Browse through our Interesting Nodes on the Environment Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 06-02-16

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ-ΑΧΕΡΝ
  • [02] ΕΚΑΒ - ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΟ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑ - ΔΥΟ ΝΕΚΡΟΙ ΚΑΙ 8 ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ
  • [03] ΠΡΟΩΡΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΖΗΤΗΣΕ Ο Γ.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
  • [04] ΦΟΡΟΣ ΤΙΜΗΣ ΣΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΤΟΥ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
  • [05] Η ΤΕΛΕΤΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ-ΠΑΡΑΛΑΒΗΣ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ
  • [06] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
  • [07] ΕΝΤΟΠΙΣΤΗΚΕ Η ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΗ ΑΚΤΟΓΡΑΜΜΗ ΤΟΥ ΝΟΤΙΟΔΥΤΙΚΟΥ ΘΕΡΜΑΪΚΟΥ
  • [08] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ - ΓΕΥΜΑ ΠΡΟΣ ΤΙΜΗΝ ΤΩΝ
  • [09] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ - ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΥΠΟΥΡΓΟΥ
  • [10] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ -ΤΕΛΕΤΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ ΚΑΙ
  • [11] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΠΑΡΑΤΑΣΗ
  • [12] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ
  • [13] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ - ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ
  • [14] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΚΑΛΑΝΤΑ ΤΗΣ ΑΠΟΚΡΙΑΣ
  • [15] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ
  • [16] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΡΕΣΙΤΑΛ ΤΡΑΓΟΥΔΙΟΥ

  • [01] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ-ΑΧΕΡΝ

    Δουβλίνο, 16 Φεβρουαρίου 2006 (18:00 UTC+2)

    Οι διμερείς σχέσεις, η συνταγματική συνθήκη της Ευρώπης, η συνοχή της Ευρωπαϊκής Ενωσης και η ευρωπαϊκή διεύρυνση στα Βαλκάνια ήταν τα βασικά θέματα που συζήτησαν σήμερα σε γεύμα εργασίας οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας και της Ιρλανδίας κ.κ. Κ. Καραμανλής και Μπέρτι Αχέρν.

    Στην ελληνική αποστολή μετείχαν η Υπουργός Εξωτερικών κα Ντόρα Μπακογιάννη, ο διευθυντής του διπλωματικού γραφείου του κ. Καραμανλή, πρέσβης κ. Αλέξανδρος Σάνδης, ο πρέσβης της Ελλάδας στο Δουβλίνο κ. Στέλιος Μαλικούρτης, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσώπος κ. Ευάγγελος Αντώναρος και ο διευθυντής Τύπου στο Μέγαρο Μαξίμου κ. Γιάννης Ανδριανός.

    Συνοψίζοντας το περιεχόμενο των συνομιλιών του με τον Ιρλανδό ομόλογό του ο κ. Καραμανλής δήλωσε ότι "είχα μια πολύ ενδιαφέρουσα συνάντηση με τον Ιρλανδό πρωθυπουργό. Οι διμερείς σχέσεις μεταξύ Ιρλανδίας και Ελλάδας είναι άριστες και έχουμε μία πολύ χρήσιμη και αποτελεσματική συνεργασία στα διεθνή φόρα όπου συμμετέχουμε και οι δύο. Και βεβαίως υπάρχουν πολλές μεγάλες δυνατότητες και ευκαιρίες για να διευρύνουμε και να αναπτύξουμε τη συνεργασία αυτή περισσότερο και συνεπώς αφιερώσαμε ένα μεγάλο μέρος των συζητήσεών μας σε αυτό το θέμα".

    Ο κ. Καραμανλής πρόσθεσε ότι "την τελευταία φορά που επισκέφθηκα το Δουβλίνο γιορτάσαμε τότε την ένταξη δέκα νέων κρατών-μελών στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Σήμερα ύστερα από αυτό το μεγάλο επίτευγμα η Ενωση αντιμετωπίζει νέες προκλήσεις μείζονος σημασίας για το μέλλον. Κάναμε μία ανασκόπηση αυτών των προκλήσεων με τον κ. Αχέρν και ανταλλάξαμε απόψεις για το μέλλον της Ευρώπης, για τη διεύρυνση και για τρόπους προσέγγισης της συνταγματικής συνθήκης μετά το πέρας της περιόδου περισυλλογής. Η Ελλάδα θα ήθελε να δεί ένα νέο δυναμισμό στις προσπάθειές μας και τη συνέχιση του διαλόγου με προσεκτική διεύρυνση των μελλοντικών προοπτικών. Σε αυτή τη διαδικασία πρέπει να δώσουμε την πρέπουσα προσοχή στις ανησυχίες των πολιτών και στην ανάγκη να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη τους στο ευρωπαϊκό εγχείρημα".

    Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι "η επίτευξη καλύτερων συνθηκών ανάπτυξης για τις οικονομίες μας, η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας θα συμβάλει σημαντικά προς αυτή την κατεύθυνση. Σε αυτό το πλαίσιο εξετάσαμε επίσης με τον κ. Αχέρν την πρόοδο της διαδικασίας της Λισαβόνας και συμφωνήσαμε ότι πρέπει να γίνουν ακόμη πολύ περισσότερα, ούτως ώστε να πραγματοποιήσουμε τους στόχους μας".

    Ο κ. Καραμανλής είπε ότι ενημέρωσε τον κ. Αχέρν για τις ελληνικές θέσεις τόσο σε σχέση με περιφερειακά όσο και με ευρύτερα διεθνή ζητήματα, με ιδιαίτερη έμφαση στην κατάσταση στα Βαλκάνια, στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, στο Κυπριακό πρόβλημα και τη Μέση Ανατολή.

    Από ιρλανδικής πλευράς στο γεύμα εκτός από τον πρωθυπουργό κ. Αχέρν παραβρέθηκαν ο υφυπουργός Επικρατείας κ.Τομ Κίντ, η πρέσβης της Ιρλανδίας στην Αθήνα κα Μάργκαρετ Χένεσι, ο γενικός γραμματέας του γραφείου του Ιρλανδού πρωθυπουργού κ. Ντέρμον Μακάρτι και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών της Ιρλανδίας Ντέρμον Κάλαχερ.

    Αμέσως μετά το τέλος των συνομιλιών του με τον Ιρλανδό πρωθυπουργό ο πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής και οι επίσημοι που τον συνοδεύουν αναχώρησαν για την Αθήνα.

    [02] ΕΚΑΒ - ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΟ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑ - ΔΥΟ ΝΕΚΡΟΙ ΚΑΙ 8 ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ

    Θεσσαλονίκη, 16 Φεβρουαρίου 2006 (16:56 UTC+2)

    Δυο νεκροί είναι ο μέχρι τώρα απολογισμός της σύγκρουσης φορτηγού με αμαξοστοιχία του ΟΣΕ που κινούνταν προς την Αλεξανδρούπολη.

    Αυτό προκύπτει σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΕΚΑΒ τα οποία αναφέρουν ότι νεκρός είναι ο οδηγός του φορτηγού και μια νεαρή γυναίκα που καθόταν στο πρώτο βαγόνι του τρένου.

    Μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει γνωστά τα ονόματά τους.

    Δυο ακόμα άτομα μεταφέρθηκαν σοβαρά τραυματισμένα και άλλα έξι ελαφρά με ασθενοφόρα, στο Γενικό Νοσοκομείο Σερρών.

    Εκτιμάται ότι άλλα δέκα άτομα μεταφέρθηκαν με Ι.Χ. για τις πρώτες βοήθειες στο ίδιο νοσοκομείο.

    Το ΕΚΑΒ επισημαίνει ότι η περιοχή που έγινε το ατύχημα είναι δύσβατη και πολύ δύσκολα προσπελάσιμη, λόγω της λάσπης που υπάρχει στην περιοχή.

    [03] ΠΡΟΩΡΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΖΗΤΗΣΕ Ο Γ.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

    Αθήνα, 16 Φεβρουαρίου 2006 (13:39 UTC+2)

    Το γάντι των πρόωρων εκλογών πέταξε στην κυβέρνηση, σήμερα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, σε συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος, την οποία συγκάλεσε ο ίδιος αιφνιδιαστικά χθες.

    Σε μια άκρως καταγγελτική ομιλία του ο κ. Παπανδρέου εγκάλεσε τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση για τον κατήφορο στον οποίο όπως είπε έχουν οδηγήσει τη χώρα και τόνισε πως ευθύνη του ΠΑΣΟΚ είναι να οδηγήσει τις πολιτικές εξελίξεις μέχρι τις εκλογές, όποτε και αν γίνουν αυτές, υπογραμμίζοντας ότι όσο πιο γρήγορα γίνουν οι εκλογές τόσο καλύτερα θα είναι για τη χώρα, ενώ επέρριψε προσωπικές ευθύνες στον πρωθυπουργό για την παράταση "αυτής της κατάστασης".

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κάλεσε τους βουλευτές του Κινήματος να τεθούν επικεφαλής του αγώνα που θα δώσει το ΠΑΣΟΚ μαζί με όλους τους δημοκράτες πολίτες σε όλη τη χώρα, προκειμένου να αντικατασταθεί η παρούσα συντηρητική κυβέρνηση από μια κυβέρνηση δημοκρατική και προοδευτική. Και υπογράμμισε ότι "υπάρχει ο άλλος δρόμος, τον οποίο εγγυάται το ΠΑΣΟΚ".

    Ο κ. Παπανδρέου επέκρινε με δριμύτητα την κυβερνητική πολιτική, προσωποποιώντας στον πρωθυπουργό όλες τις ευθύνες για την κακή κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα, όπως ο ίδιος την περιέγραψε, επέκρινε τον ανασχηματισμό, ενώ πολύ ψηλά τοποθέτησε το θέμα των υποκλοπών το οποίο χαρακτήρισε σκάνδαλο και απηύθυνε σειρά ερωτημάτων στον πρωθυπουργό, τον οποίο κατηγόρησε ότι κρύβει την αλήθεια και κρύβεται και ο ίδιος.

    Πρόγευση του κλίματος της ομιλίας του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, η οποία έγινε μέσα σε ενθουσιώδες κλίμα που δημιούργησαν οι βουλευτές του Κινήματος, που τον διέκοπταν συχνά με παρατεταμένα χειροκροτήματα, έδωσε ο γραμματέας της ΚΟ Δημήτρης Ρέππας, ο οποίος κατηγόρησε την κυβέρνηση για καθεστωτική συμπεριφορά, για προσπάθειες συγκάλυψης ευθυνών και παραβίαση των συνταγματικών κανόνων.

    Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι ο Έλληνας πολίτης βιώνει σήμερα ένα πρωτοφανές κλίμα σήψης, πρωτόγνωρη οικονομική ανασφάλεια και αδιέξοδα και είναι μάρτυρας μιας αλαζονικής αδιαφορίας της κυβέρνησης απέναντι στη συντριπτική πλειοψηφία του λαού, καθώς στόχος της είναι η εξυπηρέτηση των λίγων σε βάρος των πολλών.

    Κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι κρύβεται από τα προβλήματα, από την πραγματικότητα αλλά και τις ευθύνες του, μέσω της ανακύκλωσης των στελεχών του κόμματος. Πρόκειται για απέλπιδα προσπάθεια, ανέφερε ο κ. Παπανδρέου, γιατί ο λαός ξέρει και δεν παρασύρεται από τον προπαγανδιστικό μηχανισμό της ΝΔ.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ονόμασε συγκεκριμένους υπουργούς και περιέγραψε συγκεκριμένες ευθύνες τους, και παρ' όλα αυτά, είπε, ο πρωθυπουργός τους θεωρεί επιτυχημένους. Γι'αυτό, τόνισε, οι ευθύνες ανήκουν προσωπικά στον ίδιο τον κ. Καραμανλή.

    Στον κ. Μολυβιάτη καταλόγισε οικτρή αποτυχία στην Κύπρο, στο θέμα της ΠΓΔΜ και γενικά στην εικόνα της χώρας στο εξωτερικό. Στον κ. Σπηλιωτόπουλο ότι απέτυχε να κερδίσει την εμπιστοσύνη των Ενόπλων Δυνάμεων και του λαού στις προμήθειες (ανέφερε τα F16), την ασφάλεια των συνόρων κλπ.

    Στον κ. Παναγιωτόπουλο ότι απέτυχε να προστατεύσει τους εργαζόμενους. Στον κ. Βουλγαράκη ότι επί των ημερών του αυξήθηκε η εγκληματικότητα, υπήρξαν απαράδεκτες επιχειρήσεις ενάντια σε μετανάστες με συμμετοχή ξένων υπηρεσιών, αλλά και για τη μεγάλη υπόθεση του σκανδάλου των υποκλοπών.

    Ολες αυτές οι ευθύνες ανήκουν προσωπικά στον κ. Καραμανλή, τόνισε ο κ. Παπανδρέου προσθέτοντας στον πρωθυπουργό και τις ευθύνες του ως υπουργού Πολιτισμού.

    Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε και στο δήμο Αθηναίων, θεωρώντας απαράδεκτο τον τρόπο που μεταχειρίζεται το δήμο η ΝΔ και τόνισε ότι επιτέλους η Αυτοδιοίκηση πρέπει να απαλλαγεί από την κομματοκρατία της δεξιάς.

    Ο κ. Παπανδρέου εξέφρασε τη βαθιά του ανησυχία για την πορεία της χώρας, τονίζοντας ότι είναι ευθύνη του ΠΑΣΟΚ να ανακόψει τον κατήφορο και να αποκαλύψει την αλήθεια, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι "τρώει από τα έτοιμα και δεν σχεδιάζει το μέλλον".

    Ανέφερε επίσης ότι, κανένας δεν μπορεί να εμπιστευτεί σήμερα την κυβέρνηση, για την οποία ο ανασχηματισμός δεν είναι μια νέα αρχή, αλλά η αρχή του τέλους.

    Αναφέρθηκε στα θέματα των Πακιστανών, του Ρώσου δραπέτη, στην επίθεση κατά Πολυζωγόπουλου, στην κλοπή του στρατιωτικού "Χάμερ", στο φιάσκο όπως είπε της επιχείρησης στον Πειραιά και στην αντιμετώπιση της κακοκαιρίας με επικοινωνιακή θύελλα και όχι με κοινή λογική.

    Ιδιαίτερο βάρος στην ομιλία του έδωσε ο κ. Παπανδρέου στην υπόθεση των υποκλοπών κάνοντας λόγο για κορυφαίο πολιτικό ζήτημα και σκάνδαλο και κατηγορώντας τον πρωθυπουργό ότι κρύβεται και δεν παρουσιάζεται στη Βουλή, ούτε παίρνει υπεύθυνη θέση.

    Αμφισβήτησε ότι ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση έχουν πει την αλήθεια και ρώτησε τον πρωθυπουργό γιατί απέκρυψε το σκάνδαλο των υποκλοπών από το λαό, από τη Βουλή, από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους πολιτικούς αρχηγούς καθώς και αν πιστεύει αν αυτή η ενημέρωση θα εμπόδιζε την έρευνα.

    Αναρωτήθηκε επίσης σε τί αφορούσαν τα προϊόντα της υποκλοπής και αν είχαν σχέση με την εθνική ασφάλεια. Αν η απάντηση είναι "ναι", πρόσθεσε, η κυβέρνηση να πει ποιά αντίμετρα πήρε και αν είναι όχι, γιατί η κυβέρνηση επικαλείται θέματα εθνικής ασφάλειας.

    Ο κ. Παπανδρέου τόνισε επίσης ότι η κυβέρνηση έχει απαλλάξει τα εμπλεκόμενα μέρη και πρόσθεσε ότι ο κ. Μεϊμαράκης ο οποίος είχε δηλώσει ότι έχουν γίνει παρακολουθήσεις, σήμερα είναι υπουργός Εθνικής Αμυνας, ενώ ρώτησε γιατί επελέγη η προκαταρκτική έρευνα για τις υποκλοπές και όχι μια δικαστική έρευνα.

    Επίσης ρώτησε τον πρωθυπουργό, γιατί επί έντεκα μήνες που γνώριζε την υπόθεση δεν έλαβε κανένα μέτρο για τη διασφάλιση του απορρήτου και την περαιτέρω διασφάλιση του απορρήτου των τηλεπικοινωνιών και τον κάλεσε να δηλώσει αν εμπιστεύεται τις ανεξάρτητες αρχές, οι οποίες κατά το Σύνταγμα έχουν τη σχετική ευθύνη.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, τόνισε επίσης ότι το σκάνδαλο των υποκλοπών δεν αποτελεί μόνο πρόβλημα εθνικής ασφάλειας, αλλά και μαζικής παραβίασης ατομικών δικαιωμάτων και ρώτησε ποιός έδωσε το δικαίωμα στον πρωθυπουργό να μην ενημερώσει τους πολίτες που παρακολουθούνταν και αμφισβήτησε ότι έχει δοθεί στη δημοσιότητα η πραγματική λίστα.

    Μίλησε επίσης για αλυσίδα αλληλοκάλυψης μεταξύ Κορωνιά, Βουλγαράκη και Καραμανλή, τονίζοντας ότι ο πρωθυπουργός έδωσε άσυλο στον κ. Βουλγαράκη, τοποθετώντας τον στο υπουργείο Πολιτισμού.

    Απέρριψε την πρόσκληση Καραμανλή για συνεννόηση και συναίνεση στο ζήτημα των υποκλοπών, χαρακτηρίζοντας τον πρωθυπουργό αναξιόπιστο και τονίζοντας ότι ο κ. Καραμανλής προβαίνει σε τέτοιες εκκλήσεις όταν βρίσκεται σε δύσκολη θέση.

    Δεν θα σπεύσουμε να συγκαλύψουμε τις ευθύνες της ΝΔ, τόνισε χαρακτηριστικά. Επίσης τόνισε ότι δεν μπορεί κανένας να εμπιστευθεί τον πρωθυπουργό όταν είχε αγνοήσει την αντιπολίτευση στο Κυπριακό, την είχε παραπλανήσει στο θέμα της ΠΓΔΜ και όταν η κυβέρνηση εμπιστεύεται τους τεχνικούς της Vodafone και όχι τους εκπροσώπους του λαού.

    Αναφερόμενος στις μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι δεν βλέπει να υπάρχει καμιά μεταρρύθμιση όταν οι νόμοι ναυαγούν, όταν η ανεργία μεγαλώνει, όταν το ωράριο διευθετείται υπέρ των εργοδοτών, όταν καταργούνται εργασιακά δικαιώματα όπως οι συλλογικές συμβάσεις, αλλά και ατομικά δικαιώματα και ελευθερίες.

    Αυτή η κυβέρνηση είπε, πρέπει γρήγορα να αντικατασταθεί από μια δημοκρατική κυβέρνηση, τόνισε ο κ. Παπανδρέου και πρόσθεσε ότι το ΠΑΣΟΚ ζητά την εμπιστοσύνη του λαού όχι για την εξουσία, αλλά για να εγγυηθεί τους δημοκρατικούς θεσμούς, την ασφάλεια των Ελλήνων πολιτών, να αλλάξει την Παιδεία, να αναπτύξει την περιφέρεια κλπ.

    Επανέλαβε τη φράση του ότι τη λύση δίνει ο λαός με την ετυμηγορία του και ότι έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για την κυβέρνηση.

    Ανέλαβε προσωπική δέσμευση για άλλη σχέση ήθους και εξουσίας με τους πολίτες και ότι θα κυβερνήσει με ευαισθησία έχοντας γνώση και εμπειρία, με σεβασμό και εμπιστοσύνη στους δημοκρατικούς θεσμούς, σε αξίες, στην αξιοκρατία, με αλλαγές χωρίς φόβο απέναντι στο καινούργιο και να ακούγεται η φωνή κάθε πολίτη.

    Θα κυβερνήσουμε πρόσθεσε με ειλικρίνεια, διαφάνεια και σεβασμό στον πολίτη. Ο αγώνας, ανέφερε, θα είναι σκληρός, αλλά θα τον δώσουμε με αισιοδοξία και πίστη στη νίκη και κλείνοντας την ομιλία του μέσα σε παρατεταμένα χειροκροτήματα, αναφέρθηκε στην παράδοση όπως είπε, της δημοκρατικής παράταξης σε "ανένδοτους αγώνες".

    [04] ΦΟΡΟΣ ΤΙΜΗΣ ΣΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΤΟΥ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΙΣΡΑΗΛ

    Θεσσαλονίκη, 16 Φεβρουαρίου 2006 (13:25 UTC+2)

    Φόρο τιμής στους 50.000 Έλληνες εβραίους που εξοντώθηκαν στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης απότισαν ο πρόεδρος τους κράτους του Ισραήλ Μοσέ Κατσάβ και ο πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας στη διάρκεια τελετής που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο μνημείο του ολοκαυτώματος στην πλατεία Ελευθερίας.

    Οι δύο πρόεδροι έφτασαν από την Αθήνα αεροπορικώς στη Θεσσαλονίκη και στις 12.23 μμ, στο μνημείο του Ολοκαυτώματος. Τους συνόδευσαν ο υφυπουργός Εξωτερικών Θόδωρος Κασσίμης και ο πρέσβης του Ισραήλ Ραμ Αβιράμ ενώ τους υποδέχτηκαν ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης Γιώργος Καλαντζής, ο περιφερειάρχης κεντρικής Μακεδονίας Γιώργος Τσιότρας, ο νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης, ο δήμαρχος Βασίλης Παπαγεωργόπουλος και ο πρόεδρος της ισραηλιτικής κοινότητας Θεσσαλονίκης Δαβίβ Σαλτιέλ.

    Στο μνημείο τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση και ακολούθησε κατάθεση στεφανιών από τους κκ Κατσάβ και Παπούλια. Στη συνέχεια οι δύο πρόεδροι αποκάλυψαν αναμνηστική πλάκα. Ακολούθησε ενός λεπτού σιγή και ανάκρουση των εθνικών ύμνων του Ισραήλ και της Ελλάδας.

    Στην τελετή παραβρέθηκαν ο πρέσβης της Γερμανίας Βόλφκανγκ Σούλτχαϊς ο πρόξενος της Ισπανίας Σεβί Ρεβάχ ο διοικητής του Γ΄ Σώματος Στρατού αντιστράτηγος Ηλίας Πέτσας, δήμαρχοι και εκπρόσωποι των τοπικών αρχών.

    Αμέσως μετά οι δύο πρόεδροι ξεναγήθηκαν στο μουσείο εβραϊκού πολιτισμού και ακολούθησε γεύμα στο κυβερνείο που παρέθεσε ο υπουργός Μακεδονιας-Θράκης Γιώργος Καλαντζής.

    Το απόγευμα ο κ.Κατσάβ θα ξεναγηθεί στους μακεδονικούς βασιλικούς τάφους της Βεργίνας.

    [05] Η ΤΕΛΕΤΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ-ΠΑΡΑΛΑΒΗΣ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 16 Φεβρουαρίου 2006 (11:03 UTC+2)

    Ζητώ τη συνεργασία όλων σας για την ανάπτυξη, πρέπει να επιταχύνουμε την προσπάθειας μας γιατί η Θεσσαλονίκη, η Μακεδονία και η Θράκη βαρέθηκαν να περιμένουν και απαιτούν λύσεις, είπε ο νέος υπουργός Μακεδονίας -Θράκης Γιώργος Καλαντζής κατά την τελετή παράδοσης -παραλαβής του υπουργείου από τον απερχόμενο υπουργό Νίκο Τσιαρτσιώνη που έγινε σήμερα το πρωί στο Διοικητήριο.

    Ο κ.Καλαντζής διαβεβαίωσε ότι στην πορεία της ανάπτυξης κανένας δεν περισσεύει και ζήτησε συντονισμό και συντροφικότητα για να επιτευχθούν οι στόχοι της κυβέρνησης ενώ τόνισε ότι η πόρτα του θα είναι ανοιχτή για όλους τους πολίτες.

    Μπορούμε και αξίζουμε μία καλύτερη Θεσσαλονίκη, μία καλύτερη Μακεδονία και Θράκη, είπε ο κ.Καλαντζής, ο οποίος διευκρίνισε ότι δεν φοβάται κανένα αλλά χρειάζεται την αγάπη και τη συμπαράσταση όλων.

    Αναφερόμενος στον προκάτοχο του, την προσωπικότητα του οποίου εξήρε, ο κ.Καλαντζής είπε ότι συναντήθηκαν πριν από δέκα χρόνια στην προσπάθεια για τη στήριξη της ανάληψης της ηγεσίας της ΝΔ από τον Κ.Καραμανλή. Και δικαιωθήκαμε, τόνισε χαρακτηριστικά.

    Από την πλευρά του, ο κ.Τσιαρτσιώνης, υποδεχόμενος το νέο υπουργό, είπε ότι η πολιτική είναι το εμείς και όχι το εγώ, και σε αυτήν «καταξιώνονται όσοι υιοθετούν το εμείς», εκφράζοντας τη βεβαιότητα του ότι ο νέος υπουργός συμμερίζεται αυτές τις απόψεις.

    Είμαι βέβαιος ότι δεν θα συμβιβαστείς με προσωπικές φιλοδοξίες και συμφέροντα που δεν οδηγούν πουθενά, είπε ο απερχόμενος υπουργός, ο οποίος εξέφρασε την ικανοποίηση του για το έργο που παράγεται στο ΥΜΑΘ με την στήριξη των παρεμβάσεων που έγιναν από τον πρωθυπουργό.

    Ο κ.Τσιαρτσιώνης είπε ότι παραδίδει μία καλοδουλεμένη μηχανή που ανταποκρίνεται στα ερεθίσματα που δέχεται, μία μάχιμη και δεμένη ομάδα που φέρνει αποτελέσματα έτσι ώστε η Θεσσαλονίκη να αποτελέσει το κέντρο των Βαλκανίων και να παίξει τον πρωταγωνιστικό ρόλο που της επιφυλάσσει η πορεία των εξελίξεων και κάλεσε τον νέο υπουργό να δώσει στην ομάδα αυτή μία ευκαιρία να συνεχίσει αφού πρώτα την ελέγξει.

    «Πιστέψαμε στο θεσμικό ρόλο του ΥΜΑΘ ως στρατηγείο ανάπτυξης για τη Μακεδονία και τη Θράκη και αρνηθήκαμε τις κοσμικές παρεμβάσεις και την περιθωριακή λειτουργία», είπε ο κ.Τσιαρτσιώνης, ο οποίος ευχαρίστησε τόσο το γενικό γραμματέα του Υπουργείου καθ.Λουκά Ανανίκα, όσο και το προσωπικό αλλά και τους εποπτευόμενους φορείς, εταιρείες και οργανισμούς για τη βοήθεια τους.

    Σε ότι αφορά στις εταιρείες, ο κ.Τσιαρτσιώνης έκανε ειδική μνεία στην ΔΕΘ για την οποία είπε ότι η πρόταση της για την ανάπλαση της ΔΕΘ, είναι μία δυνατή πρόταση που τάραξε τα νερά και θα συζητηθεί σε ωριμότερο χρόνο, ενώ για την HELEXPO εξέφρασε την ικανοποίηση του για τη φρεσκάδα που έδωσε στην εκθεσιακή λειτουργία, διαβεβαιώνοντας ότι οι όποιες διαφορές δεν είναι προσωπικές. Σε ότι αφορά στην ΕΥΑΘ και την ΕΥΑΘ Παγίων εξέφρασε την ευαρέσκεια του για τη λειτουργία τους που ανταποκρίνεται στις ανάγκες της πόλης και το έργο που παράγουν.

    Ο κ.Τσιαρτσιώνης έδωσε ως δώρο στο διάδοχο του το βιβλίο με την ιστορία του ΥΜΑΘ.

    Παρόντες στην τελετή ήταν ο νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης, ο οποίος έδωσε στο νέο υπουργό μία εικόνα του Αγίου Δημητρίου, εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης, της αστυνομίας και των φορέων της πόλης.

    [06] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΟΖΑΝΗΣ - ΕΓΚΡΙΘΗΚΑΝ ΕΡΓΑ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ 25 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ

    Κοζάνη, 16 Φεβρουαρίου 2006 (16:25 UTC+2)

    Εγκρίθηκαν συνολικά 11 έργα συνολικού προϋπολογισμού 25 εκατ.

    για τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κοζάνης

    από το Περιφερειακό Συμβούλιο

    Το σημαντικό αριθμό των 11 έργων της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Κοζάνης συνολικού προϋπολογισμού 25 εκατ. ενέκρινε την Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου στη συνεδρίασή του το Περιφερειακό Συμβούλιο της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.

    Πιο συγκεκριμένα εγκρίθηκαν τα παρακάτω έργα :

    Χάραξη οδού Πτολεμαίδας - Δυτικής Εορδαίας και σύνδεσή της με τον κάθετο άξονα Κοζάνης - Φλώρινας (9.720.000 ),

    Κατασκευή αγωγού διασύνδεσης φράγματος Μεσοβούνου με αρδευτικό Μεσοβούνου (1.420.000 ),

    Κατασκευή λιμνοδεξαμενής Αναρράχης Δήμου Μουρικίου (5.274.556 ),

    Ολοκλήρωση και βελτίωση υφιστάμενου αρδευτικού Αιανής (700.000 ),

    Παράλληλα έργα αναδασμού στα αγροκτήματα Άνω και Κάτω Κώμης Δήμου Ελίμειας (1.200.000 ),

    Παράλληλα έργα αναδασμού Πλατανορρεύματος Δήμου Σερβίων (750.000 ),

    Αγροτική οδοποιία από Μικρόβαλτο έως γεώτοπο Μπουχάρια Δήμου Καμβουνίων (500.000 ),

    Κατασκευή εξωτερικού αγωγού ύδρευσης πόλης Σερβίων από γεωτρήσεις περιοχής ''Πόρτες'' Δήμου Σερβίων (706.860 ),

    Εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων Δήμου Νεάπολης (2.060.000 ),

    Κατασκευή εξωτερικών δικτύων αποχέτευσης ακαθάρτων οικισμού Νεάπολης και χώρου μετεγκατάστασης σεισμοπλήκτων οικισμών Δήμου Νεάπολης (2.213.784 )

    Αποπεράτωση κτιρίου ''Τραμπάτζειου'' Δημοτικού σχολείου Σιάτιστας (405.000 ).

    Ο Νομάρχης Κοζάνης κ. Ιορδάνης Ανδρεάδης δήλωσε ότι ή σημαντική αυτή εξέλιξη είναι αποτέλεσμα αφενός της συστηματικής και διαρκούς προσπάθειας των υπηρεσιών της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και αφετέρου της συνεχούς συνεργασίας με τη Διαχειριστική Αρχή του ΠΕΠ Δυτικής Μακεδονίας.

    Με τις εγκρίσεις αυτές δίνεται η δυνατότητα στη Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Κοζάνης αφενός να αξιοποιήσει ακόμη περισσότερο τους πόρους του 3ου ΠΕΠ και αφετέρου να πλησιάσει πιο κοντά στην υλοποίηση του αναπτυξιακού οράματος της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης για το Νομό μας, δηλαδή ενός Νομού που να είναι τόπος δημιουργίας και απασχόλησης με ανταγωνιστική οικονομία βασισμένη στην κοινωνία της γνώσης, τόπος ποιότητας ζωής για όλους τους πολίτες και δυναμικός χώρος συνεργασίας και ανάπτυξης στη γειτονική περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων.

    [07] ΕΝΤΟΠΙΣΤΗΚΕ Η ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΗ ΑΚΤΟΓΡΑΜΜΗ ΤΟΥ ΝΟΤΙΟΔΥΤΙΚΟΥ ΘΕΡΜΑΪΚΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 15 Φεβρουαρίου 2006 (22:51 UTC+2)

    Δεκαπέντε χιλιόμετρα γης προσέθεσαν τα τελευταία 4.000 χρόνια στις ακτές του νοτιοδυτικού Θερμαϊκού. Η προϊστορική ακτογραμμή εντοπίστηκε πέντε χιλιόμετρα νότια της σημερινής πόλης των Γιαννιτσών που σήμερα βρίσκεται στη Μακεδονική ενδοχώρα περί τα 20 χιλιόμετρα από τη θάλασσα.

    Τα όρια της ακτογραμμής, όπως αυτή ήταν διαμορφωμένη περί τα 2.000 π.Χ., κατάφερε να προσδιορίσει ομάδα γεωλόγων καθηγητών του ΑΠΘ σε συνεργασία με τους αρχαιολόγους που συνεχίζουν για δέκατη πέμπτη χρονιά τις έρευνες στον προϊστορικό οικισμό του Αρχοντικού των Γιαννιτσών. Η έρευνα έγινε με βαθιές τομές (γεωτρήσεις) που «έδειξαν» θαλάσσια στρώματα σε βάθος 7,7 έως 4,4 μέτρα και τα αποτελέσματα της επιβεβαιώνουν παλιότερα στοιχεία της έρευνας για τη θέση της ακτογραμμής που στηρίχθηκαν σε ψηφιακά μοντέλα ανάγλυφου.

    Οι ανασκαφές στην περιοχή του Αρχοντικού Πέλλας, που ξεκίνησαν το 1991 και συνεχίζονται μέχρι σήμερα, βεβαιώνουν τη συνεχή κατοίκηση από τα προϊστορικά μέχρι τα ύστερα βυζαντινά χρόνια. Μία σειρά ραδιοχρονολογήσεων, που έκανε παλαιότερα στην περιοχή το εργαστήριο αρχαιομετρίας του «Δημόκριτου», προσδιόρισε τις κυριότερες φάσεις του οικισμού από το 2300-1900 π.Χ. Σήμερα, δεκαπέντε χρόνια μετά την έναρξη της ανασκαφής ­ ο οικισμός του Αρχοντικού είναι ο μεγαλύτερος ανασκαμμένος προϊστορικός οικισμός αυτής της περιόδου στη Μακεδονία.

    «Τα νέα στοιχεία της έρευνας ποσοτικοποιούν πλέον τη σχέση του οικισμού με τη θάλασσα. Πριν από 4.000 χρόνια, η θάλασσα βρισκόταν πέντε χιλιόμετρα νότια του οικισμού. Η στάθμη της ήταν περί τα πέντε μέτρα χαμηλότερη από τη σημερινή και η περιοχή αποτελούσε έναν ρηχό κλειστό ήρεμο θαλάσσιο κόλπο - τμήμα του ευρύτερου Θερμαϊκού κόλπου, το οποίο περιβαλλόταν από αλμυρά έλη», υπογραμμίζει στην εισήγηση της η οκταμελής ομάδα γεωλόγων και αρχαιολόγων καθηγητών που συνεργάστηκαν για την περάτωση της παλαιογεωγραφικής, παλαιοπεριβαλλοντικής, παλαιοστρωματογραφικής (γεωαρχαιολογικής) έρευνας που διεξήγαγαν.

    Στην παρουσίαση των νέων δεδομένων των ερευνών με τίτλο «Παλαιογεωγραφική διαμόρφωση του παράκτιου περιβάλλοντος στην περιοχή του προϊστορικού οικισμού Αρχοντικού Γιαννιτσών, με στρωματογραφικές και γεωμορφολογικές έρευνες» μετέχουν οι καθηγητές της αρχαιολογίας και της γεωλογίας του ΑΠΘ Α. Παπαευθυμίου- Παπανθίμου, ¨.Πιλάλη- Παπαστερίου, Θ.Παράσχος, Δ.Ψωμιάδης, Γ.Συρίδης, Κ.Βουβαλίδης, Κ.Αλμπανάκης και Μ.Ghilardi.

    Η ανασκαφή συνεχίζεται ενώ εγκρίθηκε ήδη η χρηματοδότηση (από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Ιnterreg») έργων για την ανάδειξη - αξιοποίηση και επισκεψιμότητα του χώρου στο πλαίσιο του προγράμματος «Πολιτιστική διαδρομή της εποχής του χαλκού». Οι εργασίες αναμένεται να ολοκληρωθούν στα επόμενα δύο χρόνια.

    Ο προϊστορικός οικισμός εντοπίστηκε ανάμεσα στην αρχαία Πέλλα και τη σημερινή πόλη των Γιαννιτσών θέση μάλλον προνομιακή, καθώς δεσπόζει σε μια μεγάλη πεδινή έκταση, ενώ τα στοιχεία (γεωλογικές μελέτες) δείχνουν καθαρά πλέον ότι ήταν και σχεδόν παραθαλάσσιο. Η σχέση του οικισμού με τη θάλασσα επιβεβαιώνεται και από την ανεύρεση μεγάλου αριθμού θαλασσινών οστράκων που χρησιμοποιούσαν οι προϊστορικοί κάτοικοι στη διατροφή τους.

    [08] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ - ΓΕΥΜΑ ΠΡΟΣ ΤΙΜΗΝ ΤΩΝ ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΙΣΡΑΗΛ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΘΡΑΚΗΣ κ. ΓΙΩΡΓΟ ΚΑΛΑΝΤΖΗ

    Θεσσαλονίκη, 16 Φεβρουαρίου 2006 (17:52 UTC+2)

    Ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης κ. Γιώργος Καλαντζής το μεσημέρι της Πέμπτης 16/2/06, παρέθεσε γεύμα στο Κυβερνείο, προς τιμήν του προέδρου του Ισραήλ κ. Μοσέ Κατσάβ και του προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια.

    Στο γεύμα παρακάθισαν ο υφυπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Κασσίμης, ο πρέσβης του Ισραήλ κ. Ραμ Αβιράμ, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Ακης Τσοχαταζόπουλος, ως εκπρόσωπος του κ. Γιώργου Παπανδρέου, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης καθηγητής Λουκάς Ανανίκας, ο γ.γ. της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας κ. Γιώργος Τσιότρας, ο νομάρχης Θεσσαλονίκης κ. Παναγιώτης Ψωμιάδης, ο εκπρόσωπος του Δημάρχου, εκπρόσωποι των τοπικών και προξενικών αρχών καθώς και της ισραηλιτικής κοινότητας Θεσσαλονίκης. ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ

    Η ΠΡΟΣΦΩΝΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΘΡΑΚΗΣ

    κ. ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΛΑΝΤΖΗ

    ΠΡΟΣΦΩΝΗΣΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΘΡΑΚΗΣ

    κ. ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΛΑΝΤΖΗ

    ΣΤΟ ΕΠΙΣΗΜΟ ΓΕΥΜΑ ΠΟΥ ΠΑΡΕΘΕΣΕ ΠΡΟΣ ΤΙΜΗΝ

    ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ ΣΤΟ ΚΥΒΕΡΝΕΙΟ

    Θεσσαλονίκη, 16 Φεβρουαρίου 2006

    Εξοχότατε κύριε πρόεδρε του Ισραήλ

    Σας καλωσορίζουμε στη Θεσσαλονίκη, στην πρωτεύουσα της Μακεδονίας, στην πρωτεύουσα της Βόρειας Ελλάδας.

    Σας καλωσορίζουμε στη Μακεδονική γη που γέννησε τον Φίλιππο, τον Μέγα Αλέξανδρο και τον Αριστοτέλη.

    Σας υποδεχόμαστε στην πόλη που για 2.500 χρόνια δημιούργησε τη δική της ιστορία στο σταυροδρόμι Ανατολής - Δύσης, Βορρά - Νότου, στην πόλη της «ανοχής» απέναντι στο διαφορετικό, της «κατανόησης» απέναντι στο πλούσιο μωσαϊκό των πολιτισμών που άνθισαν γύρω μας.

    Σας υποδεχόμαστε στην πόλη με τον «κοσμοπολίτικο αέρα» που φυσά εδώ, αιώνες τώρα, και «ανοίγει» διάπλατα «λεωφόρους» συνεργασίας και αλληλοκατανόησης των λαών της ΝΑ Ευρώπης και της Ανατολικής Λεκάνης της Μεσογείου.

    Σας ευχαριστούμε για την τιμή που μας κάνατε να αποδεχθείτε την πρόσκλησή μας και να βρίσκεστε σήμερα κοντά μας, γιατί θέλουμε να σας πούμε ότι η Θεσσαλονίκη, η Μακεδονία και η Θράκη βρίσκονται σε μία περιοχή που δοκιμάστηκε πολλές φορές στην ιστορία της από πολέμους, διαμάχες, εμφύλιες συρράξεις και καχυποψία.

    Μια περιοχή που μάτωσε μέχρι και πρόσφατα στο όνομα της εθνικής καθαρότητας, εξαιτίας στείρων εθνικισμών που πρυτάνευσαν μετά τη διάλυση της πρώην Γιουγκοσλαβίας.

    Και εσείς καλύτερα από κάθε άλλον μπορείτε να αντιληφθείτε το συγκεκριμένο πρόβλημα, καθώς βιώνετε εδώ και χρόνια ως κράτος παρόμοιες καταστάσεις αστάθειας και αναταραχής.

    Και είναι βέβαιο ότι αυτό που επιθυμούν οι λαοί μας είναι να αφήσουμε όλα αυτά στο παρελθόν. Να γυρίσουμε σελίδα και να χτίσουμε το καινούριο βασιζόμενοι στη διαφορετικότητα του πολιτισμού μας, που είναι και ο πλούτος μας στη νέα εποχή.

    Η Ελλάδα ως το μοναδικό και παλαιό μέλος της ΕΕ στην περιοχή, εργάζεται στην οικοδόμηση κλίματος συνεργασίας όλων των λαών της ΝΑ Ευρώπης και της Ανατολικής Λεκάνης της Μεσογείου, με στόχο την ειρηνική συμβίωση, την αλληλοκατανόηση και την ευημερία των πολιτών.

    Πρέπει να απομακρύνουμε από ολόκληρη τη ΝΑ Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο τα άγονα εθνικιστικά πείσματα, τις στείρες αντιπαραθέσεις, τις μισαλλοδοξίες των φανατικών. Να ανοίξουμε καινούριες λεωφόρους συνεργασίας. Να προχωρήσουμε με νέους ρυθμούς, με νέα οπτική, με νέα δυναμική. Να ενστερνιστούμε ένα κοινό όραμα για ολόκληρη την περιοχή και να συνεργαστούμε, ακόμη πιο στενά, για να κάνουμε το όραμα αυτό -το όραμα της ειρήνης και της ασφάλειας, της ανάπτυξης και της ευημερίας- απτή πραγματικότητα για όλους.

    Εξοχότατε κύριε Πρόεδρε,

    Η Ισραηλιτική Κοινότητα εδώ στη Θεσσαλονίκη είναι συνυφασμένη με ένδοξες και λαμπρές στιγμές αλλά και με μαύρες σελίδες.

    Οι Εβραίοι της Θεσσαλονίκης αποτελούσαν αναπόσπαστο κομμάτι του πληθυσμού, συνεισφέροντας τα μέγιστα στην οικονομική, πολιτιστική και κοινωνική ανάπτυξη της πόλης. Έβαλαν τη δική τους σφραγίδα σε κάθε δραστηριότητα διαμορφώνοντας τη φυσιογνωμία των νεότερων χρόνων της πόλης.

    Η Εβραϊκή κοινότητα βαθιά ριζωμένη στην ιστορία και τον καθημερινό βίο της κοσμοπολίτικης Θεσσαλονίκης υπέφερε ανεπανόρθωτα από τον αφανισμό σχεδόν του συνόλου των μελών της, κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

    Δεν ήταν πλήγμα μόνο για την ίδια την κοινότητα, ήταν μέγα πλήγμα για όλους τους έλληνες, μέγα πλήγμα για τη Θεσσαλονίκη.

    Η Ελλάς υπήρξε πάντα συμπαραστάτις στις δύσκολες στιγμές που βίωσαν οι εβραίοι πολίτες της. Είναι ενδεικτική η αυτοθυσία με την οποία χριστιανοί πολίτες φυγάδευαν ή προσέφεραν καταφύγιο στους εβραίους γείτονές τους, προκειμένου να τους προστατεύσουν από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής.

    Πριν από λίγες ημέρες μάλιστα σε μια σεμνή τελετή βραβεύσαμε με ειδική πλακέτα για τη γενναία του στάση έναν απλό χριστιανό πολίτη, που, κατά τη διάρκεια της κατοχής, βοήθησε στη διάσωση πενταμελούς εβραϊκής οικογένειας, αψηφώντας τους κινδύνους για τη δική του ζωή του.

    Έλληνες εβραίοι πολέμησαν στα πεδία των μαχών προασπίζοντας θα εθνικά συμφέροντα και την ακεραιότητα της χώρας μας. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του συνταγματάρχη Μορδοχάι Φριζή, του πρώτου έλληνα εβραίου αξιωματικού, που έπεσε στα χαρακώματα του Αλβανικού Έπους, τιμώντας τα ιερά ιδανικά της πατρίδας και του Έθνους.

    Οι παράλληλοι βίοι μας στους δύσκολους καιρούς συνεχίζουν και σήμερα στους καιρούς της ειρήνης και της ευημερίας. Η μικρή πλέον σήμερα Ισραηλιτική Κοινότητα της πόλης, από τα πιο ζωντανά κύτταρα της κοινωνίας είναι εδώ κρατώντας την συνέχεια μιας λαμπρής πορείας προόδου. Είναι εδώ και εκπέμπει καταγράφοντας μαζί με όλους τους πολίτες της Θεσσαλονίκης και το ΥΜΑ-Θ μια μόνιμη πρόσκληση προς εκείνους που θα αποφασίζουν να επιστρέψουν εκ νέου σ' αυτή την φιλόξενη πόλη.

    Εξοχότατε κύριε Πρόεδρε,

    Σας καλωσορίζουμε στη χώρα μας και στη Θεσσαλονίκη. Σας μεταφέρω τις εγκάρδιες ευχές του ελληνικού λαού και των πολιτών της Θεσσαλονίκης.

    Μπαρουχίμ Αμπαΐμ: Καλώς ήλθατε κύριε Πρόεδρε

    [09] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ - ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΘΡΑΚΗΣ κ. ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΛΑΝΤΖΗ 17/02/06

    Θεσσαλονίκη, 16 Φεβρουαρίου 2006 (17:44 UTC+2)

    ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΣΕ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, ΔΗΜΑΡΧΟ ΚΑΙ ΝΟΜΑΡΧΗ

    ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2006

    ΩΡΑ 11:00 π.μ.

    Ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης κ. Γιώργος Καλαντζής θα επισκεφθεί στο γραφείο του τον Παναγιότατο Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ.κ. Άνθιμο.

    ΤΟΠΟΣ: Μητρόπολη, Βογατσικού 7, Θεσσαλονίκη. ΩΡΑ 11:45 π.μ.

    Ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης κ. Γιώργος Καλαντζής θα συναντηθεί με τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης κ. Βασίλη Παπαγεωργόπουλο.

    ΤΟΠΟΣ: Δημαρχείο, Βενιζέλου 45, Θεσσαλονίκη.

    ΩΡΑ 13:00

    Ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης κ. Γιώργος Καλαντζής θα συναντηθεί με τον Νομάρχη Θεσσαλονίκης κ. Παναγιώτη Ψωμιάδη.

    ΤΟΠΟΣ: Νομαρχία, Βασ. Όλγας 198, Θεσσαλονίκη.

    [10] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ -ΤΕΛΕΤΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΛΑΒΗΣ ΤΟΥ ΥΜΑ-Θ - ΟΜΙΛΙΕΣ κ. ΝΙΚΟΥ ΤΣΙΑΡΤΣΙΩΝΗ ΚΑΙ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΘΡΑΚΗΣ κ. ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΛΑΝΤΖΗ

    Θεσσαλονίκη, 16 Φεβρουαρίου 2006 (16:42 UTC+2)

    Σε εγκάρδια και συγκινησιακά φορτισμένη ατμόσφαιρα, έγινε σήμερα η τελετή παράδοσης και παραλαβής του Υπουργείου Μακεδονίας - Θράκης, με εγκώμια και ευχές, τόσο από τον απερχόμενο υπουργό κ. Νίκο Τσιαρτσιώνη, όσο και από τον νέο υπουργό Μακεδονίας - Θράκης κ. Γιώργο Καλαντζή.

    Στην τελετή παρέστησαν ο Γ.Γ. του ΥΜΑ-Θ καθηγητής Λουκάς Ανανίκας, ο Γ.Γ. της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας κ. Γιώργος Τσιότρας, οι νομάρχες Θεσσαλονίκης κ. Παναγιώτης Ψωμιάδης και Καβάλας κ. Θεόδωρος Καλλιοτζής, δήμαρχοι του Π.Σ. Θεσσαλονίκης και του Ν. Καβάλας, εκπρόσωπος του δημάρχου Θεσσαλονίκης, ο πρύτανης του Α.Π.Θ. κ. Αντωνόπουλος, εκπρόσωπος του Γεν. Αστυνομικού Διευθυντή Θεσσαλονίκης, διευθυντές και υπάλληλοι του υπουργείου, καθώς και πολύς κόσμος.

    Ακολουθούν οι ομιλίες του κ. Τσιαρτσιώνη και του κ. Καλαντζή.

    ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΤΗΡΙΑ ΟΜΙΛΙΑ

    π. ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΘΡΑΚΗΣ

    κ. ΝΙΚΟΥ ΤΣΙΑΡΤΣΙΩΝΗ

    ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΤΕΛΕΤΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ ΤΟΥ ΥΜΑ-Θ

    ΣΤΟΝ κ. ΓΙΩΡΓΟ ΚΑΛΑΝΤΖΗ

    Καλημέρα σε όλους,

    ευχαριστούμε πάρα πολύ που είστε εδώ. Θέλω να πω ότι, από την αρχή που εγκατασταθήκαμε σ' αυτό εδώ το υπουργείο, πιστέψαμε δυνατά στο θεσμικό του ρόλο. Πιστέψαμε ότι αυτό το υπουργείο μπορεί να γίνει και να αποτελέσει το στρατηγείο της ανάπτυξης για τη Μακεδονία και τη Θράκη.

    Αρνηθήκαμε να δεχθούμε το ρόλο του υπουργείου, που εξαντλείται στις κοσμικές παρεμβάσεις. Αρνηθήκαμε να δούμε ένα ρόλο ενός υπουργείου, που περιθωριακά λειτουργεί και αρνηθήκαμε -βεβαίως- να δεχθούμε ότι αυτό εδώ το υπουργείο, με το δυνατό και θεσμικό και ισχυρό ρόλο του, δεν μπορεί να αλλάξει τα πράγματα προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης.

    Πιστέψαμε ότι μέσα από αυτόν τον μηχανισμό θα μπορέσουμε να δρομολογήσουμε νέες εξελίξεις για όλη την περιοχή. Πιστέψαμε, επίσης, στην γεωστρατηγική θέση της Μακεδονίας και της Θράκης, αλλά και στις εξελίξεις που δρομολογούνται γύρω μας και θα πρέπει εμείς να οργανωθούμε για να τις αντιμετωπίσουμε.

    Πιστέψαμε και στον Κυριακίδη! Αυτός ήταν η επανάσταση και το σύμβολο.

    Πιστέψαμε, επίσης, στη δουλειά χωρίς εντυπωσιασμούς, στη δουλειά χωρίς θόρυβο, χωρίς πυροτεχνήματα. Πιστέψαμε, επίσης, στους ανθρώπους και στις δυνατότητές τους, είτε αυτοί βρισκόντουσαν μέσα στα στενά πλαίσια αυτού του υπουργείου, είτε στον ευρύτερο χώρο της πόλης, αλλά και της ευρύτερης περιοχής.

    Πιστέψαμε, επίσης, δυνατά στην συλλογικότητα, στην σύμπνοια και στην συνεννόηση. Μ' αυτές τις αρχές δουλέψαμε επί 23 μήνες και σήμερα πιστεύουμε ότι παραδίδουμε Γιώργο, είναι Γιώργο, μια καλοδουλεμένη «μηχανή», που ανταποκρίνεται πλήρως στα ερεθίσματα που δέχεται, αλλά και βεβαίως σ' αυτά που αποτελούν την πρόκληση για όλους μας.

    Κατορθώσαμε να συγκροτήσουμε μια ομάδα μάχιμη, αποτελούμενη από τους άμεσους συνεργάτες, οι οποίοι είναι περαστικοί και μετακλητοί, αλλά κυρίως εμπλέξαμε τους ανθρώπους, που αποτελούν τον πυρήνα και τη μονιμότητα αυτού του υπουργείου, τους υπαλλήλους που θα συνεχίσουν και μετά από μας και υπήρξαν και πριν από μας.

    Πιστεύουμε ότι σήμερα έχουμε πλέον μια ομάδα δεμένη με ικανούς συνεργάτες. Μια ομάδα που φέρνει αποτέλεσμα και μια πομάδα που στοχεύει ώστε η Θεσσαλονίκη, η ευρύτερη περιοχή η Μακεδονία και η Θράκη, να αποτελέσουν το κέντρο των Βαλκανίων και σ' αυτή την περιοχή, που εσύ κι εγώ, αλλά και όλοι μας γεννηθήκαμε, να παίξει επιτέλους τον πρωταγωνιστικό ρόλο που της ανήκει και που της επιφυλάσσει η πορεία των εξελίξεων.

    Μια ομάδα, τέλος, που θα συνιστούσα και σε σένα να τη χρησιμοποιήσεις, να την ελέγξεις και αφού πιστοποιήσεις κι εσύ και διαπιστώσεις την αποτελεσματικότητά της, να της δώσεις την ευκαιρία και να δώσεις την ευκαιρία και σ' αυτούς που καταξιώθηκαν μέσα από δύσκολες συνθήκες και καταξίωσαν το έργο τους, να συνεχίσουν να το πράττουν.

    Και είμαι ευτυχής που, επίσης, θα υποδεχθείς σε λίγο και τα καινούργια στελέχη που θα 'ρθουν, να πλαισιώσουν τα παλιά, που θα «αιμοδοτήσουν» αυτή τη «μηχανή», αυτή την ομάδα. Είναι οι νέες προσλήψεις που εξασφαλίσθηκαν και με την αύξηση του προϋπολογισμού μας, αλλά και με τις θεσμικές εκείνες παρεμβάσεις που σήμερα είναι έτοιμες για να λειτουργήσουν - πάντα βέβαια με την καθοδήγηση και την έγκριση του πρωθυπουργού μας, του Κωνσταντίνου Καραμανλή, ο οποίος δέχθηκε αμέσως όλες αυτές και υιοθέτησε τις παρεμβάσεις και τις στήριξε μέχρι και σήμερα και στο μέλλον.

    Είμαι ευτυχής, γιατί πίστεψα -και σε όλη μου τη ζωή πίστευα- ότι η πολιτική ανήκει στο «εμείς» και όχι στο «εγώ» και βέβαια πιστεύω και είμαι βέβαιος ότι οι ίδιες αρχές ενφορούν και τις δικές σου πεποιθήσεις ότι πάνω απ' όλα και πάνω από τις προσωπικές διαδρομές υπάρχει το συμφέρον του τόπου, η εξέλιξή του, η πρόοδός του και βεβαίως σ' αυτή την πορεία καταξιώνονται εκείνοι που πολύ καλά και έγκαιρα συλλαμβάνουν το «εμείς».

    Θέλω να πιστεύω και γνωρίζω ότι ούτε κι εσύ θα συμβιβαστείς ενδεχομένως με προσωπικές διαδρομές, με το εγώ, αλλά θα υιοθετήσεις και υιοθετείς το εμείς και βέβαια σε καμία περίπτωση δεν θα συνδεθείς με προσωπικές φιλοδοξίες ή προσωπικά συμφέροντα που στρεβλώνουν αυτή την πορεία και οδηγούν στο πουθενά. Είναι βέβαιο ότι μόνο με τη συλλογική δουλειά μπορούμε να απογειώσουμε αυτό τον τόπο.

    Θέλω να ευχαριστήσω τον γενικό γραμματέα, τον Λουκά Ανανίκα, εξαιρετικό συνεργάτη, που στάθηκε από την πρώτη στιγμή κοντά και πιστεύω και θέλω να του πω ότι σ' αυτή τη διαδρομή απέκτησε έναν πολύ καλό φίλο.

    Επίσης να ευχαριστήσω όλους τους συνεργάτες μου, τους άμεσους και τους έμμεσους, τους ανθρώπους του υπουργείου και βέβαια όλο τον περίγυρο τον κοινωνικό, που στάθηκαν με κατανόηση και στις παραλείψεις μας και στα σφάλματά μας, αλλά και επικρότησαν με το δικό τους τρόπο όσες φορές καταφέραμε να φέρουμε ένα αποτέλεσμα.

    Θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τις τέσσερις εταιρίες που εποπτεύονται από το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης. Να ευχαριστήσω τη Δ.Ε.Θ., η οποία έβαλε σε νέα βάση τη δική της δραστηριότητα. Θέλω να της πω ότι οι προτάσεις της που έπεσαν στο τραπέζι και τάραξαν τα νερά και βέβαια σ' αυτή την πορεία πρέπει να ταράζονται τα νερά, για να δημιουργούν κινητικότητα, ότι η πρότασή της και οι προτάσεις της για το θεσμικό της ρόλο ως εκθεσιακό φορά εθνικό, αλλά και βεβαίως για την ανάπλαση του χώρου της Διεθνής Έκθεσης Θεσσαλονίκης, είναι μια πολύ δυνατή πρόταση, η οποία είμαι πεπεισμένος θα συζητηθεί και θα απασχολήσει σε ωριμότερους χρόνους όλη την πόλη, αλλά και τον κοινωνικό της περίγυρο.

    Θέλω να ευχαριστήσω την «HΕLEXPO», που πραγματικά κάθε χρόνος που περνούσε πρόσθετε συνεχώς, έδωσε μια καινούργια φρεσκάδα και ώθηση στην εκθεσιακή λειτουργία, αλλά και γενικότερα αντιμετώπισε τον θεσμικό της ρόλο. Θέλω να πω ότι οι απόψεις μας, που τηρήθηκαν ευλαβώς απ' όλες τις πλευρές, ήταν απόψεις που δημιούργησαν κινητικότητα και διάλογο και με βάση το διάλογο μπορούμε να προχωρήσουμε και να κατανοήσουμε ο ένας τον άλλον. Όποιες διαφορές κι αν παρουσιάσθηκαν παρουσιάστηκαν από την κατάθεση διαφορετικών απόψεων και δεν είχαν τίποτε το προσωπικό.

    Θέλω να ευχαριστήσω την ΕΥΑΘ που επιτέλους σήμερα με τη νέα συγκρότησή της και το νέο Διοικητικό της Συμβούλιο έβαλε και βάζει τις βάσεις για μια πραγματικά λειτουργία που ανταποκρίνεται στις ανάγκες του κοινωνικού συνόλου της πόλης και θέλω να τους πω να συνεχίσουν έτσι με την αποφασιστικότητα, αλλά και με τις ορθές λύσεις που καταθέτουν και είναι σίγουρο ότι ότι όλα θα βελτιωθούν.

    Επίσης την ΕΥΑΘ Παγίων, που από την αφάνειά της εξελίχθηκε σε μια εταιρίας που μέχρι σήμερα έχει δώσει «σάρκα και οστά», δημοπρατώντας έργα μέσα από τα πενιχρά της μέσα και τα οικονομικά, αλλά και της στελέχωσής της.

    Να ευχαριστήσω το προσωπικό του ΚΕΔΑΚ, μέσω του γενικού γραμματέα, που έβαλε και δρομολόγησε νέες διαστάσεις για το Άγιον Όρος, αλλά και για την Αγιορείτικη κληρονομιά.

    Τον πρόεδρο του ΕΚΕΧΧΑΚ, που μόλις πριν από λίγο είδα και που κάνει εξαιρετική δουλειά, την οποία την «αγκαλιάσαμε», την βρήκαμε, τη διαφυλάξαμε και θέλουμε να τη συνεχίσουμε.

    Και να πω, τέλος, ότι δεν «μασήσαμε» τα λόγια μας. Κρατήσαμε τις θέσεις μας. Δεν φοβηθήκαμε να ταράξουμε τα νερά, διότι, όπως είπα και πριν, η αναταραχή προκαλεί πρόοδο και βέβαια σ' αυτή την πορεία θέλω να ευχαριστήσω όλους αυτούς που στρατεύτηκαν και στρατεύτηκαν ιδιαίτερα εκείνοι που ξεπέρασαν και τις πολιτικές τους πεποιθήσεις και βρίσκονται σήμερα ως ένα σύνολο και μια συγκροτημένη ομάδα να αντιμετωπίζει όλα αυτά τα προβλήματα. Ήταν για μένα η μεγαλύτερη ικανοποίηση που στην αρχή αντιμετωπίστηκε με επιφύλαξη να βλέπω σήμερα, φεύγοντας, ότι αυτοί οι άνθρωποι αγκαλιάζουν και αγκάλιασαν αυτή την προσπάθεια σαν δική τους.

    Να ευχαριστήσω βεβαίως και θα ζητήσω την κατανόηση όλων εκείνων τους οποίους ανάγκασα ή εν πάση περιπτώσει εγώ με τους δικούς μου ρυθμούς θέλησα να λειτουργήσω ξέρω ότι τους ώθησα ενδεχομένως να ξεπεράσουν τα όριά τους, αλλά σ΄ αυτή την προσπάθεια το αποτέλεσμα είναι εκείνο που μετράει και η σημερινή καταξίωση δίνει την απάντηση σε όλα αυτά.

    Θέλω να ζητήσω, επίσης, την κατανόηση για τις παραλείψεις και τα ενδεχόμενα σφάλματα που δημιουργήθηκαν στην πορεία και θέλω να πω ότι φεύγω ικανοποιημένος κι εγώ και η οικογένειά μου, γιατί σ' αυτή την πορεία έγινε μια συλλογική προσπάθεια, η οποία χάραξε δύο από τα σημαντικότερα χρόνια της προσωπικής μου ζωής.

    Θέλω να σας ευχηθώ, με όλα αυτά, καλή δύναμη στη νέα κυβέρνηση υπό τον Κώστα Καραμανλή, που δίνει μια καινούργια ώθηση, μια καινούργια ανανέωση, μια καινούργια φρεσκάδα και είμαι πεπεισμένος ότι θα ολοκληρώσει στην τετραετία όλους εκείνους τους στόχους που εκείνοι έθεσαν και που βέβαια είναι πολύ ψηλά, αλλά μόνο με υψηλούς στόχους μπορείς να καταφέρεις και να φτάσεις το αποτέλεσμα.

    Γιώργο, καλή δύναμη.

    ΟΜΙΛΙΑ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΘΡΑΚΗΣ

    κ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΚΑΛΑΝΤΖΗ

    ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΤΕΛΕΤΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΛΑΒΗΣ

    ΤΟΥ ΥΜΑ-Θ

    Κυρία νομάρχου

    Κυρία υπουργού

    Κύριε υπουργέ

    Κύριε νομάρχα

    Κυρίες και κύριοι

    Ζητώ εκ των προτέρων συγνώμη για την αμηχανία και για τα λάθη. Είναι ανθρώπινο. Βέβαια μπορεί να είναι τυπική η διαδικασία η σημερινή, αλλά μόλις σβήσουν τα φώτα, κλείσουν οι πόρτες, τότε καταλαβαίνετε ότι μας περιμένει ουσιαστικό και δύσκολο έργο,

    Γι' αυτό θέλω από την αρχή να ευχαριστήσω τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας τον Κώστα τον Καραμανλή για τη μεγάλη τιμή που μου έκανε, να μου αναθέσει το ΥΜΑ-Θ. Και είναι μεγάλη τιμή γιατί ο Μακεδόνας Πρωθυπουργός ο βουλευτής σας, ο βουλευτής Θεσσαλονίκης, μου έδωσε την εντολή να έρθω να υπηρετήσω εδώ και να προωθήσω το καλό της Θεσσαλονίκης, το καλό της Μακεδονίας και της Θράκης.

    Κύριε υπουργέ

    Υπάρχουν στιγμές στη ζωή των ανθρώπων όπως η γέννηση των παιδιών μας, η σημερινή ημέρα που γίνομαι υπουργός, η στιγμή που συναντάς το μεγάλο έρωτα της ζωής σου. Είναι στιγμές μεγάλης χαράς. Δε μπορώ να πω ότι αυτή τη στιγμή εγώ νιώθω τόσο μεγάλη χαρά, κι' αυτό γιατί αντικαθιστώ έναν πολιτικό μα πάνω από όλα έναν φίλο. Έναν φίλο που συνάντησα πριν από 10 χρόνια. Συναντηθήκαμε Νίκο σε στιγμές που ήταν καθοριστικές για την πορεία του τόπου μας, γιατί ήταν οι στιγμές που αποφασίσαμε λίγοι άνθρωποι να στηρίξουμε και να υποστηρίξουμε την υποψηφιότητα του Καραμανλή για Πρόεδρο της ΝΔ, και αυτό αποδείχθηκε μετά ότι ήταν μια σωστή ενέργεια γιατί κατέληξε όλη αυτή η προσπάθεια σήμερα να είναι πρωθυπουργός της Ελλάδας: ο Κώστας ο Καραμανλής.

    Ξέρω την ποιότητα, ξέρω το ήθος και την εργατικότητα σου.

    Θέλω να σας πω κυρίες και κύριοι ότι στην πορεία της ανάπτυξης για την Μακεδονία και τη Θράκη για τη Θεσσαλονίκη δεν περισσεύει κανένας. Στον δρόμο αυτό όλοι μαζί πρέπει να προχωρήσουμε. Όλοι μαζί τον ίδιο δρόμο πρέπει να ακολουθήσουμε. Κάποιοι τον χάραξαν, άλλοι τον προχώρησαν, πάντως ένα είναι βέβαιο, ότι ο δρόμος για την ανάπτυξη και την ευημερία της Μακεδονίας είναι γνωστός. Σ' αυτόν τον δρόμο χρειάζομαι και ζητώ την συνεργασία όλων σας. Πρέπει να επιταχύνουμε την στράτα μας, πρέπει να τρέξουμε. Οι πολίτες, η Μακεδονία και η Θράκη, η Θεσσαλονίκη έχουν προβλήματα. Βαρέθηκαν να περιμένουν. Απαιτούν λύσεις τώρα.

    Κυρίες και κύριοι

    Δεν πρέπει να θυμόμαστε τους πολίτες μόνο προεκλογικά. Δεν πρέπει να θυμόμαστε τους πολίτες μόνο όταν τους έχουμε ανάγκη.

    Η πόρτα της καρδιάς μας και του γραφείου μας πρέπει να είναι ανοικτή πάντα γι' αυτούς. Πρέπει να τηρήσουμε στο ακέραιο τον λόγο μας. Τη συμφωνία που κάναμε μαζί τους. Αν δεν υπάρξει κυρίες και κύριοι συνεννόηση, συναντίληψη, συντονισμός, μα πάνω από όλα συντροφικότητα σ' αυτήν την πορεία, ένα είναι βέβαιο δεν θα πετύχουμε τίποτα.

    Θέλω να με συγχωρέσετε, γιατί ήθελα να μη μιλήσω Νίκο μου σήμερα, γιατί πιστεύω ότι η ημέρα αυτή ήταν μέρα δικιά σου και εγώ μόνο έπρεπε να σταθώ δίπλα σου. Είπα πολύ περισσότερα ίσως από όσα θα έπρεπε να πω. Εκείνο που μπορώ να πω και τελειώνω, είναι ότι κυρίες και κύριοι μπορούμε μια καλύτερη Θεσσαλονίκη, μπορούμε μια καλύτερη Μακεδονία και Θράκη, μα πάνω από όλα αξίζουμε μια καλύτερη Θεσσαλονίκη αξίζουμε μια καλύτερη Μακεδονία και Θράκη. Βοηθήστε με. Ας προσπαθήσουμε όλοι μαζί.

    Κυρίες και κύριοι αν κρατήσουμε με αγάπη τα χέρια των άλλων, τότε ένα είναι βέβαιο δεν φοβόμαστε κανέναν. Δεν φοβάμαι κανέναν. Χρειάζομαι την αγάπη σας και την συμπαράστασή σας.

    Ευχαριστώ πολύ.

    [11] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΠΡΟΘΕΣΜΙΑΣ ΓΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗ ΦΑΚΕΛΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ ΜΕ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΚΥΡΙΩΣ ΣΤΗ ΖΩΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ

    Θεσσαλονίκη, 16 Φεβρουαρίου 2006 (16:32 UTC+2)

    Παρατείνεται η προθεσμία υποβολής Σχεδίων Βελτίωσης με επενδύσεις κυρίως στη ζωική παραγωγή μέχρι 3-4-2006 σύμφωνα με απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

    Επίσης παρατείνεται και η προθεσμία υποβολής Απογραφικού Δελτίου Υφιστάμενης Κατάστασης Γεωργικής Εκμετάλλευσης μέχρι 6-3-2006.

    Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το παραπάνω θέμα οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στη Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης στο τηλέφωνο 2310 984-165

    [12] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΩΝ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΔΗΜΟΠΡΑΤΗΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΤΗΣ ΑΙΘΟΥΣΑΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΣΤΟ 1ο Τ.Ε.Ε. ΚΟΖΑΝΗΣ ΑΠΟ ΤΗ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΟΖΑΝΗΣ

    Κοζάνη, 16 Φεβρουαρίου 2006 (16:29 UTC+2)

    Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κοζάνης, στο πλαίσιο των συνεχών προσπαθειών της για τη βελτίωση των εκπαιδευτικών υποδομών στο Νομό μας, προχώρησε την Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου στη δημοπράτηση του έργου που αφορά στη δημιουργία αίθουσας σχολικής βιβλιοθήκης στο 1ο Τ.Ε.Ε. Κοζάνης.

    Το έργο έχει προϋπολογισμό 43.500 και χρηματοδοτείται από Εθνικούς Πόρους. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό υλοποίησης αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τον Ιούνιο του 2006.

    Το έργο της δημιουργίας της αίθουσας σχολικής βιβλιοθήκης στο 1ο Τ.Ε.Ε. Κοζάνης εντάσσεται σε ένα σύνολο δράσεων για την απόκτηση εργαστηρίων πληροφορικής και φυσικών επιστημών, σχολικών βιβλιοθηκών, γυμναστηρίων και άλλων βοηθητικών χώρων στο πλαίσιο ενός ολοκληρωμένου σχεδίου για την ποιοτική αναβάθμιση των σχολείων του Νομού μας σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.

    [13] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ - ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΘΡΑΚΗΣ κ. ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΛΑΝΤΖΗ ΜΕ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΤΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΦΩΣΦΟΡΙΚΩΝ ΛΙΠΑΣΜΑΤΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 16 Φεβρουαρίου 2006 (15:49 UTC+2)

    Ο Υπουργός Μακεδονίας-Θράκης κ. Γιώργος Καλαντζής, μετά την τελετή παράδοσης και παραλαβής του υπουργείου, δέχθηκε, παρουσία και του Γ.Γ. του ΥΜΑ-Θ καθηγητή Λουκά Ανανίκα, αντιπροσωπεία εργαζομένων στη Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων, που πραγματοποιούσαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας μπροστά στο ΥΜΑ-Θ.

    Την αντιπροσωπεία συνόδευε ο πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης κ. Ν. Γιαννόπουλος.

    Αμέσως μετά τη συνάντηση, ο κ. Καλαντζής έκανε την ακόλουθη δήλωση:

    «Υπάρχει ένα πραγματικό γεγονός. Υπάρχει η αγωνία 500 οικογενειών και άλλων πολλών που εργάζονται επειδή λειτουργεί η Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων. Ο νέος υπουργός Εργασίας, Σάββας Τσιτουρίδης έχει ανοιχτά τα μάτια του και όλη την ευαισθησία, ώστε να βρεθεί λύση. Μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα συναντηθούμε με τον ίδιο. Πιστεύω ότι όλα θα πάνε καλά. Άλλωστε, εκτός από τα οικονομικοτεχνικά κριτήρια, υπάρχει και ο παράγοντας άνθρωπος».

    [14] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΚΑΛΑΝΤΑ ΤΗΣ ΑΠΟΚΡΙΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 16 Φεβρουαρίου 2006 (14:47 UTC+2)

    Αύριο (Παρασκευή), και 17 Φεβρουαρίου, στις 10:00, στην Παιδική Βιβλιοθήκη του Βαφοπουλείου, η μουσικοπαιδαγωγός Κατερίνα Τσαούσογλου θα παρουσιάσει τα αποκριάτικα «Κάλαντα κουδουνάδων-κουδουνάτων» από την περιοχή του Σοχού σε παιδιά του Νηπιαγωγείου και του Δημοτικού. Τα παιδιά θα γνωρίσουν παραδοσιακά αποκριάτικα κάλαντα και έθιμα και θα συμμετάσχουν με μουσική, χορό και τραγούδι, ενώ στο τέλος της εκδήλωσης θα κατασκευάσουν παραδοσιακές αποκριάτικες μάσκες. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

    [15] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 16 Φεβρουαρίου 2006 (14:46 UTC+2)

    Αύριο (Παρασκευή) 17 Φεβρουαρίου, στις 20:30, στην αίθουσα Εικαστικών Εκδηλώσεων του 5ου ορόφου, του Βαφοπούλειου Πνευματικού Κέντρου, θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας της Ομάδας «Φωτοπόροι» του Δήμου Ελευθερίου - Κορδελιού με τίτλο: «Συνθήκες διαβίωσης». Η έκθεση θα διαρκέσει έως την Τρίτη 7 Μαρτίου.

    Η είσοδος είναι ελεύθερη.

    [16] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΡΕΣΙΤΑΛ ΤΡΑΓΟΥΔΙΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 16 Φεβρουαρίου 2006 (14:45 UTC+2)

    Την ερχόμενη Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου, στις 21:00, στην αίθουσα Θεάτρου, του Βαφοπούλειου Πνευματικού Κέντρου, θα πραγματοποιηθεί ρεσιτάλ τραγουδιού του βαρύτονου Χρόνη Νότα και της σοπράνο Ανίλας Τέλη. Στο πιάνο θα συνοδεύει ο Θεόδωρος Καλιφατίδης. Την εκδήλωση θα παρουσιάσει η Άννα Ζιρπιάδου - Πετρίδου

    Η είσοδος είναι ελεύθερη.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Thursday, 16 February 2006 - 19:14:41 UTC