Browse through our Interesting Nodes of EU Member Governments, Politics & Mass Media Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 98-02-04

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ, 04/02/1998


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Διαγραφές στη ΝΔ
  • [3] Εκτελεστικό Γραφείο ΠΑΣΟΚ
  • [4] Αγροτικές κινητοποιήσεις
  • [5] Ελληνοτουρκικές σχέσεις
  • [6] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [7] Τροπολογία για τις ΔΕΚΟ - Πολιτικές εξελίξεις

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Οι διαγραφές και οι δρομολογούμενες εξελίξεις στη ΝΔ, η χθεσινή συνεδρίαση του ΕΓ του ΠΑΣΟΚ, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και οι κινητοποιήσεις των αγροτών, είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού Τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: Εκρηξη Νεοδημοκρατών για το κατάντημα. Ο λαός τους παραπέμπει όλους στο... Πειθαρχικό!

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Διαγραφές με μήνυμα. "Εσωκομματικός πόλεμος, τέρμα".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ: MADE IN USA και η νέα αποστασία Μητσοτάκη. Παγίδευσε τον Κωστάκη ο επίτιμος.

    Η ΑΥΓΗ: Νέα Διάσπαση. Προ-διαγράφει αλλαγές στο πολιτικό σκηνικό.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Διαλύονται τα κόμματα. Αλυσιδωτές εκρήξεις στο πολιτικό σκηνικό.

    ΒΡΑΔΥΝΗ: Επίδειξη πυγμής Καραμανλή. Δεν πάει άλλο, έκανα υπομονή ένα χρόνο.

    ΕΘΝΟΣ: Κίνηση πρώτη: διαλύω τη ΝΔ...

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Διαγραφές... παγόβουνο για τον "Τιτανικό" της ΝΔ! Οριστική διαγραφή για Γ. Σουφλιά, Β. Κοντογιαννόπουλο και Στ. Μάνο.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Ωρες αγωνίας για τη φιλελεύθερη παράταξη. Λεπτό προς λεπτό η κρίση στη Νέα Δημοκρατία.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Κίνδυνος διάσπασης για τη ΝΔ. Επίδειξη πυγμής από τον Καραμανλή.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Η νύχτα της ΝΔ. Γιατί ο Καραμανλής χτύπησε τώρα με διαγραφές. Που βαδίζει το κόμμα, τι κρύβεται πίσω από την κρίση.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Τυφλή διάσπαση στη Νέα Δημοκρατία. "Ανάσα" για Σημίτη οι διαγραφές στη Ρηγίλλης.

    ΕΣΤΙΑ: Που οδηγούν οι χειρισμοί Καραμανλή. Ανατρέπεται πλήρως το πολιτικόν σκηνικόν.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Διαγραφές και απειλές διάσπασης στη Ν.Δ.

    ΚΑΛΗΜΕΡΑ: Κομμάτια και θρύψαλα. Μακελειό στη Ρηγίλλης.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Κρίση ηγεσίας και πολιτικής ταυτότητας στην ΝΔ. Απρόβλεπτες εξελίξεις στο κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

    ΤΑ ΝΕΑ: Ξεκαθάρισμα κορυφής στη Νέα Δημοκρατία. Ουσιαστικά εκτός κόμματος και ο Κ. Μητσοτάκης.

    ΝΙΚΗ: Εικόνα διάλυσης στη ΝΔ. Ανοιχτή σύγκρουση Μητσοτάκη-Κωστάκη.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Προγράμματα δίχως αντίκρισμα... Νέα πρόκληση κατά των ανέργων και συνολικά της εργατικής τάξης.

    [2] Διαγραφές στη ΝΔ

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ γράφει ότι "με μία ιστορική απόφαση του Κ. Καραμανλή η ΝΔ γύρισε χθες σελίδα. Σε μια επίδειξη πυγμής, ξεκαθάρισε το τοπίο, παραπέμποντας στο Πειθαρχικό κορυφαία στελέχη. Αργά χθες το βράδυ, αποφασίστηκε η οριστική διαγραφή των Γ. Σουφλιά, Στ. Μάνου, Β. Κοντογιαννόπουλου και η προσωρινή για ένα έτος των Α. Παπαληγούρα, Π. Τατούλη και Ν. Κάκκαλου, ενώ απαλλάχθηκε ο Γ. Παναγιωτόπουλος. Επίσης ο Κ. Καραμανλής έθεσε "εκτός λειτουργίας" τον Κ. Μητσοτάκη".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ αναφέρει ότι "σε τροχιά οριστικής διάσπασης και ρήξης κινείται από χθες το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολιτεύσεως. Ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Κώστας Καραμανλής στην προσπάθειά του να αποδείξη -άγνωστο στο ποιούς- ότι ελέγχει το κόμμα και ότι είναι αποφασισμένος να έρθη σε "ρήξη με το χθες" απεφάσισε να παραπέμψη στο Πειθαρχικό Συμβούλιο με ερώτημα της διαγραφής επτά κορυφαία στελέχη, μεταξύ των οποίων και το Γιώργο Σουφλιά, ο οποίος στο Συνέδριο του κόμματος είχε συγκεντρώσει το 33%".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ εκτιμά ότι "το δρόμο της οριστικής αποπομπής από τη ΝΔ, χάραξε με την απόφασή του το Πειθαρχικό Συμβούλιο, Στ. Μάνο και Β. Κοντογιαννόπουλο". Η απόφαση προκάλεσε έντονες αντιδράσεις καθώς βουλευτές και στελέχη εκτίμησαν ότι αυτή ανοίγει τον "ασκό του Αιόλου", δίνοντας ελευθερία κινήσεων στον Κ. Σημίτη για τα ανοίγματα που επιχειρεί".

    Κατά την ΑΘΗΝΑΪΚΗ "ο Καραμανλής αποφάσισε να γίνει αρχηγός! Αυτή ήταν κατά κύριο λόγο η βασική επωδός τόσο των συνεργατών του προέδρου της ΝΔ όσο και της πλειοψηφίας των βουλευτών του κόμματός του, στο άκουσμα της απόφασης για διαγραφές των διαφωνούντων".

    Το ΕΘΝΟΣ σημειώνει ότι "με ένα πραξικόπημα των καραμανλικών "βαρόνων" που υλοποιήθηκε χθες ο πρόεδρος της ΝΔ Κώστας Καραμανλής, η ΝΔ πήρε το δρόμο της διάσπασης. Παραπέμφθηκαν αιφνιδιαστικά με το ερώτημα της διαγραφής οι επτά βουλευτές της ΝΔ, οι οποίοι δεν είπαν "όχι" στον εκσυγχρονισμό των ΔΕΚΟ, στη διάρκεια της προχθεσινής ψηφοφορίας στη Βουλή, αν και δεν είχε τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ υπογραμμίζει ότι "σε μεγάλη νύχτα οδηγείται η ΝΔ μετά την απόφαση του προέδρου της Κ. Καραμανλή να χτυπήσει έξι από τους διαφοροποιηθέντες του κόμματός του στην προχθεσινή ψηφοφορία της Βουλής για τις ΔΕΚΟ".

    Τα ΝΕΑ στο βασικό τους σχόλιο επισημαίνουν ότι "ουδείς ανέμενε ότι η τροπολογία για τις ΔΕΚΟ θα αποδεικνυόταν μοιραία "λυδία λίθος" για τη ΝΔ... και ότι ο αρχηγός της θα επέλεγε -προσχηματικά ή όχι- την γνωστή διαφοροποίηση επτά στελεχών της για να δείξει τη "σιδηρά πυγμή" του... με την αναδοχή του ήδη ορατού κινδύνου διάσπασης στο κόμμα του.

    [3] Εκτελεστικό Γραφείο ΠΑΣΟΚ

    Ο ΛΟΓΟΣ γράφει ότι "μήνυμα προς την εσωκομματική αντιπολίτευση έστειλε χθες μετά τη συνεδρίαση του ΕΓ του ΠΑΣΟΚ, ο πρόεδρός του κ. Κ. Σημίτης. Μετά τις ραγδαίες εξελίξεις στο κόμμα της ΝΔ, ο πρωθυπουργός φέρεται αποφασισμένος να θέσει τέρμα στις αντιπαραθέσεις και διαφωνίες μεταξύ των στελεχών του ΠΑΣΟΚ".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ τονίζει ότι "σε μια επίδειξη "αρχηγισμού" με έμφαση στο ότι ο ίδιος τίθεται "υπεράνω" των επιμέρους διαφορών στο εσωτερικών του κόμματος και ότι αποτελεί "εγγυητή" μιας ενότητας που έχει στόχο την υλοποίηση της αντιλαϊκής πολιτικής του ΠΑΣΟΚ, προχώρησε χθες το πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια της εισήγησής του στο ΕΓ του ΠΑΣΟΚ".

    Η ΝΙΚΗ υποστηρίζει ότι "προσκλητήριο μάχης απηύθυνε ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, κατά τη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου η κυβέρνηση να ολοκληρώσει το έργο της με βάση τη λαϊκή εντολή. Οι εξελίξεις, πάντως, στη ΝΔ ήρθαν ως μάννα εξ ουρανού για το ΠΑΣΟΚ, καθώς το πολιτικό ενδιαφέρον μετατοπίζεται προς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης".

    Η ΚΑΛΗΜΕΡΑ προσθέτει ότι "τις δραματικές εσωκομματικές εξελίξεις στη ΝΔ επιχειρεί να εκμεταλλευτεί ο πρωθυπουργός. Παρά το γεγονός ότι και το ΠΑΣΟΚ είχε αρκετές, εννέα τον αριθμό, απουσίες κατά την ονομαστική ψηφοφορία στη Βουλή για την επίμαχη τροπολογία των ΔΕΚΟ, ο κ. Σημίτης δεν δείχνει διάθεση να προχωρήσει στη λήψη κάποιων πειθαρχικών μέτρων".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ αναφέρει ότι "το "ενωτικό" του προσωπείο φόρεσε ο Κ. Σημίτης στη χθεσινοβραδινή συνεδρίαση του ΕΓ του ΠΑΣΟΚ, αξιώνοντας παράλληλα τη γενική κινητοποίηση κυβερνητικών και κομματικών στελεχών για την υποστήριξη της πολιτικής του. Εκμεταλλευόμενος το σκηνικό κρίσης στη ΝΔ, ο κ. Σημίτης επιχείρησε με την εισήγησή του να εμφανισθεί σε θέση ισχύος αλλά και υπεράνω εσωκομματικών αντιπαραθέσεων".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ επισημαίνει ότι "εκμεταλλευόμενος την εκδηλωθείσα κρίση στη ΝΔ, ο πρωθυπουργός κ. Κ. Σημίτης έσπευσε χθες, κατά τη συνεδρίαση του ΕΓ, να αναδειχθεί σε κήρυκα της ενότητας του κυβερνώντος κόμματος, χωρίς όμως να αποδεχθεί υποχωρήσεις στην πολιτική του, την οποία θεωρεί επιβεβλημένη, για την εξασφάλιση της ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας".

    Σύμφωνα με την ΕΣΤΙΑ "εις την κρίσιν την οποίαν διέρχεται η "Νέα Δημοκρατία", έδωκεν έμφασιν ο πρωθυπουργός κ. Κ. Σημίτης εις δηλώσεις του μετά την συνεδρίασιν του Εκτελεστικού Γραφείου. Διά του τρόπου αυτού επεχείρησε να εμφανίση το ιδικόν του κόμμα ηνωμένον και να υπερκεράση τας διαφωνίας αι οποίαι εσημειώθησαν εις το ΠΑΣΟΚ, διά το θέμα της διατάξεως διά τας ΔΕΚΟ".

    [4] Αγροτικές κινητοποιήσεις

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ γράφει ότι "οι πρώτοι προβληματισμοί των μελών της συντονιστικής επιτροπής των Θεσσαλών αγροτών είναι πλέον κάτι παραπάνω από εμφανείς, αφού όπως τελικά αποδεικνύεται η συμμετοχή στις κινητοποιήσεις δεν ήταν αυτή που περίμεναν. Σήμερα οι Θεσσαλοί αγρότες συμπληρώνουν ένα σαρανταοκτάωρο στην εθνική οδό, όμως ένα από τα σημεία των συγκεντρώσεών του, εκείνου του Αλμυρού εγκαταλείφθηκε από προχθές το βράδυ".

    Η ΑΥΓΗ εκτιμά ότι "παράθυρο" για την ικανοποίηση του αιτήματος που αφορά την επιστροφή του φόρου για το πετρέλαιο των αγροτικών μηχανημάτων άφησε χθες ο υπουργός Γεωργίας. Αύριο πραγματοποιούν συλλαλητήριο στο κέντρο της Καρδίτσας οι αγρότες του νομού, ενώ εκατοντάδες τρακτέρ παραμένουν παρατεταγμένα στις εθνικές οδούς, χωρίς προς το παρόν να εμποδίζουν την κυκλοφορία".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ επισημαίνει ότι "σε θέσεις μάχης παραμένουν οι Θεσσαλοί αγρότες στην Εθνική οδό Αθηνών-Θεσσαλονίκης, αποφασισμένοι παρά τη βροχή και το κρύο να μην αποχωρήσουν να προηγουμένως δεν λάβουν συγκεκριμένες απαντήσεις -δεσμεύσεις σε κάποια έστω από τα αιτήματά τους. Στη χθεσινή μέρα παρατηρήθηκε έντονη κινητικότητα με τρακτέρ, κυρίως από την Καρδίτσα να ενισχύουν την παράταξη των συναδέλφων τους στον κόμβο της "Βιοκαρπέτ" αλλά και τους αγρότες του Αλμυρού να αποχωρούν από την Εθνική οδό".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στο βασικό της σχόλιο υποστηρίζει ότι "ο αγροτικός κόσμος της χώρας βρίσκεται σε πραγματική αναστάτωση και, εκτός από τη διεκδίκηση των αιτημάτων με επίκεντρο την ανταγωνιστικότητα των προϊόντων τους, έχουν αποδυθεί σε έναν πρωτοφανή για τα πολιτικά μας χρονικά αγώνα, καταγγέλλοντας την κυβέρνηση για μετατροπή της χώρας σε ένα απέραντο αγροτοδικείο".

    [5] Ελληνοτουρκικές σχέσεις

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ σημειώνει ότι "το Ραμαζάνι τελείωσε, οι Τούρκοι στρατηγοί εγκατέλειψαν τις προσευχές τους και έπιασαν πάλι "δουλειά" στο Αιγαίο, παραβιάζοντας συστηματικά τον ελληνικό εναέριο χώρο, κυρίως στο εύρος μεταξύ 6 και 10 ναυτικών μιλίων".

    [6] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Η ψήφιση της τροπολογία για τις ΔΕΚΟ και οι πολιτικές εξελίξεις, η άνοδος των επιτοκίων στα έντοκα γραμμάτια του Δημοσίου, η άνοδος κατά 2,49% του δείκτη τιμών στο Χρηματιστήριο, και οι αρμοδιότητες της Επιτροπής προετοιμασίας για το ευρώ, είναι τα βασικά θέματα του σημερινού οικονομικού Τύπου.

    ΓΕΝΙΚΗ Δημοπρασιών: "Θέμα χρόνου η αύξηση των τραπεζικών επιτοκίων".

    ΕΞΠΡΕΣ: "Αντεπίθεση Σημίτη μια μέρα μετά την υπερψήφιση της τροπολογίας για τις ΔΕΚΟ."

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Θετική αντίδραση της αγοράς στην ψήφο για τις αλλαγές στις ΔΕΚΟ."

    ΚΕΡΔΟΣ: "Αφετηρία εξελίξεων η 'εξυγιάνση' των ΔΕΚΟ! Νεό πολιτικό τοπίο δημιουργεί η κρίση στη Νέα Δημοκρατία."

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Πιάνει δουλειά η Επιτροπή προετοιμασίας για το ευρώ - 11 Φεβρουαρίου η πρώτη συνεδρίαση, υπό τον πρωθυπουργό."

    [7] Τροπολογία για τις ΔΕΚΟ - Πολιτικές εξελίξεις

    Η ΕΞΠΡΕΣ αναφέρει ότι: "Σε μείζον ζήτημα με πολιτικές προεκτάσεις αναδείχθηκε, τελικώς, το θέμα των ΔΕΚΟ. Αφενός προκάλεσε αιφνίδιες και ραγδαίες εξελίξεις στο κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, η οποία διέρχεται από χθες μεγάλη κρίση με απρόβλεπτες, ίσως, συνέπειες για την ενότητα της, και αφετέρου φαίνεται να δίδει μοναδική ευκαιρία στην κυβέρνηση να γυρίσει, ουσιαστικά, σελίδα εδραιώνοντας την ως τώρα πολιτική της."
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.02j run on Wednesday, 4 February 1998 - 16:46:08 UTC