Subscribe to our Personal NewsPaper (Free Custom News Service) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 9 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Eleyqerotypia - Eidhseis (Feb. 07)

From: Cosmos News <cosmos@panix.com>

Eleftherotypia (ELOT 928) Directory

* Προσφορα του μη κερδοσκοπικου οργανισμου Μεσων Ενημερωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panic.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ


  • [1] Η σημαια προκαλει συγκρουση υπουργου με την ΕΥΠ

  • [2] Και στο Ιονιο τα 12 μ. ειναι αιτια πολεμου!

  • [3] Ανασυρθηκε το ενα πτωμα απ' το ελικοπτερο

  • [4] Βολη κατα Σημιτη εκ... παραδρομης

  • [5] Εχουν δεσμευθει οι ΗΠΑ για τα συνορα μας

  • [6] ΙΣΧΥΕΙ και σημερα η ιταλο- τουρκικη συμφωνια για τα Δωδεκανησα. Στις ισες αποστασεις επιμενει η Γερμανια

  • [7] Μετα την κριση: Λυση τωρα με Σκοπια

  • [8] Μακροπροθεσμος στοχος της Τουρκιας η Θρακη

  • [9] Κωνσταντοπουλος: Εκκρεμες η κυβερνηση

  • [10] Δηλωση Προεδρου

  • [11] Ραπισμα στην Τουρκια απο τις ΗΠΑ χθες

  • [12] Στηριζουν την κυβερνηση με εντονη κριτικη

  • [13] Περασε χωρις απωλειες απο τη 10ωρη Κ.Ο.

  • [14] Στην Επιτροπη της Βουλης η κοντρα για την Εθνικη

  • [15] Επιθεση για τους προμηθευτες

  • [16] Η κριση στο Αιγαιο και η αναγκη για μια νεα εθνικη εξωτερικη πολιτικη

  • [17] Αντικατοπρισμοι του "Αντεργκραουντ"

  • [18] Οι στρατιωτικοι, οι πολιτικοι και ο πολεμος

  • [19] "Δεν δεχομαστε μαθηματα πατριωτισμου απο κανεναν" Επιστολη των συντακτων του "Σκαι"

  • [20] 24ΩΡΗ κινητοποιηση στις 22 Φεβρουαριου αποφασισαν κατ' αρχην οι εργαζομενοι

  • [21] Ευρω-μετρα για ανεργους με... πολλα πτυχια

  • [22] ΔΥΟ αντιδραστηρες απεναντι απο το Καστελοριζο

  • [23] Ασκησεις δημοκρατιας

  • [24] Ολυμπιακη Τυποκτονια

  • [25] Βραχονησιδες Ν.Δ.

  • [26] Παραπονα και φιλοδοξιες

  • [27] Επιστολη προς τον πρωθυπουργο εστειλε χθες ο επαρχος της Λημνου κ. Παναγιωτης Μαυροθαλασσιτης.

  • [28] Το μελλον αορατο

  • [29] Διαφορα

  • [30] Με το χαμογελο στα χειλη...

  • [31] Οι αιγες μας δεν συνορευουν με το Λουξεμβουργο

  • [32] ΜΥΑΛΟ ΣΤΡΑΤΗΓΟΥ...

  • [33] Η υπογραφη τους

  • [34] ΑΘΛΗΤΙΚΑ

  • [35] Η ΜΑΥΡΗ ΤΡΥΠΑ


    [1] Η σημαια προκαλει συγκρουση υπουργου με την ΕΥΠ

    Σαφεστατο υπαινιγμο οτι ο δημαρχος Καλυμνου υποκινηθηκε απο κρατικη υπηρεσια για να υψωσει τη σημαια στην Ιμια εκανε χθες ο υπουργος Εργασιας Ευαγγ. Γιαννοπουλος, προκαλωντας την εντονη αντιδραση του διοικητη της ΕΥΠ Λ. Βασιλακοπουλου. Μιλωντας τα μεσανυχτα στο "Ενωπιος ενωπιω" του "Μεγκα" ο κ. Γιαννοπουλος ειπε οτι ουτε το υπουργειο Αμυνας ουτε το υπουργειο Εξωτερικων εδωσαν εντολη στο δημαρχο να υψωσει τη σημαια, η οποια θεωρηθηκε ως αρχη της προσφατης ελληνοτουρκικης κρισης. "Συνεννοηθηκε με κρατικη υπηρεσια", ειπε ο υπουργος, αφηνοντας σαφως να εννοηθει οτι προκειται για την ΕΥΠ (πρωην ΚΥΠ). Ο διοικητης της υπηρεσιας, ομως, αντεδρασε εντονα διαψευδοντας οσα ειπε ο υπουργος. "Τον αποκαλω συκοφαντη" προσθεσε και ανηγγειλε οτι σημερα θα προβει σε ενεργειες (θα υποβαλει μηνυση).

    Αναλογη δηλωση εκανε και ο δημαρχος της Καλυμνου.

    [2] Και στο Ιονιο τα 12 μ. ειναι αιτια πολεμου!

    ΝΕΑ προκλητικη και τρελη δηλωση της Τσιλερ

    ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ Του ΑΡΗ ΑΜΠΑΤΖΗ

    Δεν θα μπορουσε παρα με τη "φορα" που εχει παρει η πρωθυπουργος της Τουρκιας Τανσου Τσιλερ, να απειλησει τελικα την Ελλαδα με πολεμο για το ενδεχομενο επεκτασης των ελληνικων χωρικων υδατων περαν των εξι μιλιων σε ολα τα σημεια του Αιγαιου και σε ολες τις θαλασσες που περιβρεχουν την Ελλαδα!

    Ολα αυτα εγιναν κατα τη διαρκεια τηλεοπτικης εκπομπης που μετεδωσε χθες τη νυχτα το ιδιωτικο τηλεοπτικο καναλι Σηοω ΤΩ. Εκπληκτος ο παρουσιαστης της εκπομπης γνωστος δημοσιογραφος Μεχμετ Αλι Μπιραντ ρωτησε αμεσως εαν εννοει η πρωθυπουργος ακομη και την Αδριατικη, για να εισπραξει την απαντηση "ναι, θα ειναι αιτια πολεμου η επεκταση των ελληνικων χωρικων υδατων οπουδηποτε, εαν αυτο γινει με πραξη ντε φακτο διχως να το γνωριζει αυτο η Τουρκια".

    Εχει γουστο τωρα να μη γνωριζει η πρωθυπουργος της Τουρκιας κατα που πεφτει η Αδριατικη!

    Θεμα επανεξετασης του καθεστωτος στο Αιγαιο θετει και παλι η Αγκυρα, πραγμα που γινεται καθημερινως απο τοτε που ανεκυψε η "κριση" στις βραχονησιδες Ιμια. Χθες το επανελαβε ο υπουργος Εξωτερικων Ντενιζ Μπα ικαλ.

    Του κοσμου...

    Ο Μπα ικαλ, κατα την ομιλια που εκανε χθες στην κοινοβουλευτικη ομαδα του Ρεπουμπλικανικου Λα ικου Κομματος, αναφερομενος στην κριση των βραχονησιδων, ειπε: "Η κριση φαινεται οτι προς το παρον εχει ξεπεραστει, αλλα εξακολουθει να επικρατει κλιμα τεχνητης εντασης στην περιοχη". Στην Ελλαδα απεδωσε ο Μπα ικαλ το κλιμα αυτο λεγοντας μαλιστα: "Ελπιζω αυτο να μην ξεπερνα τις διαστασεις καποιας ενδεχομενης συναισθηματικης αντιδρασης που οφειλεται στην καταληξη της κρισης".

    Ο Τουρκος υπουργος παντως ισχυριστηκε οτι "πρεπει να εξεταστει ολοκληρο το θεμα του Αιγαιου" και καλεσε την Αθηνα να συμβαλει θετικα. Αξιζει παντως να σημειωθει η αναφορα που εκανε ο Μπα ικαλ "στις φιλικες χωρες που συνεβαλαν στην αποκλιμακωση της κρισης". Αναφερομενος στη σταση που κρατησε η Αγκυρα κατα την κριση ειπε: "Η Τουρκια το εκανε αυτο με την υποστηριξη του κοσμου". (Οπου κοσμος βλ. ΗΠΑ).

    Οι συνεχιζομενες δηλωσεις περι επανεξετασης του καθεστωτος στο Αιγαιο, ειχαν ως αποτελεσμα να εκδωσει χθες μια ανακοινωση και η ελληνικη πρεσβεια στην Αγκυρα. Στην ανακοινωση αναφερεται οτι η κριση στις βραχονησιδες ηταν σοβαρη, αφου εξελιχτηκε σε αμφισβητηση εκ μερους της Αγκυρας του καθεστωτος στο Νοτιοανατολικο Αιγαιο. "Η Τουρκια το 1974 κατελαβε ενας μερος της Κυπρου και στη συνεχεια στραφηκε προς το Αιγαιο" αναφερει η ανακοινωση της ελληνικης πρεσβειας, και υπογραμμιζεται οτι η Τουρκια σχηματισε ισχυρο στρατο στην περιοχη του Αιγαιου. Τελος υπογραμμιστηκε οτι δεν υπαρχει τιποτα το διαπραγματευσιμο ως προς τις βραχονησιδες, οι οποιες ειναι ελληνικο εδαφος.

    Συγχαιρει ο Κλιντον

    Ομως η σταση αυτη της Αγκυρας στο θεμα της κρισης ειχε ως αποτελεσμα να δεχτει η πρωθυπουργος Τανσου Τσιλερ συγχαρητηριο μηνυμα απο τον Αμερικανο προεδρο Μπιλ Κλιντον. Σε ανακοινωση που εξεδωσε χθες το πρωθυπουργικο γραφειο στην Αγκυρα τονιζεται πως ο Αμερικανος προεδρος συγχαιρει την πρωθυπουργο Τανσου Τσιλερ για τις προσπαθειες της στην κατευθυνση της ειρηνικης λυσης της κρισης. "Στο ξεπερασμα του κινδυνου ενος πολεμου που θα προκαλουσε ζημια στην περιοχη, εσεις και η κυβερνηση σας επιδειξατε ψυχραιμια" λεει ο Κλιντον, απευθυνομενος στην Τσιλερ.

    Ως προς τα Αμερικανοτουρκικα παντως, η τουρκικη πρεσβεια στην Ουασιγκτον χθες εξεδωσε κι αυτη μια ανακοινωση υπογραμμιζοντας την αναγκη για εναρξη "δημιουργικου τουρκοελληνικου διαλογου". Στην ανακοινωση εκφραζεται και η δυσαρεσκεια της Αγκυρας για τη ματαιωση της επισκεψης του Αμερικανου βοηθου υπουργου Εξωτερικων Ριτσαρντ Χολμπρουκ στην Τουρκια.

    Η πληροφορια πανως που μεταδοθηκε χθες απο ελληνικα τηλεοπτικα καναλια και ηθελε να γινεται "το πρωτο βημα" της ελληνοτουρκικης προσεγγισης, αποδειχτηκε αναληθης. Η πληροφορια αφορουσε καποια επιστολη που εστειλε ο Τουρκος γενικος επιτελαρχης στον Ελληνα ομολογο του. Πηγες του τουρκικου επιτελειου χθες διεψευσαν οτι υπαρχει οποιοδηποτε γραπτο η προφορικο μηνυμα τετοιας μορφης. Οι ιδιες πηγες υπενθυμισαν απλως τη δηλωση-μηνυμα που ειχε κανει μια μερα μετα την αποκλιμακωση της κρισης ο Τουρκος επιτελαρχης στρατηγος Ισμαηλ Χακι Καρανταγι. "Η Τουρκια και η Ελλαδα πρεπει να σχηματισουν μια ζωνη φιλιας, πραγμα που ειναι απαραιτητο για τη σταθεροτητα την περιοχη", ειχε πει ο Τουρκος στρατηγος.

    [3] Ανασυρθηκε το ενα πτωμα απ' το ελικοπτερο

    ΣΤΙΣ 12 χθες το βραδυ το ειδικο ρομποτ, που εχει η πολεμικη αεροπορια για τον απεγκλωβισμο και ανασυρση των πτωματων, εφερε στην επιφανεια το ενα απο τα δυο πτωματα των πιλοτων που ειχαν εγκλωβιστει μεσα στο θολο του ελικοπτερου.

    Το πτωμα παρεληφθη απο το πλοιο "Θετις" και το ρομποτ ξανακατεβηκε σε 95 μετρα οπου βρισκεται το ελικοπτερο για να ανασυρει και το δευτερο.

    Ολη τη νυχτα συνεχιστηκαν οι προσπαθειες για να ανασυρθουν τα πτωματα του υποπλοιαρχου Π. Βλαχακου και του αρχικελευστη Ε. Γιαλοψου, μελων του μοιραιου ελικοπτερου που επεσε 3 μιλια ΒΔ της Ιμιας.

    Το ελικοπτερο εντοπιστηκε χθες στις 12 το μεσημερι απο το ειδικο πλοιο του Π.Ν. Με ειδικο ρομποτ εντοπιστηκε η ακριβης θεση του ελικοπτερου. Στην καμπινα βρεθηκαν εγκλωβισμενα τα πτωματα των δυο ατυχων ανδρων.

    Το Αγκουστα Μπει ειχε συντριβει μετα απο την αποστολη εντοπισμου των Τουρκων κομμαντος στη Βραχονησιδα Ιμια, τα ξημερωματα της 31ης Ιανουαριου.

    Τι λεει ο πατερας

    "Το ελικοπτερο εβληθη τελικως... Οι αξιωματικοι που μου μιλουν αφηνουν υπονοουμενα..." ελεγε και ξαναλεγε χθες το βραδυ απο τον τηλεοπτικο σταθμο του Σκαι ο πατερας του συγκυβερνητη του μοιραιου ελικοπτερου Παναγιωτη Βλαχακου, που επεσε την περασμενη εβδομαδα στην θαλασσια περιοχη γυρω απο την Ιμια.

    Στη συνεντευξη του ο πρωην αξιωματικος Αντωνης Βλαχακος υποστηριξε ανοιχτα πως το ελικοπτερο δεν επεσε υπο φυσιολογικες συνθηκες. Αυτην την αποψη ειχε εκφρασει και την περασμενη Παρασκευη στην κηδεια του χειριστη του ελικοπτερου Χριστοδουλου Καραθαναση.

    "Ειναι βεβηλωση, ειπε, για τα παιδια που βρισκονταν στο ελικοπτερο να ισχυριζονται οι αρχες οτι ο χειριστης του ελικοπτερου Χριστοδουλος Καραθανασης επαθε απωλεια προσανατολισμου (βερτιγκο), γιατι για να πεσει το ελικοπτερο, ειναι δυσκολο να συμβει ταυτοχρονα απωλεια προσανατολισμου και στον συγκυβερνητη".

    [4] Βολη κατα Σημιτη εκ... παραδρομης

    Απο το ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ Εθνικης Αμυνας δοθηκε στη δημοσιοτητα ανακοινωση του αρχηγου ΓΕΕΘΑ για την ανακαταληψη της βραχονησιδας

    Του Γ. ΤΣΑΚΙΡΗ

    Πρωτοφανη ενεργεια, με σοβαρες πολιτικες προεκτασεις, αποκαλυφθηκε χθες στο υπουργειο Εθνικης Αμυνας. Προκειται για τη δημοσιοποιηση, "εκ παραδρομης" οπως ισχυριζονται, ανακοινωσης- απαντησης του αρχηγου ΓΕΕΘΑ ναυαρχου Χρ. Λυμπερη σε δημοσιευμα της εφημεριδας "Βημα".

    Σε αυτην ο αρχιστρατηγος αναφερει κατα λεξη το διαλογο που ειχε με τον πρωθυπουργο κατα την κρισιμη νυχτα της Τριτης 30 Ιανουαριου και λιγο μετα την επιβεβαιωση της πληροφοριας οτι τουρκικες δυναμεις κατελαβαν τη νησιδα Ιμια.

    Λιγο μετα τα μεσανυχτα χθες, οπως ανακοινωθηκε απο το υπουργειο, το κειμενο ηταν ενα εσωτερικο εγγραφο που δημοσιοποιηθηκε εκ παραδρομης απο το γραφειο Τυπου. Συμφωνα με κυκλους του υπουργου, η ανακοινωση του αρχηγου ΓΕΕΘΑ ηταν ενα ενημερωτικο σημειωμα του αρχηγου προς το γραφειο Τυπου για ενημερωση των αρμοδιων. Το βεβαιο ειναι οτι συνταχθηκε προχθες το βραδυ στο γραφειο Τυπου του υπουργειου Εθνικης Αμυνας και οπως προκυπτει απο τα στοιχεια που αναγραφονται επανω σταλθηκε στα ΜΜΕ χθες στις 10 το πρωι.

    Η ανακοινωση

    Στην ανακοινωση που υπογραφεται απο το γραφειο Τυπου του Γενικου Επιτελειου Εθνικης Αμυνας αναφερονται τα εξης: "Σχετικα με δημοσιευμα της εφημεριδας ""Το Βημα" στο οποιο φερεται ο αρχηγος του ΓΕΕΘΑ ναυαρχος Χ. Λυμπερης να απαντα στον πρωθυπουργο οτι οι πιθανοτητες επιτυχιας σε επιχειρηση ανακαταληψης της βραχονησιδας ηταν μηδαμινες, το γραφειο Τυπου του ΓΕΕΘΑ εξεδωσε την ακολουθη ανακοινωση.

    Μετα την αποβιβαση των τουρκων καταδρομεων στη Δυτικη Ιμια, ρωτηθηκε ο αρχηγος του ΓΕΕΘΑ πως μπορουμε να αντιδρασουμε και απαντησε οτι υπαρχουν οι εξης δυνατοτητες:

    α) Αμεσως να διαταχθει πολεμικο πλοιο να τους προσβαλει με πυρα.

    β) Με το πρωτο φως να γινει απο αερος προσβολη χρησιμοποιωντας καταλληλα πυρομαχικα.

    Και οι δυο προτασεις του απορριφθηκαν με το επιχειρημα οτι μπορει να οδηγουσαν σε συγκρουση.

    Ζητηθηκε απο τον κ. Λυμπερη εαν μπορει να γινει επιχειρηση εκδιωξης απο δικους μας καταδρομεις (με την προσδοκια οτι θα συλληφθουν και δεν θα ακολουθησει συγκρουση). Ο κ. Λυμπερης απαντησε οτι θα χρειασθει χρονος τριων ωρων -ισως και παραπανω- αναλογα με τη θεση του πλοιου που θα τους μετεφερε απο την Κω. Ελικοπτερα Στρατου δεν πετουσαν τη νυχτα. Ρωτηθηκε ο αρχηγος ΓΕΕΘΑ αν μπορει να γινει η μεταφορα σε 45 λεπτα και απαντησε οχι.

    Η ανακαταληψη νησιου προβλεπεται στην πολεμικη μας σχεδιαση".

    Αντιδρασεις

    Εντονοτατες ηταν και οι αντιδρασεις των κομματων. Απο τη Νεα Δημοκρατια ανακοινωθηκε οτι ειναι "πρωτοφανεις και επικινδυνες για την εθνικη ασφαλεια και την αμυνα της χωρας να διδονται πληροφοριες για τους αμυντικους σχεδιασμους με επισημες ανακοινωσεις του αρχηγου ΓΕΕΘΑ, σε απαντηση διαρροων απο το πρωθυπουργικο γραφειο". Συμφωνα με τη Ν.Δ. στοχος της δημοσιοποιησης των απορρητων στρατιωτικων στοιχειων ειναι "να αποσεισουν οι υπευθυνοι τις βαρυτατες προσωπικες τους ευθυνες", γεγονος που δημιουργει "οργη και θλιψη". Απαραδεκτο και εξωφρενικο χαρακτηρισε η Πολιτικη Ανοιξη να δημοσιοποιουνται συζητησεις και αποψεις σχετικα με την εθνικη μας ασφαλεια.

    Η ανακοινωση του ΓΕΕΘΑ κυκλοφορησε στις εφημεριδες χθες το πρωι και οι πρωτες εσωτερικες αντιδρασεις εμφανισθηκαν νωρις το απογευμα. Κυκλοι του υπουργειου ξεκινησαν εναν πρωτοφανη αγωνα υποβαθμισης του θεματος με τηλεφωνα σε εφημεριδες, τηλεορασεις και ραδιοσταθμους λεγοντας οτι "το συγκεκριμενο κειμενο ειναι για εσωτερικη καταναλωση και εκ παραδρομης δημοσιευθηκε". Τελικα αργα χθες βγηκε και σχετικη ανακοινωση.

    Ειχε ενημερωθει ο Αρσενης

    Σχετικα με το αν ηταν ενημερωμενος ο υπουργος για το θεμα, ο διευθυντης του γραφειου Τυπου του υπουργειου σε τηλεφωνικη επικοινωνια που ειχε χθες το πρωι με το στρατιωτικο συντακτη του ραδιοσταθμου "Φλας" δηλωσε οτι "και βεβαια εχει ενημερωθει ο κ. Αρσενης". Αναζητησαμε και εμεις αργα χθες το βραδυ τον εκπροσωπο Τυπου του υπουργειου Κ. Κατσιμη, ο οποιος μας ειπε οτι "ηταν σε γνωση του υπουργου το κειμενο".

    Κυκλοι του υπουργειου Εθνικης Αμυνας, σχολιαζοντας την ενεργεια αυτη, ελεγαν οτι πιθανοτατα προκειται για ανοικτη επιθεση του κ. Αρσενη εναντιον του πρωθυπουργου και το τεκμηριωναν, λεγοντας "στοχος του Αρσενη ηταν να πει δημοσια οτι το υπουργειο εκανε προτασεις ανακαταληψης, αλλα ο πρωθυπουργος δεν τις δεχτηκε". Επισης, υπογραμμιζαν οτι με την ανακοινωση του κ. Λυμπερη, για πρωτη φορα επισημα παραδεχεται το υπουργειο Αμυνας, εστω και εμμεσως, οτι υπηρχε τελεσιγραφο απο την πλευρα των Τουρκων και γι' αυτο ο πρωθυπουργος ζητησε στρατιωτικη παρεμβαση μεσα σε 45 λεπτα, ενεργεια που δεν μπορουσε να υλοποιηθει.

    Θα πρεπει να σημειωθει οτι η δημοσιοποιηση της ανακοινωσης του αρχηγου ΓΕΕΘΑ δημιουργησε αντιδρασεις και μεσα στο υπουργειο Εθνικης Αμυνας. Στρατιωτικοι αξιωματουχοι δεν μπορουσαν να πιστεψουν στα οσα εβλεπαν μπροστα τους, οταν οι δημοσιογραφοι τους εδειχναν την ανακοινωση και στο μονο που ολοι συμφωνουσαν ηταν οτι "θα πρεπει να σοβαρευτουμε ολοι μας".

    [5] Εχουν δεσμευθει οι ΗΠΑ για τα συνορα μας

    Με την ΑΜΥΝΤΙΚΗ συμφωνια του '90 αναγνωριζουν την ελληνικη κυριοτητα στα νησια και στις βραχονησιδες του Αιγαιου Της ΚΥΡΑΣ ΑΔΑΜ

    Οι Ηνωμενες Πολιτειες δεσμευονται, με βαση την ισχυουσα "Συμφωνια Αμοιβαιας Αμυντικης Συνεργασιας" ΗΠΑ-Ελλαδας (ΔΕΨΑ) του 1990, σε αμοιβαια βαση να περιφρουρουν και να προστατευουν την ασφαλεια, την κυριαρχια, την ανεξαρτησια και την εδαφικη ακεραιοτητα των αντιστοιχων χωρων κατα ενεργειων που απειλουν την ειρηνη.

    Παραλληλα δεσμευονται να σεβονται τις υφισταμενες διεθνεις συνθηκες που αφορουν ειδικοτερα στην περιοχη.

    Οι συμβατικες αυτες δεσμευσεις των ΗΠΑ ερχονται σε ευθεια αντιθεση με τις προσφατες δηλωσεις του Στειτ Ντιπαρτμεντ συμφωνα με τις οποιες οι ΗΠΑ δεν παιρνουν "νομικη θεση" για την ελληνικη κυριαρχια στις βραχονησιδες, ενω διαθετουν και "καταλογο 50 βραχονησιδων" με αμφισβητουμενο καθεστως.

    Ομοιως οι δεσμευσεις αυτες ερχονται σε αντιθεση και τις προσφατες δηλωσεις του Αμερικανου πρεσβη Τ. Ναιλς, ο οποιος μετα την επισκεψη του στον κ. Σημιτη δηλωσε σε ο,τι αφορα το καθεστως των βραχονησιδων, οτι το Στειτ Ντιπαρτμεντ "δεν εχει λαβει θεση επι του θεματος. ...Δεν εχουμε αρμοδιοτητα..."

    Η δεσμευση

    Πιο συγκεκριμενα:

    Το προοιμιο της Ελληνοαμερικανικης Αμοιβαιας Αμυντικης Συνεργασιας του 1990 (ς.ς. προιον πολυμηνων διαπραγματευσεων, της τοτε κυβερνησης του ΠΑΣΟΚ, με επικεφαλης τον πρεσβη Χρ. Ζαχαρακι, η οποια τελικως υπεγραφη τον Ιουλιο του 1990 απο την κυβερνηση Μητσοτακη) αναφερει οτι οι δυο χωρες (ς.ς. ΗΠΑ- Ελλαδα) σε αμοιβαια βαση δεσμευονται:

    Απο τις υφισταμενες διεθνεις συνθηκες, και πιο συγκεκριμενα, διεθνεις συνθηκες "που αφορουν ειδικοτερα την περιοχη".

    Απο διμερεις και πολυμερεις διευθετησεις, στις οποιες και οι δυο ειναι συμβαλλομενα μερη.

    Αναφερει συγκεκριμενα το προοιμιο της Διμερους Συμφωνιας στην παραγραφο 5:

    "Η Ελλας και οι Ηνωμενες Πολιτειες επιβεβαιωνουν το σεβασμο τους προς το Διεθνες Δικαιο, περιλαμβανομενων των υφισταμενων διεθνων συνθηκων που αφορουν ειδικοτερα στην περιοχη, και την αποφαση τους να ενεργουν συμφωνα με τις διεθνεις συνθηκες καθως και τις διμερεις και πολυμερεις διευθετησεις στις οποιες και οι δυο ειναι συμβαλλομενα μερη, περιλαμβανομενων του Βορειοατλαντικου Συμφωνου και της Τελικης Πραξης του Ελσινκι".

    Με αλλα λογια, οι ΗΠΑ δεσμευονται (δηλαδη να αποδεχονται και να τηρουν) τη Συνθηκη Ειρηνης των Παρισιων, με συμβαλλομενα μερη, μεταξυ αλλων και τις ΗΠΑ και την Ελλαδα - οχι ομως την Τουρκια - με την οποια καθοριζεται σαφεστατα το καθεστως της Ιμια. Δεν ειναι τυχαιο, αλλωστε, οτι μεχρι να "θυμηθουν" οι Τουρκοι οτι αμφισβητουν το καθεστως των βραχονησιδων, οι αμερικανικες υπηρεσιες και το αμερικανικο ναυτικο (ειτε με εθνικο ειτε με ΝΑΤΟ ικο "καπελο") ειχαν πληρως τηρησει το ισχυον καθεστως...

    Το Ελσινκι

    Οι προσφατες αμερικανικες δηλωσεις περι οψιμης αμφισβητησης του καθεστωτος των βραχονησιδων, δικαιως προκαλεσαν τη δυσφορια της ελληνικης πλευρας.

    Πολυ περισσοτερο μαλιστα, οταν στην παραγραφο αυτη γινεται επικληση στην τελικη πραξη του Ελσινκι, συμφωνα με την οποια τα συνορα (εξωτερικα) απο το τελος του Β Παγκοσμιου Πολεμου ειναι αναμφισβητητα...

    Με την αμεσως επομενη παραγραφο του προοιμιου της διμερους Συμφωνιας, οι ΗΠΑ δεσμευονται (επ' αμοιβαιοτητι):

    να περιφρουρουν

    να προστατευουν:

    την ασφαλεια, την κυριαρχια, την ανεξαρτησια και την εδαφικη ακεραιοτητα απο ενεργειες που απειλουν την ειρηνη, ειτε προκειται για ενοπλη επιθεση ειτε για απειλη επιθεσης.

    Στην περιπτωση της Ιμια ενα εκ των συμβαλλομενων μερων της Συμφωνιας (δηλ. η Ελλαδα), δεχθηκε ενοπλη επιθεση (Τουρκοι κομαντο στην Ιμια), αλλα και απειλη επιθεσης (ψασθς βελλι της κας Τσιλερ για το καθεστως των βραχονησιδων).

    Το κειμενο

    Αναφερει συγκεκριμενα η παραγραφος 6:

    "Η Ελλας και οι Ηνωμενες Πολιτειες διακηρυσσουν την αφοσιωση τους στη διατηρηση της ειρηνης και τη δεσμευση τους να σεβονται την αρχη της αποχης απο ενεργειες, οι οποιες απειλουν την ειρηνη, επαναλαμβανουν τη σταθερη αποφαση τους να περιφρουρουν και να προστατευουν αμοιβαιως την ασφαλεια, την κυριαρχια, την ανεξαρτησια και την εδαφικη ακεραιοτητα των αντιστοιχων χωρων τους κατα ενεργειων, οι οποιες απειλουν την ειρηνη, περιλαμβανομενης της ενοπλης επιθεσης η της απειλης επιθεσησ; και επιβεβαιωνουν την αποφαση τους να αντιταχθουν ενεργα και ανεπιφυλακτα σε καθε τετοια αποπειρα η ενεργεια και τη δεσμευση τους να καταβαλουν τις καταλληλες μειζονες προσπαθειες για να αποτρεψουν τετοια πορεια δρασης".

    Κατ' αυτον τον τροπο δεν ειναι αξιον αποριας γιατι ο προεδρος Κλιντον "προθυμοποιηθηκε" να μεσολαβησει "αυτοβουλως" στη διευθετηση της ελληνοτουρκικης κρισης.

    Αξιον αποριας, ομως, παραμενει γιατι το αμερικανικο υπουργειο Εξωτερικων δεν σπευδει να τηρησει τη δεσμευση του απεναντι στην Ελλαδα σε ο,τι αφορα το καθεστως της Ιμια.

    [6] ΙΣΧΥΕΙ και σημερα η ιταλο- τουρκικη συμφωνια για τα Δωδεκανησα. Στις ισες αποστασεις επιμενει η Γερμανια

    Γαλλια-Ιταλια: Ελληνικες οι βραχονησιδες ΡΩΜΗ Του ανταποκριτη μας ΛΑΚΗ ΧΑΤΖΗΚΥΡΙΑΚΟΥ

    "Η ιταλο-τουρκικη συμφωνια του 1932 ειναι εγκυρη και παραμενει εν ισχυι, αλλα η Ρωμη δεν θελει να εμπλακει στην ελληνοτουρκικη διαμαχη". Αυτο δηλωσε ο επικεφαλης του Γραφειου Τυπου του ιταλικου ΥΠΕΞ Γκαμπριελε Μενεγκατι, σε ερωτηση μας.

    Παρ' οτι η Ιταλια προσπαθει να διατηρησει ουδετερη σταση, ο εκπροσωπος του υπουργειου Εξωτερικων παραδεχθηκε οτι η συμφωνια αυτη ισχυει και αναγνωριζεται απο την ιταλικη διπλωματια και φυσικα απο το 1932 που δεν εχει αλλαξει. "Υπαρχει πληρης συνεχεια στις διεθνεις συμφωνιες αναμεσα στη φασιστικη Ιταλια εκεινης της εποχης και της σημερινης δημοκρατικης Ιταλιας". Καταληγοντας ο κ. Μενεγκατι ανεφερε το γνωστο λατινικο αποφθεγμα "Παψτα σθντ σερωαντα", δηλαδη οτι "οι συμφωνιες πρεπει να γινονται σεβαστες".

    Η Γαλλια ΠΑΡΙΣΙ

    Την ελληνικη κυριαρχια στις βραχονησιδες αναγνωριζει η Γαλλια, η οποια εχει συγκεκριμενες σκεψεις για την αποτροπη μελλοντικων διενεξεων αναμεσα στην Ελλαδα και την Τουρκια. Τις διαβεβαιωσεις αυτες εδωσε χθες ο γενικος γραμματεας του γαλλικου υπουργειου Εξωτερικων Κλοντ Μαρτεν κατα τη συναντηση του με τον Ελληνα επιτετραμμενο στη Γαλλια Φραγκισκο Βερρο. Ο Γαλλος διπλωματης δηλωσε πως "η Γαλλια αναγνωριζει σαφως οτι η ελληνικη κυριαρχια στις βραχονησιδες ειναι αναμφισβητητη και οτι τα ελληνικα επιχειρηματα εχουν νομικη βαση. Θεωρει οτι τα συνορα της Ελλαδας ειναι και συνορα της Ευρωπαικης Ενωσης και ακομη οτι η Ε.Ε. πρεπει να ασχοληθει με το θεμα αυτο". Ο κ. Μαρτεν συμπληρωσε οτι η Γαλλια εχει συγκεκριμενες σκεψεις για τον τροπο μεσολαβησης της Ευρωπαικης Ενωσης, πως δηλαδη θα μπορουσε να ισχυσει μια διαδικασια αποφυγης μελλοντικων προστριβων μεταξυ Ελλαδας και Τουρκιας στην περιοχη. Αντιθετα με το Παρισι, η Βονη επιμενει στην τακτικη των ισων αποστασεων. Κατα τη χθεσινη συναντηση του Ελληνα πρεσβευτη στη Γερμανια Μπουρλογιαννη- Τσαγγαριδη με το Γερμανο υφυπουργο Εξωτερικων Πετερ Χαρτμαν, η γερμανικη πλευρα δηλωσε πως "και οι δυο πλευρες θα πρεπει να επιδειξουν ιδιαιτερη ευαισθησια για την αποκλιμακωση της εντασης, δεδομενου οτι μοιραζονται την ιδια ευθυνη για τη διασφαλιση της σταθεροτητας και της ειρηνης στην περιοχη". Σχετικα με το νομικο καθεστως της Ιμια και των αλλων βραχονησιδων ο Γερμανος υφυπουργος επανελαβε οτι η αξιολογηση των συνθηκων αφορα κατ' αρχην τις χωρες που αποτελουν τα συμβαλλομενα μερη.

    [7] Μετα την κριση: Λυση τωρα με Σκοπια

    Του ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΜΑΝΟΥ

    Αντι να σοβαρευτει η κυβερνητικη πολιτικη μετα τους ατυχεις χειρισμους για τα Ιμια, φαινεται να υποκυπτει σε ενδοκομματικες σκοπιμοτητες. Δεν μπορω να εξηγησω αλλιως την αρνηση της κυβερνησης να δεχτει για συζητησεις τον υφυπουργο Εξωτερικων των ΗΠΑ κ. Χολμπρουκ. Η συμπεριφορα αυτη δεν αντεχει στην κοινη λογικη και ασφαλως δεν εξυπηρετει τα ελληνικα συμφεροντα. Καθε επισκεψη Αμερικανου αξιωματουχου ειναι ευπροσδεκτη, διοτι διδει την ευκαιρια στις ελληνικες υπηρεσιες, σε φιλικο γι' αυτες περιβαλλον, να παρουσιασουν και να εξηγησουν τις ελληνικες θεσεις. Ακομη και οταν ειναι διαμετρικως αντιθετες απο τις αμερικανικες. Ιδιως τοτε!

    Υστερα απο τα παραπανω ανησυχω μηπως απο κομματικη εσωστρεφεια και σκοπιμοτητα εγκαταλειψει η κυβερνηση την προσπαθεια οριστικης διευθετησης των διαφορων μας με την Πρωην Γιουγκοσλαβικη Δημοκρατια της Μακεδονιας (ΠΓΔΜ). Η οξυνση των σχεσεων μας με την Τουρκια καθιστα περισσοτερο παρα ποτε επιτακτικη την πληρη εξομαλυνση των σχεσεων μας με ολους τους βορειους γειτονες μας.

    Αλλωστε, τυχον αρνηση της κυβερνησης να αναλαβει την ευθυνη της εξομαλυνσης των σχεσεων μας με την ΠΓΔΜ μπορει να προκαλεσει καθυστερηση η ακομη και να τορπιλισει τις ευρωπα ικες και αμερικανικες προσπαθειες ομαλοποιησης της καταστασης σε ολοκληρη την πρωην Γιουγκοσλαβια. Οποτε, στα τοσα ανοιχτα μετωπα θα προσθεσουμε και νεο. Φθανει!

    Για μενα ειναι πρωταρχικης σημασιας, παραλληλα με την ταχυτατη αναπτυξη μιας ουσιαστικης και πολυδιαστατης επικοινωνιακης πολιτικης, να υπαρξει σαφης κυβερνητικη εκδηλωση της θελησης της Ελλαδας να ολοκληρωθουν επιτυχως οι συνομιλιες στη Νεα Υορκη με την ΠΓΔΜ.

    [8] Μακροπροθεσμος στοχος της Τουρκιας η Θρακη

    ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ Του Δ.Π. ΔΗΜΑ

    Ενω ο προεδρος Κλιντον με επιστολη του συγχαιρει την Τ. Τσιλερ για τη "συμπεριφορα" της στην κριση των νησων Ιμια, εγκυροι κυκλοι προειδοποιουν οτι οι "μεγαλες δυσκολιες" για την Ελλαδα σε σχεση με την Τουρκια "βρισκονται ακομη μπροστα".

    Πολιτικοι και διπλωματικοι παραγοντες στην Ουασιγκτον συνιστουν "ψυχραιμια και κατευνασμο" των πνευματων, για τη χαραξη πολιτικης με συνεπεια και αξιοπιστια, απο το συνολο της πολιτικης ηγεσιας, γιατι, οπως τονιζουν οι ιδιοι κυκλοι, τα πραγματα σε σχεση με την Τουρκια δεν προκειται να καλυτερευσουν. Αναμενεται, τουναντιον, οτι θα επιδεινωθουν λογω της εσωτερικης καταστασης και της κοινωνικης πορειας της Τουρκιας.

    Μαλιστα, κατα τους ιδιους κυκλους, οι ελληνικες "σοβαρες ανησυχιες" θα πρεπει να συγκεντρωνεται στις μακροπροθεσμες ενεργειες της Τουρκιας στη Θρακη, διοτι εκει ακριβως πιστευουν οτι θα παιχθει και το μεγαλο μερος του παιχνιδιου, εξ ου και η αναγκη για σωστη προετοιμασια και αντιμετωπιση των τουρκικων κινησεων απο ελληνικης πλευρας.

    Οι προστριβες

    Τωρα, σε ο,τι αφορα την προσφατη ελληνοαμερικανικη προστριβη, οι αποψεις διαφερουν κατα καποιο τροπο για την αρνηση της ελληνικης πλευρας να δεχθει τον κ. Χολμπρουκ, γιατι ενω απο τη μια πλευρα πιστευεται οτι θα 'ταν μια ευκαιρια για την καταγραφη των ελληνικων θεσεων, απο την αλλη βεβαια γινονται αντιληπτες και κατανοητες οι πολιτικες ευαισθησιες, που μαλιστα μεταδοθηκαν δια της διπλωματικης οδου στην Ουασιγκτον, οτι μεσα στο κλιμα που επικρατει αντεδεικνυετο η επισκεψη του Αμερικανου αξιωματουχου, γιατι θα ενισχυε τις κατηγοριες της πολλαπλης αντιπολιτευσης προς Σημιτη οτι οι Αμερικανοι οχι μονο παρενεβησαν, αλλα οτι τωρα προσπαθουν να φερουν μια νεα ταξη πραγματων στο Αιγαιο με την επισκεψη Χολμπρουκ.

    Το αλλοθι

    Βεβαια, απο την πλευρα τους, οι Αμερικανοι ειναι φυσικο να χρησιμοποιησουν την ελληνοαμερικανικη προστριβη ως αλλοθι προς ορισμενες κατευθυνσεις, ιδιαιτερα την προεκλογικη αυτη περιοδο, για να δικαιολογησουν ειτε την αθετηση υποσχεσεων, οπως στο Κυπριακο, ειτε για τη σταση τους στα ελληνοτουρκικα, οπως εξαλλου σαφως υποδεικνυει δημοσιευμα της "Ουασιγκτον Ποστ", κατα το οποιο η διαφωνια για τα Ιμια καθυστερει την αμερικανικη πρωτοβουλια στο Κυπριακο.

    "Ενας απο τους πλεον φιλοδοξους στοχους της αμερικανικης εξωτερικης πολιτικης -η διευθετηση της απο δεκαετιες υφισταμενης διαμαχης του Κυπριακου- εχει εξοκειλει σ' ενα αγονο βραχο στη θαλασσα του Αιγαιου", γραφει πολυ περιεκτικα εγκριτος διπλωματικος συντακτης της "Ουασιγκτον Ποστ" αντανακλωντας την επιχειρηματολογια της αμερικανικης διπλωματιας στο ζητημα αυτο, που κατα κορον αναμενεται να χρησιμοποιηθει προς διαφορες κατευθυνσεις.

    Η ελληνοτουρκικη κριση για τα Ιμια "εβαλε στο ραφι" τα σχεδια της κυβερνησης Κλιντον για το Κυπριακο, δεδομενου οτι ο Χολμπρουκ μετακινησε την προσοχη του στο Αιγαιο, και ετσι ναυαγησε η προετοιμαζομενη εκ μερους του "υστατη διπλωματικη προσπαθεια" για το Κυπριακο, με την περιοδεια που ειχε κατ' αρχην προγραμματισει για την τελευταια εβδομαδα του στο Στειτ Ντιπαρτμεντ, γραφει η "Ποστ".

    Εν παση περιπτωσει, αυτη τη στιγμη διαπιστωνεται μια σταση αναμονης εκ μερους της Ουασιγκτον εναντι της Αθηνας, εξ οσων φερεται να ειπε σε συνομιλητες του και ο Πιτερ Ταρνοφ, υφυπουργος Πολιτικων Υποθεσεων του Στειτ Ντιπαρτμεντ, προφανως εως οτου κατευναστουν τα πραγματα, για να προχωρησουν οι σχεσεις των δυο χωρων.

    [9] Κωνσταντοπουλος: Εκκρεμες η κυβερνηση

    Με εκκρεμεις παρομοιασε χθες με δηλωσεις του ο Ν. Κωνσταντοπουλος την κυβερνηση, την οποια βλεπει απο "το σοκ των ευχαριστιων στις ΗΠΑ" να οδηγειται σ' εναν "ασφαιρο αντιαμερικανισμο μιας χρησης", καθως "παλινωδει και ταλανιζεται διαρκως απο εσωκομματικα προβληματα". Οξυτερος ηταν απεναντι στη συντηρητικη αντιπολιτευση, την οποια κατηγορησε οτι με επικινδυνη ευκολια καταφευγει σε διχαστικες δημαγωγιες.

    Τις δηλωσεις του αυτες εκανε ο προεδρος του Συνασπισμου το μεσημερι, μετα τη συναντηση διαρκειας τριων τεταρτων που ειχε με τον Προεδρο της Δημοκρατιας, απο τον οποιο ζητησε να συμβαλει στο πλαισιο των δυνατοτητων του για την πολιτικη συνεννοηση που ειναι αναγκαια, τωρα που "η χωρα αντιμετωπιζει τις τουρκικες προκλησεις χωρις εθνικη στρατηγικη και με ενα δυσμενες, κακο πολιτικο κλιμα".

    Χαρακτηρισε αδικαιολογητη και επικινδυνη την αρνηση του πρωθυπουργου να ζητησει τη συγκληση του συμβουλιου των αρχηγων και να προχωρησει στη συγκροτηση του Συμβουλιου Εξωτερικης Πολιτικης κατηγορωντας τον για κομματικες σκοπιμοτητες.

    "Με αυτον τον τροπο -τονισε- δινεται ενα κακο δειγμα για την αξιοπιστια των κυβερνητικων εξαγγελιων και εξακολουθει να κυριαρχει η αντιληψη οτι και τα μεγαλα εθνικα θεματα ειναι εσωτερικη υποθεση της εκαστοτε κυβερνητικης παραταξης. Στο μεταξυ ο καιρος χανεται. Και ναι μεν τα κομματικα μετωπα ειναι ανοιχτα και λειτουργουν, αλλα τα μετωπα στα διεθνη πεδια δεν εχουν σημερα την παρουσια της ελληνικης αποψης και της ελληνικης στρατηγικης".

    Σε αλλο σημειο των δηλωσεων του εξεφρασε την απορια του για την προταση του Αντωνη Σαμαρα περι συγκροτησης κυβερνησης εθνικης ενοτητας.

    "Εδω -παρατηρησε- δεν μπορει να συνελθει Συμβουλιο Εξωτερικης Πολιτικης. Η κυβερνηση εθνικης ενοτητας προ υποθετει καποια ελαχιστη πολιτικη συμφωνια η οποια σημερα δεν υπαρχει. Σημερα προτεινει η ΠΟΛ.ΑΝ. κυβερνηση εθνικης ενοτητας και χθες αποχωρησε απο τη Βουλη".

    Καθοριστηκαν τελικα οι συναντησεις του Κ. Σημιτη με τους ηγετες των δυο κομματων της Αριστερας. Οπως ανακοινωθηκε απο τον κυβερνητικο εκπροσωπο, ο πρωθυπουργος θα δεχτει αυριο στις 11.30 στο μεγαρο Μαξιμου την Αλεκα Παπαρηγα και τον Ν. Κωνσταντοπουλο στις 12.00 το μεσημερι της Δευτερας.

    [10] Δηλωση Προεδρου

    Με το δικο του τροπο σχολιασε... χωρις σχολιο ο Προεδρος της Δημοκρατιας οσα διαδραματιζονται εντος και εκτος κυβερνησης, γυρω απο τους χειρισμους κατα την τελευταια ελληνοτουρκικη κριση. Δεν ειναι ωρα - ειπε απευθυνομενος στους δημοσιογραφους που του ζητησαν καποια δηλωση λιγο πριν απο τη συναντηση του με τον Ν. Κωνσταντοπουλο - για δηλωσεις, δεν πρεπει να φορτιζουμε το πολιτικο κλιμα.

    [11] Ραπισμα στην Τουρκια απο τις ΗΠΑ χθες

    Η ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ κυβερνηση ανακοινωσε οτι σεβεται τη διεθνη αναγνωριση των ελληνικων συνορων και καλεσε την Αγκυρα να παει στο Δικαστηριο της Χαγης

    ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ Του Δ.Π. ΔΗΜΑ

    Οι Ηνωμενες Πολιτειες πιστευουν οτι ο καλυτερος τροπος για την επιλυση του ζητηματος της Ιμιας ειναι η προσφυγη στο Δικαστηριο της Χαγης.

    Την κατηγορηματικη αυτη δηλωση εκανε χθες το βραδυ η αμερικανικη κυβερνηση μεσω εκπροσωπου της και κατ' ουσιαν αποτελει "ηχηρο ραπισμα" κατα της Τουρκιας, η οποια με "προκλητικες ενεργειες" εχει επιδιωξει αμφισβητηση της ιδιοκτησιας των βραχονησιδων του ανατολικου Αιγαιου εξ αφορμης ερωτησεις για το καθεστως ιδιοκτησιας που κατα τις ΗΠΑ θα πρεπει να διεπει τη νησιδα Ιμια, απο την αμερικανικη κυβερνηση δηλωθηκε κατηγορηματικη οτι "οι Ηνωμενες Πολιτειες ειναι υπερ των διεθνων συνθηκων, των διεθνως κατοχυρωμενων συνορων Ελλαδας και Τουρκιας και εναντιον της κρισης βιας για την επιλυση των διαφορων τους".

    Με τη νεα θεση τους στο ζητημα της ιδιοκτησιας της Ιμιας, η αμερικανικη κυβερνηση υιοθετει μια πλεον προχωρημενη αποψη απο την προηγουμενη θεση της που ειχε εκνευρισει την Αθηνα, οτι το ζητημα αυτο θα πρεπει να διευθετηθει μεταξυ των ενδιαφερομενων χωρων.

    Η παγια ελληνικη θεση, εξαλλου σ' ενα αλλο ζητημα, σ' αυτο της υφαλοκρηπιδας, ειναι οτι οι δυο χωρες, θα πρεπει να πανε στο δικαστηριο της Χαγης, ενω η Τουρκια εχει προτεινεσ' αυτο, οπως και σε αλλα ζητηματα, διμερεις διαπραγματευσεις.

    Αλλα και στο ζητημα της Ιμια, αν συνεχιζονταν οι προκλητικες τουρκικες ενεργειες για τις βραχονησιδες, υπηρχαν σκεψεις, απο ελληνικης πλευρας, συμφωνα με πληροφοριες, για προσφυγη στο δικαστηριο της Χαγης, αποψη που προωθειται τωρα απο την Ουασιγκτον.

    Η δηλωση

    Συγκεκριμενα, σε ερωτηση για την αμερικανικη θεση, αναφορικα με την ιδιοκτησια της Ιμια, η νεα αμερικανικη θεση εχει ως εξης: "Οι Ηνωμενες Πολιτειες επαναβεβαιωνουν την αφοσιωση τους στην αρχη του σεβασμου την διεθνη συνθηκη, την εδαφικη ακεραιοτα των ενδιαφερομενων χωρων και των διεθνων αναγνωρισμενων συνορων (τους). Οι Ηνωμενες Πολιτειες καλουν την Ελλαδα και την Τουρκια να επιλυσουν τις διαφορες τους με ειρηνικα μεσα, χωρις τη χρηση η την απειλη βιας".

    Σε ερωτηση για τον τροπο που οι ΗΠΑ πιστευουν οτι θα πρεπει να διευθετηθει το ζητημα της Ιμιας ειπαν οτι: "Πιστευουμε πως ο καλυτερος τροπος (δρομος) για την αντιμετωπιση τετοιων ζητηματων ιδιοκτησιας ειναι το διεθνες δικαστηριο (της Χαγης) η καποιο αλλο αρμοδιο σωμα".

    Επισης, προστεθηκε οτι, με τετοια δικαστικη αρχη ειναι "καταλληλη για τη συλλογη και αξιολογηση ολων των αναγκαιων πληροφοριων και για την αντικειμενικη αξιολογηση των νομικων επιχειρηματων των δυο πλευρων και για να εξηγησει τη βαση των αποφασεων της".

    [12] Στηριζουν την κυβερνηση με εντονη κριτικη

    ΠΑΝΩ απο 90 βουλευτες του ΠΑΣΟΚ μιλησαν στην Κ.Ο. και πανω απο τα δυο τριτα επεκριναν την κυβερνηση για τους χειρισμους της στην εξωτερικη πολιτικη. Αλλα...

    Των ΠΑΝΤ. ΖΑΓΟΡΙΑΝΙΤΗ ΑΛΙΚΗΣ ΜΑΤΣΗ

    Δυο νεα "παγκοσμια ρεκορ ΠΑΣΟΚ" σημειωθηκαν χθες. Η συνεδριαση της Κοινοβουλευτικης Ομαδας διηρκεσε περισσοτερες απο 10 ωρες, τοσες οσες δεν εχουν διαρκεσει ολες μαζι οι συνεδριασεις, που δεν ειχαν γινει εως τωρα. Και μιλησαν τοσοι βουλευτες -περισσοτεροι απο 90- οσοι δεν ειχαν μιλησει εδω και 21 χρονια σε αναλογες συνεδριασεις του οργανου, οταν και εφοσον γινονταν.

    Ενα αλλο ρεκορ καταγραφεται προσωπικα στον κ. Σημιτη. Σε ολες αυτες τις ωρες ο πρωθυπουργος βγηκε ελαχιστα λεπτα απο την αιθουσα, γεγονος που εκανε καποιους να πουν "να τι θα πει να εισαι Κινεζος".

    Οι "ανεμοι" στην Κοινοβουλευτικη Ομαδα προβλεπονταν θυελλωδεις. Και χωρις βεβαιως να επικρατησει "απνοια" στην Κοινοβουλευτικη Ομαδα του ΠΑΣΟΚ, ωστοσο δεν εφτασαν στο υψος των μποφορ που αναμενοταν. Η κριτικη που ασκηθηκε ηταν εντονη, αλλα χαρακτηριστηκε "αξιοπρεπης", ενω συνεργατες του Πρωθυπουργου, μετα το τελος των ομιλιων, χαρακτηριζαν τη συζητηση εποικοδομητικη.

    Ποσοι ηταν

    Παντως, προσκειμενοι στην "εσωκομματικη αντιπολιτευση" ελεγαν οτι η μεγαλη πλειονοτητα των βουλευτων επεκρινε τους χειρισμους της κυβερνησης, ενω συνεργατες του κ. Σημιτη ελεγαν οτι ηταν μονο 10 οι βουλευτες αυτοι και μονον οι τεσσερις, και μαλιστα εκ των λεγομενων "προεδρικων", ασκησαν οξεια κριτικη στους κυβερνητικους χειρισμους.

    Η αληθεια ειναι οτι τουλαχιστον τα 2/3 των οσων ελαβαν το λογο ασκησαν κριτικη, εστω και σε χαμηλους τονους.

    Η συνεδριαση ηταν προγραμματισμενη για τις 10.30 το πρωι, αλλα αρχισε, ως συνηθως, σε ωρα ΠΑΣΟΚ, μετα τις 11 το πρωι. Οι πορτες εκλεισαν ερμητικα και εμειναν κλειστες για περιπου μια ωρα. Λιγο μετα το μεσημερι αρκετοι ηταν αυτοι που αρχισαν να μπαινοβγαινουν, και καποια στιγμη, γυρω στις 2 μ.μ., στην αιθουσα δεν βρισκονταν ουτε οι μισοι.

    Ο πρωτος που αποχωρησε οριστικα και αμετακλητα ηταν ο υπουργος Εσωτερικων και Δημοσιας Διοικησης Α. Τσοχατζοπουλος και μαλιστα χωρις να μιλησει. Ωστοσο δεν επελεξε την τακτικη του "κρειττον σιγαν". Εφυγε απλως για τις Βρυξελλες, οπου θα παραστει σε συνεδριαση των Ευρωπαιων Σοσιαλιστων.

    Ηταν λιγο μετα τις 12, οταν απο την αιθουσα εξηλθε ο υπουργος Εθνικης Γερ. Αρσενης κι αρχισε να μιλαει στο κινητο του τηλεφωνο, επι τουλαχιστον ενα δεκαλεπτο. Οπως αποκαλυφθηκε λιγο αργοτερα, ειχε πληροφορηθει την ωρα εκεινη την ανευρεση του μοιραιου ελικοπτερου, λιγο εξω απο τη νησο Ιμια.

    Με κληρωση

    Δεν περασε πολλη ωρα κι αρχισαν και οι πρωτες δηλωσεις βουλευτων προς τα ραδιοτηλεοπτικα δικτυα, που και παλι ειχαν κατακλυσει τους διαδρομους εξω απο την αιθουσα της Γερουσιας.

    Η συνεδριαση συνεχιστηκε χωρις ουσιαστικη διακοπη και για οσους ειχαν αποφασισει να μη φυγουν καθολου απο την αιθουσα, απο το καφενειο της Βουλης υπηρχε διαρκης ανεφοδιασμος με καφεδες και σαντουιτς.

    Μια σημαντικη λεπτομερεια αποτελει η κληρωση με την οποια επιλεχθηκε η σειρα των ομιλητων. Αρμοδια παντως πηγη του προεδρειου ελεγε οτι την επομενη φορα ναι μεν θα γινει κληρωση, αλλα για να επιλεγει ενας προκαθορισμενος αριθμος, περιπου 30 βουλευτων, απο οσους εκδηλωσουν την προθεση να μιλησουν.

    Τα παγκοσμια ρεκορ πιθανοτατα θα αργησουν πολυ να καταρριφθουν. Το μονο σιγουρο φαινεται να ειναι το γεγονος οτι στο ΠΑΣΟΚ θα κατακτησουν στην πραξη "το βαθεμα και το πλατεμα της δημοκρατιας".

    Σημιτης: Ο πολεμος ειναι αναγκαιος μονον εκει που δεν μπορουμε να πετυχουμε την υπερασπιση με ειρηνικα μεσα

    Τα βασικα σημεια της ομιλιας του πρωθυπουργου Κ. Σημιτη εχουν ως εξης:

    "Το ερωτημα που επρεπε να απαντησουμε την περασμενη Τεταρτη το πρωι ηταν αν θα προχωρουσε η Ελλαδα σε μια γενικευμενη συρραξη, μη ελεγχομενη, η θα προχωρουσε στην απεμπλοκη των στρατιωτικων δυναμεων.

    Συρραξη θα σημαινε, οπως εκρινε ομοφωνα το ΚΥΣΕΑ, μια συνεχεια απο πολεμικες ενεργειες. Η συρραξη θα οδηγουσε σε πολεμικες ενεργειες, οι οποιες κι αν ακομα το αποτελεσμα ηταν νικηφορο, που δεν ειχαμε καμια αμφιβολια, θα σημαινε διαπραγματευσεις με τους Τουρκους. Διαπραγματευσεις των οποιων το περιεχομενο και η εκταση θα εξαρτιονταν απο το μεγεθος και την εκταση της συρραξης.

    Ομως, πρεπει να γινει σαφες οτι η συρραξη θα ηταν μια παγιδα. Η συρραξη θα οδηγουσε στη διαπραγματευση που ηθελαν οι Τουρκοι. Γι' αυτο κι εμεις αποφασισαμε ομοφωνα οτι πρεπει να αποφυγουμε τη συρραξη. Λεχθηκε οτι αυτο εκφραζει μια νοοτροπια μη πολεμου.

    Ο πολεμος ειναι αναγκαιος εκει που δεν μπορουμε να πετυχουμε την υπερασπιση των δικαιωματων μας με ειρηνικα μεσα. Ο μη πολεμος ειναι αναγκαιος οταν μπορουμε με ειρηνικα μεσα να προωθησουμε τα συμφεροντα μας αποτελεσματικα. Οταν μπορουμε με ειρηνικα μεσα να διαφυλαξουμε τα κυριαρχικα μας δικαιωματα.

    Δεν επιδιωκουμε σε καμια περιπτωση πολεμο, χωρις να εχουμε εξαντλησει ολες τις αλλες δυνατοτητες, οι οποιες υπαρχουν. Και να μην ξεχναμε οτι το 1974 στην Κυπρο η προκληση απο μερικους αφρονες οδηγησε στην τουρκικη επεμβαση. Το γεγονος αυτο, που εκμεταλλευτηκε η Τουρκια, οδηγησε στην εγκατασταση των στρατευματων της Τουρκιας στην Κυπρο. Τα στρατευματα αυτα ειναι ακομα εκει.

    Πατριδα δεν σημαινει οπωσδηποτε οπλα και πολεμος. Μια τετοια στενη αντιληψη ειναι συναρτημενη με την πατριδοκαπηλια. Πατριδα σημαινει και την ικανοτητα να λυνουμε τις διαφορες, τις αντιδικιες, να αποσπουμε το σεβασμο στη διεθνη κοινοτητα, να εχουμε φωνη.

    "Δεν ειμαστε ταπεινωμενοι"

    Λεχθηκε οτι μερικοι αισθανονται εθνικα μειωμενοι και ταπεινωμενοι. Δεν μου ειναι κατανοητη αυτη η αντιληψη.

    Αισθανομαστε εθνικα μειωμενοι επειδη αποφυγαμε μια γενικη συρραξη, η οποια θα οδηγουσε σε διαπραγματευση και πιεσεισ; Αισθανομαστε εθνικα μειωμενοι επειδη αποφυγαμε καταστροφεσ; Εθνικα μειωμενος αισθανθηκε και ο δημαρχος Καλυμνου, που υψωσε την ελληνικη σημαια, χωρις να ρωτησει το υπουργειο Εξωτερικων η το υπουργειο Εθνικης Αμυνας.

    Ενας δημαρχος δεν μπορει να χαραξει την εξωτερικη πολιτικη μιας χωρας. Οπως δεν μπορει να χαραξει την εξωτερικη πολιτικη ο οποιοσδηποτε κ. Βρακας, ο οποιος πιστευε οτι εκπροσωπει καλυτερα τα εθνικα συμφεροντα απο την κυβερνηση.

    Εκφρασεις, οπως προδοσια, που χρησιμοποιησε η Ν.Δ., η μειωση θα ηταν χωρις σημασια, αν δεν παροτρυναν καποιους πολιτες να κανουν οποια απερισκεπτη πραξη για να αποδειξουν τον πατριωτισμο τους.

    Οι απερισκεπτες πραξεις σ' αυτο το πεδιο εχουν συνεπειες. Κι ας θυμηθουμε παλι αυτο που ειπα για την Κυπρο.

    Η διπλωματια, η ικανοτητα μας να υπερασπιστουμε τα συμφεροντα της χωρας, η οικονομια και ο πολιτισμος, η διεθνης μας εικονα ειναι μερικες αλλες δυνατοτητες, τις οποιες πρεπει να αξιοποιουμε. Και για να κλεισω αυτο το σημειο θα εκφρασω και μερικες αποριες.

    Γιατι οι ευρωπα ικες χωρες το κρισιμο βραδυ δεν κινηθηκαν να μας στηριξουν; Γιατι δεν τηλεφωνησε ο Κολ, ο Γκονζαλες η ο Ντινι; Γιατι η Ιταλια, απο την οποια αντλουμε τα δικαιωματα μας, κατα τους κανονες του Διεθνους Δικαιου, δεν πηρε θεση πριν απο την αναμετρηση;

    Γιατι στο διεθνη χωρο αισθανονται ξενοι; Ειναι οι λιγες μερες αυτης της κυβερνησης, που οδηγησαν σ' αυτο το αποτελεσμα;

    Καποτε ας αναρωτηθουμε και ας αναρωτηθουν οσοι αρεσκονται στα τυμπανα του πολεμου, αν η χωρας μας κερδισε αγωνες χωρις συμμαχιες. Γι' αυτο, το ερωτημα ειναι ποιες πρεπει να ειναι οι συμμαχιες σημερα, οχι πως μπορουμε να δημιουργησουμε αυτες τις συμμαχιες.

    Αν αναρωτηθουμε αυτα τα προβληματα, τοτε δεν θα πρεπει να ειμαστε τοσο εθνικα προβληματισμενοι, οσο δηλωνουν μερικοι.

    Ας ερθω τωρα στο χειρισμο της υποθεσης ως προς την κοινη γνωμη, τη δημοσια εικονα που επιδειξαμε κατα τη διαρκεια της κρισης και μετα. Οι χειρισμοι δεν ηταν ικανοποιητικοι στο βαθμο που θα επρεπε. Θα επρεπε η θεση μας να παρουσιαστει πιο πειστικα, πιο ολοκληρωμενα και να προλαμβανει αντιδρασεις.

    Αυτο δεν σημαινει ομως οτι η πολιτικη δεν ηταν σωστη. Λεχθηκε οτι θα επρεπε να ειχε συγκληθει το συμβουλιο των αρχηγων. Το συμβουλιο των αρχηγων ειναι ενα γνωμοδοτικο οργανο, που δεν προβλεπεται απο το Συνταγμα. Επιτρεπει σε προσωπα χωρις αμεση ευθυνη ανεξοδους πατριωτισμους.

    Η κυβερνηση εχει την ευθυνη και η κυβερνηση πρεπει να παιρνει και τις αποφασεις. Δεν θα θεσουμε την πολιτικη μας υπο την κηδεμονια αλλων, οι οποιοι μπορουν συνεχως να προβαλλουν συνθηματα χωρις επιπτωση.

    Υπηρχε το ερωτημα αν θα επρεπε εκεινο το πρωι να συνελθει το υπουργικο συμβουλιο.

    Το ΚΥΣΕΑ ειναι αρμοδιο με βαση το νομο για τα θεματα της εθνικης αμυνας. Εαν επροκειτο για κηρυξη πολεμου, βεβαιως θα συνηρχετο το υπουργικο συμβουλιο αμεσως. Ολοι οι παροντες στο ΚΥΣΕΑ εκτιμησαν εκεινο το πρωι οτι θα πρεπει να παρουν τις αποφασεις σε μια ωρα. Στις 5 το πρωι.

    Η συγκληση του υπουργικου συμβουλιου εκεινη την ωρα ηταν, απο τα πραγματα, μη δυνατη.

    Βολες για την κριτικη

    Ορισμενοι με τη σταση τους φαινεται να μη θελουν την ανανεωση, οτι προτιμουν, αν και στελεχη του ΠΑΣΟΚ, να ενδωσουν σε μια καταιγιστικη κριτικη για τη νεα πορεια, παρ' ολο που συνεκεντρωσε την αποδοχη της μεγαλης πλειοψηφιας των πολιτων.

    Αφου παρατηρησω οτι καποιοι στο παρελθον δεν ειχαν γνωμη, ουτε μεσα ουτε εξω απο τα οργανα, θελω να τονισω οτι η κυβερνηση αυτη δεν ειναι, οπως λεγεται, κυβερνηση Σημιτη. Η κυβερνηση αυτη ειναι κυβερνηση ΠΑΣΟΚ, ειναι κυβερνηση ολων μας. Η ζημια η οποια γινεται, δεν ειναι ζημια σε μενα προσωπικα, ειναι ζημια που γινεται εις βαρος του ΠΑΣΟΚ.

    Ειναι πεποιθηση της ελληνικης κοινωνιας οτι η χωρα μας δεν ειναι τοσο ισχυρη, οσο θα θελαμε ολοι μας. Οι εταιροι μας, οι συμμαχοι μας, βλεπουν μια οικονομια με προβληματα, βλεπουν μια πολιτικη σκηνη οπου κυριαρχει η εννοια του εφημερου, η εννοια του πολιτικου κοστους, βλεπουν μια κοινωνια οπου δεν εχει ακομα εμπεδωθει η εννοια της αξιοκρατιας και η εννοια της προσπαθειας. Αποτελεσμα, να χανουμε ευκαιριες, να χανουμε συμμαχους, να περναμε στο περιθωριο των εξελιξεων.

    Κι ομως, η Ελλαδα υπαρχει, η Ελλαδα ειναι εδω. Η χωρα μας διαθετει αστειρευτες δυναμεις, ενα πολυτιμο ανθρωπινο δυναμικο, που αισθανεται απογοητευση απο την ελλειψη της αξιοποιησης του.

    Η χωρα μας διαθετει στρατιωτικη δυναμη, οικονομικη δυναμη, διπλωματικη δυναμη. Δυναμεις τις οποιες δεν αξιοποιουμε επαρκως και μερικες φορες ξοδευουμε και αλογιστα.

    Ριζοσπαστικη μεταρρυθμιση

    Ζουμε σε μια περιοδο ανθησης νεων εθνικισμων, ζουμε σε μια περιοδο εντονων κοινωνικων αλλαγων στους γειτονες μας, οι οποιες τροφοδοτουν τους εθνικισμους. Ζουμε στην αναπτυξη νεων στρατιωτικων τεχνολογιων.

    Η απαντηση της χωρας μας πρεπει να ειναι αποφασιστικη. Δεν διεκδικουμε, αλλα και δεν παραχωρουμε. Δεν προκαλουμε, αλλα και δεν υποχωρουμε. Χρειαζομαστε Ενοπλες Δυναμεις ευελικτες, τεχνολογικα ανωτερες, με υψηλο ηθικο. Γνωριζουμε τα προβληματα τους και σ' αυτα τα προβληματα θα σκυψουμε.

    Ας μην ξεχναμε οτι χιλιαδες πολιτες αναζητουν ενα νεο πολιτικο οραμα, μια ριζοσπαστικη μεταρρυθμιση, μια ρεαλιστικη πολιτικη, που θα φερει τη χωρα πιο κοντα στο μελλον. Διαισθανονται οτι μετα την κυβερνητικη αποτυχια της Ν.Δ. και ενδεχομενη δικια μας αποτυχια, δεν θα ειναι απλως αποτυχια ενος αλλου κομματος, αλλα θα ειναι ηττα της πολιτικης".

    [13] Περασε χωρις απωλειες απο τη 10ωρη Κ.Ο.

    Ο ΣΗΜΙΤΗΣ απαντησε επιθετικα στις επικρισεις των βουλευτων και εκανε και καποια αυτοκριτικη για ορισμενους χειρισμους Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΡΕΛΙΑ

    Χωρις ουσιαστικες απωλειες για τον Πρωθυπουργο περασε η χτεσινη δεκαωρη μαχη της Κοινοβουλευτικης Ομαδας του ΠΑΣΟΚ. Δεκαδες βουλευτες ασκησαν κριτικη -ορισμενοι εντονη- στους χερισμους του ιδιου και των υπουργων Αμυνας και Εξωτερικων, αλλα ταυτοχρονα διακηρυξαν οτι στηριζουν την κυβερνηση.

    Η τελικη καταληξη της χθεσινης συνεδριασης εχει ιδιαιτερη σημασια, καθως τις προηγουμενες μερες το κλιμα ηταν περιπου εμφυλιοπολεμικο και καποιοι υποστηριζαν οτι η νεα κυβερνηση θα δεχοταν ακομη ενα ισχυρο πληγμα. Η προβλεψη αυτη δεν επιβεβαιωθηκε, οπως δεν επιβεβαιωθηκαν και καποιες πληροφοριες που διοχετευονταν οτι βουλευτες θα ζητουσαν παραιτησεις υπουργων.

    Η συνεδριαση αρχισε στις 11 χθες το πρωι. Και στις 10 το βραδυ ο Πρωθυπουργος βγηκε απο την αιθουσα εμφανως ικανοποιημενος και δηλωσε: "Δειξαμε οτι μπορουμε να συζηταμε ελευθερα και κριτικα για παρα πολλη ωρα. Και παρολα αυτα να υπαρχει αυτοπειθαρχια, αλληλοσεβασμος και προσπαθεια συνθεσεων. Αυτες οι 11 ωρες εδειξαν την κοινη θεληση για ανανεωση, νεα πορεια, συνθεση και παρουσια του ΠΑΣΟΚ στην ελληνικη κοινωνια".

    Μιλησαν σε βουλευτες

    Τοσο ο Πρωθυπουργος οσο και οι Γερ. Αρσενης και Θ. Παγκαλος ακουσαν υπομονετικα 74 βουλευτες του κομματος. Και στο τελος απαντησαν αναλυτικα σε ερωτηματα και αποριες, ο καθενας με το δικο του τροπο. Η συνεδριαση ηταν "εξοντωτικη" και αρκετοι βουλευτες, μεταξυ σοβαρου και αστειου, ελεγαν οτι απο την μεχρι χθες απραξια περασαν στην εντονη εργασιοθεραπεια.

    Ο κ. Σημιτης τοσο με τη χθεσινη συνεδριαση οσο και με τις συνεχεις συνεδριασεις αλλων οργανων επιδιωκει να καταδειξει οτι η κυβερνηση λειτουργει τωρα συλλογικα και λαμβανονται υποψη οι αντιδρασεις και οι προτασεις των βουλευτων. Η Κοινοβουλευτικη Ομαδα θα συνεδριασει πιθανοτατα και παλι την 1η Μαρτιου, οπως προτεινε ο Πρωθυπουργος, για να εκλεξει το νεο προεδρειο της, το οποιο θα εχει στο εξης της διευθυνση του σωματος, ρολο που ειχε μεχρι τωρα ο Αντ. Λιβανης. Μεχρι τις 15 Φεβρουαριου αναμενται να κατατεθουν οι προτασεις για το νεο Κανονισμο.

    Η κρισιμη νυχτα

    Η χθεσινη συνεδριαση αρχισε με ομιλια του Πρωθυπουργου, ο οποιος επιχειρησε να απαντησει προκαταβολικα στα ερωτηματα που θα εθεταν οι βουλευτες:

    Επανελαβε οτι εκεινη την κρισιμη νυχτα το διλημμα που ετεθη ηταν γενικευμενη συρραξη η απεμπλοκη. Και ομοφωνα το Κυβερνητικο Συμβουλιο Εξωτερικων και Αμυνας απαντησε οτι η συρραξη θα ηταν μια παγιδα που θα οδηγουσε σε διαπραγματευση που ηθελαν οι Τουρκοι.

    Απεκρουσε τους ισχυρισμους οσων λενε οτι ειμαστε εθνικα μειωμενοι. "Γιατι, επειδη αποφυγαμε μια γενικη συρραξη;" διερωτηθηκε.

    Αποδοκιμασε την ενεργεια του Δημαρχου Καλυμνου να υψωσει την ελληνικη σημαια χωρις να ρωτησει, το υπουργειο Εξωτερικων η το υπουργειο Αμυνας. "Ενας δημαρχος δεν μπορει να χαραζει εξωτερικη πολιτικη, οπως δεν μπορει να κανει το ιδιο ο οποιοσδηποτε κ. Βρακας" ειπε χαρακτηριστικα. Και ταυτοχρονα κατηγγειλε την πατριδοκαπιλεια, τονιζοντας οτι "πατριδα δεν σημαινει οπωσδηποτε οπλα και πολεμος".

    Αυτοκριτικη

    Εκανε αυτοκριτικη λεγοντας οτι "οι χειρισμοι δεν ηταν ικανοποιητικοι στο βαθμο που θα επρεπε", επεμεινε ομως οτι η τελικη αποφαση ηταν σωστη. Και εξηγησε γιατι δεν συγκαλεσε το συμβουλιο πολιτικων αρχηγων.

    Επεκρινε ορισμενα κομματικα στελεχη για "καταιγιστικη κριτικη" που ασκουν στην κυβερνηση και προειδοποιησε οτι η ζημια που γινεται δεν γινεται στον ιδιο προσωπικα αλλα ζημια σε βαρος του ΠΑΣΟΚ. "Η κυβερνηση αυτη δεν ειναι κυβερνηση Σημιτη, οπως λεγεται. Η κυβερνηση αυτη ειναι κυβερνηση ΠΑΣΟΚ, κυβερνηση ολων μας".

    Επανελαβε οτι η χωρα μας πρεπει να αποκτησει νεους συμμαχους, αφηνοντας αιχμες για τη μεχρι τωρα εξωτερικη πολιτικη που μας οδηγησε σε απομονωση τουλαχιστον σε ευρωπα ικο επιπεδο. "Γιατι οι ευρωπα ικες χωρες το κρισμο βραδυ δεν κινηθηκαν να μας στηριξουν;" διερωτηθηκε.

    Κατεστησε σαφες οτι η κυβερνηση του ειναι κυβερνηση συνεχειας, αλλα ταυτοχρονα και κυβερνηση αλλαγης και ανανεωσης.

    Ο Παγκαλος

    Ο Θ. Παγκαλος χαρακτηρισε ουσιαστικη τη συζητηση που εγινε και εξεφρασε τη γνωμη οτι το ΠΑΣΟΚ βγηκε πιο ενωμενο και πιο αποφασισμενο απο τη συνεδριαση αυτη. Ο κ. Παγκαλος τονισε οτι μπαινουμε σε μεγαλυτερη περιοδο εντασης με ην Τουρκια. Χαριτολογωντας ο κ. Παγκαλος ειπε σε καποια στιγμη στους συναδελγους του: "Αν δεν ανακαλυψουν καποιοι τη δολοφονια μου, δεν μπορω να εξαφανιστω απο προσωπου γης οπως θελουν ορισμενοι".

    Ο Αρσενης

    Ικανοποιημενος δηλωσε και ο Γερ. Αρσενης, ο οποιος ειπε οτι εδωσε ολα τα στοιχεια για να διαπιστωσουν οι βουλευτες οτι υπηρχε υψηλος βαθμος ετοιμοτητας στις Ενοπλες Δυναμεις. "Ειχαν το τακτικο πλεονεκτημα" ειπε, αν δεν επελεγετο η πολιτικη λυση, "η οποια σωστα επελεγη". Μαλιστα, ο κ. Αρσενης φερεται οτι ειπε στους βουλευτες οτι η αντιμετωπιση αυτη τη φορα ηταν πολυ καλυτερα σχεδιασμενη απο εκεινη της κρισης του 1987.

    Την ικανοποιηση του εξεφρασε και ο Α. Τσοχατζοπουλος, ο οποιος ειπε οτι "οι βουλευτες με ειλικρινεια και ευπρεπεια και υπευθυνοτητα ειπαν την αποψη τους επιδιωκοντας να συμβαλουν ολοι στη στηριξη της κυβερνησης και στην προωθηση της στρατηγικης του ΠΑΣΟΚ".

    [14] Στην Επιτροπη της Βουλης η κοντρα για την Εθνικη

    "ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΕΝΟΣ" για την επιλογη Καρατζα δηλωσε και ο Γ. ΑΡΣΕΝΗΣ ΚΑΨΗΣ: Δεν τον ψηφιζω ΧΥΤΗΡΗΣ: Ισως δεν εγκριθει η τοποθετηση

    Σε μειζον πολιτικο θεμα εξελισσεται η αποφαση του πρωθυπουργου Κ. Σημιτη να αντικαταστησει τον διοικητη της Εθνικης Τραπεζας και να τοποθετησει στη θεση αυτη τον κ. Θ. Καρατζα. Το ενα μετα το αλλο πρωτοκλασσατα στελεχη της κυβερνησης, αλλα και του ΠΑΣΟΚ, αμφισβητουν την "κινηση" Σημιτη.

    Μετα τις βολες του Ακη Τσοχατζοπουλου, ο Γερ. Αρσενης δηλωσε χθες "σοβαρα προβληματισμενος".

    Ο Τηλ. Χυτηρης αφησε να διαφανει οτι η τοποθετηση του κ. Καρατζα ισως δεν εγκριθει απο την αρμοδια Επιτροπη της Βουλης. Ενω ηδη ενα μελος της Επιτροπης, ο κ. Γιαννης Καψης, δηλωσε κατηγορηματικα οτι θα καταψηφισει τον κ. Καρατζα.

    Αλλα και ο υπουργος Οικονομικων κ. Αλ. Παπαδοπουλος δηλωσε μεν αγνοια γιατι ελειπε στο Νταβος, εσπευσε ομως να τονισει οτι ειναι, ως εκπροσωπος του Ελληνικου Δημοσιου, ο κυριος μετοχος της Εθνικης, υπονοωντας ετσι οτι επρεπε να ερωτηθει.

    Ο κυβερνητικος εκπροσωπος κ. Δ. Ρεππας, παντως, δηλωσε πως ειναι αυτονοητο οτι τις αποφασεις για τις διοικησεις των Τραπεζων και των δημοσιων επιχειρησεων λαμβανει ο Πρωθυπουργος σε συνεννοηση με τον εποπτευοντα υπουργο.

    Μετα το θορυβο που δημιουργησε η αποφαση για αλλαγη στη διοικηση της Εθνικης, δεν ειναι βεβαιο αν θα ληφθουν συντομα αποφασεις και για αλλες αλλαγες. Το θεμα της Εθνικης τεθηκε και στη χθεσινη συνεδριαση της Κοινοβουλευτικης Ομαδας του ΠΑΣΟΚ. Ακομη, υπηρξε παρεμβαση της ΟΤΟΕ με ανακοινωση της.

    Ειδικοτερα:

    Μια βομβα πεταξε με δηλωση του χθες ο πρωην υπουργος Τυπου Τηλ. Χυτηρης. Ειπε οτι πιθανοτατα η τοποθετηση του νεου διοικητη της Εθνικης Τραπεζας δεν θα εγκριθει απο την αρμοδια κοινοβουλευτικη επιτροπη, αφηνοντας να εννοηθει οτι θα καταψηφισουν και οι μετεχοντες βουλευτες του ΠΑΣΟΚ.

    Ποιοι μετεχουν

    Ωστοσο, κατι τετοιο θεωρειται αμφιβολο αν καταγραφουν απλως τα ονοματα των βουλευτων του κυβερνωντος κομματος που μετεχουν στην επιτροπη, αν και βεβαιως ουδεις μπορει να γνωριζει τι τεξεται η επιουσα. Στη 15μελη αυτη επιτροπη, λοιπον, της οποιας προεδρευει ο Απ. Κακλαμανης, μετεχουν ακομη οι τρεις αντιπροεδροι του Κοινοβουλιου κ.κ. Π. Κρητικος, Π. Ζακολικος και Π. Σγουριδης, που ως εκ της θεσεως τους δεν θεωρειται πιθανο οτι θα καταψηφισουν. Μετεχουν ακομη ο γραμματεας της Κοινοβουλευτικης Ομαδας του ΠΑΣΟΚ Δ. Μπεης και οι βουλευτες Ι. Καψης, Ι. Γλαβινας και Κ. Σοφουλης.

    Ο κ. Καψης δηλωσε χθες βραδυ οτι θα καταψηφησει το διορισμο του κ. Καρατζα.

    Ο κ. Αρσενης, απαντωντας σε σχετικη ερωτηση, ειπε "δεν εχω ασχοληθει με το θεμα, αλλα εχω σοβαρο προβληματισμο".

    Εξοργισμενος ειναι ο υπο αντικατασταση διοικητης της Εθνικης Τραπεζας Γ. Μιρκος απο τον τροπο, με τον οποιο εμαθε οτι τη θεση του διοικητη καταλαμβανει ο κ. Θ. Καρατζας. Το εμαθε, λενε συνεργατες του, απο τους ραδιοφωνικους σταθμους και το ειδησεογραφικο πρακτορειο Ροιτερ.

    Αργοτερα του τηλεφωνησε ο υπουργος Εθνικης Οικονομιας Γιαν. Παπαντωνιου για να ζητησει να στειλει την παραιτηση του.

    Τοτε, λεγεται, ο κ. Μιρκος εξερραγη και ειπε στον κ. Παπαντωνιου οτι "ετσι δεν απευθυνονται ουτε σε κλητηρες" και παρατηρησε οτι η ληψη μιας τετοιας αποφασης χωρις την τηρηση των νομιμων διαδικασιων θυμιζει δικτατοριες και δικτατορες.

    Συναντηση με Σημιτη

    Βεβαιως ο κ. Μιρκος διεψευσε χθες τις φημες που κυκλοφορησαν και που τον ηθελαν να μην παραιτειται. Ζητησε απλως συναντηση με τον πρωθυπουργο για να υποβαλει εκει την παραιτηση του και να ρυθμιστουν οι σχετικες τεχνικες λεπτομερειες.

    Κατα πασα πιθανοτητα, μετα την υποβολη της παραιτησης Μιρκου στον Κ. Σημιτη, θα συγκληθει Εκτακτη Συνελευση της Εθνικης για να εκλεξει ως νεο διοικητη τον κ. Καρατζα.

    Εντυπωση προκαλεσε η δηλωση του υπουργου Οικονομικων Αλ. Παπαδοπουλου (που, ως γνωστον, θεωρειται υποστηρικτης του κ. Σημιτη) οτι η αποφαση για την τοποθετηση του κ. Καρατζα εληφθη εν αγνοια του. "Δεν γνωριζω τη διαδικασια, η οποια ακολουθηθηκε", ειπε ο κ. Παπαδοπουλος, "γιατι ελειπα στο Νταβος".

    Ειναι γνωστο οτι ο κ. Παπαδοπουλος υποστηριζει με θερμη την αποψη οτι ο ιδιος πρεπει να εχει καθοριστικο ρολο στα τεκταινομενα στις υπο κρατικο ελεγχο Τραπεζες και ιδιαιτερα στην Εθνικη Τραπεζα, οπου το Ελληνικο Δημοσιο (το οποιο, ως υπουργος Οικονομικων εκπροσωπει) ειναι ο κυριος μετοχος.

    "Δεν ειχα ιδεα"

    Την αποψη του αυτη υποστηριξε χθες, συμφωνα με πληροφοριες, στην τηλεφωνικη επικοινωνια που ειχε με τον κ. Μιρκο. Ειπε, συγκεκριμενα, οτι "δεν ειχε ιδεα" για την κυβερνητικη αποφαση και τονισε οτι "εχει αντιθετη γνωμη" στην αντικατασταση του κ. Μιρκου. Και βεβαιως προσθεσε οτι ο ιδιος εκπροσωπει τον κυριο μετοχο, δηλαδη το Δημοσιο και οτι επρεπε να ερωτηθει.

    Παρατηρητες επισημαινουν οτι η αναφορα του κ. Παπαδοπουλου "στον κυριο μετοχο" ερμηνευεται ως μια λεπτη "αιχμη" στο συναδελφο του υπουργο Εθν. Οικονομιας Γιαννο Παπαντωνιου, ο οποιος ασκει την εποπτεια των Τραπεζων.

    Αξιζει να σημειωθει οτι ο κοινοβουλευτικος εκπροσωπος Δ. Ρεππας δηλωσε σχετικα χθες οτι η αποφαση (για τον κ. Καρατζα) εληφθη σε απολυτη συνεργασια του Πρωθυπουργου με τον υπουργο Εθν. Οικονομιας.

    "Υβρις κατα του Ανδρεα Παπανδρεου δεν εφυγε ποτε απο το στομα μου", λεει σε στενους του φιλους ο κ. Θ. Καρατζας, που σε διαστημα δυο ημερων εχει γινει κυριολεκτικα "μηλον της Εριδος" στην εσωκομματικη διενεξη, που εχει ξεσπασει στο ΠΑΣΟΚ εξαιτιας της τοποθετησης του ως διοικητη της Εθνικης Τραπεζας.

    Ο κ. Καρατζας, λενε οι φιλοι του, ενιωσε εκπληξη, γιατι κατηγορηθηκε για αντιΠΑΣΟΚ συμπεριφορα, ακομη και πικρια για τις εναντιον του επιθεσεις. Παρ' ολα αυτα, οταν ερωταται αν θα δεχθει τελικα να "οδευσει" προς τη διοικηση της Εθνικης, απαντα: "Δεν υφισταται για μενα θεμα υπαναχωρησης, εφοσον ο Πρωθυπουργος με περιβαλλει με την εμπιστοσυνη του".

    Το περιβαλλον του, βεβαιως, ειναι πιο επιθετικο απο τον ιδιο. "Τωρα, λενε πηγες του περιβαλλοντος του, ο κ. Καρατζας θεωρειται απο ορισμενους υβριστης του Α. Παπανδρεου. Το φθινοπωρο, ομως, του 1995, με προτροπη του τοτε πρωθυπουργου Α. Παπανδρεου εισηλθε στο Διοικητικο Συμβουλιο του αεροδρομιου των Σπατων και το ονομα του υπαρχει στο καταστατικο της εταιρειας, που δημιουργηθηκε με συμμετοχη Ελληνων και Γερμανων και το οποιο καταστατικο κυρωθηκε, μαζι με τη συμβαση, απο το ελληνικο κοινοβουλιο. Τοτε, ερωτουν, δεν ηταν υβριστης ο κ. Καρατζασ;"

    Σε συνεργασια

    Η αντικατασταση του κ. Μιρκου και η τοποθετηση του κ. Καρατζα στη διοικηση της Εθνικης εγινε σε απολυτη συνεργασια του κ. Σημιτη με τον κ. Παπαντωνιου. Ενω και γενικοτερα τις αποφασεις για τις αλλαγες σε διοικησεις Τραπεζων και ΔΕΚΟ θα λαμβανει ο Πρωθυπουργος σε συνεννοηση με τον υπουργο, ο οποιος εποπτευει καθε συγκεκριμενο Οργανισμο.

    Τα παραπανω διευκρινισε, χθες, ο κ. Ρεππας, απαντωντας σε σχετικες ερωτησεις δημοσιογραφων και προσθεσε οτι ο Πρωθυπουργος εχει ζητησει απο ολους τους υπουργους, εγγραφως, να του καταθεσουν προτασεις για τη στελεχωση των οργανισμων τους οποιους εποπτευουν. "Νομιζω, ειπε, οτι οι υπουργοι εχουν καταθεσει τις προτασεις αυτες και σε συνεργασια με τον Πρωθυπουργο, που βεβαιως εχει την τελικη και αποφασιστικη γνωμη, λαμβανονται οι αποφασεις". Για το ρολο του κομματος στα θεματα αυτα, ο κ. Ρεππας ανεφερε οτι "το κομμα ειναι ενας θεσμος του οποιου την αξια και τη χρησιμοτητα ολοι αναγνωριζουμε, αλλα η συντεταγμενη Πολιτεια μας εχει προβλεψει συγκεκριμενα οργανα, τα οποια καλουνται να λαβουν συγκεκριμενες αποφασεις".

    Ο Γ. Ανωμεριτης

    Ο υφυπουργος Οικονομικων Γ. Ανωμεριτης, μιλωντας στο ραδιοφωνικο σταθμο ΦΛΑΣΗ 9,61 δηλωσε, μεταξυ αλλων, τα εξης: "Πιστευω οτι ολοι οι μανατζερ, ολοι οι διευθυνοντες συμβουλοι, οι γενικοι διευθυντες των δημοσιων επιχειρησεων, πρεπει να επιλεγονται απο την αγορα. Και σε οποιες θεσεις οργανισμων πρεπει να τοποθετουνται απο την κυβερνηση, αυτη η διαδικασια πρεπει να περασει μεσα απο συλλογικη κομματικη διαδικασια εκλεκτορων και υποδειξη στην κυβερνηση".

    Αλιμονο, ειπε, αν ο καθε υπουργος αλλαζει τον καθε προεδρο η τον καθε διοικητη. "Το κομμα, μεσα απο συλλογικες διαδικασιες ενος εκλεκτορικου σωματος, μπορει να υποδεικνυει στην κυβερνηση και η κυβερνηση να φερνει αυτα τα προσωπα για ουσιαστικη ακροαση στη Βουλη, και οχι μια τυπικη ακροαση".

    [15] Επιθεση για τους προμηθευτες

    Ν.Δ.: ΠΟΛ.ΑΝ., ΚΚΕ και ΣΥΝ καταγγελλουν την κυβερνηση για την παραταση στην ονομαστικοποιηση των μετοχων των εταιρειων τους

    Σφοδροτατη κριτικη ασκησαν στην κυβερνηση η Ν.Δ., η Πολιτικη Ανοιξη και ο Συνασπισμος, για την τροπολογια που κατεθεσε στη Βουλη, συμφωνα με την οποια αναβαλλει για τον Αυγουστο την ονομαστικοποιηση των μετοχων των εταρειων που συναλλασονται με το Δημοσιο και εχουν σχεση και με τα ΜΜΕ

    Την ιδια ωρα, το ΚΚΕ με επερωτηση που κατεθεσε στη Βουλη, θετει επι ταπητος το συνολο των προβληματων που αφορουν τη λειτουργια και τον ελεγχο των μεσων ενημερωσης. Η Ν.Δ. κατηγορει δια του βουλευτη της Δ. Κωστοπουλου (προεδρου της ΟΚΕ, Εθνικης Οικονομιας) την κυβερνηση οτι "ειναι υποχειριο των εργολαβων και των προμηθευτων του Δημοσιου". Οτι "με την πρωτη της νομοθετικη πρωτοβουλια, την τροπολογια που εισαγει αντισυνταγματικως σε ασχετο νομοσχεδιο, παρατεινει την προθεσμια και μαλιστα κατα χρονο πολυ μεγαλυτρο απο την αρχικη, ωστε να εχουν στο μεταξυ ολοκληρωθει εκκρεμεις διαδικασιες αναθεσεως δημοσιων εργων". Καλει τον Ευ. Βενιζελο, "πατερα" του νομου για τα ΜΜΕ, να παραιτηθει απο ευθιξια, γιατι "οφειλει να διαχωρισει τη θεση του στο μειζον αυτο πολιτικο θεμα απο τον κ. Σημιτη και τους υπουργους Βασω Παπανδρεου, Γ. Παπαντωνιου και Κ. Λαλιωτη, που υπογραφουν αυτη την επαισχυντη τροπολογια".

    Η ΠΟΛ.ΑΝ.

    Ο εκπροσωπος της Πολιτικης Ανοιξης Ν. Μαρτακης κατηγορει την κυβερνηση οτι "αποτελει εξαρτημα των συμφεροντων που τη στηριζουν". Προσθετει: "Ο χρονος και ο τροπος που διαλεξε η κυβερνηση για να απαλλαξει τους εργολαβους και τους προμηθευτες του Δημοσιου απο την ονομαστικοποιηση των μετοχων τους, δειχνει περιτρανα οτι αποτελει εξαρτημα τους".

    Ο ΣΥΝ

    "Κακο δειγμα γραφης της νεας κυβερνησης" θεωρει την τροπολογια "διατρητης σκοπιμοτητας" το γραφειο Τυπου του Συνασπισμου, γιατι "παρατεινει την αδιαφανεια στον τομεα των δημοσιων εργων και των κρατικων συμβασεων". Τονιζει οτι ο ηδη "διατρητος νομος για τα ΜΜΕ" εξελισσεται πλεον σε φαρσα.

    Το ΚΚΕ

    Το ΚΚΕ με επερωτηση στη Βουλη κατηγορει την κυβερνηση οτι επιτρεπει στους ιδιοκτητες των μεγαλων ΜΜΕ, στο ονομα της "ελευθεριας", να ασκουν εξωτερικη, οικονομικη και κοινωνικη πολιτικη και ανεχεται την εισφοροκλοπη. Και σαν να μην εφταναν ολα αυτα, καταληγει, παρατεινει για ενα εξαμηνο την ονομαστικοποιηση των μετοχων των εταιρειων που παιρνουν δημοσια εργα, διαστημα το οποιο μπορει να διπλασιαστει.

    [16] Η κριση στο Αιγαιο και η αναγκη για μια νεα εθνικη εξωτερικη πολιτικη

    ΤουΘΟΔΩΡΟΥ ΚΑΤΣΑΝΕΒΑ

    Σημαδεμενη ηταν η τραπουλα απο τους παντοκρατορες Αμερικανους στην προσφατη κριση στο Αιγαιο. Η επικρατουσα αποψη του Πενταγωνου, που φαινεται οτι μεχρι σημερα αποτελει τον κυριο αξονα της εξωτερικης πολιτικης των ΗΠΑ, αποδιδει ρολο κυριαρχης περιφερειακης δυναμης στην Τουρκια ως προκεχωρημενου φυλακιου της Ουασιγκτον στην ευρυτερη περιοχη.

    Συμφωνα με την αποψη αυτη, που ομως βαλλεται ως λανθασμενη και στο εσωτερικο των ΗΠΑ απο φορεις επεξεργασιας εξωτερικης πολιτικης οπως Ρανκ Ψορπορατιον, η Τουρκια πρεπει να ενισχυθει για τους ακολουθους λογους: 1. Γιατι το σημερινο πολιτικοστρατιωτικο καθεστως της Τουρκιας αποτελει αναχωμα στον ισλαμικο κινδυνο, οχι μονο οσον αφορα την Τουρκια, αλλα και αλλες μουσουλμανικες χωρες. 2. Γιατι παραμενει ακομη ορατος ο ρωσικος κινδυνος στο αμεσως προσεχες μελλον, οταν ο σημερα πεσμενος αυτος γιγαντας αρχισει να στεκεται ξανα στα ποδια του. 3. Γιατι παραμενει ακομη ενεργος η στρατηγικη της διεισδυσης στις μουσουλμανικες χωρες της Ασιας της πρωην Σοβιετικης Ενωσης, εστω κι αν η Τουρκια απετυχε προς την κατευθυνση αυτη. 4. Γιατι η Τουρκια αποτελει το φυσικο διαυλο διελευσης των πετρελαιαγωγων απο τη Μεση Ανατολη, ενω υπαρχει το μεγαλο ζητημα της διαχειρισης των υδατων των ποταμων που χυνονται στον κολπο της Αλεξανδρεττας το οποιο και αποτελει μειζον θεμα οικονομικης αναπτυξης της περιοχης. 5. Γιατι η Τουρκια και μεσω αυτης οι μουσουλμανικες χωρες της Ασιας αποτελουν μια τεραστια αγορα με σημαντικες προοπτικες για τα αμερικανικα οικονομικα συμφεροντα. 6. Γιατι η Τουρκια διαθετει ιδιαιτερα αποτελεσματικο διπλωματικο οπλοστασιο και δινει επιτυχημενες μαχες εντυπωσεων στα διεθνη βηματα και στα μεσα μαζικης επικοινωνιας, απεναντι σε μια Ελλαδα που δειχνει ανικανη να αξιοποιησει καταλληλα τον παγκοσμιο Ελληνισμο, και ιδιαιτερα αυτον που βρισκεται στις ΗΠΑ. 7. Γιατι φαινεται οτι οι Αμερικανοι επιθυμουν τη συνεκμεταλλευση των πετρελαιων του Αιγαιου, κατι που ισως δεν μπορει να επιτευχθει παρα με τη συγκαταθεση της Τουρκιας.

    Δυο κυβερνησεις

    Το προσφατο επεισοδιο στο Αιγαιο εντασσεται στο πλαισιο αυτων των αντιληψεων που επικρατουν στην Αμερικη σημερα. Βραχυπροθεσμα η επιλογη της συγκεκριμενης χρονικης στιγμης εξυπηρετουσε ειδικοτερα την ενισχυση της Τανσου Τσιλερ απεναντι στους ισλαμιστες του Ερμπακαν σε μια πιθανη νεα εκλογικη αναμετρηση. Ας μην ξεχναμε οτι η Τσιλερ ειναι σημερα υπηρεσιακη πρωθυπουργος και ειχε αμεση αναγκη μιας επιτυχιας στα εθνικα θεματα, αν μαλιστα ληφθουν υποψη τα σοβαρα εσωτερικα προβληματα που υπαρχουν.

    Επιπλεον, μια ελληνικη κυβερνηση που δεν εχει παρει ακομη ψηφο εμπιστοσυνης στη Βουλη ειναι ιδιαιτερα ευαλωτη σε στιγμες κρισης, ενω δεν αποκλειεται να εκτιμηθηκε επισης οτι ισως ηταν σκοπιμο να κοπουν καπως τα φτερα της, αφου στο ξεκινημα της εμφανιζοταν ιδιαιτερα ισχυρη. Μια ισχυρη ελληνικη κυβερνηση ασφαλως και δεν ειναι το καλυτερο οχημα για την υλοποιηση των στοχων που εχουν τεθει.

    Σχετικα με ολη αυτη την προβληματικη, μπορει να αντιπαρατεθει κατι που ηδη γινεται απο διαφορα κεντρα στις ΗΠΑ, οτι οι Αμερικανοι με τον απροκαλυπτο και προκλητικο φιλοτουρκισμο τους κινδυνευουν να απωλεσουν τα ερεισματα τους σε πολλες αλλες χωρες στην περιοχη, οι οποιες υφιστανται την τουρκικη επιθετικοτητα, οπως η Ελλαδα, η Βουλγαρια, η Σερβια στα Βαλκανια, και η Συρια, το Ιραν, η Αρμενια, η Γεωργια στη Μεση Ανατολη και τη Νοτια Ασια. Επιπλεον η Τουρκια, με την καταρρακωμενη οικονομια της, με τις 47 εθνοτητες στο εσωτερικο της και την αιμορραγουσα πληγη των Κουρδων, ειναι πιο πιθανο να ζηταει συνεχως ολο και περισσοτερα απ' οσα ειναι σε θεση να δωσει στις ΗΠΑ. Και ο ισλαμικος κινδυνος καθε αλλο παρα εμποδιζεται με το να ανοιγεται η κερκοπορτα για την εισοδο της Τουρκιας στα Βαλκανια. Η χωρις ορους στηριξη της Τουρκιας, η οποια υποθαλπει την εξεγερση των Τσετσενων απεναντι στη Μοσχα και επιπλεον η προωθηση του οθωμανικου ονειρου στις χωρες της μουσουλμανικης Ασιας, δημιουρ!

    γει επιπλεον εχθρικα ανακλαστικα ς τη Ρωσια απεναντι στις ΗΠΑ με ανυπολογιστες συνεπειες για την τελευταια.

    Εξανδραποδισμος

    Τελος, η συνεχιζομενη καλυψη της Τουρκιας απεναντι στον εξανδραποδισμο του κουρδικου λαου οπως και η καλυψη στην κατοχη της μισης Κυπρου απο τον Αττιλα, πληττει βαναυσα το διεθνες κυρος των ΗΠΑ ως διεθνη προασπιστη και φυλακα αξιων οπως η δημοκρατια, η ελευθερια και τα ανθρωπινα δικαιωματα.

    Με γνωμονα και τους παραπανω προβληματισμους, αμεσα αναγκαιο ειναι να υπαρξει επαναπροσδιορισμος των επιχειρηματων, των στρατηγικων μας στοχων και της εθνικης εξωτερικης μας πολιτικης.

    Χωρις να παυσουμε να αναγνωριζουμε τη σημασια και την ισχυ του αμερικανικου παραγοντα, επιβεβλημενη ειναι η ανατροπη της λογικης της χωρις ορους αμερικανολατρειας. Θα πρεπει να γινει σαφες οτι ενω δεν διεκδικουμε τιποτα, δεν παραχωρουμε τιποτα. Η χωρα μας βρισκεται υπο την απειλη ενος ακρως επιθετικου αντιπαλου, που παραδοξως ειναι μελος του ΝΑΤΟ και μολις προσφατα συνδεθηκε τελωνειακα με την Ευρωπα ικη Ενωση. Παρομοια επιθετικοτητα υφιστανται και αλλες κυριαρχες χωρες, οπως η Κυπρος, η Αρμενια, η Συρια και εν μερει η Βουλγαρια και η Ρωσια.

    Με γνωμονα το δογμα του Λινκολν που επισημαινει οτι "φιλος μου ειναι ο εχθρος του εχθρου μου", θα πρεπει να εξετασουμε αμεσα τις δυνατοτητες πολιτικης, οικονομικης και κυριως στρατιωτικης συνεργασιας με αντιπαλες χωρες της Τουρκιας, οπως η Συρια, η Αρμενια, η Βουλγαρια, αλλα και η Σερβια.

    Στο πλαισιο του ιδιου δογματος, αναγκαια προβαλλει η στροφη προς την πολιτικη, την οικονομικη και κυριως τη στρατιωτικη συνεργασια με τη Ρωσια, κατι που φαινεται οτι επιθυμει ιδιαιτερα η δευτερη, η οποια εχει ανοιχτα μετωπα συγκρουσης με την Τουρκια στην Τσετσενια, στο Αζερμπα ιτζαν, στις χωρες της Νοτιας Ασιας και στα Βαλκανια. Στο πλαισιο αυτο, μπορει να εξεταστει η προοπτικη αγορας ρωσικου στρατιωτικου υλικου, η αξιοποιηση ρωσικων δορυφορικων συστηματων και η δυνατοτητα επισκεψης μοναδων του ρωσικου στολου που προκειται συντομα να επισκεφθουν τη Μεσογειο. Η πολιτικη, οικονομικη και στρατιωτικη αναβαθμιση της Ρωσιας δεν μπορει παρα να συντελεστει στα επομενα 5-10 χρονια, με συνεπεια την αναδιαταξη των παγκοσμιων ισορροπιων.

    Διεθνοποιηση

    Το θεμα του Αιγαιου και ειδικοτερα αυτο που προεκυψε προσφατα με τις βραχονησιδες Ιμια, σκοπιμο ειναι να διεθνοποιηθει με προσφυγη και στην επιδιαιτησια της Ευρωπα ικης Ενωσης, αλλα και της Ρωσιας.

    Παραλληλα χρειαζεται πολλαπλη παρουσια και ενημερωση στα ευρωπα ικα βηματα και μεσα μαζικης επικοινωνιας, καταλληλη αξιοποιηση και ενεργοποιηση του παγκοσμιου Ελληνισμου, και ειδικοτερα του ελληνικου λομπι στις ΗΠΑ. Επισης, αναγκαιο ειναι να κλεισουν επιμερους εθνικα μετωπα οπως αυτο των Σκοπιων, ωστε η προσοχη της διεθνους κοινης γνωμης να επικεντρωθει στο κυριαρχο ζητημα που δεν ειναι αλλο απο την τουρκικη προκληση και αλογιστη επιθετικοτητα, η οποια βρισκει γονιμο εδαφος πανω στις λανθασμενες εκτιμησεις του Πενταγωνου για την ευρυτερη περιοχη μας.

    Υπαρχουν επισης ορισμενα σοβαρα επιμερους ζητηματα που δεν συζητουνται δημοσια και που η κυβερνηση μπορει να τα χειριστει καταλληλα. Τελος χρειαζεται να υπαρξει, στο μετρο του εφικτου, συνεννοηση με την αντιπολιτευση και επιμερους φορεις οπως λ.χ. η ΓΣΕΕ για βασικες συμφωνιες στη χαραξη στρατηγικης και κατανομη ρολων ιδιαιτερα ως προς τις πολλαπλες αναγκες ενημερωσης σε διεθνη κλιμακα.

    [17] Αντικατοπρισμοι του "Αντεργκραουντ"

    Της ΠΕΠΗΣ ΡΗΓΟΠΟΥΛΟΥ

    Ειμαστε σκιες, ανδρεικελλα, σαν τις μαριονετες που περιφερουν στο πλατωνικο σπηλαιο οι διαφοροι θαυματοποιοι για να συνομιλησουμε με τις σκιες τους, σκιες κι εκεινοι που μπαινοβγαινουν για να ταραξουν λιγο τη μονοτονια μας. Δεσμωτες του σπηλαιου που δεν θα αντεξουμε να δουμε το φως, περιδινουμενοι αναμεσα στην ταση μας γι' αυτο και στη σιγουρια που μας προσφερει το σκοταδι.

    Ενας κοσμος γεματος σκιες, μεσα κι εξω απο το σπηλαιο, μικρες ζωες που ζητανε καπου να χωρεσουν. Μερικες απογυμνωμενες απο τις μεγαλες ιδεολογιες, σαλιγκαρια χωρις το κελυφος τους, λειωνουν κατω απο τις τρυπιες σολες των αλλων, που επιμενουν στα κουρελια τους. Ενω συσσωρευονται σωρος τα σκουπιδια, σκουπιδια που καποτε επαιζαν τα πραγματα και τους ανθρωπους.

    Παρασκευη βραδυ. Εξουθενωμενη απο τον βομβαρδισμο των μιντια για την αληθεια, ενας σωρος αληθειες για τη βραχονησιδα Ιμια. Σωρος οι υπευθυνοι, ατελευτητη παρελαση, σκιες σκιων, και κανεις να μη βαζει τα κλαματα, κανεις να μη ζηταει συγχωρεση απο τις σκιες των πελαγωμενων. Δεν θελω να ειμαι σαλιγκαρι, ουτε σολα, ουτε σκια. Δραπετευω απο το πνιγηρο σπηλαιο της Τ.Ω. για να καταφυγω σ' ενα αλλο, τεκνο αυτο του πλατωνικου, το Αντεργκραουντ του Εμιρ Κουστουριτσα.

    Οι σκιες που βλεπω στον τοιχο να μεγαλωνουν στην πρωτη κιολας σκηνη του εργου, ανηκουν στους δυο φιλους, ηρωες της ταινιας, αλλα και στους μουσικους που τους ακολουθουν με τα πνευστα τους και, σαν τους θαυματοποιους, στηνουν τη δικη τους παρασταση σε ολη τη διαρκεια της ταινιας.

    Ειναι μια ταινια για τη Γιουγκοσλαβια, για τον πονο και τη μιζερια της, το μεγαλειο και τη βαρβατιλα της, την πολυπλοκοτητα της. Τη Γιουγκοσλαβια που ψαχνει να μαζεψει τα συντριμμια του προσωπου της αμεσως μετα τον Β Παγκοσμιο Πολεμο η αμεσως μετα τον τωρινο εμφυλιο σπαραγμο της. Ενα υπογειο καταφυγιο: μεσα σ' αυτο δεσμωτες που δεν ξερουν οτι τελειωσε ο πολεμος. Εξω απ' αυτο, αυτος που τους κρατα δεμενους, δεσμωτης κι ο ιδιος μιας γυναικας και ενος χαρισματικου ηγετη, που με τη σειρα του ειναι δεσμιος μιας ιδεολογιας.

    Σ' αυτο το παιχνιδι των αντικατοπτρισμων, δεν υπαρχουν χαμενοι και κερδισμενοι. Στο τελος, ολοι μαζι, νεκροι και ζωντανοι, γιορταζουν τον γαμο που ματαιωθηκε, ενω ενα κομματι της γης οπου στηνουν το γλεντι τους, αποχωριζεται απο την υπολοιπη χωρα, κι ετσι μονο του αρμενιζει. Βραχονησιδα στο πελαγος, που τη στοιχειωνουν οι σκιες που μαζι της ταξιδευουν.

    Δεν μπορει να χωρεσει στις λεξεις το εργο του Κουστουριτσα. Ουτε η Γιουγκοσλαβια, τα υπολοιπα Βαλκανια, η Ελλαδα. Η Ελλαδα που αρμενιζει ανερματιστη αναμεσα στους μυθους της και τους εκσυγχρονισμους της. Η Ελλαδα που αρνειται να κοιταξει καταματα το γελοιο και τραγικο προσωπο της. Η Ελλαδα του διχασμου, που δεν αποφασιζει να παιξει με τη σοβαροτητα και την προσηλωση που επιβαλλει καθε παιχνιδι.

    Στην Ιμια παιχτηκε ενα παιχνιδι, που παιζεται ολο και πιο συχνα τα τελευταια χρονια, ολο και πιο μονοτονα.

    Οι κακοι Τουρκοι επιτιθενται και η καλη Ελλαδα η η καλη Κυπρος αμυνονται. Μετα απο καθε "παραλογη" επιθεση τους, οι Τουρκοι θετουν και μερικες επιπλεον απαιτησεις, και αυτο συμβαινει σταθερα και μεθοδικα, με οποιαδηποτε κυβερνηση τους. Συγχρονως παραποιουν την Ιστορια της περιοχης, διεκδικωντας το παρελθον μας, που θα κατοχυρωσει το μελλον τους.

    Και η Ελλαδα, τι γινεται; Υπογειο, σπηλαιο, περιθωριο και παρανομια, οπου συνωστιζομαστε πλουσιοι και πενητες, υπηκοοι και κυβερνητες, ενας θιασος που εχει χασει τα λογια του, που αγωνιζεται να προφερει τα κουρελια του λογου καποιου αλλου, μια ορχηστρα που τρεχει ασθμαινοντας, παιζοντας ολο και πιο παραφωνα την ιδια φανφαρα.

    Σκιες και φαντασματα

    Και οι θεσμοι μασ; Σκιες και φαντασματα. Το υφυπουργειο Αποδημου και τα συνεδρια του και οι ερμοι ομογενεις φαντασματα και φαντασιωσεις εθνικης συσπειρωσης, ακυρωθηκαν με μια απερισκεπτη μονοκοντυλια.

    Ομως, να που τα γεγονοτα, αυτα που ηρθαν και αυτα που ερχονται, αυτη η αλλη ζωη που καιροφυλακτει στους εφιαλτες μας, ξυπνουν. Ο τοιχος καταρρεει απο την οβιδα του τανκ. Η ωρα της αληθειας. Το σκληρο φως της καταυγαζει ανελεητα. Οι ενδοξοι Τουρκοι αποβιβαζονται. Ενα ελικοπτερο βουταει στα νερα. Οι "φιλοι" -δεν εχουμε παρα μονο φιλους-, επιχαιρουν και νουθετουν. Ειμαστε λιγοι. Αυτοι ειμαστε. Ζαλισμενοι δεσμωτες στο ανελεητο φως. Αυτη ειναι η μονη ελπιδα μας. Μετα την εκρηξη του φωτος. Να σηκωσουμε τα κομματια μας. Να γυρισουμε στο σπηλαιο των πραγματων και της πραξης. Χωρις πια να κορο ιδευουμε. Ξεροντας το φως. Για να πραξουμε επιτελους.

    Στα νησια Ιμια χαθηκαν τρεις αξιωματικοι του Πολεμικου Ναυτικου. Νεκροι ταξιδιωτες μας δειχνουν με τον θανατο τους το παραλογο της ζωης, που ωστοσο οφειλουμε να ζησουμε. Απο μια φιλη εμαθα οτι ο νεκρος πλοιαρχος σκοπευε την Παρασκευη να δει το Αντεργκραουντ. Δεν προλαβε. Γι' αυτο κι εγω θελησα να του το διηγηθω. Μια σκια αφηγειται για τις σκιες σ' αυτον που δραπετευσε στα πελαγα.

    "Στην Ιμια παιχτηκε ενα παιχνιδι που παιζεται ολο και πιο μονοτονα, τα τελευταια χρονια"

    [18] Οι στρατιωτικοι, οι πολιτικοι και ο πολεμος

    Απο τον κ. Παναγιωτη Δ. Καμπα πηραμε την ακολουθη επιστολη: Αγαπητε κυριε Φυντανιδη,

    Τις ημερες αυτες κατα τις οποιες ολοι οι Ελληνες διερωτωμεθα, χωρις επισημη απαντηση ακομη, πως ακριβως εγιναν τα γεγονοτα στην Ιμια και καταβαλλονται προσπαθειες να επικρατησει ψυχραιμια και ομοψυχια, το αρθρο του συντακτη σας Γ.Β. "Τι ξεχνουν" ("Ε", 2-2-96, Πολιτικα Παρασκηνια) προξενει καταπληξη, απογοητευση και ερωτηματικα για τη σκοπιμοτητα του.

    Ο συνεργατης σας, επικαλουμενος πληροφορια μη διασταυρωμενη μαλλον ("εκλαιγαν, λεει, καποιοι αξιωματικοι μας στο Πενταγωνο"), η οποια, εν παση περιπτωσει, αφορα ενδεχομενως μεμονωμενα ατομα, αναλυεται σε γενικευμενους και μη τεκμηριωμενους χαρακτηρισμους για τους αξιωματικους των ΕΔ της χωρας, αναφερομενος και σε καταστασεις μακρινου παρελθοντος, οι οποιες αφορουσαν παλι μεμονωμενα ατομα, εχουν αξιολογηθει και εχουν αποδοκιμασθει απο τον ελληνικο λαο.

    Για ενημερωση τοσο του συνεργατη σας οσο και των (μη στρατιωτικων) αναγνωστων σας παρακαλω σημειωστε τα ακολουθα:

    1. Για οποιαδηποτε στρατιωτικη επιχειρηση υπαρχουν συγκεκριμενα και λεπτομερη σχεδια, τα οποια, για να ειναι ρεαλιστικα, βασιζονται σε προ υποθεσεις και τα οποια επηρεαζονται απο απροβλεπτες και ανυπερβλητες καταστασεις.

    2. Ολες οι διαταγες που διδονται για εφαρμογη επιχειρησιακων σχεδιων ειναι κατα κανονα εγγραφες η, οταν ειναι προφορικες, συνηθως, μαγνητοφωνουνται. Επομενως, εναποκειται στη διακριτικη διαθεση της πολιτικης ηγεσιας του υποργειου Εθνικης Αμυνας και μονον να διαπιστωσει ποιος ευθυνεται για το πως "οι Τουρκοι κομαντος αποβιβαστηκαν ανενοχλητοι" και "ποιος ευφυης και προς τι εστειλε το μοιραιο ελικοπτερο νυχτιατικα", και να δοθει απαντηση στα "αναπαντητα ερωτηματικα (του συνεργατη σας) για την επαρκεια των επιτελικων στρατιωτικων μας", αλλα και οποιων αλλων χειρισθηκαν την κριση.

    3. Για το αν και γιατι "πολιτευονται" και "κομματιζονται" (οχι ολοι, παντως) οι στρατιωτικοι, παραπεμπω το συνεργατη σας στις εκαστοτε πολιτικες ηγεσιες του υπουργειου Εθνικης Αμυνας, οι οποιες μπορουν να τον πληροφορησουν πως γινονται, κατα κανονα, οι προαγωγες και οι τοποθετησεις των αξιωματικων υστερα απο συγκεκριμενο βαθμο και ανω.

    4. Δεν αντιληφθηκα, οπως και καθε καλοπιστος αναγνωστης πιστευω, οποιεσδηποτε προθεσεις των στρατιωτικων "να κυβερνουν", για να δικαιολογειται η εκφραση του συνεργατη σας "οι στρατιωτικοι, οταν κυβερνουν, οταν διαχειριζονται την εξουσια ουτε το αξιομαχο των ενοπλων δυναμεων εγγυωνται ουτε την ασφαλεια των συνορων μας" (Ο συνεργατης σας, παντως, αποδεχεται - και ορθως - οτι οι εκαστοτε κυβερνησεις πρεπει, μεταξυ αλλων, να εγγυωνται το αξιομαχο των Ενοπλων Δυναμεων και την ασφαλεια των συνορων της χωρας. Για να επιτευχθει ομως τουτο, οι κυβερνησεις οφειλουν να εξοπλιζουν εγκαιρως και αποτελεσματικως τις Ενοπλες Δυναμεις, να δημιουργουν προ υποθεσεις για την ανυψωση του ηθικου τους (ικανη και αδιαμφισβητηση ηγεσια, αξιοκρατια, μεριμνα για τα προβληματα του προσωπικου τους κ.λπ.) και να παρεχουν τα μεσα για τη συνεχη και αποτελεσματικη εκπαιδευση τους).

    5. Η "σωστη παλαια ρηση οτι ο πολεμος ειναι πολυ σοβαρη υποθεση για να τον εμπιστευομαστε στους στρατιωτικους" ειναι τελειως λανθασμενη: ο πολεμος (στα δημοκρατικα καθεστωτα) αποφασιζεται απο την εκαστοτε νομιμη κυβερνηση, οταν εχουν εξαντληθει απ' αυτη ολα τα πολιτικο- διπλωματικα μεσα και η οποια, στη συνεχεια, παρακολουθει και κατευθυνει τις πολεμικες επιχειρησεις αναλογως των περιστασεων και συνθηκων και, τελος, διατασσει την παυση τους. Στο πολεμο, οι στρατιωτικοι μαζι με τα αλλα παιδια του Ελληνικου Λαου απλως σκοτωνονται...

    Τελος θελω να επισημανω τα ακολουθα:

    1. Εαν πραγματι "εκλαιγαν καποιοι αξιωματικοι μας στο Πενταγωνο και εβριζαν την κυβερνηση και τους πολιτικους συλληβδην για την εθνικη ταπεινωση", εν παση περιπτωσει το εκαναν σε κλειστο και περιορισμενο χωρο, ακολουθωντας, ωστοσο, το παραδειγμα πολιτικων ολων των παραταξεων τοσο στη Βουλη οσο και εκτος αυτης, καθως και το πνευμα της πλειοψηφιας των ΜΜΕ.

    2. Οσο "τα γαλονια απο μονα τους δεν παρεχουν πιστοποιητικα πατριωτισμου", αλλο τοσο ο αβασανιστος σχολιασμος και οι αφορισμοι για το τιμημενο και υπερηφανο σωμα των Ελληνων αξιωματικων ουδολως συμβαλλουν στην αντικειμενικη ενημερωση των αναγνωστων σας και, κυριως, στην ομοψυχια του ελληνικου λαου.

    Απαντηση Γ.Β.: Δυσκολευομαι να καταλαβω γιατι το σχολιο μου προκαλεσε "καταπληξη και απογοητευση" στον υποπτεραρχο ε.α. Π. Καμπα, αφου πολλες απο τις αποψεις του (αξιοκρατικη αναπτυξη της ηγεσιας, μη κομματισμος, διασφαλιση σε υψηλο επιπεδο του ηθικου των Ενοπλων Δυναμεων, κακιστη εικονα της Βουλης και των ΜΜΕ στην τελευταια κριση κ.α.) με βρισκουν συμφωνο.

    Υπαρχει, βεβαιως, και διαφορα στις εκτιμησεις μας:

    1. Οτι "εκλαιγαν και εβριζαν" αξιωματικοι στο Πενταγωνο δημοσιευθηκε σε ρεπορταζ των στρατιωτικων συντακτων σε ολες σχεδον τις εφημεριδες (και στην "Ε" 1-2-96). Δεν ηταν "μεμονωμενα ατομα" και ευτυχως δεν ηταν η πλειονοτητα των αξιωματικων (διαφορετικα η κατασταση θα ηταν επικινδυνη).

    2. Δεν αφορουσαν, δυστυχως, "μεμονωμενα ατομα" οι "καταστασεις μακρινου παρελθοντος" (ετσι χαρακτηριζονται η επταχρονη στρατοκρατικη τυραννια, το εθνικο εγκλημα της Κυπρου και η αθλια κατασταση των ενοπλων δυναμεων στη γενικη επιστρατευση του Γκιζικη). Ουτε τοσο μακρινο ειναι εκεινο το παρελθον, αφου αξιωματικοι των τοτε "καταστασεων" υπηρετουν ακομη. Τελος

    3. Αν υπηρξαν ευθυνες (εκτος απο τους εσφαλμενους χειρισμους της κυβερνησης) και της στρατιωτικης ηγεσιας θα φανουν υποθετω στις ερευνες που διεξαγονται και θα καταλογισθουν. Τη βραχονησιδα, παντως, οπου αποβιβαστηκαν οι Τουρκοι "κομαντος" ειχαν διαταχθει να την προστατευσουν με καθε τροπο στρατιωτικοι και οχι πολιτικοι.

    Γ.Β.

    [19] "Δεν δεχομαστε μαθηματα πατριωτισμου απο κανεναν" Επιστολη των συντακτων του "Σκαι"

    "Δεν δεχομαστε μαθηματα πατριωτισμου απο κανεναν και δηλωνουμε κατηγορηματικα οτι δεν θα δεχθουμε να ειμαστε τα θυματα οποιωνδηποτε σκοπιμοτητων". Με τις φρασεις αυτες κλεινει η ανοικτη επιστολη των συντακτων του "Σκαι", οι οποιοι διαμαρτυρονται για την εγκληση του καναλιου απο το ΕΣΡ οσον αφορα τον τροπο που καλυψε ο σταθμος την προσφατη ελληνοτουρκικη κριση.

    Στην επιστολη τους οι συντακτες αναφερουν μεταξυ αλλων πως μ' εκπληξη πληροφορηθηκαν πως "κατηγορουνται - ουτε λιγο ουτε πολυ - ως προδοτες" και αντιληφθηκαν "οτι υπαρχουν ακομη αφελεις οι οποιοι πιστευουν πως αυτου του ειδους η τηλεοπτικη καλυψη μπορει να ""πληροφορησει" τον εχθρο. Οταν εν ετει 1996 οι δορυφοροι καταγραφουν λεπτομερειες απο οποιαδηποτε στρατιωτικη κινηση ανα τον κοσμο και οταν ο στολος και τα διακριτικα των πλοιων φαινονταν δια γυμνου οφθαλμου απο ολους οσοι ετυχε να ρεμβαζουν στη Φρεαττιδα". Τελος, τονιζουν πως "ορισμενοι αδυνατουν να κατανοησουν οτι η απευθειας καλυψη του αποπλου του στολου ενισχυε τις ελληνικες θεσεις".

    [20] 24ΩΡΗ κινητοποιηση στις 22 Φεβρουαριου αποφασισαν κατ' αρχην οι εργαζομενοι

    ΓΣΕΕ προς ΣΕΒ: Νεες προτασεις η απεργιες

    Με δυο απεργιακες κινητοποιησεις, μια 24ωρη στις 22 Φεβρουαριου και μια δευτερη εως τις 5 Μαρτιου αν στο μεσοδιαστημα δεν σημειωθει θετικη προοδος στις διαπραγματευσεις με την εργοδοσια στο θεμα της νεας Εθνικης Γενικης Συλλογικης Συμβασης Εργασιας, θα απαντησει η ΓΣΕΕ, συμφωνα με αποφαση που ελαβε χθες κατα πλειοψηφια η διοικηση της.

    Με βαση την ιδια αποφαση:

    Εγκρινονται οι εως τωρα χειρισμοι της διαπραγματευτικης ομαδας και

    Απορριπτονται οι εργοδοτικες προτασεις, που εχουν διατυπωθει εως τωρα ως προς τις αυξησεις που προτιθενται να χορηγησουν οι εργοδοτες στον ιδιωτικο τομεα για το 1996. Οπως χαρακτηριστικα αναφερει η αποφαση "οι εργοδοτικες προτασεις για αυξηση 3+3% δεν αποτελουν βαση υπογραφης συλλογικης συμβασης εργασιας".

    Η πλειοψηφια συγκροτηθηκε απο τις δυναμεις της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΣΚΕ (ς.ς. και εδω πρεπει να τονιστει η θετικη συμβολη της συντηρητικης παραταξης, που δια του εκπροσωπου της Γ. Μανωλη εμφανιστηκε με ενωτικες, συνθετικες προτασεις και με πολυ μετρο στις παρεμβασεις της).

    Οι εργασιες της συνεδριασης της ηγεσιας της ΓΣΕΕ διεξηχθησαν υστερα απο πολυ καιρο, σ' ενα απολυτως πολωτικο και οξυμενο κλιμα -κυριως σε φραστικο επιπεδο- που μονο σε εποικοδομητικη συζητηση δεν μπορουσε να καταληξει. Φρασεις περι κυβερνητικου συνδικαλισμου προκαλεσαν απαντησεις περι κοινων προβοκατορων και επιχειρηματολογιας, που τελικως ανεδιδαν εντυπωσεις διαλυσης και μονολογων χωρις ουσια.

    Δυο ακομη στοιχεια που κυριαρχησαν:

    Προταση (που τελικως δεν τεθηκε σε ψηφοφορια) του προεδρου της ΓΣΕΕ Χρ. Πρωτοπαπα να εξεταστει το (νομικο) ενδεχομενο της δυνατοτητας υπογραφης ξεχωριστης συμβασης εργασιας με τους επαγγελματοβιοτεχνες, που πληροφοριες τους εφεραν να αποδεχονται και αυξησεις εως και 10%. Και

    Καταγγελια του αντιπροεδρου της ΓΣΕΕ Γ. Μανωλη (ΔΑΚΕ) οτι υφισταται συμφωνια μεταξυ κυβερνησης-εργοδοτων για "αλληλοστηριξη" στο ζητημα της νεας συμβασης. Οπως ειπε συγκεκριμενα ο συνδικαλιστης, η κυβερνηση "πιεζει" για χαμηλη εισοδηματικη πολιτικη, ενω ο ΣΕΒ ανταποδιδει με την καθαρη στηριξη του στην κυβερνηση Σημιτη.

    Με δυο ξεχωριστες προτασεις κατεβηκαν και οι παραταξεις ΕΣΑΚ και Αυτ. Παρεμβαση. Ετσι:

    Ο γεν. γραμματεας (ΕΣΑΚ) Γ. Μαυρικος κατεθεσε την εξης προταση: Διακοπη των διαπραγματευσεων με τους εργοδοτες. Κηρυξη δυο 24ωρων απεργιων με στηριξη των κινητοποιησεων που εξηγγειλαν τα Εργατικα Κεντρα. Ως προς το υψος των αυξησεων η ΕΣΑΚ ταχθηκε υπερ του ημερομισθιου των 6.500 δρχ. -εμμενοντας ετσι στο ποσοστο αυξησης του 22%.

    Η Αυτ. Παρεμβαση δια του εκπροσωπου της Στ. Λαιμου υποστηριξε αυξησεις υψους 13%. Απορριψη των εργοδοτικων προτασεων. Κηρυξη δυο 24ωρων απεργιων απο τη ΓΣΕΕ, για να επιτευχθει ο στοχος υπογραφης μιας ικανοποιητικης Εθνικης Γενικης Συλλογικης Συμβασης Εργασιας.

    ΑΣΤΕΡΩ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΔΟΥ

    [21] Ευρω-μετρα για ανεργους με... πολλα πτυχια

    1996: Ετος "εκπαιδευσης δια βιου" στην Ευρωπη

    ΒΕΝΕΤΙΑ Του απεσταλμενου μας, ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΕΓΑ

    Οι ανεργοι μπορει να αναζητουν οικονομικη διεξοδο δια της εργασιας, αλλα μεχρι να συμβει αυτο η Ευρωπα ικη Ενωση συζηταει τον τροπο με τον οποιο θα τους δωσει τη χαρα του ...πτυχιου.

    Το 1996 εχει κηρυχθει απο το Ευρωκοινοβουλιο και το συμβουλιο κορυφης των αρχηγων κρατων και κυβερνησεων της Μαδριτης, ως "ετος της δια βιου εκπαιδευσης". Ετσι, στο πλαισιο αυτου του εορτασμου, η ιταλικη προεδρια ειχε την πρωτοβουλια για μια κοινη (ατυπη) συνεδριαση των Υπουργων Κοινωνικων Υποθεσεων (Εργασιας) και Παιδειας στη Βενετια (2-3 Φεβρουαριου), οι οποιοι μαλιστα ευτυχησαν να εχουν συνομιλητες τους δυο κορυφαιες προσωπικοτητες της Ευρωπης.

    Εναν πολιτικο, τον πρωην προεδρο της Κομισιον Ζακ Ντελορ και εναν ανθρωπο των γραμματων, τον Ιταλο καθηγητη σημειολογιας Ουμπερτο Εκο. Μαζι τους πλειαδα πανεπιστημιακων, συνδικαλιστων, εργοδοτων και αλλων εκπροσωπων κοινωνικων και επιστημονικων φορεων. Τη χωρα μας εκπροσωπησε ο υπουργος Παιδειας Γιωργος Παπανδρεου και ο υφυπουργος Εργασιας Λαμπρος Κανελλοπουλος.

    Η αναγκη της "δια βιου εκπαιδευσης" προκυπτει απο δυο παραδοχες:

    1 Οι εργαζομενοι πλεον, στη διαρκεια του ενεργου βιου τους, ειναι υποχρεωμενοι να ασκησουν δυο και τρια επαγγελματα ωστε να διασφαλισουν μια θεση εργασιας, καθως τα επαγγελματα εξαφανιζονται πιο γρηγορα, νεα αναδεικνυονται αλλα πρεπει να τα αναδειξουμε και η προσαρμογη στις νεες συνθηκες στην αγορα εργασιας απαιτει καταρτιση και αποκτηση δεξιοτητων μεσω εκπαιδευτικων προγραμματων.

    2 Πολλοι εργαζομενοι (πολιτες) εχουν εγκαταλειψει το σχολειο (υποχρεωτικη 9χρονη μαθητεια) η το Πανεπιστημιο με αποτελεσμα να μην εχουν ολοκληρωσει την απαραιτητη εκπαιδευση (συμφωνα με τον διοικητη του ΟΑΕΔ Ρ. Σπυροπουλο το 20% των νεων στην Ελλαδα εγκαταλειπει την υποχρεωτικη εκπαιδευση). Γι' αυτους τους πολιτες προτεινεται η θεσπιση των "σχολειων δευτερης ευκαιριας" στα οποια θα φοιτουν οσοι απετυχαν στην α φαση. Ομως ενω γενναται το ερωτημα εαν το "δευτερο σχολειο" θα εχει τις δομες του πρωτου, η θα ειναι κατι εντελως νεο γιατι ακριβως το πρωτο, τουλαχιστον γι' αυτη την κατηγορια των πολιτων που το εγκατελειψε, απετυχε.

    Διχαστηκαν

    Οι θεσεις τοσο μεταξυ των 30 Ευρωπαιων υπουργων Εργασιας και Παιδειας, οσο και μεταξυ των πανεπιστημιακων, των γονεων, των εργοδοτων και των (νεων-ηλικιωμενων) φοιτητων διιστανται. Οι γονεις φοβουνται ενα καθεστως συνεχους φοιτησης, οι καθηγητες τις θεσεις τους (εργασιας), οι εργοδοτες οτι θα κληθουν να πληρωσουν το "νεο" εκπαιδευτικο συστημα.

    Αλλα οταν στη συνθεση υπαρχουν πολλοι πανεπιστημιακοι, οι οποιοι διατυπωνουν και αιρετικες αποψεις, και πολιτικοι οι οποιοι προσπαθουν να αρθουν υπερανω των προβληματων (ανεργια, βιοτικο επιπεδο) ο "κινδυνος" να πολιτικολογουν οι πρωτοι και να ...φιλοσοφουν οι δευτεροι ειναι ορατος.

    Ετσι ο Ιταλος σημειολογος Ουμπερτο Εκο σημειωσε οτι "δεν πρεπει να αφησουμε να μας δελεασουν οι Αποκαλυπτικες θεωριες των κομπιουτερ και της υψηλης τεχνολογιας. Αυτα δεν θα θαψουν τη γραφη, τα βιβλια και τον πολιτισμο της Ευρωπης. Οπως το σφυρι, το ποτηρι και το κουταλι, το βιβλιο δεν θα αντικατασταθει" κατεληξε. Ωστοσο προετρεψε τους πολιτικους να αναλαβουν μετρα ωστε να ανατρεψουν μια (πιθανη) νεα κοινωνια του μελλοντος που θα χωριζεται σε τρεις ταξεις: Την ελιτ οπου θα βρισκονται οσοι γνωριζουν τη λειτουργια των πολυμεσων, τη μεσαια ταξη των χειριστων και την ταξη των πληβειων που δεν γνωριζουν καν την χρηση τους.

    Ο Ντελορ

    Ο πρωην προεδρος της Κομισιον Ζακ Ντελορ ειπε "αντιο στο διπλωμα (πτυχιο) που ξεραμε" με την εννοια οτι απαιτειται συνεχης καταρτιση, σημειωνοντας παραλληλα οτι "στις αρχες του αιωνα ενα ατομο εργαζοταν 100.000 ωρες στη διαρκεια της ζωης του, σημερα εργαζεται περιπου 70.000 ωρες, ενω οι σημερινοι 25αρηδες θα εργαστουν περιπου 40.000 ωρες (ς.ς. δεν διευκρινισε αν αυτο θα συμβει λογω μειωσης της εβδομαδιαιας εργασιας η λογω μεγαλων χρονικων διαστηματων ...ανεργιας). Επισης ο Γαλλος πολιτικος διατυπωσε την αποψη οτι "τα παιδια θεωρουν οτι πληροφορουνται καλυτερα απο την τηλεοραση και δεν χρειαζεται να πανε στο σχολειο". Καταλυτικη υπηρξε και η παρεμβαση της εκπροσωπου των ιταλικων συνδικατων Φραντζεσκας Σαντορ. Ζητησε μεσα "στην τεχνολογικη και επιστημονικη επανασταση, τα νεα μεσα επικοινωνιας και την παγκοσμιοποιηση της αγορας - τα οποια δημιουργουν τεραστιες ευκαιριες αλλα προκαλουν και πολλα προβληματα - να υπαρξει χωρος για το προσωπο, να μπορει αυτο να διαλεγει. Διαφορετι!

    κα απο οικονομια της αγορας θα μετ ατραπουμε σε κοινωνια της αγορας".

    Βεβαια σε μια ατυπη συνεδριαση και μαλιστα με την παρουσια καλεσμενων δεν θα μπορουσε κανεις να αναμενει αποφασεις, αλλα θα περιμενε προτασεις αμεσου αποτελεσματος. Δεν αμφισβητηθηκαν τα κριτηρια συγκλισης (Μααστριχτ) και κατα συνεπεια δεν διατυπωθηκε θεση για ενισχυση της ζητησης.

    "Λιγο το ψωμι"

    Μαλιστα ο Ιταλος υπουργος Λομπαρντι περιεγραψε με μελανα χρωματα την κατασταση. "Δεν φτανει το ψωμι (θεσεις εργασιας), θα αρπαζει οποιος ειναι κοντα. Θα ερθουν οι νεοι (ανεργοι) και θα μας ριξουν πετρες" διαπιστωσε. Ωστοσο προτεινε σαν εναλλακτικη λυση "τη χαρα των σπουδων". Κατι που θα μπορουσε να αναρωτηθει και η Μαρια Αντουανετα: "Αφου δεν εχουν ψωμι (δουλεια) γιατι δεν σπουδαζουν".

    Απο την πλευρα του ο Ελληνας υπουργος Παιδειας Γ. Παπανδρεου τονισε οτι "στην κοινωνια μας δεν υπαρχουν ετοιμες λυσεις" και ζητησε απο τους κοινωνικους φορεις να προτεινουν λυσεις, ενω ακομη και για τον πολιτικο κοσμο ανεφερε οτι "χρειαζεται επανεκπαιδευση".

    Οπως τονισε ο κ. Λ. Κανελλοπουλος, στοχος ειναι η πιστοποιηση, σε ευρωπα ικο επιπεδο, των παρεχομενων πτυχιων επαγγελματικης καταρτισης και η αναγνωριση τους στο μελλον. Επισης αναφερθηκε στο προβλημα της προσθετης ανεργιας που δημιουργειται οχι μονο απο την αναπτυξη της τεχνολογιας αλλα και απο την καταρτιση του προσωπικου (ς.ς. ειδικευμενοι εργατες χειριζονται εξελιγμενες μηχανες που καταργουν θεσεις εργασιας) η οποια στοχευει το ακριβως αντιθετο, στη ...μειωση της ανεργιας.

    Ειναι γεγονος οτι η ιδεα των Ιταλων, να συγκεντρωσουν στο ιδιο τραπεζι 30 υπουργους και ενδιαφερουσες πολιτικες και πνευματικες προσωπικοτητες, ηταν επιτυχημενη. Ωστοσο στα καναλια της Βενετιας βρεθηκαν πολλοι τροποι για να περιγραφει το προβλημα της απασχολησης, χωρις αυτο να αναφερθει ως οικονομικο και κοινωνικο μεγεθος.

    [22] ΔΥΟ αντιδραστηρες απεναντι απο το Καστελοριζο

    Πυρηνικο οπλοστασιο οραματιζεται η Αγκυρα Του ΣΤΡΑΤΗ ΜΠΑΛΑΣΚΑ

    Θελει η Τουρκια να αποκτησει πυρηνικα οπλα; Φαινεται πως ναι. Κοντρα σε αντιδρασεις Τουρκων και Ελληνων πολιτων, ο πολιτικοστρατιωτικος συνασπισμος της Αγκυρας ξεκιναει τωρα στην πραγματωση προγραμματος που σχεδιαζεται απο το 1969 για την παραγωγη ενεργειας απο πυρηνικους αντιδραστηρες.

    Δημιουργει ετσι τις προ υποθεσεις εκεινες που θα επιτρεψουν στην Τουρκια να αποκτησει πυρηνικα οπλα, επιβεβαιωνοντας για μια ακομη φορα, τη δυνατοτητα της να λειτουργησει σαν χωροφυλακας στην περιοχη τοσο προς Βορρα, Νοτο και Ανατολη οσο και προς τη Δυση.

    Οπως οι τουρκικες περιβαλλοντικες και ειρηνιστικες οργανωσεις καταγγελλουν, ο δευτερος αντιδραστηρας που η τουρκικη κυβερνηση σχεδιαζει να εγκαταστησει στο εργοστασιο που θα φτιαχθει στο Ακουγιου, ισχυος 600 Μεγαβατ, προβλεπεται να ειναι τυπου "ΨΑΝΔU", η οπως αλλιως λεγεται, "μη εμπλουτισμενου τυπου με επιβραδυντη βαρυ νερο", καναδεζικης τεχνολογιας και κορεατικης κατασκευης με τη συμπραξη των εταιρειων Ηθνδαυ και Δαεωοο.

    Πολεμικες εφαρμογεσ; Ο επικουρος καθηγητης της Πυρηνικης Φυσικης του Πανεπιστημιου της Αθηνας Θανασης Γερανιος μας εξηγει: "Αυτος ο αντιδραστηρας σε αντιθεση με τον ""αδελφο" του των 1.000 Μεγαβατ που θα λειτουργει επισης στο Ακουγιου, αλλα αυτος με επιβραδυντη ελαφρυ νερο, χρησιμοποιει φυσικο ουρανιο δηλαδη μη εμπλουτισμενο και εχει τη δυνατοτητα να παραγει μικρες ποσοτητες πλουτωνιου που ειναι και η πρωτη υλη για ολες σχεδον τις πολεμικες εφαρμογες αυτου του τυπου. Βεβαια θα απαιτειται απο την Τουρκια και μια σειρα αλλων διαδικασιων για την τελικη κατασκευη ενος πυρηνικου οπλου αυτο ομως δεν παυει να σημαινει οτι η Τουρκια δεν θα εχει πλεον τη δυνατοτητα δεδομενου του αντιδραστηρα, να ξεκινησει τη διαδικασια παραγωγης ενος τετοιου οπλου".

    Δυο πυρηνικους αντιδραστηρες σκοπευει η Τουρκια να εγκαταστησει στην περιοχη Ακουγιου της νοτιοδυτικης Μικρασιας, παραθαλασσια, σε αποσταση αναπνοης απο το ελληνικο Καστελοριζο.

    Αυτοι οι αντιδραστηρες συνολικης ισχυος 1.600 Μεγαβατ μαζι με τον τριτο αντιδραστηρα ισχυος 1.200 Μεγαβατ που σχεδιαζεται να κατασκευασθει στη Μαυρη Θαλασσα και συγκεκριμενα στην περιοχη της Σινωπης, κατα τον Τουρκο προεδρο Σουλε ιμαν Ντεμιρελ "θα μετατρεψουν τη χωρα σε ηλεκτροδοτικο γιγαντα στην περιοχη".

    Ποσους κινδυνους ομως η λειτουργια τους προ υποθετει, κυρια για τους κατοικους της Μικρας Ασιας και του Αιγαιου; Εχει γινει μια μελετη περιβαλλοντικων επιπτωσεων απο τη λειτουργια των αντιδραστηρων και τους πιθανους κινδυνους που αυτοι θα δημιουργησουν στη γυρω περιοχη; Και ειναι δυνατον μια τετοια μελετη να εχει γινει χωρις να λαμβανει υποψη της το σε αποσταση 27 μολις χιλιομετρων απο το Ακουγιου, ενεργο σεισμικο ρηγμα, το οποιο μαλιστα εχει δωσει δυο ισχυρους σεισμους μολις πριν απο πεντε χρονια (το 1991), μεγεθους 5,8 και 6,6 Ριχτερ;

    Δυο καθηγητες του τουρκικου "Πανεπιστημιου της 9ης Σεπτεμβριου" οι Ατιλα Ουλουγκ και Νουραν Γκοκτσεν απο τις 23 Φεβρουαριου 1991 προειδοποιησαν απο τις στηλες της εφημεριδας "Τζουμχουριετ" οτι "η περιοχη λογω της σεισμικοτητας της μπορει να προκαλεσει πυρηνικη καταστροφη". Απαντηση καμια. Οπως απαντηση καμια δεν δοθηκε και στα αποτελεσματα των ερευνων των ιδιων επιστημονων που σε συνεργασια με τον καθηγητη Γκιλμπερτ Κελινγκ του Πανεπιστημιου Κεελε Σταφφς Uνιωερσιτυ της Μεγαλης Βρετανιας πραγματοποιηθηκαν για το σεισμογενες της περιοχης.

    Ο Ομερ Χα ιβαρλι στελεχος του τουρκικου οικολογικου κινηματος καταγγελλει πως η τουρκικη κυβερνηση "θαρρεις και λειτουργει στην προοπτικη ενος πυρηνικου ολεθρου. Αυτο μαλιστα προσθετει, προσπαθησαμε να το δειξουμε και το καλοκαιρι του 1994 οταν για μερες ειχαμε κατασκηνωσει στην περιοχη του Ακουγιου και πραγματοποιουσαμε πορειες διαμαρτυριας, αλλα και το Νοεμβριο οταν μαζι με μελη της Γρεενπεαψε, "πεθαναμε" συμβολικα στην εισοδο των γραφειων της Τουρκικης Ηλεκτρικης Εταιρειας. Ξερετε πως αντεδρασαν στην πραξη μας οι παραγοντες της Αστυνομιας προφανως με τις ευλογιες του κρατουσ; Ξυλοκοπωντας μας και συλλαμβανοντας πολλους απο εμας".

    Ειναι ομως η μη επισημοποιηση, μεσω μιας μελετης περιβαλλοντικων επιπτωσεων, της γνωσης των κινδυνων που δημιουργει η λειτουργια των αντιδραστηρων σε μια σεισμογενη περιοχη, η μονη επικινδυνη οψη του προβληματοσ;

    Ο καθηγητης της Πυρηνικης Φυσικης κ. Γερανιος συμπληρωνει: "Η λειτουργια πυρηνικων αντιδρστηρων στο Αιγαιο πρωτα απ' ολα μεταφραζεται σε μια μελλοντικη εστια επικινδυνης ραδιενεργης μολυνσης σε περιπτωση ατυχηματος τυπου Τσερνομπιλ, που ας σημειωσουμε οτι δεν ηταν και το σοβαροτερο. Σε περιπτωση που κατι τετοιο συμβει και δεδομενου του οτι η αποσταση του τοπου του ατυχηματος απο την Ελλαδα θα ειναι μηδαμινη, οι επιπτωσεις θα ειναι μεχρι και χιλιες φορες μεγαλυτερες. Κι αυτο λαμβανομενου υποψη του κανονα που λεει οτι σε τετοια ατυχηματα σε αποστασεις δεκα φορες μικροτερες οι επιπτωσεις ειναι εκατο φορες μεγαλυτερες!

    Δρομος αποβλητων

    Ακομη στην περιπτωση αυτη το Αιγαιο θα χρησιμοποιειται συστηματικα ως δρομος μεταφορας πυρηνικων αποβλητων απο τις δυο αυτες μοναδες που η ισχυς των θα ειναι πολυ μεγαλυτερη αυτης του Τσερνομπιλ. Η συχνη μεταφορα, η ποσοτητα και η επικινδυνοτητα του πυρηνικου αυτου φορτιου προφανεστατα θα βαλει σε υποθηκη το περιβαλλον του Αιγαιου και των νησιων.

    Αν τωρα προσθεσουμε σε ολα τα παραπανω και τον κινδυνο μιας καταστροφης αυτων των μοναδων, που θα μεταφρασθει σε πυρηνικη καταστροφη, αποτελεσμα της πολιτικης και κοινωνικης ασταθειας στη γειτονικη χωρα, λογω των γνωστων μειονοτικων και θρησκευτικων προβληματων που την ταλανιζουν, καταλαβαινετε οτι πλεον μιλαμε για συνθηκες απαγορευτικες για την εγκατασταση και λειτουργια πυρηνικων αντιδραστηρων στη γειτονια μας".

    Δεδομενων λοιπον ολων των παραπανω κινδυνων ευλογα αναρωτιεται κανεις γιατι η επιμονη της Τουρκιας στην προωθηση των δυο προγραμματων λειτουργιας πυρηνικων αντιδραστηρων στο Ακουγιου και στη Σινωπη;

    Στις ΗΠΑ 11 σταθμοι εχουν κλεισει. Στη Γερμανια δεκα. Στη Μεγαλη Βρετανια και στη Γαλλια επτα. Στον Καναδα τρεις. Ας σημειωθει οτι στη Γερμανια εκλεισαν ολοι οι πυρηνικοι σταθμοι της πρωην Ανατολικης Γερμανιας, ενω η Ιταλια με σταθμους σχετικα καινουργιους προχωρησε στο κλεισιμο τους εδω και χρονια. Οι ειδικοι ερχονται και υποστηριζουν εγραφε πριν απο λιγο καιρο το περιοδικο "Σπιεγελ" οτι σε τριαντα το πολυ χρονια απο σημερα η παραγωγη ρευματος απο τα πυρηνικα εργοστασια σε ολο τον κοσμο θα εχει μηδενισθει γιατι τα εργοστασια θα εχουν κλεισει και θα εχουν μετατραπει σε πυρηνικα αποβλητα.

    Δεδομενου τωρα του οτι, αν αυριο η Τουρκια ξεκινησει τη διαδικασια εγκαταστασης και λειτουργιας των δικων της εργοστασιων, η πρωτη κιλοβατωρα θα ελθει υστερα απο οκτω εως δεκα χρονια, ευνοητα δημιουργειται η απορια: Προς τι λοιπον η λειτουργια των τουρκικων μοναδων;

    Και μαλιστα τη στιγμη που η χωρα, συμφωνα με δελτιο της Γρεενπεαψε που στηριζεται σε επισημες τουρκικες πηγες, παραγει ετησιως 18,5 χιλιαδες Μεγαβατ καταναλωνοντας μονο, περιπου 11,5 χιλιαδες Μεγαβατ; Προς τι η τεραστια δαπανη οταν η ετησια απωλεια των 4,4 χιλιαδων Μεγαβατ λογω της διατηρησης αλλων 4,5 χιλιαδων Μεγαβατ θα μπορουσε να ελαχιστοποιηθει με πολυ λιγοτερα χρηματα απο αυτα της δημιουργιας και λειτουργιας των τριων πυρηνικων εργοστασιων;

    "Θεωρουμε λεει ο Νουρεντιν Ασταριαπιλ, στελεχος επισης του τουρκικου οικολογικου κινηματος στην περιοχη της Σμυρνης, οτι η κυβερνηση προσπαθει να αποκτησει μια υπεροπλια σε ηλεκτρικη ενεργεια πουλωντας την μαλιστα σε τριτες χωρες, ιδιαιτερα προς αυτες της Δυσης που πλεον διαδικασιες παραγωγης με πολλα σκουπιδια τις εξαγουν σε τριτες χωρες. Η Τουρκια βολευει φαινεται ως ο σκουπιδοτενεκες για την παραγωγη ηλεκτρικης ενεργειας. Στην Τουρκια ομως, αλλα απο την αλλη μερια και στο Αιγαιο, στην Ελλαδα δηλαδη, ζουν ανθρωποι που μονο σε σκουπιδοτενεκεδες δεν νιωθουν οτι ζουν".

    [23] Ασκησεις δημοκρατιας

    Εμφαση στην τακτικη κι ευρυθμη λειτουργια των συλλογικων οργανων και στη συλλογικη ληψη των αποφασεων εδωσε χθες, μιλωντας στην Κοινοβουλευτικη Ομαδα του ΠΑΣΟΚ, ο πρωθυπουργος Κωστας Σημιτης.

    Εμφαση, που την αποδεικνυει και εμπρακτως (αυτη την εβδομαδα συνεδριασαν και θα συνεδριασουν η Κυβερνητικη Επιτροπη, η Κοινοβουλευτικη Ομαδα και το Υπουργικο Συμβουλιο -χωρις να υπολογισουμε τα κομματικα οργανα).

    Ευκολη η διακηρυξη αγαθων προθεσεων, δυσχερεστατη η πραγματωση τους. Διοτι η δημοκρατια ειναι απο μονη της δυσκολη, ως νοοτροπια και διαδικασια; διοτι ειναι δεδομενος ο εσωκομματικος κλεφτοπολεμος, που μετατρεπει σε ναρκοπεδιο καθε συλλογικη λειτουργια; διοτι οι ως χθες χειροκροτητες, υμνωδοι και κεκρακτες δεν μετατρεπονται ευκολα, απο τη μια μερα στην αλλη, σε πολιτες και πολιτικους υπευθυνους, που διαλεγονται σεβομενοι τη διαφορετικη αποψη και που αναλαμβανουν την ευθυνη των λογων και των εργων τουσ; και, διοτι, δεν εχουν πειρα δημοκρατικης λειτουργιας τα πολιτικα μας κομματα -και, πρωτιστως, τα κομματα εξουσιας.

    Μακαρι να επιμεινει, παρα τις δυσκολιες, ο Κωστας Σημιτης. Οσο θα περιοριζεται το δημοκρατικο ελλειμμα τοσο θα δικαιωνεται η "νεα εποχη".

    Γ.Β.

    [24] Ολυμπιακη Τυποκτονια

    Εχει καταντησει ρουτινα πια, να καταγγελλεται η προκλητικη περιφρονηση, που δειχνει προς τον Τυπο η "Ολυμπιακη Αεροπορια". Ιδου η νεα διαμαρτυρια, που απηυθυνε το Πρακτορειο Εφημεριδων Αθηνα ικου Τυπου προς τον προεδρο της "Ο.Α." κ. Ρ. Δογανη:

    "Σοβαροτατο προβλημα δημιουργηθηκε την Κυριακη στη Ροδο και την ευρυτερη περιοχη της, απο το γεγονος οτι οι αθηνα ικες εφημεριδες δεν φορτωθηκαν στις πρωινες πτησεις της ""Ο.Α.". Μαλιστα, λογω των γνωστων γεγονοτων των τελευταιων ημερων, διαπιστωθηκαν εντονοτατες διαμαρτυριες και πολλα ερωτηματα. Εμεις ομως αδυνατουμε να εξηγησουμε το σοβαροτατο αυτο συμβαν και σας παρακαλουμε να μας πληροφορησετε γιατι ενα μεγαλο μερος των αθηνα ικων εφημεριδων εφθασε στη Ροδο τις βραδινες ωρες".

    Σκασιλα του του κ. προεδρου, οπως και του επι των Μεταφορων υπουργου. Συνηθως ουτε καν απαντουν σε τετοιες διαμαρτυριες. Το πολυ πολυ ν' απαντησουν οτι η Τουρκια ειναι κοντα στη Ροδο και ας πανε οι Δωδεκανησιοι να αγορασουν τις τουρκικες εφημεριδες...

    "Ε"

    [25] Βραχονησιδες Ν.Δ.

    Ειχαν καιρο (τι καιρο, μερικες ωρες δηλαδη...), εκει στη Νεα Δημοκρατια να μας θυμισουν τις εσωτερικες τους διαφωνιες. Ετσι, μολις χθες, φροντισαν να επαναλαβουν τον παλιο... καλο τους εαυτο. Με αφορμη συσκεψη του Μ. Εβερτ με βουλευτες που θα επισκεφθουν την ομογενεια στις ΗΠΑ η καποια διεθνη φορα για να ενημερωσουν επι των ελληνικων θεσεων, ξεσπασαν και καποιες διαφωνιες.

    "Αμφιβαλλω για τη σκοπιμοτητα αυτων των αποστολων. Εαν ειναι να εξαγουμε τη διχονοια μας στην ομογενεια καλυτερα να μην παμε", ειπε ο Μ. Λιαπης, ενω ενστασεις ειχαν και καποιοι αλλοι βουλευτες. Αυτο ηταν το πρωτο "θερμο επεισοδιο", αλλα ακολουθησε και αλλο αργοτερα.

    Ο Μ. Εβερτ ειπε οτι επρεπε να εχει συνεδριασει και η ομαδα κοινοβουλευτικου ελεγχου Εθνικης Αμυνας και Εξωτερικων για να συζητησει το θεμα. Η αντιδραση προηλθε απο τον αντιπροεδρο της Ν.Δ. Γ. Βαρβιτσιωτη που... τυγχανει προεδρος αυτης της ομαδας και ο οποιος αναμεσα στα αλλα ακουστηκε να λεει και τη λεξη "παραιτηση". Τελικα και αυτο το επεισοδιο δεν πηρε εκταση, αφου οι εκατερωθεν δυναμεις συμφωνησαν στην αποσυρση απο τη... βραχονησιδα των διαφωνιων! Γ.ΠΑΝ.

    [26] Παραπονα και φιλοδοξιες

    "Παραπονα", μεταξυ σοβαρου και αστειου, μου εκανε πρωι πρωι, χθες, στη Βουλη ο επι της Δικαιοσυνης υπουργος Ευαγγ. Βενιζελος:

    Τι σχολιο γραφεις σημερα εναντιον μου;

    Κανενα, τα εγραψα χθες. Σημερα εχουμε ρεπορταζ για οσα σου καταμαρτυρουν οι συναδελφοι σου υπουργοι και αλλοι.

    Παντως, εγω δεν ειπα αυτο που μου αποδιδεται, οτι "δεν υπηρχε κυβερνηση το βραδυ της κρισης". Ειπα, απλως, οτι επρεπε να συνεδριασει το υπουργικο συμβουλιο και το συμβουλιο των πολιτικων αρχηγων.

    Καταγραφουμε τη διαμαρτυρια του για να μην εχει παραπονα. Αλλα την επιμαχη φραση του την ελεγαν στους δημοσιογραφους τουλαχιστον πεντε συναδελφοι του "εκτελεστικοι". Ας τους ρωτησει. Και καλα θα κανουν να δινουν επισημως την ουσια οσων λενε σε συνεδριασεις οργανων, ωστε να μη βγαινουν διαστρεβλωμενα.

    Και επι της ουσιας. Το οτι ο Βενιζελος δεν αφηνει να πεσει τιποτα κατω (εννοουμε απο τα στραβοπατηματα του πρωθυπουργου και της κυβερνησης) ειναι ολοφανερο. Το οτι επιδιωκει να αναδειχθει σε ξεχωριστο πολο εσωκομματικης αντιπολιτευσης, περαν των γνωστων και παραδοσιακων διαφαινεται μεν, μενει και να αποδειχθει δε. Το οτι οι υπερμετρες φιλοδοξιες του τον κανουν πολυ βιαστικο ειναι μια (υποκειμενικη) κριση.

    Ο καιρος θα δειξει συντομα. Γ.ΚΑΡ.

    [27] Επιστολη προς τον πρωθυπουργο εστειλε χθες ο επαρχος της Λημνου κ. Παναγιωτης Μαυροθαλασσιτης.

    Αναμεσα σε αλλα σημειωνεται: "Θα μπορουσε να θεωρηθει μεμπτος ο ρολος των ΜΜΕ στις τελευταιες εξελιξεις, καθως σιγουρα δεν συνεδραμε θετικα στο ηθικο του νησιωτικου μας πληθυσμου και ασφαλως εμπεριειχε ""καιροσκοπισμο' και ""εμπορικοτητα"". Τα ιδιωτικα καναλια μπορουν να πανηγυριζουν για υψηλα ποσοστα τηλεθεασης! Σ.ΜΠΑ.

    [28] Το μελλον αορατο

    Στο αορατο μελλον βλεπει ο πρωθυπουργος - οπως συμπεραινεται απο τις χθεσινες δηλωσεις του κυβερνητικου εκπροσωπου - τη συγκληση του συμβουλιου των αρχηγων υπο τον Προεδρο της Δημοκρατιας για τη χαραξη κοινης στρατηγικης απεναντι στην τουρκικη προκλητικοτητα. (Κι ομως, δεν ειναι μονο (;) η αντιπολιτευση που συσσωμη το ζηταει. Συμφωνα με ορισμενες πληροφοριες, θετικα αντιμετωπιζει το ενδεχομενο αυτο και ο Κ. Στεφανοπουλος.)

    Προσπαθωντας ο Κ. Σημιτης να αντικρουσει τα επιχειρηματα οσων ζητουν τη συγκληση του συμβουλιου, προβαλλει τον κινδυνο να μεταβληθει σε πεδιο δημαγωγικων αντιπαραθεσεων, ξεχνωντας οτι η Βουλη στο συνολο της ειχε σταθει στο πλευρο της κυβερνησης οταν ξεσπασε η νεα ελληνοτουρκικη κριση. Και δεχθηκε τις βολες (με ορισμενες φρασεις βεβαιως που επιεικως μπορουν να χαρακτηριστουν ως απαραδεκτες) ολων των κομματων, οταν οι χειρισμοι της εδωσαν στην Αγκυρα το πλεονεκτημα να προβαλει με μεγαλυτερο θρασος τις απαιτησεις της στο Αιγαιο.

    Δεσμιος της εντονης εσωκομματικης αμφισβητησης που δοκιμαζει, ο πρωθυπουργος προσπαθει να μεταθεσει τις δικες του ευθυνες σε αλλους. Κι ειναι διπλο το λαθος του, οταν βαζει τον Δ. Ρεππα να δηλωνει οτι το ΠΑΣΟΚ ειναι το κατ' εξοχην πατριωτικο κομμα, αφηνοντας να εννοηθει οτι καλα ειναι και τα αλλα, αλλα το δικο του ειναι καλυτερο.

    Αν αυτο δεν αποτελει συγκαλυμμενη πατριδοκαπηλια απο τον εκσυγχρονιστη πρωθυπουργο, τοτε τι αποτελει; ΓΡ.Ρ.

    [29] Διαφορα

    Το εχασε!

    Στην εφημεριδα τουτη στις 13 Σεπτεμβριου του 1995 δημοσιευτηκε μια συνεντευξη του σημερινου υπουργου Εξωτερικων της Τουρκιας Ντενιζ Μπα ικαλ, που τοτε μολις ειχε αναλαβει την ηγεσια του κομματος του. Ειχε δοθει το καλοκαιρι του 1993, οταν με ενα πουλμαν γυριζε την τουρκικη επαρχια μιλωντας στους λιγοστους τοτε οπαδους του κομματος του.

    Τοτε ο Μπα ικαλ στη συνεντευξη του ειχε πει πως "ηταν λαθος το αδειασμα της Πολης, της Ιμβρου και της Τενεδου", πως "η Συνθηκη της Λωζαννης εμεινε γραμμα κενο", πως "αυτη η Συνθηκη οριζε μοναχα το μινιμουμ των οσων η Τουρκια θα επρεπε να κανει εναντι των χριστιανικων πληθυσμων της".

    Το κειμενο εκεινο της 13ης Σεπτεμβριου, πεντεμισι μολις μηνες πριν, τελειωνε με ενα στοιχημα με τον κ. Μπα ικαλ, ενα στοιχημα για την εφαρμογη στην πραξη των οσων ειχε πει στην Περγαμο το καλοκαιρι του 1993.

    Κυριε Μπα ικαλ, μαλλον το χασατε το στοιχημα. Σ.ΜΠΑ.

    Εκκρεμες

    "Ασφαιρο αντιαμερικανισμο μιας χρησης" χαρακτηρισε χθες ο Νικος Κωνσταντοπουλος την αρνηση του Κ. Σημιτη να δεχθει τον Χολμπρουκ στην Αθηνα.

    Εννοωντας προφανως οτι ακολουθησε τον εξισου "ασφαιρο φιλοαμερικανισμο" των ευχαριστιων απο του βηματος της Βουλης. Ωσαν εκκρεμες που κινειται χωρις να μπορει να βρει το κεντρο - η το μετρο. Και που εν παση περιπτωσει δυσκολευεται να σταθεροποιηθει σε μια τροχια υπο το βαρος του "πνευματος Παπανδρε ισμου". Δ.Κ.

    Εκτεθειμενο

    Πολλη φασαρια εγινε και πολλες επικρισεις ακουστηκαν για τη μεταδοση απο την τηλεοραση εικονων απο τον αποπλου των πολεμικων πλοιων απο το Ναυσταθμο Σαλαμινος.

    Ο "Σκαι" ανακοινωσε χθες το βραδυ οτι οι μεταδοσεις απο το Ναυσταθμο εγιναν με την εγκριση του υπουργειου Εθνικης Αμυνας και του Γενικου Επιτελειου Ναυτικου. Συνεργατες του Γερ. Αρσενη ελεγαν τις προαλλες οτι ζητηθηκε απο το σταθμο να σταματησει αυτη η μεταδοση.

    Τι συμβαινει; Μαλλον το υπουργειο ειναι εκτεθειμενο... Γ.ΚΑΡ.

    Και τον παπα;

    Ξεσηκωθηκαν οι κατοικοι της Πυλωνας Ροδου με την απειλη να απελαθει ο ιερεας τους (οπως διαβαζουμε στη "Ροδιακη" της 30-1-96).

    Απο ορθοδοξη οικογενεια της Ιορδανιας ο παπα-Χρηστος (γιος παπα, επισης, ενω ο αδελφος του σπουδαζει υποτροφος στη Θεολογικη Σχολη Αθηνων) ειδοποιηθηκε απο τις αρμοδιες υπηρεσιες οτι πρεπει να φυγει στο εξωτερικο και να επανελθει μονο με προσκληση (;) και "βιζα".

    Χειροτονημενος απο το Μητροπολιτη Ροδου, ο παπα-Χρηστος ιερουργει μισθοδοτουμενος κανονικα εδω κι ενα χρονο στην Πυλωνα, οπου και ανεπτυξε αξιολογη κοινωνικη δραστηριοτητα, γι' αυτο και εκτιμαται απο τους ενοριτες του.

    Σαμπως να το παρακανουν οι διωκτικες αρχες στο κυνηγητο των αλλοδαπων μεταναστων. Και τον παπα, βρε αθεοφοβοι;

    Γ.Β.

    Ψυχοδραμα

    Ειναι κατι σαν ψυχοδραμα: Τωρα θα μιλησουν, θα αμφισβητησουν και θα επικρινουν για οσα χρονια καταπιεστηκαν η δεν τολμησαν εμπρος στη "βαρια σκια" του αρχηγου. Αυτου βεβαια που εκτος των αλλων τους εδινε την εξουσια.

    Οπως ειπε φιλος που διαγραφηκε νωρις: Τωρα θα αμιλλωνται σε επιδειξη δημοκρατικοτητας και ελευθεριας γνωμης.

    Δυσκολη μαθητεια.

    Δ.Κ.

    Ζησε μαυρε...

    Αν ο Κωστας Σημιτης νομιζει οτι η κριση με την Τουρκια ειναι η μονη που εχει ανοιξει και εσωκομματικο μετωπο, μαλλον κανει λαθος. Μια νεα δοκιμασια περιμενει τη συνοχη της κυβερνησης, οταν θα ερθει η ωρα να ολοκληρωθουν οι διαπραγματευσεις για την τελικη συμφωνια με τα Σκοπια.

    Πληροφοριες απο τη Θεσσαλονικη θελουν κυβερνητικα και κομματικα στελεχη που εκλεγονται εκει, να μη συνηγορουν σε μια συνθετη ονομασια, πιστευοντας οτι αυτη ειναι και η διαθεση της εκλογικης βασης του ΠΑΣΟΚ. Νεο λοιπον εσωκομματικο μετωπο εν οψει, κι οποιος αντεξει μεχρι το συνεδριο. Η αλλιως ...ζησε (ως το), μαυρε μου, να φας τριφυλλι.

    ΓΡ.Ρ.

    Οχι οτι ολα πανε καλα στη νεα κυβερνηση, αλλα αυτα που συμβαινουν στο υπουργειο Αμυνας και στα Επιτελεια, ξεπερνουν καθε νοσηρη φαντασια. Κι ουτε ενας δεν παραιτειται...

    Αδικια! Ειπαμε να επικρατησει νεο υφος και νεος ηθος, ειπαμε να υπαρξει διαφανεια στις προμηθειες του Δημοσιου, αλλα οχι και τοσο...

    Η ενσταση μας: Γιατι οι υπουργοι Παπαντωνιου, Λαλιωτης και Β. Παπανδρεου εδωσαν μονο εξαμηνη προθεσμια για την ονομαστικοποιηση των μετοχων ανωνυμων εταιρειων, που μετεχουν σε εκκρεμεις διαδικασιες αναληψης εργων η προμηθειων του Δημοσιου;

    Και γιατι, στην τροπολογια που κατεθεσαν, η προθεσμια μπορει να παραταθει για ακομη εξι μηνεσ;

    Το σωστο θα ηταν η προθεσμια να παραταθει μεχρι τη Δευτερα Παρουσια. Οχι να αδικειται τοσο προκλητικα η δεινοπαθουσα ταξη των εργολαβων... Χ.Ψ.

    [30] Με το χαμογελο στα χειλη...

    (Γελαμε για το φιασκο των Ιμια, κλαιμε για το διασυρμο μας)

    Του ΘΕΜΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ

    Για μισο λεπτο, να βαλουμε μερικα πραγματα στη θεση τους, πολεμοχαρη φυλη μου, που λεει και η Μαλβινα. Και κυριως να πεταξουμε με τριποντο στον καλαθο των αχρηστων τη συνηθη καραμελα περι... προδοτων απο τη μια πλευρα και... εθνικιστων πατριδοκαπηλων απο την αλλη! Σ' ενα καζανι, αυτο της Ελλαδας, βραζουμε ολοι, χοντροκοκαλοι και βλητα, ζιζανια και λαχανακια Βρυξελλων. Για μισο λεπτο... Μισο λεπτο για να βαλουμε τα πραγματα στη θεση τους!!! Ειπε κανεις ποτε οτι προχθες επρεπε να γινει... πολεμος Ελλαδας - Τουρκιας για τα Ιμια; Αν ναι, ο μονος που το ειπε με τις υπευθυνες, υποτιθεται, πραξεις του ηταν ο πρωθυπουργος ο Κων. Σημιτης και οι (αν)αρμοδιοι υπουργοι του! Αν υπηρξε μια εμπρακτη "πατριδοκαπηλη τυχοδιωκτικη" εν κατακλειδι απλως ασχετη και ερασιτεχνικη πολιτικη, ηταν της κυβερνησης!

    Ποιος ειχε τη φαεινη και διπλωματικα εγκληματικη ιδεα να απαντησει στους Τουρκους ψευτο- δημοσιογραφους ιδιωτες, στελνοντας το επισημο Πολεμικο Ναυτικο να βαλει τη σημαια στη θεση της (τουλαχιστον δεν το τραβαγαν και κανα βιντεο να χαρει η ψυχη μασ;). Τσιμπησαμε αμεσως το δολωμα της Αγκυρας!

    Ποιος εβγαλε το στολο απο το Ναυσταθμο; Ποιος δηλωσε επι λεξει οτι "θα χρησιμοποιησει η Ελλαδα οποιο μεσο απαιτηθει;". (Στα διπλωματικα σημαινει πολεμος, συμφωνα με την υπεροχη αναλυση του Γ. Καρταλη στο "Βημα".) Ποιος κομπαζε στη Βουλη οτι η σημαια ποτε δεν κατεβαινει; Ο ιδιος ο πρωθυπουργος και η κυβερνηση του των τριων ημερων. Μονοι τους πηγαν κι επεσαν σαν χαννοι στα διχτυα της Τσιλερ, μονοι τους παρ' ολιγον να μας συρουν σε πολεμο και τωρα ζητουν και τα ρεστα; Δεν καταλαβα! Ειναι ευτυχημα το οτι, περα απο την πελωρια ντροπη που ενιωσε καθε Ελληνας, περα απο τη δεδομενη διπλωματικη ηττα και την ευκαιρια που δοθηκε στο πιατο στην Αγκυρα να ανακινησει ολα τα θεματα που την ενδιαφερουν, περα απ' την τραγικη απωλεια τριων αξιωματικων, ειναι ευτυχημα, επαναλαμβανω, το οτι εξαιτιας αυτης της κωμικο-τραγικης πολιτικης δεν χαθηκε και ελληνικο εδαφος. Εστω βραχακι, οπως υποτιμητικα το λενε οι συνηθεις ενδοτικολογοι της Αθηνας. Φυσικα και θα ηταν ηλιθιο και τραγικα επικινδυνο να κανουμε πολεμο για τα Ιμια. Και εκει που τα φτασαν τα πραγματα ο ελιγμος Σημιτη ηταν η πιο... σωφρων ατακτη οπισθοχωρηση. Αλλα στην απειλη για πολεμο μας εφερε η πολιτικη που ακολουθηθηκε, δεν ειναι ετσι; Δεν εγινε απο μονο του! Απο την ανεμελη υποτιμηση του γεγονοτος που εκανε ο υπουργος των Εξωτερικων των τοκ σοου Θ. Παγκαλος εως την επισης ανοητη υπεραντιδραση, η κατασταση υπηρξε τοσο γελοια, που εκανε μονο για κωμωδια! Το σκεφτεστε; Ο πρωθυπουργος να μαθαινει απο το εξωτερικο οτι του εγινε αποβαση και ο υπουργος των Εξωτερικων να 'ναι σε τοκ σοου! Και να μη φευγει κιολας. Πιο ηλιθιο ομως και πιο επικινδυνο απο το να πολεμουσαμε για τα Ιμια ειναι η συγκαλυψη της ολης υποθεσης και η μη αποδοση ευθυνων εκει που πρεπει. Και αυτο ειναι το μεγιστο λαθος του Κ. Σημιτη. Νεο υφος και νεο ηθος σημαινει αποδοση ευθυνων, οχι θλιβερες υπεκφυγες. Δεν μπορει να ειναι ακομη στη θεση του αυτος ο υπουργος Εξωτερικων, διοτι η εγωκεντρικη, υπερφιαλη αντιληψη που εχει περι πολιτικης θα τον οδηγησει σε νεα λαθη. Ειναι πλεον καμενο χαρτι. Προς τα εξω και προς τα μεσα. Ισως καπου αλλου να αποδωσει καλυτερα. Δεν το συζηταμε για την ανωτατη στρατιωτικη ηγεσια. Πρωτος ο Αρσενης επρεπε να τους ξηλωσει τα γαλονια. Οσο δεν το κανει, τιθεται θεμα και για τον ιδιο. Λεγεται, εστω για αστειο, οτι απο τα δυο βραχακια δεν φυλαξαμε το ενα; Οτι τα πραγματα απο εδω και περα ειναι ακομη πιο δυσκολα ουδεις αμφιβαλλει. Αν θελει να ανακτησει τη χαμενη εμπιστοσυνη του ελληνικου λαου ο κ. Σημιτης, πρεπει επιτελους να δειξει γενναιοψυχια και αποφασιστικοτητα. Να διωξει τους αμεσα η και τυπικα υπευθυνους και να επιδιωξει τη συμπαρασταση των λοιπων κομματων γιατι ερχονται πιο πολεμοχαρεις μερες. Κι ακομη να αντιληφθει πως δεν μπορει, ειδικα αυτος, να παριστανει τον μινι-Παπανδρεου, γιατι εκει χανει κατα κρατος. Οχι ψευτο- ηρωισμοι λοιπον, οχι διαστρεβλωση της αληθειας. Δεν τον παιρνει αυτο το στιλακι. Αλλη συμπεριφορα περιμενει καποιος απο τον Σημιτη (και... εγραφα σαν χαζος προ δεκαπενθημερου οτι ειναι η πρωτη κυβερνηση για την οποια δεν ντρεπομαστε. Και πριν αλεκτορα φωνησαι τρις...). Πρεπει ακομη να εγκαταλειφθει η επικινδυνη αντιληψη οτι δεν προκειται ποτε να γινει κανονικος πολεμος με την Τουρκια, αρα προς τι οι τοσες αμυντικες δαπανες. Αν θελουμε την ειρηνη με τους βαρβαρους, ο μονος τροπος ειναι η συνταγη Ισραηλ. !

    Να 'μαστε οπλισμενοι σαν αστακοι γ ια να μπορεσουμε να ζουμε ειρηνικα. Αλλη γλωσσα ο Τουρκος δεν καταλαβαινει. Δειτε τι παθαν οι Κουρδοι!

    Ποιος τρελος θελει να παει σε πολεμο; Αλλα μονο τρελος δεν βλεπει οτι την πιθανοτητα τη φερνει πιο κοντα ο ενδοτισμος, η ηττοπαθεια και η λογικη ενος μικροαστικου ωφελιμιστικου δηθεν πασιφισμου! Φαλαγγι μας εχουν παρει τωρα οι Τουρκοι και μεις αλληλοκατηγορουμεθα για ...προδοσιες και εθνικισμους!

    Οχι κυριοι, δεν ειναι εθνικιστης- πατριδοκαπηλος ο καθε Ελληνας που ενιωσε βαθυτατα προσβεβλημενος και ταπεινωμενος απο το γεγονος οτι αναγκαστηκαμε να υποστειλουμε τη σημαια μας και να φυγουμε νυχτα απο τα Ιμια σαν τους κλεφτες, ενω πριν απο 10-12 ωρες ο ιδιος ο πρωθυπουργος και ο υπουργος Εξωτερικων δηλωναν οτι δεν θα κατεβει ποτε! (Και μαλιστα λενε απροκαλυπτα ψεματα οτι ...την κατεβασαν ιδια βουλησει, ενω στην πραγματικοτητα τους επιβληθηκε απο τις ΗΠΑ και τους Τουρκους.) Πατριωτης ειναι!

    Οχι κυριοι, δεν ειναι εθνικιστης- πατριδοκαπηλος ο καθε Ελληνας που ανατριχιασε - πολυ δικαιολογημενα! - στη θεα Τουρκων κομαντο να πατουν ελληνικο εδαφος, εστω και για λιγες ωρες. Που εξοργιστηκε απο τις φαιδρες δικαιολογιες για το πως αφεθηκε αφυλαχτη η μια απο τις δυο βραχονησιδες. Που δακρυσε για τους τρεις αναιτια νεκρους αξιωματικους του Π.Ν. οι οποιοι εχασαν τη ζωη τους (προσοχη, μιλαμε για ζωη - αυτη δεν τη σεβεται κανεισ;) εξαιτιας του απιστευτου πολιτικου φιασκου των Ιμια. Πατριωτης ειναι!

    Οχι κυριοι, δεν ειναι εθνικιστης- πατριδοκαπηλος ο καθε Ελληνας που δεν ανεχεται να ακουει τον πρωθυπουργο του και τους αρμοδιους υπουργους του να δηλωνουν επισημα στη Βουλη των Ελληνων "τι θελατε να κανουμε, πολεμο;" διαλαλωντας φαρδια- πλατια μια ενδοτικη αντιληψη, η οποια μας φερνει πιο κοντα στον πολεμο καθ' οτι αποθρασυνει περαιτερω την Αγκυρα! Πατριωτης ειναι, οχι πατριδοκαπηλος.

    Για μισο λεπτο, για να βαλουμε μερικα πραγματα στη θεση τους... Κανεις δεν δικαιουται να καθυβριζει και να ειρωνευεται το αισθημα πατριωτισμου, φιλοτιμου και τιμης που εχει ο καθε Ελληνας, οπως και αν το αντιλαμβανεται. Ειτε ειναι ο Καλυμνιος ψαρας που εκλαιγε απο ντροπη, ειτε ο οποιος Αθηναιος που περπαταγε την αλλη μερα με σκυμμενο το κεφαλι ειτε ο ευρωβουλευτης μας η ο διπλωματης μας στο εξωτερικο που δεχονταν απο παντου ειρωνειες και συγκαταβατικα χτυπηματα στην πλατη. Αγνοει την ελληνικη Ιστορια και το τι σημαινει Ελληνας οποιος δεν θυμαται η κανει πως δεν θυμαται οτι το αισθημα πατριωτισμου και τιμης σ' αυτη τη φυλη φτανει συχνα σε καταστασεις που φαινονται παραλογες. Απο την αρχαιοτητα μεχρι σημερα μονον αυτος ο "τρελαμενος" λαος φευγει για μαχη "με το χαμογελο στα χειλη". Και τουτο συνιστα την πιο πολυτιμη ασπιδα του Ελληνισμου. Οταν θ' το χρειαστουμε πραγματικα, τοτε θ' το εκτιμησουμε.

    Δεν πειραζει, ας μην το καταλαβουν αυτο ποτε οι εκ συστηματος απολογητες της σοφιστικε υποχωρητικοτητας και του εκσυγχρονιστικου ενδοτισμου. Δεν πειραζει... Παντα η Ελλαδα παλευε εχοντας και κατι τετοιους "σαλονατους" απο διπλα να θετουν διαρκως το "Ποθρθθοι".

    ΥΓ. Κατα τα αλλα, μας φταινε ...τα ελληνικα Μ.Μ.Ε. γιατι εδειχναν σκηνες απο το μεγαλο φιασκο... Κι οχι οι αρμοδιοι υπουργοι που την ωρα της μαχης εδιναν ...συνεντευξεις!!! Αυτους ποιος εισαγγελεας θα τους μαζεψει;

    [31] Οι αιγες μας δεν συνορευουν με το Λουξεμβουργο

    "Οι τε γαρ Σημιτικοι ηγησαντο κρατειν ει μη και πολυ εκρατουντο, οι τε Τουρκοι ενομιζον ησσασθαι οτι ου πολυ ενικων"1, και γι' αυτο ειπαν οτι θελουν κι αλλα κι οτι θα ξαναρθουν.

    Στον γυιο μου τον επικελευστη, για εκεινη τη νυχτα. Ξερει αυτος

    Του ΚΩΣΤΑ ΖΟΥΡΑΡΙ

    Και βεβαιοι, πρεπει πρωτα να καμαρωνουμε: για τους Πρωτους μας, πρωτα, τους τρεις Πολιτες - Οπλιτες του καθ' ημας τροπου, που προσκυνησαν το Αιγαιο. Τοιοσδε μεν ο ταφος εγενετο εν τω χειμωνι τουτω... Κρατιστοι... οι τρεις τους, οι τα τε δεινα και ηδεα σαφεστατα γιγνωσκοντες και δια ταυτα μη αποτρεπομενοι εκ των κινδυνων... Και ξανα, πρεπει να καμαρωνουμε, βεβαιοι: εκεινους τους πολιτες - οπλιτες, τους Καλυμνιους και τους αλλους νησιωτες, που συναντησαν, με απλοτητα, την παλια εκεινη αναπνοη που τους ξαναυψωσε ακριτες κι απελατες, κλεφτες και χαλνηδες ανταρτες. Για να μεινουν. Διοτι, "Για μας ειταν αλλο πραγμα ο πολεμος για την πιστη του Χριστου και για την ψυχη του ανθρωπου καθισμενη στα γονατα της Υπερμαχου Στρατηγου, που ειχε στα ματια ψηφιδωτο τον καημο της Ρωμιοσυνης, εκεινου του πελαγου τον καημο..."2. Οι Απαραδεκτοι που μας κυβερνουν, κατ' εκεινη την αποφραδα νυκτα αλλο ψηφιδωτο ειχαν στα ματια τους: κλωβο... Οι Απαραδεκτοι ομως, γα ιτανακι με το "τετρομαγμενο", κατα Σεφερη, υπουργειο Εξωτερικων, ειναι καθ' ολα μεν εκπτωτοι πνευματικα, καθ' ολα δε νομιμοι πολιτικα. Κι εμεις, "ολοι μαζι" ειμαστε και πρεπει να ειμαστε, αχρι καιρου, κατα σαρκα νομιμοφρονες. Θα τους βοηθησουμε, λοιπον, αχρι καιρου, διακονοι για τα γεωδη.

    Βοηθεια πρωτη, πρωτων βοηθειων: Ουδεις ειναι προδοτης, εστω κι αν "την προδοσια θα την ονομαζα, σημερα, αδιαφορια"3, δηλαδη, το αδιαφορως φερειν, δηλαδη η ευρωλιγουρικη ψευδαισθηση οτι η Ελλαδα συνορευει με το Λουξεμβουργο... Ενω, ως γνωστον η αγνωστον, τα τελευταια τουλαχιστον χιλια χρονια εχουμε μπλεξει με την Τουρκια και συνορευουμε με μια εχθρικη Δυση, συμμαχικου κυνισμου, αρα... φυλακες γρηγορειτε... Βοηθεια δευτερη, πρωτων βοηθειων: Ολοι ειμαστε ευψυχοι, αλλα η ευψυχια γινεται πιο θαρραλεα οταν διαθετει λογικη συγκροτηση και επιστημονικη επαρκεια: "...την δ' ευψυχιαν αυτην εαυτης μετα του πιστου της επιστημης θαρραλεωτεραν εσεσθαι"4. Ο πρωθυπουργος, κατα την αποφραδα νυκτα, και κατ' εκεινον τον καθημαγμενο ορθρο (και οχι αναιμακτο, οπως απαραδεκτως ψελλιζε ο Αρσενης), εδειξε να εχει πληρη την επιστημονικη υστερηση περι την θεωρια των συρραξεων: διεπραξε συμπερασματα απο γεγονοτα που υπεδεικνυαν αλλες κινησεις, διαμορφωσε μια ισορροπια, η οποια παγιωσε την εις βαρος μας ανισορροπια και εδωσε την νικη στον εχθρο, με φρασεις ισοκυρες απωλειας μαχης σωματικης. Επομενως, "ανδρειας μεν... υπαρχουσης"5, πρεπει "μελετη προσαναγκαζοντες..."6 να φτασουμε στην ευταξια7, που απαιτει η αληθεια της μερικης μας ηττας. Βοηθεια τριτη, πρωτων βοηθειων: Το επιστημονικο ελλειμμα που ταλαιπωρησε την ευψυχια της κυβερνησεως εγκειται στον εξης παραλογο λογικο σωρειτη: "επειδη ειμαστε ασθενεστεροι δεν προ- επιχειρουμε πρωτοι πρωτοβουλιες. Περιμενουμε. Και, αφευκτως: περιμενοντας, οταν καποτε εκδηλωθει η εμπλοκη, επειδη ειμαστε ασθενεστεροι, υποχωρουμε: τυπικο λαθος, προερχομενο απο το επιστημονικο ελλειμμα περι την θεωρια των συρραξεων.

    Ιδου λοιπον το νενομισμενον, απο αρχαιοτατων χρονων της λογικης των συρραξεων: Το γαλλικο επισημο δογμα αποτροπης - ανασχεσεως λεγεται, "η αμυνα του ασθενους εναντι του δυνατου" ("Λα δ εφενσε δθ φαιβλε αθ φορτ"). Ειναι καλη η αντιστοιχια, αφου ταιριαζει στην τετρομαγμενη διαπιστωση και ετι χειρον διατυπωση δημοσια, που διεπραξε ο πρωθυπουργος. Ολο λοιπον το γαλλικο δογμα αποτροπης βασιζεται στην προληψη και, κυριως, στην προταξη της πρωτοβουλιας του ασθενους εναντι του ισχυρου: ο ασθενης δεν καθεται να περιμενει το κεφι του ισχυρου, στην εμπλοκη. Ο ασθενης κινειται εδω κι εκει, οπου μπορει κι οπου δεν μπορει, κανοντας ο,τι μπορει, για να μειωσει το συγκεντρωτικο υπερισχυον "επιχειρειν" του εικαζομενου ως ισχυρου. Ο ασθενης, κινουμενος και απροβλεπτος, πρεπει να ζαλισει τον δυνατο κι οχι να καθεται να περιμενει που, ποτε και πως θα τον καταβροχθισει ο ισχυρος, με τους δικους του ρυθμους και ως χρονοκρατωρ της συρραξεως...

    Ολη τουτη π.χ. η γαλλικη θεωρια της αποτροπης του ισχυρου απο τον αδυνατο βρισκεται στις δυο περιωνυμες παραγραφους Γ, 12, 3 και Ε, 18, 3 του Θουκυδιδη, με επιστεγασμα την γενικη ρητρα του Α,33. Ειναι δε τοσο παγκοσμιως γνωστες, ωστε ακομη και ενας αριστος καθηγητης εμπορικου δικαιου, που θελει να ειναι πρωθυπουργος, οφειλει να τις γνωριζει, διοτι, αρχη ανδρα δεικνυσι. Αρκει βεβαιως να μην τιθεται η επιστημολογικη "προκειμενη", οτι η Ελλαδα συνορευει με το Λουξεμβουργο...

    Δηλαδη, και, τεταρτη βοηθεια πρωτων βοηθειων: "Ει γαρ δυνατοι... εκ του ισου και αντεπιβουλευσαι..." τοτε, ναι, "και αντιμελλησαι τι εδει ημας εκ του ομοιου": Ναι; αντεπιβουλευσαι και αντιμελλησαι, με χαβαλε και στατικοτητα, μονον οταν ειμαστε εκ του ισου καιεκ του ομοιου... Επειδη ομως, "επ' εκεινοις δε οντος αει του επιχειρειν", γι' αυτο "και εφ' ημιν ειναι δει το προαμυνασθαι". Συνεχως, τα τελευταια χιλια χρονια, οι Τουρκοι δεν ειναι εκεινοι, οι αει του επιχειρειν; Αρα; Αρα εμεις, συνεχως "δει προαμυνασθαι": πριν απ' αυτους, αμυνα, κινηση, απροβλεπτον, αυξηση του πληθυσμου των νησιων, πριν απ' αυτους προαμυνασθαι, με εποικισμους των βραχονησιδων, με διασπορα ψευδων και αληθων ειδησεων και κινησεων...

    Διοτι, "Τον γαρ προυχοντα (τον Τουρκο, δηλαδη), ου μονον επιοντα τις αμυνεται (οχι μονον οταν ορμαει κι ερχεται), αλλα και μη οπως επεισι προκαταλαμβανει". Ναι, ω αγαθοι! Τον δυνατο, τον προυχοντα, τον προκαταλαμβανει κανεις! Με λογια, με πραξεις, με εκνευρισμο που του προκαλεις, με αντιπερισπασμους που του επιβαλλεις, με τους εχθρους του που τους φροντιζεις, με τους φιλους του που τους σαγηνευεις, με τον λαο σου, ενδεχομενως, που δεν αποκοιμιζεις, με τον στρατο σου, ισως, που δεν εκμαυλιζεις...

    Η αμυνα του αδυνατου εναντι του δυνατου "προαμυνασθαι", "προκαταλαμβανει". Πριν, πριν, πριν! "προεπιβουλευειν... η αντεπιβουλευειν"! Δεν καθεσαι γυρω απο ενα βραχο, περιμενοντας με τι εμβαμμα δυτικου κυνισμου και τι περιχυμα πυρος θα σε φαει ο Τουρκος. Ξερω βεβαια οτι πασχουν τραυματικη εμπειρια οι καθ' ημας ευρωλιγουρηδες, οχι διοτι χανουμε το Αιγαιο, αλλα διοτι οι αιγες μας δεν συνορευουν με το Λουξεμβουργο, οπου αυτοι νοσταλγουν να μηρυκαζουν... Ο λαος μας ομως λογοκρατει αλλιως: Καλλια 'ν η μανα του φονια, παρα του σκοτωμενου!

    1. Θουκυδιδης Στ 34: η κυβερνηση μας λεει οτι επικρατησε επειδη δεν νικηθηκαμε κατα κρατος, οι Τουρκοι ομως νομιζουν οτι ηττηθηκαν επειδη δεν νικησαν πολυ... (επεται συνεχεια). 2. Γ. Σεφερης: "Νεοφυτος ο Εγκλειστος μιλα", Ημερολογιο καταστρωματος, Γ . 3. Γ. Σεφερης: "Μοναστηρια της Καππαδοκιας", Δοκιμες Β , σελ. 78, εκδ. Ικαρος (Ε εκδοση). 4. Θουκυδιδης, Στ 73. 5, 6, 7. Θουκυδιδης, Στ 72.

    [32] ΜΥΑΛΟ ΣΤΡΑΤΗΓΟΥ...

    Αδιανοητο κατα τον κ. Βενιζελο να γινεται συζητηση για εθνικη αδυναμια αλλα κανουμε, κανουν για την ακριβεια, το παν, για να επιβεβαιωσουν οχι μονο αδυναμια αλλα και ανευθυνοτητα... Γιατι τι αλλο απο ανευθυνοτητα δειχνει αυτη η περιεργη ιστορια με την ανακοινωση του αρχηγου ΓΕΕΘΑ, που λιγο αργοτερα ετρεχαν να τη μαζεψουν με τηλεφωνηματα και παρακλησεισ; Ποια σκοπιμοτητα εξυπηρετουσε μια τετοια κινηση που ουσιαστικα εμφανιζει τον αρχηγο του επιτελειου αντιμετωπο με τον πρωθυπουργο; Για να μην αναφερθουμε βεβαια στην τουλαχιστον περιεργη, για να μεινουμε στον πιο ανωδυνο χαρακτηρισμο, τακτικη να αποκαλυπτονται επισημως, εστω και εκ των υστερων στρατιωτικοι σχεδιασμοι...

    Πολυ φοβομαστε οτι και η ανευθυνη αυτη σταση εντασσεται στο παιγνιδι των εσωκομματικων αντιπαραθεσεων... Θεωρουμε αδιανοητο ο υπουργος Αμυνας, που αποτελει και τον τελικο "ελεγκτη" των ανακοινωσεων του κ. Λυμπερη, να μην καταλαβε τι συνεπαγεται μια τετοια ανακοινωση... Απλως θεωρησε οτι τον βολευε η δημοσιοποιηση μιας εμμεσης αντιπαραθεσης του αρχηγου του επιτελειου με τον πρωθυπουργο...

    Και βεβαια δεν ειναι η μονη τετοιου ειδους κινηση. Βλεπουμε παραλληλα το παιχνιδι που γινεται καθαρα για λογους εσωκομματικης αντιπολιτευσης, στον αλλο ευαισθητο τομεα της οικονομιας. Ειναι πολυ πιθανον οτι οι κυβερνητικοι χειρισμοι στο θεμα της αντικαταστασης του κ. Μιρκου ηταν μαλλον ακομψοι. Αλλα αυτο δεν δικαιολογει ολο αυτο το κυμα επιθετικων δηλωσεων και απειλων οτι θα καταψηφιστει η επιλογη του στη Βουλη, οχι για λογους ουσιας αλλα χαριν του εσωκομματικου παιγνιου...

    Ολες αυτες οι κινησεις τελικα μονο σοβαροτητα δεν προσδιδουν... Και οι καθε λογης δελφινοι που σπευδουν να τραβηξουν το χαλι κατω απο την κυβερνηση δεν καταλαβαινουν το αυτονοητο. Οτι δηλαδη ετοιμαζονται κι οι ιδιοι να πεσουν μεσα στο λακκο που σκαβουν για τους αλλους...

    ΣΗΦΗΣ ΠΟΛΥΜΙΛΗΣ

    [33] Η υπογραφη τους

    ΑΝΑΚΑΛΥΨΕ μολις χθες ο Λευκος Οικος του Μπιλ Κλιντον το Διεθνες Δικαιο και τις διεθνεις συνθηκες. Ανακαλυψε ακομη οτι οι Ηνωμενες Πολιτειες εχουν στοιχειωδη υποχρεωση να σεβονται την υπογραφη τους και να ανταποκρινονται στις υποχρεωσεις τους, που απορρεουν απο συμφωνιες τους με την Ελλαδα. ΕΙΧΑΝ υποχρεωση οι Ηνωμενες Πολιτειες να σεβαστουν και να τηρησουν απο την πρωτη στιγμη τις συμφωνιες "αμυντικης συνεργασιας", που εχουν υπογραψει με την Ελλαδα στις 8 Ιουλιου 1990, και να σταματησουν την κυνικη διπλωματια των ισων αποστασεων στο θεμα των βραχονησιδων του Αιγαιου. Αυτη η θεση των ισων αποστασεων ξεσαλωσε την Τανσου Τσιλερ, που απειλει με πολεμο για ολα. Και για το Ιονιο πελαγος! ΕΧΟΥΝ δεσμευτει με την υπογραφη τους οι ΗΠΑ και η Ελλαδα "να περιφρουρουν και να προστατευουν αμοιβαιως την ασφαλεια, την κυριαρχια, την ανεξαρτησια και την εδαφικη ακεραιοτητα των αντιστοιχων χωρων τους κατα ενεργειων, οι οποιες απειλουν την ειρηνη, περιλαμβανομενης της ενοπλης επιθεσης η της απειλης επιθεσης". Η ΤΟΥΡΚΙΑ απειλησε και απειλει με πολεμο για τις ελληνικες βραχονησιδες και εκανε αποβαση κομαντο στη μικρη Ιμια. Απειλει την κυριαρχια και την εδαφικη ακεραιοτητα της Ελλαδας. ΟΙ ΗΠΑ, αντι να κανουν αυτο που εκαναν χθες με τη δηλωση του Λευκου Οικου, προτιμησαν την κυνικη διπλωματικη τακτικη των ισων αποστασεων. Τωρα, μιλουν για διαιτησια και προσφυγη στη Χαγη. Ας την κανει η Τουρκια την προσφυγη. Το δικαιο της Ελλαδας ειναι αδιαμφισβητητο. ΕΧΟΥΝ ΔΕΣΜΕΥΤΕΙ με την υπογραφη τους ΗΠΑ και Ελλαδα να σεβονται "το Διεθνες Δικαιο, περιλαμβανομενων των υφισταμενων διεθνων συνθηκων, που αφορουν ειδικοτερα την περιοχη, και την αποφαση τους να ενεργουν συμφωνα με τις διεθνεις συνθηκες". ΟΤΑΝ ΕΒΑΛΑΝ την υπογραφη τους στη συμφωνια "αμυντικης συνεργασιας", γνωριζαν ποια ειναι τα συνορα της Ελλαδας, δηλαδη τα ορια της κυριαρχιας της. Τα γνωριζαν και τα αναγνωριζαν και στους επισημους χαρτες τους. ΑΛΛΩΣΤΕ και οι Ηνωμενες Πολιτειες εχουν υπογραψει τη συμφωνια των Παρισιων το 1947, με την οποια δοθηκαν στην Ελλαδα τα Δωδεκανησα, αφου πολεμησε στο πλευρο των συμμαχων. Τοτε και εως προχθες δεν ειχε θεσει κανενα θεμα ουτε και η Τουρκια, οπως ομολογησε και η Τανσου Τσιλερ. ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ κυριαρχια στις βραχονησιδες αναγνωρισαν χθες και η Γαλλια και η Ιταλια, με ξεκαθαρες δηλωσεις. Η Ιταλια μαλιστα με την υπογραμμιση: "Παψτα σθντ σερωαντα" (οι συμφωνιες πρεπει να γινονται σεβαστες). ΙΣΧΥΕΙ για ολους και για τις Ηνωμενες Πολιτειες το "παψτα σθντ σερωαντα", οταν μαλιστα εχουν και την υπογραφη τους.

    [34] ΑΘΛΗΤΙΚΑ

    Φιλικος... εμφυλιος

    Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ καιγεται για νικη στη Θεσσαλονικη με αντιπαλο τον αδιαφορο -βαθμολογικα- Ηρακλη (ΣΤΑΡ, 21.00)

    Ο ενας (Ολυμπιακος) θελει τη νικη για να παρει τη δευτερη θεση στον α ομιλο του Ευρωπα ικου Πρωταθληματος, ενω ο αλλος (Ηρακλης) θελει την επιτυχια για να κρατησει ψηλα το λαβαρο της ιστοριας του. Θα παιξουν σημερα στις 9 μ.μ. στο Ιβανοφειο (απευθειας απο το ΣΤΑΡ) και στο τελος θα μαθουμε ποιος ειχε ισχυροτερο κινητρο. Αν και η φημολογια οργιαζει, ο Στιβ Γιατζογλου υποστηριζει οτι "ο Ηρακλης ειναι υποχρεωμενος να παιξει για τη νικη", ομως, μεταξυ μας, ποιος δεν θα ηθελε μια η και δυο αν γινεται ελληνικες ομαδες στο φαιναλ φορ του Ευρωπα ικου Πρωταθληματοσ;

    Αυτο δεν σημαινει τιποτε φυσικα, ο Ολυμπιακος ομως, κατα την ταπεινη μας αποψη, εχει περισσοτερες αιτιες για να διεκδικησει με παθος τη νικη απεναντι σε μια αδιαφορη ομαδα, που προετοιμαζεται για το ελληνικο πρωταθλημα και οπως εχει δηλωσει ο προπονητης της: "Οσο πιο γρηγορα τελειωσουν οι υποχρεωσεις μας στην Ευρωπη τοσο το καλυτερο για την ομαδα μου".

    Ο Ολυμπιακος ταξιδεψε στη Θεσσαλονικη με τον Παπανικολαου στη συνθεση του, παρα το γεγονος οτι ειχε προβλημα τραυματισμου στο χερι.

    Ο Γιαννης Ιωαννιδης πηρε στην αποστολη και τον Νασο Γαλακτερο, για πρωτη φορα μετα τη μεγαλη ατυχια του, μηπως και χρειαστει να βοηθησει εστω και λιγο την προσπαθεια των συμπαικτων του.

    Ο Γιατζογλου δεν θα εχει τον Ταρπλε ι, που δεν μπορει να παιξει στην Ευρωπη, αλλα ο Ροι θα βρισκεται στις εξεδρες για να υποστηριξει... ποιον αραγε;

    Πριν απο μερικες μερες, βρεθηκε στο Ειρηνης και Φιλιας, αγκαλιαστηκε με τον Ιωαννιδη και δηλωσε οτι ειναι στο πλευρο του Ολυμπιακου, "ο οποιος μπορει να παρει την κουπα", αλλα οι Αμερικανοι τα συνηθιζουν αυτα.

    Ποιος ξεχναει τον Μπερι, που σαν παικτης του ΠΑΟΚ μπηκε στα αποδυτηρια του Ολυμπιακου και συνεχαρη τους πρωην -τοτε- συμπαικτες του για την επιτυχια τους επι του... ΠΑΟΚ; "Ανυπομονω να δω τους παλιους μου φιλους", ελεγε χθες ο Ουολτερ. "Μακαρι να επαιζε και ο Ροι"! Ο Ιωαννιδης συμφωνει;

    Οι καιροι αλλαξαν, η νοοτροπια ομως παραμενει η ιδια για τους Αμερικανους.

    Μονο οι Ελληνες ενοχλουνται απο κατι τετοια...

    "Ειμαστε καλυτεροι και δεν θα 'χουμε προβληματα", προσθεσε ο Μπερι. Περα απο τη διαφορα δυναμικοτητας, υπαρχει και η διαφορα... ενδιαφεροντος: "Τη νικη θα την παρει η ομαδα που την εχει αναγκη. Δηλαδη εμεις", ελεγε χθες ο Ντειβιντ Ριβερς. "Αλλωστε, ο Ηρακλης ειναι αλλη ομαδα χωρις τον Ζντοβτς". Κι αλλο τοσο χωρις τον Ταρπλει. Αυτη ειναι η τελευταια εξοδος του Ολυμπιακου πριν απο τα πλει οφ, σε Ελλαδα και Ευρωπη.

    Δυσκολα θα γεμισει αποψε το Ιβανοφειο. Μεχρι χθες το βραδυ δεν υπηρχε ιδιαιτερο ενδιαφερον απο τους φιλαθλους. Ισως το ονομα του αντιπαλου να προσελκυσει καποιους την υστατη ωρα. Μιλαμε βεβαια για οπαδους του Ηρακλη, αφου ο Ολυμπιακος δεν ανεβαζει κοσμο στη Θεσσαλονικη.

    Οι υπολοιποι αγωνες της 13ης αγωνιστικης γινονται αυριο: Λεβερκουζεν - Αντιμπ (ο Ολυμπιακος προσευχεται για ηττα των Γαλλων, ωστε να υποδεχθουν αυτοι αδιαφοροι την ΤΣΣΚΑ), Μπενετον - Μαλαγα (εδω το "διπλο" ισοδυναμει με χρυσαφι) και ΤΣΣΚΑ-Ουλκερ. Στη βαθμολογια:

    $1. ΤΣΣΚΑ Μ.$1013-936$21 $2. Ολυμπιακος$990-914$20 $3. Μπενετον$1.000-952$20 $4. Ουλκερ$934-942$18 $5. Μαλαγα$944-923$17 $6. Αντιμπ$962-1.022$17 $7. Λεβερκουζεν$919-965$16 $8. Ηρακλης$814-922$15

    Θυμιζουμε και την τελευταια αγωνιστικη: Ολυμπιακος - Λεβερκουζεν, Μπενετον - Ηρακλης, Αντιμπ - ΤΣΣΚΑ, Μαλαγα - Ουλκερ.

    Περαστε απο το εδωλιο

    ΤΗΝ ΑΣΚΗΣΗ ποινικης διωξης σε βαρος του Γιατζογλου ζηταει ο διαιτητης Τακης Σταυρου απο την Εισαγγελια, για την "κασετα-μυστηριο"

    Του ΗΛΙΑ ΔΡΥΜΩΝΑ

    Την ασκηση ποινικης διωξης σε βαρος του Στηβ Γιατζογλου ζηταει απο την Εισαγγελια Πλημμελειοδικων Αθηνων ο διαιτητης μπασκετ Τακης Σταυρου, με τη μηνυτηρια αναφορα που κατεθεσε χθες το πρωι ο δικηγορος του Αλεξης Κουγιας.

    Πλησιαζει λοιπον, η ωρα να παιχτει και στο δικαστηριο η περιβοητη κασετα με το "παραληρημα" του Γιατζογλου, εκεινη την πολυσυζητημενη νυχτα του '93; Ετσι φαινεται. Ο Σταυρου καθυστερησε να καταφυγει στη Δικαιοσυνη, να ομως που θελει παση θυσια να αποκατασταθει το ονομα του και ταυτοχρονα να καταδικαστει ο ανθρωπος που τον εμπλεξε (αθελα του;) σε υποθεση που "μυριζει" δωροδοκια.

    Θυμιζουμε: Ενα ματς Αρη- Ολυμπιακου την περιοδο 1992-93 κι ενα ακομα παιχνιδι (αγνωστο ποιο) την εποχη που ο Γιατζογλου ηταν προπονητης στον Ολυμπιακο του Γιωργου Κοσκωτα. Και στα δυο αυτα ματς ειπωθηκε απο τον Γιατζογλου οτι ο Σταυρου ηταν "στημενος"!

    Μονο ομως με τον Γιατζογλου εχει "διαφορες" ο Σταυρου; Κατα τα λεγομενα του, αλλα και οπως φαινεται απο το περιεχομενο της μηνυσης, ειναι πολυ πιθανο να παρει μετα σειρα και ο δημοσιογραφος Κυρ. Θωμαλδης, αν δεν του φανερωσει ποιος μαγνητοφωνησε τον Γιατζογλου και ποιος του εδωσε την κασετα, για να τη χρησιμοποιησει στην εκπομπη της ΕΤ-3 "Η δικη"! Και αμεσως μετα, μηνυση σε εκεινον που εγραψε την κασετα, εν αγνοια βεβαιως του Γιατζογλου! Ενας, ενας, με τη σειρα...

    Ο διαιτητης υποστηριζει στην αναφορα του οτι η συνομιλια του Γιατζογλου με τεσσερις δημοσιογραφους απο τη Θεσσαλονικη μαγνητοφωνηθηκε με εντελως περιεργο τροπο και εγινε αιτια να διαδοθουν σε βαρος του ψευδη γεγονοτα, τα οποια θιγουν την τιμη και την υποληψη του με βαναυσο τροπο.

    "Ειμαι το θυμα διαπλεκομενων συμφεροντων, τα οποια εχουν ως σκοπο τον ελεγχο της διαιτησιας στο χωρο του μπασκετ", τονιζει ο Σταυρου. "Εμενα με επελεξαν ο Γιατζογλου και οι εμπνευστες αυτης της νοσηρης σκευωριας, αφενος γιατι ειμαι μονος και δεν ανηκω σε οργανωμενες ομαδες, οποιουδηποτε τυπου, αφετερου γιατι ειναι γνωστη η αντικοινωνικοτης μου και η μη υπαρξη σε μενα κοινωνικων στηριγματων". ΠΑΝΑΘΗΝΑ ΙΚΟΣ: Πισω απο κλειστες πορτες για τους παντες, προκειμενου να συνηθισουν οι παικτες στην... απομονωση που τους υποχρεωνει η ΦΙΒΑ για το αυριανο ματς με την Μπακλερ, αλλα και για να ξεφυγουν απο καθε ειδους επιρροες, προπονειται απο χθες ο Παναθηνα ικος.

    Ολοι εγιναν ξαφνικα ανεπιθυμητοι στην Καλογρεζα, ακομα και οι δημοσιογραφοι! Αυτο παντως δεν ειναι επιλογη του Σερβου τεχνικου, που ηθελε χθες να δωσει συνεντευξη Τυπου, με θεμα το ματς-φωτια της Πεμπτης, αλλα δεν τον αφησαν!

    "Δεν θα γινει πρωινη προπονηση την Τριτη, αρα δεν θα παει ο Μαλκοβιτς στο ΟΑΚΑ, αρα δεν θα πραγματοποιηθει και η προγραμματισμενη συνεντευξη Τυπου", ηταν το φιρμανι που μας εστειλε με φαξ προχθες το βραδυ ο Παναθηνα ικος.

    Ψεμματα. Και προπονηση εκανε το πρωι ο Παναθηνα ικος και μυρωδια δεν ειχε παρει ο "Μποζα" για τη ματαιωση της συνεντευξης του! Αλλοι εκριναν πως δεν πρεπει να μιλησει, με γνωμονα τους, δηθεν, το καλο της ομαδας...

    Στο μεταξυ, ο Ντομινικ Ουιλκινς υποβληθηκε χθες σε σπιρομετρηση (εξεταση για την αναπνευστικη ικανοτητα ενος ασθενους) και τα αποτελεσματα της σταλθηκαν στη ΦΙΒΑ, ωστε να ειναι ενημερη για την εξτρα φαρμακευτικη αγωγη στην οποια υποβαλλεται αυτες τις ημερες. Για την περιπτωση που περασει αυριο απο ντοπινγκ-κοντρολ ο Αμερικανος...

    Τζαιτς προ των πυλων Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ του Ερυθρου Αστερα απαντα τις προσεχεις ημερες στον Ολυμπιακο αν δεχεται τη θεση του τεχνικου διευθυντη

    Ρεπορταζ: ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΟΓΚΑΣ

    Το αργοτερο ως το τελος του μηνα ο τεχνικος διευθυντης του Ερυθρου Αστερα, Ντραγκαν Τζαιτς, θα εχει δωσει, συμφωνα με πληροφοριες της "Ε", την απαντηση στην προταση που του εχει κανει ο προεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακος, Σωκρατης Κοκκαλης, ν' αναλαβει τη θεση του τεχνικου διευθυντη των "ερυθρολευκων" απο τη νεα αγωνιστικη περιοδο!

    Ο "ισχυρος ανηρ" του πρωταθλητη Σερβιας ειχε την ευκαιρια πριν απο μερικες εβδομαδες, στο διαστημα της παραμονης του στην Ελλαδα με την "Τσρβενα Σβεζντα", να συζητησει επι μακρον με το αφεντικο της ομαδας του μεγαλου λιμανιου. Ασφαλεις πληροφοριες αναφερουν οτι οι δυο ανδρες εξετασαν αναλυτικα το ενδεχομενο της μελλοντικης τους συνεργασιας κι ο κ. Τζαιτς δεσμευτηκε φευγοντας ν' απαντησει στη σχετικη προταση του κ. Κοκκαλη μεσα στο Φεβρουαριο.

    Πηγες της "Ε" στο Βελιγραδι υποστηριζουν οτι ο τεχνικος διευθυντης του Ερυθρου Αστερα εξεταζει πολυ σοβαρα την προταση που του εχει γινει και κατα πασα πιθανοτητα θα πει το "ναι", αποδεχομενος τη μεγαλη προσκληση-προκληση.

    Σε περιπτωση που πραγματι συμβει κατι τετοιο και η υποθεση εχει θετικη (και για τις δυο πλευρες) εξελιξη, ο Τζαιτς θα ερθει στον Πειραια φερνοντας μαζι του προπονητη, κατα πασα πιθανοτητα συμπατριωτη του. Ποιος θα ειναι αυτοσ; Για την ωρα, ουδεις μπορει να το προβλεψει. Ο Τζαιτς ειναι βεβαιο πως θα επιθυμουσε να συνεχισει την πολυχρονη και (απο καθε πλευρα) πετυχημενη συνεργασια του με τον Λιουμπομιρ Πετροβιτς, ομως το γεγονος οτι ο πρωταθλητης Ευρωπης του 1991 εχει περασει κατα το παρελθον απο τον παγκο του Ολυμπιακου, ισως αποτελεσει ανασταλτικο παραγοντα για την επιστροφη του.

    Υποψηφιοι προς το παρον δεν υπαρχουν (δεν ειναι δυνατον αλλωστε να υπαρξουν τη συγκεκριμενη χρονικη στιγμη, καθως εκκρεμει η απαντηση Τζαιτς), ομως ενας πολυ γνωστος Σερβος που θα μπορουσε σιγουρα να συνεργαστει με τον Τζαιτς ειναι ο νυν τεχνικος της Ατλετικο Μπιλμπαο Ντραγκοσλαβ Στεπανοβιτς. Κι αυτο γιατι οι δυο επιφανεις Σερβοι υπηρξαν συμπαικτες στον Ερυθρο Αστερα στη δεκαετια του '70, ενω εξακολουθουν να διατηρουν σημερα φιλικη σχεση.

    Ο 47χρονος Στεπανοβιτς, που δουλεψε με επιτυχια κατα το παρελθον στην Μπουντεσλιγκα, σε Αιντραχτ Φρανκφουρτης και Μπαγερ Λεβερκουζεν, περναει δυσκολες μερες στην Ισπανια, ομως παραμενει στην τεχνικη ηγεσια της Μπιλμπαο (και μαλλον θα μεινει ως το τελος της περιοδου) παρα τα αντιθετως διαδιδομενα.

    ΚΟΣΜΟΠΛΗΜΜΥΡΑ! Καταληψη του Πυργου ετοιμαζουν το Σαββατο οι φιλοι του Ολυμπιακου. Ο αγωνας πρωταθληματος των Πειραιωτων με τον Πανηλειακο αποτελει σημαντικοτατο πολο ελξης για τους απανταχου "ερυθρολευκους", που πιστευεται οτι θα γεμισουν το εθνικο σταδιο της πολης προκειμενου να ενισχυσουν τους "κοκκινους" στην προσπαθεια των τελευταιων να παρουν τους τρεις βαθμους και να μεινουν "ζωντανοι" στο κυνηγι του τιτλου.

    Ο Τακης Περσιας σκοπευει να επαναφερει στη βασικη ενδεκαδα τον πληρως αποθεραπευθεντα Γρηγορη Γεωργατο, εφοσον βεβαια ο αριστεροποδαρος μεσοεπιθετικος ειναι απολυτως ετοιμος ν' ανταποκριθει στις απαιτησεις της συναντησης. Ο Περσιας, που ειδε το Σαββατο στην τηλεοραση τον αγωνα του Πανηλειακου με τον Ιωνικο, θα περιμενει μεχρι την τελευταια στιγμη το νεαρο, κι αν βεβαιωθει για την ετοιμοτητα του θα τον ριξει στη μαχη, μαλλον αντι του Αλεξανδρη.

    Στο μεταξυ, βελτιωνεται σταθερα η κατασταση της υγειας του Τακη Γκωνια που εξακολουθει να νοσηλευεται στο Ιατρικο Κεντρο Παλαιου Φαληρου.

    Μετωπικη επιθεση στον Μπαγεβιτς

    ΓΙΑ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΗ... εξυπναδα κατηγορουν τον προπονητη της ΑΕΚ, με κοινη τους δηλωση, οι παικτες του ΠΑΟ

    Του ΑΝΔΡΕΑ ΜΠΕΤΣΗ

    Κατα μετωπον επιθεση εναντιον του Ντουσαν Μπαγεβιτς εξαπελυσαν χθες οι ποδοσφαιριστες του Παναθηνα ικου παιρνοντας την κατασταση στα χερια τους. Με μια κοινη δηλωση που μοιραστηκε απο το γραφειο Τυπου, ο προπονητης της ΑΕΚ μπαινει στο στοχαστρο και κατηγορειται πρωτα απ' ολα για υπερβολικη... εξυπναδα. "Πρωτος απ' ολους εσπευσε να παρει θεση μετα τον αγωνα της Εδεσσας. Ας μην υποτιμαει τη νοημοσυνη μας, λεγοντας οτι εκεινες οι δηλωσεις του ηταν γενικες και αοριστες", επισημαινουν δηκτικα οι ποδοσφαιριστες του Παναθηνα ικου και τον καλουν, μετα οσα εγιναν στην Ξανθη, να επαναλαβει οσα ειχε πει τοτε. Αν δηλαδη το πρωταθλημα εχει τωρα νοημα, ερωτηση την οποια ειχε δημοσιως κανει μετα τον αγωνα Εδεσσα ικου - Παναθηνα ικου. Ειναι η πρωτη φορα που οι ποδοσφαιριστες του Παναθηνα ικου επιλεγουν αυτο τον τροπο, την κοινη δηλωση, για να παρεμβουν και να διαμαρτυρηθουν στα συμβαινοντα τον τελευταιο καιρο. Ειναι επισης η πρωτη φορα που ποδοσφαιριστες μιας ομαδας στρεφονται εναντιον προπονητη αλλης. Αφορμη γι' αυτη την... ξαφνικη ενεργεια η νεα προχθεσινη δηλωση Μπαγεβιτς, "γιατι με ανακατευουν, εγω δεν ανεφερα πουθενα το ονομα του Παναθηνα ικου". Ολα αυτα, μια εβδομαδα πριν απο το μεγαλο επαναληπτικο του Κυπελλου Ελλαδας με την ΑΕΚ στο Ολυμπιακο Σταδιο, που αναμενεται ιδιαιτερως θερμος. Το πληρες κειμενο της κοινης δηλωσης των παικτων του ΠΑΟ:

    ΑΠΟΡΙΑ ΚΑΙ ΕΚΠΛΗΞΗ

    "Μας προκαλει απορια και εκπληξη πως ειναι δυνατον ο κυριος Μπαγεβιτς να λεει τετοια πραγματα, οταν πρωτος απ' ολους εσπευσε να παρει θεση μετα τον αγωνα της Εδεσσας, τονιζοντας οτι το πρωταθλημα δεν εχει πλεον νοημα υστερα απο τετοιες διαιτησιες, οτι φαινονται ποιες ειναι σκοπιμες και ποιες οχι και οτι μεχρι που θα φτασει αυτη η κατασταση, αφου με ολα αυτα καταστρεφεται το ελληνικο ποδοσφαιρο. Ας μην υποτιμαει τη νοημοσυνη μας ο κυριος Μπαγεβιτς, λεγοντας οτι εκεινες οι δηλωσεις του ηταν γενικες κι αοριστες. Σε ποιον αραγε απευθυνοταν; Κι ας μας πει τωρα, υστερα απο οσα εγιναν στην Ξανθη. Το πρωταθλημα εχει νοημα; Φαινεται οτι καποιοι θεωρουν αδυναμια μας το γεγονος οτι δεν φωναξαμε οταν η διαιτησια μας στερουσε βαθμους και χρηματα στα ματς με τον Αρη και τον Εθνικο. Προφανως, τους εχει ενοχλησει η πορεια μας στο Τσαμπιονς Λιγκ, που αναλογη δεν εχει κανει στο παρελθον καμια αλλη ομαδα".

    Η ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ ΡΟΤΣΑ

    "Δεν ειναι ετσι τα πραγματα. Στα δεκαεξι χρονια που βρισκομαι στην Ελλαδα δεν εχω δωσει οιαδηποτε αφορμη. Θα περιμενω με ψυχραιμια να δω πως θα εξελιχθει η υποθεση και μετα θα αποφασισω τι θα κανω". Την απαντηση αυτη εδωσε ο Ροτσα, οταν ρωτηθηκε συγκεκριμενα για τα δημοσιευματα που τον φερουν υποπτο φοροδιαφυγης 100 και πλεον εκατομμυριων. Νωριτερα, το μεσημερι στην Παιανια, κατα τη διαρκεια της καθιερωμενης συνεντευξης Τυπου, ο προπονητης του Παναθηνα ικου ειχε φυσικα αναφερθει ξανα στον αγωνα της Ξανθης, που, παρα τα εικοσιτετραωρα τα οποια περασαν, εξακολουθει να καιει τους "πρασινους". "Εχω και τωρα την ιδια αποψη που ειχα μετα τη ληξη του αγωνα στην Ξανθη. Για μενα το ματς εχει τελειωσει 2-1", τονισε αρχικα, ενω δικαιολογωντας την παραβιαση της... αρχης του, να μην κρινει διαιτητες, επιχειρηματολογησε ως εξης: "Καθε Κυριακη υπαρχουν αμφισβητουμενες φασεις, που συζητιουνται και αναλυονται. Η συγκεκριμενη του γκολ που ακυρωθηκε, δεν ειναι αμφισβητουμενη. Οφσαιντ δεν υπηρχε, επαφη δεν υπηρχε επισης. Ηταν μια φαση πεντακαθαρη. Σ' αυτην αναφερθηκα και γι' αυτην μιλαω". Ο Ροτσα αναφερθηκε και στη συνεχεια του πρωταθληματος, μιλωντας αισιοδοξα: "Απο εδω και περα θα συνεχισουμε τις προσπαθειες μας. Θα δωσουμε μαχη για να πλησιασουμε τους στοχους που εχουμε βαλει. Ισως να μας κανει και καλο αυτη η ιστορια. Η ομαδα εχει τεραστια αποθεματα δυναμεων, πραγμα που φανηκε οταν η Ξανθη προηγηθηκε στο σκορ".

    Δυο ακομη φιλικα εκλεισε η Λεγκια: με την Αταλαντα στις 26 Φεβρουαριου και την Μπρεσια δυο ημερες μετα.

    Δυο ημερες θα ξεκουραστει ο Νιοπλιας, που η κατασταση του δεν εμπνεει ανησυχια. Ο Μπορελι μπηκε απο χθες στο προγραμμα της ομαδας και ετοιμαζεται πυρετωδως για τον επαναληπτικο της ερχομενης Τεταρτης.

    Η ΛΕΓΚΙΑ 3-0 ΤΗ ΖΥΡΙΧΗ

    Μεσα σε ασχημες καιρικες συνθηκες (θερμοκρασια μηδεν βαθμους), η Λεγκια νικησε 3-Ο τη Ζυριχη χθες στο θερετρο Τελεζε, εξω απο τη Ναπολι, στον πρωτο της φιλικο αγωνα επι ιταλικου εδαφους. Ο Γιαλοχα στο 10 ανοιξε το σκορ για να ακολουθησουν αλλα δυο τερματα απο τον Ποντμπροσνι (60 και 65 ). Στο 80 αποβληθηκε ο Ραπα ιτσικ γιατι κλοτσησε αντιπαλο. Η Λεγκια θα δωσει αυριο νεο φιλικο αγωνα με την Καζινο Γκρατς, που ανεβηκε φετος στην Α Αυστριας. Ο προπονητης της Λεγκια, Παβελ Γιανας, χρησιμοποιησε τους: Τσεσνι, Μαντζεγεβιτς, Γιοζβιακ, Ραταιτσικ, Γιαλοχα, Λεβαντοβσκι, Πις, Σοκολοφσκι, Ποντμπροσνι, Κουχαρσκι, Στανιεκ.

    Τα παραπονα τους στον Κυρο Βασσαρα κανουν οι παικτες του Παναθηνα ικου. Χθες, με κοινη τους δηλωση, τα εβαλαν με τον Μπαγεβιτς, τον οποιο κατηγορουν οτι υποτιμα τη νοημοσυνη τους

    Προς τον 4ο τελικο!

    ΤΟ "ΠΟΛΥΒΟΛΟ" του Πρελεβιτς "γαζωνε" στο Καουνας και ο ΠΑΟΚ "πατησε" 76-83 τη Ζαλγκιρις και μαζι στον τελικο του Ευρωπα ικου Κυπελλου

    Βλεπει, πιο καθαρα, Ισπανια ο ΠΑΟΚ. Ειναι πλεον πολυ κοντα σε ενα 4ο ευρωπα ικο τελικο, αυτον του ευρωπα ικου κυπελλου. Αυτη του η νικη στη Λιθουανια, στο Καουνας, επι της Ζαλγκιρις, με 76-83, απλοποιει τη διαδικασια προκρισης.

    Με το αβανταζ της ρεβανς την ερχομενη Τριτη στο Αλεξανδρειο (αλλα και το οτι ακομη και αν χασει- κομματι δυσκολο- θα εχει αλλη μια ευκαιρια σε τριτο παιχνιδι, που θα γινει δυο μερες μετα, παλι στη συμπρωτευουσα), δικαιουται να περιμενει αυτο το περασμα στον τελικο.

    "Η δυναμη, η ομαδικοτητα, η επιμονη στη νικη επιβραβευτηκαν. Την κυνηγησαμε αυτη τη νικη και την κατακτησαμε στο τελος", εσπευσε περιχαρης μετα το τελος του νικηφορου αγωνα του ΠΑΟΚ να δηλωσει ο Ζελικο Λουκαιτς, ο οποιος στη συνεχεια σταθηκε:

    Στις αυξημενες πιθανοτητες προκρισης της ομαδας του στον τελικο, δηλωνοντας οτι "κατα 50% πετυχαμε το στοχο μας. Χρειαζεται, ομως, προσοχη. Εστω κι ενα δευτερολεπτο αν χασεις την αυτοσυγκεντρωση σου απεναντι σ' αυτη την ομαδα τιμωρεισαι".

    Στον παραγοντα εδρα τονιζοντας οτι: "ειναι μια εμπειρη ομαδα η Ζαλγκιρις- μια πειρα που δεν την εχουν ολοι μαζι οι νεαροι μας παικτες. Κι ασφαλως ο 6ος μας παικτης, ο κοσμος, θα παιξει πολυ σημαντικο ρολο. Ολοι μαζι για να φτασουμε στον τελικο. Και θα 'ναι μια μεγαλη επιτυχια γι' αυτα τα νεαρα παιδια αυτο το περασμα".

    ΔΙΑΚΥΜΑΝΣΕΙΣ

    Απο "χιλια κυματα" περασε ο ΠΑΟΚ εως οτου φτασει σ' αυτο το νικηφορο αποτελεσμα. Ηταν η καλη του αρχη: προηγηθηκε 2-5, αλλα κι ενα νεκρο διαστημα αμυντικα και επιθετικα που στο 10 τον εφερε πισω 14 ποντους- το σκορ σ' εκεινη τη χρονικη στιγμη ηταν 26-12. Απαντησε ομως ο ΠΑΟΚ μ' ενα σερι 11-0, σε 3, που τον εφερε στο 26-23. Ηταν το διαστημα που ειχε φορτωθει με 3 φαουλ ο Ζουκαισκας κι αποσυρθηκε στον παγκο. Τον επανεφεραν ομως στην πενταδα κι ο ΠΑΟΚ ξαναβρεθηκε πισω 10 ποντους για να κλεισει το ημιχρονο στους 8: 41-33.

    Στην προηγουμενη διαφορα των 14 ποντων και σ' αυτη των 8 εφτασε η Ζαλγκιρις, κυρια με ευστοχα σουτ τριων ποντων. Εκει οπου ο ΠΑΟΚ δεν ειχε αμυντικες λυσεις.

    Στο β ημιχρονο με τον Γκαρετ στον παγκο και με τον Ρετζια μονο ψηλο και μ 'ενα σερι 6-0 ο ΠΑΟΚ εφερε το παιγνιδι στο 41-39. λιγα λεπτα μετα το σκορ ηταν 60-59, αλλα καπου εκει ξαναξεφυγε η Ζαλγκιρις. Υπηρξε, ομως, η απαντηση του ΠΑΟΚ. Στο 37 ισοφαρισε το σκορ 68-68 και 1.43 πριν απο το τελος βρεθηκε μπροστα 76-70. Εκει μιλησε ο Πρελεβιτς και ο ΠΑΟΚ εφτασε και σε μια καλη διαφορα 76-83, που δεν εχει, ομως, καμια ουσιαστικη σημασια για την περαιτερω πορεια του.

    ΔΙΠΡΟΣΩΠΟΣ

    Δυο οψεις ειχε στο παιγνιδι του ο ΠΑΟΚ: Στο α ημιχρονο ειχε πολλα κενα διαστηματα και μια εμφανη αδυναμια στο ριμπαουντ. Δεν μπορουσε να βρει λυσεις για να σταματησει τους περιφερειακους της Ζαλγκιρις, που επιτυγχαναν τριποντα κατα ...βουληση. Στο β ημιχρονο ηλεγξε τα ριμπαουντ, βρηκε λυσεις στην περιφερεια, με πιεστικη αμυνα, αλλα προ παντων βρηκε επιθετικους διεξοδους, με τον Πρελεβιτς κατα κυριο λογο, αλλα και τον Στογιακοβιτς, ο οποιος βοηθησε σημαντικα την ομαδα του.

    Η Ζαλγκιρις ηταν μια ομαδα που προβληματισε τον ΠΑΟΚ. Ηταν χτυπημα γι' αυτη που στο 37 εχασε τον ενα μετα τον αλλο τον Ζουκαισκας και τον Μασκολιουνας, παικτες που της εδιναν δυναμη και κατω απο τα καλαθια και στην περιφερεια

    Στα γενικα στατιστικα:

    Ο ΠΑΟΚ ειχε 24/30 βολες, 22/36 σουτ δυο ποντων, 5/13 τριποντα και 26 ριμπαουντ.

    Η Ζαλγκιρις ειχε αντιστοιχα 6/9 βολες, 17/35 διποντα, 12/25 τριποντα και 27 ριμπαουντ.

    Ο Πρελεβιτς ηταν ο καλυτερος παικτης του ΠΑΟΚ, ενω στο β ημιχρονο σημαντικο ρολο επαιξε ο Στογιακοβιτς. Απο τη Ζαλγκιρις πολυ καλος ο Ζουκαισκας και μονιμη απειλη ηταν ο Λουκμινας.

    Διαιτητευσαν ο Βουλγαρος Τοσεφ και ο Ελβετος Λιμαν.

    ΖΑΛΓΚΙΡΙΣ: Μπριν 6, Μασκολιουνας 11 (3), Κουρτιναιτις 17 (3), Λουκμινας 28 (6), Σεστοκας, Σιρταουκας 2, Βισοσκας 2, Ζουκαισκας 10, Μπουμπλις.

    ΠΑΟΚ: Νικολαλδης, Μπουντουρης 8, Πρελεβιτς 34 (5), Στογιακοβιτς 15, Μπαλογιαννης 4, Γκαρετ 14, Ρετζιας 8. * Χθες βραδυ η αποστολη του ΠΑΟΚ διανυκτερευσε στο Βιλνιους και στις 6 το πρωι αρχισε η αεροπορικη Οδυσσεια, μεσω Βερολινου και Μοναχου και με τελικο προορισμο τη Θεσσαλονικη, οπου αναμενεται στις 3 το απογευμα.

    Η ΤΑΟΥΓΚΡΕΣ

    Η ισπανικη Ταουγκρες πατησε με το ενα ποδι και αυτη στον τελικο της διοργανωσης (διπλα τυχερη αφου θα γινει στην εδρα της), μετα τη μεγαλη νικη της στη Μοσχα επι της Ντιναμο με 98-87. Της αρκει τωρα μια νικη την ερχομενη Τριτη στην εδρα της, για να παρει το εισιτηριο για τον τελικο. Στην περιπτωση που οι Ρωσοι νικησουν στην Ισπανια την Τριτη, θα γινει και τριτο παιχνιδι δυο μερες μετα, παλι στην εδρα της ισπανικης ομαδας.

    [35] Η ΜΑΥΡΗ ΤΡΥΠΑ

    Τι ζητησε η αντιπολιτευση; Κυβερνηση Εθνικης Ενοτητοσ; Μα εχουμε! Εθνικης Κενοτητος. Απο τους Μιμηκους φθασαμε στους αμιμητους. Αλλα οχι και επιστροφη των παπανδρε ικων!!! Προς τι; Για... "νεα ψθλπα"; Γελοιωδεστατες οι θεωριες Κακλαμανη οτι για τον εθνικο μας διασυρμο φταινε τα ελληνικα ΜΜΕ! Τι θα 'πρεπε να δειξουν; Τον Σημιτη κομαντο;

    Δηλαδη ποιος θα μας πιστευε αν δειχναμε εστω "μα ιμου" τον Θεοδωρο βατραχανθρωπο να προσπαθει να χωρεσει... στο φουσκωτο!

    Συγχωρα μας Αποστολε και την αλλη φορα θα 'μαστε καλα παιδια! Θα σε βγαλουμε βιντεο ντυμενο πεζοναυτη να κανεις αποβαση στην πισινα του "Χιλτον".

    Αντε ενταξει για να επανορθωσουμε, ας βγει ο Λυμπερης ντυμενος, οπως Μαλβινα (ητοι σαν στρατηγος) να παιξει καμια "ναυμαχια".

    Ζητω η τηλεοραση: ο εξολοθρευτης καθε σοβαροφανους πολιτικου και δηθεν υπευθυνου τεχνοκρατη.

    Μακαρι να 'δειχνε και εικονες απο τη συνεδριαση του ΚΥΣΕΑ οπου τρεχουν αλλοφρονες να αυτο-διασωθουν οι ποικιλωνυμοι φελλοι.

    Υπερ της πολιτικης Σημιτη εταχθη η γνωστη αοιδος Αντζι Σαμιου! Ε, ας του αφιερωσει το σουξε της "πιο χαμηλα, πιο χαμηλα!".

    (Χωρις διευκρινιση για το αν αφορα σημαια, παντελονια η απλως αρχες...).

    Πιστευουμε οτι η ξανθια παρουσιαστρια της εκπομπης "Χρυσο κουφετο" Αννιτα Πανια (Νεω Ψηαννελ) που ειδικευεται σε συνοικεσια πρεπει να αναλαβει τη συμφιλιωση των δυο εθνων!

    Αν φερουμε τον Σημιτη χερακι χερακι με την Τσιλερ, μες στη φοβερη πολιτικη μοναξια που 'χουν κι οι δυο, μπορει να γινει το καλο.

    Θα τρελαθω τελειως... Τους... συμβιβαστικους και υπουλα ειρηνοφιλους στο θεμα των Ιμια κατηγγειλε η... Αλεκα Παπαρηγα! Δηλαδη... ειμαι συντροφος τησ;

    Αλεκα πες τους, τωρα που μπαινει και το καλοκαιρακι κ. "ειρηνοφιλοι"... δεν πατε καμια Μακρονησο για κανα μπανακι να δωσουμε με την ησυχια μας τους εθνικους αγωνεσ;

    Με την Αλεκα και με τη Μαλβινα, καληνυχτα νιλα καληνυχτα.

    Αχ Σημιτη γιατι μ' εκανες ΚΝιτη;

    Παντως, η Ευη Αδαμ ειναι υπερ του πολεμου με την Τουρκια! Και ποιος δεν θα 'θελε να... του προταξει τα στηθη τησ;

    Μηπως τωρα μας κηρυξει ανυποχωρητα πολεμο η Τουρκια; Τωρα που την απειλουμε με συναυλιες... του Μικη Θεοδωρακη;

    Για δες συμπτωση... Φιλια με την Τουρκια και φιλια με τον... Μητσοτακη ηταν παντα στην ιδια συμμαχια.

    Ασφαλως και αυτη τη στιγμη δεν υπαρχει αλλη λυση απο την κυβερνηση Σημιτη. Εκτος κι αν θελετε να ξαναδουμε τον... Ψηλο!!!

    Που θυμηθηκα τον Μητσοτακη; Μα τωρα που... τον ξαναθυμηθηκε ο Τσιμας και τον βγαζει σημερα να πει τις... αποψεις του. Προκαταβολικως ο,τι κι αν πει δηλωνω οτι τις εχω (γκουχ, γκουχ) χε-σμε-νες.

    Η πλεον πατριωτικη δηλωση που μπορει να κανει ενας Μητσοτακης υποκρυπτει περισσοτερο ενδοτισμο κι απο το "ευχαριστουμε τις ΗΠΑ".

    Οσο για τις νεες υβρεις που εκτοξευουν οι συνηθεις συμβιβαστικοι... δεν το μαθατε ακομη κοριτσια οτι η Μαυρη Τρυπα δεν μασα;*

    * Αποδιοργανωνεται - νικα!

    Θ.Α.

    Ας πηγαιναν σε τολ σοου...

    Μακαβριο, αλλα διδακτικο το θεαμα:

    ...Πνιγμενοι βρεθηκαν σε 90 μετρα βαθος μεσα στο ελικοπτερο τους οι αξιωματικοι του Π.Ν. Βλαχακος και Γιαλοψος...

  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    news2html v2.20 run on Thursday, 8 February 1996 - 21:07:06