Read the Bulletin of New Terminology for the Greek Language (by the Academy of Athens) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

OMOGENEIAKA NEA APO TO MAKEDONIKO PRAKTOREIO EIDHSEWN (26/03/1996)

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency Expatriates News in Elot928 Greek Directory

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Θεσσαλονίκη 26 Μαρτίου 1996


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  • [01] ΜΕ ΕΝΘΟΥΣΙΑΣΜΟ ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑΣ ΣΤΙΣ ΗΠΑ

  • [02] ΕΝΘΟΥΣΙΩΔΗΣ Ο ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ - ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΚΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

  • [03] ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΤΗΣ ΔΗΛΩΣΗΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΤΩΝ ΗΠΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΤΟΥ "ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ" ΖΗΤΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΛΙΝΤΟΝ ΤΟ ΕΛΛΗΝΟ-ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

  • [04] ΣΕ ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΙΔΑ-ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΑΧΕΠΑ ΤΟ ΟΣΚΑΡ ΚΑΛΥΤΕΡΟΥ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ

  • [05] ΔΩΔΕΚΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΣΤΙΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ ΒΙΚΤΩΡΙΑ

  • [06] ΤΗΝ 1η ΑΠΡΙΛΙΟΥ Η ΤΕΛΕΤΗ ΘΕΜΕΛΙΩΝ ΤΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ "ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΙΑΚΩΒΟΣ"

  • [07] ΤΗ ΖΩΝΤΑΝΗ ΚΑΛΥΨΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΝ ΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ ΦΙΛΑΘΛΩΝ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΣΤΙΣ ΗΠΑ


  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [01] ΜΕ ΕΝΘΟΥΣΙΑΣΜΟ ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑΣ ΣΤΙΣ ΗΠΑ

    Ακόμα και επέμβαση της αστυνομίας στάθηκε αναγκαία στη Βοστώνη για να πειστούν οι εκατοντάδες ομογενείς ότι δεν υπήρχε άλλος ελεύθερος χώρος στο ασφυκτικά κατάμεστο Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο του Γουότερ Τάουν, όπου πραγματοποιήθηκε η πανηγυρική εκδήλωση της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Νέας Αγγλίας για την επέτειο της 25ης Μαρτίου, το περασμένο Σάββατο. Ανάλογο κλίμα ενθουσιασμού επικράτησε και στη διάρκεια της παρέλασης που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Κυριακής. Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για τη δεύτερη μόλις φορά που πραγματοποιήθηκε παρέλαση για την 25η Μαρτίου στη Βοστώνη.

    Στο μεταξύ με πυρετώδεις ρυθμούς προετοιμάζεται η μεγάλη παρέλαση της 5ης Λεωφόρου στη Νέα Υόρκη, που θα πραγματοποιηθεί στις 31 Μαρτίου. Την εκδήλωση στηρίζει οικονομικά το Συμβούλιο Αποδήμου Ελληνισμού με 5.000 δολλάρια και η Αρχιεπισκοπή Βορείου και Νοτίου Αμερικής με 4.000 δολλάρια.

    Η 25η Μαρτίου αποτελεί, εξάλλου, πια επίσημη επέτειο και για ολόκληρη την πόλη της Νέας Υόρκης, μετά από σχετικό ψήφισμα που επέδωσε ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Πίτερ Βαλόνε, στον Έλληνα ξενικό πρόξενο, Χαράλαμπο Ροκανά, σε ειδική τιμητική εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε παρουσία των προξενικών αρχών Ελλάδας και Κύπρου και του προέδρου του Μπρονξ, Φερνάντο Φερέρ, και της προέδρου του Κουίνς, Κλερ Σούλμαν.

    [02] ΕΝΘΟΥΣΙΩΔΗΣ Ο ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ - ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΚΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

    Παρουσία του νέου ομοσπονδιακού πρωθυπουργού της Αυστραλίας, κ.Χάουαρντ, πραγματοποιήθηκε ο εορτασμός της 25ης Μαρτίου στο Σίδνεϊ, που διοργάνωσε η Ιερά Αρχιεπισκοπή, στον ανοιχτό χώρο μπροστά από την Οπερα της πόλης. Σε σύντομο χαιρετισμό του ο κ.Χάουαρντ διαβεβαίωσε τους 10.000 περίπου ομογενείς που παραβρέθηκαν στην εκδήλωση για τη δέσμευση της νέας κυβέρνησης στις αρχές της κοινωνικής ανεκτικότητας και ποικιλίας, τονίζοντας ότι η Αυστραλία στη δεκαετία του '90 είναι ισχυρότερη, σε καλύτερη κατάσταση και πολύ πιο ενδιαφέρουσα, από,τι πριν 40 ή 50 χρόνια, κάτι, που όπως είπε το χρωστάει στην πολυ-πολιτισμικότητά της. Δεν παρέλειψε, δε, να αποτίσει φόρο τιμής "στην προσφορά του ελληνικού έθνους στην παγκόσμια ιστορία και στην ανθρωπότητα διά μέσου των αιώνων".

    Με λαμπρότητα γιορτάστηκε η επέτειος της εθνικής παλιγγενεσίας και στη Μελβούρνη, όπου η καθιερωμένη παρέλαση στο κέντρο της πόλης πραγματοποιήθηκε παρουσία του πολιτειακού πρωθυπουργού, Τζεφ Κένεττ, του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Τ.Μπράμπυ, των εκκλησιαστικών αρχών-προεξάρχοντος του Θεοφιλέστατου Αρχιεπισκόπου Δέρβης, κ.Ιεζικιήλ, των μελών της κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας από την Ελλάδα, του προέδρου της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης, Γεώργιου Φουντά, και άλλων επισήμων. Την παρέλαση άνοιξε η Φιλαρμονική και άγημα της αστυνομίας της πόλης, όπου υπηρετεί πλήθος ομογενών, και συμμετείχαν 31 σχολεία ολόκληρης της πολιτείας, με 3.000 περίπου μαθητές. Ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση και τον πανηγυρικό στο μνημείο πεσόντων εκφώνησε ο Γενικός Πρόξενος, Γεώργιος Βέης.

    [03] ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΤΗΣ ΔΗΛΩΣΗΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΤΩΝ ΗΠΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΤΟΥ "ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ" ΖΗΤΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΛΙΝΤΟΝ ΤΟ ΕΛΛΗΝΟ-ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

    Να ζητήσει από τον υπουργό Μεταφορών των ΗΠΑ, Φεντερίκο Πένα, να διορθώσει τη δήλωσή του, σύμφωνα με την οποία το αεροδρόμιο των Αθηνών δεν είναι ασφαλές, ζητά από τον Αμερικανό Πρόεδρο, Μπιλ Κλίντον, με επιστολή του, το Ελληνοαμερικανικό Εθνικό Συμβούλιο. Στην επιστολή τονίζεται ότι η σχετική δήλωση έχει ήδη προκαλέσει ανησυχία για μια κατάσταση που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. "Δεν ξέρουμε αν πρόκειται για εσκεμμένη ενέργεια ή για λάθος του υπουργείου Μεταφορών", τονίζεται στην επιστολή. "Ξέρουμε, όμως, ότι το αεροδρόμιο των Αθηνών είναι ένας από τους ασφαλέστερους διεθνείς αερολιμένες. Και καμία ευρωπαϊκή ή οποιαδήποτε άλλη χώρα δεν έχει κάνει ανάλογες δηλώσεις σχετικά με την ασφάλεια του αεροδρομίου". Το Ελληνοαμερικανικό Εθνικό Συμβούλιο, καταλήγει η επιστολή, αναμένει διόρθωση από το αμερικανικό υπουργείο Μεταφορών όσο το δυνατόν συντομότερα.

    Στο μεταξύ, θετικές αντιδράσεις έχει προκαλέσει η στάση του επικεφαλής της υποεπιτροπής του αμερικανικού Κογκρέσου για τις αερομεταφορές, Τζον Ντάνκαν, ο οποίος σε επιστολή του στον Έλληνα πρέσβη στην Ουάσιγκτον, Λουκά Τσίλα, διαβεβαιώνει ότι δεν έχει απολύτως κανέναν ενδοιασμό να μεταβεί αεροπορικώς στην Αθήνα και να περάσει από το αεροδρόμιό της. "Πιστεύω, δε, ότι και άλλοι συνάδελφοί μου στο Κογκρέσο μπορούν να πράξουν το ίδιο" τονίζει ο κ.Ντάνκαν στην εν λόγω επιστολή, για την οποία απέσπασε τα συγχαρητήρια και θετικά σχόλια της ηγεσίας του παγκοσμίου Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού και του Περιφερειακού ΣΑΕ Αμερικής, καθώς και προέδρου της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα, Φίλιπ Κρίστοφερ.

    [04] ΣΕ ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΙΔΑ-ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΑΧΕΠΑ ΤΟ ΟΣΚΑΡ ΚΑΛΥΤΕΡΟΥ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ

    Με το βραβείο Όσκαρ της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου τιμήθηκε η Ελληνοαμερικανίδα, Κάρι Ανθόλις, για το ντοκιμαντέρ μικρού μήκους "One survivor remembers" ("Ένας επιζών θυμάται"). Για την ίδια ταινία η Ελληνοαμερικανίδα δημιουργός είχε τιμηθεί το Σεπτέμβριο του 1995 με βραβείο Εμι για την καλύτερη ταινία μικρού μήκους ιστορικού περιεχομένου, ενώ είχε προταθεί και για το βραβείο "Cable Ace" (βραβείο για τις παραγωγές για την καλωδιακή τηλεόραση).

    Στην ταινία της η 33χρονη Κάρι Ανθόλις παρουσιάζει σε όλη τους την έκταση τον τρόμο και την τραγωδία που έζησαν εκατομμύρια ανθρώπων στη διάρκεια του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου μέσα από την ιστορία ενός επιζώντα του ολοκαυτώματος. Η ταινία πρωτοκυκλοφόρησε τον Μάϊο του 1995 και διατίθεται σε αντίτυπα από το Μουσείο του Ολοκαυτώματος των ΗΠΑ. Η Ελληνοαμερικανίδα κινηματογραφίστρια είναι Αντιπρόεδρος, στο τμήμα τηλεοπτικής εξέλιξης στην εταιρεία "Zallom Mayfield Productions" στο Λος Αντζελες. Στο παρελθόν υπήρξε Αντιπρόεδρος του τμήματος Ντοκιμαντέρ της HBO (Homme Box Office), συμβάλλοντας δραστικά στην απόκτηση του Όσκαρ για το ντοκιμαντέρ "Educating Peter" και του βραβείου "Cable Ace" για το φιλμ "Gang War: Bangin'in Little Rock", καθώς και για την πρόταση για Όσκαρ για την ταινία "The Broadcast Tapes of Dr.Peter". Είναι κάτοχος διδακτορικού διπλώματος από το Πανεπιστήμιο του Τζόρτζταουν και έχει κάνει μεταπτυχιακές σπουδές στην ευρωπαϊκή ιστορία στο Στάντφορντ. Έχει μετακομίσει πρόσφατα στην Καλιφόρνια από το Χόμποκεν του Νου Τζέρσεϊ και είναι μέλος του παραρτήματος της ΑΧΕΠΑ στο Νιου Τζέρσεϊ. Ο πατέρας της, Τζον Ανθόλις, είναι Ύπατος Σύμβουλος, της οργάνωσης.

    [05] ΔΩΔΕΚΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΣΤΙΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ ΒΙΚΤΩΡΙΑ

    Δώδεκα άτομα ελληνικής καταγωγής συγκαταλέγονται στους υποψηφίους στις πολιτειακές εκλογές στη Βικτώρια Αυστραλίας, που θα διεξαχθούν στις 30 Μαρτίου. Πρόκειται για τους κ.κ.Πανταζόπουλο, Μαντύλα, Μιχαλόγλου, Ανδριανόπουλο, Αποστόλου, Δόλλη, Χατζηλιά, τους Λ. και Κ.Κένο, Θεοφάνους, Κατσαμπάνη και την κυρία Παναγιώτα Σταματοπούλου.

    Σίγουρη θεωρείται η επανεκλογή των τεσσάρων ελληνικής καταγωγής βουλευτών του Εργατικού Κόμματος, κ.κ.Δόλλη-υπαρχηγό του κόμματος, Θεοφάνους στη γερουσία-Ανω Βουλή, Ανδριανόπουλου και Πανταζόπουλου. Μια από τις βασικές υποσχέσεις του Εργατικού Κόμματος είναι η δημιουργία πολιτιστικού πνευματικού κέντρου και Ελληνικού Πάρκου.

    Σημαντικές πιθανότητες εκλογής έχει επίσης ο κύριος Κατσαμπάνης με το Φιλελεύθερο Κόμμα, ενώ οι πιθανότητες των υπολοίπων ελληνικής καταγωγής υποψηφίων είναι ως επί το πλείστον ελάχιστες.

    [06] ΤΗΝ 1η ΑΠΡΙΛΙΟΥ Η ΤΕΛΕΤΗ ΘΕΜΕΛΙΩΝ ΤΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ "ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΙΑΚΩΒΟΣ"

    Την 1η Απριλίου, 30η επέτειο της ανόδου στον Αρχιεπισκοπικό Θρόνο Βορείου και Νοτίου Αμερικής του Σεβασμιώτατου κ.Ιακώβου, πρόκειται να πραγματοποιηθεί η τελετή της θεμελίωσης της Βιβλιοθήκης και Κέντρου Μελετών "Αρχιεπίσκοπος Ιάκωβος", το κόστος της οποίας αναμένεται να ανέλθει στα έξι περίπου εκατομμύρια δολλάρια. Μέχρις στιγμής έχει ήδη συγκεντρωθεί από δωρεές ιδιωτών και ομογενειακών συλλόγων το ποσό των πέντε εκατομμυρίων δολλαρίων!

    [07] ΤΗ ΖΩΝΤΑΝΗ ΚΑΛΥΨΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΝ ΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ ΦΙΛΑΘΛΩΝ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΣΤΙΣ ΗΠΑ

    Τη διεξαγωγή δεύτερης συνεδρίασης εκπροσώπων των Συνδέσμων Φιλάθλων των ελληνικών ποδοσφαιρικών ομάδων στις ΗΠΑ αποφάσισαν οι εκπρόσωποι των Συνδέσμων που συμμετείχαν στην πρώτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στη Νέα Υόρκη, με στόχο την επίτευξη της ζωντανής μετάδοσης των ελληνικών αγώνων. Η νέα συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη (28 Μαρτίου) στα γραφεία του Συνδέσμου Φιλάθλων του Ολυμπιακού.

    Στη συνεδρίαση αυτή θα μετέχουν τρεις εκπρόσωποι από κάθε Σύνδεσμο. Στην πρώτη συνεδρίαση αποφασίστηκε επίσης να γίνει πληρωμένη καταχώρηση στις ελληνοαμερικανικές ημερήσιες εφημερίδες, προς ενημέρωση του φίλαθλου κοινού για την προσπάθεια μετάδοσης των αγώνων, καθώς και για το πνεύμα συσπείρωσης των Συνδέσμων. Χαρακτηριστική του πνεύματος συνεργασίας και φιλίας των Συνδέσμων Φιλάθλων των ελληνικών ομάδων στις ΗΠΑ υπήρξε η δήλωση του προέδρου του Συνδέσμου του Ολυμπιακού, ότι "όποια ελληνική ομάδα πάρει κύπελλο Ευρώπης στο ποδόσφαιρο ή στο μπάσκετ, η σημαία της θα κυματίζει για ένα μήνα πλάι στη σημαία του Ολυμπιακού στα παράθυρα των γραφείων του Συνδέσμου στην 30η Λεωφόρο στην Αστόρια.

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.03 run on Wednesday, 10 April 1996 - 03:30:16