Visit our Archive of Documents from NATO Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

MinPress: The Week in Review, 98-11-27

Hellenic Ministry of Press and Mass Media: The Week in Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

[Α] Ε/Τ ΣΧΕΣΕΙΣ- ΚΥΠΡΙΑΚΟ

  • [01] Κλιμάκωση της έντασης στην Κύπρο σε πολιτικό και στρατιωτικό επίπεδο, επιδιώκει η Αγκυρα
  • [02] Συνεχίζονται οι προσπάθειες από ΟΗΕ, ΗΠΑ και ΕΕ για να υπάρξει πρόοδος στο Κυπριακό
  • [Β] ΒΑΛΚΑΝΙΑ

  • [03] Η αλβανική πλευρά δεν ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση του Προέδρου της Σερβίας για απευθείας διάλογο για το Κοσσυφοπέδιο
  • [04] Ενταση στις σχέσεις Γιουγκοσλαβίας-Σκοπίων λόγω της εγκατάστασης της στρατιωτικής δύναμης του ΝΑΤΟ
  • [05] ΣΚΟΠΙΑ: Ο κεντροδεξιός συνασπισμός εξασφάλισε την απόλυτη πλειοψηφία, αλλά στην κυβέρνηση θα μετέχουν και οι Αλβανοί
  • [06] Δημοψήφισμα στην Αλβανία για την έγκριση του νέου Συντάγματος
  • [Γ] ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

  • [07] Αποσύρονται οι δυνάμεις του Ισραήλ από τη Δυτική Οχθη
  • [08] Παραπέμπονται σε δίκη για κατασκοπεία οι δύο Ισραηλινοί που συνελήφθησαν στην Κύπρο
  • [09] Αλλαγή καθεστώτος στο Ιράκ επιδιώκουν οι Αμερικανοί
  • [Δ] ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ

    [Ε] Ε/Τ ΣΧΕΣΕΙΣ-ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    [ΣΤ] ΒΑΛΚΑΝΙΑ

    [Ζ] ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ


    [Α] Ε/Τ ΣΧΕΣΕΙΣ- ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    [01] Κλιμάκωση της έντασης στην Κύπρο σε πολιτικό και στρατιωτικό επίπεδο, επιδιώκει η Αγκυρα

    Με στόχο να υπογραμμιστεί η σημασία που αποδίδει η Αγκυρα στην ασφάλεια των Τουρκοκυπρίων εξελίσσεται στην ανατολική Μεσόγειο η άσκηση των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων "Αποφασιστικότητα στη θάλασσα 98-2".

    Παράλληλα με αυτή την άσκηση, που άρχισε τη Δευτέρα (16.11.98) και θα συνεχισθεί μέχρι τις 23 Νοεμβρίου, διεξήχθη μεταξύ 18-20 Νοεμβρίου και η άσκηση "Ταύρος 98-2" στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου, με τη συμμετοχή του τουρκικού στρατού και των δυνάμεων του ψευδοκράτους.

    Για την πραγματοποίησή της χρειάστηκε να καταπλεύσουν παράνομα στο λιμάνι της Κερύνειας πλοία του τουρκικού πολεμικού ναυτικού ( τέσσερεις φρεγάτες, δύο υποβρύχια, δύο τορπιλλάκατοι και ένα πλοίο ανεφοδιασμού) συνοδευόμενα από δύο ελικόπτερα (ΜΠΑΥΡΑΚ, 18.11.98), και να προσγειωθούν στο αεροδρόμιο του Λευκονοίκου έξι τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη F-16, παραβιάζοντας τον εναέριο χώρο της Κύπρου ( ΑΠΕ, 19.11.98).

    Προηγουμένως είχε σημειωθεί και άλλη παραβίαση του κυπριακού εναέριου χώρου, όταν δύο αεροσκάφη RF-4 ειδικά για φωτογράφιση έκαναν το γύρο της νήσου (ΑΠΕ, 18.11.98).

    Το σενάριο της άσκησης "Ταύρος" προβλέπει για δεύτερη συνεχή χρονιά την εξουδετέρωση εικονικών στόχων του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S-300 από τουρκικά μαχητικά F-16 και F-4.

    "Nηφαλιότητα αλλά και αποφασιστικότητα" συνέστησε ο υπουργός Αμυνας Γιαννάκης Ομήρου (ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ, 16.11.98), όταν ρωτήθηκε σχετικά με τις προκλήσεις και τις παραβιάσεις κατά τη διεξαγωγή των τουρκικών στρατιωτικών ασκήσεων. Και αυτό γιατί - όπως τόνισε- "η Κύπρος δεν μπαίνει στη λογική των αντιπαραθέσεων".

    Για την Τουρκία, πάντως όπως υποστήριξε ο διοικητής των πολεμικών σκαφών, κατά την άφιξή τους στην Κερύνεια αντιναύαρχος Φεγιάζ Οβτζού (ΜΠΑΥΡΑΚ, 18.11.98), "η διεξαγωγή της άσκησης αποτελεί ένδειξη της αποφασιστικότητάς της να διατηρήσει την ειρήνη και να συμβάλει στην υφιστάμενη ηρεμία στην Κύπρο".

    Από την πλευρά του, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς υπογράμμισε: "Είναι ένα μήνυμα προς τους Ελληνοκύπριους. Η πραγματοποίηση της άσκησης, εκφράζει την αλληλεγγύη μεταξύ της Τουρκίας και της ΤΔΒΚ.

    Οι Ελληνοκύπριοι προσπαθώντας να καταλάβουν ολόκληρο το νησί διαπράττουν το μεγαλύτερο λάθος στην ιστορία τους, αφού δεν λαμβάνουν υπόψη την ύπαρξη της Τουρκίας.

    Αν οι Ελληνοκύπριοι κάνουν ένα βήμα, εμείς θα κάνουμε δέκα. Δεν θα παραιτηθούμε ούτε από τα δικαιώματά μας, ούτε και από την κυριαρχία μας" (ΜΠΑΥΡΑΚ-ΚΙΜΠΡΙΣ, 19.11.98).

    Λίγες μέρες νωρίτερα, ο Τούρκος υπουργός Προεδρίας, αρμόδιος για κυπριακές υποθέσεις Σουκρού Γκιουρέλ, μιλώντας σε τηλεοπτικό πρόγραμμα του ΜΠΑΥΡΑΚ (16.11.98) κατά την επίσκεψή του στο ψευδοκράτος σημείωσε ότι "η Τουρκία θα εξακολουθεί να υποστηρίζει την ΤΔΒΚ και να ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις που ανέλαβε για τη συνέχιση της ύπαρξης της ΤΔΒΚ".

    Εξάλλου, ο κ. Γκιουρέλ επέκρινε την Ευρωπαϊκή Ενωση που "δεν κατανόησε ότι, χωρίς να έχει λυθεί το Κυπριακό και χωρίς να έχει αποκατασταθεί μια ελληνοτουρκική ισορροπία, η συνέχιση της ενταξιακής διαδικασίας όχι μόνο δεν θα οδηγήσει στην επίλυση του ζητήματος, αλλά θα καταστήσει μόνιμη τη διαίρεση της νήσου".

    Καταλήγοντας, ο Τούρκος υπουργός υπενθύμισε ότι "η πορεία δράσης της Τουρκίας και της ΤΔΒΚ θα συμβαδίζει με τις ενέργειες που οδηγούν στην υλοποίηση της ενοποίησης της ελληνοκυπριακής πλευράς με την Ελλάδα, δια μέσου της Ευρωπαϊκής Ενωσης".

    Από τις δηλώσεις του κ. Γκιουρέλ στα κατεχόμενα προκύπτει ότι η αντίδραση της τουρκικής πλευράς στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Κύπρου με την Ε.Ε., συνοψίζεται στα ακόλουθα πέντε σημεία:

    1. Απόδοση στους Τουρκοκύπριους των κοινωνικών και οικονομικών δικαιωμάτων των Τούρκων πολιτών. 2. Οριστικοποίηση της "Τελωνειακής Ενωσης Τουρκίας-ΤΔΒΚ". 3. Οριστικοποίηση των κανονισμών για τη δημιουργία κοινής οικονομικής ζώνης. 4. Δημιουργία κέντρου έρευνας και διάσωσης στην "ΤΔΒΚ". 5. Ενίσχυση της στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ Τουρκίας και ψευδοκράτους.

    Σύμφωνα με την αγγλόφωνη εφημερίδα TURKISH DAILY NEWS (17.11.98) τα σημεία αυτά θα συζητηθούν κατά την τρίτη συνάντηση του "Συμβουλίου Σύνδεσης Τουρκίας-ΤΔΒΚ" που θα πραγματοποιηθεί στην Αγκυρα, τον ερχόμενο Δεκέμβριο.

    Στο μεταξύ, σύμφωνα με την εφημερίδα ΣΑΜΠΑΧ (21.11.98) ο Τούρκος Πρόεδρος Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, στη διάρκεια της επίσκεψής του στην Αυστρία εξήγησε στον Αυστριακό ομόλογό του Τόμας Κλέστιλ τις θέσεις της Τουρκίας ως προς το Κυπριακό τονίζοντας:

    "Αν και εδώ και 25 χρόνια επικρατεί ειρήνη στην Κύπρο, η ανυπαρξία μιας συμφωνίας οφείλεται στην ελληνική και ελληνοτουρκική πλευρά, που με την πολιτική τους διαταράσσουν την ισορροπία τόσο μεταξύ των δύο ίσων λαών στο νησί, όσο και μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας".

    Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπουλέντ Ετζεβίτ, σε δηλώσεις του κατά την ολιγόωρη επίσκεψή του στα κατεχόμενα (ΜΠΑΥΡΑΚ, 22.11.98), αναφέρθηκε στην πρόταση του Ραούφ Ντενκτάς για συνομοσπονδία υποστηρίζοντας ότι "όλο και περισσότερες χώρες αρχίζουν να αποδέχονται ότι μια ομόσπονδη λύση κατέστη αδύνατη όταν οι θύρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης άνοιξαν για την ελληνοκυπριακή πλευρά".

    Συνεχίζοντας ο κ. Ετζεβίτ ισχυρίστηκε: "Υπάρχουν ενδείξεις ότι ο κόσμος γενικά άρχισε να παραδέχεται την ύπαρξη ενός ανεξάρτητου και κυρίαρχου κράτους στη Βόρεια Κύπρο.

    Και είναι ικανοποιητικό ότι μερικές φορές μέλη της Ε.Ε. κατανοούν τις πιθανές επιπτώσεις της ένταξης της ελληνοκυπιακής διοίκησης στην Ε.Ε., πριν από την επίτευξη μιας διακρατικής συμφωνίας στην Κύπρο".

    Αμερικανικός οπλισμός στα κατεχόμενα

    Στο μεταξύ, η εφημερίδα ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ (18.11.98) αποκάλυψε τον κατάλογο των αμερικανικών βαρέων όπλων που διαθέτει ο κατοχικός στρατός στην Κύπρο, κατά παράβαση του σχετικού νόμου που ψήφισε το Κογκρέσσο το 1988.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία του καταλόγου από το 1990 μέχρι σήμερα έχουν μεταφερθεί στα κατεχόμενα 366 αμερικανικά άρματα Μ-48.

    Από το 1995 έχουν μεταφερθεί 255 αμερικανικά τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού, 208 τεθωρακισμένα οχήματα μάχης και 90 αυτοκινούμενα πυροβόλα.

    Το 1994 μεταφέρθηκαν επίσης 36 αντιαρματικοί πύραυλοι Τόου και τέσσερις αυτοκινούμενοι όλμοι με ραντάρ.

    Εξάλλου πριν από το 1990 βρίσκονταν στα κατεχόμενα 280 όλμοι διαφόρων διαμετρημάτων, 176 Πάο, 106 χιλιοστών και 90 οβιδοβόλα.

    Αμερικανικής προέλευσης είναι επίσης οχήματα, νάρκες, ασύρματοι και άλλος εξοπλισμός του Αττίλα.

    [02] Συνεχίζονται οι προσπάθειες από ΟΗΕ, ΗΠΑ και ΕΕ για να υπάρξει πρόοδος στο Κυπριακό

    Από την πλευρά της, η αναπληρωτής ειδική αντιπρόσωπος του Γ.Γ. του ΟΗΕ Αν Χέρκους, σε ομιλία της σε συγκέντρωση του Ομίλου Λάιονς στη Λευκωσία (ΑΠΕ, 17.11.98), εξέφρασε την πεποίθηση ότι η πλειοψηφία των Κυπρίων επιθυμεί την ειρήνη στο νησί. Η κα Χέρκους παραλλήλισε μάλιστα την επιθυμία αυτή με εκείνη των κατοίκων της Ιρλανδίας, οι οποίοι, όπως τόνισε, τώρα διερωτώνται γιατί η ειρηνευτική συμφωνία της δεκάτης Απριλίου δεν επιτεύχθηκε νωρίτερα.

    Η αξιωματούχος του ΟΗΕ υπογράμμισε επίσης την επιτακτική ανάγκη για αμεροληψία στο έργο που επιτελεί, που είναι όπως είπε, έργο μεσολαβητή.

    Αλλωστε, όπως δήλωσε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς λίγο πριν από τη συνάντηση του με την Αν Χέρκους (ΚΙΜΠΡΙΣ, 19.11.98), "η ειδική αντιπρόσωπος του Γ.Γ. του ΟΗΕ δεν μεταβιβάζει αυτά που συζητά μαζί του στον κ. Κληρίδη, ούτε και το αντίστροφο".

    Προς το παρόν, συνέχισε ο κ. Ντενκτάς "προσπαθεί να διαμορφώσει κάτι, παίρνοντας τις ιδέες και των δύο πλευρών. Η τουρκοκυπριακή πλευρά θα συμπαρασταθεί στα βήματα της κας Χέρκους προς την κατεύθυνση της οικοδόμησης εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο πλευρών και της μείωσης της έντασης".

    Εξάλλου, για τον Υπατο Αρμοστή της Βρετανίας Ντέηβιντ Μάντεν "οι διπλωματικές προσπάθειες πρέπει να συνεχιστούν μέχρι να εξευρεθεί λύση".

    Σύμφωνα με δηλώσεις του,μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο Κληρίδη (ΚΥΠΕ, 19.11.98) "η Βρετανία εξακολουθεί να προσφέρει την πλήρη υποστήριξή της για να υπάρξει πρόοδος σε όλα τα θέματα και κάνει ό,τι μπορεί από το περιθώριο για να βοηθήσει ώστε να εφαρμοστούν τα ψηφίσματα του ΟΗΕ για την Κύπρο".

    Στο πλαίσιο αυτό, κατέληξε ο Βρετανός Αρμοστής, η χώρα του "στηρίζει πλήρως τις προσπάθειες της κας Χέρκους και ελπίζει να έχουν θετικό αποτέλεσμα".

    Στο μεταξύ, στην τελευταία διμηνιαία έκθεση του Αμερικανού Προέδρου για το Κυπριακό, που καλύπτει την περίοδο από 1η Αυγούστου μέχρι 30 Σεπτεμβρίου, (ΑΠΕ, 19.11.98) ο Μπιλ Κλίντον τονίζει ότι "οι προσπάθειες των ΗΠΑ για την επίτευξη λύσης, μέσω διαπραγματεύσεων συνεχίζουν να βασίζονται στην αρχή της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας" καθώς και ότι "Αμερικανοί αξιωματούχοι ενθαρρύνουν τις ηγεσίες της εληνοκυπριακής και τουρκοκυπριακής κοινότητας να εστιάσουν την προσοχή τους στα κεντρικά θέματα του Κυπριακού και να προετοιμαστούν για συνολικές διαπραγματεύσεις".

    Το μήνυμα αυτό, αναφέρει ο Πρόεδρος Κλίντον, "μετέφεραν οι κ.κ. Χόλμπρουκ και Μίλλερ στις αλλεπάλληες συναντήσεις τους με αξιωματούχους της Κύπρου, Ελλάδας και Τουρκίας στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, τον Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη".

    Προειδοποίηση Κληρίδη

    Πάντως, ο Πρόεδρος Κληρίδης (ΑΠΕ, 16.11.98) προειδοποίησε ότι αν η διεθνής κοινότητα δεν κατανοήσει ότι πρέπει να επικεντρώσει τις προσπάθειές της στην Τουρκία για να αλλάξει τη στάση της, τότε με μαθηματική ακρίβεια και η νέα προσπάθεια των Ηνωμένων Εθνών οδηγείται σε αποτυχία.

    Κάλεσε επίσης το Συμβούλιο Ασφαλείας να λάβει κατά της Τουρκίας τα μέτρα που προβλέπει ο Καταστατικός Χάρτης των Ηνωμένων Εθνών, σε περίπτωση που η τουρκική πλευρά τορπιλλίσει και τη νέα προσπάθεια.

    Σε χαιρετισμό του σε αντικατοχική εκδήλωση των Κερυνειωτών, που διάβασε ο υπουργός Εξωτερικών Γιαννάκης Κασουλίδης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επεσήμανε ότι η στρατηγική της διεθνούς κοινότητας για σταθερότητα και ασφάλεια στην περιοχή εξυπηρετείται μόνο με την ενοποίηση της Κύπρου και τη συνεργασία των δύο κοινοτήτων.

    Μιλώντας στην εκδήλωση ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Απόστολος Κακλαμάνης τόνισε την ανάγκη να κινηθεί ο μηχανισμός επιβολής των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών με την ίδια αποφασιστικότητα που κινήθηκε στο Κουβέιτ και τη Γιουγκοσλαβία.

    "Το διεθνές δίκαιο, σημείωσε ο κ. Κακλαμάνης γελοιοποιείται καθημερινά στην κατοχική Κύπρο και μαζί του, όλοι όσοι νομιμοποιούν το πιο βάρβαρο δείγμα επεκτατισμού που επιβιώνει στην Ευρώπη".

    Ο δύσκολος δρόμος της ένταξης

    Εξάλλου, ο κ. Κακλαμάνης, μετά την 90λεπτη συνάντησή του με τον Πρόεδρο Κληρίδη (ΚΥΠΕ, 16.11.98) σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους, αναφερόμενος στην ενταξιακή πορεία της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, αφού υπογράμμισε ότι "η Κύπρος συγκεντρώνει σχεδόν το σύνολο των προϋποθέσεων για ένταξη" υποστήριξε: "Η εκτίμησή μας είναι ότι οποιαδήποτε εμπόδια θα υπερπηδηθούν, διότι η ένταξη της νήσου αποτελεί την προϋποθέση για την ολοκλήρωση όλων των διαδικασιών διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης".

    Στο μεταξύ, ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννος Κρανιδιώτης συναντήθηκε με τον Ιταλό ομόλογό του Ουμπέρτο Ρανιέρι στη Ρώμη (ΑΠΕ, 19.11.98). Οι δύο άνδρες συζήτησαν θέματα ευρωπαϊκής πολιτικής διμερών σχέσεων αλλά και για το Κουρδικό και το Κυπριακό.

    Σύμφωνα με το τηλεγράφημα του Αθηναϊκού Πρακτορείου ο κ. Ρανιέρι κατέστησε σαφές ότι η Ιταλία,

    - δεν έχει προσυπογράψει τη γνωστή δήλωση της Γαλλίας, Γερμανίας και Ολλανδίας για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση,

    - υποστηρίζει την ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε. χωρίς προϋποθέσεις, όρους και βέτο εκ μέρους της Τουρκίας,

    - δεν συμφωνεί με την τουρκική άποψη για ενσωμάτωση και συνομοσπονδία.

    Αλλά, και για την πενταμελή ομάδα Βρετανών βουλευτών που επισκέφθηκαν την Κύπρο (ΑΠΕ, 17.11.98) η επίλυση του Κυπριακού δεν αποτελεί προϋπόθεση για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Μιλώντας εκ μέρους των πέντε βουλευτών ύστερα από συνάντησή τους με τον Πρόεδρο της Βουλής Σπύρο Κυπριανού, ο Τζον Μάξτον είπε ότι "οι βουλευτές συμμερίζονται τη θέση του Βρετανού υπουργού Εξωτερικών ότι η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση δεν εξαρτάται από τη λύση του Κυπριακού".

    [Β] ΒΑΛΚΑΝΙΑ

    [03] Η αλβανική πλευρά δεν ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση του Προέδρου της Σερβίας για απευθείας διάλογο για το Κοσσυφοπέδιο

    Οι Αλβανοί του Κοσσυφοπεδίου δεν ανταποκρίθηκαν τελικά στην πρόσκληση του Προέδρου της Σερβίας Μίλαν Μιλουτίνοβιτς για συνέχιση, στην Πρίστινα την Τετάρτη 18 Νοεμβρίου, του απευθείας διαλόγου για την πολιτική επίλυση του προβλήματος του Κοσσυφοπεδίου.

    Ο εκπρόσωπος του Ιμπραήμ Ρουγκόβα, Τζεμαίλ Μουσταφά, χαρακτήρισε την πρόσκληση Μιλουτίνοβιτς ως μια κίνηση προπαγάνδας του σερβικού καθεστώτος και επεσήμανε ότι "κάθε σοβαρή πρόταση για συνομιλίες ανάμεσα στην Πρίστινα και το Βελιγράδι πρέπει να ξεκινάει και να πραγματοποιείται με τη συνεργασία και τη βοήθεια του Αμερικανού απεσταλμένου Κρίστοφερ Χιλ και του Αυστριακού πρεσβευτή και απεσταλμένου της Ε.Ε. Βόλφγκανγκ Πέτριτς".

    Ο Φέχμι Αγκάνι, ο επικεφαλής της ομάδας των διαπραγματευτών της αλβανικής πλευράς, εκτίμησε ότι δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για συνέχιση των συνομιλιών, γιατί οι Αλβανοί έχουν πολλές παρατηρήσεις στο τροποποιημένο σχέδιο της πολιτικής συμφωνίας που τους επέδωσε ο Αμερικανός μεσολαβητής Κρίστοφερ Χιλ.

    Παρατηρήσεις στο προτεινόμενο σχέδιο θα υποβάλει τις επόμενες ημέρες και ο Απελευθερωτικός Στρατός του Κοσσυφοπεδίου, με εκπροσώπους του οποίου συναντήθηκε εκ νέου στις 17 Νοεμβρίου ο Αμερικανός μεσολαβητής κ. Χιλ.

    Ανανεώθηκε η πρόσκληση

    Ο Σέρβος Πρόεδρος Μίλαν Μιλουτίνοβιτς, παρά την άρνηση των εκπροσώπων των αλβανικών κομμάτων, μετέβη την Τετάρτη 18 Νοεμβρίου στην Πρίστινα και συναντήθηκε με Σέρβους παράγοντες του Κοσσυφοπεδίου και με εκπροσώπους άλλων εθνικών κοινοτήτων, ενώ ανανέωσε για την επόμενη Τετάρτη την πρόσκλησή του προς την αλβανική πλευρά για να προσέλθει στο τραπέζι των συνομιλιών.

    Στο μεταξύ, η εφημερίδα του Βελιγραδίου "ΠΟΛΙΤΙΚΑ" (21.11.98) δημοσίευσε κατ' αποκλειστικότητα το σχέδιο πολιτικής συμφωνίας για αυτοδιοίκηση στο Κοσσυφοπέδιο, το οποίο είναι αποτέλεσμα των συνομιλιών που είχε ο Σέρβος Πρόεδρος στην Πρίστινα και το Βελιγράδι.

    Το σχέδιο, που προβλέπει την επίλυση του προβλήματος με ειρηνικό τρόπο και πολιτικά μέσα και με λύσεις που θα διασφαλίζουν την εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία και τα διεθνώς αναγνωρισμένα σύνορα της Γιουγκοσλαβίας και θα είναι σύμφωνες με το νομικό σύστημα της Σερβίας και της Γιουγκοσλαβίας, αποτελείται από 12 σημεία, κυριότερα απ' τα οποία είναι:

    *Δικαιώματα πολιτών: Τα δικαιώμτα των πολιτών θα υλοποιούνται μέσω των κοινοβουλευτικών, εκτελεστικών και δικαστικών οργάνων και θα συνθέτουν μια αυτοδιοίκηση.

    *Επιπρόσθετα δικαιώματα μελών εθνικών κοινοτήτων: Τα μέλη των εθνικών κοινοτήτων θα έχουν επιπρόσθετα δικαιώματα με τα οποία θα διατηρούν και θα εκφράζουν τις εθνικές, πολιτιστικές, θρησκευτικές, γλωσσικές και άλλες ιδιαιτερότητες, σύμφωνα με τα διεθνή στάνταρτς και θα έχουν δικαίωμα χρησιμοποίησης της γλώσσας και γραφής τους, της αναγραφής των ονομάτων χωριών, πόλεων, πλατειών, οδών κλπ στη γλώσσα της εθνικής κοινότητας μαζί με την αναγραφή των ονομάτων στη σερβική γλώσσα, δικαίωμα χρησιμοποίησης και ανάρτησης των εθνικών συμβόλων μαζί με τα κρατικά σύμβολα της Γιουγκοσλαβίας και Σερβίας, δικαίωμα εξασφάλισης εκπαιδευτικού προγράμματος για τα μαθήματα που αφορούν τη γλώσσα, την γραφή και την εθνική κουλτούρα και ιστορία.

    *Οργανα του Κοσσυφοπεδίου: α) Κοινοβούλιο, που θα αποτελείται από δύο συμβούλια-το συμβούλιο των πολιτών και το συμβούλιο των εθνικών κοινοτήτων. β) Εκτελεστικό Συμβούλιο, το οποίο θα αποτελείται από ένα τουλάχιστον μέλος κάθε εθνικής κοινότητας. γ)OBUDSMAN: Αυτός θα παρακολουθεί την υλοποίηση των δικαιωμάτων των μελών των εθνικών κοινοτήτων.

    *Οι βασικές μονάδες τοπικής αυτοδιοίκησης θα είναι οι Δήμοι και κάθε Δήμος θα μπορεί να σχηματίσει τοπική αστυνομία, η σύσταση της οποίας θα είναι ανάλογη με τη σύνθεση του πληθυσμού του Δήμου.

    *Οι πολίτες του Κοσσυφοπεδίου θα εκπροσωπούνται με τουλαχιστον 10 βουλευτές στο Συμβούλιο των Πολιτών της Ομοσπονδιακής Βουλής και τουλάχιστον με 20 βουλευτές στη Βουλή της Σερβίας.

    *Χορήγηση αμνηστίας: Κανένας δεν θα διωχθεί ποινικά για πράξεις σχετικά με τις συγκρούσεις στο Κοσσυφοπέδιο, με εξαίρεση αυτούς που κατηγορούνται για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και του διεθνούς δικαίου.

    *Εκλογές: Τα αρμόδια κρατικά όργανα, υπό την αιγίδα του ΟΑΣΕ, θα οργανώσουν το συντομότερο δυνατόν αντικειμενική και ελεύθερη απογραφή πληθυσμού και σε διάστημα 9 μηνών θα διεξαχθούν ελεύθερες εκλογές για όλα τα όργανα του Κοσσυφοπεδίου.

    Επίσης, στο σχέδιο προβλέπεται ότι μετά από 3 χρόνια θα επανεξεταστεί αυτή η συμφωνία με σκοπό να βελτιωθεί η εφαρμογή της και να εμπλουτιστεί με προτάσεις και επιπρόσθετα μέτρα, για τα οποία όμως θα χρειαστεί η σύμφωνη γνώμη όλων των ενδιαφερομένων πλευρών.

    Πάντως, η Ευρωπαϊκή Ενωση και οι ΗΠΑ απηύθυναν εκ νέου στις 19 Νοεμβριου έκκληση προς τους Αλβανούς του Κοσσυφοπεδίου και τους Σέρβους να εκμεταλλευτούν την ηρεμία που επικρατεί στην περιοχή και να προχωρήσουν τις διαπραγματεύσεις, σχετικά με μια ενδιάμεση συμφωνία για το καθεστώς του Κοσσυφοπεδίου.

    Επικρίνει ο Βαρθολομαίος

    Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος σε συνέντευξή του στο περιοδικό "ΝΙΝ" του Βελιγραδίου (20-11-98) επέκρινε τη διεθνή κοινότητα για τη στάση της απέναντι στη Γιουγκοσλαβία, τονίζοντας ότι η βίαιη και πολλές φορές λανθασμένη παρέμβασή της προκάλεσε πολλά προβλήματα και οδήγησε στη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας.

    "Η αναζωπύρωση των εθνικών ή ακόμη και των θρησκευτικών συγκρούσεων ενισχύθηκε με αυτές τις παρεμβάσεις και διέλυσε το ιδανικό συμβίωσης των λαών της Γιουγκοσλαβίας, ανεξάρτητα από τις θρησκευτικές τους διαφορές", υπογράμμισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης και πρόσθεσε πως "η Σερβική Εκκλησία ήταν πάντοτε σταθερός κήρυκας της ειρήνης".

    [04] Ενταση στις σχέσεις Γιουγκοσλαβίας-Σκοπίων λόγω της εγκατάστασης της στρατιωτικής δύναμης του ΝΑΤΟ

    Σε τροχιά σύγκρουσης εισήλθαν οι φιλικές σχέσεις της Γιουγκοσλαβίας με την ΠΓΔΜ, εξαιτίας της προθυμίας που επέδειξε η τελευταία να φιλοξενήσει στο έδαφός της τη ΝΑΤΟϊκή στρατιωτική δύναμη Extraction Force, αποστολή της οποίας θα είναι η προστασία των 2.000 αόπλων παρατηρητών του ΟΑΣΕ που θα αναπτυχθούν στο Κοσσυφοπέδιο για να επιβλέπουν τη συμφωνία Μιλόσεβιτς-Χόλμπρουκ.

    Την περασμένη Κυριακή ο πρέσβης της Γιουγκοσλαβίας στα Σκόπια Ζόραν Γιανάτσκοβιτς μετέφερε στις αρχές της ΠΓΔΜ τη βαθειά ανησυχία της χώρας του για την υιοθέτηση μιας τέτοιας απόφασης, ενώ ο υφυπουργός Εξωτερικών της Γιουγκοσλαβίας Ζόραν Νοβάκοβιτς κάλεσε τον επιτετραμένο της ΠΓΔΜ στο Βελιγράδι Μίλε Κρστέβσκι και του απέδωσε νότα διαμαρτυρίας.

    Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε απ' το γιουγκοσλαβικό Υπουργείο Εξωτερικών (ΠΟΛΙΤΙΚΑ, ΤΑΝΓΙΟΥΓΚ, 16.11.98) μεταξύ άλλων αναφέρεται πως εάν η ΠΓΔΜ "εγκρίνει την ανάληψη οποιωνδήποτε στρατιωτικών επιχειρήσεων από το έδαφός της εναντίον της Ο.Δ. Γιουγκοσλαβίας αυτό θα είναι καταστροφικό στα μακροπρόθεσμα συμφέροντα των δύο χωρών και στις καλές γειτονικές τους σχέσεις και φιλία και θα είναι αντίθετο με τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, την Τελική Πράξη του ΟΑΣΕ και τις αρχές της μη επέμβασης στις εσωτερικές υποθέσεις των κρατών και του σεβασμού της εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχίας των χωρών. Η Γιουγκοσλαβία πολύ δύσκολα θα κατανοήσει πως μια φιλική χώρα θα επιτρέψει τη χρήση του εδάφους της για στρατιωτική επιχείρηση εναντίον μιας φιλικής γειτονικής χώρας".

    Την Τετάρτη 18 Νοεμβρίου ο υφυπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Τιχομίρ Ιλιέβσκι επέδωσε έντονη νότα διαμαρτυρίας στον πρέσβη της Γιουγκοσλαβίας στα Σκόπια, απορρίπτοντας το διάβημα του Βελιγραδίου για την ανάπτυξη της νατοϊκής δύναμης.

    Το διάστημα αυτό, αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ, έγινε με έναν τόνο που δεν έχει τίποτε το κοινό με τις επιθυμίες των δύο χωρών για ανάπτυξη των αμοιβαίων σχέσεων και με τη συμφωνία της Γιουγκοσλαβίας και της ΠΓΔΜ, στην οποία αναφέρεται ότι κάθε πλευρά θα υποστηρίξει την κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα της άλλης χώρας.

    Στην ίδια ανακοίνωση το διάβημα του Βελιγραδίου χαρακτηρίζεται ως πράξη άνευ αντικειμένου, διότι με αυτό απριόρι δεν γίνεται σεβαστή η πολιτική ανεξαρτησία της ΠΓΔΜ όσον αφορά "το δικαίωμά της για τη λήψη αποφάσεων ζωτικού εθνικού συμφέροντος και έτσι το διάβημα αυτό αποτελεί ανάμειξη στις εσωτερικές της υποθέσεις" (ΓΚΛΑΣ ΓΙΑΒΝΟΣΤΙ, 19.11.98).

    Προχωρούν οι διαδικασίες

    Πάντως, ανεξάρτητα απ' τις τριβές ανάμεσα σε Βελιγράδι και Σκόπια, οι αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ προχωρούν με γοργούς ρυθμούς στη συγκρότηση αυτής της δύναμης που θα αναπτυχθεί στην ΠΓΔΜ και απορρίπτουν τους ισχυρισμούς της Γιουγκοσλαβίας ότι θα απειληθεί η ασφάλειά της.

    Η δύναμη αυτή, όπως είναι γνωστό, θα απαρτίζεται από 1.700 με 2.000 άνδρες, τη διοίκησή της θα έχει ο Γάλλος στρατηγός Μαρσέλ Βαλεντίν και θα μετέχουν σ' αυτή στρατιώτες από τη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Βρετανία, την Ιταλία και την Ολλανδία, ενώ ενδιαφέρον εκδήλωσε και η Ρωσία.

    Το γερμανικό Κοινοβούλιο ενέκρινε την Πέμπτη 19 Νοεμβρίου η συμμετοχή ενός λόχου των ειδικών δυνάμεων της "Μπούντεσβερ" στη ΝΑΤΟϊκή αυτή δύναμη, ενώ ο Ιταλός υπουργός Αμυνας Κάρλο Σκονιαμίλιο ανακοίνωσε ότι 200-250 Ιταλοί στρατιώτες θα συμπεριληφθούν στη στρατιωτική δύναμη του ΝΑΤΟ, η ανάπτυξη της οποίας αναμένεται να γίνει στις αρχές Δεκεμβρίου.

    [05] ΣΚΟΠΙΑ: Ο κεντροδεξιός συνασπισμός εξασφάλισε την απόλυτη πλειοψηφία, αλλά στην κυβέρνηση θα μετέχουν και οι Αλβανοί

    Ο κεντροδεξιός συνασπισμός του VMRO και της Δημοκρατικής Εναλλαγής, επιβεβαιώνοντας την κυρίαρχη θέση του στην πολιτική ζωή της ΠΓΔΜ, εξασφάλισε την απόλυτη πλειοψηφία στην αποτελούμενη από 120 μέλη Βουλή των Σκοπίων.

    Ο συνασπισμός, ολοκληρώνοντας τον εκλογικό του θρίαμβο, έφτασε στις 62 έδρες, αφού στις επαναληπτικές εκλογές που διεξήχθησαν την περασμένη Κυριακή σε επτά εκλογικές περιφέρειες, στις οποίες είχαν παρουσιασθεί ορισμένα προβλήματα κατά τον δεύτερο γύρο της 1ης Νοεμβρίου, εξασφάλισε 5 έδρες ακόμη, έναντι δύο της Σοσιαλδημοκρατικής Ενωσης.

    Παρά την εξασφάλιση της αυτοδυναμίας, η επιλογή των ηγετών του συνασπισμού, των κ.κ. Γκεοργκιέφσκι και Τοπουρκόφκσι, για συμμετοχή στην κυβέρνηση και του ριζοσπαστικού Δημοκρατικού Κόμματος των Αλβανών του Αρμπέν Τζαφέρι παραμένει αμετάβλητη.

    Σύμφωνα με τα ΜΜΕ των Σκοπίων, το Δημοκρατικό Κόμμα των Αλβανών θα συμμετάσχει στη νέα κυβέρνηση με έναν αντιπρόεδρο, τους υπουργούς Κοινωνικής Πρόνοιας και Εργασίας, Πολιτισμού, Επιστημών και Ανάπτυξης, έναν υπουργό άνευ χαρτοφυλακίου και έξι υφυπουργούς.

    Τη Δευτέρα 23 Νοεμβρίου ο Πρόεδρος της χώρας Κίρο Γκλιγκόροφ αναμένεται να δώσει στον ηγέτη του VMRO, τον 36χρονο Λιούπτσο Γκεοργκιέφσκι, την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.

    Για πρώτη φορά από το 1944 η νέα κυβέρνηση δεν θα προέρχεται από την Ενωση Γιουγκοσλάβων Κομμουνιστών, όσο η ΠΓΔΜ ήταν τμήμα της Ομόσπονδης Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας και από τη Σοσιαλδημοκρατική Ενωση, που ήταν η συνέχεια της Ενωσης Κομμουνιστών, και κυβέρνησε τη χώρα από την ανεξαρτητοποίησή της μέχρι σήμερα.

    Νέος Πρόεδρος της Βουλής

    Η πρώτη πανηγυρική συνεδρίαση της νέας Βουλής πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 19 Νοεμβρίου, παρουσία και του Προέδρου Κίρο Γκλιγκόροφ.

    Σ' αυτή την πρώτη συνεδρίαση μοναδικό θέμα ήταν η εκλογή του νέου Προέδρου του Σώματος.

    Νέος Πρόεδρος της Βουλής εκλέχτηκε ο Σάβο Κλιμόφσκι με 69 ψήφους.

    Ο κ. Κλιμόφσκι είναι 51 ετών, γεννημένος στα Σκόπια και καθηγητής της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου των Σκοπίων. Εχει διατελέσει δύο φορές κοσμήτορας της Νομικής και επίσης μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Βουλής των Σκοπίων επί Ομοσπονδιακής Γιουγκοσλαβίας.

    Ο νέος Πρόεδρος είναι ιδρυτικό μέλος και μέλος της Πολιτικής Γραμματείας της Δημοκρατικής Εναλλαγής, του κόμματος που ίδρυσε ο Βασίλ Τοπουρκόφσκι.

    Η επόμενη συνεδρίαση της Βουλής θα γίνει στο τέλος του μήνα και σ' αυτήν θα εκλεγούν οι αντιπρόεδροι του σώματος και θα διεξαχθεί η συζήτηση και η ψηφοφορία για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση.

    Αρνήθηκαν την προσφορά της Τουρκίας

    Οπως μετέδωσε το γιουγκοσλαβικό πρακτορείο ειδήσεων ΤΑΝΓΙΟΥΓΚ (16. 11.98) το Υπουργείο Αμυνας της ΠΓΔΜ αρνήθηκε να παραλάβει ως δώρο από την Τουρκία ορισμένα μαχητικά αεροσκάφη τύπου F-5.

    Σύμφωνα με το πρακτορείο, η Τουρκία, στο πλαίσιο της ανανέωσης του εξοπλισμού της, επιθυμούσε να απαλλαγεί από αριθμό αεροσκαφών F-5, πράγμα για το οποίο ζήτησε την άδεια των ΗΠΑ.

    Ομως, ο υπουργός Αμυνας των Σκοπίων απέρριψε την προσφορά της Αγκυρας, ισχυριζόμενος ότι τα συγκεκριμένα αεροσκάφη είναι παλαιάς τεχνολογίας και ο εκσυγχρονισμός τους θα απαιτούσε τεράστιες δαπάνες.

    [06] Δημοψήφισμα στην Αλβανία για την έγκριση του νέου Συντάγματος

    Μέσα σε ήρεμη ατμόσφαιρα και χωρίς να σημειωθούν ιδιαίτερα προβλήματα, παρότι είχαν εκφρασθεί φόβοι για πιθανά επεισόδια από οπαδούς του Δημοκρατικού Κόμματος, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 22 Νοεμβρίου στην Αλβανία το δημοψήφισμα για την έγκριση του πρώτου συντάγματος της χώρας μετά την κατάρρευση του κομμουνιστικού καθεστώτος το 1990.

    Η έγκριση του Συντάγματος, το οποίο καταρτίστηκε από την κυβέρνηση σε συνεργασία με διεθνείς οργανισμούς και ξένους εμπειρογνώμονες, υπήρξε μία από τις προϋποθέσεις που τέθηκαν στα Τίρανα για την ένταξη της Αλβανίας στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

    Την ομαλή διεξαγωγή του δημοψηφίσματος επέβλεψαν 200 περίπου παρατηρητές του ΟΑΣΕ.

    Η προπαγάνδα του Δημοκρατικού Κόμματος του Σαλί Μπερίσα για αποχή απ' το Δημοψήφισμα, αλλά και το σφοδρό κύμα κακοκαιρίας είχε σαν αποτέλεσμα αρκετοί Αλβανοί να μην προσέλθουν στις κάλπες.

    Αν και τα οριστικά αποτελέσματα αναμένεται να εκδοθούν την Τρίτη, εν τούτοις κυβέρνηση και αντιπολίτευση εκφράζουν διαφορετικές εκτιμήσεις ως προς το ποσοστό συμμετοχής.

    Ο Συντονιστικός Γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος Γκραμός Ρούτσι δήλωσε την Κυριακή το βράδυ, επικαλούμενος στοιχεία που είχε συγκεντρώσει το κόμμα του, ότι από τους 1.920.000 εγγεγραμένους ψηφοφόρους, παρά την κακοκαιρία και το μεγάλο αριθμό των μεταναστών στους εκλογικούς καταλόγους, προσήλθαν στις κάλπες 1.100.000 ψηφοφόροι, που σημαίνει συμμετοχή 55% και πάνω από το 90% απ' αυτούς υπερψήφισαν το Σύνταγμα.

    Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του Προέδρου της Βουλής κ. Σκεντέρ Γκινούσι, ο οποίος επεσήμανε ότι η συμμετοχή στο δημοψήφισμα ξεπέρασε το 50%.

    Εντελώς διαφορετική όμως είναι η εκτίμηση του Σαλί Μπερίσα, ο οποίος τόνισε ότι η συμμετοχή κυμαίνεται γύρω στο 38%, κατηγόρησε την κυβέρνηση για παρατυπίες και νοθεία και υπογράμμισε ότι το κόμμα του δε θα αναγνωρίσει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

    Μάλιστα, πυροδοτόντας ένα νέο κύκλο οξύτητας κάλεσε τους οπαδούς του να συγκεντρωθούν τη Δευτέρα το απόγευμα στην κεντρική πλατεία των Τιράνων για να "καταγγείλουν τα μεθοδευμένα αποτελέσματα του συνταγματικού δημοψηφίσματος".

    Στο θέμα του δημοψηφίσματος αναφέρθηκε και ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας κ. Σύσελ, η χώρα του οποίου ασκεί την προεδρία της Ε. Ε. αυτό το εξάμηνο, ο οποίος δήλωσε ότι όπως όλα δείχνουν η μεγάλη πλειοψηφία των ψηφοφόρων τάχθηκε υπέρ του νέου συντάγματος. Ο Αυστριακός υπουργός εξέφρασε επίσης την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η ψηφοφορία διεξήχθη ειρηνικά.

    [Γ] ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

    [07] Αποσύρονται οι δυνάμεις του Ισραήλ από τη Δυτική Οχθη

    Τελικά η ισραηλινή κυβέρνηση ενέκρινε την πρώτη φάση της αποχώρησης των ισραηλινών δυνάμεων από τη Δυτική Οχθη, δίνοντας σ' αυτή τη φάση, ένα προσωρινό τέλος στην αγωνία της Διεθνούς Κοινότητας, γύρω από το εάν θα εγκρινόταν η συμφωνία του Ουάι Πλαντέισον.

    Οπως μετέδωσε ο ισραηλινός ραδιοσταθμός (19.11.98), το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο πήρε την απόφαση να εγκρίνει την πρώτη φάση της αποχώρησης των δυνάμεων του Ισραήλ από τη Δυτική Οχθη, αποδεχόμενο ότι οι Παλαιστίνιοι έχουν εκπληρώσει τις αρχικές υποχρεώσεις τους βάσει της συμφωνίας που υπογράφηκε στις ΗΠΑ μεταξύ του Ισραηλινού Πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου και του Παλαιστίνιου ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ.

    Είχε προηγηθεί, στις 17.11.98, η δέσμευση του Αραφάτ- στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου- ότι οι Παλαιστίνιοι θα χρησιμοποιήσουν μόνο ειρηνικές μεθόδους στην επίλυση των διαφορών τους με το Ισραήλ και η έκδοση, στη συνέχεια (19.11.98), διατάγματος εκ μέρους του, με το οποίο απαγορεύεται κάθε μορφή προτροπής σε βία, που ήταν και ένας από τους βασικούς όρους της συμφωνίας του Ουάι Πλαντέισον.

    Η αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων άρχισε το πρωί της 20ής Νοεμβρίου και συνοδεύτηκε - όπως μετέδωσε την ίδια μέρα ο ισραηλινός ραδιοσταθμός- από την απελευθέρωση 250 Παλαιστινίων κρατουμένων. Σύμφωνα με το ραδιοσταθμό, Ισραηλινοί στρατιώτες άρχισαν να στήνουν τεράστια οδοφράγματα στα σημεία απ' όπου περνούν τα νέα σύνορα στην περιοχή Ζενίν, στις βόρειες περιοχές της Δυτικής Οχθης, και να τοποθετούν οδικά σήματα, τα οποία αναφέρονται στην αλλαγή του καθεστώτος.

    Βάσει του σχεδίου αποχώρησης- που φέρει την κωδική ονομασία "Επισκεπτήριο"- το 2% της Δυτικής Οχθης θα περιέλθει υπό κοινή διοίκηση Ισραηλινών-Παλαιστινίων, ενώ ένα επιπλέον 7% θα περιέλθει υπό αποκλειστική παλαιστινιακή διοίκηση. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι οι Παλαιστίνιοι θα αναλάβουν τον αποκλειστικό ή μερικό έλεγχο 10 παλαιστινιακών πόλεων και 18 παλαιστινιακών χωριών στην περιοχή της Ζενίν.

    Εν τούτοις, αν και σύμφωνα πάλι με τον ισραηλινό ραδιοσταθμό (19.11. 98), ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος Γιάσερ Αραφάτ ανακοίνωσε ότι εγκρίνει τις τροποποιήσεις που επέφεραν στο σχέδιο της αναδιάταξης των στρατευμάτων τους στη Δυτική Οχθη, οι παλαιστινιακές αρχές φέρονταν αρνούμενες να αναλάβουν τον έλεγχο των περιοχών από τις οποίες αποχώρησαν τα ισραηλινά στρατεύματα, κατηγορώντας το Ισραήλ ότι απέσυρε τις δυνάμεις του από λιγότερα εδάφη, απ' αυτά που προβλέπουν οι σχετικές συμφωνίες.

    Συγκεκριμένα, ο στρατηγός Χάτζι Ισμαϊλ Τζαμπέρ, διοικητής των παλαιστινιακών στρατευμάτων της Δυτικής Οχθης, αποχώρησε από το συντονιστικό στρατιωτικό κέντρο Ισραηλινών-Παλαιστινίων της Ζενίν, όπου επρόκειτο να πραγματοποιηθεί τελετή μεταβίβασης των εξουσιών. Αυτό δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο (20.11.98), Παλαιστίνιος αξιωματούχος.

    [08] Παραπέμπονται σε δίκη για κατασκοπεία οι δύο Ισραηλινοί που συνελήφθησαν στην Κύπρο

    Οι κυπριακές αρχές αποφάσισαν να παραπέμψουν σε δίκη τους δύο Ισραηλινούς που συνέλαβαν στην Κύπρο,με την κατηγορία της κατασκοπείας.

    Οπως μετέδωσε η "Φωνή της Αμερικής" (21.11.98), η Κύπρος απήγγειλε επίσημα κατηγορίες σε βάρος των δύο Ισραηλινών για κατασκοπεία σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις στο νησί για λογαριασμό χώρας που δεν έχει κατονομαστεί.

    Οι σχετικές κατηγορίες απαγγέλθηκαν ύστερα από ακροάσεις στη Λάρνακα. Το Ισραήλ προσφέρθηκε να καταβάλει οποιοδήποτε ποσό σαν εγγύηση για την προσωρινή αποφυλάκιση των δύο, οι οποίοι θα παραμείνουν στην ισραηλινή πρεσβεία της Λευκωσίας, ωσότου γίνει η δίκη τους.

    Σύμφωνα με τη "Φωνή της Αμερικής", οι δύο Ισραηλινοί εάν κριθούν ένοχοι ενδέχεται να τιμωρηθούν με 10 χρόνια φυλάκιση. Το Ισραήλ, πάντως, δεν έχει εξηγήσει τί έκαναν οι δράστες στην Κύπρο, αλλά επιμένει ότι δεν ενεργούσαν σε βάρος της Κύπρου ή για λογαριασμό της Τουρκίας.

    Οι εφημερίδες Washington Post και Washington Times από τη μεριά τους, σε σύντομες πρακτορειακές ανταποκρίσεις από τη Λευκωσία (22. 11.98), αναφέρουν, μεταξύ των άλλων, ότι το δικαστήριο της Κύπρου απέρριψε επίσης ισραηλινό αίτημα για την απελευθέρωσή τους με εγγύηση. Σημειώνεται ότι το θέμα έχει προκαλέσει ένταση στις μέχρι σήμερα καλές σχέσεις της Κύπρου με το Ισραήλ και έχει εγείρει υποψίες για τις ειλικρινείς προθέσεις του Ισραήλ, που έχει συνάψει στρατιωτική συμφωνία με την Τουρκία.

    Στο μεταξύ, όπως γράφει η εφημερίδα Guardian σε ανταπόκρισή της από τη Λάρνακα (16.11.98), η Κύπρος ζήτησε από τη Σκότλαντ Γιαρντ- βοήθεια για να αποδείξει ότι η Μοσάντ κατασκόπευσε. Ζητήθηκε, συγκεκριμένα, από τη Σκότλαντ Γιαρντ να εντοπίσει τηλεφωνήματα που έγιναν από τη Βρετανία στα κινητά των δύο κατασκόπων.

    [09] Αλλαγή καθεστώτος στο Ιράκ επιδιώκουν οι Αμερικανοί

    Οι επιθεωρητές του ΟΗΕ επέστρεψαν στη Βαγδάτη, μετά την αποτροπή της κρίσης, αλλά η απειλή δεν έχει πάψει να πλανάται πάλι πάνω από το Ιράκ, έστω και αν παρουσιάζεται με διαφοροποιημένη μορφή, και για την ακρίβεια από τη μορφή σχέσεων και απειλών για ανατροπή του Σαντάμ Χουσείν και του καθεστώτος της Βαγδάτης.

    Ειδικότερα, όπως μετέδωσαν τα ειδησεογραφικά πρακτορεία Αθηναϊκό και Γαλλικό (20.11.98), ο ηγέτης της Πατριωτικής Ενωσης του ιρακινού Κουρδιστάν Τζαλάλ Ταλαμπανί δήλωσε, σε συνέντευξή του στην αραβική εφημερίδα Αλ Χάγιατ, ότι η Ουάσιγκτον είναι αποφασισμένη να αποτρέψει τον Σαντάμ Χουσεϊν, για να επικρατήσει στο Ιράκ ένα δημοκρατικό καθεστώς.

    Σύμφωνα με τα ίδια ειδησεογραφικά πρακτορεία, ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπιλ Κλίντον δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η κυβέρνησή του θα ενισχύει την ιρακινή αντιπολίτευση στο πλαίσιο μιας μακροπρόθεσμης στρατηγικής για την απομάκρυνση του Σαντάμ Χουσεϊν από την εξουσία στο Ιράκ.

    Ηδη, ο Αμερικανός βοηθός υπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για τη Μέση Ανατολή, Μάρτιν Ιντικ, συναντήθηκε με τον ηγέτη του αντιπολιτευόμενου Ιρακινού Εθνικού Κογκρέσου, Αχμέντ Τσαλαμπί, και συζήτησαν τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την ενίσχυση της αντιπολίτευσης στο Σαντάμ Χουσεϊν.

    Αλλά και ο Βρετανός Πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ, σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στους "Τάιμς της Νέας Υόρκης" (18.11.98), υποστηρίζει ότι η αντίθεση προς τον Ιρακινό Πρόεδρο Σαντάμ Χουσεϊν εντός του Ιράκ έχει αυξηθεί.

    Περισσότερο αποκαλυπτικός όμως ως προς τις επιθυμίες της Βρετανίας ήταν ο υπουργός Εξωτερικών της γηραιάς αλβιόνος, Ρόμπιν Κουκ, ο οποίος μιλώντας στην τηλεόραση GMTV (16.11.98), δήλωσε ότι το Λονδίνο επιθυμεί πολύ μια αλλαγή του καθεστώτος στη Βαγδάτη, εκτιμώντας ότι η "βιαιότητα" του καθεστώτος εμποδίζει σήμερα την ανάπτυξη ισχυρής αντιπολίτευσης στη χώρα.

    Σε τελείως διαφορετικό μήκος κύματος κινείται η Γαλλία, της οποίας ο υπουργός Εξωτερικών, Ιμπέρ Βεντρίν, σε συνέντευξή του στο ραδιοσταθμό "Europe 1η" (16.11.98), ερωτηθείς για τις δηλώσεις Μπιλ Κλίντον περί αλλαγής ηγεσίας στη Βαγδάτη, είπε ότι η Γαλλία δεν σκοπεύει να συμβάλει στην πτώση του ιρακινού Προέδρου Σαντάμ Χουσεϊν.

    Το Ιράκ από την πλευρά του, με δήλωση του πρεσβευτή του στα Ηνωμένα Εθνη, Νιζάρ Χαμντούν (20.11.98), ζήτησε από το Συμβούλιο Ασφαλείας του διεθνούς οργανισμού να παραταθεί κατά 2 μήνες το πρόγραμμα "πετρέλαιο αντί τροφίμων".

    - Αλλαγή καθεστώτος στο Ιράκ επιδιώκουν οι Αμερικανοί "


    Hellenic Ministry of Press and Mass Media: The Week in Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    weekgr2html v1.00 run on Thursday, 26 November 1998 - 15:55:39 UTC