Browse through our Interesting Nodes of Greek Local Authorities & Servers Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 06-01-28

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΗΠΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΑ ΠΡΕΣΒΗ ΣΤΗΝ
  • [02] ΤΟ 54% ΤΩΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ ΔΕΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΠΟΥΣ
  • [03] ΑΕΡΟΓΕΦΥΡΑ ΖΩΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΗΠΑΤΟΣ ΑΠΟ ΤΑ ΙΩΑΝΝΙΝΑ
  • [04] Ο ΑΓΩΝΑΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ
  • [05] Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΣΥΝΔΕΣΗΣ ΚΑΙ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ ΜΕΤΑΞΥ ΑΛΒΑΝΙΑΣ ΚΑΙ Ε.Ε.
  • [06] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΘΡΑΚΗΣ - ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ

  • [01] ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΗΠΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΑ ΠΡΕΣΒΗ ΣΤΗΝ ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ

    Ουάσινγκτον, 28 Ιανουαρίου 2006 (10:07 UTC+2)

    Σειρά συναντήσεων με στελέχη της αμερικανικής κυβέρνησης είχε το τελευταίο διήμερο στην Ουάσιγκτον ο πρέσβης της Ελλάδας, Αλέξανδρος Μαλλιάς, με στόχο τη «συστηματική ενημέρωση και αναλυτική καταγραφή» των ελληνικών θέσεων και αντιδράσεων σε ό,τι αφορά τις προτάσεις που κατέθεσε πρόσφατα η Τουρκία για το Κυπριακό.

    Οι επαφές περιελάμβαναν επίσκεψη του κ. Μαλλιά στο Πεντάγωνο, όπου συναντήθηκε με τον υφυπουργό Άμυνας, κ. Εντελμαν, και ενημερώσεις ανώτερων αξιωματούχων στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου και στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

    Στο πλαίσιο της ενημέρωσης, η ελληνική πλευρά υπογράμμισε ότι οι προτάσεις της Άγκυρας δεν είναι καινούργιες, αλλά αποτελούν επανάληψη θέσεων που είχε παρουσιάσει και το Μάιο του 2005. Επισημάνθηκε ότι με αυτές η Τουρκία επιχειρεί να επαναδιαπραγματευθεί το πλαίσιο της σχέσης της με την Ε.Ε. το οποίο, όμως, ήδη αποτέλεσε αντικείμενο μακράς και επίπονης διαπραγμάτευσης κατά το χρονικό διάστημα έως τις 3 Οκτωβρίου, ενώ προβλήθηκε η θέση ότι η Τουρκία δεν έχει συμμορφωθεί με τις δεσμεύσεις που ανέλαβε έναντι της Ε.Ε. όταν συμφωνήθηκε η έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων, και τώρα ουσιαστικά προσπαθεί να αποκλίνει από το κοινοτικό κεκτημένο.

    Ο κ. Μαλλιάς υπενθύμισε ότι η πλήρης ένταξη της Τουρκίας θα προέλθει μόνο ως απόρροια της πλήρους συμμόρφωσής της με τις αρχές της Ε.Ε. και τις υποχρεώσεις που αυτή επιβάλλει. Έθεσε, επίσης, στους συνομιλητές του τις συνεχιζόμενες παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου στο Αιγαίο από τουρκικά μαχητικά, όπως και την ανάγκη επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης και της αναγνώρισης από τις τουρκικές Αρχές της Οικουμενικότητας του Πατριαρχείου.

    [02] ΤΟ 54% ΤΩΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ ΔΕΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΠΟΥΣ

    Λος Άντζελες, 28 Ιανουαρίου 2006 (10:39 UTC+2)

    Οι "Los Angeles Times", δημοσιεύουν πρωτοσέλιδα τα αποτελέσματα σφυγμομέτρησης της ε/φ σε συνεργασία με το Πρακτορείο Bloomberg, την παραμονή της ομιλίας του προέδρου Μπους για την κατάσταση της χώρας την ερχόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με την οποία το 54% των Αμερικανών δεν εγκρίνουν την απόδοσή του, σε σχέση με το 43% που την εγκρίνουν, κάτι που χαρακτηρίζεται ως η χαμηλότερη ποτέ βαθμολόγησή του σε σφυγμομέτρηση των LAT.

    Επίσης το 62% θεωρεί ότι η χώρα οφείλει να αλλάξει πορεία και το 46% δηλώνει ότι σκοπεύει να ψηφίσει Δημοκρατικό υποψήφιο στις εκλογές του προσεχούς Νοεμβρίου, αν και το 48% των ερωτηθέντων εξακολουθεί να πιστεύει στον αγώνα που διεξάγει ο Μπους κατά της τρομοκρατίας και το 50% ότι είναι ισχυρός ηγέτης.

    Τέλος το 59% των Αμερικανών υποστηρίζει την ανανέωση του αντιτρομοκρατικού νόμου Patriot Act και το 51% προτιμά μεγαλύτερη ασφάλεια από την τρομοκρατία από τη διαφύλαξη των πολιτικών του ελευθεριών.

    [03] ΑΕΡΟΓΕΦΥΡΑ ΖΩΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΗΠΑΤΟΣ ΑΠΟ ΤΑ ΙΩΑΝΝΙΝΑ

    Ιωάννινα, 28 Ιανουαρίου 2006 (12:03 UTC+2)

    Αερογέφυρα ζωής στήθηκε τα ξημερώματα από το αεροδρόμιο Ιωαννίνων για να μεταφερθεί στη Θεσσαλονίκη το ήπαρ 65χρονου που έγινε δωρητής οργάνων μετά το θάνατό του από εγκεφαλικό στο νοσοκομείο Χατζηκώστα.

    Με C-130 έφτασαν στα Γιάννενα από τη Θεσσαλονίκη χειρουργοί που παρέλαβαν το μόσχευμα προκειμένου να το μεταμοσχεύσουν σε ασθενή που το είχε απόλυτη ανάγκη.

    Ταυτόχρονα, οδικώς στέλνονταν στην Πάτρα για τον ίδιο σκοπό οι νεφροί του δωρητή ενώ οι κερατοειδείς παρέμειναν στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων για να μεταμοσχευτούν για ασθενείς που βρίσκονται στη λίστα περιμένοντας τα κατάλληλα μοσχεύματα. Η όλη επιχείρηση ολοκληρώθηκε τα ξημερώματα.

    [04] Ο ΑΓΩΝΑΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ

    Σόφια, 28 Ιανουαρίου 2006 (12:00 UTC+2)

    Υπό την προεδρία του πρωθυπουργού της Βουλγαρίας, Στανισλάβ Στανίσεφ, συνεδρίασε το Πολιτικό Συμβούλιο του Υπουργικού Συμβουλίου και συζήτησε την αναγκαιότητα νομοθετικών μεταρρυθμίσεων σε διαφόρους τομείς. Σε συνέντευξη Τύπου, ο Βούλγαρος πρωθυπουργός τόνισε, ότι οι μεταρρυθμίσεις αφορούν στο σύστημα πρόσβασης στα μυστικά έγγραφα του ΝΑΤΟ, τα οικονομικά εγκλήματα, και τα εγκλήματα στο Διαδίκτυο. Η κυβέρνηση θα ετοιμάσει και θα δώσει στους πρέσβεις των χωρών μελών της ΕΕ αναφορά με τα όσα έχει επιτύχει η Βουλγαρία στον αγώνα κατά των ναρκωτικών, της λαθρομετανάστευσης, της παραχάραξης και του λαθρεμπορίου.

    [05] Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΣΥΝΔΕΣΗΣ ΚΑΙ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ ΜΕΤΑΞΥ ΑΛΒΑΝΙΑΣ ΚΑΙ Ε.Ε.

    Τίρανα, 28 Ιανουαρίου 2006 (11:57 UTC+2)

    Η συνέντευξη που παραχώρησε στα Τίρανα ο Πρέσβης της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στα Τίρανα Lutz Saltzman αποτελεί το κύριο θέμα της σημερινής αλβανικής ειδησεογραφίας

    Ο Saltzman δήλωσε μεταξύ των άλλων ότι μέχρι το Καλοκαίρι του 2006 θα υπογραφεί η συμφωνία Σύνδεσης και Σταθερότητας μεταξύ Αλβανίας και Ε.Ε., τονίζοντας ότι οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε θετική πορεία. Επίσης τόνισε ότι στις 18 Φεβρουαρίου του 2006 θα έρθει στα Τίρανα για επίσημη επίσκεψη ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μπαρόσο.

    Αναφερόμενη στη δήλωση του Saltzman για τη επικείμενη επίσκεψη του Μπαρόσο στα Τίρανα, η εφημερίδα Κορριερι σχολιάζει μεταξύ των άλλων ότι «η πρώτη επίσκεψη του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στα Τίρανα αποδεικνύει ένα ξεκάθαρο σινιάλο για τη υποστήριξη της Ε.Ε. προς την Αλβανία για την υπογραφή της συμφωνίας Σύνδεσης και Σταθερότητας».

    Στη συνέχεια ο Saltzman επισήμανε ότι «η αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στα Τίρανα θα προτείνει στις χώρες-μέλη της Ε.Ε. να διευκολύνουν τη χορήγηση θεωρήσεων εισόδου για τους αλβανούς πολίτες». Τόνισε όμως ότι «διευκόλυνση δεν σημαίνει φιλελευθεροποίηση του καθεστώτος για χορήγηση θεωρήσεων εισόδου, πρόκειται απλώς μόνον για διευκόλυνση των διαδικασιών».

    [06] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΘΡΑΚΗΣ - ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ

    Θεσσαλονίκη, 28 Ιανουαρίου 2006 (16:11 UTC+2)

    ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΘΡΑΚΗΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΓΡΑΦΕΙΟ 216 -222, ΔΙΟΙΚΗΤΗΡΙΟ, 54123, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ: www.mathra.gr ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΟ: cond@mathra.gr ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ.: 2310/379.415 - 393- 416 - 214. ΦΑΞ: 2310/379.420- 263.332

    Θεσσαλονίκη, 28 Ιανουαρίου 2006

    ΚΥΡΙΑΚΗ 29/01/06

    ΩΡΑ 20:00

    ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

    Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΘΡΑΚΗΣ

    κ. ΝΙΚΟΣ ΤΣΙΑΡΤΣΙΩΝΗΣ

    ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΒΡΑΙΩΝ ΜΑΡΤΥΡΩΝ ΚΑΙ ΗΡΩΩΝ

    ΤΟΥ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ

    Ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης κ. Νίκος Τσιαρτσιώνης το βράδυ της Κυριακής 29 Ιανουαρίου 2006, απηύθυνε χαιρετισμό στην εκδήλωση για την εθνική ημέρα μνήμης των Ελλήνων Εβραίων μαρτύρων και ηρώων του ολοκαυτώματος, που συνδιοργάνωσαν η Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης, η Νομαρχία Θεσσαλονίκης και το κολέγιο «Ανατόλια», στην Αίθουσα Τελετών του Α.Π.Θ.

    Ο κ. Τσιαρτσιώνης, αφού ευχαρίστησε τους διοργανωτές για την πρόσκληση τόνισε πως «η μεγαλύτερη υπηρεσία που μπορούμε να δώσουμε όλοι μας για τη δημοκρατία και την ειρηνική πορεία της ανθρωπότητας, είναι η διατήρηση της μνήμης και της ιστορικής αλήθειας».

    Μιλώντας για τα χιλιάδες θύματα εκείνης της περιόδου, ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης είπε ότι: «κανείς δε μπορεί και δεν πρέπει να ξεχάσει τους 50.000 Εβραίους Έλληνες πολίτες της πόλης, που οδηγήθηκαν χωρίς επιστροφή στα χιτλερικά στρατόπεδα. Ανεξίτηλες πληγές έχει χαράξει στη μνήμη ο πόνος και το δράμα εκείνων που έμειναν, αλλά και η φρίκη που έζησαν εκείνοι που σώθηκαν».

    Στη συνέχεια ο κ. Τσιαρτσιώνης, αναφερόμενος στο νόημα της ημέρας τόνισε χαρακτηριστικά: «Ας είναι η σημερινή ημέρα, ημέρα αντίστασης σε κάθε φαινόμενο διάκρισης ή ρατσισμού, φαινόμενα που για να αντιμετωπιστούν, χρειάζεται συντονισμένη δράση σε ευρωπαϊκό επίπεδο, στο δρόμο μιας διευρυμένης Ευρώπης των πολιτών και των λαών της».

    Αναφερόμενος μάλιστα στην Ισραηλιτική Κοινότητα της πόλης μας είπε πως «υπέφερε ανεπανόρθωτα από τον αφανισμό σχεδόν του συνόλου των μελών της» και συνέχισε «η Θεσσαλονίκη θρήνησε, τίμησε και τιμά τους Εβραίους αδικοχαμένους πολίτες της, που απέδειξαν με τη στάση τους πόσο αφοσιωμένοι ήταν στο ιερό χρέος της υπεράσπισης της Ελληνικής πατρίδας και της ελευθερίας».

    Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης τίμησε συμβολικά τον κ. Μανώλη Κονιόρδο απονέμοντάς του μια πλακέτα «για τη γενναία του στάση, κατά την περίοδο της γερμανικής κατοχής, να βοηθήσει στη διάσωση της πενταμελούς εβραϊκής οικογένειας Ασαέλ, αψηφώντας τους κινδύνους για τη δική του ζωή», όπως είπε χαρακτηριστικά. ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΟΥ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΘΡΑΚΗΣ

    κ. ΝΙΚΟΥ ΤΣΙΑΡΤΣΙΩΝΗ

    ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΘΡΑΚΗΣ

    κ. ΝΙΚΟΥ ΤΣΙΑΡΤΣΙΩΝΗ

    ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ

    ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΒΡΑΙΩΝ ΜΑΡΤΥΡΩΝ ΚΑΙ ΗΡΩΩΝ

    ΤΟΥ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ

    ΠΟΥ ΟΡΓΑΝΩΝΕΙ Η ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    ΚΑΙ ΤΟ «ΑΝΑΤΟΛΙΑ»

    ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΑΙΘΟΥΣΑ ΤΕΛΕΤΩΝ ΤΟΥ Α.Π.Θ.

    Θεσσαλονίκη, 29 Ιανουαρίου 2006

    ΚΥΡΙΑΚΗ 29/01/06

    ΩΡΑ 20:00

    Σοφολογιότατοι,

    Αξιότιμοι ήρωες του ολοκαυτώματος,

    Αξιότιμοι απόγονοι των μαρτύρων του ολοκαυτώματος,

    Αξιότιμε πρόεδρε της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης κ. Δαυίδ Σαλτιέλ,

    Αγαπητέ νομάρχα κ. Παναγιώτη Ψωμιάδη,

    Αγαπητέ δήμαρχε κ. Βασίλη Παπαγεωργόπουλε,

    Αγαπητέ πρόεδρε του Αμερικανικού Κολεγίου «Ανατόλια» κ. Ρίτσαρντ Τζάκσον,

    Αγαπητέ συγγραφέα κ. Βασίλη Βασιλικέ,

    Εκλεκτοί παριστάμενοι,

    Κυρίες και Κύριοι,

    Σας ευχαριστώ θερμά για την πρόσκληση να παραστώ σ' αυτή την εκδήλωση αλλά και να μοιραστώ μαζί σας αυτές τις στιγμές τιμής και μνήμης στους δικούς σας ανθρώπους, που έφυγαν από τη ζωή, τόσο άδικα, αλλά συνάμα τόσο ηρωικά.

    Είναι αλήθεια ότι αυτά τα γεγονότα έχουν γραφεί στην παγκόσμια ιστορία με τα πιο μελανά χρώματα.

    Κανείς μας δεν πρέπει να ξεχνά, καθώς όλοι οι άνθρωποι έχουν τα ίδια δικαιώματα στη ζωή, την ελευθερία, την αξιοπρέπεια και την ειρήνη.

    Και η διατήρηση της μνήμης και της ιστορικής αλήθειας είναι η μεγαλύτερη υπηρεσία που μπορούμε να δώσουμε όλοι μας για τη δημοκρατία και την ειρηνική πορεία της ανθρωπότητας.

    Κανείς δε μπορεί και δεν πρέπει να ξεχάσει τους 50.000 Εβραίους Έλληνες πολίτες της πόλης, που οδηγήθηκαν χωρίς επιστροφή στα χιτλερικά στρατόπεδα.

    Ανεξίτηλες πληγές έχει χαράξει στη μνήμη ο πόνος και το δράμα εκείνων που έμειναν, αλλά και η φρίκη που έζησαν εκείνοι που σώθηκαν.

    Και όλα αυτά όχι για να διατηρήσουμε το μίσος αλλά για να μην επιτρέψουμε την επανάληψη τέτοιων πράξεων.

    Ημέρες όπως η αποψινή, είναι καλό που μετατρέπονται σε επέτειοι, καθώς την ιστορία δεν πρέπει να την ξεχνάμε, δεν πρέπει να την αποσιωπούμε, ούτε να την υποτιμάμε. Μέσα από αυτή διδασκόμαστε και αποφεύγουμε λάθη του μέλλοντος. Ακόμη, εξασφαλίζουμε τη σταθερότητα και την ειρήνη.

    Είμαστε υποχρεωμένοι να προχωρήσουμε μπροστά.

    Είμαστε υποχρεωμένοι να αποδεχόμαστε τον συνάνθρωπό μας ανεξαρτήτως φύλλου, χρώματος, εθνικότητας, θρησκείας, κοινωνικής τάξης. Δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στους πολίτες. Στον πολιτισμένο κόσμο δεν έχει θέση ο ρατσισμός, η ξενοφοβία, η μισαλλοδοξία και ο πόλεμος. Μοιραζόμαστε όλοι τον ίδιο πλανήτη και έχουμε κοινές ευθύνες, δικαιώματα και υποχρεώσεις.

    Ας είναι η σημερινή ημέρα, ημέρα αντίστασης σε κάθε φαινόμενο διάκρισης ή ρατσισμού, φαινόμενα που για να αντιμετωπιστούν, χρειάζεται συντονισμένη δράση σε ευρωπαϊκό επίπεδο, στο δρόμο μιας διευρυμένης Ευρώπης των πολιτών και των λαών της.

    Η Ελλάδα σταθερά προσηλωμένη στο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμβάλλει σήμερα με όλες της τις δυνάμεις στην επιτυχία αυτού του αγώνα. Χρειάζεται έντονη και διαρκής προσπάθεια για την διατήρηση και τη διεύρυνση του αγαθού της ελευθερίας, της δικαιοσύνης, της ευημερίας και της ισονομίας.

    Κυρίες και Κύριοι,

    Η Ισραηλιτική Κοινότητα της πόλης μας υπέφερε ανεπανόρθωτα από τον αφανισμό σχεδόν του συνόλου των μελών της.

    Η Θεσσαλονίκη θρήνησε, τίμησε και τιμά τους Εβραίους αδικοχαμένους πολίτες της, που απέδειξαν με τη στάση τους πόσο αφοσιωμένοι ήταν στο ιερό χρέος της υπεράσπισης της Ελληνικής πατρίδας και της ελευθερίας.

    Ενδεικτική είναι η αυτοθυσία με την οποία οι απλοί χριστιανοί πολίτες φυγάδευαν, με κίνδυνο της ζωής τους, τους εβραϊκής καταγωγής γείτονές τους κατά τη διάρκεια της κατοχής.

    Ένας από αυτούς τους ανθρώπους ήταν και ο κ. Μανώλης Κονιόρδος, τον οποίο το Υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης τιμά σήμερα, συμβολικά, με ειδική πλακέτα, για τη γενναία του στάση, κατά την περίοδο της γερμανικής κατοχής, να βοηθήσει στη διάσωση της πενταμελούς εβραϊκής οικογένειας Ασαέλ, αψηφώντας τους κινδύνους για τη δική του ζωή. Συγχαρητήρια κύριε Κονιόρδε.

    Οι Θεσσαλονικείς μαζί με τους Εβραϊκής καταγωγής συμπολίτες που έμειναν στην πόλη στον καιρό ειρήνης, αγκαλιασμένοι σήμερα, εργάζονται αρμονικά για την ανάπτυξη που όλοι μαζί οραματιζόμαστε, ευχόμενοι τέτοιες στιγμές να μην ξανάρθουν ποτέ.

    Ολοκληρώνοντας θέλω να δώσω τα συγχαρητήριά μου στο διοικητικό συμβούλιο και τα μέλη της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης για τις πρωτοβουλίες τους, καθώς επίσης για τη γόνιμη και δυναμική παρουσία τους στην πόλη, και να τονίσω ότι από την πλευρά μας ως Υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, θα βρισκόμαστε στο πλευρό της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, που απέδειξε ότι αγαπά και συνεισφέρει τα μέγιστα στην πρόοδο αυτού του τόπου.

    Σας ευχαριστώ,

    Νίκος Τσιαρτσιώνης

    Υπουργός Μακεδονίας - Θράκης


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Saturday, 28 January 2006 - 19:13:29 UTC