Browse through our Interesting Nodes about Greek Art & Culture Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

NEA THS OMOGENEIAS (09/04/1996)

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency Expatriates News in Elot928 Greek Directory

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Θεσσαλονίκη 9 Απριλίου 1996


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  • [01] Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ ΠΡΟΣ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ ΗΠΑ: "ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΤΟΡΘΩΜΑΤΑ ΣΑΣ"

  • [02] κ.κ.ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ: ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ, ΕΙΝΑΙ Η ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΑΝΑΜΜΕΝΗΣ ΤΗΣ ΦΛΟΓΑΣ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΗΣ ΠΙΣΤΗΣ

  • [03] ΙΑΚΩΒΟΣ: Ο ΘΑΝΑΤΩΘΕΙΣ ΧΡΙΣΤΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΘΕΟΣ ΜΑΣ

  • [04] 26-30 ΙΟΥΝΙΟΥ ΤΟ 50ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΠΑΜΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗΣ ΗΠΑ-ΚΑΝΑΔΑ

  • [05] ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΡΕΠΠΑ ΣΤΗΝ "ΠΡΩΙΝΗ" ΤΗΣ Ν.Υ.

  • [06] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΕΞ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΟΥ ΛΟΟΥΕΛ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΑΓΓΛΙΑΣ

  • [07] ΣΤΟ ΜΟΝΤΡΕΑΛ ΣΤΙΣ 30 ΑΠΡΙΛΙΟΥ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΑΕ Β. & Ν. ΑΜΕΡΙΚΗΣ


  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [01] Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ ΠΡΟΣ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ ΗΠΑ: "ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΤΟΡΘΩΜΑΤΑ ΣΑΣ"

    Εύσημα στην ομογένεια των ΗΠΑ απέδωσε ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, κατά την χθεσινοβραδυνή ομιλία του στη δεξίωση που διοργάνωσαν προς τιμήν του στην Ουάσιγκτον οι μεγαλύτερες ομογενειακές οργανώσεις της χώρας. "Ζείτε σε μια πανίσχυρη χώρα και χρησιμοποιείτε τη δύναμή σας σωστά. Εμείς στην Ελλάδα, είμαστε περήφανοι για τα κατορθώματα και τις επιτυχίες σας σε όλους τους τομείς, από την πολιτική και την οικονομία, μέχρι τις επιστήμες, τις τέχνες και τον αθλητισμό", είπε χαρακτηριστικά. Αναφερόμενος στη σημερινή κατάσταση και το μέλλον της χώρας, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι το κύριο πρόβλημα της χώρας μας δεν είναι η απειλή από την Τουρκία, αλλά "το πώς θα καταφέρουμε να γίνουμε μια ισχυρή χώρα, οικονομικά, πολιτικά και στρατιωτικά, για να μπορούμε να παίζουμε το ρόλο που μας αρμόζει στην περιοχή".

    Καταλήγοντας ο κ.Σημίτης διαβεβαίωσε ότι "ο επερχόμενος Ελληνισμός θα παραλάβει μια ισχυρότερη Ελλάδα, που θα έχει ρόλο και φωνή, μια Ελλάδα, η οποία θα ανταποκρίνεται στις προσπάθειες και το έργο των παιδιών της, όπως οι ομογενείς".

    Στη δεξίωση παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο προσωπικός σύμβουλος του Αμερικανού Προέδρου, Τζορτζ Στεφανόπουλος, ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιος για ευρωπαϊκές υποθέσεις, Τζον Κόρνμπλουμ, ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τόμας Νάϊλς, και ο ειδικός συντονιστής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το Κυπριακό, Τζέιμς Γουΐλλιαμς.

    Τον πρωθυπουργό προλόγισε ο Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Απόδημου Ελληνι-σμού, Αντριου Αθενς, ο οποίος επεσήμανε τις μεγάλες προσδοκίες της ομογένειας από τη σημερινή συνάντηση του κ.Σημίτης με τον Αμερικανό Πρόεδρο, Μπιλ Κλίντον, από τον οποίο οι ομογενείς αναμένουν να επαναλάβει με σαφήνεια και κατηγορηματικά την εμμονή του στον σεβασμό των διεθνών συνθηκών και των uvist\lemym συνόρων, καθώς και να δεσμευθεί για σύντομη επίλυση του Κυπριακού. Ολοκληρώνοντας ο κ.Αθενς ευχήθηκε στον πρωθυπουργό, τον οποίο χαρακτήρισε ηγέτη, κάθε επιτυχία και δεσμεύθηκε από την πλευρά του για στήριξη των προσπαθειών του και της Ελλάδας ευρύτερα.

    [02] κ.κ.ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ: ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ, ΕΙΝΑΙ Η ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΑΝΑΜΜΕΝΗΣ ΤΗΣ ΦΛΟΓΑΣ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΗΣ ΠΙΣΤΗΣ

    Η αποστολή σήμερα του ομογενειακού ελληνισμού της διασποράς, είναι η διατήρηση αναμμένης της φλόγας της ορθόδοξης πίστης, προκειμένου οι άνθρωποι πανταχού της γης να δουν το φως του Χριστού, ώστε ο κόσμος των συγκρούσεων και των αλληλοσπαραγμών, των φυσικών καταστροφών και των φυλετικών εξοντώσεων, να μεταλλαγεί σε ένα κόσμο-κόσμημα της δημιουργίας του Θεού, γεμάτος χάρη και αλήθεια, αλληλοκατανόηση και ειρήνη, καταλλαγή και συνύπαρξη.

    Αυτό, υπογραμμίζει ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ.Βαρθολομαίος, σε μήνυμα που μέσω της "Ελληνικής Διασποράς"- του μηνιαίου περιοδικού για τους απόδημους που εκδίδει το Μακεδονικο Πρακτορείο Ειδήσεων- απευθύνει με την ευκαιρία των εορτών του Αγίου Πάσχα στην ανα τον κόσμο ελληνική ομογένεια.

    Ο Παναγιώτατος, αναφέρεται στο μήνυμά του στη σπουδαία προσφορά προς την ανθρωπότητα του ελληνισμού της διασποράς: "Ανά τους αιώνας ο Ελληνισμός, μικρός εις έκτασιν κοιτίδος και μέτριος εις αριθμόν μελών, ανεδείχθη μεγας εις πνευματικά δημιουργήματα και ετροφοδότησεν όλην την ανθρωπότητα δια πασών των επιστημονικών, φιλοσοφικών και ηθικών θεωριών, αφ΄ών, ως εξ εφαλτηρίου, ανεπήδησεν αύτη εις την σημερινήν επιστημονικήν και τεχνικήν πρόοδον. Εις τούτο συνετέλεσε τα μέγιστα η εν διασπορά Ομογένεια, ήτις φέρουσα μεθ΄εαυτής την φλόγα της επιστήμης, της φιλοσοφίας και της ηθικής, μετελαμπάδευεν αυτήν εις οίαν χώραν αι ιστορικαί συγκυρίαι ετοποθέτησαν αυτήν. Και νικώσα και επεκτεινομένη, η απανταχού Ορθόδοξος Ελληνική Διασπορά, ως επί του Μεγάλου Αλεξάνδρου, και ηττωμένη και καταφεύγουσα απο χώρας εις χώραν, εγνώριζε να ανάπτη και πανταχού της γης την φλόγα της γνώσεως, ως κατά την ελληνιστι-κήν εποχήν και κατά την χρονικώς εγγυτέραν ημίν Αναγέννησιν. Αποδεχόμενος δε ο Ελληνισμός εκ των πρώτων την σωτηριώδη αλήθειαν του Ευαγγελίου, εγένετο διαπρύσιος κήρυξ αυτής και προσέφερε ταύτην δώρον και θεμέλιον πολιτισμού, ομού μετά της γραφής και της επιστήμης, εις πλείστους όσους λαούς, ιδία δε εις τους σλαβικούς. Και την προσφο-ράν αυτήν συνεχίζει ήδη ενθέρμως και σήμερον εις λαούς της Ασίας και της Αφρικής".

    Τέλος στο μήνυμά του προς την Ομογένεια, με την ευκαιρία των εορτών του Πάσχα, ο Οικουμενικός Πατριάρχης διατυπώνει την ευχή "είθε το ανυπέρβλητον φως του Αναστάντος Χριστού να λάμψη εις τας καρδίας πάντων υμών και μετατρέψη τον εν αυταίς σπινθήρα της πίστεως εις φλόγα και φως, ίνα δι΄αυτού καή παν λυπηρόν και κακόν εν τε τη ατομική, τη οικογενειακή και εν τη γενικωτέρα ζωή υμών, αλλα και εν τη ζωή του κόσμου παντός".

    [03] ΙΑΚΩΒΟΣ: Ο ΘΑΝΑΤΩΘΕΙΣ ΧΡΙΣΤΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΘΕΟΣ ΜΑΣ

    Στους στίχους 4 και 5 του 21ου κεφαλαίου της Αποκάλυψης επικεντρώνει το φετινό μήνυμα του προς την Ομογένεια, με την ευκαιρία των Αγίων Ημερών του Πάσχα, ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Βορείου και Νοτίου Αμερικής, κ.Ιάκωβος. Αυτό είναι το μεγάλο μήνυμα του Πάσχα, τονίζει ο Σεβασμιώτατος, ότι ο θανατωθείς Χριστός είναι ο Θεός μας.

    Το μήνυμα αυτό της Ανάστασης, άγνωστο και ίσως ανήκουστο αφού δεν κηρύττεται πια έρχεται να μας υπενθυμίσει ο μαθητής της Αγάπης με το βιβλίο της Αποκάλυψης, που γιορτάζουμε φέτος, τα 1900 χρόνια από τη συγγραφή του, επισημαίνει ο Αρχιεπίσκοπος, ο οποίος καταλήγει το μήνυμά του με μια παραίνεση: "Όλα όσα πλαισιώνουν την ημέρα αυτή την Πασχαλινή σας Τράπεζα ας είναι αυτό που πράγματι είναι: ενδεικτικά αγάπης και θυσίας του Ανεστημένου Χριστού. Είναι παρών και εδώ και στην ψυχή σας, καθώς και στην καρδιά της οικογενείας σας. Κραυγάσατέ το αυτό σε όλον τον κόσμο, υψώνοντας ως τον ουρανό αυτό το εγκαρδιότερο από όλα τα μηνύματα από όλα τα μηνύματα που ακούστηκαν ποτέ στον κόσμο. Χριστός Ανέστη".

    [04] 26-30 ΙΟΥΝΙΟΥ ΤΟ 50ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΠΑΜΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗΣ ΗΠΑ-ΚΑΝΑΔΑ

    Στο Clear Water της Φλόριδας των ΗΠΑ θα πραγματοποιηθεί από τις 26 μέχρι τις 30 Ιουνίου το 50ο Συνέδριο της Παμμακεδονικής Ένωσης Αμερικής και Καναδά, την οργάνωση του οποίου έχει αναλάβει ο Μακεδονικός Σύλλογος της Φλόριδας "Μέγας Αλέξανδρος". Σύμφωνα με πληροφορίες, η οργανωτική επιτροπή καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την άρτια διοργάνωση του συνεδρίου, παράλληλα με τον εορτασμό των 50 χρόνων της Παμμακεδο-νικής. Το πρόγραμμα έχει ήδη καταρτιστεί και περιλαμβάνει συζητήσεις στρογγυλής τράπεζας για θέματα που αφορούν στην καλύτερη οργάνωση των Μακεδονικών Συλλόγων Αμερικής και Καναδά, εθνικά θέματα και την προετοιμασία για τη διοργάνωση του Παγκοσμίου Συνεδρίου των Μακεδόνων το 1997, που θα διεξαχθεί στη Θεσσαλονίκη ενόψει και των εκδηλώσεων της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας.

    Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης πλήθος πολιτιστικών εκδηλώσεων, και τις εργασίες του συνεδρίου θα κληθούν να παρακολουθήσουν προσωπικότητες της πολιτικής, των γραμμάτων και των επιστημών από την Ελλάδα και τις ΗΠΑ.

    [05] ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΡΕΠΠΑ ΣΤΗΝ "ΠΡΩΙΝΗ" ΤΗΣ Ν.Υ.

    "Η Ελλάδα δε δέχεται διάλογο για τα κυριαρχικά της δικαιώματα, που κατοχυρώνονται από το Διεθνές Δίκαιο, τις διεθνείς συμφωνίες και συνθήκες. Εάν η Τουρκία αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα σε ό,τι αφορά τα Ιμια, τότε ας προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Αρα ο κ.Γιλμάζ μπορεί να συνοδεύσει τους λόγους του με τις ανάλογες πράξεις. Υπάρχουν πολλά άλλα θέματα προς συζήτηση, όπως η διακίνηση λαθρομεταναστών και η δίωξη ναρκωτικών. Αμφισβήτηση, όμως, των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και διάλογος επ'αυτών δεν νοούνται".

    Τα παρα-πάνω τόνισε ο υπουργός Τύπου και ΜΜΕ, Δημήτρης Ρέππας, σε συνέντευξή του στην ομογενειακή εφημερίδα "Πρωινή" της Νέας Υόρκης. Παράλληλα ο κ.Ρέππας επανέλαβε την εμμονή της χώρας lar στις θέσεις της στο θέμα των Σκοπίων, με τις οποίες, όπως επιση-μαίνει, προχωρά στις διαβουλεύσεις.

    Επίσης, ως αρμόδιος υπουργός σε θέματα της ΕΡΤ ο κ.Ρέππας ανακοίνωσε ότι στους προσεχείς μήνες θα αρχίσει η μετάδοση δορυφορικού προγράμματος της ΕΡΤ στις ΗΠΑ, καθημερινά σε 18ωρη βάση, όπως και στην Ευρώπη.

    [06] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΕΞ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΟΥ ΛΟΟΥΕΛ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΑΓΓΛΙΑΣ

    Αίσθηση έχει προκαλέσει στα ομογενειακά ΜΜΕ των ΗΠΑ η δέσμευση του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Ρωμαίου ότι θα ενισχύσει οικονομικά το ημερήσιο ελληνικό σχολείο του Λόουελ της Νέας Αγγλίας, που αντιμετωπίζει δυσκολίες, την οποία έλαβε κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στις ΗΠΑ. Όπως επισημαίνει ο ομογενειακός τύπος, ο κ.Ρωμαίος είναι ο πρώτος υψηλόβαθμος αξιωματούχος από την Ελλάδα, που επισκέφθηκε το μοναδικό σε ολόκληρη την Νέα Αγγλία ημερήσιο ελληνικό σχολείο του Λόουελ, στα 88 χρόνια της ύπαρξής του, ενώ θετικά σχόλια έχει αποσπάσει και η υπόσχεση του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών -πέρα από την παροχή βιβλίων, την ανταλλαγή μαθητών και δασκάλων με την Ελλάδα - για την ίδρυση μόνιμου αποθεματικού κεφαλαίου για τη λειτουργία του σχολείου.

    [07] ΣΤΟ ΜΟΝΤΡΕΑΛ ΣΤΙΣ 30 ΑΠΡΙΛΙΟΥ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΑΕ Β. & Ν. ΑΜΕΡΙΚΗΣ

    Συνάντηση με την ηγεσία του Ελληνοκαναδικού Κογκρέσου του Κεμπέκ θα έχει στις 30 Απριλίου ο Πρόεδρος του Περιφερειακού ΣΑΕ Βορείου και Νοτίου Αμερικής, Χρήστος Τομαράς στο Μόντρεαλ, για να ενημερωθεί για τα προβλήματα και τα ενδιαφέροντα της τοπικής ελληνικής κοινότητας. Την συνάντηση θα ακολουθήσει εκδήλωση αφιερωμένη στον Οδυσσέα Ελύτη, την οποία διοργανώνει το επαρχιακό Ελληνοκαναδικό Κογκρέσο του Κεμπέκ σε συνεργασία με τον Όμιλο Ελλήνων Λογοτεχνών Μόντρεαλ.

    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.03 run on Wednesday, 10 April 1996 - 03:36:04