο εξ ορισμού να βρεθεί κοινός τόπος ανάμεσα σε 25 χώρες, καθώς η κάθε μία έχει τις δικές της απόψεις και προτεραιότητες. Εμείς παρουσιάσαμε και επιμείναμε στις θέσεις μας και τα επιχειρήματά μας που έχουν δύο βασικούς άξονες: Πρώτον, πιστεύουμε σε μία Ευρώπη συνοχής που σημαίνει πολιτικές συγκλίσεις για τα φτωχότερα κράτη-μέλη και δεύτερον πρέπει να είναι δίκαιος ο τρόπος της κατανομής του κόστους της διεύρυνσης. Εμείς επιμένουμε, δίνουμε τις μάχες μας, αγωνιζόμαστε, παίρνουμε πρωτοβουλίες, δημιουργούμε συμμαχίες με άλλες χώρες και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε μέχρι τέλος για να διασφαλίσουμε τα συμφέροντά μας».

    Σε ερώτηση αν διαπίστωσε ότι υπάρχουν περιθώρια επίτευξης συμφωνίας μέχρι την άλλη εβδομάδα που θα πραγματοποιηθεί η Σύνοδος Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο κ. Καραμανλής απάντησε: «Δεν μπορώ να το αποκλείσω, θα επιμείνω όμως στο εξής. Βρισκόμαστε σε μία λεπτή και πολύ ευαίσθητη φάση μιας σκληρής και επίπονης διαπραγμάτευσης».

    [02] ΤΗ ΣΥΝΟΡΙΑΚΗ ΔΙΑΒΑΣΗ ΕΞΟΧΗΣ ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΑΝ ΟΙ ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ

    Εξοχή Δράμας, 9 Δεκεμβρίου 2005 (15:55 UTC+2)

    Αποστολή: Νίκος Ρούμπος

    Μήνυμα φιλίας έστειλαν οι Πρόεδροι της Ελλάδας και της Βουλγαρίας Κάρολος Παπούλιας και Γκεόργκι Παρβάνοφ σε δηλώσεις που έκαναν αμέσως μετά την τελετή εγκαινίων της νέας συνοριακής διάβασης στην Εξοχή Δράμας.

    Η τελετή έγινε παρουσία πλήθους κόσμου, Ελλήνων και Βουλγάρων που είχαν συγκεντρωθεί από τις παραμεθόριες περιοχές.

    Ο κ. Παπούλιας είπε ότι η σημερινή μέρα είναι από τις ευτυχέστερες της ζωής του και σημείωσε: «Να είμαστε υποδειγματικοί εταίροι, να ξεχάσουμε οποιεσδήποτε αμαρτίες του παρελθόντος και με τις δυνάμεις που μας δίνουν οι λαοί μας να οικοδομήσουμε τη φιλία Ελλάδας-Βουλγαρίας».

    Ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας είπε ότι τα σημερινά εγκαίνια είναι ένα ηχηρό μήνυμα προς όλους τους λαούς της περιοχής, ότι σ' αυτόν τον τόπο δημιουργούνται σχέσεις φιλίας. Πρόσθεσε ότι ευελπιστεί στη λειτουργία κοινών επιχειρήσεων, στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και την οικοδόμηση ανθρωπίνων σχέσεων μεταξύ των κατοίκων των περιοχών που βρίσκονται κοντά στη συνοριακή διάβαση.

    Οι Πρόεδροι της Ελλάδας και της Βουλγαρίας εξέφρασαν τη βεβαιότητα ότι σύντομα θα λειτουργήσουν και άλλοι δύο νέοι μεθοριακοί σταθμοί στα ελληνο-βουλγαρικά σύνορα στους νομούς Ξάνθης και Ροδόπης αντιστοίχως.

    Στους κατοίκους και των δύο πλευρών των συνόρων επικρατεί ενθουσιασμός με την έναρξη της λειτουργίας της διάβασης στην Εξοχή και είναι ενδεικτικά τα λόγια του Δημάρχου του Κάτω Νευροκοπίου, Μελέτη Μαυρίδη, ο οποίος στο σύντομο χαιρετισμό του είπε: «Τα σύνορα πλέον δεν μας χωρίζουν, μας ενώνουν».

    Μετά το τέλος της τελετής των εγκαινίων οι δύο Πρόεδροι, οι υπουργοί που τους συνοδεύουν και πολίτες μετέβησαν στον τελωνειακό σταθμό από την πλευρά της Βουλγαρίας. Εκεί τους επιφυλάχτηκε θερμή υποδοχή με παραδοσιακούς χορούς και οι Πρόεδροι των δύο χωρών είχαν ολιγόλεπτη συνάντηση.

    [03] ΕΠΙΣΚΕΨΗ Γ.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΟ ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ

    Θεσσαλονίκη, 9 Δεκεμβρίου 2005 (09:15 UTC+2)

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, νωρίς το απόγευμα φτάνει στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου μαζί με στελέχη του κινήματος να μεταβεί στο Αγιον Όρος, ύστερα από πρόσκληση της Ιεράς Κοινότητος. Ο κ. Παπανδρέου, θα διανυκτερεύσει το βράδυ στη μονή Σταυρονικήτα αύριο το πρωί θα του γίνει επίσημη υποδοχή στις Καρυές από την Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους.

    Χθες, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ συναντήθηκε με τα προεδρεία της ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΣΕΒΕ και ΓΕΣΑΣΕ, ενόψει της συζήτησης για τον προϋπολογισμό του 2006 και για το νομοσχέδιο που αφορά τις ΔΕΚΟ.

    Ο κ.Παπανδρέου, υπογράμμισε ότι θα καταργήσει τις ρυθμίσεις για τις ΔΕΚΟ, λέγοντας ότι η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης οδηγεί στη φτώχεια και την ακρίβεια. Πρόσθεσε επίσης, οτι ο προϋπολογισμός δεν ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες της χώρας, και οτι η οικονομική κατάσταση πάει από το κακό στο χειρότερο.

    Την ανησυχία της ΓΕΣΕΒΕ για την πιθανότητα επιβολής νέων άμεσων ή έμμεσων φόρων, για τη μείωση των κονδυλίων προς τον ασφαλιστικό τους φορέα, για την αύξηση της φορολογίας σε περίπου 630.000 μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις λόγω της μη τιμαριθμοποίησης της φορολογικής κλίμακας και για τη συνεχή μείωση του οικογενειακού εισοδήματος που ενδέχεται να δημιουργήσει προβλήματα στην αγορά, εξέφρασε στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου ο προέδρός της Δημήτρης Ασημακόπουλος.

    Στην αρχή της συνάντησης, που εντάσσεται στα πλαίσια των επαφών του προέδρου του ΠΑΣΟΚ με τους παραγωγικούς φορείς ενόψει της συζήτησης του προϋπολογισμού, ο κ. Παπανδρέου είπε προς τους εκπροσώπους της ΓΕΣΕΒΕ ότι ο κρατικός προϋπολογισμός έχει πολλά προβλήματα τόσο στο σύνολό του όσο και σε επιμέρους ρυθμίσεις του.

    Ο κ. Γ. Παπανδρέου συναντήθηκε, επίσης, με αντιπροσωπεία της ΠΑΣΕΓΕΣ. Η μείωση των συντάξεων του ΟΓΑ, η αύξηση της τιμής του πετρελαίου, ο ειδικός φόρος κατανάλωσης όπου παραμένει σταθερά ο συντελεστής επιστροφής και ο ΦΠΑ που πλήττει τους αγρότες ως παραγωγούς και καταναλωτές, είναι τα αρνητικά σημεία του προϋπολογισμού που θα πλήξουν την εξέλιξη της ελληνικής γεωργίας και θα φέρουν σε ακόμα δυσκολότερη θέση την ανταγωνιστικότητά της, δήλωσε ο πρόεδρός της Τζανέτος Καραμίχας μετά τη συνάντηση.

    Οπως είπε ο κ. Καραμίχας αυτά ήταν τα ζητήματα που ανέδειξε η ΠΑΣΕΓΕΣ στη συζήτηση, ενώ στην αρχή της συνάντησης ο κ. Παπανδρέου έκανε λόγο για προεκλογικές εξαγγελίες της ΝΔ που αποδείχθηκαν ακάλυπτες επιταγές και πρόσθεσε ότι η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης έχει φέρει σε απόγνωση τον αγροτικό κόσμο, κάτι που ο ίδιος όσο και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ διαπιστώνουν από τις περιοδείες τους σε διάφορες περιοχές της χώρας.

    Συνάντηση Παπανδρέου με Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου ( ΕΣΕΕ)

    "Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στην οικονομία, ο προϋπολογισμός δεν ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες της χώρας και ξεκινώντας από μία κακώς εννοούμενη απογραφή που ολοι μας είχαμε συμφωνήσει να γίνει με διαφάνεια, σοβαρότητα αλλά και έλεγχο για να μπορούμε να συμφωνήσουμε όλοι στα στοιχεία, έχουμε βρεθεί σε μια οικονομική κατάσταση που πάει από το κακό στο χειρότερο", ανέφερε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου στη διάρκεια της συνάντησής του με την Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου ( ΕΣΕΕ).

    "Μεταρρυθμίσεις δεν βλέπουμε, ο νόμος για τις ΔΕΚΟ δεν είναι για μας σοβαρή μεταρρύθμιση και κινείται σε μια λογική που δεν θα έχει αναπτυξιακό χαρακτήρα, ούτε θα συμβάλει σε ένα σχέδιο για τον εκσυγχρονισμό και την ανταγωνιστικότητα των κρατικών υπηρεσιών και εξυγίανση της αγοράς", είπε ακόμη ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

    Αναφερόμενος σε σχετικές επισημάνσεις του Προέδρου του ΣΕΒ για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας είπε ότι "το θέμα είναι πάρα πολύ σημαντικό". "Η εργασιακή ειρήνη", τόνισε, "είναι ένα σημαντικό στοιχείο σταθερότητας και ανάπτυξης της χώρας μας που είχαμε καταφέρει και είχαν καταφέρει οι κοινωνικοί φορείς να διαμορφώσουν τα τελευταία χρόνια".

    [04] Η ΔΙΑΦΘΟΡΑ ΑΥΞΑΝΕΤΑΙ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΔΙΕΘΝΗ ΕΡΕΥΝΑ

    Λονδίνο, 9 Δεκεμβρίου 2005 (12:10 UTC+2)

    Η διαφθορά αυξάνεται στις περισσότερες χώρες και οι φτωχοί είναι αυτοί που υποφέρουν περισσότερο, σύμφωνα με μια διεθνή έρευνα που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

    Η δημοσκόπηση, που διεξήχθη με την ευκαιρία της Ημέρας Καταπολέμησης της Διαφθοράς των Ηνωμένων Εθνών, δείχνει ότι η πλειοψηφία των ερωτηθέντων στις 48 από τις 69 χώρες που ελέγχθησαν πιστεύουν ότι το πρόβλημα επιδεινώθηκε τα τρία τελευταία χρόνια.

    "Η σημερινή δημοσκόπηση δείχνει ότι οι άνθρωποι πιστεύουν πως η διαφθορά είναι βαθιά ριζωμένη στις χώρες τους", δήλωσε η Ιγκέτ Λαμπέλ, πρόεδρος της οργάνωσης Διεθνής Διαφάνεια, για λογαριασμό της οποίας διεξήχθη η έρευνα με την ονομασία "Παγκόσμιο Βαρόμετρο Διαφθοράς".

    "Όταν μια φτωχή μητέρα πιστεύει ότι η κυβέρνηση θέτει τα δικά της συμφέροντα πάνω από αυτά του παιδιού της ή ότι για να διασφαλίσει την πρόσβαση του παιδιού στις υπηρεσίες υγείας θα πρέπει να δώσει χρήματα κάτω από το τραπέζι, αποθαρρύνεται κάθε ελπίδα της για το μέλλον", πρόσθεσε.

    Συνολικά, οι ερωτηθέντες κατέταξαν τα πολιτικά κόμματα στην πρώτη θέση των διεφθαρμένων θεσμών. Σε πολλές χώρες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης όμως τα "πρωτεία" πήγαν στους τελωνειακούς ενώ στην Αφρική οι πολίτες πιστεύουν πως η διαφθορά είναι προνόμιο της αστυνομίας και του δικαστικού συστήματος. Στο Καμερούν, την Παραγουάη, την Καμπότζη και το Μεξικό τουλάχιστον το 30% των νοικοκυριών χρειάστηκε να δωροδοκήσουν κάποια υπηρεσία τον περασμένο χρόνο. Σε άλλες 22 χώρες (μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα) το ποσοστό αυτό κυμαίνεται μεταξύ 11-30%.

    Οι κάτοικοι των αφρικανικών χωρών φαίνεται ότι πληρώνουν τα μεγαλύτερα ποσά σε σύγκριση με το εισόδημά τους: πρώτες στον κατάλογο έρχονται το Καμερούν, η Γκάνα και η Νιγηρία όπου τουλάχιστον το 20% του κατά κεφαλήν εισοδήματος καταλήγει να δίνεται σε φακελάκια.

    Η "Διεθνής Διαφάνεια", μια μη κυβερνητική οργάνωση που εδρεύει στο Βερολίνο και έχει παραρτήματα σε περισσότερα από 90 χώρες, υποστηρίζει ότι οι ηγέτες θα μπορούσαν να καταπολεμήσουν τη διαφθορά αν ήταν αποφασισμένοι να το πράξουν.

    Στη δημοσκόπηση, που διεξήχθη από το ινστιτούτο Γκάλοπ από τον Μάιο μέχρι τον Οκτώβριο του 2005 συμμετείχαν 55.000 άνθρωποι από 69 χώρες.

    [05] "ΟΙ ΗΛΙΘΙΟΙ ΚΑΙ Η ΜΕΘΟΔΟΣ 'ΡΟ'"

    Θεσσαλονίκη, 8 Δεκεμβρίου 2005 (23:44 UTC+2)

    Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη της Βέροιας και η Ένωση Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης Ν. Ημαθίας διοργανώνουν χιουμοριστικό εκπαιδευτικό σεμινάριο ψυχολογίας με θέμα «Οι Ηλίθιοι και η Μέθοδος 'Ρο'» με τον Δρ. Άγγελο Ροδαφηνό.

    Η εκδήλωση πραγματοποιείται την Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου, στις 7 το απόγευμα στην αίθουσα εκδηλώσεων της Βιβλιοθήκης της Βέροιας, με αφορμή την έκδοση του νέου του βιβλίου «Οι Ηλίθιοι είναι Ανίκητοι... και καταφέρνουν πάντα να μας χαλάνε την ημέρα!»

    Της παρουσίασης θα προηγηθεί μουσική για κιθάρα, που θα ερμηνεύσει ο Βασίλης Βαλαβάνης. Η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη.

    Το βιβλίο έχει ως σκοπό να εμπνεύσει, αλλά και να εκπαιδεύσει. Κατ' αρχάς παρουσιάζεται η μέθοδος «Ρο», ένα απλό μα ολοκληρωμένο πρόγραμμα αντιμετώπισης προβλημάτων και διαχείρισης του στρες. Εν συνεχεία, ο συγγραφέας περιγράφει με άφθονο χιούμορ, πρωτοτυπία και ευρηματικότητα μία ημέρα του «Δάνου Αγχώτη», ενός σύγχρονου Δον Κιχώτη, απόφοιτου της μεθόδου «Ρο», ο οποίος δοκιμάζει να εφαρμόσει τη θεωρία στην πραγματική ζωή. Ο Δάνος αντιμετωπίζει με θάρρος και στωικότητα τα θηρία και τους δράκους (τους ηλίθιους) του σύγχρονου κόσμου: τον/την παρτενέρ που μπήκε πρώτος/-η στην τουαλέτα, τον γεματούλη στο ασανσέρ, την κυκλοφορία στον δρόμο, το αφεντικό και τον δυσαρεστημένο πελάτη στη δουλειά, αλλά και το πιο δύσκολο άτομο από όλους: τον εαυτό του και τις παράλογες απαιτήσεις του

    Ο συγγραφέας

    Ο Άγγελος (Καϊσίδης-) Ροδαφηνός γεννήθηκε στη Βέροια. Ξεκίνησε τις σπουδές του το 1982, στη σχολή Ναυπηγών-Μηχανολόγων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου. Η αγάπη του όμως για τον αθλητισμό τον έκανε να αλλάξει κατεύθυνση και, αντίθετα προς τις προσδοκίες πολλών, ακολούθησε σπουδές Φυσικής Αγωγής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, από όπου πήρε πτυχίο το 1987. Ολοκλήρωσε τις Μεταπτυχιακές του σπουδές (MSc) με αντικείμενο την Αθλητική-Επιχειρησιακή Ψυχολογία και Διδακτική στο Ithaca College της Νέας Υόρκης (ΗΠΑ), το 1990, και την Διδακτορική του Διατριβή (PhD) με θέμα τις Πηγές Στρες και τις Αντιδράσεις σ' αυτό, στο Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Wollongong, της Νέας Νότιας Ουαλίας (Αυστραλία), το 1994.

    Το πρώτο του βιβλίο, «Από πρίγκιπας βάτραχος και τούμπαλιν: Πρακτικές ψυχολογικές τεχνικές, για να βελτιώσουμε τον εαυτό μας - ή τους άλλους», κυκλοφόρησε το 2000 και έχει βοηθήσει από τότε χιλιάδες αναγνώστες να πραγματοποιήσουν σημαντικά βήματα, αλλάζοντας τις συνθήκες της ζωής τους ή τον τρόπο που τις αντιλαμβάνονται.

    Σήμερα, ο Άγγελος Ροδαφηνός είναι διευθυντής του Τμήματος Ψυχολογίας του City Liberal Studies (Affiliated institution to the University of Sheffield, UK). Παράλληλα, είναι επαγγελματίας ομιλητής και σύμβουλος προσωπικής και επαγγελματικής ανάπτυξης σε διάφορες επιχειρήσεις, εκπαιδευτικούς οργανισμούς και κέντρα υγείας.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Friday, 9 December 2005 - 19:14:59 UTC