Browse through our Interesting Nodes on Greek History & Hellenism Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 98-01-23

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ, 23/01/1998


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Πανωτόκια
  • [3] Οργανωτική επιτροπή για την Ολυμπιάδα
  • [4] Ελληνοτουρκικές σχέσεις
  • [5] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [6] Πανωτόκια - Απόφαση Αρείου Πάγου

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Η απόφαση του Αρείου Πάγου για τα πανωτόκια, ο ορισμός του ΔΣ της οργανωτικής επιτροπής για την Ολυμπιάδα και οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων, είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού Τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: Πανωτόκια: Τι παίρνουν πίσω τα θύματα. Απόφαση σταθμός του Αρείου Πάγου.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Διορισμοί: Που θα γίνουν. 14.899 νέες θέσεις εργασίας στο Δημόσιο.

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Μπακούρης, ποιός Μπακούρης; Χαρίζουμε στους Αμερικάνους την Ολυμπιάδα.

    Η ΑΥΓΗ: Μάνατζερ πολυεθνικής ο επικεφαλής της "2004 Α.Ε."

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Δώστε πίσω τα κλεμμένα απ' τα πανωτόκια. Παίρνουν τις περιουσίες τους τα θύματα των τοκογλύφων.

    ΒΡΑΔΥΝΗ: Αυτές είναι οι περιοχές που περιμένουν το σεισμό. Τι δείχνει ο χάρτης του Βαρώτσου.

    ΕΘΝΟΣ: Εμπρησμοί: Τρόμος για τα Ι.Χ. Νυχτερινά μπλόκα στις συνοικίες από 1.000 αστυνομικούς με πολιτικά.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Δεν απήργησαν "153" και είπαν "ναι" στο φορολογικό. Η μόνη... ΔΕΚΟ που λειτούργησε χθες ήταν η Βουλή.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Ασύδοτοι οι βουλευτές.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Ποιοί γλιτώνουν τα πανωτόκια. Κάθε 6 μήνες στο εξής ο ανατοκισμός. Πώς θα αντιδράσουν οι τράπεζες.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Κατωτόκια για 8 τρις. Πανωτόκια: Με νόμο θα ρυθμιστούν τα χρέη.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Δια χειρός Καρατζά η επιτροπή του 2004. Καθ' υπόδειξιν του δ/τη της Εθνικής ο υπευθύνων σύμβουλος.

    ΕΣΤΙΑ: Ανατρέπεται πλήρως το πιστωτικόν καθεστώς.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Ωφελούνται οι δανειολήπτες. Με τον ανά 6μηνο ανατοκισμό και την προοπτική διαγραφής χρεών.

    ΚΑΛΗΜΕΡΑ: Παράνομα τα πανωτόκια. Ανάσταση για χιλιάδες εμπόρους και επαγγελματίες.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Ανάσα για επιχειρηματίες-νοικοκυριά. Οχι στα πανωτόκια από Αρειο Πάγο και κυβέρνηση.

    ΤΑ ΝΕΑ: Κασέτες "καίνε" τον Κλίντον. Απειλείται παραπομπή για καθαίρεση.

    ΝΙΚΗ: Βόμβες με "φέσι". Τούρκοι πράκτορες πίσω από την τριπλή επίθεση.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Παραδίνεται στα μεγαλοσυμφέροντα η ενέργεια.

    [2] Πανωτόκια

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει ότι "νέο κεφάλαιο στις σχέσεις επιχειρήσεων, δανειοληπτών και καταναλωτών, με τις εμπορικές τράπεζες, ανοίγει χθεσινή απόφαση της ολομέλειας του Αρείου Πάγου, με την οποία κηρύσσεται παράνομος ο ανατοκισμός ληξιπρόθεσμων οφειλών, όταν δεν έχει προϋπάρξει ρητή συμφωνία ή οποιοσδήποτε άλλος χρονικός περιορισμός για τον υπολογισμό τόκων επί καθυστερούμενων τόκων".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ αναφέρει ότι "απόφαση-σταθμός για τη δικαίωση χιλιάδων μικροοφειλετών που οδηγήθηκαν στην καταστροφή από την "τοκογλυφία" των τραπεζών, εξέδωσε χθες η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, η οποία έκρινε παράνομα τα "πανωτόκια".

    Η ΕΣΤΙΑ τονίζει ότι "τεράστια προβλήματα διά τα Τραπεζικά Ιδρύματα με απροβλέπτους νομικάς και οικονομικάς συνεπείας, θα προκαλέση η δημοσίευσις της χθεσινής αποφάσεως της Ολομελείας του Αρείου Πάγου, η οποία έκρινε παράνομα τα λεγόμενα "πανωτόκια". Ηδη, η Κυβέρνησις προχωρεί ταχέως εις νομοθετικήν ρύθμισιν, που κατά τας πληροφορίας θα προβλέπη εξέμηνον ανατοκισμόν διά τα νέα δάνεια πάσης μορφής, ενώ πιθανώς να περιλαμβάνει και τας πιστωτικάς "κάρτας".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ προσθέτει ότι "πανωτόκια" τέλος, λοιπόν, αφού ο Αρειος Πάγος, με την ιστορική πλέον απόφασή του, δέχθηκε κατά πλειοψηφία 16 από 5 ότι ο μονομερής ανατοκισμός από τις τράπεζες καθυστερημένων ληξιπρόθεσμων χρεών είναι παράνομος και άκυρος".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στο βασικό της σχόλιο υποστηρίζει ότι "με μία απόφαση - σταθμό η δικαιοσύνη έθεσε τέρμα στο επώδυνο και αντικοινωνικό καθεστώς στις συναλλαγές των πολιτικών. Ο Αρειος Πάγος, με μια απόφαση που δικαίως χαρακτηρίστηκε "γενναία" κήρυξε μη νόμιμο τον ανατοκισμό των τόκων βάζοντας φραγμό σε ένα σύστημα που κυριολεκτικά καταδυνάστευσε εδώ και 17 χρόνια ένα μεγάλο αριθμό συναλλασσομένων με τις τράπεζες".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ εκτιμά ότι "ο Αρειος Πάγος έριξε οριστικά τα πανωτόκια και η κυβέρνηση σπεύδει να υπερασπιστεί τις τράπεζες. Ζητούμενο η αναδρομικότητα της νέας ρύθμισης (ανατοκισμός κάθε 6μηνο των καθυστερούμενων τόκων), που θα ισχύσει στο εξής. Επιστροφή χρημάτων μπορούν να ζητήσουν όσοι έχουν ήδη κινηθεί δικαστικά (ή εξώδικα) και στην περίπτωση που δεν υπάρχει παραγραφή".

    Σύμφωνα με την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ "πράσινο φως" στους τραπεζίτες να διαγράψουν, χωρίς το φόβο ποινικής δίωξης, οφειλές από πανωτόκια -ξεπερνούν σήμερα τα 8 τρις δρχ.- ανάβει η κυβέρνηση, μετά την ιστορική απόφαση του Αρείου Πάγου που θέτει τέρμα στο φαύλο καθεστώς του ανατοκισμού των τόκων, ερήμην του δανειολήπτη. Χιλιάδες θύματα των πανωτοκίων προχωρούν σε αγωγές, διεκδικώντας μέρος των χαμένων χρημάτων τους"

    [3] Οργανωτική επιτροπή για την Ολυμπιάδα

    Η ΝΙΚΗ γράφει ότι "υψηλόβαθμο στέλεχος αμερικανικής πολυεθνικής επέλεξε ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης για τη θέση του διευθύνοντα συμβούλου στην Οργανωτική Επιτροπή των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Πρόκειται για τον Κώστα Μπακούρη, ενώ και τα υπόλοιπα μέλη που στελεχώνουν την Επιτροπή, όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, δεν επελέγησαν με πολιτικά ή κομματικά κριτήρια".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ υποστηρίζει ότι "ο πρωθυπουργός έσπευσε χθες να διορίσει την Οργανωτική Επιτροπή των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 πριν ψηφίσει η Βουλή το σχετικό νομοσχέδιο και επικυρωθεί η νομιμότητά της από την Εθνική Αντιπροσωπεία".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ στο βασικό του σχόλιο επισημαίνει ότι "η διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 είναι πολύ σοβαρή υπόθεση ώστε να αφεθεί στα χέρια των εκπροσώπων των ισχυρών επιχειρηματικών συμφερόντων, των τοποτηρητών των πολυεθνικών και των εκσυχρονιστών κυβερνώντων. Η διαπίστωση αυτή έρχεται μετά τις τελευταίες κινήσεις της κυβέρνησης, τη δημοσιοποίηση του σχετικού νομοσχεδίου και το διορισμό της Οργανωτικής Επιτροπής".

    Η ΑΥΓΗ εκτιμά ότι "ο Κ. Μπακούρης καταλαμβάνει τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου στο ΔΣ της "Αθήνα 2004 Α.Ε". Η επιλογή αυτή, καθώς και των υπολοίπων 14 μελών της επιτροπής, τα γνωστότερα από τα οποία ανήκουν στον τραπεζικό τομέα, έγινε από τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη και ήδη προκαλεί αντιδράσεις τόσο εντός όσο και εκτός κυβέρνησης".

    Σύμφωνα με την ΑΘΗΝΑΪΚΗ "η διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων "Αθήνα 2004" ανατέθηκε τελικά στις... ΗΠΑ με την τοποθέτηση ως διευθύνοντος συμβούλου του 62χρονου (από την Αρκαδία) Κώστα Μπακούρη. Η τοποθέτησή του "έκλεισε" στην πρόσφατη επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εμπορίου William Daley, ο οποίος μετέφερε τόσο στον Ελληνα πρωθυπουργό Κ. Σημίτη όσο και στους "αρμόδιους υπουργούς" την επιθυμία του Αμερικανού προέδρου Μ. Κλίντον ώστε ο Ελληνοαμερικανός Κ. Μπακούρης να ορισθεί διευθύνων σύμβουλος της Ανώνυμης Εταιρείας που θα διαχειρισθεί το πακέτο της Ολυμπιάδας".

    Τα ΝΕΑ προσθέτουν ότι "μία ακόμη τεχνοκρατική έκπληξη επιφύλασσε η επιλογή των μελών της Οργανωτικής Επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων του 20004. Μετά την τοποθέτηση του κ. Στρατή Στρατήγη στην προεδρία της 15μελούς Επιτροπής, χθες η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι τη θέση-κλειδί του διευθύνοντος συμβούλου αναλαμβάνει με αυξημένες αρμοδιότητες ο κ. Κωνσταντίνος Μπακούρης, υψηλόβαθμο στέλεχος εταιρίας με εμπειρία 30 ετών".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ τονίζει ότι "με ανθρώπους που απολαμβάνουν της εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού και αποτελούν επιλογές πρωτίστως του διοικητή της Εθνικής Τράπεζας Θεόδωρου Καρατζά συγκροτήθηκε η Οργανωτική Επιτροπή των Ολυμπιακών Αγώνων, διευθύνων σύμβουλος της οποίας αναλαμβάνει ο "άγνωστος" στην ελληνική πραγματικότητα Κώστας Μπακούρης, υψηλόβαθμο στέλεχος μεγάλης πολυεθνικής εταιρίας".

    [4] Ελληνοτουρκικές σχέσεις

    Ο ΛΟΓΟΣ γράφει ότι "την συμφωνία της Μαδρίτης "θυμήθηκε" κατόπιν εορτής η Τουρκία στην προσπάθειά της να εδραιώσει τους προκλητικούς και εώλους ισχυρισμούς ότι η Ελλάδα δεν έχει δικαίωμα να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα πέραν των 6 ναυτικών μιλίων".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ αναφέρει ότι "επανήλθε χθες με σκληρή ανακοίνωσί της και θέτοντας σειρά καίριων ερωτημάτων προς την Κυβέρνησι η Αξιωματική Αντιπολίτευσις στο μείζον θέμα της "γενικής δικαιοδοσίας" της Χάγης επί όλων των Ελληνοτουρκικών "διαφορών" - θέμα που δημιούργησε εκ νέου ο ΥΠΕΞ κ. Θ. Πάγκαλος συστήνοντας προχθές στην Τουρκία να προσφύγη στο Διεθνές Δικαστήριο (και) για το εύρος του Ελληνικού Εναερίου χώρου".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ τονίζει ότι "σε πλήρη εξέλιξη, χωρίς κυβερνητική διάψευση επί της ουσίας, βρίσκονται οι διπλωματικές συνεννοήσεις Αθήνας-Ουάσιγκτον-Αγκυρας, με επίκεντρο τις προτάσεις του ειδικού συντονιστή του Στέιτ Ντιπάρμεντ, κ. Τ. Μίλερ, για την εναρμόνιση του εύρους του εναερίου χώρου και των χωρικών υδάτων, για τα Ιμια και το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης".

    Σύμφωνα με το ΕΘΝΟΣ "στην αξιοπιστία ενός ενδεχόμενου ατυχήματος στο Αιγαίο, φθάνοντας ακόμη και σε θερμό επεισόδιο με την Ελλάδα προσανατολίζεται, σύμφωνα με πληροφορίες, το πανίσχυρο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας μετά τη χθεσινή συνεδρίασή του στην Αγκυρα. Οι εξελίξεις αυτές, για τις οποίες ενημερώθηκαν χτες το απόγευμα κυβερνητικοί κύκλοι, προκάλεσαν ανησυχία στην Αθήνα, που ως κρισιμότερο μήνα θεωρεί τον Μάρτιο οπότε συγκαλείται η Ευρωπαϊκή Διάσκεψη".

    Η ΚΑΛΗΜΕΡΑ υποστηρίζει ότι "τις σχέσεις καλής γειτονίας και το πνεύμα της Μαδρίτης θυμήθηκε η Αγκυρα με ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, με αφορμή τις δηλώσεις του Ελληνα κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Ρέππα ότι η Ελλάδα θα κάνει, όποτε κρίνει η ίδια, χρήση του δικαιώματος για επέκταση των χωρικών της υδάτων στο Αιγαίο στα 12 μίλια".

    [5] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Η απόφαση του Αρείου Πάγου για τα πανωτόκια, η χθεσινή απεργία στις ΔΕΚΟ, οι νέες δημοπρασίες εντόκων γραμματίων και ομολόγων και η επιλογή Κ. Μπακούρη στην Α.Ε της Ολυμπιάδας, είναι τα βασικά θέματα του σημερινού οικονομικού Τύπου.

    ΓΕΝΙΚΗ Δημοπρασιών: "Ομηρος των συντεχνιών η χώρα - Αποφασισμένη η κυβέρνηση να 'ξηλώσει' τα προνόμια των συνδικάτων".

    ΕΞΠΡΕΣ: "Ισοπαλία στα πανωτόκια μετά την χθεσινή απόφαση του Αρείου Πάγου".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Και τώρα τι;.. Τρία σενάρια για τα πανωτόκια".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Μικρές οι επιπτώσεις από τα παράνομα πανωτόκια - Η απόφαση του Αρείου Πάγου δεν επηρεάζει την κερδοφορία των τραπεζών".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Αντίσταση στην εξυγίανση από τις ελλειμματικές ΔΕΚΟ".

    [6] Πανωτόκια - Απόφαση Αρείου Πάγου

    ΤΟ ΚΕΡΔΟΣ αναφέρει ότι: "Η απόφαση ορίζει σαφώς ότι δικαίωμα προσφυγής στα δικαστήρια εναντίον των τραπεζών που τους έχουν επιβαρύνει με πανωτόκια, έχουν όσοι έχουν συμβάσεις δανείων, στις οποίες δεν είχε συμπεριληφθεί σχετικός όρος και άρα ο ανατοκισμός έγινε χωρίς τη συμβατική αποδοχή του δανειολήπτη. Από το 1983 και μετέπειτα, όμως, όλες οι τράπεζες εισήγαγαν στις συμβάσεις όρο ανατοκισμού και άρα δεν τίθεται θέμα παρανομίας, ούτε βέβαια και προσφυγής του δανειολήπτη".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.02j run on Friday, 23 January 1998 - 15:41:37 UTC