Read about Imvros and Tenedos: Violations of the Lausanne Treaty Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 06-01-26

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΤΑΔΙΑΚΗ ΥΦΕΣΗ ΤΗΣ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ
  • [02] Ο ΤΖΑΚ ΣΤΡΟ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
  • [03] ΠΛΗΘΟΣ ΚΟΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΚΗΔΕΙΑ ΤΟΥ Ι. ΡΟΥΓΚΟΒΑ
  • [04] ΝΙΚΗ ΤΗΣ ΧΑΜΑΣ
  • [05] "ΟΙ ΠΟΥΡΙΤΑΝΟΙ" ΤΟΥ ΜΠΕΛΙΝΙ ΣΤΟ ΜΜΘ
  • [06] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - «ΑΠΟ ΤΟ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΡΟΜΑΝΤΙΣΜΟ
  • [07] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΚΟΥΚΛΟΘΕΑΤΡΟΥ ΓΙΑ
  • [08] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΜΟΥΣΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ: «ΣΕΛΑΝΑ -
  • [09] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - «Ο ΑΡΧΟΝΤΟΧΩΡΙΑΤΗΣ»
  • [10] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΑΝΑΒΟΛΗ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ
  • [11] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΟΜΑΔΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΣΤΟ
  • [12] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - «ΟΜΟΡΦΕΣ ΠΙΝΕΛΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΡΙΑ»
  • [13] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΕΚΘΕΣΗ «CHINCHORRO» ΟΙ
  • [14] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΔΕΚΤΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
  • [15] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΤΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ ΤΩΝ ΕΒΡΑΙΩΝ ΤΗΣ

  • [01] ΣΤΑΔΙΑΚΗ ΥΦΕΣΗ ΤΗΣ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ

    Αθήνα, 26 Ιανουαρίου 2006 (08:57 UTC+2)

    Σταδιακή ύφεση παρουσιάζει από σήμερα η κακοκαιρία. Χαμηλές θερμοκρασίες και ισχυρός παγετός θα υπάρξει σε όλη σχεδόν τη χώρα. Την προσοχή των οδηγών και των πεζών στις μετακινήσεις τους, το επόμενο 24ωρο, εφιστά με ανακοίνωσή της η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Με αντιολισθητικές αλυσίδες πραγματοποιείται η κυκλοφορία στο μεγαλύτερο μέρος του εθνικού και επαρχιακού δικτύου.Απαγορεύεται η κυκλοφορία των φορτηγών μέχρι τις 8 το πρωί. Αποκαθίσταται σταδιακά η ηλεκτροδότηση στην Κεφαλλονία. Χωρίς ηλεκτρικό παραμένουν πολλές ορεινές και νησιωτικές περιοχές.

    Κλειστά θα παραμείνουν και σήμερα τα σχολεία όλων των βαθμίδων στην Αττική, την Ημαθία,την Κοζάνη,τα Γρεβενά, την Καστοριά,τη Φλώρινα, την Εύβοια,την Αρκαδία και τη Σάμο, ωστόσο, κανονικά θα λειτουργήσουν όλα τα σχολεία του νομού Θεσσαλονίκης. Επίσης, και σήμερα δεν θα γίνουν τα μαθήματα ή οι εξετάσεις στις σχολές του Πανεπιστημίου Αθηνών στην Πανεπιστημιούπολη, καθώς και στα Τεχνολογικά ιδρύματα Αθήνας και Πειραιά. Κανονικά λειτουργούν οι υπηρεσίες και τα τμήματα του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο κέντρο της Αθήνας.

    Μικρά προβλήματα παρουσιάζονται στις πτήσεις των αεροπλάνων, ωστόσο ανοικτά είναι όλα τα αεροδρόμια της χώρας. Επετράπη ο απόπλους από τα λιμάνια του Πειραιά και της Ραφήνας. Παράταση ως την Παρασκευή δόθηκε από το υπουργείο Οικονομικών, για φορολογικές υποθέσεις που έληγαν χθες.

    Στο λεκανοπέδιο της Αττικής εξακολουθούν να είναι κλειστοί οι δρόμοι από Πεντέλη προς Νέα Μάκρη μέχρι τον Άγιο Πέτρο, η λεωφόρος Πάρνηθας από το ύψος της ταβέρνας "Ζυγός", η οδός Αναστάσεως στο Παπάγου που οδηγεί επίσης στις κεραίες του Υμηττού, οι επαρχιακοί δρόμοι Φυλής Δερβενοχωρίων, Βαρυμπόμπης - Κατσιμιδίου - Αγίου Μερκουρίου - Αγίας Τριάδας - Ιπποκράτειου Πολιτείας, από Βίλια προς Πόρτο Γερμανό και Ψάθα, στο Σχιστό Κορυδαλλού από την Ιερά Οδό μέχρι την οδό Ποταμού, η υπόγεια γέφυρα του Σταυρού και η ανωφέρεια Λυκαβηττού προς το θέατρο. Με αλυσίδες διεξάγεται η κυκλοφορία στην εθνική οδό Αθηνών - Λαμίας από τον κόμβο Κηφισιάς μέχρι τα όρια της Βοιωτίας για τα ΙΧ. Επίσης, χρειάζονται αλυσίδες σε μεγάλο μέρος του δευτερεύοντος οδικού δικτύου στη δυτική , βόρεια και βορειοανατολική Αττική.

    Με προβλήματα διεξάγεται η κυκλοφορία των οχημάτων σε πολλά σημεία του οδικού δικτύου και της κεντρικής Μακεδονίας.Στην δυτική Μακεδονία το οδικό δίκτυο είναι ανοιχτό και αντιολισθητικές αλυσίδες χρειάζονται τα οχήματα που κινούνται στο νομό Φλώρινας λόγω παγετού.

    Στο μεταξύ, τη συμπαράστασή του στους πολίτες και τις οικογένειες που αντιμετωπίζουν προβλήματα εξαιτίας της κακοκαιρίας εξέφρασε χθες ο πρωθυπουργός στην ομιλία του σε εκδήλωση της Γραμματείας Γυναικών της Νέας Δημοκρατίας. Ο κ.Καραμανλής τόνισε ότι ο κρατικός μηχανισμός είχε λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα, υπήρξε πρόβλεψη, ενημέρωση, επαγρύπνιση και διαρκής κινητοποίηση Υπήρξαν, ωστόσο είπε ο πρωθυπουργός, γεγονότα που δεν ήταν δυνατόν να αποφευχθούν, όπως ατυχή περιστατικά και βλάβες που δυσκόλεψαν σε κάποιες περιπτώσεις τα πράγματα. Διευκρίνισε ότι σε ελάχιστες περιπτώσεις παρατηρήθηκαν καθυστερήσεις και δημιουργήθηκαν περιορισμένης έκτασης τοπικά προβλήματα.

    Αναγνώρισε το δύσκολο έργο που επιτελούν όσοι εργάζονται κάτω από τις αντίξοες αυτές συνθήκες και ευχαρίστησε όλα τα στελέχη στο δημόσιο, στη νομαρχιακή και τοπική αυτοδιοίκηση, την Ελληνική Αστυνομία, το Πυροσβεστικό Σώμα, το Λιμενικό, τη ΔΕΗ, τις Ενοπλες Δυνάμεις, τις εθελόντριες και τους εθελοντές που αναπτύσσουν κάθε προσπάθεια για την αποτροπή και την αντιμετώπιση επιμέρους προβλημάτων.

    Τέλος, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι ο κρατικός μηχανισμός παραμένει σε διαρκή επαγρύπνηση, προκειμένου να αποτρέψει κάθε άλλη ενδεχόμενη παρενέργεια, τις επόμενες ημέρες.

    [02] Ο ΤΖΑΚ ΣΤΡΟ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

    Αθήνα, 26 Ιανουαρίου 2006 (09:07 UTC+2)

    Με τον υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Τζάκ Στρό, που φτάνει σήμερα στην Αθήνα, συναντάται το απόγευμα ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής. Ο κ. Στρο, θα συναντηθεί αύριο και με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Γιώργο Παπανδρέου.

    Στο μεταξύ, χθες σε συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής εξετάστηκε το σχέδιο νόμου για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου.Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Θ. Ρουσόπουλος ανέφερε σχετικά, ότι υπό το υφιστάμενο νομικό καθεστώς η ανακατασκευή ή η κατασκευή της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου καθίσταται δύσκολη εξαιτίας της έλλειψης πόρων που απαιτούνται, όμως είναι απαραίτητη «για τις σύγχρονες ανάγκες του δημοσίου» με αποτέλεσμα «πολλές φορές να αδρανοποιείται η περιουσία. Αυτές τις ανάγκες έρχεται να καλύψει το σχέδιο νόμου» σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

    [03] ΠΛΗΘΟΣ ΚΟΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΚΗΔΕΙΑ ΤΟΥ Ι. ΡΟΥΓΚΟΒΑ

    Βελιγράδι, 26 Ιανουαρίου 2006 (15:57 UTC+2)

    Χιλιάδες Κοσοβάροι και προσωπικότητες από ξένες χώρες συγκεντρώθηκαν σήμερα στη Πρίστινα για να συνοδεύσουν στη τελευταία κατοικία του τον εκλιπόντα πρόεδρο του Κοσόβου Ιμπραήμ Ρουγκόβα.

    Το φέρετρο με τη σορό του Ρουγκόβα, καλυμμένο με την σημαία του Κοσόβου, τοποθετήθηκε στο κιλλίβαντα πυροβόλου που έσυρε ένα μαύρο αυτοκίνητο και ξεκίνησε από το κτίριο του κοινοβουλίου όπου ήταν εκτεθειμένο από την Δευτέρα σε λαϊκό προσκύνημα. Επικεφαλής της πομπής ήταν ένας στρατιώτης του Σώματος Προστασίας του Κοσόβου (ΤΜΚ) ο οποίος κρατούσε τη φωτογραφία του εκλιπόντος και ένα στρατιωτικό όχημα με ηχεία από τα οποία ακούγονταν πένθιμα εμβατήρια.

    Ο Ρουγκόβα θα ταφεί στο Κοιμητήριο των Μαρτύτων, σε ένα λόφο δίπλα στη Πρίστινα όπου βρετανοί αλεξιπτωτιστές έπεσαν το 1999, όταν το ΝΑΤΟ ανέλαβε υπό τον έλεγχό του την σερβική επαρχία που σήμερα είναι υπό την διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών.

    Εντονη ήταν παρουσία των αστυνομικών στους δρόμους της Πρίστινα όπου η κυκλοφορία των αυτοκινήτων είχε σταματήσει. Εκπρόσωπος της αστυνομίας δήλωσε ότι περίπου ένα εκατομμύριο ανθρωποι αναμένεται να συνοδεύσουν στη τελευταία του κατοικία τον Ρουγκόβα.

    Ο Ρουγκόβα, που πέθανε από καρκίνο των πνευμόνων σε ηλικία 61 ετών, δεν είχε ορίσει διάδοχό του και ο θάνατός του καθυστέρησε για μερικές εβδομάδες τις διαπραγματεύσεις με την Σερβία για το μέλλον του Κοσόβου.

    Ο Χαβιέρ Σολάνα, ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, συναντήθηκε με ηγετικά στελέχη Αλβανών του Κοσόβου λίγες ώρες πριν από την κηδεία για να τους ζητήσει να παραμερίσουν τις διαφορές τους και να επικεντρωθούν στις συνομιλίες. Ο Νίκολας Μπερνς, αρμόδιος για τη χάραξη της στρατηγικής των ΗΠΑ στα Βαλκάνια, δήλωσε ότι ο Ρουγκόβα υπήρξε μία "προσωπικότητα που ένωνε".

    "Ο πρόεδρος Ρουγκόβα άφησε πίσω του ένα κενό, αλλά άφησε και ένα όραμα να οδηγηθεί προς τα εμπρός το Κόσοβο", ανέφερε ο Σόρεν Γέσεν-Πέτερσεν, επικεφαλής της διοίκησης των Ηνωμένων Εθνών στο Κόσοβο.

    "Ο θάνατος του προέδρου Ρουγκόβα στη σημαντικότερη περίοδο για το Κόσοβο τονίζει την ανάγκη για μεγαλύτερη ενότητα λαού και ηγεσίας", είπε από την πλευρά του ο πρωθυπουργός του Κοσόβου Μπαϊράμ Κοσούμι που εξήρε τα φιλειρηνικά αισθήματα του Ρουγκόβα.

    Ο Μπόριτς Τάντιτς, πρόεδρος της Σερβίας η οποία αντιτίθεται στην ανεξαρτησία του Κοσόβου, ζήτησε να παρακολουθήσει την κηδεία λέγοντας ότι αυτό θα ήταν ορθό αφού το "Κόσοβο αποτελεί τμήμα της εδαφικής ακεραιότητας της Σερβίας", αλλά το αίτημά του δεν έγινε δεκτό.

    [04] ΝΙΚΗ ΤΗΣ ΧΑΜΑΣ

    Τελ Αβιβ, 26 Ιανουαρίου 2006 (20:36 UTC+2)

    Σαρωτική νίκη πέτυχε το ριζοσπαστικό κίνημα Χαμάς, στις παλαιστινιακές βουλευτικές εκλογές, εξασφαλίζοντας 76 έδρες στο αποτελούμενο από 132 έδρες κοινοβούλιο. Η Φάταχ λαμβάνει 43 έδρες, ανακοίνωσε σήμερα η εκλογική επιτροπή. Το μεσημέρι παραιτήθηκε η κυβέρνηση Κορέι, ενώ ο Παλαιστίνιος διαπραγματευτής Σαέμπ Ερεκάτ, στέλεχος της Φατάχ, δήλωσε ότι ο πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς, θα ζητήσει από τη ριζοσπαστική οργάνωση Χαμάς να σχηματίσει τη νέα κυβέρνηση.

    Ο αγώνας εναντίον του Ισραήλ θα συνεχιστεί προειδοποίησε εκπρόσωπος της οργάνωσης, ενώ ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου Ισμαήλ Χανίγια, σε συνέντευξή του στη Γάζα, ζήτησε από τις ΗΠΑ να σεβαστούν τη βούληση του παλαιστινιακού λαού, δηλώνοντας παράλληλα ότι η Χαμάς είναι έτοιμη να συνεργαστεί με τη Φατάχ. Τη νίκη της Χαμάς χαιρετίζουν οι ριζοσπαστικές ισλαμικές οργανώσεις.

    Σε μία πρώτη αντίδραση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επισήμανε ότι θα συνεργαστεί με οποιαδήποτε μελλοντική παλαιστινιακή κυβέρνηση "είναι αποφασισμένη να επιτύχει τους στόχους της με ειρηνικά μέσα" για την επίλυση της διένεξης με το Ισραήλ. Ο πρόεδρος Τζορτζ Μπους, σε συνέντευξή του δήλωσε ότι αρνείται να συζητήσει με τη Χαμάς, οργάνωση η οποία τάσσεται υπέρ του ένοπλου αγώνα κατά του Ισραήλ. Ο αμερικανός πρόεδρος δήλωσε σήμερα πως οι παλαιστινιακές εκλογές, δείχνουν ότι οι Παλαιστίνιοι δεν είναι ικανοποιημένοι με το υπάρχον καθεστώς, προέτρεψε ωστόσο τον παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς να παραμείνει στη θέση του.

    Από την πλευρά του το Ισραήλ κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να κρατήσει σθεναρή στάση κατά της, όπως την αποκαλεί, "κυβέρνησης τρομοκρατών" μετά από τη μεγάλη νίκη της ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς, στις παλαιστινιακές εκλογές.

    Μικροεπεισόδια ξέσπασαν το απόγευμα όταν οπαδοί της Χαμάς κατέλαβαν την έδρα του κοινοβουλίου στη Ραμάλα, και ύψωσαν την πράσινη σημαία της οργάνωσής τους. Η παλαιστινιακή αστυνομία επενέβη για να εκκενώσει το κτίριο.

    [05] "ΟΙ ΠΟΥΡΙΤΑΝΟΙ" ΤΟΥ ΜΠΕΛΙΝΙ ΣΤΟ ΜΜΘ

    Θεσσαλονίκη, 26 Ιανουαρίου 2006 (11:06 UTC+2)

    «Οι Πουριτανοί», η τελευταία όπερα του Βιντσέντζο Μπελίνι σε λιμπρέτο του Carlo Pepoli βασισμένο στο δράμα T?tes Rondes et Cavaliers (1833) των Jacques Ancelot και Saintine (Joseph-Xavier Boniface), παρουσιάζεται στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης στις 3, 5, 8 και 11 Φεβρουαρίου.

    Πρόκειται για μία συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης με την Όπερα της Βέρνης, η οποία είχε πρεμιέρα τον Νοέμβριο του 2004 στην Βέρνη.

    Η μουσική διεύθυνση είναι του Giuliano Carella, η σκηνοθεσία του Lorenzo Mariani, σκηνικά του William Orlandi και φωτισμοί του Jacques Battocletti. Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους συμμετέχουν η Elena Mosuc (Elvira), ο Βασίλης Κωστόπουλος (Lord Gualtiero Valton), Δημήτρης Καβράκος (Sir Giorgio Valton), ο Juan Carlos Valls (Lord Arturo Talbo), ο Δημήτρης Τηλιακός (Sir Riccardo Forth), ο Παναγιώτης Μανιάτης (Sir Bruno Roberton) και η Ειρήνη Καράγιαννη (Enrichetta di Francia). Συμμετέχουν η Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης και η Χορωδία Θεσσαλονίκης.

    Στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού του έργου το ΜΜΘ διοργανώνει στις 29 Ιανουαρίου matin?e - πρωινό γνωριμίας με την όπερα με ελεύθερη είσοδο, όπου οι συντελεστές της παραγωγής βοηθούν το κοινό να εξοικειωθεί με το έργο.

    Η υπόθεση της όπερας βασίζεται έμμεσα σε διήγημα του Γουόλτερ Σκοτ: μια ιστορία αγάπης που εμπλέκεται στη θανάσιμη δίνη του πολέμου, ωστόσο έχει αίσιο τέλος. Η πλοκή εκτυλίσσεται κατά την διάρκεια του εμφύλιου πολέμου μεταξύ των Βασιλοφρόνων Στιούαρτ και των Πουριτανών στα μέσα του 17ου αιώνα.

    [06] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - «ΑΠΟ ΤΟ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΡΟΜΑΝΤΙΣΜΟ ΕΩΣ ΤΟΝ 20Ο ΑΙΩΝΑ ΤΗΣ ΟΠΕΡΑΣ»

    Θεσσαλονίκη, 26 Ιανουαρίου 2006 (14:22 UTC+2)

    Την ερχόμενη Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου, στις 21:00, στο Θέατρο του Βαφοπούλειου Πνευματικού Κέντρου, θα πραγματοποιηθεί μουσική βραδιά με τίτλο: «Από το γερμανικό ρομαντισμό έως τον 20ο αιώνα της Όπερας» με τη λυρική σοπράνο, σολίστ της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Αλεξάνδρα Ματθαιουδάκη.

    Στο πιάνο συνοδεύει ο μαέστρος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής Χρύσανθος Αλισάφης.

    Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

    [07] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΚΟΥΚΛΟΘΕΑΤΡΟΥ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 26 Ιανουαρίου 2006 (14:21 UTC+2)

    Από την ερχόμενη Δευτέρα 30 Ιανουαρίου και κάθε Δευτέρα, στις 18:30, παρουσιάζεται ο κύκλος μαθημάτων κουκλοθέατρου «Κύκλος είναι και κυλάει, άχρηστο είναι αλλά μιλάει».

    Πρόκειται για ένα εργαστήρι κουκλοθέατρου που θα ολοκληρωθεί σε 14 μαθήματα για παιδιά Γ', Δ' και Ε' τάξεων Δημοτικού με υπεύθυνες την Εύη Χατζημητάκου και την Φωτεινή Καριωτάκη.

    [08] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΜΟΥΣΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ: «ΣΕΛΑΝΑ - LUNA»

    Θεσσαλονίκη, 26 Ιανουαρίου 2006 (14:19 UTC+2)

    Αύριο (Παρασκευή), στις 21:00, στο Θέατρο του Βαφοπούλειου Πνευματικού Κέντρου, θα πραγματοποιηθεί μουσική παράσταση με τίτλο: «Σελάνα - Luna».

    Γεωργία Συλλαίου - φωνή,Θοδωρής Οικονόμου - πιάνο. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

    [09] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - «Ο ΑΡΧΟΝΤΟΧΩΡΙΑΤΗΣ»

    Θεσσαλονίκη, 26 Ιανουαρίου 2006 (14:18 UTC+2)

    Αύριο (Παρασκευή), στις 10:00, στην παιδική βιβλιοθήκη του Βαφοπούλειου Πνευματικού Κέντρου, η θεατρολόγος-συγγραφέας Ελευθερία Μπάκα, θα παρουσιάσει σε παιδιά Γ' και Δ' Δημοτικού το έργο «Ο Αρχοντοχωριάτης» του Μολιέρου. Θα ακολουθήσει θεατρικό παιχνίδι. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

    [10] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΑΝΑΒΟΛΗ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 26 Ιανουαρίου 2006 (14:16 UTC+2)

    Αναβάλλεται λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών η προγραμματισμένη για αύριο (Παρασκευή), στο Θέατρο ΑΝΕΤΟΝ, μουσική παράσταση με τον Σαράντη Κασσάρα και τον Απόστολο Σωτηρούδη με τίτλο «Η Θεσσαλονίκη στο κατώφλι του αιώνα».

    [11] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΟΜΑΔΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΣΤΟ Ε΄ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ

    Θεσσαλονίκη, 26 Ιανουαρίου 2006 (14:15 UTC+2)

    Το Συμβούλιο του Ε΄ Δημοτικού Διαμερίσματος στο πλαίσιο των πολιτιστικών εκδηλώσεων για το έτος 2006 διοργανώνει ομαδική έκθεση ζωγραφικής των: Δημητρίου Αγγελίδη, Δημητρίου Κοσμά, Χαράλαμπου Κυριαζόπουλου και Χρήστου Περιστεράκη. Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν την ερχόμενη Δευτέρα 30 Ιανουαρίου, στις 20:30, στον εκθεσιακό χώρο του Ε΄ Διαμερίσματος (Π. Συνδίκα 24). Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι 10 Φεβρουαρίου.

    [12] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - «ΟΜΟΡΦΕΣ ΠΙΝΕΛΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΡΙΑ»

    Θεσσαλονίκη, 26 Ιανουαρίου 2006 (14:13 UTC+2)

    Αύριο (Παρασκευή), στις 20:00, εγκαινιάζεται στην Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης, έκθεση με τίτλο «Όμορφες πινελιές από τη Συρία».

    Η έκθεση περιλαμβάνει περίπου 100 έργα ζωγραφικής και γλυπτικής καταξιωμένων Συρίων καλλιτεχνών. Η χώρα της Συρίας με το πλούσιο πολιτιστικό υπόβαθρο διαθέτει και σήμερα αξιόλογο έργο στον τομέα του Πολιτισμού, εκπροσωπούμενη από τους δημιουργούς και εκφραστές της σύγχρονης Συριακής Τέχνης.

    Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί από το Δήμο Θεσσαλονίκης και τη Δημοτική Πινακοθήκη σε συνεργασία με το Ίδρυμα Μεσογειακής Συνεργασίας και την Αναπληρωτή Πρόεδρο Βίκυ Πανταζοπούλου, τον Υπουργό της Συρίας Δρ. Mohmoud Al Sayed και την Πρέσβειρα της Συρίας στην Αθήνα Souad M. Al Ayoubi. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι 12 Φεβρουαρίου.

    [13] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΕΚΘΕΣΗ «CHINCHORRO» ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΤΕΡΕΣ ΜΟΥΜΙΕΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΣΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 26 Ιανουαρίου 2006 (14:12 UTC+2)

    Την ερχόμενη Τρίτη 31 Ιανουαρίου, στις 20:30, εγκαινιάζεται στην Δημοτική Πινακοθήκη η έκθεση με τίτλο «ΤΣΙΝΤΣΟΡΡΟ - ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΤΕΡΕΣ ΜΟΥΜΙΕΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ».

    Η Έκθεση αναφέρεται στον προκολομβιανό πολιτισμό Chinchorro (Τσιντσόρρο) που άκμασε στην έρημο Ακατάμα της Χιλής, τους ιστορικούς αρχαιολογικούς τόπους της χώρας που έχουν ανακηρυχθεί ως Παγκόσμια Πολιτιστική Κληρονομιά από την ΟΥΝΕΣΚΟ στη Χιλή (στην έρημο Ακατάμα ήκμασε ο πολιτισμός Τσιντσόρρο πριν από 9.000 χρόνια).

    Η Έκθεση περιλαμβάνει:

    Μούμιες αντίγραφα που δημιούργησαν αρχαιολόγοι του Πανεπιστημίου του Ταραπακά και οι οποίες θα εκτεθούν σε ειδικά διαμορφωμένες βιτρίνες, καθώς και πλούσιο φωτογραφικό υλικό σχετικά με τον πολιτισμό του Τσιντσόρρο που αναπτύχθηκε στη Βόρεια Χιλή περίπου 7.000 π.Χ. κατά μήκος της άγονης ακτής της ερήμου Ακατάμα, της πιο ξηρής ερήμου στον κόσμο.

    Φωτογραφικό υλικό Χιλιανών τόπων που έχουν ανακηρυχθεί Παγκόσμια Πολιτιστική Κληρονομιά από την ΟΥΝΕΣΚΟ, όπως το Νησί του Πάσχα, οι ξύλινες εκκλησίες του 18ου αιώνα του νησιού Chiloe (Τσιλόε), η πόλη Βαλπαράισο, καθώς και η εγκατάσταση εξαγωγής νίτρου (19ος- 20ος αιώνας ) που βρίσκονται στην Έρημο Ακατάμα.

    Φωτογραφίες και προβολή σλάιντς από ένα σημαντικό αριθμό αστρονομικών ανακαλύψεων και μερικές από τις εντυπωσιακότερες φωτογραφίες του ουρανού που έχουν επιτευχθεί χάρη στα περίφημα τηλεσκόπια της ερήμου Ακατάμα, υλικό που έχει συγκεντρώσει η αστροφυσικός Δρ. Ελένη Χατζηχρήστου, η οποία εργάστηκε επί σειρά ετών στη Χιλή. Αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο οι Ευρωπαϊκές χώρες όσο και οι ΗΠΑ έχουν ιδρύσει πολλά από τα σημαντικότερα αστεροσκοπεία τους στην Ακατάμα, που θεωρείται ότι έχει τον καθαρότερο ουρανό στον πλανήτη μας.

    Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τις οδηγίες του Χιλιανού Υπουργείου Παιδείας, μετά τη λήξη της η Έκθεση θα δωριθεί στο Μουσείο Ανθρωπολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

    Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με το Προξενείο της Χιλής στη Θεσσαλονίκη και τον Επίτιμο Πρόξενο Δρ. Ρήγα Τζελέπογλου.

    Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι 28 Φεβρουαρίου.

    [14] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΔΕΚΤΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΩΝ «ΔΗΜΗΤΡΙΩΝ» ΕΩΣ 5 ΜΑΡΤΙΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 26 Ιανουαρίου 2006 (14:10 UTC+2)

    Όσοι φορείς και καλλιτέχνες επιθυμούν να συμμετάσχουν στις φετινές εκδηλώσεις του «ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΔΗΜΗΤΡΙΩΝ» μπορούν να καταθέσουν τις σχετικές προτάσεις τους μέχρι 5 Μαρτίου στην αντιδημαρχία Πολιτισμού (Θεοφίλου 25, Άνω Πόλη) υπόψη του αντιδημάρχου Βασίλη Γάκη. Τηλ. επικοινωνίας: 2310.286.780, 2310.281.068, 2310.228.243. FAX: 2310.230353, 2310.228.428.

    [15] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΤΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ ΤΩΝ ΕΒΡΑΙΩΝ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 26 Ιανουαρίου 2006 (14:09 UTC+2)

    Ο Δήμαρχος Β. Παπαγεωργόπουλος με αφορμή την αυριανή επέτειο του ολοκαυτώματος των Ελλήνων Εβραίων και αναφερόμενος στον αφανισμό των χιλιάδων Θεσσαλονικέων Εβραίων τόνισε ότι «κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει την απίστευτη αυτή βαρβαρότητα που αποτελεί πληγή στην ιστορία της Θεσσαλονίκης και που ποτέ δεν θα επουλωθεί».

    ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΒΑΣΙΛΗ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΥ «Θυμόμαστε, τιμούμε, επαγρυπνούμε»

    Θυμόμαστε, τιμούμε, επαγρυπνούμε. Η επέτειος της μνήμης της τραγωδίας του Ολοκαυτώματος των Ελλήνων Εβραίων ηρώων και μαρτύρων, είναι μια ημέρα που θυμίζει σε όλους μας την απίστευτη βαρβαρότητα εις βάρος ενός ολόκληρου λαού και το καθήκον που έχει η πολιτισμένη ανθρωπότητα να επαγρυπνεί ώστε να μην ξανασυμβεί.

    Ο αφανισμός των χιλιάδων Εβραίων συμπατριωτών μας από το Ναζισμό είναι μια πληγή στην ιστορία της Θεσσαλονίκης που ποτέ δεν θα επουλωθεί.

    Τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, τα κρεματόρια, οι φριχτές εικόνες των καταδιωγμένων και σκελετωμένων ανθρώπων, η εξαφάνιση ολόκληρων οικογενειών και τόσα άλλα δραματικά εκείνης της μαύρης εποχής, θα συνοδεύουν πάντα τη μοίρα της ανθρωπότητας.

    Και πάντα θα μας θυμίζουν ότι το μέλλον μας πρέπει να βασίζεται στις ανθρώπινες αξίες, στα ιδεώδη και τα ιδανικά της ειρήνης, στη φιλία των λαών, στην αλληλεγγύη και την αλληλοκατανόηση.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Thursday, 26 January 2006 - 19:13:53 UTC