Read the Bulletin of New Terminology for the Greek Language (by the Academy of Athens) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Review of the week, 98-02-12

Hellenic Ministry of Press and Mass Media: The Week in Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

[Α] Ε/Τ ΣΧΕΣΕΙΣ-ΚΥΠΡΙΑΚΟ

  • [01] Ιακώβου και Κληρίδης οι μονομάχοι του β γύρου των προεδρικών εκλογών
  • [02] Μπατού: "Η ένωση Κύπρου-Ελλάδας έχει ουσιαστικά επιτευχθεί
  • [03] Νέες ισορροπίες Ελλάδας-Τουρκίας
  • [04] Η Τουρκία στο σκαμνί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο
  • [Β] ΒΑΛΚΑΝΙΑ

  • [05] Ικανοποιημένος ο Σαϊρους Βανς απ' την πορεία των ελληνο-σκοπιανών συνομιλιών για το επίμαχο θέμα του ονόματος
  • [06] Την αποχώρηση της ελληνικής στρατιωτικής δύναμης από την Αλβανία ζητάει ο Μπερίσα
  • [07] κυβέρνησης - Ανοίγματα προς την Ευρώπη ζητά το Μαυροβούνιο
  • [08] Εντείνονται οι πιέσεις προς τον Μιλόσεβιτς για το Κοσσυφοπέδιο
  • [09] Διασώζεται ο κυβερνητικός συνασπισμός
  • [Γ] ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

  • [10] Στα πρόθυρα πολέμου στον Κόλπο βρίσκεται η ανθρωπότητα
  • [11] Ισραήλ: Ναι, σε παλαιστινιακό κράτος αλλά.... υπό όρους

  • [Α] Ε/Τ ΣΧΕΣΕΙΣ-ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    [01] Ιακώβου και Κληρίδης οι μονομάχοι του β γύρου των προεδρικών εκλογών

    Η διεξαγωγή του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών ήταν το κορυφαίο γεγονός της εβδομάδας στο Κυπριακό.

    Τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου φέρνουν τον σημερινό Πρόεδρο Γλαύκο Κληρίδη, που συγκέντρωσε το 40,06% των ψήφων, και τον ανεξάρτητο υποψήφιο Γιώργο Ιακώβου, με ποσοστό 40,61% να διεκδικούν το προεδρικό αξίωμα στον επόμενο γύρο της 15ης Φεβρουαρίου.

    Ο κ. Κληρίδης υποστηρίζεται από τον Δημοκρατικό Συναγερμό και την Κίνηση Πολιτικού Εκσυγχρονισμού, ενώ ο κ. Ιακώβου υποστηρίζεται από το ΑΚΕΛ και το ΔΗΚΟ. Οι άλλοι πέντε υποψήφιοι, που θα δώσουν και τη νίκη στον δεύτερο γύρο συγκέντρωσαν:

    - Βάσος Λυσσαρίδης Πρόεδρος του ΕΔΕΚ ο οποίος υποστηρίχτηκε από το Κόμμα του, 10,6%. - Γιώργος Βασιλείου, πρώην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος υποστηρίχτηκε από το Κόμμα του, τους Ενωμένους Δημοκράτες 3%. - Αλέξης Γαλανός, βουλευτής και πρώην Αντιπρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος ο οποίος κατήλθε ως ανεξάρτητος αφού διαφώνησε ριζικά με την απόφαση του Κόμματός του να υποστηρίξει τον κ. Ιακώβου 4%. - Νίκος Κουτσού, Πρόεδρος των Νέων Οριζόντων 0,9%. - Νίκος Ρολάνδης, Πρόεδρος του Κόμματος των Φιλελευθέρων 0,8%.

    Ο υποψήφιος για την Προεδρία κ. Κληρίδης σε σύντομη δήλωσή του ( ΑΠΕ, 8.2.98), ανακοίνωσε ότι αρχίζει προσπάθεια για σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας.

    Ο νικητής του πρώτου γύρου κ. Ιακώβου υπογράμμισε ότι το ποσοστό που εξασφάλισε δίνει μια πολύ καλή βάση για να προχωρήσει μπροστά "με τις όμορες προοδευτικές δυνάμεις για να δοθούν στην Κύπρο οι προοπτικές που της αξίζουν". Σύμφωνα με το ΑΠΕ (8.2.98) ο κ. Ιακώβου έτεινε χέρι συνεργασίας στην ΕΔΕΚ, τους Ενωμένους Δημοκράτες και σε όλους τους ΔΗΚΟικούς ψηφοφόρους που δεν τον υποστήριξαν στον πρώτο γύρο.

    Στο μεταξύ, ο αρχηγός της ΕΔΕΚ κ. Λυσσαρίδης (ΑΠΕ, 8.2.98) δήλωσε ότι "ο ρόλος της ΕΔΕΚ είναι ρυθμιστικός και καθορίζεται από τις εξελίξεις όπως τις επιβάλλει η σκληρή πραγματικότητα. Ο ρυθμιστικός ρόλος αποτελεί καταλύτη για τις εξελίξεις και δεν θα προδώσουμε σε καμιά περίπτωση τις προσδοκίες αυτές του λαού. Βασικός στόχος της ΕΔΕΚ είναι η διασφάλιση της νέας πορείας και συγκεκριμένα της ευρύτατης δυνατής ενότητας στη βάση του λαού. Αναφορικά με τις συνεργασίες ενόψει του δεύτερου γύρου θα επικεντρωθούν στην προώθηση του εθνικού προβλήματος και θα εξαρτηθούν από τη στάση των άλλων. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είμαστε ένας λαός υπό κατοχή και δεν έχουμε περιθώρια περαιτέρω λαθών ή τοποθετήσεων που αντί να προωθούν το εθνικό μας θέμα το υπονομεύουν".

    Η διεθνής κοινότητα

    Με έντονο ενδιαφέρον, αλλά και από κάποια απόσταση παρακολουθεί η διεθνής κοινότητα την εκλογική αναμέτρηση για την Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Οπως μετέδωσε το BBC (5.2.98) η Ουάσιγκτον επιχειρεί να διατηρήσει αποστάσεις, αποφεύγοντας ακόμη και τη διατύπωση εκτιμήσεων. Είναι χαρακτηριστικό ότι Αμερικανοί αξιωματούχοι αποφεύγουν να συζητήσουν το θέμα, ενώ παράλληλα επιμένουν ότι δεν έχουν καμμία απολύτως προτίμηση ανάμεσα στους κ.κ. Κληρίδη και Ιακώβου. Και αυτό γιατί η Ουάσιγκτον κρίνει ότι μπορεί να εργαστεί για την εξεύρεση λύσης και με τους δύο.

    Το πρόβλημα, κατά την άποψη Αμερικανού αξιωματούχου, δεν βρίσκεται στην Κύπρο αλλά στην Αγκυρα, όπου το κλίμα είναι τελείως αρνητικό.

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης, μάλιστα, με επιστολή του προς τον Γ.Γ. του ΟΗΕ, τον Πρόεδρο των ΗΠΑ και τον Πρωθυπουργό της Βρετανίας ζήτησε να γίνουν διαβήματα προς την Αγκυρα, ώστε να αλλάξει την αδιάλλακτη στάση της στο Κυπριακό. Στόχος αυτής της παρέμβασης, όπως υπογράμμισε ο κ. Κληρίδης στη διάρκεια συνάντησής του με δημοσιογράφους (ΡΙΚ, 4.2.98), είναι να υπάρξει κάποιο συγκεκριμένο αποτέλεσμα στο νέο γύρο των συνομιλιών, που προγραμματίζεται για τον Μάρτιο.

    Αλλά και ο κ. Ιακώβου, όπως τόνισε σε συνέντευξή του στη ΧΟΥΡΡΙΕΤ ( 5.2.98) εκτιμά ότι "η λύση του Κυπριακού, βρίσκεται στο χέρι της Αγκυρας".

    Στο μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Ενωση περιμένει από τις προεδρικές εκλογές μια σταθερή κυβέρνηση για να μπορέσει να διαπραγματευτεί άνετα μαζί της. Και αυτό γιατί η Ε.Ε. φαίνεται να απαιτεί πλέον τη συμμετοχή και των Τουρκοκυπρίων στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Αυτό προκύπτει και από την κοινή ανακοίνωση των Υπουργών Εξωτερικών της Γαλλίας και της Γερμανίας, που εκδόθηκε αμέσως μετά τη συνάντησή τους στη Βόννη (2.2.98).

    Στο κείμενο, με το οποίο κωδικοποιείται ενιαία γαλλογερμανική στάση και στενότερη συνεργασία σε σειρά θεμάτων ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής, μεταξύ άλλων υπογραμμίζεται:

    - Η κυπριακή αντιπροσωπεία στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις θα πρέπει να συμπεριλάβει και εκπροσώπους των Τουρκοκυπρίων και αναμένουν από την Κυπριακή Κυβέρνηση να υποβάλει σχετική πρόταση, αποδεκτή από όλες τις πλευρές.

    - Η απόφαση έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων για την Κύπρο πρέπει να αξιοποιηθεί ως μία νέα ώθηση στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού. Ολα τα ενδιαφερόμενα μέρη πρέπει να παρακινηθούν να συνεχίσουν -παράλληλα με την πορεία των ενταξιακών διαπραγματεύσεων- και τις διακοινοτικές συνομιλίες, υπό την αιγίδα του Γ.Γ. των Ηνωμένων Εθνών.

    - Οι διαπραγματεύσεις αυτές θα ενισχυθούν, εάν παραιτηθούν και οι δύο πλευρές στο νησί από τους περαιτέρω εξοπλισμούς με σύγχρονα οπλικά συστήματα, ώστε να μειωθεί η ένταση.

    Η Αγκυρα και το ψευδροκράτος

    Αντίθετα, για την Αγκυρα και το ψευδοκράτος ελάχιστη σημασία έχουν οι προεδρικές εκλογές, γιατί, κατά τις εκτιμήσεις αρμόδιων κύκλων, δεν πρόκειται να αλλάξουν την πορεία του Κυπριακού. Σύμφωνα με το BBC (6.2.98) το μικρό ενδιαφέρον που δείχνει η Αγκυρα για τις εκλογές συνδυάζεται και με τη γενικότερη στροφή της τουρκικής πολιτικής, που στηρίζεται πλέον στο δόγμα των δύο κρατών. Κάθε εξέλιξη στην Κύπρο συναρτάται από την αναγνώριση και νομιμοποίηση της de facto ύπαρξης του "τουρκοκυπριακού κρατιδίου" στο νησί.

    Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης κ. Ντενκτάς με δηλώσεις του στον ΜΠΑΥΡΑΚ (8. 2.98) σχολιάζοντας τις εκλογές τόνισε: "Δεν θα υπάρξει αλλαγή στην ελληνοκυπριακή πολιτική, όποιος κι αν κερδίσει".

    Οπως υποστήριξε ο "πρωθυπουργός" του ψευδοκράτους κ. Ερόγλου, μετά από συνάντησή του με τον Ραούφ Ντενκτάς (ΜΠΑΥΡΑΚ, 2.2.98) "από τις πρόσφατες παρατηρήσεις που έκαναν οι Ελληνοκύπριοι πολιτικοί ηγέτες στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας έγινε σαφές ότι η Κύπρος απέχει πολύ από τη συνδιαλλαγή". Επομένως, τόνισε ο κ. Ερόγλου "καθίσταται αναγκαίο για την τουρκική πλευρά να ενισχύσει το δικό της κράτος ". Πρόσθεσε, τέλος ότι η "κυβέρνησή" του "πιστεύει πως θα πρέπει να γίνουν αμοιβαία βήματα με τη Νότια Κύπρο με στόχο την εγκαθίδρυση καλών γειτονικών σχέσεων".

    Εξάλλου και ο "υπουργός" Εξωτερικών και Αμυνας κ. Ετκίν, δύο μέρες αργότερα σε γραπτή δήλωσή του, σημείωνε: "Μια συμφωνία με την Νότια Κύπρο μπορεί να επιτευχθεί μόνο στη βάση δύο κρατών, με στόχο τη δημιουργία ενός ειρηνικού μέλλοντος που να βασίζεται στο συμβιβασμό, τη συνεργασία και τη φιλία των δύο κρατών".

    Αλλά και ο Ραούφ Ντενκτάς, με αφορμή την απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης για την επιβολή βίζας στους Τουρκοκύπριους δήλωσε, σύμφωνα με τον ΜΠΑΥΡΑΚ (4.2.98), ότι "θα επιβληθούν αντίμετρα, ώστε να γίνει αντιληπτή η ύπαρξη ενός ξεχωριστού κράτους στο Βορρά".

    [02] Μπατού: "Η ένωση Κύπρου-Ελλάδας έχει ουσιαστικά επιτευχθεί

    Στο μεταξύ, ο Τούρκος αναπληρωτής υφυπουργός Εξωτερικών κ. Μπατού σε συνέντευξή του στην αγγλόφωνη TURKISH DAILY NEWS (2.2.98) υποστήριξε ότι "η ένωση της ελληνικής Κύπρου με την Ελλάδα έχει ουσιαστικά επιτευχθεί". Ο κ. Mπατού στηρίζει την εκτίμηση αυτή στη στρατιωτική συνεργασία Κύπρου και Ελλάδας, αλλά και στην πολιτική και οικονομική ενσωμάτωση που, όπως τονίζει, επιτυγχάνεται και μέσω της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    "Θέλουν, ωστόσο, να διατηρήσουν δύο ψήφους, εναντίον της Τουρκίας στην Ε.Ε. και να ενισχύσουν την ελληνική παρουσία μέσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση" εξήγησε ο κ. Μπατού για να αιτιολογήσει γιατί η "ένωση" δεν έχει πάρει τη μορφή της ενσωμάτωσης της Κύπρου στο ελληνικό κράτος.

    Τέλος ο κ. Μπατού ισχυρίστηκε ότι η Ελλάδα επιδιώκει να εξελιχθεί το Κυπριακό σε πρόβλημα μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της Τουρκίας και να πάψει να αποτελεί διμερές ελληνοτουρκικό πρόβλημα.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι η TDN φιλοξένησε την ίδια μέρα τις απόψεις Τούρκου διπλωμάτη σύμφωνα με τις οποίες "το τουρκικό Γενικό Επιτελείο Στρατού βλέπει την Ελλάδα και την Κύπρο ως μια ενιαία κρατική οντότητα. Σε περίπτωση που υπάρξει ένοπλη σύρραξη στην Κύπρο, είναι βέβαιη η ανάμιξη της Ελλάδας και της Τουρκίας και αντίστροφα, αν υπάρξει σύγκρουση μεταξύ Αθήνας και Αγκυρας είναι σίγουρη η εμπλοκή της Κύπρου".

    Ο Τούρκος διπλωμάτης πιστεύει επίσης ότι "υπάρχουν ήδη οι προϋποθέσεις για μια ελληνοτουρκική σύρραξη λόγω της γεωγραικής ιδιομορφίας του Αιγαίου, της αύξησης του αριθμού των στρατιωτικών ασκήσεων αλλά και λόγω της συνεχούς διαφωνίας για τα χωρικά ύδατα".

    Ανησυχία στην Ουάσιγκτον για
    Κύπρο και Αιγαίο

    Αλλά και ο αρχηγός της CIA κ. Τένετ, καταθέτοντας την περασμένη εβδομάδα στην Ειδική Επιτροπή Μυστικών Πληροφοριών της Γερουσίας για τις απειλές κατά της ασφάλειας των ΗΠΑ αναφέρθηκε και στο Αιγαίο υπογραμμίζοντας ότι "δικαιολογείται η αυξανόμενη ανησυχία για την ένταση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, ειδικότερα μετά την απόφαση του Λουξεμβούργου και την αναμενόμενη άφιξη των ρωσικών αντιαεροπορικών πυραύλων S-300 στην Κύπρο".

    Ο κ. Τένετ υποστήριξε, επίσης, ότι "οι συνεχιζόμενες διαφωνίες για την οριοθέτηση του θαλάσσιου και εναέριου χώρου στο Αιγαίο, ενισχύουν την από μακρού εχθρότητα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας".

    Η ανησυχία αλλά και το ενδιαφέρον της Ουάσιγκτον για την περιοχή αποδεικνύεται και από δήλωση του αναπληρωτή εκπροσώπου του Σταίητ Ντηπάρτμεντ κ. Φόλευ (ΑΠΕ, 4.2.98) ο οποίος απαντώντας σε ερώτηση για το ρόλο που διαδραμάτισαν οι ΗΠΑ στη διάρκεια της κρίσης στα Ιμια τόνισε:

    "Παρακολουθούσαμε τα γεγονότα με πολύ προσοχή την εποχή εκείνη και βρισκόμασταν σε στενή επαφή και με τις δύο κυβερνήσεις για να βοηθήσουμε να εκτονωθεί μια ρωσική κατάσταση και να αποτραπεί η έκρηξη βίας".

    Στο μεταξύ, οι ΗΠΑ ζήτησαν από την Τουρκία να βελτιώσει τα μέτρα ασφάλειας γύρω από τις ορθόδοξες εκκλησίες - και γενικότερα τα θρησκευτικά ιδρύματα - που υπάρχουν στη χώρα και παρότρυναν τις τουρκικές αρχές να ερευνήσουν σε βάθος τα αίτια που προκάλεσαν τις πρόσφατες επιθέσεις και να προχωρήσουν στη σύλληψη των υπευθύνων.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ΑΠΕ (5.2.98), ο εκπρόσωπος του Σταίητ Ντηπάρτμεντ κ. Ρούμπιν μίλησε για "εγκληματικές ενέργειες" προσθέτοντας ότι η Ουάσιγκτον αναμένει περισσότερες πληροφορίες και στοιχεία γύρω από το συγκεκριμένα περιστατικά.

    "Θεωρούμε αυτού του είδους τις επιθέσεις δειλές και τις καταδικάζουμε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο. Η πιο πρόσφατη επίθεση κατά του ναού του Αγίου Θεράποντα στην Κωνσταντινούπολη είναι εγκληματική" τόνισε ο κ. Ρούμπιν και συμπλήρωσε: "Τούρκοι αξιωματούχοι ερευνούν αυτό το έγκλημα, όπως επίσης και τη ρίψη βόμβας τον περασμένο Δεκέμβριο.

    Επισημαίνουμε ότι αξιωματούχοι της τουρκικής κυβέρνησης επίσης καταδίκασαν τις επιθέσεις αυτές και έλαβαν μέτρα για τη βελτίωση της ασφάλειας σε τέτοιους χώρους. Μετά από αυτή την επίθεση ενθαρρύνουμε την τουρκική κυβέρνηση να επανεξετάσει την επάρκεια των μέτρων ασφαλείας σε άλλους θρησκευτικούς χώρους".

    [03] Νέες ισορροπίες Ελλάδας-Τουρκίας

    Εφάμιλλες των υπολοίπων νατοϊκών χωρών παρουσιάζονται τώρα Ελλάδα και Τουρκία μετά την απόφαση της Αμερικής να ζητήσει τον τερματισμό της παροχής στρατιωτικής βοήθειας προς τις δύο χώρες. Η νέα αυτή πολιτική αποτελεί ουσιαστικά απόρροια της "ωρίμανσης" που έχει επέλθει στις σχέσεις των ΗΠΑ με την Ελλάδα και την Τουρκία, τόνισε ο διευθυντής του γραφείου σχεδιασμού και πολιτικής του Στέϊτ Ντηπάρτμεντ Κρεγκ Τζόνστοουν (ΑΠΕ, 2.2.98).

    Σε άρθρο του στο DEFENCE NEWS (2.2.98) ο Philip Finnmegan, έγραψε ότι η διακοπή της στρατιωτικής βοήθειας θα θέσει τις κατασκευαστικές εταιρείες αμυντικών όπλων των δύο χωρών σε μειονεκτική θέση μετά την ανακοίνωση του προϋπολογισμού των ΗΠΑ.

    Στο μεταξύ, ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας Σεζγκίν έγινε δεκτός στο Παρίσι από το Γάλλο ΥΠΕΞ κ. Βεντρίν.

    Σύμφωνα με τηλεγράφημα του AFP (2.2.98) η Γαλλία και η Τουρκία συνεχίζουν την ανταλλαγή απόψεων ως προς την εφαρμογή εταιρικής σχέσης στον τομέα της κατασκευής όπλων. "Δεν σκεφτόμαστε να πουλήσουμε αλλά να συνεργαστούμε βιομηχανικά", δήλωσε ο Γάλλος ΥΠΕΘΑ.

    Σύμφωνα με δημοσίευμα της TURKISH DAILY NEWS (6.2.98) η Γαλλία και η Τουρκία συμφώνησαν κατ' αρχήν να συμπαράγουν τους αντιαρματικούς πυραύλους ERYX συνολικής δαπάνης 2,8 δις γαλλικών φράγκων.

    Η συμπαραγωγή αυτή θα δώσει την ικανότητα στο τουρκικό πεζικό να αποκτήσει αντιαρματική αμυντική υπεροχή σε περίπτωση χερσαίου πολέμου.

    [04] Η Τουρκία στο σκαμνί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

    Η τουρκική κυβέρνηση καταδικάστηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην προσφυγή του Κ.Κ. Τουρκίας. Η τουρκική κυβέρνηση καλείται τώρα να πληρώσει 120.000 δολ. φράγκα προς τον Πρόεδρο και τον Γεν. Γραμματέα του Κ.Κ. για δικαστικά έξοδα που υπέστησαν (3.2.98, Γραφείο Τύπου).

    Στο μεταξύ, μια μέρα νωρίτερα ο αρχηγός του απαγορευθέντος κόμματος της Ευημερίας κ. Νετζμετίν Ερμπακάν αποφάσισε να ζητήσει από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων να συζητήσει κατά προτεραιότητα την απόφαση του Τουρκικού Συνταγματικού Δικαστηρίου σχετικά με την απαγόρευση του κόμματός του.

    [Β] ΒΑΛΚΑΝΙΑ

    [05] Ικανοποιημένος ο Σαϊρους Βανς απ' την πορεία των ελληνο-σκοπιανών συνομιλιών για το επίμαχο θέμα του ονόματος

    Ικανοποιητική θεωρεί την ως τώρα πορεία των ελληνο-σκοπιανών συνομιλιών για την επίλυση του προβλήματος της ονομασίας ο ειδικός διαμεσολαβητής του Γ.Γ. του ΟΗΕ Σαϊρους Βανς.

    Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στις 5 Φελβάρη στην έδρα του ΟΗΕ, ο κ. Βανς, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, τόνισε: "Συναντηθήκαμε με τους αντιπροσώπους της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ και πάλι την περασμένη εβδομάδα για να συζητήσουμε το μόνο εκκρεμές θέμα που υπάρχει μεταξύ των δύο χωρών, που είναι το θέμα του ονόματος.

    Είχαμε μια καλή συνάντηση και θα συνατηθούμε πάλι σε τρεις περίπου εβδομάδες. Μπορώ να πω ότι γενικά πιστεύω πως τα πράγματα προχωρούν ικανοποιητικά".

    Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι οι συνομιλίες, που διαρκούν πάνω από δύο χρόνια, προχωρούν πολύ αργά, ο Σαϊρους Βανς επεσήμανε πως "πρέπει να προχωρεί κανείς προσεκτικά και αργά, για να κάνει σωστή δουλειά" (ΑΠΕ, 5.2.98).

    Στο θέμα του ονόματος αναφέρθηκε και ο Πρωθυπουργός των Σκοπίων Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, κατά την επίσκεψή του στις Βρυξέλλες, λέγοντας ότι το ζήτημα αυτό γίνεται προσπάθεια να επιλυθεί μέσω διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, προσθέτοντας παράλληλα ότι το θέμα του ονόματος δεν μπορεί πλέον να σταθεί εμπόδιο στην πρόοδο των διμερών σχέσεων.

    Απαντώντας σε ερώτηση του Ευρωβουλευτή του ΣΥΝ κ. Αλαβάνου σε σχετική συζήτηση στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Σκοπιανός Πρωθυπουργός τόνισε μεταξύ άλλων: "Σύμφωνα με την ενδιάμεση συμφωνία της Νέας Υόρκης, οι δύο πλευρές θα διαπραγματευθούν όχι την αλλαγή του ονόματος, αλλά για τις διαφορές σχετικά με το όνομα. Η χώρα μας συμμετέχει εντελώς ειλικρινά στις διαπραγματεύσεις γιατί εξαιτίας αυτού του θέματος υποστήκαμε πολλές απώλειες στο παρελθόν. Αναζητάμε μια αμοιβαία αποδεκτή λύση. Τα περιθώρια κινήσεων είναι δυστυχώς πολύ στενά και για τους δύο. Η λύση είναι δύσκολη. Από τη μια η Ελλάδα δεν θέλει τον όρο "Μακεδονία" ενώ από την άλλη εμείς έχουμε το Σύνταγμα και το δικαίωμα να δώσουμε όνομα στη χώρα μας. Παρά τα στενότατα περιθώρια είμαι αισιόδοξος ότι θα υπάρξει διέξοδος (ΑΠΕ, 5.2.98)

    Συνάντηση πολιτικών αρχηγών

    Οι σχέσεις της ΠΓΔΜ με τις γειτονικές της χώρες είναι το αντικείμενο της συνάντησης που θα έχει στις 10 και 11 Φεβρουαρίου με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων ο Πρόεδρος της χώρας Κίρο Γκλιγκόροφ.

    Στη συνάντηση αυτή δεν θα συμμετάσχουν το Εθνικιστικό Κόμμα VMRO- DPMNE και το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα με το αιτιολογικό ότι οι μέχρι τώρα παρόμοιες συναντήσεις ποροσέφεραν απλώς κάλυψη στην κυβέρνηση και τον ίδιο τον Πρόεδρο στην άσκηση της εξωτερικής πολιτικής.

    Πάντως, εκπρόσωποι των κομμάτων που μετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό εκτιμούν ότι η άρνηση των δύο κομμάτων να πάρουν μέρος στη συνάντηση οφείλεται στη δυσκολία που έχουν να εκφράσουν ανοιχτά τις θέσεις τους για τις σχέσεις με τις γειτονικές χώρες.

    Στο μεταξύ, όπως μετέδωσε το κρατικό ραδιόφωνο των Σκοπίων (5.2.98) στους διαδρόμους ορισμένων πολιτικών κομμάτων κυκλοφορούν φήμες ότι έχει βρεθεί κάποια συμβιβαστική λύση στην ελληνο-σκοπιανή διένεξη για το θέμα του ονόματος και για το λόγο λαυτό ο Γκλιγκόροφ συγκαλεί τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, ούτως ώστε να προετιμάσει την κοινή γνώμη για να αποδεχθεί τη λύση αυτή.

    Επίσκεψη Τσερβένκοφσκι στις Βρυξέλλες

    Διήμερη επίσκεψη στις Βρυξέλλες πραγματοποίησε στις 4 και 5 Φεβρουαρίου ο Πρωθυπουργός των Σκοπίων Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, όπου είχε συνομιλίες με τον Γ.Γ. του ΝΑΤΟ Χαβιέρ Σολάνα, τον Βέλγο ομόλογό του κ. Ντεάν, τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζακ Σαντέρ και τον Επίτροπο Χανς Βαν ντερ Μπρουκ.

    Σε συνέντευξη Τύπου ο κ. Τσερβένκοφσκι εμφανίστηκε απόλυτα ικανοποιημένος απ' τα αποτελέσματα των συνομιλιών και εκτίμησε σαν πολύ επιτυχή την επίσκεψή του στις Βρυξέλλες.

    Ειδικότερα για τη συνάντησή του με τον Γ.Γ. του ΝΑΤΟ κ. Σολάνα δήλωσε, ότι η χώρα του σκοπεύει να είναι υποψήφια προς ένταξη χώρα στο άμεσο μέλλον κάτι που θα εξαρτηθεί, μεταξύ άλλων, από την πρόοδο στο θεσμικό πλαίσιο της στρατιωτικής δομής της χώρας. Επιπλέον υπογράμμισε ότι η ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ που σταθμεύει στη FYROM θα πρέπει να παραμείνει και μετά τις 31 Αυγούστου, ημερομηνία λήξης της αποστολής της ειρηνευτικής δύναμης, δεδομένης της έρκυθμης κατάστασης στο Κοσσυφοπέδιο.

    Οσον αφορά τις επαφές του με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο κ. Τσερβένκοφσκι δήλωσε ότι στο επίκεντρο των συνομιλιών του με τους κ. Σαντέρ και Βαν ντερ Μπρουκ ήταν η συμφωνία συνεργασίας, η οποία ισχύει από την 1η Ιανουαρίου και η επέκτασή της σε συμφωνία σύνδεσης.

    Σύμφωνα με τον κ. Τσερβένκοφσκι οι συζητήσεις για να γίνει η ΠΓΔΜ συνδεδεμένξο μέλος θα αρχίσουν στο δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

    Αναφερόμενος στις σχέσεις της χώρας του με τα γειτονικά κράτη, ο Σκοπιανός Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η Ελλάδα σήμερα είναι ο υπ' αριθμόν ένα ξένος επενδυτής, ενώ η συνεργασία προοδεύει σε όλους τους τομείς.

    Για τις σχέσεις της χώρας του με την πρώην Γιουγκοσλαβία ανέφερε ως μοναδικό πρόβλημα τη χάραξη των συνόρων μεταξύ των δύο χωρών, ενώ όσον αφορά τη Βουλγαρία παρόλες τις αρμονικές σχέσεις παραμένει το θέμα της αναγνώρισης της γλώσσας από το Βουλγαρικό κράτος. Παράλληλα οι σχέσεις του κράτους του με την Αλβανία βαίνουν βελτιούμενες μετά και από την επίσκεψη του κ. Νάνο στα Σκόπια.

    Για το θέμα του Κοσσυφοπεδίου είπε ότι οι ριζοσπαστικές θέσεις του Απελυθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου,που έχουν εκδηλωθεί και με εξτρεμιστικές ενέργειες, δεν βοηθούν στην εξεύρεση λύσης.

    Η θέση της ΠΓΔΜ είναι υπέρ της απόδοσης ένος καθεστώτος αυτονομίας στο Κοσσυφοπέδιο, μέσα στα όρια της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας, κατέληξε ο Μπράνκο Τσερβένκοφσκι (ΑΠΕ, 5.2.98).

    Αναβλήθηκε η συνάντηση της Οχρίδας

    Οπως μετέδωσε το κρατικό ραδιόφωνο των Σκοπίων στις 4 Φεβρουαρίου, η συνάντηση των υπουργών Αμυνας της ΠΓΔΜ, της Ελλάδας, της Αλβανίας και της Βουλγαρίας, που επρόκειτο να διεξαχθεί στην Οχρίδα, αναβλήθηκε προσωρινά.

    Ο εκπρόσωπος του Σκοπιανού Υπουργείου Αμυνας Πέτερ Ατανάσωφ τόνισε ότι η προσωρινή αυτή αναβολή οφείλεται στο γεγονός ότι δεν απάντησε ακόμη ο Βούλγαρος υπουργός Αμυνας Γκιόργκι Ανανίεφ.

    Η συνάντηση στην Οχρίδα, σύμφωνα με τη δήλωση του κ. Ατανάσωφ, θα έχει χαρακτήρα ανοικτού διαλόγου μεταξύ των γειτονικών χωρών, των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ και του προγράμματος "Σύμπραξη για ειρήνη" με σκοπό την ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν όλες οι χώρες της περιοχής, από τους λαθρομετανάστες, το λαθρεμπόριο όπλων, τη διεθνή τρομοκρατία και το οργανωμένο έγκλημα, καθώς και τη δημιουργία νέου κλίματος στις σχέσεις μεταξύ των χωρών της Ν.Α. Ευρώπης, στο πνεύμα της Συνόδου της Μαδρίτης και της συνάντησης στη Σόφια.

    [06] Την αποχώρηση της ελληνικής στρατιωτικής δύναμης από την Αλβανία ζητάει ο Μπερίσα

    Οι συντονισμένες πιέσεις που ασκήθηκαν από τους εκπροσώπους των διεθνών οργανισμών ανάγκασαν τον Πρόεδρο του Δημοκρατικού Κόμματος Σαλί ΜΠερίσα να εγκαταλείψει την αδιαλλαξία του και να αποφασίσει την επιστροφή των 27 βουλευτών του στο αλβανικό Κοινοβούλιο.

    Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε στις 3 Φεβρουαρίου στα Τίρανα αναφέρεται ότι το Δημοκρατικό Κόμμα θα σταματήσει το μποϊκοτάζ του Κοινοβουλίου, αλλά θα βρει άλλους τρόπους διαμαρτυρίας κατά της κυβέρνησης. Πάντως, στην ανακοίνωση δεν προσδιορίζεται πότε θα επιστρέψουν στη Βουλή οι βουλευτές του Δημοκρατικού Κόμματος, ενώ η εφημερίδα ΚΟΧΑ ΓΙΟΝΕ τοποθετεί την επιστροφή μέσα στην άνοιξη.

    Θέλοντας να προετοιμάσει το έδαφος της επιστροφής, με το μικρότερο δυνατό πολιτικό κόστος, ο Σαλί Μπερίσα σε ένα ανθελληνικό παραλήρημα χρησιμοποίησε υψηλούς τόνους κατά της ελληνικής στρατιωτικής δύναμης που βρίσκεται στην Αλβανία, αναγάγοντας το θέμα ως αιχμή του δόρατος στην αντιπολιτευτική του τακτική κατά της κυβέρνησης.

    Σε συνέντευξη Τύπου στις 3 Φεβρουαρίου ο Μπερίσα χαρακτήρισε την Ελληνική Δύναμη Αλβανίας (ΕΛ.Δ.ΑΛ) ως δύναμη κατακτητών, ισχυρίσθηκε ότι δεν έχει την εντολή του ΝΑΤΟ, αλλά βρίσκεται στην Αλβανία για να προασπίσει τα ελληνικά συμφέροντα και ζήτησε την αποχώρησή της.

    "Απευθύνουμε έκκληση στην ελληνική κυβέρνηση να αποσύρει τις δυνάμεις της από την Αλβανία, για να μην μετατραπούν οι δυνάμεις αυτές σε στοιχείο αποσταθεροποίησης", δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μπερίσα.

    "Η παρουσία της Ελληνικής Δύναμης σημαίνει υποδούλωση των Τιράνων στην Αθήνα", ανέφερε στις 2.2.98 η προσκείμενη στον Μπερίσα εφημερίδα "ΑΛΜΠΑΝΙΑ", ενώ ο βουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος Αζέμ Χαϊντάρι σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό "Kontakt" δήλωσε: "Εάν η Ελληνική Δύναμη, ιδιωτική αστυνομία του Φάτος Νάνο, δεν απομακρυνθεί σύντομα, το τίμημα θα είναι πολύ μεγάλο". Επίσης ο Χαϊντάρι επανέλαβε τις γνωστές κατηγορίες του ότι πίσω απ' την εξέγερση του περασμένου Μαρτίου βρίσκονταν οι ελληνικές μυστικές υπηρεσίες.

    Στο ίδιο θέμα αναφέρθηκε και ο αντιπρόεδρος του "Balli Kombetar" Hysen Selfo, ο οποίος, όπως γράφει η Αλμπάνια (5.2.98) ανέφερε ότι η ελληνική στρατιωτική παρουσία θίγει την εθνική αξιοπρέπεια των Αλβανών και αποδεικνύει ότι η κατοχή της Αλβανίας αποτελεί αδιαμφισβήτητο γεγονός.

    Στους ισχυρισμούς Μπερίσα απάντησε ο Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων του Σοσιαλιστικού Κόμματος και Γραμματέας της Ευρωατλαντικής Ενσωμάτωσης Μάκιο Λακρόρι, ο οποίος τόνισε ότι οι υπερβολές Μπερίσα και Χαϊντάρι έχουν στη βάση τους τον πολιτικό ανταγωνισμό στην Αλβανία και πρόσθεσε ότι η αντπροσωπεία του ΝΑΤΟ δεν έθεσε κανένα θέμα για την ελληνική στρατιωτική παρουσία, όπως ισχυρίζονται το Δημοκρατικό Κόμμα.

    Επίσκεψη Μεϊντάνι στην Τουρκία

    Ο Πρόεδρος της Αλβανίας Ρετζέπ Μεϊντάνι πραγματοποίησε αυτή την εβδομάδα ανεπίσημη επίσκεψη στις ΗΠΑ, κατά τη διάρκεια της οποίας μεταξύ των άλλων συναντήθηκε και με τον Γ.Γ. του ΟΗΕ Κόσι Ανάν, απ' τον οποίο ζήτησε τη συνδρομή του ΟΗΕ για τον αφοπλισμό του πληθυσμού. Ζήτησε επίσης την άσκηση επιρροής του Διεθνούς Οργανισμού για την αποκλιμάκωση της έντασης στο Κοσσυφοπέδιο.

    Στο μεταξύ, σύμφωνα με την εφημερίδα "Shekulli" (4.2.98) ο Αλβανός Πρόεδρος αναμένεται να επισκεφθεί στις 9 Φεβρουαρίου την Τουρκία, όπου θα έχει συνομιλίες με τον Τούρκο ομόλογό του Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ.

    Οπως σχολιάζει η εφημερίδα, η σύνθεση της αντιπροσωπείας και ο χρόνος πραγματοποίησης της επίσκεψης, η οποία γίνεται σε μια στιγμή που η κυβέρνηση δέχεται επιθέσεις για επιλεκτική προτίμηση έναντι της Ελλάδας, αποδεικνύουν ότι ο Μεϊντάνι επιδιώκει να θέσει τέρμα στις φήμες που κυκλοφορούν για δήθεν προνομιακές σχέσεις στην επιλογή γειτόνων.

    Επίσκεψη Κίνκελ

    Τα Τίρανα επισκέφθηκε στις 4 και 5 Φεβρουαρίου ο Βρετανός υφυπουργός Εξωτερικών Τόνι Λόιντ, ο οποίος είχε συνομιλίες με τον Πρωθυπουργό Φάτος Νάνο, τον υπουργό Εξωτερικών Πασκάλ Μίλο και τον Πρόεδρο του Δημοκρατικού Κόμματος Σαλί Μπερίσα.

    Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε πριν αναχωρήσει από τα Τίρανα ο κ. Λόιντ τόνισε ότι η αναβάθμιση των σχέσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης με την Αλβανία είναι από τα πρώτα θέματα στην ατζέντα της βρετανικής Προεδρίας και πρόσθεσε ότι η χώρα του θα στηρίξει την ευρωπαϊκή ενσωμάτωση της Αλβανίας.

    Εκτός από τον Βρετανό υφυπουργό, την αλβανική πρωτεύουσα επισκέφθηκε στις 6 Φλεβάρη και ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Κλάους Κίνκελ, επικεφαλής αντιπροσωπείας Γερμανών βουλευτών και επιχειρηματιών.

    Ο κ. Κίνκελ, ο οποίος συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό κ. Νάνο, τον υπουργό Εξωτερικών κ. Μίλο και τον πρώην Πρόεδρο Σαλί Μπερίσα, υποσχέθηκε ότι η χώρα του θα συνεχίσει να υποστηρίξει τις προσπάθειες της αλβανικής κυβέρνησης για την ανοικοδόμηση της χώρας.

    Στο επίκεντρο των συνομιλιών ήταν και η κατάσταση που επικρατεί στο Κοσσυφοπέδιο και η γαλλογερμανική πρωτοβουλία για την έναρξη διαλόγου με στόχο την εκτόνωση της έντασης στην περιοχή.

    Απαντώντας σε ερώτηση του πρακτορείου ΤΑΝΓΙΟΥΓΚ σχετικά με την ελληνική πρωτοβουλία για το Κοσσυφοπέδιο, δήλωσε ότι "κάθε κίνηση που κινείται στον άξονα της εξεύρεσης λύσης είναι καλοδεχούμενη" ( ΑΠΕ, 6.2.98).

    Σχετικά με την εξωτερική πολιτική που ακολουθεί η Αλβανία, τόνισε ότι η Γερμανία συμφωνεί με τους χειρισμούς της σημερινής κυβέρνησης.

    Απ' την πλευρά του ο Αλβανός υπουργός Εξωτερικών κ. Μίλο τόνισε ότι συζητήθηκε κατ' αρχήν η πολιτική κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή των Βαλκανίων, ενώ επεσήμανε ότι "η Γερμανία αποτελούσε συνεργάτη της Αλβανίας στο παρελθόν και σε ό,τι αφορά το μέλλον σκοπεύουμε να συνεργαστούμε περισσότερο" (ΑΠΕ, 6.2.98).

    Επίσκεψη στη Γερμανία του Πρωθυπουργού της σερβοβοσνιακής

    [07] κυβέρνησης - Ανοίγματα προς την Ευρώπη ζητά το Μαυροβούνιο

    Τη Γερμανία επέλεξε ως πρώτη χώρα για επίσημη επίσκεψη ο νεοεκλεγείς Πρωθυπουργός της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας Μίλοραντ Ντόντικ.

    Ο μετριοπαθής Ντόντικ επισκέφθηκε τη Βόννη στις 4 Φεβρουαρίου και είχε συνομιλίες με το Γερμανό υπουργό Εξωτερικών Κλάους Κίνκελ και την ηγεσία των Σοσιαλδημοκρατών.

    Ο Κίνκελ υποσχέθηκε ότι θα συνεχισθούν οι προσπάθειες της Γερμανίας για οικονομική βοήθεια προς τη Ρεπούμπλικα Σέρπσκα τόσο σε διμερές και κοινοτικό επίπεδο, όσο και μέσω της Διεθνούς Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Παράλληλα, ο Κίνκελ έδειξε κατανόηση και για το θέμα της επιστροφής των σερβοβοσνίων προσφύγων που βρήκαν καταφύγιο στη Γερμανία, λέγοντας ότι η επιστροφή τους δεν μπορεί να γίνει πριν βελτιωθεί η οικονομική και κοινωνική κατάσταση στη Σερβική Δημοκρατία.

    Πολιτικοί παρατηρητές εκτιμούν ότι ο Γερμανός υπουργός έλαβε ως ανταλλάγματα απ' τον Ντόντικ την υπόσχεση για μια αποφασιστική συμβολή στη σύλληψη και παράδοση του Ράντοβαν Κάρατζιτς στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, καθώς και τη διαβεβαίωση της ανεξαρτησίας του έναντι του Γιουγκοσλάβου Προέδρου Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

    Αλλωστε, στις δηλώσεις του ο Σερβοβόσνιος Πρωθυπουργός τόνισε ότι "η απόφασή μας να υλοποιήσουμε σε όλους τους τομείς τη Συμφωνία του Ντέϊτον, ισχύει και για την παράδοση των κατηγορουμένων για εγκλήματα πολέμου στο Δικαστήριο της Χάγης" (ΑΠΕ, 4.2.98).

    Ανοιγμα προς την Ευρώπη

    Οι πρώτες τριβές στις σχέσεις του Προέδρου της Γιουγκοσλαβίας Σλ. Μιλόσεβιτς με το νέο Πρόεδρο του Μαυροβουνίου Μίλο Τζουκάνοβιτς άρχισαν ήδη, καθώς ο μεταρρυθμιστής Πρόεδρος της μικρής Δημοκρατίας της Ο.Δ. Γιουγκοσλαβίας κάλεσε τον Μιλόσεβιτς να κάνει ανοίγματα προς την Ευρώπη. "Προτεραιότητα της πολιτικής της χώρας θα πρέπει να είναι η επεξεργασία ενός προγράμματος, το οποίο θα μας επιτρέψει να προσεγγίσουμε το ταχύτερο και με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο", δήλωσε ο Τζουκάνοβιτς, αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε με το Βρετανό υφυπουργό Εξωτερικών Τόνι Λόιντ.

    "Το Μαυροβούνιο θα υποβάλει ένα επείγον αίτημα, σαφές και έντονο, το οποίο ο κ. Μιλόσεβιτς και η ομοσπονδιακή κυβέρνησή του θα πρέπει να επεξεργαστούν ως επείγουσα στρατηγική για την επανένταξη της Γιουγκοσλαβίας στη διεθνή κοινότητα", πρόσθεσε ο Τζουκάνοβιτς και κατέληξε λέγοντας πως "οποιαδήποτε άλλη αντίδραση θα πρέπει να θεωρηθεί ως αντίθετη με τα συμφέροντα του κράτους και του λαού" (ΑΠΕ, Γαλλ. Πρακτ., 2.2.98).

    [08] Εντείνονται οι πιέσεις προς τον Μιλόσεβιτς για το Κοσσυφοπέδιο

    Κλιμακώνονται οι πιέσεις της διεθνούς κοινότητας προς τον Πρόεδρο της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς για την έναρξη διαλόγου με τους Αλβανούς του Κοσσυφοπεδίου, ούτως ώστε με την παραχώρηση ενός καθεστώτος αυτονομίας να εκτονωθεί η ένταση στην περιοχή.

    Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Τόνι Λόιντ, η χώρα του οποίου ασκεί αυτό το εξάμηνο την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, επισκέφθηκε στις 2.2.98 το Βελιγράδι, όπου είχε συνομιλίες με το Γιουγκοσλάβο υπουργό Εξωτερικών κ. Γιοβάνοβιτς. "Αναμένουμε να δούμε μεγαλύτερη πρόοδο στην έναρξη μιας πολιτικής διαδικασίας στο Κοσσυφοπέδιο", δήλωσε ο Βρετανός υφυπουργός, ο οποίος υπογράμμισε ότι "η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει καταστήσει σαφές πως δεν συμφωνεί με την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου, αλλά υποστηρίζει ένα ειδικό καθεστώς για τη σερβική αυτή επαρχία εντός της Γιουγκοσλαβίας" (ΑΠΕ, Ρόιτερ, 2.2.98). Εκτός όμως απ' τη Βρετανία, πιέσεις προς το Βελιγράδι, ασκούν και οι υπουργοί Εξωτερικών της Γερμανίς και της Γαλλίας.

    Οπως ανακοίνωσε ο Κλάους Κίνκελ, τον επόμενο μήνα θα επισκεφθεί, μαζί με το Γάλλο ομόλογό του Ιμπέρ Βεντρίν, το Σαράγεβο, το Ζάγκρεμπ και το Βελιγράδι με στόχο να προωθήσουν την πρωτοβουλία τους για το Κοσσυφοπέδιο.

    Οπως είναι γνωστό, οι δύο υπουργοί είχαν απευθύνει τον περασμένο Νοέμβριο επιστολή προς τον Μιλόσεβιτς, με την οποία ζητούσαν ένα ειδικό καθεστώς για το Κοσσυφοπέδιο.

    Ο Κίνκελ σε συνέντευξη Τύπου στη Βόνη, στις 2 Φλεβάρη, επανέλαβε ότι, ο Μιλόσεβιτς θα πρέπει να χορηγήσει στους Αλβανούς της σερβικής αυτής επαρχίας ένα "καθεστώς αυτονομίας" (Γαλλ. Πρακτ. 2.2. 98).

    Στο μεταξύ, ο Αλβανός υπουργός Εξωτερικών Πασκάλ Μίλο, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Γκαζέτα Σκιπτάρε (4.2.98), δήλωσε ότι η τεταμένη κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο μπορεί να επιλυθεί αν αυξηθεί η διεθνής πίεση και συναφθεί μια συμφωνία παρόμοια με τις συμφωνίες του Ντέϊτον, με τις οποίες τερματίστηκε ο πόλεμος στη Βοσνία.

    Ανεξαρτησία ζητά ο Ρουγκόβα

    Οπως μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (6.2.98), ο ηγέτης των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου Ιμπραήμ Ρουγκόβα έκανε έκκληση στη διεθνή κοινότητα να αποτρέψει μια ένοπλη σύγκρουση που υπάρχει κίνδυνος να ξεσπάσει στα Βαλκάνια.

    "Εάν ξεσπάσει σύγκρουση στο Κοσσυφοπέδιο θα συμπεριλάβει, χωρίς καμία αμφιβολία και ένα μεγάλο τμήμα της Βαλκανικής Χερσονήσου" τόνισε προς τους δημοσιογράφους ο Ρουγκόβα, απευθύνοντας παράλληλα έκκληση για "διεθνή αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου, για ειρήνη στην περιοχή αυτή και τις γειτονικές περιοχές (ΑΠΕ, 6.2. 98).

    [09] Διασώζεται ο κυβερνητικός συνασπισμός

    Ο κυβερνητικός συνασπισμός της Ρουμανίας, ο οποίος κλυδωνίστηκε τις προηγούμενες μέρες, ως γνωστόν, από εσωτερικές τριβές, φαίνεται να διασώθηκε, όπως μεταδίδουν τα ειδησεογραφικά πρακτορεία Αθηναϊκό και Ρόιτερ (6.2.98), ύστερα από συμφωνία που υπέγραψαν τα τέσσερα κόμματα που το αποτελούν.

    Μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις πέντε ημερών το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα συμφώνησε να συνεχίσει την υποστήριξη της κυβέρνησης, παρά το γεγονός ότι την περασμένη εβδομάδα απέσυρε τα πέντε μέλη του από το υπουργικό συμβούλιο, διαμαρτυρόμενο για την αργή πορεία των οικονομικών μεταρρυθμίσεων.

    Ο Πρωθυπουργός της χώρας Βίκτορ Τσιορμπέα δήλωσε ότι η συμφωνία θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να λειτουργήσει και να προχωρήσει στις καθυστερημένες μεταρρυθμίσεις.

    Πάντως η συμφωνία δεν φαίνεται να αποτελεί απόλυτη εγγύηση για την επιβίωση της ρουμανικής κυβέρνησης καθώς οι Σοσιαλδημοκράτες δήλωσαν μετά την υπογραφή της ότι θα συνεχίσουν την πίεση για την αντικατάσταση του κ. Τσιορμπέα. Χαρακτηριστικά, ο Σοσιαλδημοκράτης αντιπρόεδρος της χώρας Αλεξάντρου Σάσου δήλωσε ότι η μακρά κρίση θα τελειώσει όταν θα υπάρξει "μια εντελώς καινούρια κυβέρνηση".

    Είχε προηγηθεί, δυο μέρες νωρίτερα (4.2.98), δημοσίευμα της εφημερίδας EVENIMENTUL ZILEI, που ήταν ενδεικτικό της εκτόνωσης της κρίσης, η οποία ήδη διαφαινόταν.

    Συγκεκριμένα, στο δημοσίευμα μεταξύ άλλων αναφέρονταν και τα εξής:

    "Μετά του PNTCD και του PD δεν υπάρχουν διαφωνίες, αλλά μικρές αποχρώσεις, δήλωσε ο Πρωθυπουργός, χθες, μετά τη συνάντηση των ηγετών του κυβερνητικού συνασπισμού, που ήταν αφιερωμένη στην κατάρρευση του πρωτοκόλλου λειτουργίας του συνασπισμού. Οι Χριστιανοδημοκράτες και οι Δημοκράτες συνεννοήθηκαν. Το PNTCD κάνει ένα βήμα προς τα πίσω παραιτούμενο από την απαίτηση, σύμφωνα με την οποία το PD δεν μπορεί να προωθήσει ή να υπερψηφίσει πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης. Το Εθνικό Φιλελεύθερο Κόμμα (PNL) αποφάσισε να προτείνει τον VIOREL CATARAMA στη θέση του υπουργού Μεταφορών και τον RADU STROE στο αξίωμα του Γενικού Γραμματέα της κυβέρνησης. Ο VIOREL CATARAMA (Σ.Μ.: Πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής της Γερουσίας και Αντιπρόεδρος του PNL) δήλωσε, ότι θα λάβει την τελική απόφαση κατόπιν συνάντησής του με τον Πρωθυπουργό Τσιορμπέα, στον οποίο θα θέσει ως όρο την επεξεργασία ορισμένων κυβερνητικών διαταγμάτων, που αφορούν τη μείωση της φορολογίας, την υποστήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, την ενθάρρυνση των εξαγωγών, την ενθάρρυνση των επενδύσεων, την υποστήριξη τουη ρουμανικού κεφαλαίου. Εάν οι όροι γίνουν αποδεκτοί από τον Πρωθυπουργό, ο Catarama θα αποδεχθεί το αξίωμα του Υπουργού".

    [Γ] ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

    [10] Στα πρόθυρα πολέμου στον Κόλπο βρίσκεται η ανθρωπότητα

    Με κομμένη την ανάσα η διεθνής κοινή γνώμη παρακολουθεί τα τεκταινόμενα στην περιοχή του Κόλπου, καθώς κυριολεκτικά ένα βήμα χωρίζει την ειρήνη από τον πόλεμο. Οι Αμερικανοί, συνεπικουρούμενοι κυρίως από τους Βρετανούς και παρά τις έντονες αντιδράσεις δύο άλλων "ισχυρών" της εποχής μας, της Ρωσίας και της Κίνας, οι οποίες είναι και μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, καθώς και άλλων μικρότερων κρατών, όπως των περισσοτέρων στην περιοχή του Κόλπου, αλλά και της Γαλλίας, εξακολουθούν να συγκεντρώνουν στρατεύματα στον Κόλπο δημιουργώντας μια ισχυρή δύναμη πυρός, έτοιμη να χρησιμοποιηθεί κατά του Ιράκ.

    Η εγγλέζικη μάλιστα εφημερίδα "ΙΝΤΙΠΕΝΤΕΝΤ", σε άρθρο της (5.2.98), προσδιορίζει και την ημερομηνία, τη 17η Φεβρουαρίου, κατά την οποία θα εξαπολυθούν αεροπορικές επιδρομές εναντίον ιρακινών στόχων, εάν βέβαια -όπως αναφέρεται στο άρθρο- οι διπλωματικές προσπάθειες αποτύχουν.

    Η βρετανική εφημερίδα επικαλείται πηγές στην Ουάσιγκτον -τις οποίες δεν κατονομάζει- για να στηρίξει τον παραπάνω ισχυρισμό της.

    Μια μέρα νωρίτερα από το δημοσίευμα, στις 4 Φεβρουαρίου, ο Λευκός Οίκος χαρακτήρισε ως ανεπαρκή την προσφορά του Ιράκ να επιτρέψει στους επιθεωρητές του ΟΗΕ να επιθεωρήσουν οκτώ Προεδρικά μέγαρα. Εσπευσε όμως να προσθέσει ότι η προσφορά αυτή δείχνει ότι η Βαγδάτη "άρχισε να κατανοεί το μήνυμα της αποφασιστικότητας των ΗΠΑ και ίσως να μεταβάλει τη θέση της".

    Παρ' όλα αυτά, η στάση της Ουάσιγκτον έναντι του Σαντάμ Χουσεϊν και του καθεστώτος δεν μεταβλήθηκε ούτε κατ' ελάχιστον. Εξακολουθεί να εμμένει στη στρατιωτική λύση, κάτι για το οποίο έχει και την πλήρη στήριξη της Βρετανίας και του Πρωθυπουργού της.

    Κατά την πρόσφατη επίσκεψη του κ. Τόνι Μπλερ στην αμερικανική πρωτεύουσα και ύστερα από τις συνομιλίες που είχε με τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπιλ Κλίντον, οι δύο άνδρες εμφανίστηκαν απόλυτα σύμφωνοι ως προς τον τρόπο αντιμετώπισης της κρίσης του Ιράκ.

    Οι δύο ηγέτες άφησαν κάποιο περιθώριο για εξεύρεση διπλωματικής λύσης στην κρίση, αν ο Σαντάμ Χουσεϊν επιτρέψει την ελεύθερη πρόσβαση των επιθεωρητών του ΟΗΕ στο οπλοστάσιό του. Κατέστησαν όμως σαφές ότι τα χρονικά περιθώρια στενεύουν.

    Πάντως και οι δύο τόνισαν ότι σε περίπτωση που ο Ιρακινός ηγέτης δεν συμμορφωθεί με την ομόφωνη θέληση της διεθνούς κοινότητας, τότε "πρέπει να προετοιμαστούμε για να αναλάβουμε δράση και θα το κάνουμε" (ΑΠΕ-Γαλλ. Πρακτ.-Ρόιτερ, 6.2.98).

    Στο μεταξύ, οι διεθνείς εμπειρογνώμονες των οπλικών συστημάτων που είχαν μεταβεί στη Βαγδάτη για συνομιλίες μιας εβδομάδας με την ιρακινή ηγεσία αναχώρησαν από την πρωτεύουσα του Ιράκ χωρίς να κάνουν καμιά δήλωση. Αντίθετα, όπως μετέδωσε το ιρακινό πρακτορείο ειδήσεων ΙΝΑ (7.2.98), οι Ιρακινοί αξιωματούχοι ισχυρίστηκαν ότι έγιναν σημαντικά βήματα προκειμένου να πεισθούν τα Ηνωμένα Εθνη ότι το Ιράκ έχει εξαλείψει τα όπλα μαζικής καταστροφής.

    Στους εμπειρογνώμονες, σύμφωνα με τους ίδιους αξιωματούχους, δόθηκαν υλικό και επιστημονικά στοιχεία που αποδεικνύουν ότι το Ιράκ δεν έχει πλέον στην κατοχή του όπλα μαζικής καταστροφής, όπως προβλέπει η συμφωνία εκεχειρίας του 1991.

    Την ίδια ώρα, συνεχίζουν να καταφθάνουν στην περιοχή και νέες αμερικανικές δυνάμεις, οι οποίες προστίθενται στις ήδη υπάρχουσες, αυξάνοντας συνεχώς την ισχύ πυρός που θα χρησιμοποιηθεί κατά του Ιράκ και η οποία είναι ήδη πολύ μεγάλη.

    Συγκεκριμένα, όπως μεταδίδουν τα ειδησεογραφικά πρακτορεία Αθηναϊκό, Ρόιτερ και Γαλλικό (8.2.98), ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Ουίλιαμ Κοέν διέταξε τη μεταφορά σε συμμαχικές χώρες του Κόλπου, όπως το Κουβέιτ για παράδειγμα, 19 βομβαρδιστικών και 30 αεροσκαφών συνοδείας. Με τα αεροσκάφη αυτά αυξάνεται στα 375 ο αριθμός των αεροπλάνων τα οποία διαθέτουν στην περιοχή οι ΗΠΑ.

    Ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί στον Κόλπο και το οποίο εικάζεται ότι δύσκολα θα ανατραπεί, είναι και η εκτίμηση του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Γιεβγκένι Πριμακόφ, ο οποίος μιλώντας στη ρωσική τηλεόραση (6.2.98) δήλωσε ότι "είναι πολύ δύσκολο να προωθηθεί η διπλωματική λύση για να ξεπεραστεί η διαφωνία του Ιράκ με τον ΟΗΕ".

    Οι ΗΠΑ από την πλευρά τους, παράλληλα με τις πυρετώδεις στρατιωτικές προετοιμασίες τους, επιχειρούν να επιτύχουν και τη συνεργασία στις ενέργειές τους όσο το δυνατόν περισσοτέρων χωρών και, κυρίως, των χωρών των γειτονικών στο Ιράκ.

    Στο πλαίσιο αυτό, η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Μαντλίν Ολμπράιτ, η οποία έκανε περιοδεία στην περιοχή, εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι ΗΠΑ θα έχουν όλη τη συνεργασία που χρειάζονται από τις χώρες του Κόλπου σε περίπτωση στρατιωτικού πλήγματος εναντίον του Ιράκ (ΑΠΕ-Ρόιτερ, 3.2.98).

    Η πεποίθηση αυτή τη κ. Ολμπράιτ διασταυρώνεται και από άλλες κατευθύνσεις. Ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ Ουίλιαμ Κοέν δήλωσε μεν ότι η χώρα του μπορεί να λειτουργήσει και χωρίς τις αεροπορικές βάσεις στη Σαουδική Αραβία, σε πιθανό στρατιωτικό πλήγμα εναντίον ιρακινών στόχων, έσπευσε ωστόσο να επισημάνει ότι οι κυβερνήσεις των γειτονικών κρατών, του Κουβέιτ και του Μπαχρέιν, προτίθενται να επιτρέψουν στις ΗΠΑ να χρησιμοποιήσουν το έδαφός τους (ΑΠΕ-Ρόιτερ, 8.2.98).

    Αλλά και η Σαουδική Αραβία, παρά τις επιφυλάξεις του κ. Κοέν, φαίνεται να ταυτίζεται με τις ΗΠΑ, αφού, όπως μετέδωσε το BBC, (8.2.98), απηύθυνε προειδοποίηση στον Πρόεδρο του Ιράκ Σαντάμ Χουσείν, ότι αν η κρίση με τα Ηνωμένη Εθνη δεν επιλυθεί με διπλωματικά μέσα, τότε θα είναι ο ίδιος υπεύθυνος για τις όποιες επιπτώσεις.

    Το Κουβέιτ μάλιστα, δείχνει να προετοιμάζεται για μια ενδεχόμενη σύγκρουση με το Ιράκ, καθώς, σύμφωνα με το Πρακτορείο Ειδήσεων της χώρας (8.2.98), η κυβέρνησή του ανακοίνωσε ότι θα ανακαλέσει από την εφεδρεία 24.000 άνδρες για την υπεράσπιση της χώρας από οποιαδήποτε ιρακινή επίθεση.

    Εξάλλου, από τη μεριά της Ευρωπαϊκής Ενωσης, εκτός της Βρετανίας, η οποία έχει ταχθεί από την αρχή της κρίσης στο πλευρό των ΗΠΑ και υποστηρίζει ανεπιφύλακτα τη δυναμική λύση, και η Γερμανία προσφέρει την υποστήριξή της στη σκληρή γραμμή του Κλίντον.

    Ο ίδιος ο καγκελάριος Χέλμουτ Κολ δήλωσε ότι σε περίπτωση που η Ουάσιγκτον αναλάβει στρατιωτική δράση, όλες οι αεροπορικές βάσεις στη Γερμανία θα είναι διαθέσιμες στις αμερικανικές δυνάμεις (ΑΠΕ- Ρόιτερ-Γαλλ. Πρακτ. 8.2.98).

    Η δήλωση αυτή του κ. Κολ προκάλεσε τα ευμενή σχόλια του Αμερικανού υπουργού Αμυνας Ουίλιαμ Κοέν, ο οποίος εξέφρασε την απόλυτη ικανοποίησή του για τη θέση που πήρε η Γερμανία, ενώ δεν παρέλειψε να διακηρύξει και την πεποίθησή του ότι και άλλα μέλη του ΝΑΤΟ θα υποστηρίξουν τις ΗΠΑ.

    Αλλά και ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζακ Σαντέρ, δήλωσε ότι το Ιράκ πρέπει να συμμορφωθεί με τις αποφάσεις του ΟΗΕ, για τις επιθεωρήσεις των οπλικών του συστημάτων, αλλιώς θα αντιμετωπίσει τις συνέπειες (ΑΠΕ-Ρόιτερ,8.2.98).

    Τέλος, ευνοϊκά φαίνεται να διάκειται και η Αυστραλία στο αίτημα των ΗΠΑ να συμμετάσχει σε μια πιθανή στρατιωτική επέμβαση κατά του Ιράκ. Οπως δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Αυστραλός Πρωθυπουργός Τζον Χάουαρντ, η χώρα του θα εξετάσει με πολύ μεγάλη προσοχή το αίτημα των ΗΠΑ, "του πλέον σημαντικού μας συμμάχου" (ΑΠΕ-Γαλλ. Πρακτ., 8.2.98).

    Η Τουρκία

    Στροφή 180 μοιρών έκανε η Τουρκία στο θέμα του Ιράκ. Από την αρχική της θέση, ότι δεν θα έχει καμιά ανάμειξη σε οποιαδήποτε στρατιωτική ενέργεια εναντίον του Ιράκ και δεν θα επιτρέψει στους Αμερικανούς να χρησιμοποιήσουν τη βάση του Ιντσιρλίκ, έφτασε στο σημείο του ενδοτισμού στις αμερικανικές πιέσεις.

    Αν και επισήμως γίνεται προσπάθεια να τηρηθούν κάποια προσχήματα, εν τούτοις, όλες οι μέχρι τώρα κινήσεις των τελευταίων ημερών πείθουν ότι η Τουρκία θα συνεργήσει στο "αίτημα" των ΗΠΑ για ενεργό υποστήριξη σε περίπτωση στρατιωτικού πλήγματος κατά του Ιράκ.

    Ειδικότερα, ο Τούρκος Πρωθυπουργός Μεσούτ Γιλμάζ δήλωσε - σύμφωνα με δημοσιεύματα τουρκικών εφημερίδων (5.2.98)- ότι το τουρκικό κοινοβούλιο είναι αυτό που θα αποφασίσει αν θα επιτραπεί ή όχι η χρήση της βάσης του Ιντσιρλίκ. Αντιθέτως, η χρησιμοποίηση του τουρκικού εναέριου χώρου από τα αμερικανικά κατασκοπευτικά αεροπλάνα U-2, θα εξαρτηθεί -είπε ο κ. Γιλμάζ- από απλή απόφαση των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων.

    Τρεις ημέρες μετά τις δηλώσεις αυτές, η Τουρκία έκανε πράξη τα γνωστοποιηθέντα στις 7 Φεβρουαρίου σχέδιά της να στείλει στρατεύματα στο Βόρειο Ιράκ για να δημιουργήσει μια συνοριακή ουδέτερη ζώνη, σε περίπτωση σύγκρουσης ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και τη Βαγδάτη. Η εισβολή των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων στο Βόρειο Ιράκ άρχισε το πρωί της 8ης Φεβρουαρίου, με στόχο τη δημιουργία "ζώνης ασφαλείας" 15 χιλιομέτρων.

    Οπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων (8.2.98), η εισβολή θα συνεχισθεί σταδιακά, σύμφωνα δε με το τουρκικό σχέδιο η "ζώνη" έχει σκοπό αρχικά να παρεμποδίσει το κύμα προσφύγων και την είσοδο ανταρτών του εκτός νόμου Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (ΡΚΚ) στο έδαφος της Τουρκίας, από το Βόρειο Ιράκ.

    Παράλληλα, η τουρκική κυβέρνηση έδωσε εντολή να αναχωρήσουν από τη Βαγδάτη τα μέλη των οικογενειών των διπλωματών της, σύμφωνα με ανακοίνωση αξιωματούχου του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών.

    Αντιδράσεις

    Την έντονη αντίδραση πολλών κρατών συναντά η πρόθεση των ΗΠΑ και όσων συντάσσονται με αυτήν, να καταφερθεί στρατιωτικό πλήγμα κατά του Ιράκ.

    Ανάμεσά τους προεξάρχει η Ρωσία, η οποία είναι από την αρχή αντίθετη σε οποιαδήποτε στρατιωτική δράση και καταβάλλει προσπάθειες για την εκτόνωση της κρίσης.

    Χαρακτηριστική ήταν η θέση που πήρε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Γιεβγκένι Πριμακόφ κατά την ομιλία του ενώπιον της ρωσικής Βουλής, στη διάρκεια συνεδρίασης της τελευταίας, κεκλεισμένων των θυρών, για το ιρακινό πρόβλημα. Υποστήριξε ότι "το καθεστώς των κυρώσεων κατά του Ιράκ έχει ξεπερασθεί και κάνει ζημιά στον ιρακινό λαό και όχι στο Σαντάμ Χουσεϊν.

    Σε οποιαδήποτε δε περίπτωση -συνέχισε ο κ. Πριμακόφ- δεν είναι αποστολή της διεθνούς κοινότητας η ανατροπή κυβερνήσεων κυρίαρχων κρατών, ούτε η "τιμωρία" του Σαντάμ.

    Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες -όπως τις μετέδωσε το ΑΠΕ στις 6.2. 98- ο κ. Πριμακόφ δεσμεύτηκε ότι η Ρωσία θα εγείρει βέτο σε οποιοδήποτε σχέδιο απόφασης που θα προβλέπει στρατιωτική δράση κατά του Ιράκ.

    Κατά της στρατιωτικής επέμβασης τάσσονται και η Κίνα και η Γαλλία. Ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Τσιάν Τσισέν, σε τηλεφωνική επικοινωνία του με την Αμερικανίδα ομόλογό του Μαντλίν Ολμπράιτ, της εξέφρασε -όπως μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Νέα Κίνα ( 5.2.98)- την αντίθεση της χώρας του στη χρήση στρατιωτικής βίας κατά του Ιράκ.

    Η Γαλλία επίσης, με δήλωση του υπουργού της των Εξωτερικών Ιμπέρ Βεντρίν, που μεταδόθηκε από το ραδιοσταθμό EUROPE 1, προειδοποίησε ότι δεν προτίθεται να μετάσχει σε μια πιθανή στρατιωτική επιχείρηση κατά του Ιράκ.

    Αλλά και ο εκπρόσωπος του γαλλικού Υπουργείου Εξωτερικών Ιβ Ντουτριό, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η χώρα του πιστεύει πως θα πρέπει να βρεθούν ειδικές φόρμουλες για την επιθεώρηση των ιρακινών προεδρικών μεγάρων, οι οποίες να λαμβάνουν υπόψη την αξιοπρέπεια του ιρακινού κράτους.

    Η Ρωσία δεν αρκέστηκε όμως μόνο στις προαναφερθείσες δηλώσεις του υπουργού της των Εξωτερικών. Ο ίδιος ο Ρώσος Πρόεδρος Μπορίς Γιέλτσιν έριξε το ειδικό του βάρος στην υπόθεση, όταν μιλώντας στη ρωσική τηλεόραση (4.2.98), καταδίκασε τις επιθετικές προθέσεις των ΗΠΑ κατά του Ιράκ και ανέφερε ότι 3 από τα 5 μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ επιθυμούν την επίλυση της κρίσης με ειρηνικό τρόπο.

    Ο κ. Γιέλτσιν υποστήριξε ακόμη ότι το Ιράκ έχει στην κατοχή του πολλά είδη εξαιρετικά επικίνδυνων όπλων και, επομένως, μια στρατιωτική επίθεση εναντίον του εκ μέρους των ΗΠΑ, ενδέχεται να οδηγήσει σε Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο.

    Παράλληλα με τις δηλώσεις της ανώτατης ηγεσίας της Ρωσίας, η χώρα αυτή έχει επιδοθεί και σε ένα μαραθώνιο διπλωματικών προσπαθειών και παρεμβάσεων, προκειμένου να εκτονωθεί η κρίση που σοβεί στην περιοχή τον τελευταίο καιρό και η οποία μπορεί να οδηγήσει σε απρόβλεπτες καταστάσεις.

    Στο πλαίσιο αυτό, ο ειδικός απεσταλμένος της Ρωσίας στο Ιράκ Βίκτορ Ποσουβαλιούκ είχε συνομιλίες με την ιρακινή ηγεσία και σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων ΙΝΤΕΡΦΑΞ (7.2.98), σημειώθηκε "κάποια πρόοδος" σ' αυτές. Το θέμα όμως είναι περίπλοκο και απαιτεί ακόμα πολύ σοβαρές προσπάθειες, όχι μόνο στη Βαγδάτη, αλλά και στην Ουάσιγκτον, το Λονδίνο και στη Νέα Υόρκη, προσθέτει το ΙΝΤΕΡΦΑΞ, επικαλούμενο πηγή του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών.

    Αντίθετες σε κάθε στρατιωτική ενέργεια κατά του Ιράκ είναι και οι χώρες Ινδία, Ιράν, Ιορδανία, Αίγυπτος, Ιαπωνία, η Συρία αλλά και το Κίνημα των Αδεσμεύτων, καθώς και η οργάνωση Ισλαμική Διάσκεψη.

    Ειδικότερα, ο Πρωθυπουργός της Ινδίας Ιντέρ Κουμάρ Γκουζάλ απέστειλε επιστολή στο Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, στην οποία υποστηρίζει ότι η χρήση στρατιωτικής βίας εναντίον του Ιράκ θα περιπλέξει μόνο την κατάσταση (ΑΠΕ-Ρόιτερ, 5.2.98).

    Από την πλευρά του Ιράν, ο υπουργός Αμυνας της χώρας Αλί Σαμχανί χαρακτήρισε -κατά τη διάρκεια Συνέντευξης Τύπου στην Τεχεράνη (8.2. 98)- άμεση και καταστροφική μια στρατιωτική επέμβαση των Αμερικανών εναντίον του Ιράκ, ενώ ο Ιρανός Πρόεδρος Μοχάμαντ Χαταμί και ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης Αζεντίν Λαράκι, ζήτησαν να ενισχυθούν οι προσπάθειες για να αποφευχθεί η αντιπαράθεση ανάμεσα στις ΗΠΑ και το Ιράκ.

    Επίσης, ο Ιορδανός Πρωθυπουργός Αμπντέλ Σαλάμ Μαγιαλί προειδοποίησε ότι ενδεχόμενη στρατιωτική επιχείρηση κατά του Ιράκ θα ήταν καταστροφή για όλη τη Μέση Ανατολή (Ιορδανικό Πρακτορείο Ειδήσεων Πέτρα, 7.2.98).

    Αλλά και ο Ιάπωνας Πρωθυπουργός Ριουτάρο Χασιμότο, με επιστολή του προς τον Μπιλ Κλίντον ζήτησε από αυτόν να αναζητήσει μια διπλωματική λύση στη διαμάχη με το Ιράκ.

    Εκκληση στα Ηνωμένα Εθνη να αποφύγουν τη χρήση βίας κατά του Ιράκ απηύθυνε και η Οργάνωση Ισλαμική Διάσκεψη, προειδοποιώντας ότι μια επίθεση κατά της Βαγδάτης θα προκαλούσε τεράστια ανησυχία στον ισλαμικό κόσμο, ενώ ο Αραβικός Σύνδεσμος εκπόνησε σχέδιο για την ειρηνική επίλυση της ιρακινής κρίσης και προτίθεται να το παρουσιάσει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

    Τέλος, το Κίνημα των Αδεσμεύτων εξέφρασε την εκτίμηση πως θα πρέπει να έχουν εξαντληθεί όλες οι πολιτικές προσπάθειες στη διένεξη μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράκ, προτού ληφθεί η παραμικρή απόφαση για χρήση βίας, όπως δήλωσε ο προεδρεύων του Κινήματος, Κολομβιανός Πρόεδρος Ερνέστο Σάμπερ (ΑΠΕ-Γαλλ. Πρακτ. 4.2.98).

    [11] Ισραήλ: Ναι, σε παλαιστινιακό κράτος αλλά.... υπό όρους

    Δεν θα είχε αντίρρηση το Ισραήλ στη δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους, εφόσον κριθεί ότι δεν συνιστά απειλή για την ασφάλεια των γειτονικών κρατών.

    Αυτό αφήνει να εννοηθεί ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός Μπ. Νετανιάχου σε επιστολή του προς τον Ιορδανό βασιλιά Χουσεϊν, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η ισραηλινή εφημερίδα Μα' αρίv (8.2.98).

    Ο κ. Νετανιάχου σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, απηύθυνε την επιστολή προς τον Ιορδανό μονάρχη ζητώντας του να υποστηρίξει την ειρηνευτική διαδικασία. Στην επιστολή, ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός μεταξύ άλλων αναφέρει ότι μια παλαιστινιακή πολιτική οντότητα "θα έχει γεωγραφική, οικονομική, δημογραφική και πολιτική βιωσιμότητα υπό τον όρο ότι δεν θα αποτελεί απειλή για τους γείτονές της".

    Ας σημειωθεί ότι ο κ. Νετανιάχου μέχρι τώρα αρνιόταν να δεχθεί την προοπτική δημιουργίας παλαιστινιακού κράτους.

    Η εξέλιξη αυτή έρχεται σε μια στιγμή, κατά την οποία η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μαντλίν Ολμπράιτ επιπλήττει τους ηγέτες του Ισραήλ και της Παλαιστίνης για καθυστέρηση στη λήψη εκείνων των αποφάσεων που θα οδηγήσουν στην αναθέρμανση των ειρηνευτικών συνομιλιών (THE NEW YORK TIMES, 2.2.98), καθώς και ενώ αναπτύσσεται πρωτοβουλία του Γιάσερ Αραφάτ να δραστηριοποιήσει ακόμη περισσότερο την Ευρωπαϊκή Ενωση στην υπόθεση της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή.

    Στο πλαίσιο αυτό ο Παλαιστίνιος ηγέτης επισκέφθηκε την Ισπανία και την Ολλανδία, όπου είχε συνομιλίες με τον βασιλιά Χουάν Κάρλος, τον Πρωθυπουργό Χοσέ Μαρία Αθνάρ και τον υπουργό Εξωτερικών 'Αμπελ Ματούτες στην Ισπανία, καθώς και με τον Πρωθυπουργό Βιμ Κοκ και τον υπουργό Εξωτερικών Χανς βαν Μίρλο στην Ολλανδία.

    Ο Γιάσερ Αραφάτ ζήτησε από τη Μαδρίτη μια πιο ισχυρή ανάμειξη της Ε. Ε. στην ειρηνευτική διαδικασία για τη Μέση Ανατολή, επέστησε δε την προσοχή των Ευρωπαίων στην κλιμάκωση της έντασης ανάμεσα στους Παλαιστίνιους και το Ισραήλ, η οποία οφείλεται - όπως είπε- στο τέλμα στο οποίο έχει περιπέσει η ειρηνευτική διαδικασία.

    Τις ανησυχίες του Παλαιστίνιου ηγέτη συμμερίζεται και ο υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας Αμπελ Ματούτες, ο οποίος δήλωσε στην ισπανική τηλεόραση (5.2.98), μεταξύ άλλων και τα εξής: "Η ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού και είναι έτοιμη να καταρρεύσει".

    Ο Ματούτες εξέφρασε τη λύπη του για την έλλειψη βούλησης που, όπως δήλωσε, παρατηρείται στην Ε.Ε., σχετικά με τη θέσπιση μιας κοινής εξωτερικής πολιτικής. Αυτή η έλλειψη βούλησης εμποδίζει την Ε.Ε. να είναι πιο αποτελεσματική, πρόσθεσε ο Ισπανός υπουργός, τονίζοντας ότι "η Ε.Ε. εμφανίζεται σαν οικονομικός γίγαντας αλλά στη διεθνή σκηνή είναι ένας πολιτικός νάνος".


    Hellenic Ministry of Press and Mass Media: The Week in Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    weekgr2html v1.00 run on Friday, 3 April 1998 - 16:58:17 UTC