Browse through our Interesting Nodes of Greek Associations & Organizations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 05-12-23

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΜΗΝΥΜΑ ΠΑΠΟΥΛΙΑ ΠΡΟΣ ΑΠΟΔΗΜΟΥΣ
  • [02] ENAΡΞΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ, ΠΡΟΑΝΗΓΓΕΙΛΕ Ο
  • [03] ΧΩΡΙΣ ΧΙΟΝΙΑ ΑΛΛΑ ΜΕ ΤΣΟΥΧΤΕΡΟ ΚΡΥΟ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ
  • [04] ΚΟΡΥΦΩΝΕΤΑΙ ΑΥΡΙΟ Η ΕΞΟΔΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ
  • [05] Ο ΚΥΠΡΙΟΣ ΥΠ. ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΕΔΑΔ ΣΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΗΣ
  • [06] ΑΥΞΗΣΗ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΟΥ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΤΟ ΔΕΚΑΜΗΝΟ
  • [07] "ΤΑ ΜΑΞΙΛΑΡΙΑ ΤΗΣ ΟΥΡΑΝΟΥΠΟΛΗΣ"
  • [08] "Ο ΜΑΓΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΣΚΡΟΥΤΖ" ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  • [09] ΛΑΜΠΑΔΙΑΖΕΙ ΑΠΟΨΕ Η ΦΛΩΡΙΝΑ
  • [10] ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΠΟ ΤΑ ΓΙΑΝΝΕΝΑ ΤΟΥ 19ου ΑΙΩΝΑ ΣΕ ΛΕΥΚΩΜΑ ΤΟΥ 5ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

  • [01] ΜΗΝΥΜΑ ΠΑΠΟΥΛΙΑ ΠΡΟΣ ΑΠΟΔΗΜΟΥΣ

    Αθήνα, 23 Δεκεμβρίου 2005 (17:43 UTC+2)

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας σε μήνυμά του προς τον απόδημο ελληνισμό με την ευκαιρία των γιορτών επισημαίνει πως "σήμερα η ανθρωπότητα διανύει μία περίοδο ιστορικών αλλαγών και ανακατατάξεων" και προσθέτει πως "μέσα σε αυτό το νέο περιβάλλον ο Ελληνισμός και η Διασπορά ειδικότερα, καλούνται να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο".

    Ο κ. Παπούλιας σημειώνει πως οι έλληνες της διασποράς αποτελούν "ένα ξεχωριστό κομμάτι του λαού μας, το οποίο με την προκοπή, την δραστηριότητα, το έργο, τις επιτυχίες και την πολυσχιδή προσφορά του στην Ελλάδα μας κάνει όλους υπερήφανους".

    Ακόμη τονίζει πως "ο Ελληνισμός δεν ήταν κλειστός ποτέ στα σύνορά του, και γι΄ αυτό μεγαλούργησε. Η γλώσσα μας ως μέσο έκφρασης και διάδοσης της ελληνικής σκέψης, η θρησκεία και ο πολιτισμός μας, με τη διαχρονική δύναμή του, αποτελούν την εθνική μας παρακαταθήκη για το μέλλον. Τα στοιχεία αυτά είναι χρέος όλων μας να τα διαφυλάξουμε και να τα εντάξουμε δημιουργικά στη νέα εποχή".

    Καταλήγοντας ο Πρόεδρος υπογραμμίζει πως οι έλληνες της διασποράς είναι "η «γέφυρα» φιλίας, συνεργασίας και προώθησης της ειρήνης μεταξύ του μητροπολιτικού κέντρου και των χωρών υποδοχής, συνδέοντας τον ελληνισμό με κάθε γωνιά του πλανήτη".

    Στη δεξίωση της Προεδρικής Φρουράς

    "Ένας Σουλιώτης έρχεται στο στρατό ενός Σουλιώτη", δήλωσε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, προσερχόμενος το μεσημέρι στη δεξίωση που παρέθεσε προς τιμήν του η Προεδρική Φρουρά.

    Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας εμφανώς συγκινημένος από την υποδοχή και την ξενάγησή του στα εργαστήρια κατασκευής των φορεσιών των Ευζώνων, υπογράμμισε ότι "Πρέπει να νιώθετε τιμή που υπηρετείτε σε αυτή την Μονάδα που συμβολίζει τους αγώνες του έθνους μας". Δεν θα ξεχάσω ποτέ, κατέληξε τα ελληνικά Ευζωνικά Συντάγματα του '12- '13 και είναι τιμή για μένα να βρίσκομαι μαζί σας.

    Ο διοικητής της Υπηρεσίας Συντάγματος Ευστάθιος Σιαμήτρος στο κάλεσμά του αναφέρθηκε στο ιστορικό της Π. Φρουράς (ιδρύθηκε στις 12-2-1862 και φέρει την ονομασία του αγωνιστή Γ. Τζαβέλα) και προσέφερε στον πρόεδρο ένα ζευγάρι χειροποίητα τσαρούχια και το εικόνισμα του Αγ. Γεωργίου.

    Λίγο νωρίτερα, κατά την ξενάγησή του προέδρου στα εργαστήρια έγινε λεπτομερής ενημέρωση για τα υλικά και τον τρόπο κατασκευής.

    Ο κ. Παπούλιας έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την κατασκευή των τσαρουχιών αλλά και λύπη στη διαπίστωση του "σβησίματος" παραδοσιακών επαγγελμάτων. Όπως είπε χαρακτηριστικά, "Ο τελευταίος τσαρουχάς στο Μέτσοβο πέθανε πριν 3 χρόνια".

    Από την πλευρά του ο διοικητής και το 15 μελές προσωπικό των εργαστηρίων αφού εξέθεσαν τις δυσκολίες εξεύρεσης γνήσιων και κατάλληλων υλικών (δέρμα κόκκινο, καρφιά ειδικά "γαρυφαλωτά" κ.α. δήλωσαν ότι τελικά, μετά από μεγάλη έρευνα στην αγορά ανακάλυψαν Έλληνες προμηθευτές. Αναφέρθηκαν στην επίπονη - πολυήμερη κατασκευή και τη συνεχή συντήρηση που κάνουν οι ίδιοι ως μοναδικοί συνεχιστές του επαγγέλματος στα είδη αυτά.

    Κατά την ξενάγησή στο ραφείο των στολών, ο επικεφαλής του εργαστηρίου επέδειξε στον πρόεδρο σύμβολα, όπως της ορθοδοξίας τα μανίκια της στολής όπως δίπλα ο σταυρός κυπαρίσσι του Μυστρά κ.α. Τα χρώματα της στολής, μαύρο, άσπρο, κόκκινο συμβολίζουν το πένθος, την αγνότητα και το αίμα, ενώ ο πυκνός θύσανος με τον κόμπο δηλώνει το πολυάριθμο των Ελλήνων και το σφιχτό μεταξύ τους δέσιμο στον αγώνα του έθνους.

    Κάλαντα στο Προεδρικό Μέγαρο

    Χριστουγεννιάτικες μελωδίες πλημμύρισαν το Προεδρικό Μέγαρο σε όλη τη διάρκεια του πρωινού από μαθητικές χορωδίες και μουσικοχορευτικούς συλλόγους που πήγαν στο Μέγαρο και είπαν τα κάλαντα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια.

    Παραδοσιακά τραγούδια και κάλαντα από όλη την Ελλάδα, τον Πόντο, τα νησιά, ακόμα και την Παλαιστίνη αντήχησαν στους χώρους του Μεγάρου, ενώ εντυπωσιακή ήταν και η παρουσία των ηπειρωτικών συλλόγων.

    Τα κάλαντα ξεκίνησαν από την μπάντα των Ενόπλων Δυνάμεων, ακολούθησε η Προεδρική Φρουρά, τα παιδιά του Αρσακείου, της αδελφότητας Ηπειρωτών Ραφήνας-Ν. Μάκρης, το λύκειο Ελληνίδων, το 46ο Γυμνάσιο Αθήνας, το Παιδικό Χωριό SOS, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων, Παλαιστινιακή Παροικία, το Κέντρο Παιδικής Μέριμνας Αρρένων Πωγωνιανής, ο Όμιλος Βρακοφόρων Κρήτης, η Πολιτιστική Ομάδα Καστελλοριζίων και η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας, η οποία μετά τους χορούς και τα τραγούδια παρουσίασε μουσικά ακούσματα της Ευάνδρου Ηπείρου και προσέφερε στον πρόεδρο ασημένια πλακέτα με το έμβλημα της Ομοσπονδίας.

    Εντυπωσιακά ήταν τα παιδιά από το Κέντρο Μέριμνας Πωγωνιανής, όπως και αυτά του παιδικού χωριού SOS, καθώς και τα παιδιά της Παλαιστίνης. Στους τελευταίους ο πρόεδρος ευχήθηκε να αποκτήσουν σύντομα πατρίδα, ενώ ο επικεφαλής τους μετέφερε τις θερμές ευχές όλων των Παλαιστινίων, αφού, όπως είπε, όλοι γνωρίζουμε ότι είστε άνθρωπος που δώσατε μεγάλο αγώνα στο πλευρό μας.

    Οι βρακοφόροι Κρήτης μετά τις μαντινάδα "Χρόνια Πολλά σας πρόεδρε εκ των Ιωαννίνων, είστε Ηπείρου καύχημα και όλων των Ελλήνων" του δώρισαν το έμβλημα του Ομίλου, το βιβλίο για τη μάχη της Κρήτης και πίνακα με τον Ρεθυμνιώτη Χρήστου Μακρή, ο οποίος έπεσε μαχόμενος στο Δρίσκο της Ηπείρου.

    Ο πρόεδρος προσέφερε ποτά, γλυκά και αναμνηστικά με το σήμα της Προεδρίας στα 150 παιδιά και στους 307 επισκέπτες του.

    [02] ENAΡΞΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ, ΠΡΟΑΝΗΓΓΕΙΛΕ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ

    Αθήνα, 23 Δεκεμβρίου 2005 (09:21 UTC+2)

    Την κίνηση των αναγκαίων διαδικασιών, ώστε η επόμενη Βουλή να είναι αναθεωρητική, ανήγγειλε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.

    Τοποθετούμενος επί του κρατικού προϋπολογισμού, που ψηφίστηκε από τη Βουλή (166 υπέρ, 132 κατά) ο κ. Καραμανλής τόνισε την ανάγκη για την απελευθέρωση της δύναμης της Παιδείας, για τη διασφάλιση της πλήρους διαφάνειας στο πολιτικό σύστημα και για την προστασία και αναβάθμιση του περιβάλλοντος. «Για όλους αυτούς τους λόγους, δρομολογούμε ευρύτατο δημόσιο διάλογο και προετοιμάζουμε την κίνηση των αναγκαίων διαδικασιών, ώστε η επόμενη Βουλή να είναι Αναθεωρητική», είπε ο πρωθυπουργός σημειώνοντας ότι «είναι η ώρα των μεγάλων και υπεύθυνων αλλαγών, που έχει ανάγκη ο τόπος και απαιτεί ο πολίτης. Είναι η ώρα για τομές και μεταρρυθμίσεις».

    Σχολιάζοντας την ομιλία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Καραμανλής είπε ότι διαστρέβλωσε προκλητικά την αλήθεια, ωραιοποίησε το παρελθόν της παράταξής του και προεξόφλησε ότι θα κερδίσει τις εκλογές: «Τρία πράγματα δεν μπορώ να σας απαγορεύσω. Πρώτον το να λέτε ανακρίβειες, δεύτερον το να θυμάστε τον κακό σας εαυτό και τρίτον -και το κυριότερο- το να ονειρεύεστε». Στην αναφορά, δε, του κ. Παπανδρέου σε «παραμύθια», ο πρωθυπουργός είπε ότι είναι το μόνο επίπεδο που δεν τολμώ να σας συναγωνιστώ. «Είστε άξιος της παράδοσης της παράταξής σας, που τη συνεχίζετε επάξια, είπε ο κ. Καραμανλής.

    Ο κ. Καραμανλής αντέκρουσε και τη «βαριά κουβέντα περί πολιτικής απάτης»: Επιτρέψετε μου να σας πω ότι έχω διαφορετικό ορισμό της πολιτικής απάτης και να σας δώσω μερικά παραδείγματα από χοντροκομμένες, ανερυθρίαστες, προκλητικές θρασύτατες πολιτικές απάτες, και μάλιστα μακρόχρονης διάρκειας. Στο δικό μου λεξιλόγιο, πολιτική απάτη είναι να παρουσιάζεις επί σειρά ετών ψεύτικούς προϋπολογισμούς, να κοροϊδεύεις συστηματικά το σύνολο των πολιτών για τα δημοσιονομικά πράγματα, να εξαπατάς όλους τους εταίρους σου για δήθεν πλεονασματικούς προϋπολογισμούς που ήταν βαρύτατα ελλειμματικοί, να κατασπαταλάς τα χρήματα του φορολογούμενου στον πίθο των Δαναΐδων ενός αντιπαραγωγικού κράτους, να παριστάνεις χωρίς ντροπή και χωρίς αιδώ ότι τα αγνοείς όλα και από πάνω να κάνεις και τον τιμητή.

    Εν μέσω παρατεταμένων χειροκροτημάτων ο κ. Καραμανλής ζήτησε την υπερψήφιση του προϋπολογισμού «για να αποτινάξουμε τα βάρη του χτες και να διασφαλίσουμε ένα πιο δίκαιο μέλλον, ως εντολή και δέσμευση για αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, που βελτιώνουν τη ζωή του πολίτη και ως ξεκάθαρο μήνυμα στην κοινωνική συμμαχία των αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων».

    Ομιλία Γ. Παπανδρέου

    Προσωπικούς τόνους, περισσότερους από κάθε άλλη φορά στις αναμετρήσεις του με τον Πρωθυπουργό, επέλεξε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, προκειμένου να αμφισβητήσει την αλήθεια των κυβερνητικών Προϋπολογισμών, να αντιπαρατεθεί στις «θριαμβολογίες» της συμπολίτευσης σχετικά με την εξασφάλιση των 20 δις ευρώ για το Δ' ΚΠΣ και να εκφράσει τη βεβαιότητά του, ότι η «νέα διακυβέρνηση» βαίνει προς το τέλος της.

    Στην ομιλία του ο κ. Γιώργος Παπανδρέου διατράνωσε πως «ο Προϋπολογισμός είναι ουσιαστικά υπό αίρεση», «η κυβέρνηση είναι υπό επιτήρηση», «τα παραμύθια τέλειωσαν» και πως το μόνον που έχει να περιμένει ο έλληνας πολίτης, είναι ακόμα μεγαλύτερη «υπονόμευση της κοινωνικής συνοχής».

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ξεκίνησε την ομιλία του, υπογραμμίζοντας ότι από κάθε άποψη ο Προϋπολογισμός του 2006, όπως και ο αντίστοιχος του 2005, είναι αναξιόπιστος. Ο τελευταίος απορρίφθηκε από την ΕΕ.

    «Δεν απορρίφθηκε ο Προϋπολογισμός του ΠΑΣΟΚ, αλλά ο δικός σας. Εσείς δεν κάνετε κουμάντο;» ρώτησε τον Πρωθυπουργό.

    Στη θέση της «οικονομίας υπό επιτήρηση» ο κος Παπανδρέου εισήγαγε την προσέγγιση μιας «κυβέρνησης υπό επιτήρηση»: «Στο παρελθόν, δεν υπήρχε στο λεξιλόγιο η λέξη επιτήρηση. Υπήρχε η υπερήφανη εξωτερική πολιτική του Α. Παπανδρέου «η Ελλάδα στους Έλληνες» και η εξωτερική πολιτική του Κώστα Σημίτη που έκανε την Ελλάδα ισότιμη χώρα στην Ευρώπη». Και απευθυνόμενος στους βουλευτές της ΝΔ, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ρώτησε: «Πού είναι η ελληνική σημαία που σηκώσατε για την υπεράσπιση του ελληνικού Συντάγματος; Υπάρχουν στιγμές που ο κομματικός πατριωτισμός συγκρούεται με τον εθνικό και μια τέτοια στιγμή είναι η σημερινή».

    «Δεν ήλθατε να παρουσιάσετε έναν σοβαρό Προϋπολογισμό. Ήρθατε να πείτε τα γνωστά παραμύθια. Τα παραμύθια τέλος κύριοι της Νέας Δημοκρατίας. Τέλος το παραμύθι» σημείωσε ο κος Παπανδρέου για να προχωρήσει σε μια αναφορά για την εξασφάλιση των 20 δις ευρώ από τον κοινοτικό προϋπολογισμό λέγοντας: «Μόνον κόκκινη στολή και ψεύτικα γένια δεν έχετε σήμερα γι' αυτό το θέμα».

    «Είδα τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, να γιορτάζουν το χριστουγεννιάτικο δώρο από το Βορρά. Είπαμε να μην τους χαλάσουμε το κέφι - στο κάτω, κάτω, το 2008 θα υπάρχει άλλη κυβέρνηση να αξιοποιήσει το Δ' ΚΠΣ σωστά. Με αυτή την προσφορά που μπήκε ο κος Καραμανλής, μ' αυτήν την προσφορά βγήκε (?) Δεν διεκδικήσατε τίποτα, ούτε για τα προβλήματα της ελληνικής γεωργίας, ούτε για τις νησιώτικες περιοχές, ή τη Βόρεια Ελλάδα που μαστίζεται από αποβιομηχάνιση».

    Αναφερθείς στη φιλολογία για επικείμενη αναθεώρηση του Συντάγματος ο κος Παπανδρέου εκτίμησε ότι η κυβέρνηση ψάχνει «οδούς διαφυγής από το παρόν» και επιθυμεί να χρησιμοποιήσει έτσι τον προβληματισμό για ανάγκη αναθεώρησης του Συντάγματος, τον οποίον - όπως διευκρίνισε - και το κόμμα του συμμερίζεται. «Ένας είναι ο στόχος σας: Να φύγει η συζήτηση από τον Προϋπολογισμό. Αντί για ουσία, ξανά τα επικοινωνιακά τρυκ. Να μην πείτε ότι ο λόγος της αποτυχίας σας είναι ότι έχουμε ένα κακό Σύνταγμα. Δεν φταίει το Σύνταγμα, αλλά η κυβέρνηση η δική σας».

    Παρουσιάζοντας την άποψη του ΠΑΣΟΚ για τα οικονομικά μεγέθη, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, χαρακτήρισε την οικονομική απογραφή ως «τη μεγαλύτερη πολιτική απάτη μετά την μεταπολίτευση με στόχο να εγκλωβιστεί το ΠΑΣΟΚ και να κατασκευαστεί άλλοθι για την αθέτηση των δικών σας υποσχέσεων». Θέλοντας δε, να δώσει ένα χειροπιαστό παράδειγμα των συνεπειών του νέου Προϋπολογισμού, ο κος Παπανδρέου σημείωσε ότι «ένας νέος εργαζόμενος με 1000 ευρώ το μήνα καθαρά, θα χάσει περίπου 500 ευρώ το χρόνο από την επιβάρυνση του ΦΠΑ, το πετρέλαιο θέρμανσης, τις απώλειες από τις υπερωρίες, τη μη τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας».

    Αναφερόμενος στη διάψευση των προεκλογικών υποσχέσεων της ΝΔ, ο κος Παπανδρέου έκανε λόγο για «κερδοφόρες ΔΕΚΟ που μετατρέπονται σε ζημιογόνες», δημιουργία εκατοντάδων νέων «Επιτροπών» στο δημόσιο τομέα, 5500 νέες θέσεις προσωπικού και διορισμούς «εκατοντάδων χιλιάδων γαλάζιων παιδιών». Όσο για τους στόχους της καταπολέμησης της διαφθοράς και εξασφάλισης της διαφάνειας, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, υπενθύμισε τη ρήση του Γιάννη Παλαιοκρασά ότι «ο βασιλιάς είναι γυμνός» και την αποπομπή, «βασικών στελεχών της ΝΔ» από τα αξιώματά τους, με τον Πρωθυπουργό να παραμένει «αμέτοχος».

    «Ποιος είναι ο ρόλος σας κε Καραμανλή; Πρωτόκολλο εξερχομένων κρατάτε;» ρώτησε ο κος Παπανδρέου.

    Τέλος, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, επεφύλαξε να πλήξει τον Κώστα Καραμανλή στην ιδιότητά του ως υπουργού Πολιτισμού: «Τα ράσα δεν κάνουν τον παπά και ορισμένες φορές ο Πολιτισμός είναι σημαντικότερος από την Οικονομία (?) κε Καραμανλή, δεν κάνετε για υπουργός Πολιτισμού της χώρας μας. Και σύντομα ο ελληνικός λαός θα αποφασίσει ότι χρειάζεστε πράγματι μια ακόμα οκταετία, ως μέρος της συνεχούς εκπαίδευσής σας στα έδρανα της αντιπολίτευσης».

    «Χρόνια πολλά, καλές γιορτές και μετά τις γιορτές, θα σας πει ο λαός, άλλα κάλαντα» κατέληξε ο κος Παπανδρέου.

    * Απαντώντας στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Αλογοσκούφης, σχολίασε λέγοντας ότι «ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μίλησε σαν νεοφερμένος στη χώρα, σαν να μην κυβερνούσε το ΠΑΣΟΚ 20 χρόνια, σαν να μην ήταν υπουργός όλων εκείνων των κυβερνήσεων που σπατάλησε τις ελπίδες του ελληνικού λαού. Το ΠΑΣΟΚ δεν ήταν που τετραπλασίασε το δημόσιο χρέος, που διπλασίασε το δημόσιο τομέα; Ποιος ευθύνεται που ο κάθε Έλληνας πληρώνει 1000 ευρώ το χρόνο για πληρωμή των τόκων;»

    «Κρίμα - γιατί όταν ανέλαβε την αρχηγία του ΠΑΣΟΚ, ο κος Παπανδρέου υποσχέθηκε κάτι καινούργιο, αλλά μένει προσκολλημένος στο παρελθόν: Στο λαϊκισμό και την κινδυνολογία, που καταδίκασε ο ελληνικός λαός» συμπλήρωσε ο υπουργός Οικονομικών.

    Ομιλία Αλ. Παπαρήγα

    Εντονα επικριτική και για τα δύο μεγάλα κόμματα ήταν η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα κατά τη συζήτηση του νέου προϋπολογισμού κατηγορώντας τα ότι έχουν την ίδια ταξική και αντιλαϊκή πολιτική. Παράλληλα τόνισε ότι «μόνο με μια πολιτική ρήξης και σύγκρουσης με την κυρίαρχη πολιτική, με αλλαγή των συσχετισμών δυνάμεων στο πολιτικό πεδίο και στο κίνημα είναι δυνατό να αποσπαστούν κατακτήσεις από τους εργαζομένους και να μπει φρένο στον κατήφορο.»

    Σχολιάζοντας η γενική γραμματέας του ΚΚΕ, την απόφαση της Συνόδου Κορυφής για την κοινοτική χρηματοδότηση της Ελλάδας, επεσήμανε ότι «με τα κονδύλια αυτά καλλιεργήθηκε ο μύθος ότι όσο και η ΕΕ έχει δυσκολίες κάνει ακόμα και αδικίες και είναι προτιμότερα από το τίποτα γιατί έξω από αυτήν είναι καταιγίδα».

    «Οι πόροι του Γ ΚΠΣ διευκολύνουν την απόσπαση κερδών σε βάρος των εργαζομένων υπέρ του κοινοτικού και ελληνικού κεφαλαίου. Όσον αφορά το Δ ΚΠΣ πήγαν και θα πάνε σε έργα υποδομής για το μεγάλο κεφάλαιο διευκολύνοντας την απελευθέρωση των αγορών» πρόσθεσε.

    «Παρακολουθώντας την αντιπαράθεση ανάμεσα σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ διαπίστωσα ότι η μεν κυβέρνηση αντιμετώπισε με ισχυρά επιχειρήματα την κριτική της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης η οποία επίσης είχε σοβαρά επιχειρήματα. Το πιο όμως σημαντικό ζήτημα είναι ότι η κριτική τους δεν θίγει ούτε στο παραμικρό τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας. Ούτε θέτει σε αμφισβήτηση την γενική γραμμή πλεύσης της Ελλάδας στο διεθνές σύστημα του ιμπεριαλισμού στην πολιτική της νέας τάξης πραγμάτων» υπογράμμισε η κ Παπαρήγα η οποία συνέχισε λέγοντας:

    «Το ζήτημα είναι αν τα επιχειρήματα τους είναι πραγματικά και ειλικρινή απέναντι στα οξυμένα προβλήματα του λαού. Εμείς λέμε ότι τα επιχειρήματα τους δεν έχουν καμία σχέση με το ερώτημα γιατί κάθε χρόνος είναι χειρότερος. Και τα επόμενα χρόνια θα είναι ακόμα πιο δραματικά αν δεν μπει φραγμός στα υψηλά ποσοστά των δύο κομμάτων και στην πολιτική χειραγώγησης που κάνουν στο λαό ως κόμματα εξουσίας»

    «Ο Προϋπολογισμός του 2006 έχει τα ίδια ακριβώς βασικά χαρακτηριστικά και διέπεται από τις ίδιες αρχές του περσινού αλλά και των προϋπολογισμών που κατέθετε ως κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ» υπογράμμισε η κ Παπαρήγα και πρόσθεσε: «Για μια ακόμα φορά ακούμε την ίδια δικαιολογία από όλες τις κυβερνήσεις ότι θα θέλαμε να διαθέσουμε περισσότερα χρήματα για το λαό αλλά δυστυχώς δεν μπορούμε προς το παρών. Ουδέν μονιμότερο δηλαδή επί του προσωρινού».

    «Συμφωνούμε -συνέχισε- ότι τόσο η ΝΔ όσο και το ΠΑΣΟΚ ή οποιοσδήποτε άλλος κομματικός συνεταιρισμός που θέλει να διαιωνιστεί το σύστημα, ο καπιταλισμός, ανεξάρτητα από την κριτική που κάνει σε ορισμένες κραυγαλέες συνέπειες, δεν μπορεί να ασκήσει φιλολαϊκή πολιτική. Γιατί στηρίζει την κερδοφορία, γιατί στηρίζει την οικονομία που το μαχαίρι και το πεπόνι, δηλαδή την ιδιοκτησία και την εξουσία, την έχει το κεφάλαιο»

    «Το εργατικό κίνημα θα πρέπει να περάσει στην αντεπίθεση γιατί πάντα θα υπάρχει ο κίνδυνος να του πάρουν πίσω ότι με κόπους και θυσίες απέμεινε. Και αν κάποτε χρειαζόταν κάποιος χρόνος για να υπονομευθούν οι κατακτήσεις, σήμερα είναι δυνατό να γίνει εν μία νυκτί» συμπλήρωσε η κ Παπαρήγα.

    Τέλος, η κ Παπαρήγα αναφέρθηκε στις καταγγελίες για σύλληψη πακιστανών ζητώντας από τον πρωθυπουργό να διερευνηθεί σε βάθος η υπόθεση.

    Ομιλία Αλ. Αλαβάνου

    Σκληρή κριτική κατά της κυβέρνησης, αλλά και προσωπικά κατά του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Αλογοσκούφη, άσκησε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος κάνοντας λόγο για αποδυνάμωση του κοινωνικού κράτους. Παράλληλα επιτέθηκε και στο ΠΑΣΟΚ γιατί -όπως είπε- δεν έχει μεγάλες διαφορές από το κυβερνών κόμμα.

    «Με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, που τόσο εκτιμά η κυβέρνηση αυτή, θα έπρεπε να είχε απολυθεί ή παραιτηθεί. Και ας μην προσδοκά ο υπουργός Οικονομίας κ. Αλογοσκούφης, ότι, όπως συνηθίζεται στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη, θα έβρισκε θέση εργασίας σε καμία σοβαρή πολυεθνική. Η μόνη ελπίδα είναι η απασχόληση στο Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών που τις εντολές του με τόση πειθαρχία εκτελεί», είπε ο κ. Αλαβάνος.

    Σχολιάζοντας ο πρόεδρος του ΣΥΝ την απόφαση της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών και τις χρηματοδοτήσεις προς την Ελλάδα μίλησε για ένα μέτριο αποτέλεσμα λέγοντας:

    «Η συζήτηση καταναλώθηκε σε μεγάλο βαθμό ανάμεσα στις αυτοκολακίες της ΝΔ για θρίαμβο και στα μοιρολόγια του ΠΑΣΟΚ για παταγώδη αποτυχία. Στο πλαίσιο που διαμορφώθηκαν οι δημοσιονομικές προοπτικές της ΕΕ για το 2007 - 2013 είχαμε ένα μέτριο αποτέλεσμα» τόνισε και συμπλήρωσε: «Δημιουργούνται δύο μεγάλα προβλήματα. Δεν επιτρέπει στην ΕΕ να δραπετεύσει από τον κλοιό της ανεργίας και της μειωμένης ανάπτυξης και οδηγεί χώρες όπως η Ελλάδα να χρηματοδοτούν τελικά το κόστος της διεύρυνσης με τις μειωμένες εισροές τους στο 4ο ΚΠΣ σε σύγκριση με το 3ο ΚΠΣ. Δεύτερο, οι ενισχύσεις του ΚΠΣ είναι δείκτης προόδου για κάθε χώρα. Η Ελλάδα, όμως, με τα πρώτα Μεσογειακά Προγράμματα έχει «κλειδώσει» στην ομάδα των φτωχών».

    Αναφερόμενος στον προϋπολογισμό του 2006 ο κ. Αλαβάνος επεσήμανε ότι τέσσερα είναι τα χαρακτηριστικά του: Η ασφυκτική πίεση από τις δαπάνες για τους εξοπλισμούς που αντιστοιχεί περίπου 500 ευρώ κάθε χρόνο για κάθε έλληνα, ενώ δεν αφήνει περιθώρια για κοινωνικές και αναπτυξιακές δαπάνες η αποδόμηση του κοινωνικού κράτους, η εκποίηση της δημόσιας περιουσίας και η συρρίκνωση του δημόσιου τομέα με εξευτελιστικούς όρους.

    Τέλος, ο κ Αλαβάνος ζήτησε να παρέμβει η κυβέρνηση, για το απαράδεκτο -όπως είπε- γεγονός ότι η σύζυγος του βρετανού πρωθυπουργού έχει αναλάβει την υπεράσπιση βρετανών υπηκόων οι οποίοι αγόρασαν, και μάλιστα με εξευτελιστικές τιμές, σπίτια στα κατεχόμενα της Βόρειας Κύπρου.

    [03] ΧΩΡΙΣ ΧΙΟΝΙΑ ΑΛΛΑ ΜΕ ΤΣΟΥΧΤΕΡΟ ΚΡΥΟ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ

    Θεσσαλονίκη, 23 Δεκεμβρίου 2005 (10:17 UTC+2)

    Λίγες νεφώσεις οι οποίες θα είναι αυξημένες στην ανατολική Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια, την ανατολική Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες και τη Βόρεια Κρήτη, όπου και θα σημειωθούν ασθενείς βροχές η χιονόνερο στα νότια πεδινά καθώς και χιονοπτώσεις στις υπόλοιπες περιοχές, προβλέπει η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία για το Σάββατο 24 Δεκεμβρίου, παραμονή Χριστουγέννων.

    Λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών χιονοπτώσεις θα σημειωθούν και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο, στα ορεινά της Αττικής και πιθανόν στα βόρεια προάστια. Ωστόσο τα καιρικά φαινόμενα βαθμιαία θα περιοριστούν στη βόρεια Κρήτη. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις στα δυτικά ασθενείς μέχρι μέτριοι και στα ανατολικά μέτριοι μέχρι ισχυροί και στο Αιγαίο τοπικά πολύ ισχυροί έντασης έως 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία αναμένεται να σημειώσει μικρή περαιτέρω πτώση, ενώ παγετός θα σημειωθεί και πάλι στη διάρκεια της νύχτας και νωρίς το πρωί στα ηπειρωτικά.

    Την Κυριακή 25 Δεκεμβρίου, ανήμερα Χριστούγεννα, ο καιρός αναμένεται καλός στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας με το κρύο να κυριαρχεί παρά τη μικρή άνοδο της θερμοκρασίας. Ειδικότερα ηλιοφάνεια θα επικρατήσει σε όλη τη χώρα με εξαίρεση τη βόρεια Κρήτη όπου νωρίς το πρωί αναμένονται ασθενείς βροχές ή χιονόνερο. Στα ηπειρωτικά θα επικρατήσει παγετός, ενώ οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά βορειοδυτικοί μέτριοι, στα ανατολικά ισχυροί έντασης 5-6 μποφόρ και στο νοτιοανατολικό Αιγαίο έως 7 μποφόρ.

    Τέλος, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία της ΕΜΥ τη Δευτέρα 26 Δεκεμβρίου και κυρίως την Τρίτη 27 Δεκεμβρίου αναμένεται άνοδος της θερμοκρασίας, εκδήλωση βροχών και σημαντική ενίσχυση των νοτιάδων στα πελάγη.

    [04] ΚΟΡΥΦΩΝΕΤΑΙ ΑΥΡΙΟ Η ΕΞΟΔΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ

    Θεσσαλονίκη, 23 Δεκεμβρίου 2005 (09:20 UTC+2)

    Άρχισε σήμερα και αναμένεται να κορυφωθεί αύριο η έξοδος κατοίκων των μεγάλων πόλεων με προορισμό την περιφέρεια ενόψει του εορτασμού των Χριστουγέννων.Στη Θεσσαλονίκη η κίνηση στα διόδια Νέων Μαλγάρων, αλλά και στο εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο της Βόρειας Ελλάδας διεξάγεται από το πρωί χωρίς μποτιλιαρίσματα και άλλα προβλήματα, αφού σύμφωνα με εκτιμήσεις της τροχαίας ο κύριος όγκος των εκδρομέων θα αναχωρήσει από τα αστικά κέντρα αύριο, μετά το κλείσιμο των καταστημάτων.

    Η Διεύθυνση Τροχαίας Θεσσαλονίκης στη διάρκεια των εορτών λόγω της αναμενόμενης αυξημένης κίνησης στα οδικά δίκτυα προς την περιφέρεια θα λάβει και φέτος έκτακτα μέτρα για την εξυπηρέτηση των οδηγών. Τα μέτρα της τροχαίας θα εφαρμοστούν κατά μήκος του εθνικού και επαρχιακού οδικού δικτύου, στα διόδια και σε βασικούς οδικούς κόμβους στις εξόδους και εισόδους της Θεσσαλονίκης όπου θα βρίσκονται τροχονόμοι με περιπολικά και μοτοσικλέτες, ενώ από χθες η τροχαία άρχισε να διανέμει και ενημερωτικά φυλλάδια στους οδηγούς.

    Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Διεύθυνση Τροχαίας Θεσσαλονίκης τα ειδικά συνεργεία που θα συγκροτηθούν θα ελέγχουν κυρίως τις πλέον επικίνδυνες παραβάσεις (παραβίαση του ορίου ταχύτητας, οδήγηση υπό την επίδραση οινοπνεύματος, αντικανονικές προσπεράσεις) και θα επιβάλλουν πρόστιμα. Επίσης, οι έλεγχοι θα γίνονται και με τη χρήση αυτοκινήτων της τροχαίας με συμβατικές πινακίδες, ενώ θα συμμετέχει και το ελικόπτερο της ΕΛ.ΑΣ.

    Για άλλη μια φορά η τροχαία συνιστά στους οδηγούς οχημάτων και μοτοσικλετών να μην αναπτύσσουν υπερβολική ταχύτητα, να αποφεύγουν τις αντικανονικές προσπεράσεις, να μην καταναλώνουν οινοπνευματώδη ποτά, και να χρησιμοποιούν οπωσδήποτε ζώνη ασφαλείας και προστατευτικό κράνος. Επίσης, πριν αναχωρήσουν για τον προορισμό τους θα πρέπει να ελέγχουν την κατάσταση του οχήματος τους ( φώτα, φλας, αντιψυκτικό υγρό, υαλοκαθαριστήρες, αντιολισθητικές αλυσίδες, κ.λ.π.), και να ενημερώνονται για τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν.

    [05] Ο ΚΥΠΡΙΟΣ ΥΠ. ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΕΔΑΔ ΣΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΗΣ ΜΥΡΑΣ ΞΕΝΙΔΗ ΑΡΕΣΤΗ

    Λευκωσία, 23 Δεκεμβρίου 2005 (15:21 UTC+2)

    Ικανοποιητική χαρακτήρισε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Ιακώβου, την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) στην υπόθεση της εκτοπισμένης από την Αμμόχωστο, Μύρας Ξενίδη Αρέστη.

    Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κάλεσε χθες την Τουρκία να εισαγάγει εντός τριών μηνών τον αναγκαίο μηχανισμό, που να διασφαλίζει γνήσια και αποτελεσματική αποκατάσταση του δικαιώματος της Ελληνοκύπριας εκτοπισμένης από την Αμμόχωστο, Μύρας Ξενίδη Αρέστη "γιά ειρηνική απόλαυση της περιουσίας τους" στα κατεχόμενα.

    Επίσης, δίνει προθεσμία άλλων τριών μηνών για εφαρμογή αυτού του δικαιώματος.

    Σε συζήτηση για την απόφαση του Δικαστηρίου, που έγινε στην εκπομπή του ΡΙΚ «Πρωινό Δρομολόγιο», ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Ιακώβου, ανέφερε πως με την απόφαση του το ΕΔΑΔ αναγκάζει την Τουρκία να αποαναγνωρίσει το ψευδοκράτος.

    Επιπλέον, ανέφερε ότι μέσα από την απόφασή του Δικαστηρίου τονίζεται πως η Τουρκία ασκεί στρατιωτικό έλεγχο στην κατεχόμενη περιοχή, ενώ ξεκαθαρίζεται ότι η απόρριψη από την ελληνοκυπριακή πλευρά του σχεδίου Ανάν στο δημοψήφισμα δεν έχει καμιά νομική συνέπεια.

    Ταυτόχρονα, επεσήμανε, το Δικαστήριο αναγνωρίζει ότι "η κυρία Αρέστη είναι η νόμιμη ιδιοκτήτρια της περιουσίας της και της αναγνωρίζεται το δικαίωμα της κατοικίας".

    Ο κύριος Ιακώβου διατύπωσε την εκτίμηση πως είναι πολύ δύσκολο να γίνει αποδεκτή από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο οποιαδήποτε Επιτροπή συσταθεί στα κατεχόμενα, αλλά δε μπορεί να το αποκλείσει.

    Αντιθέτως, ο πρώην γενικός εισαγγελέας, Αλέκος Μαρκίδης, χαρακτήρισε "άκρως δυσάρεστη εξέλιξη" το γεγονός ότι το Δικαστήριο παραπέμπει στη δημιουργία από την Τουρκία αποτελεσματικού ένδικου μέσου, στο οποίο να καταφεύγουν οι Ελληνοκύπριοι και μόνο αν δεν ικανοποιούνται να προσφεύγουν στο ΕΔΑΔ.

    Ο κύριος Μαρκίδης ανέφερε πως, σε περίπτωση κατά την οποία θεωρηθεί αποτελεσματικό αυτό, που θα κάνει η Τουρκία, οι 1400 υποθέσεις, οι οποίες εκκρεμούν, θα παραμείνουν αδρανείς ή οι αιτητές θα πρέπει να προσφύγουν στον μηχανισμό, που θα συστήσει η Άγκυρα.

    Ο πρώην γενικός εισαγγελέας διευκρίνισε ότι αποτελεσματικό σημαίνει να υπάρχει δυνατότητα αποκατάστασης και αποζημίωσης, με σωστά κριτήρια.

    Τέλος, όπως είπε, ακόμα και στην περίπτωση, κατά την οποία δεν κριθεί αποτελεσματικός ο μηχανισμός, η Τουρκία θα προχωρήσει με κάτι άλλο, προκειμένου να πείσει το ΕΔΑΔ και να απαλλαγεί από τις πιέσεις, που της ασκούνται λόγω της υπόθεσης Τιτίνας Λοϊζίδου.

    [06] ΑΥΞΗΣΗ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΟΥ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΤΟ ΔΕΚΑΜΗΝΟ

    Αθήνα, 23 Δεκεμβρίου 2005 (12:18 UTC+2)

    Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της Τράπεζας Ελλάδας, το ναυτιλιακό συνάλλαγμα που εισέρευσε στη χώρα μας, κατά το δεκάμηνο Ιανουαρίου - Οκτωβρίου 2005, ανήλθε σε 11.522,0 εκατομμύρια ευρώ έναντι 10.944,5 εκατομμυρίων ευρώ του αντίστοιχου δεκάμηνου 2004.

    Ειδικότερα κατά το μήνα Οκτώβριο, το εισρεύσαν ναυτιλιακό συνάλλαγμα ανήλθε σε 982,9 εκατομμύρια ευρώ έναντι 1.084,7 εκατομμυρίων ευρώ του αντίστοιχου μηνός Οκτωβρίου 2004.

    [07] "ΤΑ ΜΑΞΙΛΑΡΙΑ ΤΗΣ ΟΥΡΑΝΟΥΠΟΛΗΣ"

    Αθήνα, 23 Δεκεμβρίου 2005 (12:40 UTC+2)

    Στην περίεργη πόλη που μας ταξιδεύει το παραμύθι του Ευγένιου Τριβιζά «Τα μαξιλάρια της Ουρανούπολης», στο θέατρο «Βεάκη», κάθε Κυριακή, την πόλη που επισκέφθηκαν πάνω από είκοσι χιλιάδες μικροί και μεγάλοι θεατές, ο βασιλιάς Αρπατίλαος, οι μυστικοσύμβουλοί του και οι κάτοικοι της Ουρανούπολης καλούν τους μικρούς τους φίλους σε μια χριστουγεννιάτικη γιορτή με πολλή μουσική, θέατρο, χριστουγεννιάτικες δραστηριότητες και γλυκές απολαύσεις, τη Δευτέρα, 26/12, στις 11 π.μ.

    Η παράσταση, σε σκηνοθεσία του Βασίλη Μυριανθόπουλου, βασίζεται στο παραμύθι του Ε. Τριβιζά «Τα μαγικά μαξιλάρια» και καλεί όλα τα παιδιά για «παιχνίδι» στο χώρο του μύθου και της φαντασίας. Ενα παραμύθι γεμάτο φαντασία, δράση και πολλή μουσική του Γιάννη Χριστοδουλόπουλου. Η κινησιολογία είναι του Βασίλη Μυριανθόπουλου και τα σκηνικά - κοστούμια της Χριστίνας Κωστέα. Παίζουν: Ανδρέας Κωνσταντινίδης, Ζήσης Ρούμπος, Νίκος Τσιάμης, Κώστας Παπακωνσταντίνου, Παύλος Σταυρόπουλος, Δημήτρης Τσέλιος, Κάτια Ζαρκάδα. Παραστάσεις 11π.μ. Εισιτήριο 13 ευρώ, θέατρο «Βεάκη» (Στουρνάρη 32, 210-3830609, 3306259).

    [08] "Ο ΜΑΓΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΣΚΡΟΥΤΖ" ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 23 Δεκεμβρίου 2005 (12:34 UTC+2)

    «Ο μαγικός κόσμος του Σκρουτζ» ζωντανεύει στη Θεσσαλονίκη (26, 27/12, 11 π.μ., 3 μ.μ.), στο «Ράδιο Σίτυ». Πρόκειται για την παράσταση της παιδικής σκηνής του Γιάννη Χριστόπουλου, όπου στο τέλος όλα τα παιδιά παίρνουν δώρο το χριστουγεννιάτικο πουγκί του Σκρουτζ. Το έργο, γεμάτο χιούμορ και συγκίνηση, παρουσιάζεται σε διασκευή Μάνου Βενιέρη. Ο τσιγκούνης, άπληστος Σκρουτζ μετά από διάφορα γεγονότα που του συμβαίνουν τα Χριστούγεννα, αλλάζει κοσμοθεωρία και αρχίζει να βλέπει τη ζωή εντελώς διαφορετικά. Μια παράσταση με γέλιο, χορό, τραγούδι και μουσική του Ζακ Ιακωβίδη. Τα κοστούμια είναι της Σήλιας Δεμίρη, τα σκηνικά της Εύας Ρουχωτά, η χορογραφία του Γιάννη Χριστόπουλου. Παίζουν οκτώ ηθοποιοί και βεβαίως ...η πάπια Σκρουτζ.

    [09] ΛΑΜΠΑΔΙΑΖΕΙ ΑΠΟΨΕ Η ΦΛΩΡΙΝΑ

    Θεσσαλονίκη, 23 Δεκεμβρίου 2005 (12:28 UTC+2)

    Λαμπαδιάζει απόψε τα μεσάνυχτα η Φλώρινα γιορτάζοντας την έλευση του Χριστού. Πενήντα μικρές και μεγάλες φωτιές που το ύψος της ξεκινά από ένα μέτρο και φτάνει τα δέκα θα ανάψουν σε κάθε γειτονιά της πόλης αναβιώνοντας ένα έθιμο του οποίου οι ρίζες ανάγονται στα βάθη των αιώνων ενώ οι Φλωρινιώτες θα στήσουν γύρω του γλέντι τρανό που θα κρατήσει μέχρι το πρωί.

    Οι «Φωτιές» είναι ένα έθιμο που έχει καταστεί σήμα κατατεθέν της Φλώρινας και είναι συνυφασμένο με τη φωτιά που άναψαν οι βοσκοί για να ζεστάνουν τον νεογέννητο Χριστό. Η προετοιμασία για το άναμμα της κάθε φωτιάς αρχίζει δύο μήνες πριν τα Χριστούγεννα. Τα παιδιά της κάθε γειτονιάς αρχίζουν τότε να μαζεύουν ξύλα από κέδρο, να τα βάζουν σε ένα ασφαλές μέρος για να μη τους τα κλέψουν παιδιά από άλλες γειτονιές και ορίζουν ένα φύλακα για κάθε βραδιά. Αν τα παιδιά καταφέρουν να κλέψουν ξύλα που προορίζονται για τη φωτιά μιας άλλης γειτονιάς στήνουν γλέντι για το πανηγυρίσουν, ενώ ο ντροπιασμένος θεωρείται ο φύλακας που του έκλεψαν τα ξύλα. Παλιότερα ήταν τόσο μεγάλη η ντροπή για εκείνον που άφησε να του κλέψουν τα ξύλα που ούτε στο σχολείο δεν τολμούσε να πάει την άλλη μέρα.

    Απόψε τα μεσάνυχτα θα ανάψουν ταυτόχρονα συνολικά 50 φωτιές σε κάθε γειτονιά της Φλώρινας με μεγαλύτερη εκείνη της Πλατείας Ηρώων. Νωρίτερα, γύρω στις 11 το βράδυ στην Πλατεία Γεωργίου Μόδη η Φιλαρμονική του Δήμου Φλώρινας και η Χορωδία του Συλλόγου Αριστοτέλης θα παίξουν και θα τραγουδήσουν τα κάλαντα ενώ ο Δήμος έχει φροντίσει για να μοιραστούν στους παρευρισκόμενους φασολάδα, κρασί, ελιές καθώς και παραδοσιακά γλυκά προσφορά των Συλλόγων της πόλης. Δέκα λεπτά πριν τα μεσάνυχτα θα αρχίσει ρίψη πυροτεχνημάτων που θα συνεχιστεί μέχρι τις 12 οπότε και θα ανάψουν ταυτόχρονα όλες οι φωτιές της πόλης. Γύρω από την κάθε φωτιά θα στηθεί γλέντι με φαγητό και μουσική από λαϊκές ορχήστρες και χάλκινα μουσικά όργανα.

    Ανάβουν οι κλαδαριές στη Σιάτιστα

    Φωτιές θα ανάψουν απόψε και στη Σιάτιστα αλλά το γλέντι φέτος θα είναι χωρίς μουσική λόγω του πένθους για το θάνατο του μητροπολίτη Σισανίου και Σιατίστης Αντωνίου. Ο χριστουγεννιάτικες φωτιές στη Σιάτιστα λέγονται «κλαδαριές» και τα παιδιά της κάθε γειτονιάς μαζεύουν από το πρωί ξύλα για τη φωτιά που θα ανάψουν το βράδυ. Όπως γράφει ο λαογράφος Γεώργιος Μπόντας παλαιότερα τα παιδιά της κάθε γειτονιάς , από τη γιορτή του Αγίου Δημητρίου έκαναν ομάδες και φρόντιζαν να συγκεντρώσουν ξερά χόρτα, τα φουρφούρια (Γεράνεια) ή λόζιο (Χώρα), για να έχουν το απαραίτητο σύνολο ξερών χόρτων, με το οποίο θα τροφοδοτήσουν τη φωτιά, τη λεγόμενη κλαδαριά, που θα ανάψουν στις 23 Δεκεμβρίου το βράδυ.

    «Για να ετοιμαστεί μια κλαδαριά ακολουθείται ειδική τεχνική. Στη μέση της πλατείας της γειτονιάς ανοίγεται τρύπα βάθους 50 -70 εκατοστών. Στην τρύπα αυτή στερεώνεται ένα χοντρό ξύλο, το βεργί. Αυτό το ξύλο θα συγκρατήσει τα ξερά χόρτα. Πάνω στην κορυφή του ξύλου αυτού δένεται ένα δέμα με λόζιο που το λένε φούντα. Το σύνολο αυτό των ξερών χόρτων, η κλαδαριά, στολίζεται με κορδέλες και πολύχρωμα μπαλόνια. Τα παιδιά της γειτονιάς φυλάγουν την κλαδαριά, για να αποφύγουν ...τυχόν δολιοφθορά, πρόωρο δηλαδή λαμπάδιασμα της κλαδαριάς από ανταγωνιστές. Γύρω από την κλαδαριά μαζεύονται οι Σιατιστινοί και, όταν νυχτώσει για τα καλά και φτάσουν οι επίσημοι, ανάβουν την κλαδαριά από τη βάση της, τραγουδώντας το τραγούδι : Πιδια μ' ήρθαν τα κόλιαντα κι όλοι να τοιμαστήτι Πάρτι κι τις τζιουμάκις σας κι στουν Αι Λια να βγήτι. Ακολουθεί φαγοπότι, με μεζέδες και ντόπιο κρασί δωρεάν, προσφορά της γειτονιάς, κάτω από τους ήχους τοπικών μουσικών οργάνων» αναφέρει ο Γεώργιος Μπόντας.

    Στη Σιάτιστα τα Χριστουγεννιάτικα τα κάλαντα λέγονται «κόλιαντα» και συνοδεύονται από ένα σύνολο δρώμενων που ακολουθείται πιστά εδώ και χρόνια. Τα ξημερώματα της 24 Δεκεμβρίου αρχίζουν ομάδες παιδιών να επισκέπτονται τα σπίτια τραγουδώντας κατά περίπτωση ένα κολιαντίτικο τραγούδι, άλλο στο σπίτι με τον ξενιτεμένο, άλλο στο σπίτι με το γραμματισμένο και πάντα χτυπώντας την πόρτα του σπιτιού με τη τζιουμάκα

    Έθιμα της φωτιάς

    Έθιμα που έχουν σχέση με τη φωτιά τηρούνται και σε άλλες περιοχές της Μακεδονίας. Στα Γρεβενά, ανάβουν ένα μεγάλο κούτσουρο από την παραμονή των Χριστουγέννων και η φωτιά πρέπει να καίει συνέχεια μέχρι τα Φώτα για να προστατεύει την οικογένεια από τους καλικάντζαρους. Στην Πέλλα αναβιώνει το έθιμο της "Κόλιντα Μπάμπω" που έχει σχέση με τη σφαγή του Ηρώδη. Οι κάτοικοι της περιοχής ανάβουν το βράδυ της 23ης Δεκεμβρίου φωτιές φωνάζοντας "κόλιντα μπάμπω" δηλαδή "σφάζουν, γιαγιά". Σύμφωνα με τους κατοίκους, αυτό το βράδυ ο βασιλιάς Ηρώδης διέταξε τη σφαγή όλων των αρσενικών νηπίων κάτω από την ηλικία των 2 χρονών, ώστε να μην κινδυνέψει από τον Ιησού. Η φωτιά ενημερώνει τους κατοίκους να προφυλαχθούν όχι μόνο από το βασιλιά, αλλά και από το κακό που ίσως παραφυλάει για τον καινούριο χρόνο.

    Α.Φ.

    [10] ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΠΟ ΤΑ ΓΙΑΝΝΕΝΑ ΤΟΥ 19ου ΑΙΩΝΑ ΣΕ ΛΕΥΚΩΜΑ ΤΟΥ 5ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 23 Δεκεμβρίου 2005 (10:47 UTC+2)

    Το "σεντούκι" του χρόνου "ανοίγει" το 5ο γυμνάσιο Ιωαννίνων, εκδίδοντας ημερολόγιο - λεύκωμα με θέμα τα Γιάννενα του 19ου αιώνα. Στο λεύκωμα περιλαμβάνονται εικόνες της πόλης, όπως την είδαν περιηγητές που επισκέφθηκαν τα Ιωάννινα και απεικόνισαν τα μοναδικά τοπία και τους ανθρώπους της πόλης με τα μέσα της εποχής (χαρακτική, ξυλογραφία, λιθογραφία, χαλκογραφία, υδατογραφία, ελαιογραφία).

    Μερικές από αυτές τις εικόνες "φιλοξενεί" το λεύκωμα - ημερολόγιο του 2006. Μεταξύ αυτών και η εικόνα από το σπίτι του Νικολού Αργύρη μοναδικό δείγμα γιαννιώτικης αρχιτεκτονικής (1820).

    Οι περιηγητές αποτύπωσαν την εικόνα μιας πόλης που ήταν όχι μόνο πρωτοπόρα στην οικονομική ανάπτυξη, αλλά και πρωτεύουσα της νεοελληνικής και πνευματικής αναγέννησης. Τα Γιάννενα ανέπτυξαν εμπορικές και πνευματικές σχέσεις με τα κυριότερα ευρωπαϊκά αστικά κέντρα και η πόλη αναδείχθηκε σε ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα πνευματικού, οικονομικού και εμπορικού ενδιαφέροντος.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Friday, 23 December 2005 - 19:13:47 UTC