Browse through our Interesting Nodes of International Mass Media Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 98-01-19

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ, 19/01/1998


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Οικονομική πολιτική
  • [3] Ελληνοτουρκικές σχέσεις
  • [4] Εκτελεστικό Γραφείο ΠΑΣΟΚ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και η σημερινή συνεδρίαση της ΕΓ του ΠΑΣΟΚ, είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού Τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: Διπλή φάπ(α). Τρικ για να "τα πάρουν" δύο φορές από χιλιάδες ιδιοκτήτες.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Ράμπο για τα αυθαίρετα. Νέο ειδικό σώμα.

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Αναβιώνει η "τρόικα" στο ΠΑΣΟΚ. Πρωτοβουλία Τσοχατζόπουλου, Λαλιώτη, Παπουτσή.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Συνεργάτες του Παπαντωνίου άρπαξαν μέσα σε τέσσερις μήνες 25 εκατ. σε υπερωρίες με πλαστά πιστοποιητικά.

    ΒΡΑΔΥΝΗ: Βουλιάζει ο Σημίτης και σχεδιάζει εκλογικό αιφνιδιασμό. Σήμερα ανακοινώνει την υποψηφιότητα Δαμανάκη.

    ΕΘΝΟΣ: Γ. Παπανδρέου: Δεν λέω "όχι" για δήμαρχος. Συνέντευξη με εκπλήξεις.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Οι Τούρκοι τους εκπαιδεύουν οι Ελληνες τους εξοπλίζουν: Αρματώνουμε τους Αλβανούς για να μας βγάλουν τα μάτια.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Ατακτη υποχώρηση. Αγριο παρασκήνιο για το Αιγαίο.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Κόλπο με το φόρο ιδιοκατοίκησης. Τριπλασιάζει το χαράτσι ο νέος τρόπος υπολογισμού.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Μετωπική με αεροπλάνα και λεωφορεία. Χέρι στις συλλογικές συμβάσεις βάζει η κυβέρνηση.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Χάος φονιάς για 6 στον Ευαγγελισμό. Ασθενείς έχασαν τη ζωή τους λόγω έλλειψης συντονισμού.

    ΕΣΤΙΑ: Η συμπλήρωσις διετίας της Κυβερνήσεως Σημίτη. Τι διεκήρυξε τότε, τι επέτυχεν έκτοτε.

    ΚΑΛΗΜΕΡΑ: Μπράβοι στην ΕΠΟ. Ξέσπασε πόλεμος Β. Γκαγκάτση, Θ. Μητρόπουλου.

    ΤΑ ΝΕΑ: Γλιτώστε φόρους με σωστή δήλωση. Πλήρης οδηγός σε 12 σελίδες.

    [2] Οικονομική πολιτική

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει ότι "με στάσεις αύριο 11μ.-3μ.μ. σε λεωφορεία, τρένα, τρόλεϊ και Ηλεκτρικό και 24ωρη απεργία στις ΔΕΚΟ την Πέμπτη, ξεκινά η σύγκρουση κυβέρνησης-συνδικάτων κατά της απόπειρας κατάργησης των συλλογικών συμβάσεων εργασίας με διάταξη του φορολογικού νομοσχεδίου, του οποίου η συζήτηση αρχίζει αύριο στη Βουλή. Πρώτος στόχος, "Ολυμπιακή" και επίγειες συγκοινωνίες".

    [3] Ελληνοτουρκικές σχέσεις

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ γράφει ότι "στο χαμηλότερο σημείο της τελευταίας διετίας βρίσκονται οι ελληνοτουρκικές σχέσεις: μαζικές παραβιάσεις του ελληνικού εναερίου χώρου, έντονες διπλωματικές διαμαρτυρίες, ενώ η Τουρκία επιχειρεί να εξαγάγη προς δυσμάς την κρίσι που διέρχεται".

    Σύμφωνα με τα ΝΕΑ "σύσκεψη με την ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών πρόκειται να συγκαλέσει τις προσεχείς ημέρες ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, προκειμένου να καθοριστεί η στρατηγική της Αθήνας στα ελληνοτουρκικά στο προσεχές διάστημα".

    Το ΕΘΝΟΣ στο βασικό του σχόλιο επισημαίνει ότι "λογικά, λοιπόν και με γνώμονα την πάγια τουρκική πολιτική, εκείνο που θα πρέπει να αναμένεται είναι η ακόμη μεγαλύτερη κλιμάκωση της προκλητικότητας της Αγκυρας έναντι της χώρας μας, αφού με τον τρόπο αυτό θα επιχειρήσει να εκτονώσει την ένταση στο εσωτερικό μέτωπο, έτσι ώστε να μην προλάβει την εκρηκτικότητα που δικαιολογούν τα γεγονότα. Κι απέναντι σ' αυτό το νέο γύρο της επιθετικότητας που σχεδιάζουν οι Τούρκοι στρατηγοί, είναι αυτονόητο ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να διατηρήσει την ψυχραιμία και τη νηφαλιότητά της, αποφεύγοντας τις παγίδες που δημιουργεί η τουρκική πρακτική".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ αναφέρει ότι "επικίνδυνες "διπλωματικές αερομαχίες" για τα εθνικά μας συμφέροντα βρίσκονται σε εξέλιξη στο εσωτερικό της κυβέρνησης. Τη στιγμή που κυβερνητικοί κύκλοι διαρρέουν πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η κυβέρνηση προτίθεται να παραχωρήσει ζωτικής σημασίας κυριαρχικά δικαιώματα, προκειμένου να επιτύχει... 'διπλωματική μπουνάτσα', στο Αιγαίο, σε βάρος της Αγκυρας, επισημαίνοντας ότι λειτουργεί ως διεθνής ταραξίας".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ τονίζει ότι "η ελληνική κυβέρνηση απάντησε στο τουρκικό "mon paper", που κυκλοφόρησε προχθές η τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα, μέσω κύκλων του υπουργείου Αμυνας, οι οποίοι με επιχειρήματα και στοιχεία ανατρέπουν τους ισχυρισμούς της Αγκυρας περί δήθεν παραβίασης της Συμφωνίας της Βουλιαγμένης από την ελληνική πλευρά".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ εκτιμά ότι "ανησυχεί η κυβέρνηση για το τουρκικό συνταγματικό πραξικόπημα με το οποίο τέθηκε εκτός νόμου το μεγαλύτερο πολιτικό κόμμα των Ισλαμιστών, το κόμμα της Ευημερίας του Νετσμεντίν Ερμπακάν. Οι φόβοι που εκφράζονται στην Αθήνα, είναι ότι θα επιχειρηθεί η 'εξαγωγή της κρίσης' με όξυνση των εντάσεων στο Αιγαίο. Προς την κατεύθυνση αυτή λειτουργεί η τελευταία προσπάθεια της Αγκυρας να δημιουργήσει εντυπώσεις, με ένα τρισέλιδο έγγραφο "νον πέιπερ" που κυκλοφόρησε η τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα".

    Η ΕΣΤΙΑ προσθέτει ότι "εμφανής έχει καταστή η κλιμακούμενη, τας τελευταίας ημέρας, έντασις εις τας σχέσεις του υπουργού και του υφυπουργού Εθνικής Αμύνης κ.κ. Α. Τσοχατζόπουλου και Δ. Αποστολάκη, καθώς και οι δύο προβαίνουν εις δηλώσεις σχετικώς προς την κατάστασιν που διαμορφούται έναντι της Τουρκίας".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ υποστηρίζει ότι "απροκάλυπτα πλέον η Τουρκία διαστρεβλώνει την πραγματικότητα, δείχνει τις επιθετικές διαθέσεις της και 'φανερώνει' το ύπουλο σχέδιο που ακολουθεί. Να κατασυκοφαντήσει την Ελλάδα, δημιουργώντας την εντύπωση στο διεθνή χώρο ότι η χώρα ευθύνεται για την κρίση στο Αιγαίο και στη συνέχεια να βρει την ευκαιρία 'να πατήσει πόδι' στο αρχιπέλαγος".

    [4] Εκτελεστικό Γραφείο ΠΑΣΟΚ

    Σύμφωνα με την ΑΥΡΙΑΝΗ "η ανακοίνωση της στήριξης των τριών υποψηφιοτήτων αναμένεται να γίνει μετά το τέλος της προγραμματισμένης για τη μία και μισή μετά το μεσημέρι συνεδρίασης του ΕΓ του Κινήματος. Η συνεδρίαση αυτή θα έχει και εορταστικό χαρακτήρα, αφού λίγο πριν από την έναρξή της ο πρωθυπουργός θα κόψει την πίτα του ΠΑΣΟΚ. Ομως δεν αποκλείεται κατά τη διάρκειά της να προκύψουν σοβαρές αντιπαραθέσεις. Οχι τόσο για τους υποψηφίους των δημοτικών εκλογών αφού αυτά τα θέματα έχουν συζητηθεί σε προηγούμενες συνεδριάσεις, αλλά για τα σοβαρά προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στη νεολαία του Κινήματος".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ αναφέρει ότι "δύσκολη ημέρα η σημερινή για τον κ, Θόδωρο Τσουκάτο, καθώς αναμένεται να "πρωταγωνιστήσει" στη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου, όπου και πρόκειται να συζητηθεί η βαθύτατη κρίση που απειλεί να τινάξει στον αέρα τις οργανώσεις του ΠΑΣΟΚ, αλλά και τη Νεολαία, εν όψει των εσωκομματικών εκλογών".

    Η ΚΑΛΗΜΕΡΑ γράφει ότι "δύσκολα θα τελεσφορήσει η προσπάθεια που άρχισε μετά τις γιορτές ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης για εξομάλυνση των σχέσεων της κομματικής ηγεσίας με όλη την εσωκομματική αντιπολίτευση και τη χάραξη νέας ενιαίας κομματικής στρατηγικής. Θρυαλλίδα για τη νέα αντιπαράθεση μεταξύ των δύο πλευρών θα αποτελέσει η ειλημμένη απόφαση της κομματικής ηγεσίας να ανακοινώσει εντός της εβδομάδας τα ονόματα των επίσημων κομματικών υποψηφίων για τις δημοτικές εκλογές στους δήμους Αθήνας, Θεσσαλονίκης και Πειραιά".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ υποστηρίζει ότι "με προσωπική ευθύνη" του προέδρου του κόμματος και πρωθυπουργού Κ. Σημίτη, αναμένεται να ανακοινωθούν σήμερα -μετά τη συνεδρίαση του ΕΓ - οι επιλογές του ΠΑΣΟΚ για τις υποψηφιότητες που θα διεκδικήσουν του τρεις μεγάλους δήμους της χώρας".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ επισημαίνει ότι "οι δημοτικές εκλογές και η κρίση στη Νεολαίο ΠΑΣΟΚ είναι τα δύο "εύφλεκτα" θέματα που πρόκειται να απασχολήσουν το Εκτελεστικό Γραφείο του κυβερνώντος κόμματος στην πρώτη συνεδρίαση για το '98. Την ίδια ώρα, οι συστάσεις του κ. Σημίτη στο Υπουργικό Συμβούλιο, την Παρασκευή, προκαλούν νέα ένταση στις σχέσεις τους με τον Α. Τσοχατζόπουλου".


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.02j run on Monday, 19 January 1998 - 14:52:07 UTC