Browse through our Interesting Nodes on the Baltic States Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 06-01-04

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Η ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΝΕΚΡΙΝΕ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ
  • [02] ΚΡΙΤΙΚΗ ΑΘΑΝΑΣΑΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • [03] ΕΚΚΛΗΣΗ 60 ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ ΚΟΓΚΡΕΣΟΥ ΓΙΑ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΩΝ
  • [04] ΣΥΜΦΩΝΙΑ GAZPROM - NAFTOGAZ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΙΜΗ ΠΩΛΗΣΗΣ ΤΟΥ ΡΩΣΙΚΟΥ ΦΥΣΙΚΟΥ
  • [05] ΣΤΑ 5.30 ΜΕΤΡΑ Η ΣΤΑΘΜΗ ΤΟΥ ΠΟΤΑΜΟΥ ΕΒΡΟΥ

  • [01] Η ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΝΕΚΡΙΝΕ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΥΓΕΙΑΣ

    Αθήνα, 4 Ιανουαρίου 2006 (13:52 UTC+2)

    Η κυβερνητική επιτροπή που συνεδρίασε υπό τον πρωθυπουργό ενέκρινε το σχέδιο για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας που προβλέπει μεταξύ άλλων, όπως ανακοίνωσαν οι δύο συναρμόδιοι υπουργοί Νικήτας Κακλαμάνης και Πάνος Παναγιωτόπουλος, τη θεσμοθέτηση οικογενειακού γιατρού, τη λειτουργία σε 24ωρη βάση αστικών κέντρων υγείας, και την μεταφορά του κλάδου υγείας του ΙΚΑ, και των άλλων ασφαλιστικών ταμείων στο ΕΣΥ.

    Ο κ.Κακλαμάνης υπογράμμισε πως ουδείς ιατρός του ΙΚΑ θα απολυθεί, θα χρειαστεί βάθος χρόνος για την υλοποίηση του σχεδίου καθώς απαιτούνται 6.000 γενικοί ιατροί τετραετούς φοίτησης.

    Συνολικά για να παραχθούν οι γενικοί γιατροί απαιτούνται δέκα χρόνια, είπε χαρακτηριστικά ο κ.Κακλαμάνης ενώ τόνισε πως οι βασικές αρχές του νομοσχεδίου θα δοθούν σε δημόσια διαβούλευση με τις συνδικαλιστικές, εργοδοτικές και ιατρικές οργανώσεις, ενώ θα γίνει και οικονομική μελέτη κόστους ωφέλειας για το σύστημα.

    Στόχος είναι να ψηφιστεί το νομοσχέδιο μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2006 ανέφερε ο κ.Κακλαμάνης. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο υπουργός Υγείας είπε ότι είναι πολύ ικανοποιημένος γιατί θέτει το θεμέλιο λίθο, μαζί με τον κ.Παναγιωτόπουλο για την πρωτοβάθμια περίθαλψη και σημείωσε πως "δεν έχει σημασία ποιός θα κόψει την κορδέλα", απαντώντας στην παρατήρηση σχετικά με το χρονοδιάγραμμα για την υποψηφιότητά του για το δήμο Αθηναίων.

    Ο κ.Παναγιωτόπουλος απαντώντας στο ίδιο ερώτημα τόνισε πως έχει εμπιστοσύνη στην αξιολόγηση του πρωθυπουργού και υπογράμμισε πως η συνεργασία του με όλους τους συναδέλφους του είναι καλή.

    Ο κ.Παναγιωτόπουλος τόνισε ότι με την ένταξη των κλάδων υγείας το ΙΚΑ και των άλλων ασφαλιστικών ταμείων στο ΕΣΥ, θα υπάρχει καλύτερη περίθαλψη για τους Ελληνες πολίτες, ενώ υπογράμμισε πως το ΙΚΑ θα παραμένει ο βασικός πυλώνας για όλους τους Ελληνες πολίτες.

    Ανέφερε ότι δεν θα υπάρξει αιφνιδιασμός και πως θα προηγηθεί εξαντλητικός διάλογος με όλους .

    Ανέφερε ότι θα υπάρξει σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομίας μελέτη κόστους ωφέλειας και θα εξεταστούν όλες οι παράμετροι.

    Απαντώντας σε ερώτηση για τον Νικήτα Κακλαμάνη και την ενδεχόμενη υποψηφιότητά του στο δήμο Αθηναίων, ανέφερε ότι ο υπουργός Υγείας, αν η κ.Μπακογιάννη αποφασίσει να μην είναι υποψήφια, αποτελεί την ιδανική λύση, και εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα είναι ένας πολύ καλός δήμαρχος, που θα συγκεντρώσει την προτίμηση Αθηναίων από όλους τους πολιτικούς χώρους.

    [02] ΚΡΙΤΙΚΗ ΑΘΑΝΑΣΑΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

    Αθήνα, 4 Ιανουαρίου 2006 (20:21 UTC+2)

    Βαριά κατηγορία κατά του πρωθυπουργού, του υπουργού Οικονομίας, της κυβέρνησης και της Κ.Ο. της ΝΔ ότι «ψεύδονταν ενσυνείδητα», κατά τη συζήτηση και ψήφιση του προϋπολογισμού για το 2006, διατύπωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Αθανασάκης.

    «Ο προϋπολογισμός που κατέθεσε και εισηγήθηκε στη Βουλή ο κ. Αλογοσκούφης και τον υποστήριξαν οι υπουργοί, ο πρωθυπουργός και η Κ.Ο. της ΝΔ, δεν πρόκειται να εφαρμοστεί», δήλωσε ο κ. Αθανασάκης και πρόσθεσε:

    «Έλεγαν όλοι τους ψέματα στη Βουλή και στον ελληνικό λαό, γιατί ήξεραν ότι είναι ανεφάρμοστος».

    Ανέφερε επίσης ότι χρειάστηκαν μόλις 10 ημέρες για να επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις που έκανε ο κ. Γ. Παπανδρέου κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού.

    Έσοδα του 2005

    Τα πυρά του κ. Αθανασάκη δέχθηκε ο Γ. Αλογοσκούφης και για την ανακοίνωση περί υπερκάλυψης του στόχου για τα έσοδα του προϋπολογισμού του 2005, αμφισβητώντας την επιτυχία που αναφέρει η κυβέρνηση.

    Όπως τόνισε ο κ. Αθανασάκης, η κυβέρνηση και σε αυτή την περίπτωση, χαμήλωσε τον πήχη για να τον περάσει και να πανηγυρίσει.

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ υπενθύμισε ότι στον προϋπολογισμό του 2005, που ψηφίστηκε από τη Βουλή, υπήρχε πρόβλεψη αύξησης των εσόδων κατά 7,2%. Το Μάρτιο, με το πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης που υπέβαλε η κυβέρνηση στην Ε.Ε., ο στόχος αναθεωρήθηκε προς τα πάνω, στο 10,2%. Η κυβέρνηση, σύμφωνα με τον κ. Αθανασάκη, ενόψει της μεγάλης υστέρησης των εσόδων αναθεώρησε προς τα κάτω τον στόχο, κατεβάζοντάς τον στο 5% και πανηγυρίζει για το 6,3% που πέτυχε.

    Ο κ. Αθανασάκης έκανε λόγο για αναξιοπιστία του πρωθυπουργού, του υπουργού Οικονομίας και της κυβέρνησης, που πετυχαίνουν, όπως ανέφερε, κατ΄ αυτό τον τρόπο τους στόχους τους.

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ τόνισε επίσης ότι η κυβέρνηση, προκειμένου να πετύχει τον στόχο του 5% στα έσοδα του προϋπολογισμού, αύξησε τον ΦΠΑ στο 19%. Ανέφερε ότι το 2005 υπήρξαν αυξημένα φορολογικά έσοδα λόγω αυξημένων τιμών στα πετρελαιοειδή. Παρόλα αυτά, πρόσθεσε, η αύξηση ήταν μόνο 6,3% και ζήτησε από τον κ. Αλογοσκούφη να εξηγήσει σε ποιο ύψος θα ήταν τα έσοδα αν δεν υπήρχε η μία μονάδα αύξησης στον ΦΠΑ και τα αυξημένα έσοδα από τα πετρελαιοειδή.

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ μίλησε, γενικότερα για εγκλωβισμό της οικονομίας από την κυβέρνηση της ΝΔ, τον οποίο απέδωσε στην «απίθανη ιστορία της απογραφής».

    Καταγγελία για την ΕΡΤ

    Σε καταγγελία της δημόσιας τηλεόρασης προέβη, εξάλλου, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Αθανασάκης.

    Όπως ανέφερε, η δημόσια τηλεόραση αφιέρωσε χθες μόλις 8 δευτερόλεπτα στις χθεσινές του δηλώσεις και μόνο για ένα από τα τρία θέματα στα οποία αναφέρθηκε.

    Τόνισε επίσης ότι στα απογευματινά δελτία δεν υπήρξε καμία αναφορά.

    Η ΕΡΤ, όπως δήλωσε ο κ. Αθανασάκης, αφιέρωσε 8 δευτερόλεπτα στο ΠΑΣΟΚ για θέμα των αστυνομικών επιχειρήσεων σχετικά με το Ρώσο δραπέτη, θέμα στο οποίο, η δημόσια τηλεόραση αφιέρωσε 10 λεπτά.

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι η δημόσια τηλεόραση έχει υποχρεώσεις που απορρέουν από το νόμο και δεν είναι θέμα κάθε στελέχους της πως χειρίζεται τα θέματα.

    Και ζήτησε από την ηγεσία της ΕΡΤ να ξαναδιαβάσει τους νόμους και να τους εφαρμόσει, εκφράζοντας την ευχή να μη χρειαστεί να επανέλθει στο θέμα.

    [03] ΕΚΚΛΗΣΗ 60 ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ ΚΟΓΚΡΕΣΟΥ ΓΙΑ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

    Ουάσιγκτον, 4 Ιανουαρίου 2006 (11:12 UTC+2)

    Εξήντα μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου, με επιστολή που απηύθυναν προς την αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, απηύθυναν έκκληση να ασκήσουν οι ΗΠΑ πίεση προς την Τουρκία για την απόσυρση των τουρκικών στρατευμάτων από την Κύπρο, τον τερματισμό του οικονομικού αποκλεισμού της Αρμενίας και την αναγνώριση της αρμενικής γενοκτονίας.

    Όπως αναφέρει η εφημερίδα WASHINGTON TIMES, υπό τον τίτλο «Pressure on Turkey», τα 60 μέλη του Κογκρέσου, ζήτησαν επίσης να σταματήσουν οι επισκέψεις μελών του Κογκρέσου στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου, καθώς αναγνωρίζεται διπλωματικά μόνο από την Τουρκία. Οι βουλευτές που υπέγραψαν την επιστολή προς την κ. Ράις, την περασμένη εβδομάδα, ζήτησαν επίσης εξηγήσεις για την συνάντησή της με τον Τουρκοκύπριο Πρόεδρο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

    Η επιστολή που συντάχθηκε με πρωτοβουλία του δημοκρατικού βουλευτή της Καλιφόρνιας, Jim Costa, επισημαίνει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ήδη ζητήσει από την Τουρκία να σταματήσει τον αποκλεισμό της Αρμενίας και να αποσύρει τα στρατεύματά της από την Κύπρο. «Η Τουρκία όχι μόνο δεν αναγνώρισε την Κύπρο, αλλά συνεχίζει να κατέχει παράνομα το 37% της νήσου με τον κατοχικό στρατό που ανέρχεται σε 43.000 Τούρκους στρατιώτες, από το 1974, όταν εξεδίωξε από τις εστίες τους 180.000 Ελληνοκύπριους», αναφέρεται στην επιστολή.

    [04] ΣΥΜΦΩΝΙΑ GAZPROM - NAFTOGAZ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΙΜΗ ΠΩΛΗΣΗΣ ΤΟΥ ΡΩΣΙΚΟΥ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ

    Μόσχα, 4 Ιανουαρίου 2006 (09:47 UTC+2)

    Η ρωσική εταιρία GAZPROM ανακοίνωσε σήμερα ότι επετεύχθη συμφωνία για 5 χρόνια με την ουκρανική NAFTOGAZ για την τιμή πώλησης του ρωσικού φυσικού αερίου στην Ουκρανία.

    Η συμφωνία προβλέπει ότι η Ουκρανία θα καταβάλει 230 δολάρια για κάθε 1000 κυβικά μέτρα φυσικού αερίου,σύμφωνα με την GAZPROM.

    [05] ΣΤΑ 5.30 ΜΕΤΡΑ Η ΣΤΑΘΜΗ ΤΟΥ ΠΟΤΑΜΟΥ ΕΒΡΟΥ

    Αλεξανδρούπολη, 4 Ιανουαρίου 2006 (09:43 UTC+2)

    Στα 5.30 μέτρα έχει σταθεροποιηθεί από χτες βράδυ η στάθμη των νερών του Έβρου στο σταθμό μέτρησης του Πυθίου με όριο επιφυλακής τα 4,70μ και όριο συναγερμού τα 5.70μ ενώ εξακολουθούν να βρίσκονται σε ετοιμότητα οι αρμόδιες υπηρεσίες του νομού για το ενδεχόμενο αντιμετώπισης πλημμυρικών φαινομένων.

    Στην περιοχή του Δήμου Φερών από υπερχείλιση τοπικού χειμάρρου πλημμύρισαν 2000 στρέμματα αγροτικής έκτασης, ενώ πολλές αγροτικές εκτάσεις στο Πύθιο και στα Λάβαρα έχουν κατακλυσθεί από τοπικά νερά.

    Συνεχής είναι η επικοινωνία του νομάρχη Έβρου Νίκου Ζαμπουνίδη με τους νομάρχες Χασκόβου και Αδριανουπόλης Τουρκίας καθώς και η συνεργασία των τριών νομαρχιών μέσα από το Δίκτυο Διασυνοριακής Συνεργασίας.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Wednesday, 4 January 2006 - 19:13:40 UTC