Read our Collection of articles on International Policy Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 06-03-29

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΔΕΥΤΕΡΟΛΟΓΙΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
  • [02] ΟΜΙΛΙΑ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
  • [03] ΜΕ ΙΔΙΑΙΤΕΡΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΑΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΗΝ ΟΛΙΚΗ ΕΚΛΕΙΨΗ
  • [04] ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΣΤΗ ΣΟΥΗΔΙΑ
  • [05] "ΠΟΛΕΙΣ-ΠΕΤΑΛΟΥΔΕΣ" ΑΠΟ ΒΡΑΒΕΥΜΕΝΗ ΖΩΓΡΑΦΟ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  • [06] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ-ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ-ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΟ ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ ΝΟΜΑΡΧΗ
  • [07] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ- Ο ΥΜΑΘ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΗΣ
  • [08] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ- Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΡΤ ΑΕ
  • [09] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΙΣΠΑΝΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΣΤΟ
  • [10] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΕΚΘΕΣΗ ΨΗΦΙΔΩΤΩΝ
  • [11] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ
  • [12] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - «ΛΟΓΟΤΕΧΝΕΣ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ» ΓΙΑ ΤΗΝ
  • [13] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ «ΚΑΤΙΑΣ ΜΕ
  • [14] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - «ΕΡΩΤΟΣ ΟΡΑΜΑΤΑ»ΜΕ «ΤΑ ΧΡΩΜΑΤΑ
  • [15] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΑΙ ΓΕΩΠΟΝΙΚΗ

  • [01] ΔΕΥΤΕΡΟΛΟΓΙΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

    Αθήνα, 29 Μαρτίου 2006 (17:28 UTC+2)

    Για «εκτυφλωτικά ψέματα που συναγωνίζονται μόνο την εκτυφλωτική έκλειψη ηλίου που συμβαίνει τώρα», κατηγόρησε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, στη δευτερολογία του στη σημερινή συζήτηση στη Βουλή για την περιφερειακή ανάπτυξη.

    Με αφορμή μάλιστα την πρόσφατη απόφαση της Γιούροστατ, τον επέκρινε ότι κατασκευάζει επιχειρήματα περί δήθεν Ελλήνων απατεώνων.

    Δεν ευθύνονται οι πολίτες για τα διπλά συρτάρια που κρατούσε η κυβέρνησή σας και το κόμμα σας, είπε ο κ. Καραμανλής, σημείωσε ότι στο παρελθόν οι αμυντικές δαπάνες δεν εμφανίζονταν ούτε κατά την παραλαβή ούτε κατά την πληρωμή των εξοπλιστικών συστημάτων και πρόσθεσε ότι αυτά που δεν καταγράφηκαν ξεπερνούν τα οκτώ δισ. ευρώ: «Τι θέλατε να κάνουμε; Να τα εγγράψουμε στον προϋπολογισμό του 2004, για να ξεπεράσει το έλλειμμα το 10%, ώστε να έχουμε κυρώσεις και να πάμε σε άγρια λιτότητα; Αυτό θέλατε; Αυτό σχεδιάσατε;», ρώτησε ο πρωθυπουργός τον αρχηγό της αντιπολίτευσης.

    Για το χαρακτηρισμό «απάτη» που αποδίδει το ΠΑΣΟΚ στην απογραφή, ο Κώστας Καραμανλής ρώτησε την αξιωματική αντιπολίτευση: "Εμείς κάναμε απάτη όταν εσείς δεν είχατε εγγράψει τα 8 δισ. αμυντικών δαπανών και τα χρέη των νοσοκομείων;".

    "Δεν φταίει ο καθρέφτης που δείχνει το πραγματικό είδωλο της πολιτικής σας αλλά οι πρακτικές των κυβερνήσεών σας, ενώ, αυτό που έπρεπε να κάνετε ήταν να ζητήσετε συγγνώμη από τον ελληνικό λαό και όχι να παριστάνετε τους κατήγορους" είπε ο κ. Καραμανλής.

    Για την ανάπτυξη της περιφέρειας επί ΠΑΣΟΚ, ο κ. Καραμανλής είπε ότι δεν μπορεί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να είναι περήφανο, καθώς, εκτός από τη Στερεά Ελλάδα, όλες οι άλλες περιφέρειες έχουν μικρότερο κατά κεφαλή εισόδημα από το μέσο όρο των περιφερειών της Ε.Ε.

    Ο πρωθυπουργός μίλησε επίσης για ανακολουθίες έργων και λόγων του ΠΑΣΟΚ: Άλλα λέτε, άλλα εννοείτε και όταν προσπαθείτε να τα μπαλώσετε τα κάνετε θάλασσα, είπε ο κ. Καραμανλής αναφερόμενος στην πρόταση του κ. Γ. Παπανδρέου στο Λαύριο για την ανασφάλιστη εργασία.

    Προσφάτως στη Βουλή είπατε το «μεγάλο ψέμα» ότι τα ασφάλιστρα θα τα πλήρωνε το κράτος, ενώ προεκλογικά στο Λαύριο είχατε δηλώσει ότι από την πρότασή σας «δεν επιβαρύνονται οι γονείς, δεν επιβαρύνονται οι επιχειρήσεις, δεν επιβαρύνεται το κράτος, δεν επιβαρύνεται το ασφαλιστικό σύστημα. Σας ξεφεύγουν ή λέτε συνειδητά ψέματα;».

    Για το θέμα των υποκλοπών, ο κ. Καραμανλής είπε ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μιλά με υπονοούμενα, επειδή δεν έχει επιχειρήματα και σημείωσε ότι "τις φήμες και τις πληροφορίες, τις περιφέρουν τα στελέχη και τα φερέφωνα σας».

    Για τα μικροκομματικά συμφέροντά σας στηρίζετε τους θύτες και επιτίθεστε εναντίον εμού και της κυβέρνησης, που βρισκόμαστε στο στόχαστρο των υποκλοπών, σημείωσε ο πρωθυπουργός. Όσο για το θέμα της ΕΥΠ, ο κ. Καραμανλής είπε ότι κατά το επίμαχο διάστημα στην ηγεσία της παρέμενε η διοίκηση που είχε τοποθετήσει το ΠΑΣΟΚ. Κάλεσε επίσης τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ να δώσουν στον εισαγγελέα όσα στοιχεία έχουν, όπως το έπραξε η κυβέρνηση, «αλλιώς έχετε στόχο να δημιουργήσετε σύγχυση».

    Σχολιάζοντας, εξ άλλου, συνέντευξη του πρώην υπουργού Δημόσιας Τάξης Μ,. Χρυσοχοΐδη, ότι ουδείς κατηγόρησε τη ΝΔ ότι έκανε τις υποκλοπές, ο κ. Καραμανλής είπε ότι στο ΠΑΣΟΚ έχουν δύο πρόσωπα και «δεν γνωρίζετε η δεξιά σας τι ποιεί η αριστερά σας».

    Αναφερόμενος στους πόρους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο Κ. Καραμανλής είπε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ όχι μόνο αποδίδει τους πόρους που της ανήκουν, αλλά επιστρέφει και τα "υπεξαιρεθέντα από το ΠΑΣΟΚ". Όσο για τα περί αδιαφάνειας, είπε, ότι αποτελεί «κακόγουστο ανέκδοτο» όταν με το πρόγραμμα ΕΠΤΑ δεν δόθηκε κανένα στοιχείο, ενώ σήμερα με το ΘΗΣΕΑΣ όλα τα στοιχεία είναι περασμένα στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εσωτερικών.

    Την παροιμία «λαγός τη φτέρη έσειε κακό της κεφαλής του», χρησιμοποίησε ο Κώστας Καραμανλής για να σχολιάσει την αναφορά του κ. Παπανδρέου για τις πλημμύρες στον Έβρο.

    Το Δεκέμβριο του 1999 εξαγγείλατε κονδύλια 30 εκατ. ευρώ και έως το 2004 εκταμιεύτηκαν 3,6 εκ. ευρώ, δηλαδή μόλις το 1/10. Εμείς, είπε, σε δύο χρόνια διαθέσαμε 4,3 εκατ. ευρώ για την εκτέλεση 14 επειγόντων αντιπλημμυρικών έργων, προγραμματίσαμε 6,5 εκατ. ευρώ για 10 νέα έργα και εάν ο νομάρχης ολοκληρώσει εντός του 2006 τις αναγκαίες μελέτες θα διατεθούν άλλα πέντε εκατ. ευρώ. «Σε δύο χρόνια κάναμε τα τριπλάσια από όσα τα τελευταία πέντε χρόνια του ΠΑΣΟΚ», τόνισε.

    Εμείς δεν μηδενίζουμε τα όποια θετικά έκανε το ΠΑΣΟΚ, για τα οποία είναι περήφανος ο κ. Παπανδρέου, συνέχισε ο κ. Καραμανλής. Ρώτησε, ωστόσο, τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ "εάν είναι υπερήφανος για τη ληστεία στο ΧΑΑ, για την υψηλή ανεργία, για τα ράντσα και τα χάλια στην Υγεία, για το Λαύριο και την ανασφάλιστη εργασία, για το σκάνδαλο του Κτηματολογίου κλπ; Στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σκοινί".

    Ο κ. Καραμανλής ολοκλήρωσε τη δευτερολογία του με αναφορά στο σύνθημα του ΕΟΤ «Ζήσε το μύθο σου στην Ελλάδα»:

    «Εάν αναγνωρίζετε στον εαυτό σας κ. Παπανδρέου αυτό το ρόλο του τουρίστα στη χώρα, τότε, σας αφήνουμε να ζήσετε το δικό σας μύθο και για σήμερα και για αύριο, και για τις εκλογές και για την επόμενη μέρα των εκλογών», κατέληξε.

    [02] ΟΜΙΛΙΑ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

    Αθήνα, 29 Μαρτίου 2006 (14:40 UTC+2)

    Σφοδρή επίθεση κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε από του βήματος της Βουλής στη συζήτηση προ ημερησίας διατάξεως για την περιφερειακή ανάπτυξη, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, αναφέροντας παράλληλα ότι «ο μόνος που ζει το μύθο του στην Ελλάδα, είναι ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, μέσα στο δικό του κρυψώνα στο Μαξίμου».

    Κατά τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, η έλευση της ΝΔ και του Κώστα Καραμανλή στη διακυβέρνηση της χώρας,οδήγησε σε διακοπή της αναπτυξιακής πορείας,ιδίως στην Περιφέρεια:

    «Περικόψατε 3 δις ευρώ από τις δημόσιες επενδύσεις αυτή την διετία - και στη Θράκη, εγκαταλείφθηκε το πρόγραμμα για τα αντιπλημμυρικά έργα. (?). Επί δύο ολόκληρα χρόνια, δεν ξεκίνησε κανένα νέο μεγάλο έργο στην Περιφέρεια, ενώ έχετε εγκαταλείψει το πρόγραμμα που σας αφήσαμε για χωροταξικές μελέτες (?). Σταμάτησε το πρόγραμμα σχολικής στέγης στην Παιδεία (?). Βρήκατε τελειωμένα έργα με εθνικούς πόρους και τα εντάσσετε σε ευρωπαϊκά προγράμματα, τα λεφτά αυτά, όμως, δεν θα μπουν σε νέα έργα, αλλά θα κλείσουν τρύπες της απογραφής σας (?). Οι κορδέλες που κόβετε είναι έργα του ΠΑΣΟΚ (?). Παρακολουθείτε με απάθεια το κύμα αποβιομηχάνισης. Αφήνετε ξεκομμένα τα νησιά μας από την ηπειρωτική Ελλάδα. Είστε η κυβέρνηση που αναγκάζει να κλείσουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που πλήττει το συμφέρον των αγροτών»,σημείωσε μεταξύ άλλων ο κος Παπανδρέου.

    «Δεν μπορείτε να κρύβεστε πια.Ο ψηφοφόρος που σας ψήφισε, συνειδητοποιεί ότι η ΝΔ είχε κρυφή ατζέντα»,είπε ο κος Παπανδρέου και προκάλεσε τον Πρωθυπουργό:

    «Βγείτε κύριε Καραμανλή στην Περιφέρεια - βγείτε αν τολμάτε να μιλήσετε με τον κόσμο. Βγείτε να πείτε πού είναι τα μεγάλα έργα».

    Απέναντι στη Νέα Δημοκρατία,τόνισε ο κος Παπανδρέου, το ΠΑΣΟΚ προτείνει μια εναλλακτική πολιτική η οποία διαπνέεται από τη λογική της αποκέντρωσης - μια πολιτική που η ΝΔ δεν μπορεί να ακολουθήσει, καθώς «αποκέντρωση σημαίνει ότι χάνει η δεξιά παράταξη τον έλεγχο των εξουσιών».

    Στόχος του ΠΑΣΟΚ ήταν πάντα η «δίκαιη αναδιανομή» και η «απελευθέρωση των δημιουργικών δυνάμεων στην Περιφέρεια», από την εποχή των Μεσογειακών Ολοκληρωμένων Προγραμμάτων του Α. Παπανδρέου, μέχρι το Γ ΚΠΣ του Κ. Σημίτη. «Η λογική της διεκδίκησής μας αυτής, ήταν να συμμετέχουμε ισότιμα στις εξελίξεις, να διατηρήσουμε τον πληθυσμό μας στην Επαρχία. Εμείς είμαστε σε θέση να πάμε μπροστά αυτό που ξεκινήσαμε, με ασφάλεια και σιγουριά. Όραμά μας είναι «η Ελλάδα των Περιφερειών», προϋπόθεση, η ριζική διοικητική αποκέντρωση, η επένδυση στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Περιφέρειας, μια πολιτική ολοκληρωμένης προσέλκυσης ξένων επενδύσεων, με σχεδιασμό για κάθε περιοχή και υποδομές για να μπούμε στην ψηφιακή εποχή», είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έκανε και πάλι αναφορά στην απογραφή, υποστηρίζοντας ότι «η Γιούροστατ δικαίωσε πανηγυρικά τη μέθοδο που χρησιμοποιούσαμε για την καταγραφή των αμυντικών δαπανών» και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «αν δεν είχε αλλάξει τη μέθοδο, δεν θα μπαίναμε σε επιτήρηση και κανείς, μα κανείς, δεν θα τολμούσε να κατηγορήσει την πατρίδα μας, κανείς δεν θα λοιδωρούσε την Ελλάδα, κανείς δεν θα έλεγε ότι είμαστε απατεώνες».

    «Το κόλπο γκρόσο θα κυνηγά κι εσάς και την παράταξή σας. Ο λαός πληρώνει τα σπασμένα. Κάθε απόφασή σας πλήττει τους πολλούς και τους αδύναμους. Χαρακτηριστικό της υποκρισίας σας, ήταν η τροπολογία για το ασφαλιστικό των τραπεζών, που ευνοεί αδικαιολόγητα συγκεκριμένες τραπεζικές επιχειρήσεις και ανοίγει το δρόμο για αντίστοιχες ρυθμίσεις και σε άλλους κλάδους», ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

    Τέλος,ο κος Παπανδρέου επεφύλαξε μία ακόμη επιθετική αναφορά στο «σκάνδαλο των υποκλοπών»,σημειώνοντας ότι «στο μείζον αυτό θέμα, δεν θα υπάρξει συγκάλυψη και συμψηφισμοί»:

    «Τα ερωτήματά μας παραμένουν και ζητούν απάντηση, ενώ προστίθενται και νέα για εμπλοκή κρατικών υπηρεσιών. Ευθύνη της ΕΥΠ έχει ο αρμόδιος υπουργός και εσείς - και μέχρι στιγμής, δεν έχουν δοθεί ξεκάθαρες απαντήσεις για τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας για τις πράξεις της ΕΥΠ. Αντίθετα, ακούω διάφορους λεονταρισμούς από τον τέως υπουργό Δημόσιας Τάξης»,σημείωσε ο κος Παπανδρέου.

    Και συμπλήρωσε:

    «Τέλος το τσάμπα μάγκες κύριε Καραμανλή. Είτε έχει κάτι να πει ο υπουργός, είτε δεν θα το λέει. Υπονοούμενα, ψίθυροι και υπαινιγμοί δεν έχουν καμία θέση. Και μην λέτε να πάμε εμείς στον εισαγγελέα: Τα στοιχεία να τα πάτε εσείς και να απαντήσετε στα ερωτήματα κύριε Καραμανλή».

    [03] ΜΕ ΙΔΙΑΙΤΕΡΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΑΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΗΝ ΟΛΙΚΗ ΕΚΛΕΙΨΗ ΗΛΙΟΥ

    Αθήνα, 29 Μαρτίου 2006 (17:18 UTC+2)

    Το σπάνιο και μεγαλειώδες φαινόμενο της ολικής έκλειψης ηλίου ήταν για πρώτη φορά ύστερα από δεκαετίες ορατό στην Ελλάδα και ειδικότερα στο Καστελόριζο, το οποίο βρέθηκε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος επιστημόνων και μη, τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό.

    Σε όλα τα υπόλοιπα μέρη της Ελλάδας η έκλειψη φάνηκε ως μερική, με σημαντικό ποσοστό κάλυψης που μειωνόταν σταδιακά προς τα βορειοδυτικά της χώρας. Κατά τη μερική έκλειψη ο ουρανός σκοτείνιασε αισθητά. Στο Καστελόριζο όμως για λίγα λεπτά νύχτωσε. Η έκλειψη ξεκίνησε στο Καστελόριζο περίπου στις 12:34 και ολοκληρώθηκε στις 15:10.

    Οι δύο προηγούμενες ολικές εκλείψεις που ήταν ορατές στην Ελλάδα, έγιναν το 1870 και το 1936. Επόμενη ολική έκλειψη ορατή στη χώρα μας θα γίνει το 2088.

    Οι ανταποκριτές του ΑΠΕ-ΜΠΕ μεταδίδουν:

    ΑΘΗΝΑ: Στην πρωτεύουσα οι πολίτες παρακολούθησαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, μέσω γιγαντοοθόνης που στήθηκε στην πλατεία Συντάγματος, το εντυπωσιακό φαινόμενο της ολικής έκλειψης ηλίου, όπου στην Αθήνα το ποσοστό κάλυψης του ηλιακού δίσκου από τη σελήνη ήταν 84 %.

    Η εξέλιξη του φαινομένου μεταδόθηκε από τον δορυφόρο Ηellas - SAT-2. Οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν και την ολική έκλειψη που ήταν ορατή από το Καστελόριζο.

    Πολλοί ήταν αυτοί που είχαν προμηθευτεί τα ειδικά σκούρα γυαλιά, ώστε να θαυμάσουν το μοναδικό φαινόμενο. Στην κορύφωση του φαινομένου ο ουρανός σκοτείνιασε και η θερμοκρασία έπεσε.

    Το φαινόμενο διήρκεσε από τις 12.35 έως τις 13.55 με κορύφωση στις 13.52.Οι πολίτες ξέσπασαν σε ενθουσιώδη χειροκροτήματα.

    Πολλοί ήταν οι επιστήμονες και μη , που κατέκλυσαν το Πλανητάριο για να παρακολουθήσουν από «κοντά» την έκλειψη. Εξοπλισμένοι με τηλεσκόπια , κιάλια και γυαλιά με ειδικά ηλιακά φίλτρα, δεν έκρυβαν τον ενθουσιασμό τους για την μοναδικότητα του φαινομένου.

    ΡΟΔΟΣ: Ιδιαίτερα αισθητό έγινε από τη Ρόδο το φαινόμενο της έκλειψης του ηλίου, γεγονός που σταμάτησε για αρκετή ώρα, οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα, των κατοίκων και των εκατοντάδων τουριστών που βρίσκονται αυτές τις μέρες στο νησί.

    Οι κάτοικοι, απόλαυσαν το σπάνιο φαινόμενο από τα μπαλκόνια και τις ταράτσες των σπιτιών τους, ενώ εκατοντάδες άλλοι μαζί με τα παιδιά τους συγκεντρώθηκαν από νωρίς το μεσημέρι, στο υψηλότερο μέρος της πόλεως Ρόδου, στο Μόντε Σμιθ και εξοπλισμένοι με ειδικά γυαλιά που είχαν φροντίσει να προμηθευτούν, παρακολούθησαν, φωτογράφησαν και βιντεοσκόπησαν το μοναδικό αυτό φαινόμενο.

    Σε ό,τι αφορά το νησί της Ρόδου ο ουρανός σκοτείνιασε αισθητά για ελάχιστα λεπτά. Το φαινόμενο ξεκίνησε στις 12:34 ολοκληρώθηκε στις 15:10. Εξαιτίας της έκλειψης, πολλά ήταν επίσης τα τηλεοπτικά συνεργεία ευρωπαϊκών χωρών που μετέβησαν στο νησί από τις προηγούμενες μέρες.

    Το Καστελόριζο πάντως βρέθηκε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος ξένων και ελλήνων επιστημόνων καθώς και περισσοτέρων από 2.500 ατόμων - παρατηρητών, στην πλειοψηφία τους μαθητές και σπουδαστές οι οποίοι είχαν μεταβεί εκεί το τελευταίο τριήμερο για να παρακολουθήσουν την έκλειψη που ήταν ολική.

    ΗΡΑΚΛΕΙΟ: Το "φλερτ" της σελήνης με τον ήλιο είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν οι Ηρακλειώτες σήμερα το μεσημέρι αφού η έκλειψη ήταν ορατή από την πόλη κατά 95%.

    Με τη βοήθεια και του καλού καιρού πολλοί κάτοικοι του Ηρακλείου εφοδιασμένοι με ειδικά γυαλιά είχαν βγει έξω από τα σπίτια και τα καταστήματά τους για να παρακολουθήσουν το φαινόμενο, ενώ την ώρα της κορύφωσής του οι περισσότεροι βρίσκονταν στους δρόμους.

    Πολλοί ήταν εξάλλου αυτοί που έσπευσαν στον τάφο του Καζαντζάκη στον Προμαχώνα Μαρτινένγκο και στον τρίτο όροφο του κτιρίου του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου της Κρήτης στις Βούτες όπου οι φοιτητές Αστρονομικής Ομάδας του Πανεπιστημίου είχαν εγκαταστήσει κατάλληλο εξοπλισμό για να μπορέσουν μικροί και μεγάλοι να παρακολουθήσουν την έκλειψη ενημερώνοντάς τους παράλληλα για το φαινόμενο.

    ΠΑΤΡΑ: Οι καιρικές συνθήκες επέτρεψαν στους κατοίκους της Πάτρας να δουν καθαρά την έκλειψη του ηλίου, η οποία άγγιξε το 72% στην Δυτική Ελλάδα. Οι περισσότεροι συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Γεωργίου, όπου η αστρονομική εταιρία «Αρίων» είχε στήσει τηλεσκόπιο και όσοι πρόλαβαν θαύμασαν την έκλειψη, η οποία κορυφώθηκε λίγο πριν από τις δύο παρά δέκα σήμερα το μεσημέρι. Ταυτόχρονα εκατοντάδες άλλοι κάτοικοι της Πάτρας βγήκαν από τα σπίτια τους, τα γραφεία τους και τα καταστήματά τους και με τη βοήθεια των ειδικών γυαλιών είδαν την έκλειψη. Επίσης ένα ακόμη τηλεσκόπιο είχε στηθεί έξω από το κτήριο του εργαστηρίου Αστρονομίας του Πανεπιστημίου Πατρών, όχι μόνο για να παρατηρηθεί επιστημονικά το φαινόμενο, αλλά και για να το παρακολουθήσουν όσοι βρίσκονταν εκείνη την ώρα στον χώρο του Πανεπιστημίου.

    ΛΑΡΙΣΑ: Κατά 80% έγινε ορατή η έκλειψη ηλίου από τη Λάρισα με κορύφωση του φαινομένου στις 13.47, ενώ η θερμοκρασία έπεσε από τους 27 βαθμούς Κελσίου στους 24.

    Αρκετοί Λαρισαίοι συνέρευσαν στο Αστεροσκοπείο Λάρισας προκειμένου να παρακολουθήσουν από εκεί το μοναδικό αυτό φαινόμενο, ενώ ορισμένοι είχαν φροντίσει να προμηθευτούν και τα ειδικά γυαλιά προκειμένου να το απολαύσουν καλύτερα.

    [04] ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΣΤΗ ΣΟΥΗΔΙΑ

    Στοκχόλμη, 29 Μαρτίου 2006 (13:57 UTC+2)

    Μάγευσε τους εκατοντάδες παρευρισκόμενους, Έλληνες, Ελληνοκύπριους και Σουηδούς, η μεγάλη Συναυλία που δόθηκε για την Κύπρο, στην εκκλησία KATARINA KYRKA της Στοκχόλμης.

    Στη συναυλία παραβρέθηκαν, ο πρέσβης της Κύπρου κ. Παύλος Αναστασιάδης οποίος απηύθυνε χαιρετισμό και έκανε σύντομη αναφορά στο κυπριακό πρόβλημα, ο ακόλουθος Άμυνας της Ελλάδος κ. Γεώργιος Κωνσταντόπουλος, ο σύμβουλος της ελληνικής πρεσβείας και διευθύνων το προξενικό γραφείο κ. Ιωάννης Βικελίδης, ο σύμβουλος Τύπου κ. Ηλίας Γαλάνης, ο σύμβουλος Τύπου της κυπριακής πρεσβείας κ. Σπύρος Καραολίδης, άλλοι εκπρόσωποι των πρεσβειών της Ελλάδος και της Κύπρου, εκπρόσωποι άλλων διπλωματικών αποστολών στην Στοκχόλμη, Σουηδοί διπλωμάτες καθώς και εκπρόσωποι του πολιτικού κόσμου.

    Μεταξύ των παρευρισκομένων και ο μεγάλος Σουηδός ελληνιστής καθηγητής Sture Linner, επίτιμο μέλος και ιδρυτής της Σουηδικής Επιτροπής για τα Μάρμαρα του Παρθενώνα, πρώην βοηθός ΓΓ Ηνωμένων Εθνών επί εποχής ΓΓ ΟΗΕ Dag Hammarskold καθώς και μέλος της σουηδικής αποστολής του Ερυθρού Σταυρού στην Ελλάδα τα χρόνια της γερμανικής κατοχής, η Christina von Arbin, αρχιέφορος και διευθύντρια των Εθνικών Αμυντικών-Ιστορικών Μουσείων της Σουηδίας και άλλοι.

    Επίσης παρέστησαν ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ελληνική Πολιτιστική Στέγη Στοκχόλμης, Γιάννης Αντωνιάδης, ο πρόεδρος του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού Ανδρέας Μπούκας, ο Συντονιστής Ευρώπης του Δικτύου Πολιτισμού του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ) Δημήτρης Καρκαμάνης, ο διευθυντής του Γραφείου της Εθνικής Τράπεζας Αθανάσιος Ψαρούλης, πρόεδροι και εκπρόσωποι άλλων τοπικών ομογενειακών φορέων και πολλές εκατοντάδες ομογενών και Σουηδών, περίπου επτακόσιοι τον αριθμό, που απόλαυσαν ένα δίωρο και πλέον με μουσική και τραγούδια.

    Στην εισαγωγή του προγράμματος η χορωδία της αστυνομίας της Στοκχόλμης Stockholm Police Choir, εκτέλεσε έργα των Σουηδών συνθετών Hugo Alfven, David Wikander και Knut Nystedt.

    Στη συνέχεια την θέση στη σκηνή κατέλαβε το Φωνητικό Συγκρότημα ΜΕΛΩΔΙΑ του Πνευματικού Ομίλου Λεμεσού, με διευθυντή ορχήστρας και χορωδίας την Βιολέττα Κακομανόλη.

    Στο πρώτο μέρος του προγράμματος που είχε τον τίτλο ΚΥΠΡΟΣ! ΤΟ ΑΓΑΠΗΜΕΝΟ ΜΟΥ ΝΗΣΙ και ξεκίνησε με το Τη Υπερμάχω, εκτελέστηκαν έργα των: Αναστασίας Guy, Βιολέττας Κακομανόλη, Δημήτρη Λάγιου, Ευαγόρα Παλλικαρίδη και το Άκρα του τάφου σιωπή από τους Ελευθερους Πολιορκημένους του Διονύσιου Σολομού σε σύνθεση του Γιάννη Μαρκόπουλου.

    Το δεύτερο μέρος της συναυλίας ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΠΟΥ ΑΓΑΠΗΣΑΜΕ αποτελείτο από έργα των: Θεοδωράκη, Χατζιδάκη, Ξαρχάκου, Γκάτσου, Παντελή Θαλασσινού και Αναστασίας Γκάη.

    Την Συναυλία έκλεισαν οι δύο χορωδίες, της Αστυνομίας της Στοκχόλμης και του Πνευματικού Ομίλου Λεμεσού, από κοινού στη σκηνή, καταχειροκροτούμενες.

    Τραγούδησαν οι: Παντελής Θαλασσινός, Αναστασία Γκάη και Αθηνά Χαραλαμπίδου.

    Την 35μελή χορωδία της Λεμεσού συνόδευσε η ορχήστρα με τους: David Yenovkian στο πιάνο, Ευγενία Καραπατάκη στο τσέλλο, Σοφία Καραπατάκη στο φλάουτο και Μάριος Δανός στην κιθάρα και μπάσο. Διηύθυνε η Βιολέττα Κακομανόλη.

    Στη διάρκεια της συναυλίας εκτέθηκαν αγιογραφίες της Γεωργίας Κυριακίδου.

    Η εκδήλωση που τελούσε υπό την αιγίδα της πρεσβείας της Κύπρου στη Σουηδία, οργανώθηκε από τον Κυπρο-Σουηδικό Σύλλογο, με συνδιοργανωτές την Κυπριακή Πρεσβεία και το Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού.

    Χορηγοί της εκδήλωσης ήταν το υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο ΚΟΤ, ο Σουηδο-Κυπριακός Σύλλογος, ο Πνευματικός Όμιλος Λεμεσού, η εταιρεία FONTANA του εδώ Κύπριου επιχειρηματία Φρίξου Παπαδόπουλου, το Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού και η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος.

    [05] "ΠΟΛΕΙΣ-ΠΕΤΑΛΟΥΔΕΣ" ΑΠΟ ΒΡΑΒΕΥΜΕΝΗ ΖΩΓΡΑΦΟ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 29 Μαρτίου 2006 (11:22 UTC+2)

    Πόλεις με μορφή πεταλούδας οραματίζεται εδώ και χρόνια η βραβευμένη στην 1η Πανελλήνια Έκθεση Μικρογραφικής Τέχνης-Μινιατούρας ζωγράφος Δήμητρα Χριστοδούλου η οποία αυτές τις ημέρες εκθέτει έργα της στην Cafe Gallery «Παράλληλος» στη Θεσσαλονίκη. Η καλλιτέχνης παρουσιάζει έργα ζωγραφικά και κατασκευές επηρεασμένη από την τεχνολογία της οποίας είναι υπέρμαχος εφ' όσον αυτή εξυπηρετεί τον άνθρωπο και το περιβάλλον.

    «Εδώ και χρόνια, οραματίζομαι «πόλεις- πεταλούδες», δηλαδή πόλεις που έχουν τη μορφή πεταλούδας, σχεδιασμένες αλλά και κατασκευασμένες με ηλεκτρονικά στοιχεία. Με τις άσχημες πληροφορίες που συλλέγουμε καθημερινά από τα μέσα μαζικής επικοινωνίας και τις προβλέψεις των ειδικών επιστημόνων σχετικά με την τρύπα του όζοντος και την μελλοντική καταστροφή του πλανήτη, η πόλη-πεταλούδα αποτελεί το όμορφο μεν, εξελίξιμο δε και υπό μετασχηματισμό, όπως ακριβώς το έντομο πεταλούδα, μεταφορικό μέσο που θα οδηγήσει τον άνθρωπο σε ένα καινούργιο ξεκίνημα» εξηγεί μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ Χριστοδούλου.

    Η έκθεση των έργων της κ Χριστοδούλου, που θα λειτουργήσει έως τις 2 Απριλίου, αν και δεν έχει τίτλο θα μπορούσε να τιτλοφορηθεί «Παρελθόν, παρόν και μέλλον» καθώς περιλαμβάνει έργα φτιαγμένα από ξύλο καστανιάς από το Αγιον Όρος ηλικίας 150 ετών αλλά και έργα με σύγχρονα υλικά στα οποία συνδυάζεται το πλέξιγκλας με ηλεκτρονικά μοτίβα. Τα έργα της που αναφέρονται στο παρελθόν έχουν ως κοινή συνισταμένη το μυστήριο, το αίνιγμα και το γρίφο, ενώ σε εκείνα που αναφέρονται στο παρόν περιλαμβάνεται ένα διαδραστικό έργο που εκτός από τα σχέδια και τον παλιό ηλεκτρολογικό πίνακα από πορσελάνη έχει και ένα μηχανισμό που χρειάζεται τη βοήθεια του θεατή που θα τον θέσει σε κίνηση για να ακουστεί από ρεφρέν από ένα τραγούδι που τραγουδούσαν παλιά τα παιδιά στις κατασκηνώσεις. Τέλος στα έργα που αναφέρονται στο μέλλον και τα οποία είναι κυρίως «πόλεις-πεταλούδες» συνδυάζεται η τεχνολογία με τον ρομαντισμό.

    Η κ. Χριστοδούλου γεννήθηκε και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη.Εχει στο ενεργητικό της έξι ατομικές εκθέσεις και πενήντα ομαδικές. Το 2001 διακρίθηκε με το Α΄ Βραβείο, κατηγορίας «Ανάγλυφο», στην1η Πανελλήνια Έκθεση Μικρογραφικής Τέχνης-Μινιατούρας. Είναι ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου Αποφοίτων της Σχολής Καλών Τεχνών Θεσσαλονίκης του οποίου διετέλεσε πρόεδρος επί τετραετία.

    Α.Φ

    [06] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ-ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ-ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΟ ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ ΝΟΜΑΡΧΗ ΣΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΜΠΑΣΚΕΤ ΤΟΥ ΑΡΗ

    Θεσσαλονίκη, 29 Μαρτίου 2006 (14:49 UTC+2)

    Ο Νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης ιδιαίτερα ενθουσιασμένος από τη μεγάλη επιτυχία του ΑΡΗ να προκριθεί στον τελικό του ULEB CUP έστειλε στην ΚΑΕ των κίτρινων το παρακάτω συγχαρητήριο τηλεγράφημα.

    «Ο δρόμος που διαλέξατε για την κατάκτηση του ULEB CUP υπολείπεται ακόμη μια στροφή.

    Η χαρά που μας δώσατε με την πρόκρισή σας είναι απερίγραπτη . Πιστεύουμε ότι όχι μόνο έχετε τις δυνατότητες αλλά και τις ικανότητες να κατακτήσετε το κύπελλο και να το φέρετε στη Θεσσαλονίκη.

    Θερμά συγχαρητήρια για τη μεγάλη πρόκριση σε παίκτες, τεχνικούς, διοίκηση αλλά και στους υπέροχους φίλαθλους που απέδειξαν το πόσο σημαντικό ποσοστό της νίκης τους ανήκει.

    Θερμά συγχαρητήρια και πάλι ανανεώνοντας το ραντεβού μας για το βράδυ της 11ης Απριλίου στο Λευκό Πύργο που προβλέπετε να είναι ιδιαίτερα ευχάριστο!».

    Γραφείο Τύπου

    [07] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ- Ο ΥΜΑΘ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΛΑΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΣ ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 29 Μαρτίου 2006 (14:47 UTC+2)

    Ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης κ. Γιώργος Καλαντζής, το πρωί της Πέμπτης 30 Μαρτίου 2006, αναχωρεί για τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, προκειμένου να παραστεί, ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης, στις εορταστικές εκδηλώσεις της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης, για την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου.

    Ο κ. Καλαντζής θα παρακολουθήσει τη μεγαλειώδη παρέλαση της ελληνικής ομογένειας, στην 5η Λεωφόρο της Νέας Υόρκης, η οποία θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Κυριακή 2 Απριλίου, στις 13:00, τοπική ώρα. Νωρίτερα, στις 10:00 τοπική ώρα, θα παραστεί και θα εκφωνήσει τον πανηγυρικό της ημέρας στη επίσημη δοξολογία, που θα τελεστεί στον Καθεδρικό Ναό της Αγίας Τριάδος, χοροστατούντος του σεβασμιωτάτου αρχιεπισκόπου Αμερικής κ.κ. Δημητρίου.

    Στο περιθώριο των εορταστικών εκδηλώσεων, ο υπουργός θα έχει συναντήσεις και επαφές με εκπροσώπους της ελληνικής ομογένειας στις ΗΠΑ, με το δήμαρχο Νέας Υόρκης κ. Michael Bloomberg, τον αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ.κ. Δημήτριο, με στελέχη και δημοσιογράφους του ομογενειακού Τύπου και των ΜΜΕ.

    Το επίσημο πρόγραμμα της επίσκεψης του υπουργού Μακεδονίας - Θράκης κ. Γιώργου Καλαντζή στη Νέα Υόρκη περιλαμβάνει:

    Παρασκευή 31 Μαρτίου 2006

    19:30 τοπική ώρα.

    Εκδήλωση της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων, στο ξενοδοχείο Crystal Palace της Αστόρια. Ομιλία υπουργού Μακεδονίας - Θράκης.

    Σάββατο 1 Απριλίου 2006

    19:00 τοπική ώρα.

    Επίσημη εκδήλωση της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης, προς τιμήν των τελεταρχών και επισήμων της παρέλασης, στο ξενοδοχείο Hilton New York. Ομιλία υπουργού Μακεδονίας - Θράκης.

    Κυριακή 2 Απριλίου 2006

    10:30 τοπική ώρα

    Επίσημη δοξολογία στον Καθεδρικό Ναό Αγίας Τριάδος. Εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας από τον υπουργό Μακεδονίας - Θράκης.

    12:00 τοπική ώρα

    Προσέλευση επισήμων στο ξενοδοχείο Jurneirah Essex House. Χαιρετισμός υπουργού Μακεδονίας - Θράκης.

    13:00 τοπική ώρα.

    Έναρξη παρέλασης στην 5η Λεωφόρο.

    18:00 τοπική ώρα.

    Δεξίωση της γενικής προξένου προς τιμήν των επισήμων.

    Δευτέρα 3 Απριλίου 2006

    09:00 τοπική ώρα.

    Επίσκεψη Προεδρικής Φρουράς στη Αρχιεπισκοπή.

    [08] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ- Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΡΤ ΑΕ ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΚΕ ΤΟ ΝΟΜΑΡΧΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 29 Μαρτίου 2006 (14:41 UTC+2)

    Τον Πρόεδρο της ΕΡΤ Α.Ε. κ. Χρήστο Παναγόπουλο δέχτηκε σήμερα το πρωί στο γραφείο του στη Νομαρχία Θεσσαλονίκης ο Νομάρχης Παναγιώτης Ψωμιάδης, με τον οποίον είχε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση πάνω σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

    Μετά το τέλος της συνομιλίας τους ο κος Ψωμιάδης δήλωσε :

    «Ο Πρόεδρος μιας μεγάλης εταιρίας, όπως είναι η ΕΡΤ Α.Ε, μας έκανε την τιμή να επισκεφθεί τη Νομαρχία μας και να συζητήσουμε για το νέο Φεστιβάλ τραγουδιού.

    Αναφερθήκαμε στο προηγούμενο και επισημάναμε κάποιες παραλείψεις που είχαν γίνει και χαρήκαμε ιδιαίτερα γιατί οι απόψεις των Προέδρων είναι να συμμετέχουν ακόμη περισσότερο η κοινωνία και οι φορείς και να αναβαθμιστεί ακόμη περισσότερο ο Φεστιβάλ, κάτι εξάλλου που δικαιούται αλλά και αξίζει η Θεσσαλονίκη.»

    Γραφείο Τύπου

    [09] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΙΣΠΑΝΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΣΤΟ ΝΟΜΑΡΧΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 29 Μαρτίου 2006 (14:16 UTC+2)

    Το Νομάρχη Θεσσαλονίκης Παναγιώτη Ψωμιάδη, θα επισκεφθούν στο γραφείο του, 13 μαθητές από τη Γρανάδα, με τη συνοδεία 2 καθηγητριών τους.

    Η επίσκεψη που θα πραγματοποιηθεί αύριο Πέμπτη 30 Μαρτίου 2006 στις 12 το μεσημέρι, γίνεται στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Προγράμματος COMENIUS 1, σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών.

    Στόχος του προγράμματος, είναι η εκμάθηση της γλώσσας, η ανταλλαγή απόψεων των μαθητών σε θέματα κοινωνικά και εκπαιδευτικά καθώς και η εκμάθηση της ιστορίας των δυο χωρών, των ηθών και των εθίμων τους.

    Οι Ισπανοί μαθητές, θα παρακολουθήσουν πολιτιστικές εκδηλώσεις της πόλης μας και θα πραγματοποιήσουν εκδρομές σε αρχαιολογικούς τόπους της Μακεδονίας μας.

    Στις 24 Απριλίου, Έλληνες μαθητές, θα ταξιδέψουν στην Ισπανία, με τη συνοδεία καθηγητών τους, στα πλαίσια του ίδιου προγράμματος.

    Γραφείο Τύπου

    [10] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΕΚΘΕΣΗ ΨΗΦΙΔΩΤΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 29 Μαρτίου 2006 (13:54 UTC+2)

    Την ερχόμενη Τρίτη 4 Απριλίου, στις 20:30, στην αίθουσα Β' Εικαστικών Εκδηλώσεων 5ου ορόφου του Βαφοπούλειου Πνευματικού Κέντρου, θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια αναδρομικής έκθεσης ψηφιδωτών του Νίκου Μπεντίλα με τίτλο: «ΠΕΤΡΙΝΑ ΤΟΠΙΑ».

    Ο φιλόλογος Νίκος Μπεντίλας αυτοδίδακτος εικαστικός καλλιτέχνης, διάλεξε την ψηφιδογραφία για να εκφράσει τη δημιουργικότητα και το ταλέντο του με ένα δικό του προσωπικό τρόπο. Οι δημιουργίες του είναι αφηρημένες συνθέσεις με τεχνική αρτιότητα και πρωτοτυπία, ενώ συχνά εμπνέεται από την αρχαία και βυζαντινή εποχή, συνδέοντάς την με τη σύγχρονη τέχνη και χρήση υλικών που εμπεριέχονται στη φύση: φυσικά πετρώματα, απολιθώματα πανίδας και χλωρίδας.

    Η φαντασία του αρχίζει να λειτουργεί με τη συγκέντρωση και αξιοποίηση των υλικών που συγκεντρώνει προς χρήση, ενώ θαυμάσιος είναι ο συνδυασμός καλλιτεχνικής δημιουργίας και φυσικής ομορφιάς. Οι εικαστικές προτάσεις του Νίκου Μπεντίλα, με την ιδιαιτερότητα των σχεδιαστικών τους μοτίβων και τη χρωματική τους αρμονία, κατορθώνουν να συγκεντρώσουν το ενδιαφέρον του κοινού γύρω από ένα είδος τέχνης, που απαιτεί ιδιαίτερες ικανότητες, χρόνο, προσήλωση και μεράκι.

    Η έκθεση θα διαρκέσει έως την Τετάρτη 26 Απριλίου.

    [11] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 29 Μαρτίου 2006 (13:53 UTC+2)

    Μεθαύριο (Παρασκευή), στις 20:30, στην αίθουσα Α΄ Εικαστικών Εκδηλώσεων του 5ου ορόφου, του Βαφοπούλειου Πνευματικού Κέντρου, θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια της έκθεσης ζωγραφικής του Χρίστου Μούρτζιου.

    Ο ζωγράφος Χρίστος Μούρτζιος, εκφράζει μια σεμνότητα στη ζωγραφική του, η οποία δεν οφείλεται στην αυτοδίδακτη πορεία του, αλλά στην ευαίσθητη καλλιτεχνική του ιδιοσυγκρασία. Είναι ένας δημιουργός ελεύθερος και εστιάζει το ενδιαφέρον του στην τοπιογραφία, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο φυσικό τοπίο και σε εξοχικούς οικισμούς, με έντονη την απουσία της ανθρώπινης μορφής. Έχει ύφος και πνεύμα ανοιχτό προς όλες τις κατευθύνσεις. Δημιουργεί ασταμάτητα και πειραματίζεται σε νέα πεδία, με εμφανή εκφραστικά αποτελέσματα.

    Είναι μέλος της Πανελλήνιας Εταιρείας Γραμμάτων και Τεχνών, με διαχρονική παρουσία στα καλλιτεχνικά δρώμενα της πόλης μας, με μια σειρά σημαντικών ατομικών εκθέσεων, αλλά και συμμετοχή σε πολλές ομαδικές εκθέσεις.

    Η έκθεση θα διαρκέσει έως την Κυριακή 16 Απριλίου.

    [12] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - «ΛΟΓΟΤΕΧΝΕΣ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ» ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 29 Μαρτίου 2006 (13:51 UTC+2)

    Η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Απριλίου, την ημέρα που γεννήθηκε ο μεγάλος Δανός παραμυθάς Χανς Κρίστιαν Άντερσεν.

    Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου, οι Παιδικές Βιβλιοθήκες του Δήμου Θεσσαλονίκης διοργανώνουν και αυτή τη χρονιά σειρά λογοτεχνικών εκδηλώσεων δείχνοντας έτσι την αγάπη και το ενδιαφέρον για τα βιβλία και το διάβασμα.

    Σε όλες τις Παιδικές Βιβλιοθήκες από την ερχόμενη Τετάρτη 29 Μαρτίου έως την Κυριακή 7 Απριλίου θα λειτουργούν εκθέσεις παιδικού βιβλίου, ενώ παράλληλα θα γίνονται προβολές ή και ανάγνωση παραμυθιών του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν.

    Την Ημέρα Παιδικού Βιβλίου, ο Δήμος Θεσσαλονίκης θα μοιράσει 500 βιβλία σε μικρούς αναγνώστες, μέσα από τις δραστηριότητες των Δημοτικών

    Βιβλιοθηκών και από τις εκπομπές του Δημοτικού Ραδιοφώνου FM 100.

    Το Τμήμα Παιδικών Βιβλιοθηκών του Δήμου Θεσσαλονίκης συμμετέχει, επίσης, και στις εκδηλώσεις που διοργανώνει ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας και συγκεκριμένα στο «Τρένο του Βιβλίου - Πολιτισμού».

    Σε ένα από τα βαγόνια του τρένου θα λειτουργεί έκθεση παιδικής ζωγραφικής με θέμα το βιβλίο και έργα των παιδιών που συμμετέχουν στα εργαστήρια ζωγραφικής των Παιδικών Βιβλιοθηκών.

    Το τρένο θα βρίσκεται σταθμευμένο στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης (προβλήτα Α΄) από την Τετάρτη 29 Μαρτίου έως την Κυριακή 7 Απριλίου από τις 9:30 -13:00.

    Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων των Δημοτικών Παιδικών Βιβλιοθηκών, που ξεκίνησαν από σήμερα (Τρίτη), είναι το ακόλουθο:

    ΗΜΕΡΑ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΩΡΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

    30/3/06 Π.Β. Καλλιθέας Λογοτεχνική εκδήλωση με τη συγγραφέα Όλγα Σεχίδου11:00 Αρχαιοτήτων 13 τηλ. 2310/616076

    31/3/06 Π.Β. Καλλιθέας Αφιέρωμα στην Ιστορία της γραφής και του βιβλίου

    11:00 & 16:30 Αρχαιοτήτων 13 τηλ. 2310.616.076

    31/3/06 Π.Β. Ξηροκρήνη Λογοτεχνική εκδήλωση με τη συγγραφέα Κατερίνα Τζωρίδου 11:00 Γρ. Κολωνιάρη 23 τηλ. 2310.514.780

    1/4/06 Π.Β. Καλλιθέας Δραματοποίηση του παραμυθιού «Τα καινούργια ρούχα του βασιλιά» από τον ηθοποιό - εμψυχωτή Κρίτωνα Ζαχαριάδη 11:00 Αρχαιοτήτων 13

    τηλ. 2310.616.076

    5/4/06 Πρότυπη Σχολική Βιβλιοθήκη Λογοτεχνική εκδήλωση με τον συγγραφέα Γιάννη Τζανή 11:00 Κασσάνδρου 17-19 τηλ. 2310.274.708

    6/4/06 Π.Β. Ορέστου Δημιουργούμε βιβλία εκδήλωση με την συγγραφέα Άννα Χατζημανώλη & την εικονογράφο Κ. Μούσερ-Σπάσου 10:00 Ορέστου 33 & Χαλκιδικής τηλ. 2310.852.384

    6/4/06 Π.Β. Δελφών Λογοτεχνική εκδήλωση με τον συγγραφέα Νίκο Αρναούτη 12:00 Δελφών 208 & Ορεστιάδος 3 τηλ. 2310.324.090

    [13] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ «ΚΑΤΙΑΣ ΜΕ ΤΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ» ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΤΑΙ ΤΗΝ ΕΡΧΟΜΕΝΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, ΣΤΟ ΚΙΘ

    Θεσσαλονίκη, 29 Μαρτίου 2006 (13:47 UTC+2)

    Μεθαύριο (Παρασκευή), στις 19:30, στο Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης (Μέγαρο Μπίλλη, Πλατεία Ιπποδρομείου), οι εκδόσεις ΕΡΩΔΙΟΣ, σε συνεργασία με το Α΄ Δημοτικό Διαμέρισμα, θα παρουσιάσουν το βιβλίο της Κατερίνας Κ. Τερζοπούλου «Ο Καημός της Πριγκίπισσας Αννέτας», το πρώτο της σειράς «Η Κάτια με τα Παραμύθια».

    Για το βιβλίο θα μιλήσουν :

    Η εκπαιδευτικός , Υπεύθυνη Πολιτιστικών θεμάτων και Καλλιτεχνικών Αγώνων της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης, Χαρίκλεια Τερζιτάνου.

    Ο συγγραφέας, σεναριογράφος, σκηνοθέτης και ανταποκριτής επικαίρων ΤV, Νίκος Μπιλιλής.

    Και η Κατερίνα Τερζοπούλου , η οποία σαν «Κάτια με τα παραμύθια» θα παρουσιάσει στα παιδιά κάποιες σκηνές του παραμυθιού.

    Στο τέλος της εκδήλωσης η συγγραφέας θα υπογράψει τα βιβλία χαρίζοντας φωτογραφίες της Κάτιας με αφιέρωση στους μικρούς αναγνώστες.

    [14] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - «ΕΡΩΤΟΣ ΟΡΑΜΑΤΑ»ΜΕ «ΤΑ ΧΡΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ» ΜΟΥΣΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΕΞΙ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΜΕ ΛΟΓΟ, ΜΟΥΣΙΚΗ ΚΑΙ ΕΙΚΟΝΑ

    Θεσσαλονίκη, 29 Μαρτίου 2006 (13:46 UTC+2)

    Για έκτη συνεχή χρονιά το Δημοτικό Ωδείο Θεσσαλονίκης διοργανώνει τον κύκλο εκδηλώσεων «Με τα Χρώματα της Μουσικής». Πρόκειται για μια σειρά εκδηλώσεων που στόχο έχουν την άνοδο του επιπέδου των σπουδών των μαθητών του Δημοτικού Ωδείου, αρτιότερη επαφή των σπουδαστών με τη μουσική καθώς και την δημιουργία και ανάπτυξη μιας άμεσης επικοινωνίας με τους καλλιτέχνες.

    Οι εκδηλώσεις αρχίζουν μεθαύριο (Παρασκευή) 31 Μαρτίου, στις 20:00, στον πολυχώρο «Ανατόλια» - Μαλλιάρης Παιδεία (Δ. Γούναρη 39) με «την γυναίκα στο λόγο, τη μουσική και την εικόνα» και πρωταγωνίστριες έξι νέες γυναίκες που ερμηνεύουν έργα των Βιβάλντι, Μότσαρτ, Σούμπερτ, Μπέρνσταιν, Γκέρσουιν, κ.α. Τίτλος της μουσικής αυτής παρουσίασης είναι «Ωδής Πολύτροπον, Έρωτος Οράματα».

    Συμμετέχουν:

    Τραγούδι: Χιονάτη Γκίνα, Τότα Κυριαζικίδου και Ξανθή Τοκμακίδου. Πιάνο: Κατερίνα Ξενιτίδου. Κιθάρα: Κλέα Τζοβαρίδου. Αφήγηση: Πίστη Οσλιανίτου. Επιλογή - επιμέλεια κειμένου: Τότα Κυριαζικίδου.

    [15] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΑΙ ΓΕΩΠΟΝΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗ

    Θεσσαλονίκη, 29 Μαρτίου 2006 (13:44 UTC+2)

    Μεθαύριο (Παρασκευή), στις 20:00, στην Περιφερειακή Βιβλιοθήκη Α.Τούμπας, (Γρ.Λαμπράκη 187), θα γίνει η παρουσίαση του βιβλίου του Μάριου Κουτσούκου, με τίτλο «Μέγας Αλέξανδρος και γεωπονική επιστήμη, η επιστημονική πλευρά της εκστρατείας στην Ανατολή».

    Το έργο θα παρουσιάσει ο Καθηγητής του Τομέα Αγροτικής Οικονομίας του Α.Π.Θ. Γεώργιος Δαουτόπουλος.

    Η εκδήλωση διοργανώνεται και εντάσσεται στο πλαίσιο εκδηλώσεων λόγου του Τμήματος των Περιφερειακών Βιβλιοθηκών.

    Πληροφορίες στο τηλέφωνο 2310 950370.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Wednesday, 29 March 2006 - 19:14:27 UTC