Browse through our Interesting Nodes on Health & Medicine in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

OMOGENEIAKA NEA (23/04/1996)

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency Expatriates News in Elot928 Greek Directory

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΑ ΝΕΑ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Θεσσαλονίκη 23 Απριλίου 1996


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΑ ΝΕΑ


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΑ ΝΕΑ

  • [01] ΜΕ ΕΒΕΡΤ ΚΑΙ ΠΑΝΟΥΣΗ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΕ Η ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΤΩΝ ΠΑΜΜΑΚΕΔΟΝΙΚΩΝ ΕΝΩΣΕΩΝ

  • [02] ΤΕΣΣΕΡΑ ΘΕΡΙΝΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΓΙΑ ΝΕΟΥΣ ΟΜΟΓΕΝΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΓΑΕ

  • [03] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΛΥΣΣΑΡΙΔΗ-ΤΖΟΡΤΖ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟ ΛΕΥΚΟ ΟΙΚΟ

  • [04] ΕΛΛΗΝΑΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΣΤΟ ΣΟΥΗΔΙΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ


  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΑ ΝΕΑ

    [01] ΜΕ ΕΒΕΡΤ ΚΑΙ ΠΑΝΟΥΣΗ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΕ Η ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΤΩΝ ΠΑΜΜΑΚΕΔΟΝΙΚΩΝ ΕΝΩΣΕΩΝ

    Με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Μιλτιάδη Εβερτ, συναντήθηκαν σήμερα στην Αθήνα οι εκπρόσωποι των Παμμακεδονικών Ενώσεων ΗΠΑ-Καναδά, Μελβούρνης και Ευρώπης. Στον κ.Εβερτ επέδωσαν το ίδιο ψήφισμα που παρέλαβε χθες και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος, στο οποίο οι Παμμακεδονικές Ενώσεις όλου του κόσμου τονίζουν ότι δεν μπορούν να κατανοήσουν την ελληνική εξωτερική πολιτική στο θέμα των Σκοπίων, ενώ αναφερόμενες στη σημερινή κατάσταση κάνουν λόγο για "ξεκάθαρη προσπάθεια να ξεχαστεί οτιδήποτε έχει σχέση με το θέμα".

    Μιλώντας στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Πρόεδρος της Παμμακεδονικής Μελβούρνης, Παναγιώτης Ιασονίδης, εξέφρασε την ικανοποίησή του από τη συνάντηση με τον κ.Εβερτ, την οποία χαρακτήρισε "πολύ θετική", καθώς, όπως σημείωσε, ο Πρόεδρος της Ν.Δ. συμμερίστηκε την αντίθεση των Παμμακεδονικών στην υιοθέτηση ονόματος σύνθετου ή παράγωγου του όρου "Μακεδονία" και την επιθυμία τους για την υιοθέτηση ενιαίας εξωτερικής πολιτικής. "Ιδιαίτερα εποικοδομητική" ήταν σύμφωνα με τον κ.Ιασονίδη και η χθεσινή συνάντηση της αντιπροσωπείας με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο, ο οποίος, σύμφωνα με την αντιπροσωπεία, τάχθηκε υπέρ της πρότασης των Παμμακεδονικών για τη σύσταση μόνιμου Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής.

    Συνάντηση είχε η αντιπροσωπεία των Παμμακεδονικών Ενώσεων σήμερα το πρωί και με τον Γενικό Γραμματέα Απόδημου Ελληνισμού, Γιάννη Πανούση, με τον οποίο συζήτησαν τόσο για το Σκοπιανό, όσο και για το θέμα της δικτύωσης των Παμμακεδονικών Ενώσεων με κέντρα πληροφορικής στη Νέα Υόρκη, στο Οντάριο, στη Μελβούρνη και στο Λονδίνο. Σύμφωνα με τον κ.Ιασονίδη, ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού συμφώνησε στην ανάγκη αναβάθμισης των Παμμακεδονικών Ενώσεων, και υποστήριξης των πολιτιστικών τους εκδηλώσεων, προοπτική που θα συζητηθεί εκ νέου από τις δύο πλευρές την ερχόμενη εβδομάδα, στη διάρκεια νέας συνάντησής τους. Αύριο η αντιπροσωπεία, στην οποία μετέχουν, εκτός από τον κ.Ιασονίδη, οι Αντιπρόεδροι των Παμμακεδονικών Ευρώπης, Πηνελόπη Ασημή, και ΗΠΑ-Καναδά, Βαγγέλης Μιχαλόπουλος, και η πρόεδρος της Μακεδονικής Ακαδημαϊκής Εταιρείας της Μελβούρνης και δημοσιογράφος στην "Herald Sun" της Μελβούρνης, Πατρίτσια Δρίβα, θα συναντηθεί με τον αρχηγό tgr ΠΟΛ.ΑΝ, Αντώνη Σαμαρά, στις 10 π.μ., ενώ στις 12 το μεσημέρι θα παραχωρήσουν συνέντευξη τύπου στα γραφεία της ΕΣΗΕΑ. Το πρωί της Πέμπτης θα πραγματοποιηθεί συνάντηση και με το σύνολο των Ελλήνων βουλευτών που κατάγονται από τη Μακεδονία, σε αίθουσα της Βουλής.

    [02] ΤΕΣΣΕΡΑ ΘΕΡΙΝΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΓΙΑ ΝΕΟΥΣ ΟΜΟΓΕΝΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΓΑΕ

    Στην Κρήτη, τα νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου και την Ήπειρο μπορούν να περάσουν τις καλοκαιρινές διακοπές τους παρακολουθώντας παράλληλα μαθημάτων Ελληνιστικών Σπουδών, 180 νέοι ομογενείς, ηλικίας 18-25 ετών, στο πλαίσιτων τεσσάρων αντίστοιχων εκπαιδευτικών προγραμμάτων της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού. Αίτηση συμμετοχής στο πρόγραμμα μπορούν να υποβάλλουν όλοι οι νέοι ομογενείς, μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού, αρκεί να πληρούν μία τουλάχιστον από τις εξής τρεις προϋποθέσεις: να ασχολούνται συστηματικά με τις Ελληνιστικές Σπουδές (Ελληνική γλώσσα και φιλολογία, Νεοελληνικός πολιτισμός), να αναπτύσσουνε δραστηριότητα στις κατά τόπους Ελληνικές Κοινότητες του εξωτερικού, και τους ομογενειακούς συλλόγους, σωματεία, χορευτικά και άλλα συγκροτήματα ή να είναι αριστούχοι σε οποιονδήποτε τομέα σπουδών, και να είναι σε θέση να βεβαιώσουν τα παραπάνω με αντίστοιχες βεβαιώσεις σπουδών ή πιστοποιητικά των συλλόγων.

    Από τις ΗΠΑ και τον Καναδά θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα δέκα και οκτώ άτομα αντίστοιχα, για κάθε ένα από τα τέσσερα προγράμματα. Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων στις πρεσβείες και τα προξενεία, για το πρόγραμμα της Ηπείρου και των νησιών του Ιονίου, λήγει στις 31 Μαΐου, ενώ για τα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη στις 7 Ιουνίου. Το κάθε πρόγραμμα περιλαμβάνει 20 ώρες μαθημάτων ελληνικής γλώσσας, περιηγήσεις, διαλέξεις για ιστορικά και εθνικά θέματα, καθώς και επισκέψεις σε αρχαιολογικούς χώρους, πολιτιστικές εκδηλώσεις κ.ο.κ. Τα έξοδα διακίνησης προς και από την Ελλάδα θα επιβαρύνουν τους συμμετέχοντες, ενώ τα υπόλοιπα έξοδα (διαμονής, διατροφής, εσωτερικής διακίνησης και παρακολούθησης των εκδηλώσεων) καλύπτει η ΓΓΑΕ.

    [03] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΛΥΣΣΑΡΙΔΗ-ΤΖΟΡΤΖ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟ ΛΕΥΚΟ ΟΙΚΟ

    Με τον Σύμβουλο του Αμερικανού Προέδρου, Τζορτζ Στεφανόπουλο, και τον βοηθό του υφυπουργού Εξωτερικών για θέματα Ευρώπης, Τζον Κόρνμπλουμ, Μάρσαλ Λαντέρ, συναντήθηκε στο Λευκό Οίκο ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Βάσος Λυσσαρίδης. Μετά τη συνάντηση ο Κύπριος πολιτικός δήλωσε ότι εξήγησε στους Αμερικανούς αξιωματούχους τις θέσεις της Κύπρου σχετικά με την κατεύθυνση που πρέπει να ακολουθήσουν οι ΗΠΑ στην πρωτοβουλία τους για επίλυση του Κυπριακού. Αύριο ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της αμερικανικής Βουλής, Μπεν Γκίλμαν, τον επικεφαλής της μειοψηφίας στην ίδια επιτροπή, Λι Χάμιλτον, και τον Ελληνοαμερικανό Γερουσιαστή, Πολ Σαρμπάνη.

    [04] ΕΛΛΗΝΑΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΣΤΟ ΣΟΥΗΔΙΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ

    Την θέση του τακτικού μέλους του Σουηδικού Κοινοβουλίου καταλαμβάνει από την 1η Αυγούστου ο μέχρι σήμερα α' αναπληρωτής βουλευτής της Σουηδικής Βουλής, και δημοτικός σύμβουλος Στοκχόλμης, ελληνικής καταγωγής, Νίκος Παπαδόπουλος. Ο κ.Παπαδόπουλος θα καταλάβει τη θέση της αποχωρήσασας βουλευτού του κυβερνητικού κόμματος, Μόνας Σαλίν. Σε δηλώσεις του στον σουηδικό τύπο ο κ.Παπαδόπουλος εξέφρασε τη λύπη του για την αποχώρηση της κ.Σαλίν, την οποία χαρακτήρισε ως ιδιαίτερα "έξυπνη και ικανή πολιτικό", ενώ τόνισε την πρόθεσή του να δώσει βάρος σε εκπαιδευτικά θέματα, καθώς και στην αντιμετώπιση του προβλήματος της ανεργίας που απασχολεί όλο και περισσότερο τη σουηδική κοινωνία.

    Ο κ.Παπαδόπουλος έχει γεννηθεί στην Ελλάδα και στη Σουηδία βρέθηκε για σπουδές στα 1962. Απέκτησε πτυχία Μαθηματικών και Πολιτικών Επιστημών και έχει εργαστεί και στη μέση δημόσια εκπαίδευση της Σουηδίας. Ζει στη Στοκχόλμη, με τη σύζυγο και τους δυο του γιους. Υπενθυμίζεται ότι ο κ.Παπαδόπουλος ήταν από τους πρωτοστάτες της ίδρυσης του Ινστιτούτου Ολαφ Πάλμε στη Θεσσαλονίκη.


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Tuesday, 23 April 1996 - 13:27:41