Read the Latest International Press Articles Worldwide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

MinPress: The Week in Review, 98-11-05

Hellenic Ministry of Press and Mass Media: The Week in Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

[Α] Ε/Τ ΣΧΕΣΕΙΣ-ΚΥΠΡΙΑΚΟ

  • [01] Δριμύα επίθεση της Αγκυρας κατά της Ελλάδας
  • [02] Συνεχίζονται οι προσπάθειες της ΚΟΜΙΣΙΟΝ για τη χρηματοδότηση της Τουρκίας, ενώ η Γαλλία παρεμβάλλει νέα εμπόδια στην ενταξιακή πορεία της Κύπρου
  • [03] Μόσχα και Λονδίνο υποστηρίζουν πλήρως τη νέα πρωτοβουλία του Γ.Γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό
  • [Β] ΒΑΛΚΑΝΙΑ

  • [04] Ο κεντροδεξιός συνασπισμός επικράτησε και στο δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών στα Σκόπια
  • [05] Η συμμόρφωση του Μιλόσεβιτς προς τις απαιτήσεις της διεθνούς κοινότητας απομάκρυναν το ενδεχόμενο των αεροπορικών βομβαρδισμών
  • [06] Διεθνής Διάσκεψη στην Αλβανία για την έξοδο της χώρας από την κρίση
  • [07] Φιλικό κλίμα και διάλογος ουσίας ανάμεσα σε κοινοβουλευτικές αντιπροσωπείες Ελλάδας και Βουλγαρίας
  • [Γ] ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ-ΠΕΡΣΙΚΟΣ ΚΟΛΠΟΣ

  • [08] Αντιδρούν οι φανατικοί στη συμφωνία Νετανιάχου-Αραφάτ της Ουάσιγκτον
  • [09] Εκτονώνεται συνεχώς η κρίση στις σχέσεις Τουρκίας και Συρίας για το Κουρδικό
  • [10] Το Ιράκ απαγορεύει και πάλι τις επιθεωρήσεις

  • [Α] Ε/Τ ΣΧΕΣΕΙΣ-ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    [01] Δριμύα επίθεση της Αγκυρας κατά της Ελλάδας

    Η φραστική εφ' όλης της ύλης επίθεση της Αγκυρας κατά της Αθήνας, με αφορμή το υπόμνημα Πάγκαλου στη σύνοδο των ΥΠΕΞ της Ε.Ε., οι συνεχιζόμενες προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ανεύρεση τρόπων χρηματοδότησης της Τουρκίας, παρακάμπτοντας το ελληνικό βέτο, αλλά και η επιμονή της Γαλλίας να προβάλει εμπόδια στην ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση αποτελούν τις κυριότερες εξελίξεις αυτής της εβδομάδας στο πλέγμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων, των σχέσεων της Τουρκίας με την Ε.Ε. και το Κυπριακό.

    Επίθεση εφ' όλης της ύλης για ελληνοτουρκικά, Κυπριακό, Ευρωπαϊκή Ενωση ήταν η αντίδραση της Αγκυρας στο ενημερωτικού χαρακτήρα υπόμνημα με τίτλο "Οι σχέσεις της Ε.Ε. με την Τουρκία" που διένειμε η ελληνική αντιπροσωπεία κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων στο Λουξεμβούργο (26.10.98).

    Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από τη Διεύθυνση Πληροφοριών του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών (28.10.98) χαρακτηρίζεται ως "απόδειξη της εχθρικής στάσης της Ελλάδας στις σχέσεις της με την Τουρκία" η διανομή του 50σέλιδου κειμένου που περιέχει εννέα κεφάλαια για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, το Κυπριακό, τις τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο και για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία. Ταυτόχρονα, καταδικάζεται η ενέργεια αυτή ως "ανήθικη συμπεριφορά της Ελλάδας".

    Επίσης, στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι "κατ' αρχάς η Ελλάδα πρέπει να δώσει τέλος στην υποστήριξη που παρέχει σε τρομοκρατικές οργανώσεις, ενώ υπογραμμίζεται ότι η Ελλάδα προβαίνει σε παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τονίζοντας ότι "έχει διαπιστωθεί σε διάφορους διεθνείς οργανισμούς ότι η Ελλάδα εφαρμόζει πολιτική εθνικών διακρίσεων σε βάρος των μειονοτήτων που υπάρχουν στα εδάφη της, περιορίζει τις ελευθερίες οργάνωσης και έκφρασης και σε κατάφωρες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ιδιαίτερα έναντι της τουρκικής μειονότητας στη Δυτική Θράκη".

    Εξάλλου, στην ανακοίνωση διατυπώνεται ο ισχυρισμός ότι "η Ελλάδα είναι η πλευρά που εμποδίζει την εξέλιξη στις ελληνοτουρκικές σχέσεις". Και αυτό γιατί "παρά τις προτάσεις και τα βήματα που κάνει η Τουρκία στο θέμα αυτό, η Ελλάδα αποφεύγει επίμονα το διάλογο και απορρίπτει ακόμα και την ύπαρξη πολλών προβλημάτων".

    Ως προς το Κυπριακό στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι "η Ελλάδα έχει ξεχάσει τον καταστροφικό της ρόλο και τη βαριά ευθύνη που φέρει σε όσα έχουν διαδραματιστεί στην Κύπρο", ενώ επισημαίνεται ότι "η ελληνική πλευρά είναι εκείνη που στην πραγματικότητα αυξάνει την ένταση στο νησί, συσσωρεύοντας βαριά όπλα στην Κύπρο, στο πλαίσιο του Δόγματος ΕΑΧ, επιδιώκοντας την εγκατάσταση των πυραύλων S-300, ιδρύοντας αεροπορικές και ναυτικές βάσεις στη νότια Κύπρο και εφαρμόζοντας επιθετικά σενάρια σε κοινές στρατιωτικές ασκήσεις". Γι' αυτό και "η ελληνική πλευρά μέχρι σήμερα δεν έχει συμβάλει στο ελάχιστο για την εξεύρεση μόνιμης λύσης στο Κυπριακό, ενώ δεν δίστασε να αφήσει να χαθούν όλες οι ευκαιρίες που παρουσιάστηκαν κατά τη διαδικασία συνομιλιών του ΟΗΕ".

    [02] Συνεχίζονται οι προσπάθειες της ΚΟΜΙΣΙΟΝ για τη χρηματοδότηση της Τουρκίας, ενώ η Γαλλία παρεμβάλλει νέα εμπόδια στην ενταξιακή πορεία της Κύπρου

    Στο μεταξύ, στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνέχισε τις προσπάθειές της για την όσο το δυνατό μεγαλύτερη χρηματοδότηση της Τουρκίας, ενώ η Γαλλία επιχείρησε για μια ακόμα φορά να προβάλει εμπόδια στην ομαλή ενταξιακή πορεία της Κύπρου.

    Σύμφωνα με το ραδιοσταθμό DEUTSCHE WELLE (28.10.98) στη συνεδρίαση των Μονίμων Αντιπροσώπων των χωρών-μελών της Ε.Ε. (COREPER) η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κυκλοφόρησε έγγραφο εργασίας, το οποίο αναφερόταν στο ενδεχόμενο οικονομικής ενίσχυσης της Τουρκίας, μέσω του πακέτου Σαντέρ, δηλαδή να συμμετάσχει και η Αγκυρα στα 45 δις ECU των προενταξιακών κοινοτικών προγραμμάτων για τις υποψήφιες χώρες, την περίοδο 2.000-2.006.

    Ο Ελληνας μόνιμος αντιπρόσωπος κατέστησε απόλυτα σαφές ότι "σε περίπτωση που το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ανάψει το πράσινο φως στη χρηματοδότηση της Τουρκίας, η Ελλάδα θα προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο". Και αυτό γιατί-όπως υποστήριξε- "η τεχνική που χρησιμοποιείται σήμερα για να παρακαμφθεί το ελληνικό βέτο για ζωτικό εθνικό συμφέρον κράτους-μέλους, μπορεί να δημιουργήσει κακό προηγούμενο και αύριο μπορεί να στραφεί εναντίον και άλλων κρατών- μελών".

    Εξάλλου, στην ίδια συνεδρίαση κατά τη συζήτηση των διαπραγματευτικών κοινών θέσεων των 15 έναντι των υποψηφίων προς ένταξη χωρών, ο Γάλλος μόνιμος αντιπρόσωπος με παρέμβασή του υποστήριξε τροποποίηση στο κεφάλαιο για την κοινή εξωτερική πολιτική και Ασφάλεια (ΚΕΠΑ), ζητώντας την προσθήκη κειμένου για το πολιτικό πρόβλημα της Κύπρου, στο οποίο να υπογραμμίζεται ότι "η διεύρυνση δεν μπορεί να υπονομεύσει την εσωτερική συνοχή της εξωτερικής πολιτικής της Κοινότητας".

    Φυσικά η πρόταση αυτή δεν μπορούσε να γίνει δεκτή από την Ελλάδα, διότι όπως είπε ο Ελληνας μόνιμος αντιπρόσωπος "δεν έχει καμία σχέση με τα όσα συμφωνήθηκαν στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων στις 5 Οκτωβρίου στο Λουξεμβούργο.

    Τελικά, την επόμενη μέρα (DEUTCHE WELLE, 29.10.98), με πρωτοβουλία της Γερμανίας το αδιέξοδο ξεπεράστηκε, αφού η Γαλλία απέσυρε την πρότασή της καθιστώντας έτσι εφικτή τη συμφωνία με το κείμενο των κοινών θέσεων της Ε.Ε. στις διαπραγματεύσεις που θα αρχίσουν στις 10 Νοεμβρίου.

    Τη σφοδρή αντίθεσή του στην έναρξη των συστατικών διαπραγματεύσεων εξέφρασεο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς, ο οποίος απείλησε ( ΜΠΑΥΡΑΚ, 26.10.98) ότι "η ΤΔΒΚ θα λάβει μέτρα". Και αυτό γιατί όπως ισχυρίστηκε "η Ευρωπαϊκή Ενωση με την εσφαλμένη οδό που ακολουθεί, κλείνει τις πόρτες στη λύση και ενθαρρύνει την ελληνοκυπριακή ηγεσία να εξοπλίζεται και να οδηγήσει την Κύπρο, σε νέα περιπέτεια ( ΑΠΕ, 1.11.98).

    Στην Αθήνα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας δήλωσε ότι "ουδείας μπορεί να ανατρέψει την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ενωσης για ένταξη της Κύπρου στην Κοινότητα" ενώ μια μέρα αργότερα ο Ελληνας πρέσβης στη Λευκωσία Κυριάκος Ροδουσάκης σε δηλώσεις του μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο Κληρίδη (ΑΠΕ, 30.10.98) υπογράμμισε ότι "Αθήνα και Λευκωσία θα συνεχίσουν να αγωνίζονται μαζί για να ξεπεραστούν τα όποια εμπόδια παρεμβάλονται στην ενταξιακή πορεία της Κύπρου".

    Λίγο αργότερα ο υπουργός Εξωτερικών Γιαννάκης Κασουλίδης, σε δηλώσεις του πριν από την αναχώρησή του για την Αθήνα, πρώτο σταθμό της περιοδείας του σε ευρωπαϊκές χώρες (ΑΠΕ, 1.11.98), παρατήρησε:

    "Η κυπριακή κυβέρνηση απαντά σε οποιαδήποτε διασύνδεση του Κυπριακού με την ενταξιακή πορεία σημαίνει ουσιαστικά το τέλος των προσπαθειών για επίλυση του ζητήματος", όποια εμπόδια παρεμβάλλονται στην ενταξιακή πορεία της Κύπρου".

    Από την πλευρά της η Ιταλία, όπως δήλωσε ο πρέσβης της στη Λευκωσία Φραντσέσκο Μπασκόνε μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο Κληρίδη ( ΚΥΠΕ, 30.10.98), "δεν προτίθεται προς το παρόν να εγείρει εμπόδια στην ενταξιακή πορεία της Κύπρου". Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Μπασκόνε "αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα πιο πέρα, πράγμα που και οι ίδιοι οι Κύπριοι γνωρίζουν".

    Πάντως, κατέληξε ο Ιταλός πρέσβης "η Ιταλία και τα άλλα μέλη της Ε. Ε. ελπίζουν ότι θα επιτευχθεί πρόοδος στο Κυπριακό πριν φθάσουμε στο τελικό στάδιο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων".

    Στο μεταξύ, η Ισπανία, όπως ανέφερε ο νέος πρέσβης της στη Λευκωσία Μαριάννο Γκαρσία Μουνιόζ κατά την τελετή επίδοσης των διαπιστευτηρίων του (ΑΠΕ, 27.10.98), "υποστήριξε ευθύς εξ' αρχής την άνευ όρων υποψηφιότητα της Κύπρου, γιατί θεωρεί ότι η ένταξη της νήσου στην Ευρωπαϊκή Ενωση θα αποτελέσει στοιχείο σταθερότητας και ανάπτυξης για ολόκληρη την Κύπρο".

    "Παράλληλα, σύμφωνα με τον Ισπανό πρέσβη, "η Μαδρίτη παρακολουθεί με μεγάλη προσοχή τις προσπάθειες που καταβάλλονται από τον Πρόεδρο Κληρίδη για επίλυση του Κυπριακού στη βάση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών".

    [03] Μόσχα και Λονδίνο υποστηρίζουν πλήρως τη νέα πρωτοβουλία του Γ.Γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό

    Την υποστήριξη της Μόσχας στην τελευταία πρωτοβουλία του ΟΗΕ για το Κυπριακό επεσήμανε ο Ρώσος πρέσβης στη Λευκωσία Γκεόργκι Μουράτωφ. Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο Κληρίδη (ΚΥΠΕ, 26.10.98), ο κ. Μουράτωφ ανέφερε ότι βρίσκεται σε μόνιμη επαφή με την κα Χέρκους. "Η προσπάθειά της συνεχίζεται και εμείς την υποστηρίζουμε" τόνισε χαρακτηριστικά ο Ρώσος Πρέσβης, ενώ παρατήρησε ότι "αν δεν μπορεί να μπεις από την πόρτα, δεν μένει παρά να περάσεις από το παράθυρο".

    Αλλά και ο Βρετανός Υπατος Αρμοστής στην Κύπρο Ντέηβιντ Μάντεν, που συναντήθηκε επίσης την ίδια μέρα με τον πρόεδρο Γλαύκο Κληρίδη ( ΚΥΠΕ, 26.10.98) διαβεβαίωσε ότι "η Βρετανία υποστηρίζει πλήρως την αποστολή της Ανν Χέρκους και ελπίζει ότι η προσπάθεια αυτή θα στεφθεί με επιτυχία".

    Στη συνέχεια ο κ. Μάντεν, σχολιάζοντας τις παραβιάσεις του κυπριακού εναέριου χώρου από τουρκικά αεροσκάφη κατά τη διεξαγωγή της άσκησης ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ-ΤΟΞΟΤΗΣ υποστήριξε ότι "όταν πργματοποιούνται στρατιωτικά γυμνάσια παρουσιάζονται και τα περισσότερα προβλήματα". Ταυτόχρονα εξέφρασε τη λύπη του για οποιαδήποτε ενέργεια αυξάνει την ένταση στην Κύπρο και ανέφερε ότι η χώρα του "αναζητά τρόπους μείωσης της έντασης".

    Εξάλλου, και η υφυπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Τζόις Κουίν, απαντώντας σε ερώτηση που υποβλήθηκε στο βρετανικό Κοινοβούλιο (26. 10.98) σχετικά με τις συζητήσεις που έχει κάνει ο υπουργός Εξωτερικών Ρόμπιν Κουκ με τον Πρόεδρο Κληρίδη για το θέμα της αποστρατιωτικοποίησης, υπογράμμισε: "Η αύξηση των στρατιωτικών δυνάμεων και των εξοπλισμών δεν μπορεί να συμβάλει στην ασφάλεια όλων των Κυπρίων. Ο στόχος αυτός μπορεί να επιτευχθεί μέσω της πολιτικής επίλυσης του προβλήματος και η σταδιακή αποστρατιωτικοίηση είναι σε θέση να συμβάλει σημαντικά.

    Γι' αυτό το λόγο η βρετανική κυβέρνηση χαιρετίζει την πρόσφατη αναγγελία του Γ.Γ. του ΟΗΕ για μια διαδικασία επαφής ανάμεσα στις δύο πλευρές, που στοχεύει στη μείωση της έντασης και την προώθηση της προόδου προς μια πολιτική διευθέτηση".

    Απαισιόδοξος ο Μπερνς

    Στο μεταξύ, ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα Νίκολας Μπερνς, σε διάλεξη που έδωσε στο Ελληνοαμερικανικό Ινστιτούτο στην Ουάσιγκτον ( BBC, 30.10.98) εκτίμησε ότι η Ελλάδα και η Τουρκία δεν επιθυμούν τη σύρραξη, χαρακτήρισε ωστόσο ότι οι "εικονικές αερομαχίες μεταξύ της ελληνικής και τουρκικής πολεμικής αεροπορίας στην ανατολική Μεσόγειο εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους".

    Ο κ. Μπερνς προέβλεψε ότι η διαμάχη των δύο χωρών ως προς την εγκατάσταση του πυραυλικού συστήματος S-300 στην Κύπρο θα διευθετηθεί με ειρηνικά μέσα.

    Είπε ακόμη ότι ο ειδικός απεσταλμένος του Αμερικανού Προέδρου για το Κυπριακό Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ θα επισκεφθεί για άλλη μια φορά το τρίγωνο Αθήνα-Λευκωσία-Αγκυρα την πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου. Τόνισε, πάντως, ότι δυστυχώς δεν αναμένει "να σημειωθεί στο εγγύς μέλλον ουσιασιαστική πρόοδος στις προσπάθειες για την επίλυση του Κυπριακού προβλήματος". Και αυτό γιατί θεωρεί ότι στο θέμα αυτό "η Τουρκία προβάλλει αντίσταση στις προτάστις για υποχωρητικότητα και συνεργασία".

    [Β] ΒΑΛΚΑΝΙΑ

    [04] Ο κεντροδεξιός συνασπισμός επικράτησε και στο δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών στα Σκόπια

    Αλλαξε το πολιτικό τοπίο στην ΠΓΔΜ μετά τη διεξαγωγή και του δεύτερου γύρου των βουλευτικών εκλογών την Κυριακή 1 Νοεμβρίου. Νικητής και στο δεύτερο γύρο αναδείχθηκε ο κεντροδεξιός συνασπισμός του VMRO και της Δημοκρατικής Εναλλαγής, εκτοπίζοντας έτσι απ' την εξουσία το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα του Πρωθυπουργού Μπράνκο Τσερβενκόφσκι, που κυβερνά τη χώρα τα τελευταία επτά χρόνια, από τότε δηλαδή που η ΠΓΔΜ κέρδισε την ανεξαρτησία της.

    Το ερώτημα που προκύπτει είναι αν ο συνασπισμός του VMRO του Λιούπτσο Γκεοργκέφσκι και της Δημοκρατικής Εναλλαγής του Βασίλ Τουπουρκόφσκι θα μπορέσουν να εξασφαλίσουν 61 έδρες απ' τις 120 του Κοινοβουλίου, που απαιτούνται για το σχηματισμό αυτοδύναμης κυβέρνησης.

    Σύμφωνα με τα ανεπίσημα αποτελέσματα που μετέδωσαν τα ΜΜΕ των Σκοπίων, ο κεντροδεξιός συνασπισμός εξασφαλίζει 57-59 έδρες.

    Η Σοσιαλδημοκρατική Ενωση ακολουθεί με 30 έδρες, ο συνασπισμός των αλβανικών κομμάτων PDP και DPA καταλαμβάνει 24-25 έδρες, το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα 4 έδρες, το Σοσιαλιστικό Κόμμα 2 έδρες, ενώ εκλέγεται και ένας ανεξάρτητος βουλευτής από το κόμμα των τσιγγάνων.

    Ο νικητής των εκλογών, ο ηγέτης του VMRO κ. Γκεοργκέφσκι εμφανίσθηκε αισιόδοξος ότι ο συνασπισμός θα καταλάβει τελικά 60-62 έδρες και θα μπορέσει να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση.

    Πολιτικοί παρατηρητές στα Σκόπια θεωρούν ως υπεραισιόδοξες τις προβλέψεις του ηγέτη του VMRO για 61 έδρες.

    Ομως, παρόλα αυτά, επισημαίνουν ότι είναι πιθανό ο Συνασπισμός να χρειαστεί μόνο την υποστήριξη του κόμματος των Φιλελεύθερων Δημοκρατών-που κερδίζει 4 έδρες-για το σχηματισμό κυβέρνησης.

    Σε μια τέτοια περίπτωση, δεν θα χρειαστεί να συμμετάσχει στην κυβέρνηση και το αλβανικό Δημοκρατικό Κόμμα του Αρμπέν Τζαφέρι, το οποίο έχει ήδη δημόσια θέσει τους όρους του για τυχόν συμμετοχή του σε κυβερνητικό σχήμα: νομιμοποίηση του παράνομου αλβανικού πανεπιστημίου του Τετόβου και απελευθέρωση των Αλβανών πολιτικών κρατουμένων.

    Πάντως, μια τέτοια εξέλιξη θα έσπαγε την παράδοση, που ισχύει, εδώ και έξι χρόνια, στην ΠΓΔΜ και φέρει τους Αλβανούς να συμμετέχουν στην κυβερνητική εξουσία.

    Ωστόσο, επειδή η διεθνής κοινότητα πιέζει για τη συμμετοχή των Αλβανών στην κυβέρνηση, είναι πολύ πιθανό ο συνασπισμός να ικανοποιήσει, εν μέρει, αυτό το αίτημα, με το να συμπεριλάβει στην κυβέρνηση προσωπικότητες από το χώρο της αλβανικής κοινότητας (ΑΠΕ- BBC, 2.11.98).

    Αναγνώρισε την ήττα ο Πρωθυπουργός

    Ο Πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ και Πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Μπράνκο Τσερβενκόφσκι σε μήνυμά του που μεταδόθηκε αργά την Κυριακή το βράδυ απ' την κρατική τηλεόραση των Σκοπίων αναγνώρισε την ήττα του κόμματός του και συνεχάρη τους αντιπάλους του.

    "Εχουμε δείξει πως πρέπει να κυβερνάται μια χώρα, τώρα θα δείξουμε τη χρησιμότητα της αντιπολίτευσης", δήλωσε ο κ. Τσερβενκόφσκι και πρόσθεσε: "Θα υποστηρίξουμε τις σωστές αποφάσεις της νέας εξουσίας, αλλά στην αντίθετη περίπτωση, θα είμαστε μια επικριτική αντιπολίτευση".

    Ο απερχόμενος Πρωθυπουργός τόνισε ότι το κόμμα του θα βρίσκεται πάντα στο πλευρό του λαού της ΠΓΔΜ και υπογράμμισε: "Ευχόμαστε η καινούργια κυβέρνηση να φέρει θετικά πράγματα στη χώρα μας, όμως θα είμαστε εκεί σε περίπτωση που οι πολίτες δεν θα είναι ικανοποιημένοι".

    Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, η Βουλή θα πρέπει να συγκροτηθεί σε σώμα σε 20 μέρες από τη διεξαγωγή του δεύτερου γύρου και ο Πρόεδρος της χώρας μέσα σε δέκα ημέρες από τη συγκρότηση της Βουλής θα πρέπει να δώσει εντολή στο πρώτο σε αριθμό εδρών κόμμα για το σχηματισμό κυβέρνησης.

    Ο Πρόεδρος Γκλιγκόροφ, κατά την άσκηση των εκλογικών του καθηκόντων, ευχήθηκε ο σχηματισμός της κυβέρνησης να δικαιώσει την εμπιστοσύνη των ψηφοφόρων, ενώ απαντώντας σε σχετική ερώτηση τόνισε ότι δεν σκοπεύει να παραιτηθεί εάν νικήσει η αντιπολίτευση.

    Ενταση στις σχέσεις με τη Βουλγαρία

    Οι εκλογές, τις οποίες επέβλεψαν περίπου 100 διεθνείς παρατηρητές, διεξήχθησαν σε ήρεμο κλίμα. Μοναδικό μελανό σημείο ήταν η ένταση που προκλήθηκε στις σχέσεις Σκοπίων-Βουλγαρίας, εξαιτίας της απαγόρευσης εισόδου στην ΠΓΔΜ που επέβαλλαν οι αρχές των Σκοπίων σε διαπιστευμένους δημοσιογράφους βουλγαρικών μέσων ενημέρωσης για την κάλυψη των εκλογών.

    Επίσημη εξήγηση για την απαγόρευση δεν δόθηκε, αλλά οι πολιτικοί παρατηρητές την συνδέουν με την τακτική που ακολούθησε το κυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα καθ' όλη την προεκλογική περίοδο.

    Κεντρικό προεκλογικό σύνθημα της κυβέρνησης Τσερβενκόφσκι ήταν ότι η σκοπιανή αντιπολίτευση χειραγωγείται από τη Βουλγαρία.

    Η ενέργεια αυτή των σκοπιανών αρχών σε βάρος των Βούλγαρων δημοσιογράφων προκάλεσε την έντονη αντίδραση του πρέσβη της Βουλγαρίας στα Σκόπια Αγγελ Δημητρόφ, ο οποίος έκανε λόγο για αστυνομική αυθαιρεσία και για πολιτική πρόκληση κατά της Βουλγαρίας. Παράλληλα, ο κ. Δημητρόφ διαμαρτυρήθηκε στο Υπουργείο Εξωτερικών της ΠΓΔΜ και ενημέρωσε σχετικά τους απεσταλμένους του ΟΑΣΕ.

    ΝΑΤΟϊκή δύναμη στα Σκόπια

    Στα Σκόπια αναμένεται να εγκατασταθεί το προσεχές διάστημα μια ΝΑΤΟϊκή δύναμη ταχείας ανάπτυξης, αποστολή της οποίας θα είναι η προστασία των διεθνών παρατηρητών του ΟΑΣΕ που έχουν αρχίσει να αναπτύσσονται στο Κοσσυφοπέδιο, στο πλαίσιο της συμφωνίας Χόλμπρουκ- Μιλόσεβιτς.

    Την είδηση αυτή δημοσίευσαν οι εφημερίδες των Σκοπίων "Νόβα Μακεντόνια" και "Ντνέβνικ", οι οποίες επικαλούνται σχετικές δηλώσεις στο CNN της υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Μαντλίν Ολμπράιτ και του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ Χαβιέρ Σολάνα.

    Σύμφωνα με την Νόβα Μακεντόνια ο κ. Σολάνα εκτιμά ότι πρέπει να ολοκληρωθούν οι εκλογικές διαδικασίες στα Σκόπια και στη συνέχεια να συζητηθούν οι λεπτομέρειες για την εγκατάσταση αυτής της δύναμης στο έδαφος των Σκοπίων. Η δύναμη αυτή, σύμφωνα με την Ντνέβνικ, θα αποτελείται από δύο χιλιάδες στρατιώτες, οι οποίοι θα προέρχονται κυρίως από τη Βρετανία και τη Γαλλία. Πάντως, ο αντιπρόεδρος της σερβικής κυβέρνησης Βόιτσλαβ Σέσελι δήλωσε ότι η εγκατάσταση ξένων δυνάμεων σε αυτή την κλίμακα δεν μπορεί να θεωρηθεί φιλική κίνηση από τη Σερβία.

    "Αποτελεί επίσης μεγάλο κίνδυνο για τη Μακεδονία, που δεν απειλείται από τη Σερβία, αλλά από την Αλβανία και την αλβανόφωνη μειονότητα, αλλά και από όσα πραγματοποιούνται από τις μεγάλες δυνάμεις στα Βαλκάνια", τόνισε ο Σέσελι (ΑΠΕ-Γαλλ. Πρακτ., 29.10.98).

    Στο μεταξύ, το στρατόπεδο του Κουμάνοβο στα Σκόπια είναι πολύ πιθανόν να αποτελέσει τη βάση για τις πτήσεις επαλήθευσης του ΝΑΤΟ πάνω από το Κοσσυφοπέδιο, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος του Υπουργείου Αμυνας της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, ο οποίος πάντως έκανε γνωστό ότι μέχρι στιγμής δεν έχει ζητηθεί από τη χώρα του να φιλοξενήσει μεγαλύτερη συμμαχική δύναμη.

    Σύμφωνα με αξιωματούχους της ΠΓΔΜ, το πιο πιθανό είναι το ΝΑΤΟ να εγκαταστήσει στο Κουμάνοβο ένα αρχηγείο για να εποπτεύει τις πτήσεις πάνω από το Κόσοβο, ενώ σχετική έκθεση εμπειρογνωμόνων της Συμμαχίας, που επισκέφθηκαν τα Σκόπια, αναμένεται να υποβληθεί στις Βρυξέλλες εντός των επομένων ημερών, όπου θα ληφθεί η τελική απόφαση (ΑΠΕ-Ρόιτερ, 29.19.98).

    [05] Η συμμόρφωση του Μιλόσεβιτς προς τις απαιτήσεις της διεθνούς κοινότητας απομάκρυναν το ενδεχόμενο των αεροπορικών βομβαρδισμών

    Η αποχώρηση των σερβικών δυνάμεων από το Κοσσυφοπέδιο, στο πλαίσιο της συμφωνίας Χόλμπρουκ-Μιλόσεβιτς, απομάκρυνε το ενδεχόμενο αεροπορικών βομβαρδισμών εναντίον σερβικών στόχων από ΝΑΤΟϊκά αεροσκάφη.

    Την Τρίτη 27 Οκτωβρίου, ημέρα κατά την οποία έληξε η δεκαήμερη προθεσμία χάριτος που είχε δοθεί απ' το ΝΑΤΟ στο Βελιγράδι για να αποσύρει τα στρατεύματά του από το Κοσσυφοπέδιο, συνεδρίασε στις Βρυξέλλες το μόνιμο συμβούλιο της Συμμαχίας και αποφάσισε να μην προχωρήσει σε βομβαρδισμούς, αλλά να διατηρήσει την απειλή ως μορφή πίεσης για την πλήρη συμμόρφωση του Μιλόσεβιτς.

    Οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ συμφώνησαν να παραταθεί η απειλή έναρξης αεροπορικών επιδρομών κατά γιουγκοσλαβικών στρατιωτικών στόχων λόγω της κρίσης στο Κοσσυφοπέδιο, ενώ το θέμα των επιδρομών θα είναι το αντικείμενο μιας μεταγενέστερης απόφασης που θα ληφθεί από το Βορειοατλαντικό Συμβούλιο.

    Ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ Χαβιέρ Σολάνα αμέσως μετά τη συνεδρίαση δήλωσε ότι η Συμμαχία αποφάσισε να διατηρήσει τη στρατιωτική πίεση προς τον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς με μια δύναμη "έτοιμη να επέμβει σε περίπτωση ανάγκης" μετά από απόφαση του μόνιμου Συμβουλίου του ΝΑΤΟ.

    "Αποφασίσαμε να διατηρήσουμε τη διαταγή ενεργοποίησης (ACTORD)" δήλωσε ο κ. Σολάνα. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι ο αριθμός των ανδρών των δυνάμεων ασφαλείας στο Κοσσυφοπέδιο επανήλθε στα επίπεδα που ήταν πριν από την έναρξη της σύγκρουσης.

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν ότι η απόφαση του ΝΑΤΟ να διατηρήσει τις δυνάμεις του σε επιφυλακή για πιθανή στρατιωτική επέμβαση στο Κοσσυφοπέδιο αποδεικνύει ότι η Συμμαχία συνεχίζει τις πιέσεις ώστε ο Γιουγκοσλάβος Πρόεδρος, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, να συμμορφωθεί πλήρως μετά τα ψηφίσματα του ΟΗΕ.

    Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Μαντλίν Ολμπράιτ, καλωσόρισε την απόφαση του ΝΑΤΟ και τη χαρακτήρισε "σημαντική". "Υποθέτουμε ότι ο Μιλόσεβιτς θα ενεργήσει υπεύθυνα μόνο όταν όλες οι άλλες επιλογές έχουν εξαντληθεί και γι' αυτό το λόγο παραμένουμε σε επιφυλακή", δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου (ΑΠΕ-Ρόϊτερ, 27.10.98).

    Απ' την πλευρά του ο Πρόεδρος Κλίντον χαιρέτισε την απόσυρση των σερβικών δυνάμεων από το Κοσσυφοπέδιο, προσθέτοντας όμως ότι οι ΝΑΤΟϊκές δυνάμεις θα παραμείνουν σε επιφυλακή για να διασφαλίσουν την πλήρη συμμόρφωση του Βελιγραδίου με τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών.

    Να ανακληθεί η απόφαση ζητά η Ρωσία

    Η απόφαση την οποία έλαβε το ΝΑΤΟ να μη χρησιμοποιήσει βία κατά του Βελιγραδίου, μετά την εκπνοή της δεκαήμερης προθεσμίας, "δεν εξαλείφει πλήρως" την ανησυχία της Ρωσίας δήλωσε στις 28 Οκτωβρίου ο εκπρόσωπος του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών.

    "Είμαστε πεπεισμένοι ότι δεν έπρεπε να έχει εγκριθεί η απόφαση για χρήση βίας. Πρέπει να ανακληθεί", τόνισε ο Βλαντιμίρ Τσιγιόφ, διεθυντής ενός εκ των αρμοδίων για την Ευρώπη τμημάτων του Υπουργείου Εξωτερικών.

    Παρόμοια απαίτηση διατύπωσε λίγες ώρες νωρίτερα και ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Ιγκόρ Ιβάνοφ, ο οποίος επανέλαβε την κατηγορηματική αντίθεση της χώρας του στη χρήση βίας από την πλευρά του ΝΑΤΟ χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

    Αποκλείεται η επέμβαση λέει το Βελιγράδι

    Το Βελιγράδι θεωρεί ότι έχει "αρθεί" η "διαταγή ενεργοποίησης" για αεροπορικές επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας, δήλωσε στις 29.10.98 ο εκπρόσωπος του Σοσιαλιστικού Κόμματος (SPS) του προέδρου Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. "Πέρα από τα νομικά και φραστικά πυροτεχνήματα, θεωρούμε ότι κατ'ουσίαν οι διαταγές ενεργοποίησης έχει αρθεί, καθώς το ζήτημα αυτό λύθηκε με πολιτικά μέσα. Χάρη στη συμφωνία που επιτεύχθηκε ανάμεσα στον Πρόεδρο Μιλόσεβιτς και την διεθνή κοινότητα, μια στρατιωτική επέμβαση κατά της χώρας αποκλείεται", δήλωσε ο Ιβιτσα Ντάτσιτς, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

    Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του SPS, τα σερβικά στρατεύματα που αποσύρθηκαν από το Κοσσυφοπέδιο είναι "αυτά που δεν χρειάζονταν πλέον εκεί, με δεδομένο ότι η αλβανική τρομοκρατία ηττήθηκε και συνετρίβη. Στο Κοσσυφοπέδιο παραμένουν αρκετές δυνάμεις για την εγγύηση της ασφάλειας. Η Σερβία έχει το δικαίωμα να υπερασπίζει το έδαφός της, ανεξάρτητα από το γεγονός ότι υπεγράφη μια συμφωνία, και θα συνεχίσει να πολεμάει τους Αλβανούς τρομοκράτες" (ΑΠΕ-Γαλλ. Πρακτ. 29.10).

    Επαινοι απ' τον Χόλμπρουκ προς την Ελλάδα

    Ο Αμερικανός μεσολαβητής Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ απένημε εύσημα προς την ελληνική κυβέρνηση για το ρόλο που διαδραμμάτισε στην επίτευξη της συμφωνίας για την εκτόνωση της κρίσης στο Κοσσυφοπέδιο.

    Κατά τη διάρκεια ειδικής ενημέρωσης που έκανε στο Στέϊτ Ντηπάρτμεντ για το Κοσσυφοπέδιο στις 28 Οκτωβρίου, ο κ. Χόλμπρουκ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση Ελληνα ανταποκριτή, τόνισε ότι οι ΗΠΑ είναι ευγνώμονες για τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης και πρόσθεσε ότι ο κ. Πάγκαλος τηλεφώνησε κατά τη διάρκεια της κρίσης στο Βελιγράδι καιέκανε απόλυτα σαφές στις γιουγκοσλαβικές αρχές ότι η Ελλάδα είναι μέλος του ΝΑΤΟ και υποστηρίζει πλήρως τη διαδικασία του ΝΑΤΟ, αν και είχε ορισμένες επιφυλάξεις. Λόγω των ειδικών σχέσεων Ελλάδας και Σερβίας εκτιμούμε πολύ το γεγονός ότι οι Ελληνες μας υποστήριξαν επεσήμανε ο "μάγος" της αμερικανικής διπλωματίας και πρόσθεσε ότι ο πρέσβης των ΗΠΑ στα Σκόπια κ. Χιλ επισκέφθηκε την Αθήνα για το σκοπό αυτό.

    [06] Διεθνής Διάσκεψη στην Αλβανία για την έξοδο της χώρας από την κρίση

    Με τη συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών ή άλλων κυβερνητικών αξιωματούχων από 35 χώρες και εκπροσώπων από 11 διεθνείς οργανισμούς πραγματοποιήθηκε στα Τίρανα την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου διεθνής διάσκεψη για το μέλλον της Αλβανίας.

    Από ελληνικής πλευράς συμμετείχε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου.

    Τις εργασίες της διάσκεψης κήρυξε ο υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας Πασκάλ Μίλο, ενώ αμέσως μετά το λόγο έλαβε ο Πρωθυπουργός Παντελί Μάικο, ο οποίος αναφέρθηκε στις μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίζει η κυβέρνησή του.

    Ο κ. Μάικο τόνισε ότι στόχοι της νέας κυβέρνησης είναι η ενδυνάμωση της οικονομίας, η αποκατάσταση της δημόσιας τάξης, η καταπολέμηση της διαφθοράς και του λαθρεμπορίου και η αναμόρφωση της δικαιοσύνης.

    Οι εργασίες της διάσκεψης ολοκληρώθηκαν με την υπογραφή μνημονίου, που είχαν ετοιμάσει οι επιτροπές του Συμβουλίου της Ευρώπης και του ΟΑΣΕ σε συνεργασία με την αλβανική κυβέρνηση.

    Στο μνημόνιο γίνεται λόγος για αύξηση του πολιτικού διαλόγου, αποκατάσταση της δημόσιας τάξης, άμεση ψήφιση του Συντάγματος με τη μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή των πολιτικών κομμάτων, εντατικοποίηση της συμμετοχής της Αλβανίας σε προγράμματα συνεργασίας με οικονομικούς οργανισμούς, αναμόρφωση της δικαιοσύνης κλπ.

    Οι συμμετέχοντες στη διάσκεψη χαρακτήρισαν θετικά τα αποτελέσματά της, ενώ η αλβανική πλευρά εμφανίζεται πλήρως ικανοποιημένη, αφού πέρα απ' τις σημαντικές αποφάσεις που ελήφθησαν, δέχθηκε τη μικρότερη δυνατή κριτική για την αδυναμία που εμφάνισε όλο το προηγούμενο διάστημα στην προσπάθεια για έξοδο της χώρας από την κρίση.

    Συνάντηση Παπανδρέου-Μάικο

    Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου, αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε στο περιθώριο των εργασιών της διάσκεψης με τον Πρωθυπουργό κ. Μάικο, δήλωσε ότι η Ελλάδα έχει κάθε λόγο να βλέπει την Αλβανία να σταθεροποιείται και να αναπτύσσεται οικονομικά.

    Η Αλβανία, τόνισε ο κ. Παπανδρέου, έχει ανάγκη την υποστήριξη μας, στην προσπάθεια για ανασυγκρότηση, με πρώτο μεγάλο σταθμό την ψήφιση του Συντάγματος της χώρας και σ' αυτό έχουμε τη βεβαιότητα ότι ο νέος Πρωθυπουργός με τη στήριξη της πλειοψηφίας των κομμάτων και του Προέδρου της Δημοκρατίας, Ρ. Μεϊντάνι, θα το πετύχει.

    Δηλώσαμε, πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου, την υποστήριξή μας στον νέο Πρωθυπουργό και βεβαίως είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε και για το ταξίδι που θα πραγματοποιήσει σε λίγες μέρες στην Αθήνα. Ηταν μια συζήτηση σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα και εξέφρασε και ο ίδιος την διάθεση για ακόμα μεγαλύτερη βελτίωση των ήδη καλών σχέσεων με τη χώρα μας. Εμείς τονίσαμε όχι μόνο ως Ελλάδα, αλλά και ως Συμβούλιο της Ευρώπης, ότι θεωρούμε πως η συμπεριφορά της αντιπολίτευσης στις δημοκρατικές διαδικασίες δεν είναι αποδεκτή από τη διεθνή κοινότητα και δεν συμβάλει στην ομαλότητα στην Αλβανία (ΑΠΕ, 31.10.98).

    Αμέσως μετά ο κ. Παπανδρέου επισκέφθηκε τον Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας, Αναστάσιο, στον οποίο και εξέφρασε την απόλυτη συμπαράσταση της ελληνικής κυβέρνησης στο έργο που επιτελεί τόσο στον εκκλησιαστικό, όπως επίσης και στον ανθρωπιστικό τομέα.

    Εγκρίθηκε η παράταση για την Ελληνική Δύναμη

    Η αλβανική Βουλή, με 58 ψήφους υπέρ, μία κατά και καμμία αποχή, ενέκρινε την Τετάρτη 28 Οκτωβρίου την παράταση για άλλους 6 μήνες της προθεσμίας παραμονής της ελληνικής στρατιωτικής δύναμης ΕΛΔΑΛ-2 στην Αλβανία.

    Συνεργασία με την Ιταλία

    Ενα νέο πρωτόκολλο συνεργασίας για την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης υπέγραψαν στα Τίρανα στις 28 Οκτωβρίου ο Αλβανός υπουργός Δημόσιας Τάξης Πέτρο Κότσι με την Ιταλίδα υπουργό Εσωτερικών Ρόζα Ρούσσο Γιερβολίνο.

    Το Πρωτόκολλο, το οποίο επεξεργάστηκε το ιταλικό υπουργείο Δημόσιας Τάξης και έγινε μερικώς αποδεκτό από την αλβανική πλευρά, ορίζει την εγκατάσταση μιας ιταλικής αστυνομικής δύναμης στην Αυλώνα, στόχος της οποίας θα είναι η δημιουργία των συνθηκών για τον περιορισμό του φανομένου της λαθρομετανάστευσης.

    Οι δύο υπουργοί απέφυγαν να αναφερθούν στο νέο πρωτόκολλο και σημείωσαν πως αυτό θα εξειδικευθεί και θα λάβει την τελική του μορφή στη διάρκεια της επίσκεψης του κ. Κότσι στη Ρώμη, στις αρχές του ερχόμενου μήνα.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν διευκρινίστηκε ποιές ακριβώς θα είναι οι αρμοδιότητες της αστυνομικής δύναμης, η οποία θα εγκατασταθεί στο λιμάνι της Αυλώνας.

    Πρόκειται για τη δεύτερη-ουσιαστικά-αποστολή Ιταλών παρατηρητών στην περιοχή.

    Ηδη, από το τέλος της κρίσης στη διάρκεια του 1997, βρίσκεται στη νήσο Σάσωνα (στ'ανοιχτά της Αυλώνας) ομάδα Ιταλών παρατηρητών, με δυνατότητα ηλεκτρονικής παρακολούθησης της ευρύτερης περιοχής (ΑΠΕ, 28.10.98).

    [07] Φιλικό κλίμα και διάλογος ουσίας ανάμεσα σε κοινοβουλευτικές αντιπροσωπείες Ελλάδας και Βουλγαρίας

    Ιδιαίτερη δημοσιότητα δόθηκε από το βουλγαρικό Τύπο και τα ΜΜΕ της Βουλγαρίας, καθώς και από τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, στην τριήμερη επίσκεψη αντιπροσωπείας του ελληνικού κοινοβουλίου στη Σόφια, και στις συναντήσεις που είχαν τα μέλη της με εκπροσώπους της βουλγαρικής Βουλής.

    Οπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων (29.10.98), ουσιαστικός πολιτικός διάλογος, σε φιλικό κλίμα πλήρους και αμοιβαίας κατανόησης έγινε μεταξύ των δύο μερών. Κατά τις συναντήσεις, αποφασίστηκε η συνεργασία των αρμοδίων για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις επιτροπών των κοινοβουλίων της Ελλάδας και της Βουλγαρίας, οι οποίες θα συνεδριάσουν από κοινού τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο.

    Για το ίδιο θέμα, η εφημερίδα "ΝΤΕΜΟΚΡΑΤΣΙΑ" γράφει (30.10.98):

    "Κοινές συνόδους θα πραγματοποιούν οι Επιτροπές Εξωτερικής Πολιτικής του βουλγαρικού και του ελληνικού Κοινοβουλίου, ανακοίνωσε χθες ο Ασέν Αγκοφ μετά τη συνάντησή του με την Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του ελληνικού Κοινοβουλίου-η οποία πραγματοποιεί επίσκεψη στη Βουλγαρία-με επικεφαλής τον Αντιπρόεδρο της Βουλής Λουκά Αποστολίδη. Οι κοινές σύνοδοι θα πραγματοποιούνται- κατά πάσα πιθανότητα-δύο φορές ετησίως. Η πρωτοβουλία ανήκει στον κ. Αποστολίδη, ο οποίος είναι επικεφαλής της Ελληνικής Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων. Οι υπουργοί θα παρουσιάζουν στις Επιτροπές-σε πλήρη σύνθεση-την πορεία εκτέλεσης των προγραμμάτων για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

    Σύμφωνα με τον Αγκοφ η πρωτοβουλία αυτή αποτελεί τμήμα της αδελφοποίησης (του βουλγαρικού Κοινοβουλίου) με τα Κοινοβούλια των χωρών-μελών της Ε.Ε..

    Η Ελλάδα είναι θερμός υποστηρικτής και ενεργός υπερασπιστής του δρόμου που επέλεξε η Βουλγαρία για την ένταξή της στην ευρωπαϊκή οικογένεια, ανακοίνωσε μετά τη συνάντηση ο Λουκάς Αποστολίδης".

    Με αφορμή την απόφαση για κοινές συνεδριάσεις, το Radio Bulgaria μετέδωσε (30.10.98) επίσης ότι οι Ελληνες βουλευτές συζήτησαν με τους Βουλγάρους ομολόγους τους την πορεία ενσωμάτωσης της Βουλγαρίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση και την υποστήριξη της Ελλάδας στην κατεύθυνση αυτή.

    [Γ] ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ-ΠΕΡΣΙΚΟΣ ΚΟΛΠΟΣ

    [08] Αντιδρούν οι φανατικοί στη συμφωνία Νετανιάχου-Αραφάτ της Ουάσιγκτον

    Μπορεί να υπογράφηκε κατ' αρχάς συμφωνία στην Ουάσιγκτον μεταξύ του Ισραηλινού Πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου και του Παλαιστίνιου ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ, μπορεί η διεθνής κοινότητα να άφησε ένα στεναγμό ανακούφισης, φαίνεται όμως ότι η εφαρμογή της συμφωνίας κάθε άλλο παρά εύκολη υπόθεση θα είναι, καθώς οι φανατικοί και στις δύο πλευρές, αντιδρούν έντονα.

    Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι ο ηγέτης της φιλοϊρανικής οργάνωσης Χεζμπολλάχ, σεϊχης Χασάν Νασράλα, κάλεσε τους Παλαιστινίους να σκοτώσουν τον Γιάσερ Αραφάτ, τιμωρώντας τον για την υπογραφή της συμφωνίας του Ουάι Πλαντέισον με το Ισραήλ.

    Οπως μετέδωσαν τα πρακτορεία Αθηναϊκό και Ρόιτερ (1.11.98), ο Νασράλα, μιλώντας σε δημόσια συγκέντρωση που οργανώθηκε για να καταγγελθεί η συμφωνία, χαρακτήρισε τον Αραφάτ προδότη και κάλεσε τους Παλαιστινίους να πραγματοποιούν υποθέσεις κατά του Ισραήλ, προκειμένου να καταστεί η συμφωνία ανενεργή.

    Μια μέρα νωρίτερα, στις 31 Οκτωβρίου, η Παλαιστινιακή Αρχή ενέκρινε την τελευταία συμφωνία για τη Μέση Ανατολή που υπογράφηκε στις ΗΠΑ και υποσχέθηκε να αντιμετωπίσει με κάθε τρόπο οποιαδήποτε προσπάθεια των φανατικών Ισλαμιστών να πυρπολήσουν τη διαδικασία.

    Από την άλλη πλευρά, προωθούνται ενέργειες οι οποίες κάθε άλλο, παρά συμβάλλουν στην εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ των δύο μερών και στην εφαρμογή της συμφωνίας.

    Συγκεκριμένα, όπως μετέδωσε ο ισραηλινός ραδιοσταθμός (1.11.98) ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, προφανώς υποκύπτοντας στις πιέσεις των σκληροπυρηνικών της χώρας του, έδωσε το πράσινο φως για την έναρξη των προκαταρκτικών εργασιών για τη δημιουργία εβραϊκού οικισμού στην ανατολική Ιερουσαλήμ. Σύμφωνα με την ίδια πηγή ο εβραϊκός οικισμός θα δημιουργηθεί στην παλαιστινιακή συνοικία Ρας- Ελ-Αμούντ της ανατολικής Ιερουσαλήμ.

    Παράλληλα, όπως μετέδωσαν τα ειδησεογραφικά πρακτορεία Αθηναϊκό, Ρόιτερ, Γαλλικό και Γερμανικό (30.10.98),ο κ. Νετανιάχου έδωσε τα πρώτα 60 εκατομμύρια δολάρια στους Εβραίους εποίκους για την κατασκευή νέων δρόμων, ενώ δημοσιεύματα αναφέρουν ότι επίκειται η κατασκευή 1000 νέων κατοικιών σε εβραϊκούς οικισμούς στη Δυτική Οχθη.

    Αυτό τη στιγμή που ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Αριέλ Σαρόν, δήλωσε, κατά τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών της Μαυριτανίας Αλ-Αβία Ουλντ Μοχάμεντ Χούνα, ο οποίος επισκέφθηκε το Ισραήλ, ότι η χώρα του θα σεβασθεί τη συμφωνία με τους Παλαιστίνιους, "παρά τις δυσκολίες", υπό τον όρο "να την σεβασθούν και οι Παλαιστίνιοι" (ΑΠΕ-Γαλλ. Πρακτ., 30.10.98).

    Εν τούτοις, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου μεταθέτει συνεχώς τη συζήτηση για τη συμφωνία ενώπιον της κυβέρνησής του, αναβάλλοντας έτσι και την απόφαση για την τυπική επικύρωσή της.

    Οπως δήλωσε ο ίδιος στο ισραηλινό κρατικό ραδιόφωνο (27.10.98), αναμένει πρώτα να λάβει γνώση η αμερικανική κυβέρνηση του "αντι- τρομοκρατικού σχεδίου εργασίας" των Παλαιστινίων, και ύστερα θα ληφθεί η απόφαση της κυβέρνησής του αναφορικά με τη συμφωνία.

    Στο μεταξύ, η κυβέρνηση της Ιορδανίας προειδοποίησε τους εκπροσώπους του ισλαμικού κινήματος αντίστασης της Χαμάς, στο Αμμάν, να μην ενθαρρύνουν τη βία σχετικά με τη συμφωνία του Ουάι Πλαντέισον.

    Σύμφωνα με τα ειδησεογραφικά πρακτορεία Αθηναϊκό και Γερμανικό (1. 11.98), ο Ιορδανός υπουργός Πληροφοριών Νάσερ Γιουντέχ δήλωσε ότι ενημέρωσε, για λογαριασμό της κυβέρνησής του, τους εκπροσώπους της Χαμάς στην Ιορδανία, "να μην παραβιάσουν το νόμο ενθαρρύνοντας τη βία".

    [09] Εκτονώνεται συνεχώς η κρίση στις σχέσεις Τουρκίας και Συρίας για το Κουρδικό

    Η συμφωνία που επιτεύχθηκε ανάμεσα στην Τουρκία και τη Συρία, γύρω από το θέμα της υποστήριξης των ανταρτών του ΡΚΚ από τη Δαμασκό, έφερε-όπως αναμενόταν- την εκτόνωση της κρίσης που είχε δημιουργηθεί ανάμεσα στις δύο χώρες. Η ένταση εκτονώνεται συνεχώς και δε φαίνεται να διαταράσσεται η πορεία προς την περαιτέρω εξομάλυνση.

    Στο πλαίσιο αυτό, το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας ζήτησε τη στενή επιτήρηση της εφαρμογής των δεσμεύσεων της Συρίας για την αποτροπή των δραστηριοτήτων των Κούρδων ανταρτών στο έδαφός της. Το Συμβούλιο, μετά από 6ωρη συνεδρίαση, εξέδωσε ανακοίνωση ( ΑΠΕ-Γερμ. Πρακτ.-Ρόιτερ, 27.10.98), στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρονται και τα εξής:

    "Αποφασίστηκε να παρακολουθούνται από κοντά τα αποτελέσματα της εφαρμογής των μέτρων που περιέχονται στο πρωτόκολλο, το οποίο υπογράφηκε με Σύρους αξιωματούχους".

    Η τουρκική εφημερίδα Aksam, αναφερόμενη (29.10.98) στη συμφωνία των Αδάνων μεταξύ Τουρκίας και Συρίας, γράφει μεταξύ άλλων ότι ενώ η εν λόγω συμφωνία έφερε αισθητή ανακούφιση στις σχέσεις των δύο χωρών, ο εκπρόσωπος του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών Νετζατί Ουτκάν, επισήμανε ότι το μοναδικό θέμα στην ημερήσια διάταξη Τουρκίας και Συρίας συνεχίζει να είναι η τρομοκρατία.

    Με αφορμή την ίδια συμφωνία, αρθρογράφος της ιρλανδέζικης εφημερίδας Irish Times γράφει (26.10.98), πως ενδιαφέρει και την ίδια τη Συρία να αποτρέψει κινήσεις κουρδικών οργανώσεων για δημιουργία κράτους στην περιοχή, μια ανησυχία την οποία μοιράζεται με το Ιράκ, το Ιράν και την Τουρκία. Αναφέρει επίσης την ύπαρξη φόβων της Τουρκίας από την εποχή του πολέμου του Κόλπου πως η κατάρρευση του καθεστώτος Σαντάμ Χουσείν στο Ιράκ θα ενθάρρυνε τέτοιες απόπειρες εκ μέρους των Κούρδων.

    Στο μεταξύ, η Αγκυρα ζήτησε επισήμως από τη Μόσχα την έκδοση στην Τουρκία του ηγέτη του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος, Αμπντουλάχ Οτσαλάν, ο οποίος, σύμφωνα με τις τουρκικές αρχές, έχει καταφύγει στη ρωσική πρωτεύουσα.

    Για το ίδιο θέμα, ερωτηθείς ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντηπάρτμεντ κ. Ρούμπιν στην Ουάσιγκτον, εάν οι ΗΠΑ θα βοηθήσουν να εκδοθεί στην Τουρκία ο αρχηγός του ΡΚΚ, που σύμφωνα με πληροφορίες βρίσκεται στη Ρωσία, απάντησε -όπως μας πληροφόρησε το Γραφείο Τύπου της ελληνικής πρεσβείας στην Ουάσιγκτον (26.10.98)- ότι ο Οτσαλάν εκπροσωπεί μια τρομοκρατική ομάδα, όπως χαρακτηρίσθηκε δημόσια από την Αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών το 1997, και ότι δεν αποτελεί πρακτική των ΗΠΑ να συζητούν δημόσια ό,τι συζητούν κατ' ιδίαν με ξένες κυβερνήσεις, ή να επιβεβαιώνουν ή διαψεύδουν πληροφορίες για συγκεκριμένους τρομοκράτες.

    [10] Το Ιράκ απαγορεύει και πάλι τις επιθεωρήσεις

    Το Ιράκ, το οποίο είχε περάσει εδώ και αρκετό καιρό στα "ψιλά" της διεθνούς ειδησεογραφίας, έρχεται τις τελευταίες ημέρες και πάλι στο προσκήνιο, χάρη στην απόφαση της Βαγδάτης να διακόψει κάθε συνεργασία με την ειδική επιτροπή του ΟΗΕ που είναι επιφορτισμένη με τον αφοπλισμό του Ιράκ. Η σχετική απόφαση ανακοινώθηκε μετά από κοινή σύσκεψη του Συμβουλίου Επαναστατικής Διοίκησης και της Περιφερειακής Διοίκησης του κυβερνώντος κόμματος Μπάαθ, που συνήλθαν υπό την Προεδρία του Ιρακινού ηγέτη Σαντάμ Χουσείν (ΑΠΕ- Ρόιτερ-Γαλλ. Πρακτ., 31.10.98).

    Οπως μετέδωσαν τα ίδια πρακτορεία από τη Νέα Υόρκη (31.10.98), τα Ηνωμένα Εθνη ανακοίνωσαν ότι το Ιράκ πιθανότατα δεν θα απελάσει τους επιθεωρητές του ΟΗΕ από το έδαφός του, ωστόσο οι επιθεωρητές δεν θα μπορέσουν στο εξής να συνεχίσουν την εργασία τους.

    Η Βρετανία, με ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών (31.10.98), χαρακτηρίζει "εντελώς απαράδεκτη" την ενέργεια του Ιράκ και το κατηγορεί ότι χλευάζει κυνικότατα τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας.

    Για το θέμα συνεδρίασε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο και καταδίκασε (1.11.98) την απόφαση του Ιράκ να διακόψει κάθε επαφή με τους επιθεωρητές του Οργανισμού, και τονίζει πως η ενέργεια αυτή της Βαγδάτης, αποτελεί "κατάφωρη παραβίαση" των αποφάσεων του Συμβουλίου.


    Hellenic Ministry of Press and Mass Media: The Week in Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    weekgr2html v1.00 run on Wednesday, 4 November 1998 - 16:50:26 UTC