Browse through our Interesting Nodes of Internet & Computing Services in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 98-01-09

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ, 09/01/1998


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Οικονομική πολιτική
  • [3] Ελληνοτουρκικές σχέσεις
  • [4] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [5] Συναλλαγματική κρίση - Τράπεζα της Ελλάδος

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Οι παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου από την Τουρκία, η πορεία της οικονομίας, οι κίνδυνοι από τη χρήση κινητού τηλεφώνου και η δυναμική εμφάνιση του φυσικού αερίου σε βιομηχανία-σπίτια, είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού Τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: Αλλάζει τη ζωή μας το φυσικό αέριο.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Σε δίνη διαρκείας η δραχμή.

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ: "Αττίλα" στη Θράκη μεθοδεύει η Αγκυρα, για να ξεπεράσει τη διεθνή κατακραυγή για το Κουρδικό.

    Η ΑΥΓΗ: Δοκιμάζεται η δραχμή. Αντεξε χθες, σήμερα η κρίσιμη μέρα.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Βουλιάζει η δραχμή και το Χρηματιστήριο.

    ΒΡΑΔΥΝΗ: Οι Τούρκοι αποθρασύνθηκαν. Τώρα πληρώνουμε τα ευχαριστώ του κ. Σημίτη!

    ΕΘΝΟΣ: Εκατόν δέκα χιλιάδες θέσεις στο δημόσιο.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Ούτε καν... πενήντα δεν μας παραβίασαν χθες. Μόνον 40 τουρκικά μαχητικά εισέβαλαν στο Αιγαίο.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΝΑΤΟ προς Ελλάδα: Καθήστε φρόνιμα.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Αστυνόμος Κολλάς. Κλήσεις στους λεωφορειόδρομους από κομάντος του ΟΑΣΑ.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Γιουρούσι στο Αιγαίο. Χθες οι Τούρκοι το παραξήλωσαν.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Αυστηρό μήνυμα Γκρόσμαν στην Αγκυρα.

    ΕΣΤΙΑ: Γενική σύγχυσις διά δραχμήν και επιτόκια.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Μέτρα θωράκισης της δραχμής, από την κυβέρνηση.

    ΚΑΛΗΜΕΡΑ: Τα βρίσκουν στο φορολογικό με τους διαφωνούντες.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Στον αστερισμό του φυσικού αερίου η Αθήνα.

    ΤΑ ΝΕΑ: Συντομεύετε τις συνομιλίες στα κινητά, για να φυλαχτείτε από την ακτινοβολία.

    ΝΙΚΗ: Φθηνή ενέργεια για όλους με το φυσικό αέριο.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Στους δρόμους του αγώνα η αγροτιά.

    [2] Οικονομική πολιτική

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει ότι "οι παρεμβάσεις της Τράπεζας της Ελλάδος αναχαίτισαν και χθες τις "επιθέσεις" κατά της δραχμής και ήδη τα στελέχη της εκτιμούν ότι οι πιέσεις θα υποχωρήσουν τις επόμενες ημέρες, αν και άπαντες συνομολογούν ότι επί μακρό διάστημα -τουλάχιστον μέχρι τον προσεχή Μάιο- η αγορά χρήματος θα τελεί υπό καθεστώς διαρκούς επιφυλακής".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ υποστηρίζει ότι "γονάτισε η οικονομία μας και παρά τις θυσίες των εργαζομένων από τη σκληρή λιτότητα φαίνεται πως η κυβέρνηση δεν μπορεί να αποφύγει την ταχύτατη διολίσθηση της δραχμής ή ακόμη και την υποτίμηση!".

    Η ΕΣΤΙΑ εκτιμά ότι "την πλήρη έλλειψιν συντονισμού μεταξύ των φορέων που διαμορφώνουν την οικονομικήν και νομισματικήν πολιτικήν της Χώρας, απεκάλυψεν ο χειρισμός της νέας συναλλαγματικής κρίσεως που ευρίσκεται και πάλιν επί θύραις και προκαλεί σοβαράς πιέσεις κατά της δραχμής".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ επισημαίνει ότι "η πτώση του γενικού δείκτη τιμών του Χρηματιστηρίου κατά 2,39%, η νέα εκροή συναλλάγματος ύψους 60-70 εκατ. δολαρίων, η διατήρηση των υψηλών επιτοκίων στη διατραπεζική αγορά και οι συνήθεις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης ότι... τα πάντα πάνε καλά, σημάδεψαν και τη χτεσινή μέρα στις χρηματαγορές".

    Ο ΛΟΓΟΣ υπογραμμίζει ότι "επίθεση κατά της δραχμής εξαπέλυσαν και χθες οι διεθνείς κερδοσκόποι, ελπίζοντας πάντα σε μια υποτίμηση που θα τους φέρει κέρδη δισεκατομμυρίων δολαρίων. Από το πρωί όμως τα στελέχη της Τράπεζας της Ελλάδος βρίσκονταν σε αυξημένη ετοιμότητα και έριξαν από την πρώτη στιγμή στη μάχη το όπλο των επιτοκίων".

    Η ΑΥΓΗ τονίζει ότι "αβεβαιότητα για την ελληνική οικονομία και πιθανές πολιτικές 'αναταράξεις' δημιουργεί η νέα δοκιμασία που υφίσταται η δραχμή, με αποτέλεσμα να χαθούν προχθές 1 δισ. δολ. και χθες 200 εκατ. δολ. από τα συναλλαγματικά αποθέματα για να στηριχθεί η πολιτική του 'σκληρού' νομίσματος. Κρίσιμη θεωρείται η σημερινή μέρα για την ανθεκτικότητα της δραχμής".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ προσθέτει ότι "οι έντονες και διαρκείς πιέσεις στη δραχμή, σε συνδυασμό με την... εξαϋλωση των ασιατικών νομισμάτων, προκαλούν αγωνία στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Ανώτερα κυβερνητικά στελέχη μάλιστα δεν παραλείπουν να εκφράζουν σε κατ' ιδίαν συνομιλίες την ανησυχία τους για το ενδεχόμενο ανατροπής των κυβερνητικών σχεδιασμών (πληθωρισμός, ελλείμματα κλπ), που ισοδυναμεί με μείζονα πολιτική αποτυχία".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ αναφέρει ότι "στο μάτι του κυκλώνει έχει μπει η δραχμή, με τους κερδοσκόπους να πιέζουν για υποτίμηση. Η κυβέρνηση αποκλείει την υποτίμηση και αντιδρά με αυξήσεις των διατραπεζικών επιτοκίων, που φέρνουν παρενέργειες στα τραπεζικά επιτόκια και στο Χρηματιστήριο".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ στο βασικό του σχόλιο σημειώνει ότι "η σταθερότητα της δραχμής αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της οικονομικής πολιτικής μας" - δήλωναν χθες για μυριοστή φορά κυβερνητικοί αξιωματούχοι, με αφορμή τη νέα κρίση στη χρηματαγορά. Η θέση αυτή, φυσικά, είναι μια σωστή θέση. Εχει, όμως, μόνο υποκειμενική υπόσταση και αξία, διότι, απλώς, καταγράφει την πρόθεση της κυβέρνησης Σημίτη να στηρίξει το εθνικό νόμισμα και να το προφυλάξει από τις επιθέσεις των κερδοσκόπων".

    [3] Ελληνοτουρκικές σχέσεις

    Η ΝΙΚΗ γράφει ότι "σε μπαράζ παραβιάσεων του εθνικού εναέριου χώρου και παραβάσεων του FIR Αθηνών κατά μήκος όλου του αιγιακού χώρου προχώρησαν χθες στα τουρκικά μαχητικά διατηρώντας το κλίμα έντασης. Η Αθήνα προχωράει σε έντονο διάβημα προς την Αγκυρα και σε καταγγελία της τουρκικής στάσης στις χώρες-μέλη της ΕΕ και του ΝΑΤΟ".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ αναφέρει ότι "το χρονικό προαναγγελθεισών παραβιάσεων πραγματοποιήθηκε χθες στο Αιγαίο, την επομένη μόλις ημέρα δηλαδή από την συνολική αμφισβήτησι της ελληνικής κυριαρχίας στο Αρχιπέλαγος εκ μέρους της Αγκυρας. Ούτε λίγο ούτε πολύ σαράντα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη, επεχείρησαν να κάνουν "σουρωτήρι" τον ελληνικό εναέριο χώρο, προκειμένου να παγιώσουν την ιταμή θέλησι της Τουρκίας για περιορισμό του εύρους του στα έξι μίλια!".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ τονίζει ότι "σε διπλωματικό στραγγαλισμό οδηγεί την Ελλάδα, το ΝΑΤΟ. Η Ατλαντική Συμμαχία ασκεί έντονες πιέσεις προκειμένου να "χαμηλώσει τους τόνους", παρά τη συνεχή παραβίαση κυριαρχικών μας δικαιωμάτων από το στρατιωτικό κατεστημένο της Αγκυρας! Η αποκάλυψη έρχεται διά στόματος υφυπουργού Αμύνης και τα γεγονότα προσλαμβάνουν μείζονα σημασία, καθώς διαδραματίζονται λίγο μόλις μετά τη συμφωνία για τη νέα δομή του ΝΑΤΟ. Παράλληλα, η τουρκική προκλητικότητα κλιμακώνεται επικίνδυνα δημιουργώντας έντονο προβληματισμό και ανησυχία στην πολιτική και στρατιωτική ηγεσία των Ενόπλων μας Δυνάμεων, που θεωρεί ορατό, πλέον, το ενδεχόμενο πρόκλησης θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο".

    Σύμφωνα με τα ΝΕΑ "μύλος" έγινε στο Αιγαίο λίγο πριν από το μεσημέρι χθες με την άτακτη στρατιωτική δραστηριότητα των Τούρκων που έστειλαν μαζικά και σχεδόν ταυτόχρονα 40 αεροσκάφη τους, με πλήρη οπλισμό".

    Η ΚΑΛΗΜΕΡΑ προσθέτει ότι "παρά τη φημολογία περί ενδεχόμενου θερμού επεισοδίου μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, που βρήκε πρόσφορο έδαφος με αφορμή την τουρκική άσκηση στο Αιγαίο, ο Αμερικανός παράγων δεν πιθανολογεί ανάλογο σενάριο. Αντιθέτως, τόσο η παρέμβαση της Ουάσινγκτον όσο και η διεθνής κατακραυγή που προκαλεί η τουρκική αναλγησία στο κουρδικό ζήτημα, αποτελούν συνισταμένες τουλάχιστον αναστολής μιας τέτοιας απευκταίας προοπτικής".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ εκτιμά ότι "κατά μήκος των ανατολικών συνόρων μας από τη Θράκη και τη Ρόδο και βαθιά στην καρδιά του Κεντρικού Αιγαίου απλώνονται πλέον οι ιταμές προκλήσεις της Τουρκίας και η απροσχημάτιστη αμφισβήτηση εθνικού χώρου της Ελλάδος. Γίνεται τώρα κοινή συνείδηση ότι πληρώνουμε τα λάθη και το περιβόητο "ευχαριστώ" του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη δύο χρόνια πριν, στην κρίση στα Υμια".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ επισημαίνει ότι "στο δρόμο της έντασης προσπαθεί να σύρει την Ελλάδα η απρόβλεπτη και άνευ ορίων προκλητικότητα του τουρκικού πολιτικοστρατιωτικού κατεστημένου. Λίγο πριν αρχίσει η δεύτερη φάση των χθεσινών επιχειρήσεων, στη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στην Νότιο Ικαρία και Μύκονο, όπου μονομερώς έχει προγραμματίσει η γείτονα, η Πολεμική της Αεροπορία προέβη σε σωρεία μαζικών παραβάσεων και παραβιάσεων του Εθνικού εναερίου χώρου".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ με τίτλο "Πρόβα πολέμου με σαράντα αεροπλάνα" υποστηρίζει ότι "την τακτική του αιφνιδιασμού επέλεξαν για μια ακόμη φορά οι Τούρκοι για να κάνουν "κόσκινο" τον εναέριο χώρο του Αιγαίου, να δοκιμάσουν τα αντανακλαστικά της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας και να διαλύσουν τις ελπίδες της Αθήνας ότι οι διεθνείς παρεμβάσεις θα συνετίσουν την Αγκυρα".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ υπογραμμίζει ότι "πρωτοφανή επίδειξη ισχύος έκανε χθες το πρωί η τουρκική αεροπορία με το αεροπορικό της γιουρούσι. Σαράντα μαχητικά τρίτης γενεάς μπήκαν την ίδια στιγμή στον εναέριο χώρο της Ελλάδας από τρία διαφορετικά σημεία. Η τακτική της τουρκικής αεροπορίας, που προσπαθεί να έχει το τακτικό πλεονέκτημα σε περίπτωση... λάθους, προβηματίζει την κυβέρνηση".

    Το ΕΘΝΟΣ σημειώνει ότι "επίδειξη αεροπορικής ισχύος θέλησαν να κάνουν χθες στο Αιγαίο οι Τούρκοι. Σε μια προσπάθεια αντιπερισπασμού μετά την άρνηση της Αθήνας να επιτρέψει στα τουρκικά μαχητικά να διασχίσουν τον εθνικό εναέριο χώρο μεταξύ Μυκόνου-Ικαρίας για να ασκηθούν νοτίως των δύο νησιών, οι στρατοκράτες της Αγκυρας έστειλαν την ίδια ώρα στο FIR Αθηνών σαράντα μαχητικά αεροσκάφη, τα περισσότερα πλήρως οπλισμένα".

    [4] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Τα μέτρα της Τραπέζης της Ελλάδος για τη στήριξη της δραχμής, η υποχώρηση του πληθωρισμού στο 4,7% το Δεκέμβριο, η πτώση κατά 2,39% του γενικού δείκτη του Χρηματιστηρίου Αθηνών και η νέα κρίση στις κεφαλαιαγορές της Ασίας είναι τα βασικά θέματα του σημερινού οικονομικού τύπου.

    ΓΕΝΙΚΗ Δημοπρασιών: "Αντεπίθεση" της ΤτΕ για στήριξη της δραχμής - Μικρές εκροές 55 εκατ. δολ. στο fixing".

    ΕΞΠΡΕΣ: "Απεταξάμην" για την υποτίμηση - Κάτω ο πληθωρισμός, πάνω τα επιτόκια".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Υστατη ώρα... Νέο μείγμα οικονομικής πολιτικής".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Οι παρεμβάσεις ανέκοψαν τις πιέσεις στη δραχμή - Τα επιτόκια στη διατραπεζική συνέχισαν την άνοδο".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Το φορολογικό περιορίζει τις επιβαρύνσεις ακινήτων - Ελάφρυνση στις μεταβιβάσεις, με μείωση του δευτέρου κλιμακίου".

    [5] Συναλλαγματική κρίση - Τράπεζα της Ελλάδος

    ΤΟ ΚΕΡΔΟΣ αναφέρει ότι: "Η έντονη παρουσία της Τράπεζας της Ελλάδος η οποία προχώρησε χθες σε πολύπλευρες παρεμβάσεις, αλλά και οι δηλώσεις αρμοδίων κυβερνητικών παραγόντων για το αμετάβλητο της πολιτικής της σταθερής δραχμής, οδήγησαν χθες σε αποκλιμάκωση των πιέσεων και περιορισμό της εκροής συναλλάγματος, η οποία πάντως συνοδεύτηκε από περαιτέρω άνοδο των διατραπεζικών επιτοκίων".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.02j run on Friday, 9 January 1998 - 15:32:59 UTC