Read the Weekly Financial Report on Greek Markets (by SAE Americas) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 98-01-15

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ, 15/01/1998


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Ελληνοτουρκικές σχέσεις
  • [3] Οικονομική Πολιτική
  • [4] Ολυμπιάδα 2004
  • [5] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [6] Χρηματαγορά - Τάσεις εξομάλυνσης

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, η πορεία της οικονομίας και η επιτροπή για την Ολυμπιάδα 2004, είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού Τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: Τρεις χιλιάδες νέες προσλήψεις στο δημόσιο.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Στέγνωσε από ρευστό η αγορά. Με το σταγονόμετρο τα δάνεια.

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Συνέντευξη του Μητροπολίτη Ζακύνθου: Να βάλει νερό στο κρασί της η Εκκλησία.

    Η ΑΥΓΗ: Αγώνες 2004 Α.Ε. Ενδοκυβερνητικές διαμάχες για την οργανωτική επιτροπή.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Εταιρεία δολοφόνων και εκβιαστών στην Αθήνα από πρώην πράκτορες της ΜΟΣΑΝΤ.

    ΒΡΑΔΥΝΗ: Θωρακίζουν την τοκογλυφία των τραπεζών. Εκτός ελέγχου οι πλειστηριασμοί.

    ΕΘΝΟΣ: Φορο-παγίδα με τα ακίνητα.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Ξυρίστε" τον τώρα για να μην μας καραφλιάση. Τι περιμένει η Ι. Σύνοδος να ακούση ακόμη από τον Χρυσόστομο!...

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Σφαγή" και στην Νεολαία ΠΑΣΟΚ.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Εβερτ: Βλέπω εκλογές, δηλώνει με συνέντευξή του.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Αποκάλυψη τώρα. Ο Μπερνς δηλώνει ότι η Ελλάδα διεκδικεί από καιρό εναέριο χώρο.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Αλαλούμ στην κυβέρνηση για την Ολυμπιακή.

    ΕΣΤΙΑ: Η θέσις των ΗΠΑ αποθρασύνει την Αγκυραν.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Η ανεργία σκιάζει την Ευρώπη.

    ΚΑΛΗΜΕΡΑ: Φορο - εξέγερση επαγγελματιών.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Υποτροπιάζει ο ανθελληνισμός του Ν. Μπερνς.

    ΤΑ ΝΕΑ: Είμαι ανήσυχος για θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο, δηλώνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    ΝΙΚΗ: Κομπολόι με τους... Καλογήρους, μετά τα Ιμια και τη Γαύδο.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Νέος Πιουριφόι ο γκαουλάιτερ των πολυεθνικών Ν. Μπερνς.

    [2] Ελληνοτουρκικές σχέσεις

    Τα ΝΕΑ γράφουν ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε ότι "ναι, είμαι ανήσυχος" για τον κίνδυνο θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο, εξαιτίας των προκλητικών παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου από μαχητικά αεροσκάφη της Τουρκίας. Ο κ. Στεφανόπουλος κάλεσε την Αγκυρα να προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για το θέμα της υφαλοκρηπίδας. Την ίδια στιγμή, οι Τούρκοι έκαναν παραβιάσεις στο Αιγαίο, υποστηρίζοντας ότι και οι ΗΠΑ δεν αναγνωρίζουν τα 10 μίλια εναέριο χώρου".

    Η ΕΣΤΙΑ αναφέρει ότι "η τουρκική προκλητικότης κορυφώνεται, εις περισσότερα του ενός επίπεδα. Αι παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου μας και αι παραβιάσεις του FIR Αθηνών συνεχίσθηκαν και χθες και συνοδεύθησαν από νέας απροκαλύπτους αμφισβητήσεις της Ελληνικής κυριαρχίας εις το Αιγαίον, ενώ εις τα πλαίσια της πολιτικής εντάσεως που ακολουθεί η Τουρκία, η στυγερά δολοφονία του Ελληνος νεωκόρου δεν κατεδικάσθη από την Αγκυραν, αλλά προκάλεσεν απλώς... την λύπην της".

    Η ΝΙΚΗ επισημαίνει ότι "την κυριότητα των βραχονησίδων Καλόγηροι αμφισβήτησε και επίσημα χθες η Τουρκία δια του εκπροσώπου του ΥΠ.ΕΞ. Ν. Ουτκάν, ενώ μέχρι τώρα περιοριζόνταν στην έμμεση αμφισβήτησή τους με την προώθηση της θεωρίας των γκρίζων ζωνών. Στη σνεχιζόμενη προκλητικότητα της Αγκυρας απάντησαν με σκληρή γλώσσα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας από την Ινδία, ο Δ. Ρέπππας και ο Δ. Αποστολάκης".

    Ο ΛΟΓΟΣ τονίζει ότι "μείζον θέμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις προκαλεί το νέο ατόπημα του Αμερικανού πρέσβη Νίκολας Μπερνς, ο οποίος, αγνοώντας τις σφοδρές αντιδράσεις που προκάλεσε η δήλωσή του για το εύρος του εθνικού εναέριου χώρου, επέμενε χθες ότι η Ελλάδα δεν έχει εναέριο χώρο 10 ναυτικών μιλίων".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ προσθέτει ότι "ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωστής Στεφανόπουλος, κατήγγειλε χθες την Τουρκία για την πολιτική της στις ελληνοτουρκικές σχέσεις αλλά και για τις απειλές περί πολέμου, που έχει εκτοξεύσει κατά της Ελλάδος και παράλληλα απέρριψε τη θέσι της Αγκυρας για απευθείας διάλογο με την Αγκυρα, εκτιμώντας ότι μια τέτοια επιλογή "δεν έχει καμία πιθανότητα επιτυχίας".

    Σύμφωνα με τον ΑΔΕΣΜΕΥΤΟ ΤΥΠΟ "με τις συνήθεις, τον τελευταίο καιρό, παραβιάσεις που χθες έφθασαν τις 39, επανήλθαν και χθες οι Τούρκοι στο Αιγαίο. Παράλληλα, ενώ αρνήθηκαν στην Κωνσταντινούπολη να δεχθούν τον Ελληνα επιτετραμμένο Φ. Ξίδα, ο οποίος θέλησε να επισκεφθεί τον νομάρχη για να του επισημάνει την ανησυχία των Ελλήνων για το θάνατο του νεωκόρου του Αγιάσματος του Αγίου Θεράποντα, επέδωσαν διάβημα για το "δήθεν περιστατικό" της ακταιωρού, στις 9 Ιανουαρίου".

    Το ΕΘΝΟΣ υπογραμμίζει ότι "μετά την προσπάθεια παρενόχλησης του ελικοπτέρου που μετέφερε τον υπουργό Αμυνας από τη Λέσβο στα Ψαρά, η Αγκυρα συνέχισε και χτες το μπαράζ των προκλήσεων σε διπλωματικό και στρατιωτικό επίπεδο".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ σημειώνει ότι "σε κατάσταση εμφανούς εκνευρισμού ο πρέσβης των ΗΠΑ κ. Μπερνς, επιχείρησε χθες να κατηγορήσει τον Τύπο ότι διαστρέβλωσε τις δηλώσεις του περί εναέριου χώρου και βραχονησίδων, αλλά περιέπεσε σε νέο ολίσθημα. Είπε ότι η Ελλάδα διεκδικεί από καιρό εναέριο χώρο στο Αιγαίο. Αμέσως μετά ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών έσπευσε να δηλώσει ότι η Ελλάδα έχει επεκτατικές βλέψεις και μίλησε πάλι για γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο".

    Η ΚΑΛΗΜΕΡΑ εκτιμά ότι "νέα οργανωμένη επιχείρηση αμφισβήτησης του εύρους του εθνικού μας εναέριου χώρου εκδηλώθηκε χθες από την Τουρκική Αεροπορία, με 39 παραβιάσεις και πτήσεις από ελληνικά νησιά".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ υποστηρίζει ότι "την βαθύτατη ανησυχία της Αθήνας ότι ο εκνευρισμός του πολιτικοστρατιωτικού κατεστημένου της Τουρκίας από την δεδομένη αποδυνάμωσή του μπορεί να το οδηγήσει σε σπασμωδικές ενέργειες, καταδεικνύει η σφοδρότητα με την οποίαν αντέδρασε χθες η ελληνική πολιτειακή και πολιτική ηγεσία στις συνεχιζόμενες τουρκικές προκλήσεις".

    [3] Οικονομική Πολιτική

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ γράφει ότι διχασμένες -ακόμη και στους κόλπους του κυβερνώντος κόμματος- είναι οι απόψεις και οι εκτιμήσεις, γύρω από την ισοτιμία της δραχμής. Ετσι, την ώρα που πληθαίνουν οι πιέσεις των κερδοσκόπων και διαφόρων άλλων κυκλωμάτων για εφάπαξ υποτίμηση της δραχμής ή ταχύτερη διολίσθηση, η κυβέρνηση δε φαίνεται να τηρεί ενιαία στάση".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ υποστηρίζει ότι "ξεπέρασε κάθε όριο χθες ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γιάννος Παπαντωνίου, δηλώνοντας επί λέξει: "Πιστεύω ότι θα είμαι ο τελευταίος υπουργός Οικονομικών που θα επιβάλει νέους φόρους..."! Μιλώντας στην επιτροπή της Βουλής που επεξεργάζεται το φορολογικό νομοσχέδιο, ο κ. Παπαντωνίου χαρακτήρισε το 1998 κρίσιμη χρονιά, πρόσθεσε όμως ότι στο τέλος του '99 θα είναι σε θέση να καταργήσει τα αντικειμενικά κριτήρια, ώστε... να ανακουφιστούν μισθωτοί και συνταξιούχοι!"

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στο βασικό της σχόλιο αναφέρει ότι "διπλή μάστιγα για τον Ελληνα πολίτη και την ελληνική οικονομία έχει καταντήσει η φορολογική πολιτική της κυβερνήσεως. Απομυζά κάθε χρόνο ολοένα και μεγαλύτερα ποσά από το υστέρημα του μέσου φορολογούμενου οδηγώντας αυτό μεν στην απόγνωση, τη δε ελληνική αγορά σε χρόνια ύφεση. Την ίδια στιγμή, η φορολογική λαίλαψ χτυπά την ελληνική επιχείρηση και κυριολεκτικά γονατίζει τον κύριο αυτόν φορέα της ανάπτυξης".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ επισημαίνει ότι "τα πυρά του συνόλου των παραγωγικών δυνάμεων της χώρας συγκεντρώνει η κυβέρνηση αυτές τις μέρες, με αφορμή τη συζήτηση του φορολογικού νομοσχεδίου στη Βουλή. Με επιστολή του προς τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Γιάννο Παπαντωνίου, ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Γιάννης Παπαθανασίου αντιδρά στην πάγια πολιτική φορολόγησης των επιχειρήσεων τα τελευταία χρόνια, ενώ χθες στη Βουλή οι εκπρόσωποι των συνδικαλιστικών οργανώσεων άσκησαν έντονη κριτική στη φορολογική πολιτική της κυβέρνησης".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ τονίζει ότι "την αισιοδοξία του για την πορεία της οικονομίας παρά τις επιμέρους δυσκολίες και τη σκληρή κριτική που δέχεται τόσο εντός όσο και εκτός ΠΑΣΟΚ η πολιτική της κυβέρνησης, εξέφρασε στη συνεδρίαση της επιτροπής οικονομικών υποθέσεων της Βουλής, που επεξεργάζεται το πολυσυζητημένο φορολογικό νομοσχέδιο, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Παπαντωνίου".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ προσθέτει ότι "με μια θεατρικότατη κορόνα υπεραισιοδοξίας, που ξεπέρασε κάθε προηγούμενο, ο επονομαζόμενος και "τσάρος" της οικονομίας μας, κ. Γ. Παπαντωνίου, εξέφρασε χθες στη Βουλή- μιλώντας για το φορολογικό νομοσχέδιο- την πεποίθησή του ότι "θα είναι ο τελευταίος υπουργός που θα επιβάλει νέους φόρους"!".

    [4] Ολυμπιάδα 2004

    Η ΑΥΓΗ γράφει ότι "η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ κράτησε και χθες 'κλειστά χαρτιά' στο θέμα της συγκρότησης της οργανωτικής επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Στη συνεδρίαση της διυπουργικής επιτροπής, την οποία αποτελούν ο υπουργός Πολιτισμού Ε. Βενιζέλος και οι υφυπουργοί Αθλητισμού Α. Φούρας, ΠΕΧΩΔΕ Χρ. Βερελής, Εθνικής Οικονομίας Χρ. Πάχτας και παρουσία του πρωθυπουργού, συζητήθηκαν τα δύο ν/σ για τη δημιουργία της Εθνικής Επιτροπής των αγώνων, που θα έχει κυρίως θεσμικό χαρακτήρα, και της οργανωτικής επιτροπής που θα αποτελεί ΝΠΙΔ και θα έχει μορφή Α.Ε. με 15μελές Δ.Σ.".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ αναφέρει ότι "η πρόθεση της κυβέρνησης να επιβαρυνθούν όσο το δυνατόν λιγότερο ο κρατικός προϋπολογισμός και το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων από την κατασκευή των μεγάλων έργων που αφορούν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 επιβεβαιώθηκε στη χθεσινή πρώτη συνεδρίαση της διυπουργικής επιτροπής υπό την προεδρία του πρωθυπουργού".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ τονίζει ότι "περίεργες επιτροπές, οι οποίες θα αναλάβουν τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, συστήνει το Μαξίμου και εκ των υστέρων καλεί τα κόμματα της αντιπολίτευσης σε συστράτευση, για την επιτυχία του μεγαλύτερου αθλητικού γεγονότος των τελευταίων ετών στη χώρα μας".

    [5] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Οι τάσεις εξομάλυνσης στην εγχώρια χρηματαγορά και κεφαλαιαγορά, τα μέσα κάλυψης των δανειακών αναγκών του Δημοσίου, οι δηλώσεις Σημίτη για την οικονομία και η νέα μείωση των τιμών των καυσίμων, είναι τα βασικά θέματα του σημερινού οικονομικού Τύπου.

    ΓΕΝΙΚΗ Δημοπρασιών: "Στον εξωτερικό δανεισμό στρέφεται η κυβέρνηση για να καλυφθούν δανειακές ανάγκες 1,6 τρισ. δρχ.. στο πρώτο 2μηνο του '98."

    ΕΞΠΡΕΣ: "Συνεχίζεται η εξομάλυνση - Από λανθασμένες εκτιμήσεις τραπεζών η χθεσινή άνοδος του overnight."

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: " 8ωρο τέλος ! Εναρμονίζεται η νομοθεσία με κοινοτική οδηγία".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Αιφνιδιαστική παρέμβαση στην αγορά της δραχμής - Η Τράπεζα της Ελλάδος συγκέντρωσε τη ρευστότητα με επιτόκιο 20%."

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Δραχμή: Τρία νέα στοιχεία για την ομαλή πορεία στην ΟΝΕ."

    [6] Χρηματαγορά - Τάσεις εξομάλυνσης

    Η ΕΞΠΡΕΣ αναφέρει ότι:"Τάσεις εξομάλυνσης καταγράφηκαν χθες στην αγορά χρήματος στην Αθήνα, ενώ παράλληλα συνεχίστηκε για τρίτη κατά σειράν ημέρα η εισροή κεφαλαίων. Τις τάσεις αυτές επιβεβαίωσε και ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Λ. Παπαδήμος, ο οποίος δήλωσε χθες ότι, αν και θα υπάρξουν πιέσεις στις επόμενες ημέρες, η κατάσταση ήδη βελτιώνεται και εξέφρασε την εκτίμηση πως οι πιέσεις θα σταματήσουν πριν από τον Μάιο."
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.02j run on Thursday, 15 January 1998 - 14:51:45 UTC