Read the Maastricht Treaty (Maastricht, 7 February 1992) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 10 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 99-04-13

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Κυρίες και κύριοι, Χριστός Ανέστη και Χρόνια Πολλά.

Χωρίς ουσιαστική κατάληξη και με εμφανή τα στοιχεία διαφωνίας μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας, έληξαν μετά απο τέσσερις ώρες, οι συνομιλίες των Υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών Μαντλίν Ολμπράιτ και Ιγκόρ Ιβάνοφ, στο Οσλο, οι οποίες επικεντρώθηκαν στην κρίση του Κοσσυφοπεδίου.

Παρά το γεγονός, ότι οι δηλώσεις των συνομιλητών, έριξαν τους τόνους της αντιπαράθεσης, εντούτοις, οι σημαντικές διαφωνίες παραμένουν, με την Ρωσία να επιμένει, ότι η λύση αφορά καί την Γιουγκοσλαβία.

Η Ρωσία, διαφώνησε με την Αμερικανική θέση ότι το ΝΑΤΟ, θα πρέπει να αποτελεί τον πυρήνα οποιασδήποτε ειρηνευτικής δύναμης συγκροτηθεί για το Κοσσυφοπέδιο.

Δήλωσε, μάλιστα, ότι όσο πιό σύντομα σταματήσουν οι Νατοϊκοί βομβαρδισμοί στην περιοχή, τόσο πιο σύντομα θα εξευρεθεί η λύση.

Από την πλευρά της, η Μαντλίν Ολπράιτ, δήλωσε ότι όλες οι δυνάμεις θα πρέπει να αποχωρήσουν από την Γιουγκοσλαβία, προκειμένου να σταματήσουν οι φρικαλεότητες, όπως είπε, και να επιστρέψουν οι εκδιωχθέντες.

Πάντως και οι δύο πλευρές, άφησαν ανοικτό το παράθυρο της ελπίδας για ειρηνική λύση, αφού, όπως είπαν, οι μεταξύ τους συνομιλίες, θα συνεχιστούν.


Την καταστροφή και το θάνατο συνέχισαν να σκορπούν οι Νατοικοί πύραυλοι.

Καθόλη τη διάρκεια της νύκτας και νωρίς το πρωί, πολλαπλές εκρήξεις συγκλόνισαν τη Γιουγκοσλαβική επικράτεια.

Στόχος των Νατοικών επιθέσεων, η αχρήστευση των Γιουγκοσλαβικών πηγών καυσίμων και οι βιομηχανίες πολεμοφοδίων.

Ωστόσο, από τις ανελέητες επιδρομές δεν γλύτωσαν ούτε αυτή τη φορά οι άμαχοι.

Πάντως, η σύρραξη λαμβάνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, καθώς νωρίς το απόγευμα μεταδόθηκε ότι Σερβικές δυνάμεις προελαύνουν στο Αλβανικό έδαφος και έχουν καταλάβει αριθμό χωριών κοντά στη μεθόριο.

Εν μεταξύ, πριν από λίγο μεταδόθηκε ότι σημειώθηκαν συγκρούσεις μεταξύ του αλβανικου και του σερβικού στρατού.

Ολες οι λεπτομέρειες στο ρεπορτάζ του Κωνσταντίνου Τσιντά.

"ΤΑΙΝΙΑ ΜΕ ΗΧΟ"


Λάθος, χαρακτήρισε το ΝΑΤΟ, το κτύπημα με πύραυλο, επιβατηγής αμαξοστοιχίας, 300 χιλιόμετρα νοτίως του Βελιγραδίου.

Η μηχανή και τα τέσσερα βαγόνια της αμαξοστοιχείας πού εκτελούσε δρομολόγιο, 300 χιλιόμετρα νοτίως του Βελιγραδίου, καταστράφηκαν ολοσχερώς και παραδόθηκαν στις φλόγες, μετά το κτύπημα του Νατοϊκού πύραυλου.

Η γέφυρα, την οποία διέρχετο η αμαξοστοιχεία, υπέστη τεράστιες ζημιές, ενώ επλήγησαν και κοντινά σπίτια.

Από την Νατοική επίθεση, μέρα-μεσημέρι, τoυλάχιστον δέκα άτομα βρήκαν το θάνατο και 16 τραυματίστηκαν.

Το έργο των σωστικών συνεργείων τραγικό, και τα απανθρακωμένα πτώματα, σημάδι της βιαιότητας των επιθέσεων.

Η μόνη απάντηση του ΝΑΤΟ στο θάνατο πού σκόρπισε, ήταν συγνώμη, δεν το κάναμε σκόπιμα.

Ο εκπρόσωπος της Βορειο-Ατλαντικής Συμμαχίας στις Βρυξέλλες, Τζέιμι Σιή, ανέφερε ότι το ΝΑΤΟ, θα προσπαθήσει να μειώσει τις ανθρώπινες απώλειες, παρ'ολα αυτά όμως, θα συνεχίσει τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς.


Επιτυχημένη και θετική θεωρεί η κυβέρνηση της Γιουγκοσλαβίας την αποστολή του Προέδρου της Βουλής Σπύρου Κυπριανού στο Βελιγράδι.

Αυτό δήλωσε ο πρέσβης της Γιουγκοσλαβίας στην Κύπρο, Ιβάν Μάρκιτς, ύστερα από ενημερωτική συνάντηση που είχε με τον κύριο Κυπριανού.

Ερωτηθείς, γιατί η Γιουγοσλαβική κυβέρνηση θεωρεί επιτυχημένη την επίσκεψη, ο κύριος Μάρκιτς περιορίστηκε να αναφέρει, ότι έχει τούς δικούς της λόγους.

Για το ίδιο θέμα, ο πρέσβης της Ρωσσίας στην Κύπρο Γκεόργκι Μουράτοφ, ο οποίος ενημερώθηκε επίσης από τον κύριο Κυπριανού, ανεφερε ότι η Ρωσσία κρίνει ως θετική και με συμπάθεια, την πρωτοβουλία του Προέδρου της Βουλής.

Πρόσθεσε, ακόμη, ότι υπήρχαν θετικές προοπτικές, τις οποίες ωστόσο, δεν εκμεταλλεύθηκαν το ΝΑΤΟ και οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο κύριος Κυπριανού, ενημέρωσε ακόμη τον Υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη, ο οποίος ανέφερε ότι δεν εκτιμά ως αρνητικές, τις επιπτώσεις από την προσπάθεια του προέδρου της Βουλής.

Απαντώντας εξάλλου σε σχετική ερώτηση, ο κύριος Κασουλίδης είπε ότι η κυβέρνηση δεν έγινε δέκτης οποιωνδήποτε αρνητικών αντιδράσεων εκ μέρους των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο κύριος Κυπριανού, ενημέρωσε επίσης, την επιτετραμμένη της Αμερικανικής πρεσβείας και τον ύπατο αρμοστή της Αυστραλίας.

Ο ίδιος, επιφυλάχθηκε να αναφέρει περισσσότερα για την επίσκεψη του στο Βελιγράδι, σε δημοσιογραφική διάσκεψη μεθαύριο Πέμπτη, και αφού ολοκληρώσει τις συναντήσεις που θα έχει αύριο, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την υπόλοιπη πολιτική ηγεσία.

Δήλωσε, ωστόσο, ότι η πρωτοβουλία του δεν έχει ναυαγήσει.

"ΤΑΙΝΙΑ ΜΕ ΗΧΟ - ΔΗΛΩΣΗ"


Η κυβέρνηση επιμένει στην παρέμβαση και τον πρωταγωνιστικό ρόλο του Συμβουλίου Ασφαλείας στο Γιουγκοσλαβικό.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, θέση της Λευκωσίας είναι πως σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να παραβιαστούν τα σύνορα και να διατηρηθεί η αυτονομία του Κοσσυφοπεδίου, μέσα στην εδαφική ακεραιότητα της Γιουγκοσλαβίας.

Ο Κώστας Σερέζης εξέφρασε τη λύπη του επειδή δεν τελεσφόρησε η πρόσφατη προσπάθεια του Προέδρου της Βουλής για απελευθέρωση των τριών αμερικανών στρατιωτών.

Σε ερώτηση κατα πόσο οι βρετανικές βάσεις στην Κύπρο χρησιμοποιούνται για τους Νατοϊκούς βομβαρδισμούς, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε πως οι βάσεις στην Ιταλία είναι πολύ πιο κοντά στην περιοχή του πολέμου παρά οι βάσεις στο Ακρωτήρι.


Το αλιευτικό καταφύγιο Δεκέλειας και το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου, εγκαινίασε το μεσημέρι ο Πρόεδρος Κληρίδης, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση ενισχύει τον ζωτικό τομέα της αλιείας με την κατασκευή και βελτίωση αλιευτικών καταφυγίων.

Ενημέρωση από τον Βαγγέλη Ευαγγελίδη.

"ΤΑΙΝΙΑ ΜΕ ΗΧΟ"


Αρχισαν και πάλι σήμερα, μετά τις διακοπές του Πάσχα, οι συνομιλίες του "πήγαινε - έλα".

Η αναπληρωτής ειδική αντιπρόσωπος του Γενικού Γρααμματέα Αν Χέρκους, είχε το πρωί, συνάντηση μίας ώρας με τον Πρόεδρο Κληρίδη.

Φειδωλή όπως πάντα, η αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών, δήλωσε ότι οι συνομιλίες έχουν επανέλθει στον κανονικό τους ρυθμό.

Αργότερα αυτή την εβδομάδα, θα έχει συνάντηση με τον Ραούφ Ντενκτάς.


Μακάβριος και ο φετεινός απολογισμός από τα σοβαρά τροχαία δυστυχήματα στην Ελλάδα, λόγω της εξόδου χιλιάδων εκδρομέων προς την ύπαιθρο, για τον εορτασμό του Πάσχα.

Από την Μεγάλη Πέμπτη μέχρι και χθες τα μεσάνυχτα, σαραντα-πέντε άτομα έχασαν τη ζωή τους, ενώ άλλοι τετρακόσιοι ογδόντα τέσσερις τραυματίστηκαν.

Αξιοσημείωτο είναι μάλιστα το γεγονός πως τα περισσότερα άτομα που σκοτώθηκαν στο βωμό της ασφάλτου, είναι άτομα νεαρής ηλικίας, δεκαοκτώ ως εικοσιπέντε ετών.

Σύμφωνα με την Ελληνική Αστυνομία, σε ολόκληρη τη χώρα, σημειώθηκαν 341 τροχαία δυστυχήματα, ενώ, κύριες αιτίες του τραγικού απολογισμού σε θύματα, είναι και πάλι, η υπερβολική ταχύτητα και η υπερ-κατανάλωση αλκοόλ.

Σε αντίθεση με την Ελλάδα, στην Κύπρο η έξοδος για το Πάσχα κύλησε αναίμακτα.


Και να ολοκληρώσουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση της μετεωρολογικής υπηρεσίας.

Απόψε ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος με ασθενείς δυτικούς ανέμους 2-3 μποφόρ.

Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη και η θερμοκρασία θα πέσει στους δέκα βαθμούς στο εσωτερικό, στους 13 στα παράλια κια στους 5 στις ψηλότερες ορεινές περιοχές.


Στο σημείο αυτό ολοκληρώθηκε η απογευματινή σας ενημέρωση.

Παρακολουθήστε αμέσως μετά, ένα ακόμα επεισόδιο της κυπριακής σειράς "Η ΑΥΛΑΤΖΙΑ" και στη συνέχεια το ευχάριστο τηλεπαιγνίδι "Η ΑΓΟΡΑ ΤΟΥ ΑΙΩΝΑ".

Ακολουθούν ένα ακόμα επεισόδιο της κυπριακής σειράς "ΤΟ ΣΗΡΙΑΛ" και στις έξι και τριάντα-πέντε οι νέες περιπέτειες του ΑΛΑΣ με τον Γκουστάβο Μπερμούντεζ.

Στις επτά και τριάντα μην χάσετε την εύθυμη κυπριακή παραγωγή του "Λόγου" ΚΑΘΕ ΚΑΤΕΡΓΑΡΗΣ ΣΤΟΝ ΠΑΓΚΟ ΤΟΥ.

Νεώτερες ειδήσεις στο αναλυτικό μας δελτίο στις οκτώ.

Κυρίες και κύριοι, καλό σας απόγευμα.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Tuesday, 13 April 1999 - 15:27:15 UTC