Browse through our Interesting Nodes about Greek Art & Culture Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 06-02-08

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΞΑΓΩΓΩΝ-ΟΜΙΛΙΑ Γ. ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗ ΓΙΑ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟ
  • [02] ΝΕΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΣΤΟΝ ΚΑΤΑΛΟΓΟ ΤΩΝ ΥΠΟΚΛΟΠΩΝ
  • [03] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΩΝ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ
  • [04] ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Μ. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥ
  • [05] Η "ΜΑΡΟΥΛΙΝΑ" ΣΤΟ ΤΕΛΛΟΓΛΕΙΟ
  • [06] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
  • [07] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ - ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΥΜΑ-Θ ΤΗΣ
  • [08] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΜΟΥΣΙΚΗ ΒΡΑΔΙΑ ΜΕ ΓΑΛΛΙΚΕΣ ΚΑΙ
  • [09] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΜΟΛΙΕΡΟΣ ΓΙΑ ΜΙΚΡΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ
  • [10] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - Η «ΚΑΤΙΑ ΜΕ ΤΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ» ΚΑΙ
  • [11] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΕΚΘΕΣΗ «ΟΜΟΡΦΕΣ
  • [12] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΕΚΘΕΣΗ
  • [13] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΑΝΟΙΚΤΟΥ
  • [14] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΓΙΑ ΤΟΥΣ
  • [15] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ -ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΙ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ ΓΙΑ

  • [01] ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΞΑΓΩΓΩΝ-ΟΜΙΛΙΑ Γ. ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗ ΓΙΑ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟ

    Αθήνα, 8 Φεβρουαρίου 2006 (13:35 UTC+2)

    "Ολοι αναγνωρίζουμε τις αδυναμίες που έχει το τραπεζικό σύστημα, αλλά σε καμιά περίπτωση δεν θα ενθαρρύνουμε εξελίξεις τέτοιες που θα μειώνουν τον ανταγωνισμό", δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης, κατά τη διάρκεια ομιλία του στο Εθνικό Συμβούλιο Εξαγωγών, το οποίο συνήλθε στο υπουργείο Οικονομίας.

    Ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης είπε ότι το κρίσιμο στοίχημα είναι να σταματήσει η εσωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας και πρόσθεσε ότι "πρέπει να κοιτάμε προς τα έξω".

    Ο κ. Αλογοσκούφης είπε επίσης ότι δεν αρκεί να γίνουμε ανταγωνιστικοί σε όρους κόστους και ότι απαιτείται η συμμετοχή μεγαλύτερου ποσοστού τεχνογνωσίας και ποιότητας, αλλά και ότι πρέπει να προωθηθούν πιο αποτελεσματικοί μέθοδοι για να αυξηθούν οι εξαγωγές.

    Κύριοι στόχοι της εξαγωγικής πολιτικής είναι:

    -Στόχευση σε μεγάλες αγορές του εξωτερικού

    -Συντονισμός όλων των συναρμοδίων φορέων

    -Υποστήριξη της διαφήμισης των ελληνικών προϊόντων στο εξωτερικό.

    Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών δήλωσε με έμφαση ότι πρέπει να γίνει ακόμα πολύ δουλειά προς την κατεύθυνση της αύξησης των εξαγωγών και ότι το πρώτο βήμα ήταν να σταματήσει η αρνητική πορεία των εξαγωγών.

    Για την επίτευξη του στόχου αυτού έγινε συστηματική προσπάθεια από όλους και ειδικότερα από τον Οργανισμό Προώθησης Εξαγωγών. Το 2004 δεν πραγματοποιήθηκε καμιά επιχειρηματική αποστολή, ενώ για το 2005 πραγματοποιήθηκαν 16 και για το 2006 έχουν προγραμματισθεί 31 επιχειρηματικές αποστολές.

    Πάντως, ο κ. Αλογοσκούφης κάλεσε το Εθνικό Συμβούλιο Εξαγωγών να αποφασίσει ένα "Εθνικό Πρόγραμμα Επιχειρηματικών Αποστολών" προκειμένου να μην υπάρχει πολυδιάσπαση στο θέμα αυτό. Ο κ. Αλογοσκούφης αναφέρθηκε και στα επιτεύγματα της ελληνικής οικονομίας λέγοντας ότι υπάρχει το πλαίσιο ώστε να συνεχιστούν οι προσπάθειες για αύξηση των εξαγωγών.

    [02] ΝΕΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΣΤΟΝ ΚΑΤΑΛΟΓΟ ΤΩΝ ΥΠΟΚΛΟΠΩΝ

    Αθήνα, 8 Φεβρουαρίου 2006 (09:21 UTC+2)

    Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Γ. Βουλγαράκης έδωσε στη δημοσιότητα τα ονόματα δέκα ακόμα προσώπων - πέραν των δημοσιευμένων - που παρακολουθούνταν μέσω του δικτύου της Vodafon. Στο πλαίσιο ενημέρωσης της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής, ο κ. Βουλγαράκης είπε ότι πρόκειται για υψηλόβαθμα στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας που κατείχαν υπηρεσιακές συσκευές.

    Συγκεκριμένα, περιλαμβάνονται ο κ. Φ. Νασιάκος πρώην αρχηγός της ΕΛΑΣ, ο κ. Γ. Αγγελάκος νυν αρχηγός της ΕΛΑΣ, ο κ. Αν. Δημοσχάκης προϊστάμενος επιτελείου Αρχηγείου ΕΛΑΣ, ο κ. Β. Κωνσταντινίδης διευθυντής διεύθυνσης ασφάλειας Ολυμπιακών Αγώνων, ο κ. Γ. Μητρόπουλος επιτελάρχης, ο κ.Δ. Γαλίκας ταξίαρχος της αντιτρομοκρατικής, ο κ.Γ. Γαλιάτσος διευθυντής ασκήσεων Ολυμπιακών Αγώνων, ο κ. Στ. Σύρρος πρώην επικεφαλής της Αντιτρομοκρατικής, ο κ. Ευστρ. Κυριακάκης διευθυντής Εγκληματολογικού καθώς και το τηλέφωνο του αυτοκινήτου του διοικητή της ΕΥΠ.

    Ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης επανέλαβε ότι η απομάκρυνση από τη Vodafone του λογισμικού των «συνακροάσεων» αφαίρεσε τη δυνατότητα από τις κρατικές υπηρεσίες να εντοπίσουν τα σημεία υποκλοπών, σημείωσε, ωστόσο, ότι τα αντίγραφα του λογισμικού που παραδόθηκαν στις εισαγγελικές αρχές «μπορούν να αναλυθούν» ώστε να προσκομιστούν νέα στοιχεία.

    Aπαντώντας στην κριτική για το χρονικό διάστημα που απαιτήθηκε έως ότου δημοσιοποιηθεί η υπόθεση, ο κ. Βουλγαράκης είπε ότι η ΕΛΑΣ έπρεπε να εξετάσει χιλιάδες κλήσεις που έγιναν ανά την επικράτεια, αλλά και σε γειτονικές χώρες.

    Σε ερώτηση της βουλευτού του ΚΚΕ Λιάνας Κανέλλη για το πόσοι πολίτες παρακολουθήθηκαν στο πλαίσιο της αστυνομικής έρευνας, ο κ. Βουλγαράκης επιφυλάχθηκε να δώσει ακριβή απάντηση, αλλά μετά από δεύτερη σχετική ερώτηση εκτίμησε ότι ήταν πάνω από 500.

    Παράλληλα, ο κ. Βουλγαράκης είπε ότι η ΕΥΠ είχε τη δυνατότητα παρακολούθησης μόνο σταθερών τηλεφώνων και ότι τώρα προωθείται η αγορά συστήματος παρακολούθησης και κινητών τηλεφώνων.

    Αναφερόμενος στην αυτοκτονία του Κ. Τσαλικίδη είπε ότι βρέθηκε από τους γονείς του κρεμασμένος με βρόχο, ότι η πόρτα ήταν κλειδωμένη και τα κλειδιά ήταν σε γραφείο στο χολ, και ότι οι γονείς του, όταν τον "ξεκρέμασαν" ειδοποίησαν το αστυνομικό τμήμα Κολωνού. Η υπόθεση δεν αντιμετωπίστηκε από την αστυνομία ως κοινή περίπτωση αυτοκτονίας, είπε ο κ. Βουλγαράκης, προσθέτοντας ότι το υλικό της προανάκρισης υποβλήθηκε στην εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών και όχι στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών κ. Παπαγγελόπουλο.

    Ο υπουργός Δικαιοσύνης Αν. Παπαληγούρας διέψευσε τα ρεπορτάζ δύο τηλεοπτικών σταθμών ότι ήρθε σε διάσταση με τον κ. Βουλγαράκη για το θέμα της αυτοκτονίας. Αναφέρθηκα σε ερωτήματα που παραμένουν, τα οποία δεν έχουν να κάνουν με την αστυνομική έρευνα, αλλά με τη δικαστική έρευνα της υπόθεσης, είπε ο κ. Παπαληγούρας.

    Στην κριτική για τη μη ενημέρωση της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών, ο κ. Παπαληγούρας τόνισε ότι δεν μπορούσε να ανταποκριθεί στα καθήκοντά της, καθώς δεν είχε αποκτήσει τα αναγκαία μέσα. Όσο για τη μη ενημέρωση και άλλων προσώπων, όπως ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου, ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ κ.ά., είπε ότι η κυβέρνηση ήθελε να αντιμετωπίσει ως απόρρητη την υπόθεση και ο χειρισμός της να γίνει με μυστικότητα και από τον ελάχιστο δυνατό αριθμό ανθρώπων.

    Ο Υπουργός Δικαιοσύνης κ.Παπαληγούρας περίγραψε την υπόθεση ως ένα δύσοσμο σκάνδαλο υποκλοπών που αφορά την εθνική ασφάλειά μας, ενώ στηλίτευσε τη στάση του ΠΑΣΟΚ που -όπως είπε- προσπαθεί να εμφανίσει την κυβέρνηση περίπου ως δράστη, όταν βασικός στόχος των υποκλοπών ήταν ο πρωθυπουργός και κορυφαίοι υπουργοί.

    Ο κ.Παπαληγούρας είπε ότι η εξέταση διήρκησε πάνω από δέκα μήνες καθώς έπρεπε να ελεγχθούν χιλιάδες πολίτες, ένα έργο που ήταν «πολύπλοκο και δυσχερές».

    Στην ερώτηση για το διάστημα που μεσολάβησε μεταξύ της «ανακάλυψης» των υποκλοπών από τη Vodafone έως την ενημέρωση της κυβέρνησης, ο κ. Παλαληγούρας αναφέρθηκε στην ενημέρωση του ιδίου από τον κ. Κορωνιά -παρουσία του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Δ. Λινού- στις 11 Μαρτίου, κατά την οποία, όπως είπε, το ηγετικό στέλεχος της εταιρείας έδωσε «συγκεχυμένες απαντήσεις».

    Ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ Μ. Έβερτ είπε ότι ο κ. Κορωνιάς έπρεπε να είναι προφυλακισμένος και ότι δεν μπορεί να είναι πάνω από τους νόμους και τη Βουλή.

    Από την πλευρά του, ο τέως πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης είπε ότι ο κ. Κορωνιάς δεν μπορούσε να αποφύγει την ενημέρωση της κυβέρνησης μετά την αυτοκτονία του Κ. Τσαλικίδη και ότι εάν ο διευθύνων της Vodafon ήταν στον Κορυδαλλό, θα άρχιζε να «κελαηδάει». Εάν φύγει στο εξωτερικό, ποιος θα ευθύνεται, αναρωτήθηκε ο κ. Κακλαμάνης.

    Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος έκανε λόγο για διαπλοκή της κυβέρνησης με τις εισαγγελικές αρχές και υποστήριξε ότι αποτελεί ποινικό αδίκημα η μη ενημέρωση της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών.

    Δηλώσεις κυβερνητικού εκπρόσωπου

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ. Ρουσόπουλος απαντώντας σε ερωτήσεις για το θέμα των υποκλοπών υπογράμμισε ότι "η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή παρέπεμψε το θέμα στη δικαιοσύνη".

    "Δεν υπάρχουν άλλοι θεσμικοί τρόποι λειτουργίας του πολιτεύματος. Εμείς ακολουθήσαμε τη θεσμική τάξη", σημείωσε.

    Ο κ. Ρουσόπουλος διευκρίνισε επίσης ότι χθες δεν παρέπεμψε ορθά στον Κανονισμό της Βουλής όταν επεξηγούσε τη θέση της κυβέρνησης περί της σύστασης της Εξεταστικής Επιτροπής για το ζήτημα.

    Ο εκπρόσωπος ανέφερε ότι η πρωτοβουλία της κυβέρνησης για τη σύσταση της Επιτροπής προέβλεπε την πρωθύστερη ολοκλήρωσης της δικαστικής έρευνας, διότι, όπως σημείωσε, "όπως από την περίοδο της αντιπολίτευσης έχουμε πλειστάκις δηλώσει, οφείλουμε να αφήνουμε απερίσπαστη τη δικαιοσύνη να ολοκληρώνει χωρίς προσκόμματα το έργο της".

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αποσαφήνισε ότι η παραπομπή στον Κανονισμό της Βουλής ήταν φραστικό λάθος, ενώ σε παρεπόμενη ερώτηση διευκρίνισε ότι "δεν υπάρχει νομικό κώλυμα", αλλά η ΝΔ εκτιμά ότι κατά την ταυτόχρονη εξέλιξη των δύο διαδικασιών "θα μπορούσε να υπάρξει πρόβλημα περισπασμού".

    Σε ερώτηση σχετική με την ενημέρωση που είχε η κυβέρνηση από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Vodafone Γ. Κορωνιά για την υπόθεση του αυτόχειρα, ο εκπρόσωπος υπενθύμισε παλαιότερη δήλωσή του, σύμφωνα με την οποία "παρουσία του υπουργού Δικαιοσύνης και του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ο κ.Κορωνιάς αναφέρθηκε και σε αυτό το θέμα" και προσέθεσε πως ακολούθησε "ενδελεχής έρευνα από τις αστυνομικές αρχές".

    Εξάλλου, σε ερώτηση περί της ανακοίνωσης της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (στην οποία σημειώνεται ότι στο α΄εξάμηνο του 2004 έγιναν 500 και πλέον παρακολουθήσεις για διάφορους λόγους) και περί του λογισμικού που εξυπηρετούσε αυτή τη λειτουργία, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι αυτή η διαδικασία "γινόταν νόμιμα".

    Σε άλλη συναφή ερώτηση, ο κ. Ρουσόπουλος επανέλαβε ότι "εφόσον κριθεί ότι υπάρχει κενό στο θεσμικό μας πλαίσιο (για το θέμα των υποκλοπών), η κυβέρνηση θα εγκύψει στο θέμα για την ενίσχυση του πλαισίου", υπενθυμίζοντας ότι το συγκεκριμένο περιστατικό αποτέλεσε την "εξαίρεση του κανόνα" την οποία η κυβέρνηση "έδωσε στη δημοσιότητα".

    Απάντηση σε στελέχη του ΠΑΣΟΚ

    "Δεν υπάρχει δικαιοσύνη a la carte, όπως την εννοεί το ΠΑΣΟΚ", δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ. Ρουσόπουλος απαντώντας σε ερώτηση σχετική με δηλώσεις στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την "καθυστέρηση που επέδειξε η δικαιοσύνη στην εκκίνηση των ερευνών".

    "Το ΠΑΣΟΚ χθες επιτέθηκε εναντίον δικαστικών λειτουργών, ενώ προ ολίγων βδομάδων είχε μιλήσει για «επίθεση εναντίον της δικαιοσύνης» όταν στέλεχος της ΝΔ είχε εκφράσει προσωπικές κρίσεις για δικαστικό λειτουργό.Το ΠΑΣΟΚ αλλού μιλά για «έγκληση» προς τη δικαιοσύνη και αλλού για «επίθεση» κατά της δικαιοσύνης. Τα δύο μέτρα και δύο σταθμά δεν με βρίσκουν σύμφωνο και ο κ.Παπανδρέου δεν έχει ακόμη αποδοκιμάσει τα στελέχη του, που επιτέθηκαν βάναυσα και με άθλιους υπαινιγμούς εναντίον λειτουργών της δικαιοσύνης. Για όλα αυτά ο κ.Παπανδρέου έκανε ότι δεν κατάλαβε. Το ΠΑΣΟΚ παραμένει το ίδιο -οι εποχές αλλάζουν, τα πρόσωπα στην ηγεσία του αλλάζουν, η θεωρία αλλάζει, η ουσία όμως παραμένει η ίδια. Εμείς, δεν σχολιάζουμε τη λειτουργία της δικαιοσύνης ή τους λειτουργούς της", δήλωσε ο κ. Ρουσόπουλος.

    Σε συναφή ερώτηση,ο κ. Ρουσόπουλος παρατήρησε ότι "η κρίση που έγινε από τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ προς τους λειτουργούς της δικαιοσύνης, ήταν ότι δεν έκαναν καλά τη δουλειά τους. Τι τους χρεώνουν λοιπόν; ΄Ελλειψη ικανότητας ή άλλου είδους σκοπιμότητες; Σε κάθε περίπτωση είναι άθλιοι οι υπαινιγμοί τους και αυτό το αντιλαμβάνονται οι πολίτες".

    Υπενθυμίζουμε ότι, χθες και σήμερα, με δηλώσεις του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ.Παπανδρέου ζήτησε την παραίτηση των υπουργών που έχουν αρμοδιότητα στα θέματα των υποκλοπών, ενώ άλλα στελέχη του κόμματος αμφισβήτησαν ευθέως την αξιοπιστία του εισαγγελέα πρωτοδικών Αθηνών Δ. Παπαγγελόπουλου, όπως ο Θόδωρος Πάγκαλος, που ζήτησε την αντικατάστασή του.

    [03] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΩΝ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

    Αθήνα, 8 Φεβρουαρίου 2006 (13:36 UTC+2)

    Στην ανασφάλεια των πολιτών την οποία δημιουργεί η πολιτική της κυβέρνησης, αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου, μιλώντας κατά την έναρξη της συνεδρίασης του Συντονιστικού Οργάνου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος.

    Ο κ. Παπανδρέου, ο οποίος συμπληρώνει σήμερα δυο χρόνια από την ανάδειξή του στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, τόνισε ότι η κυβέρνηση Καραμανλή επιτείνει την ανασφάλεια του Ελληνα πολίτη, δεν προστατεύει το εισόδημά του, τα δημοκρατικά δικαιώματα, τους δημοκρατικούς θεσμούς και δεν διασφαλίζει σωστή και εύρυθμη λειτουργία των θεσμών.

    Κάθε φορά που μιλούν οι υπουργοί, πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου, αναφερόμενος στην υπόθεση των υποκλοπών επιβεβαιώνονται οι υποψίες ότι συγκαλύπτεται η αλήθεια, ενώ επεσήμανε τις αντιφάσεις στις οποίες υπέπεσαν, όπως είπε, οι υπουργοί στη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

    Τόνισε, ότι το ΠΑΣΟΚ ζητεί να αποκαλυφθεί όλη η αλήθεια και πρόσθεσε ότι πέραν των νομικών πτυχών της υπόθεσης υπάρχουν τεράστιες πολιτικές ευθύνες τόσο στον πρωθυπουργό όσο και στους αρμόδιους υπουργούς.

    Μεγάλες είναι οι ευθύνες, του πρωθυπουργού, πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και στα μεγάλα προβλήματα, όπως η ανεργία, η ακρίβεια και η μείωση των εισοδημάτων.

    Ο κ. Καραμανλής τόνισε ασχολείται με τον ανασχηματισμό μιας κυβέρνησης, η οποία επί μήνες βρίσκεται σε ανασχηματισμό και φαίνεται πως αυτή είναι η πρώτη του προτεραιότητα.

    Αντίθετα, τόνισε ότι προτεραιότητα για το ΠΑΣΟΚ είναι τα προβλήματα του πολίτη, η οικονομία, η επίθεση στο εισόδημα και η λάθος πορεία της χώρας διεθνώς.

    Ο κ. Παπανδρέου, τόνισε ότι τα δυο χρόνια που πέρασαν από την ανάληψη της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ από τον ίδιο, το Κίνημα έχει κάνει άλματα και αυτό οφείλεται στη συλλογική προσπάθεια.

    Και κατέληξε, υπογραμμίζοντας ότι υπάρχει άλλος δρόμος τον οποίο το ΠΑΣΟΚ θα ακολουθήσει μαζί με τους πολίτες σε μια νικηφόρα πορεία.

    [04] ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Μ. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥ

    Αθήνα, 8 Φεβρουαρίου 2006 (18:58 UTC+2)

    Στα θέματα της Παιδείας, την αξιολόγηση των πανεπιστημίων, τα ιδιωτικά πανεπιστήμια και τις σχέσεις Εκκλησίας και Κράτους, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων η υπουργός Παιδείας, Μαριέττα Γιαννάκου, σε συνέντευξη εφ΄ όλης της ύλης που έδωσε σήμερα, προσκεκλημένη της Ενώσεως Ανταποκριτών Ξένου Τύπου.

    Στην εναρκτήρια ομιλία της η υπουργός τόνισε ότι «θέλουμε μια Παιδεία που θα ολοκληρώνει τον άνθρωπο» και ότι η κυβέρνηση έχει ως επίκεντρο την Παιδεία και τον Πολιτισμό.

    Ανακοίνωσε ότι τον Ιούνιο θα έρθει στη δημοσιότητα η πρόταση για το νόμο-πλαίσιο για τα πανεπιστήμια.

    Στη συνέχεια, απαντώντας σε ερωτήσεις, αναφέρθηκε και στο θέμα του ανασχηματισμού, λέγοντας χαρακτηριστικά:

    «Δεν έχω την αίσθηση ότι δεν είμαι εγώ που θα κάνω το νόμο-πλαίσιο τον Ιούνιο. Αλλά από κει και πέρα, ο ανασχηματισμός είναι υπόθεση του πρωθυπουργού και κανενός άλλου. Ο πρωθυπουργός δεν έχει συζητήσει με κανέναν τέτοια ζητήματα και εγώ, επειδή είμαι πολλά χρόνια στην πολιτική και δεν εξαρτώμαι από την καρέκλα μου, δεν ενδιαφέρομαι καθόλου αν ο πρωθυπουργός μου πει αύριο ότι μπορώ να φύγω, παρά μόνο για ένα, να εφαρμόζεται το κυβερνητικό πρόγραμμα όπως πρέπει, ανεξάρτητα από το ποιος θα είναι».

    Η υπουργός αναφέρθηκε και στα ιδιωτικά πανεπιστήμια, λέγοντας ότι και αυτά που θα μπορούν να λειτουργήσουν μετά την αναθεώρηση του Συντάγματος, θα λειτουργήσουν κάτω από προδιαγραφές και αυστηρά κριτήρια. Κριτήρια θα υπάρχουν και στην εισαγωγή, με ενιαίες εξετάσεις, ή άλλα κριτήρια που θα θέσουν τα ίδια τα πανεπιστήμια. Επισήμανε, ωστόσο, με έμφαση ότι η ανώτατη εκπαίδευση είναι πάντα εθνική αρμοδιότητα.

    Για την αξιολόγηση των πανεπιστημίων, η υπουργός ήταν κατηγορηματική, λέγοντας ότι «η αξιολόγηση θα γίνει πάση θυσία».

    Η υπουργός τόνισε ακόμη ότι μελετάται η αύξηση του αριθμού των υποτροφιών που θα χορηγούνται.

    Σχετικά με τις χαμηλές χρηματοδοτήσεις για τις οποίες κατηγορούν δάσκαλοι και καθηγητές την κυβέρνηση, και γι' αυτό προχωρούν σε κινητοποιήσεις, η υπουργός εκτίμησε ότι δεν θα έχουν επιτυχία οι κινητοποιήσεις αυτές, διότι η πλειοψηφία των εκπαιδευτικών κατανοούν τις αλλαγές που προωθούνται και υπάρχει συναίνεση.

    Όσο για τις πιστώσεις, η κ. Γιαννάκου, επανέλαβε ότι η κυβέρνηση έχει μιλήσει για τη διάθεση του 5% στην Παιδεία. Όμως -πρόσθεσε- "δεν ευθυνόμαστε εμείς για την οικονομική κατάσταση του τόπου, άλλωστε καταβάλλεται μεγάλη προσπάθεια, την οποία κατανοούν οι εκπαιδευτικοί".

    Όσον αφορά το θέμα των εισαγωγικών εξετάσεων, η υπουργός επισήμανε μεταξύ άλλων ότι ήδη το υπουργείο Παιδείας έκανε την πρώτη κίνηση. Μετέφερε τις εξετάσεις στην Γ' Λυκείου. "Και κάναμε πολύ καλά, γιατί το Λύκειο είχε συμπαρασυρθεί ολόκληρο και αντί να παρέχει τις βασικές γνώσεις είχε συμπαρασυρθεί από τις εξετάσεις".

    Η υπουργός τόνισε ότι τα παιδιά δεν πρόκειται να αιφνιδιαστούν και σε κάθε περίπτωση θα έχουν μπροστά τους τρία χρόνια για να προετοιμαστούν.

    Σε ερώτηση αν θα γίνει τέμενος στην Αθήνα, η υπουργός είπε ότι μελετάται το θέμα. Ωστόσο -πρόσθεσε- απαιτείται ακόμα διάλογος. "Ξέρω -τόνισε- ότι σε μερικά ζητήματα προχωρούμε όχι με πολύ μεγάλα βήματα. Το ίδιο συμβαίνει και στις μουσουλμανικές χώρες σε σχέση με τον Χριστιανισμό. Αλλά είμαστε σε μια εποχή που πρέπει να ενισχυθεί ο διαπολιτισμικός διάλογος και ο διαθρησκευτικός, και αυτό η ορθόδοξη εκκλησία το κάνει και εδώ, και σε οικουμενικό επίπεδο".

    Απαντώντας σε ερώτηση για τα σκίτσα που έχουν ως θέμα τον Μωάμεθ, η υπουργός τόνισε και πάλι την ανάγκη του διαλόγου, ιδιαίτερα στην περίπτωση που η άλλη πλευρά δεν έχει την αίσθηση του χιούμορ.

    Επίσης, αναφέρθηκε και στο θέμα των σχέσεων με την Εκκλησία. «Δεν βλέπω κανένα διαζύγιο», είπε η υπουργός, τονίζοντας την καλή συνεργασία και σχέση με τους εκκλησιαστικούς παράγοντες και υπενθυμίζοντας ότι τώρα λειτουργεί επιτροπή για τον εκσυγχρονισμό της εκκλησιαστικής δικαιοσύνης, ενώ για την καύση των νεκρών, υπενθύμισε την τροπολογία που αναφέρεται στο θέμα, αλλά για τους ετεροδόξους και όχι τους ορθοδόξους.

    Ακόμη η υπουργός είπε ότι θα γκρεμιστούν 44 σχολεία, τα οποία έχουν στα υλικά ανοικοδόμησής τους αμίαντο, ενώ αναφέρθηκε και στο θέμα των σχολικών εκδρομών, λέγοντας ότι αναβαθμίζεται το πλαίσιο διοργάνωσής τους.

    Τέλος, αναφέρθηκε στην αναβάθμιση των ελληνικών σπουδών, σε ολόκληρο τον κόσμο, υπενθυμίζοντας ότι σε πολλές χώρες λειτουργούν έδρες ελληνικών σπουδών, ενώ ανακοίνωσε ότι προγραμματίζει επίσκεψη στην Κίνα.

    [05] Η "ΜΑΡΟΥΛΙΝΑ" ΣΤΟ ΤΕΛΛΟΓΛΕΙΟ

    Θεσσαλονίκη, 8 Φεβρουαρίου 2006 (11:34 UTC+2)

    Την έκθεση "Μαρουλίνα: Μία πρωτοπόρος του ελληνικού κοσμήματος. Σοφία Θανοπούλου (1908-1997) θα φιλοξενήσει από τις 17 Φεβρουαρίου έως τις 16 Απριλίου το Τελλόγλειο Ιδρυμα.

    Η έκθεση είχε παρουσιαστεί πέρσι στο μουσείο Μπενάκη και σε αυτή παρουσιάζονται πάνω από 80 κοσμήματα και αντικείμενα που φιλοτέχνησε από τη δεκαετία του 1940 έως και τα τέλη του '80 η Σοφία Θανοπούλου, γνωστή με το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο Μαρουλίνα.

    Αυτοδίδακτη καλλιτέχνης, συνδύαζε ευτελή και ακριβά υλικά (κοχύλια, χάνδρες, δέρμα, χρυσό κορδόνι, μαργαριτάρια, γιούσουρι και κοράλλι, πολύτιμες και ημιπολύτιμες πέτρες, ασήμι και χρυσό κ.α.) στις δημιουργίες της που αποτέλεσαν σταθμό στην ιστορία του ελληνικού κοσμήματος.

    Το 1954 άνοιξε το περίφημο "Μαγαζάκι της Μαρουλίνας" στη Μύκονο, όπου πελάτες ήταν πολλοί διάσημοι Ελληνες και ξένοι καλλιτέχνες.

    Η έκθεση θα λειτουργεί καθημερινά και η είσοδος είναι 3 ευρώ και 1,5 (φοιτητικό).

    [06] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

    Κοζάνη, 8 Φεβρουαρίου 2006 (19:44 UTC+2)

    Με απόφαση του Νομάρχη Κοζάνης κ. Ιορδάνη Ανδρεάδη, την Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2006, τα σχολεία της Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης του Νομού Κοζάνης θα λειτουργήσουν κανονικά.

    [07] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ - ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΥΜΑ-Θ ΤΗΣ ΑΡΜΟΔΙΑΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΦΥΤΟΦΑΡΜΑΚΩΝ ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟΥ "ΔΙΑΝΑ" - ΥΠΕΓΡΑΦΗ Η ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ

    Θεσσαλονίκη, 8 Φεβρουαρίου 2006 (16:14 UTC+2)

    Συνήλθαν το πρωί της Τετάρτης 8-2-06 στο ΥΜΑ-Θ, σε τακτική σύσκεψη, τα μέλη της επιτροπής παρακολούθησης και συντονισμού των φορέων για την απομάκρυνση και καταστροφή των φυτοφαρμάκων του πρώην εργοστασίου «ΔΙΑΝΑ».

    Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης έγινε ενημέρωση για τις μέχρι σήμερα ενέργειες προς την κατεύθυνση αυτή.

    Η προγραμματική σύμβαση, μεταξύ των υπουργείων Μακεδονίας - Θράκης, Περιβάλλοντος - Χωροταξίας & Δημοσίων Έργων και Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων που υπεγράφη από τους τρεις υπουργούς θα αποσταλεί στη Νομαρχία Θεσσαλονίκης, η οποία θα αναλάβει την υλοποίηση του όλου έργου.

    [08] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΜΟΥΣΙΚΗ ΒΡΑΔΙΑ ΜΕ ΓΑΛΛΙΚΕΣ ΚΑΙ ΙΣΠΑΝΙΚΕΣ ΜΕΛΩΔΙΕΣ

    Θεσσαλονίκη, 8 Φεβρουαρίου 2006 (13:58 UTC+2)

    Μεθαύριο (Παρασκευή) 10 Φεβρουαρίου, στις 21:00, στο Θέατρο του Βαφοπούλειου Πνευματικού Κέντρου, θα πραγματοποιηθεί μουσική βραδιά με τη λυρική σοπράνο - κολορατούρα Τιτίκα Μαραγκούλα - Σαμέλη και τον πιανίστα Σπύρο Μοσχόπουλο σε γαλλικές και ισπανικές μελωδίες.

    Η εκδήλωση διοργανώνεται σε συνεργασία με το Σύλλογο «Φίλοι του Βαφοπούλειου Πνευματικού Κέντρου». Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

    [09] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΜΟΛΙΕΡΟΣ ΓΙΑ ΜΙΚΡΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ

    Θεσσαλονίκη, 8 Φεβρουαρίου 2006 (13:56 UTC+2)

    Μεθαύριο (Παρασκευή) 10 Φεβρουαρίου, στις 10:00, στην Παιδική Βιβλιοθήκη του Βαφοπούλειου, η θεατρολόγος-συγγραφέας Ελευθερία Μπάκα, θα παρουσιάσει σε παιδιά της Γ' και Δ' τάξης του Δημοτικού το έργο «Γιατρός με το στανιό» του Μολιέρου και θα ακολουθήσει θεατρικό παιχνίδι. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

    [10] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - Η «ΚΑΤΙΑ ΜΕ ΤΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ» ΚΑΙ «ΤΟ ΜΑΓΙΚΟ ΠΟΥΚΑΜΙΣΟ»

    Θεσσαλονίκη, 8 Φεβρουαρίου 2006 (13:55 UTC+2)

    Αύριο (Πέμπτη) 9 Φεβρουαρίου, στις 10:00, στην Παιδική Βιβλιοθήκη του Βαφοπούλειου, η «Κάτια με τα παραμύθια» θα αφηγηθεί το παραμύθι της «Το μαγικό πουκάμισο» σε παιδιά νηπιαγωγείου και δημοτικού. Θα ακολουθήσει θεατρικό παιχνίδι και αναπαράσταση κάποιων σκηνών του παραμυθιού από τα ίδια τα παιδιά. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

    [11] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΕΚΘΕΣΗ «ΟΜΟΡΦΕΣ ΠΙΝΕΛΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΡΙΑ» ΣΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 8 Φεβρουαρίου 2006 (13:54 UTC+2)

    Συνεχίζεται στην Δημοτική Πινακοθήκη μέχρι 12 Φεβρουαρίου, η έκθεση με τίτλο «Όμορφες πινελιές από τη Συρία».

    Η έκθεση περιλαμβάνει περίπου 100 έργα ζωγραφικής και γλυπτικής καταξιωμένων Συρίων καλλιτεχνών. Η χώρα της Συρίας με το πλούσιο πολιτιστικό υπόβαθρο διαθέτει και σήμερα αξιόλογο έργο στον τομέα του Πολιτισμού, εκπροσωπούμενη από τους δημιουργούς και εκφραστές της σύγχρονης Συριακής Τέχνης.

    Η έκθεση πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Ίδρυμα Μεσογειακής Συνεργασίας και την Αναπληρωτή Πρόεδρο Βίκυ Πανταζοπούλου, τον Υπουργό της Συρίας Δρ. Mohmoud Al Sayed και την Πρέσβειρα της Συρίας στην Αθήνα Souad M. Al Ayoubi.

    [12] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΕΚΘΕΣΗ «CHINCHORRO» ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΤΕΡΕΣ ΜΟΥΜΙΕΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΣΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 8 Φεβρουαρίου 2006 (13:52 UTC+2)

    Συνεχίζεται στη Δημοτική Πινακοθήκη μέχρι 28 Φεβρουαρίου η έκθεση με τίτλο «ΤΣΙΝΤΣΟΡΡΟ - ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΤΕΡΕΣ ΜΟΥΜΙΕΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ».

    Η Έκθεση αναφέρεται στον προκολομβιανό πολιτισμό Chinchorro (Τσιντσόρρο) που άκμασε στην έρημο Ακατάμα της Χιλής, τους ιστορικούς αρχαιολογικούς τόπους της χώρας που έχουν ανακηρυχθεί ως Παγκόσμια Πολιτιστική Κληρονομιά από την ΟΥΝΕΣΚΟ στη Χιλή (στην έρημο Ακατάμα ήκμασε ο πολιτισμός Τσιντσόρρο πριν από 9.000 χρόνια).

    Η Έκθεση περιλαμβάνει:

    Μούμιες αντίγραφα που δημιούργησαν αρχαιολόγοι του Πανεπιστημίου του Ταραπακά και οι οποίες θα εκτεθούν σε ειδικά διαμορφωμένες βιτρίνες, καθώς και πλούσιο φωτογραφικό υλικό σχετικά με τον πολιτισμό του Τσιντσόρρο που αναπτύχθηκε στη Βόρεια Χιλή περίπου 7.000 π.Χ. κατά μήκος της άγονης ακτής της ερήμου Ακατάμα, της πιο ξηρής ερήμου στον κόσμο.

    Φωτογραφικό υλικό Χιλιανών τόπων που έχουν ανακηρυχθεί Παγκόσμια Πολιτιστική Κληρονομιά από την ΟΥΝΕΣΚΟ, όπως το Νησί του Πάσχα, οι ξύλινες εκκλησίες του 18ου αιώνα του νησιού Chiloe (Τσιλόε), η πόλη Βαλπαράισο, καθώς και η εγκατάσταση εξαγωγής νίτρου (19ος- 20ος αιώνας ) που βρίσκονται στην Έρημο Ακατάμα.

    Φωτογραφίες και προβολή σλάιντς από ένα σημαντικό αριθμό αστρονομικών ανακαλύψεων και μερικές από τις εντυπωσιακότερες φωτογραφίες του ουρανού που έχουν επιτευχθεί χάρη στα περίφημα τηλεσκόπια της ερήμου Ακατάμα, υλικό που έχει συγκεντρώσει η αστροφυσικός Δρ. Ελένη Χατζηχρήστου, η οποία εργάστηκε επί σειρά ετών στη Χιλή. Αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο οι Ευρωπαϊκές χώρες όσο και οι ΗΠΑ έχουν ιδρύσει πολλά από τα σημαντικότερα αστεροσκοπεία τους στην Ακατάμα, που θεωρείται ότι έχει τον καθαρότερο ουρανό στον πλανήτη μας.

    Η έκθεση πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Προξενείο της Χιλής στη Θεσσαλονίκη και τον Επίτιμο Πρόξενο Δρ. Ρήγα Τζελέπογλου.

    [13] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΑΝΟΙΚΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 8 Φεβρουαρίου 2006 (13:50 UTC+2)

    Συνεχίζεται ο θεσμός του Ανοιχτού Πανεπιστημίου του Δήμου Θεσσαλονίκης με τη συμμετοχή ανθρώπων κάθε ηλικίας και μορφωτικού επιπέδου που επιζητούν την επιμόρφωση στους τομείς :

    ? Διοίκηση και Οικονομία

    ? Ιατρική - Βιολογία - Ψυχολογία, AIDS

    ? Ιστορία - Αρχαιολογία - Τέχνη

    ? Νομική.

    ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ :

    Σήμερα (Τετάρτη) 8 Φεβρουαρίου, στις 20:00, στην Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών (Εθνικής Αμύνης 4), ο αναπληρωτής καθηγητής του τμήματος της ιατρικής του ΑΠΘ, Τάσος Κουράκης, θα δώσει διάλεξη στους ενδιαφερόμενους του τμήματος της Ιατρικής-Βιολογίας με θέμα: «Γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα και καταναλωτές».

    Αύριο (Πέμπτη) 9 Φεβρουαρίου, στις 19:30, στο τμήμα της Νομικής θα πραγματοποιηθεί διάλεξη στην αίθουσα διαλέξεων του Κέντρου Ιστορίας από την λέκτορα ιστορίας Ελληνικού και Ρωμαϊκού Δικαίου του τμήματος της Νομικής του ΑΠΘ, Σοφία Τζωρτζάκη - Τζαρίδη, η οποία θα αναφερθεί στο θέμα: «Αεροπορικές μεταφορές επιβατών μεταξύ των μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

    [14] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΧΕΙΜΕΡΙΝΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΤΟΥ ΤΟΡΙΝΟ

    Θεσσαλονίκη, 8 Φεβρουαρίου 2006 (13:48 UTC+2)

    Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος θα παρακολουθήσει την τελετή έναρξης των χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Τορίνο προσκεκλημένος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής.

    Ο κ. Παπαγεωργόπουλος θα αναχωρήσει για το Τορίνο της Ιταλίας αύριο (Πέμπτη) προκειμένου να παρακολουθήσει την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων και μέρος του επίσημου αγωνιστικού προγράμματος.

    (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΦΙΞΗ ΤΗΣ ΦΛΟΓΑΣ ΤΩΝ ΧΕΙΜΕΡΙΝΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΤΟ SITE ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ www.thessalonikicity.gr - GALLERY1)

    [15] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ -ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΙ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ ΓΙΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΟΡΑΣΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 8 Φεβρουαρίου 2006 (13:46 UTC+2)

    Με στόχο την πρόσβαση στην πληροφορία χωρίς καμία διάκριση, εγκαταστάθηκε στην Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη του Δήμου Θεσσαλονίκης, στον 1ο όροφο, και λειτουργεί, πληροφοριακό σύστημα για άτομα με προβλήματα όρασης.

    Το σύστημα αυτό περιλαμβάνει ένα προσωπικό ηλεκτρονικό υπολογιστή με έγχρωμη επίπεδη οθόνη, τις μονάδες εισόδου - πληκτρολόγιο και ποντίκι - ειδικό λογισμικό και ένα ολοκληρωμένο σύστημα ήχου που αποτελείται από έξι ηχεία και ακουστικά.

    Το λογισμικό (Supernova) μπορεί να εξυπηρετήσει άτομα με πλήρη ή μερική απώλεια όρασης αφού διαβάζει και μπορεί να μεγεθύνει τα περιεχόμενα της οθόνης καθοδηγώντας φωνητικά τον χρήστη για τις ενέργειές του. Επίσης αναπαράγονται φωνητικά κείμενα (Αγγλικά - Ελληνικά), ώστε οι χρήστες να μπορούν να εκτελούν εργασίες επεξεργασίας κειμένου, να εξερευνούν το διαδίκτυο και να χρησιμοποιούν κάθε μορφής ηλεκτρονικό υλικό που παρέχει η Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Wednesday, 8 February 2006 - 19:13:58 UTC