Browse through our Interesting Nodes for Greek Maritime Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

OMOGENEIAKA NEA (08/05/1996)

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency Expatriates News in Elot928 Greek Directory

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Θεσσαλονίκη 8 Μαϊου 1996

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  • [01] ΜΕ ΗΓΕΤΙΚΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΗΣ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΣ ΣΥΝΑΝΤΑΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ - ΜΑΤΑΙΩΘΗΚΕ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΙΑΚΩΒΟ

  • [02] 17-18 ΜΑΪΟΥ ΤΟ 7ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

  • [03] ΟΜΙΛΙΑ ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗ ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ

  • [04] ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Λ.ΚΟΝΙΟΡΔΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ "ΗΛΕΚΤΡΑ" ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ


  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [01] ΜΕ ΗΓΕΤΙΚΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΗΣ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΣ ΣΥΝΑΝΤΑΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ - ΜΑΤΑΙΩΘΗΚΕ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΙΑΚΩΒΟ

    "Αντιλαμβάνεσθε, βεβαίως τη σημασία ενός τέτοιου ταξιδιού για τον Ελληνα Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όταν φθάνει στις ΗΠΑ για να συναντήσει στο μεγαλύτερο τμήμα του ταξιδιού του, τους ομογενείς του, τους επιτυχημένους και καταξιωμένους αυτούς Αμερικανούς πολίτες, οι οποίοι διατηρούν ακατάλυτους δεσμούς με την Ελλάδα και την αγάπη τους γι΄αυτήν που δείχνουν έμπρακτα με κάθε ευκαιρία". Τα παραπάνω τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωστής Στεφανόπουλος, κατά την άφιξή του στην Ουάσιγκτον, όπου αύριο θα συναντηθεί με τον Αμερικανό Πρόεδρο, Μπιλ Κλίντον.

    Σήμερα ο κ.Στεφανόπουλος θα καταθέσει στεφάνι στο Εθνικό Κοιμητήριο του Αρλιγκτον, θα επισκεφθεί τον τάφο του Προέδρου Κέννεντυ και τους τάφους των αστροναυτών του διαστημικού λεωφορείου Τσάλεντζερ, ενώ στη συνέχεια θα συναντηθεί με ηγετικά στελέχη της ομογένειας, ενώ η προγραμματισμένη συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Βορείου και Νοτίου Αμερικής, κ.Ιάκωβο, ματαιώθηκε λόγω ατυχήματος που είχε ο Αρχιεπίσκοπος, με αποτέλεσμα να υποστεί κάταγμα στο γόνατο.

    Το βράδυ θα παρακαθήσει σε δείπνο με την ευκαιρία έναρξης εργασιών συνεδρίου "Conference on the Greek-U.S Relationship and the future of South-eastern Europe", (Οι Ελληνο-Αμερικανικές Σχέσεις και το μέλλον της Νοτιοανατολικής Ευρώπης), που συνδιοργανώνεται από το "Institute for Foreign Policy of Law and Diplomacy" (Ινστιτούτο Εξωτερικής Πολιτικής και Διπλωματίας) καθώς και από το Ιδρυμα "Κωνσταντίνος Καραμανλής", στη διάρκεια του οποίου θα εκφωνήσει ομιλία με θέμα "Strengthening stability in a troubled area: Greece΄s role in the Balkans" (Ενδυνάμωση της σταθερότητας σε μια ταραγμένη περιοχή: Ο ρόλος της Ελλάδας στα Βαλκάνια).

    [02] 17-18 ΜΑΪΟΥ ΤΟ 7ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

    Στις 17 και 18 Μαϊου θα διεξαχθεί στην Ουάσιγκτον το 7ο Συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Εθνικού Συμβουλίου, στόχος του οποίου είναι η ενημέρωση στις τελευταίες εξελίξεις στα εθνικά h]lata και η διεξαγωγή εκλογών για την ανάδειξη νέου Προεδρείου.

    Ειδικότερα, οι σύνεδροι θα ασχοληθούν με την ενημέρωση και τη χάραξη κοινής γραμμής για το θέμα των Σκοπίων, το Κυπριακό, τη Βόρεια Ηπειρο, το Οικουμενικό Πατριαρχείο, τις εξελίξεις στο Αιγαίο και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Ελληνισμός του Πόντου, καθώς και με θέματα νεολαίας, παιδείας, οικονομικής διασύνδεσης της ομογένειας με Ελλάδα και Κύπρο και με την προοπτική έκδοσης ψηφισμάτων κοινης γραμμής και κινητοποίησης της ομογένειας, για την προώθηση των εθνικών θεμάτων στο Kογκρέσο και σε κάθε περιοχή των ΗΠΑ και του Καναδά.

    Σύμφωνα, μάλιστα, με τον Πρόεδρο του Συμβουλιου, Θεόδωρο Σπυρόπουλο, το 7ο Συνέδριο θα αποβεί ιστορικό για τη συντήρηση και κατεύθυνση του ελληνικού στοιχείου στη Βόρειο Αμερική.

    [03] ΟΜΙΛΙΑ ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗ ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ

    Μεταβατική χαρακτήρισε την περίοδο που διέρχεται η Ελλάδα και ο Ελληνισμός, στο πλαίσιο των παγκοσμίων ραγδαίων αλλαγών και της αναζήτησης νέων ισορροπιών, ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Σκανδαλίδης, σε ομιλία του στο "Χιώτικο Σπίτι", στην Αστόρια της Νέας Υόρκης.

    Ο κ.Σκανδαλίδης έκανε λόγο για ιστορικές ευκαιρίες που ανοίγονται για τη χώρα μας, αν ακολουθήσει τους παραδοσιακούς θαλάσσιους δρόμους προς τον Εύξεινο Πόντο και τις Παραδουνάβιες και Παρευξείνιες περιοχές, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική, αλλά και τους στεριανούς διαύλους επικοινωνίας προς την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη. Σύμφωνα με τον κ.Σκανδαλίδη, "η Ελλάδα και ο Ελληνισμός πρέπει σήμερα να αποκαταστήσουν μια επιθετική στρατηγική, για να δώσουν το δικό τους χρώμα στην περιοχή και στον κόσμο". Σε ό,τι αφορά στα εθνικά θέματα, τόνισε ότι "ο κίνδυνος προέρχεται από ανατολάς", ότι "η Ελλάδα δε φοβάται το διάλογο, αλλά δε διαπραγματεύεται τα κυριαρχικά της δικαιώματα" και ότι "ο διάλογος που εγκαινίασε ο πρωθυπουργός, βήμα-βήμα με την Τουρκία, δε διαπραγματεύεται τις διεκδικήσεις που επιχειρεί ο τουρκικός επεκτατισμός".

    [04] ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Λ.ΚΟΝΙΟΡΔΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ "ΗΛΕΚΤΡΑ" ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ

    Την επικαιρότητα της "Ηλέκτρας" του Σοφοκλή όχι μόνο για τους Ελληνες, αλλά και για το διεθνές κοινό, και το διπλό πανηγυρικό χαρακτήρα των παραστάσεων του έργου, που θα δώσει το Εθνικό Θέατρο στη Νέα Υόρκη τον Σεπτέμβριο, επεσήμαναν σε συνέντευξη, που παραχώρησαν στα γραφεία του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, στην αμερικανική μεγαλούπολη, η τραγωδός Λυδία Κονιόρδου, η οποία έχει σκηνοθετήσει την παράσταση, στην οποία και πρωταγωνιστεί, και ο καλλιτεχνικός πράκτορας, κ.Κρίτας. Πρόκειται για τη δεύτερη παρουσίαση της τραγωδίας στη Νέα Υόρκη μετά από 60 χρόνια, η οποία μάλιστα συμπίπτει με τον εορτασμό των 2.500 χρόνων του έργου του Σοφοκλή.

    Οι δύο θεατρικοί δημιουργοί χαρακτήρισαν το έργο ως μια "μεγάλη στιγμή της ανθρώπινης συνείδησης" και ως ορόσημο στο "ανθρώπινο ταξίδι" της σύγχρονης ύπαρξης, η οποία εξακολουθεί να αντιμετωπίζει τα τραγικά διλήμματα, που προκαλεί η σύγκρουση pepqyl]mou και βούλησης, θεών και ανθρώπου.


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Wednesday, 8 May 1996 - 18:56:50