Browse through our Interesting Nodes on Business, Finance & Law in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 98-02-17

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΤΥΠΟΥ, 17/02/1998


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Επίσκεψη Πριμακόφ
  • [3] Ελληνοτουρκικές σχέσεις
  • [4] Αγροτικές κινητοποιήσεις
  • [5] Κυπριακό

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Οι κινητοποιήσεις των αγροτών, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και η επίσκεψη του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών στην Αθήνα, είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού Τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: Οκτώ τρις από ναρκωτικά! Βόμβα από τον ΟΟΣΑ για την Ελλάδα.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Παγίδες στα δάνεια. Επίσημη ομολογία. Σε απολογία οι τράπεζες για στεγαστικά.

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Κοροϊδία στη Σοφοκλέους με τα DUTY FREE.

    Η ΑΥΓΗ: Η Ρωσία πάλι παρούσα σε Μεσόγειο-Βαλκάνια. Με πολιτικό βάρος η επίσκεψη Πριμακόφ στην Αθήνα.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Εισαγγελέας καλεί τον Παπαντωνίου, για τις διπλές υπερωρίες στους συνεργάτες του.

    ΒΡΑΔΥΝΗ: Ολα τα γκάλοπ δίνουν μπροστά τη ΝΔ. Και οι δημοσκοπήσεις του Μαξίμου φέρνουν δεύτερο το ΠΑΣΟΚ.

    Η ΓΝΩΣΗ: Μέτωπα στην εργασία. Αλλάζει ο συνδικαλιστικός νόμος.

    ΕΘΝΟΣ: Πού δίνουν εξετάσεις για το δημόσιο. Αναλυτικός οδηγός για όλη τη χώρα.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Το Ισλάμ βάζει πόδι και στην κατεχόμενη Κύπρο. Ραγδαίες προδιαγράφονται οι εξελίξεις στη Μεγαλόνησο.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Σατανικό σχέδιο σε βάρος την ΝΔ. Τα διαπλεκόμενα στην υπηρεσία του ΠΑΣΟΚ.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Εξοντώστε τη Μαλβίνα. Πολιτικός διωγμός με εντολή Σημίτη.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Φίλε Τζεμ δεν τρώω λουκούμια! Ο Πάγκαλος απαντά στην... αδιάλλακτη επίθεση φιλίας.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Απάτη με πλαστές αμοιβές σε δημοσίους υπαλλήλους. Αιφνίδιοι έλεγχοι στα εκκαθαριστικά από το υπουργείο Οικονομικών.

    ΕΣΤΙΑ: Τι κρύβει η διαμάχη για την "Ολυμπιακή". Υπάρχει έντονον επενδυτικόν ενδιαφέρον.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Φραγμός στις τράπεζες. Παρέμβαση για την προστασία του συναλλασσόμενου κοινού.

    ΚΑΛΗΜΕΡΑ: Διγλωσσία Καραμανλή. Στους μεν: "Ανοίξτε τους δρόμους". Στους δε: "Κρατήστε τα μπλόκα".

    Ο ΛΟΓΟΣ: Τι να προσέξουν οι 120.317 υποψήφιοι. Το Σαββατοκύριακο ο Πανελλήνιος διαγωνισμός για προσλήψεις στο δημόσιο.

    ΤΑ ΝΕΑ: Οδηγός των εξετάσεων στο Δημόσιο. Που θα δώσουν οι 120.000 υποψήφιοι.

    ΝΙΚΗ: Παιχνίδια στις πλάτες των αγροτών. Τα μπλόκα "υπέκυψαν" στα κόμματα...

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Συντονίζουν τους αγώνες τους οι εργαζόμενοι. Παναθηναϊκό πανεργατικό συλλαλητήριο στις 5 Μάρτη.

    [2] Επίσκεψη Πριμακόφ

    Η ΑΥΓΗ γράφει ότι "η ρωσική διπλωματία επιστρέφει στα Βαλκάνια, στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή, περιοχές παραδοσιακά ιδιαίτερου ενδιαφέροντος της Μόσχας, που μετά το 1990 είχε εξασθενήσει η πολιτική επιρροή της. Το μήνυμα αυτό στέλνει η χθεσινή εγκάρδια επίσκεψη του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Γεβγένι Πριμακόφ στην Αθήνα, που θεωρείται προάγγελος της ελεύσεως του Ρώσου πρωθυπουργού κ. Τσερνομίρντιν την άνοιξη στη χώρα μας".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ αναφέρει ότι "σύμπτωση συμφερόντων της Ελλάδος και της Ρωσίας για τη σταθερότητα στη Βαλκανική και την περιοχή της Μέσης Ανατολής διαπιστώθηκε κατά τις επαφές που είχε στην Αθήνα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών κ. Γ. Πριμακόφ. Ο κ. Πριμακόφ σημείωσε ότι η Μόσχα τάσσεται υπέρ της διευθέτησης του Κυπριακού και της ειρηνικής επίλυσης των "διαφορών μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας" ενώ διαβεβαίωσε ότι οι πύραυλοι "S-300" θα παραδοθούν εμπρόθεσμα στην Κύπρο".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ υπογραμμίζει ότι "Ελλάδα και Ρωσία ταυτίζονται στις απόψεις τους σχετικά με τον επαπειλούμενο πόλεμο στο Ιράκ. Πιστεύουν ότι πρέπει "πάση θυσία" να αποφευχθεί, καθώς οι διπλωματικές δυνατότητες για την εξουδετέρωση των χημικών όπλων δεν έχουν εξαντληθεί".

    [3] Ελληνοτουρκικές σχέσεις

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ γράφει ότι "αυστηρό μήνυμα με πολλούς αποδέκτες απέστειλε χθες ο Θεόδωρος Πάγκαλος, χαρακτηρίζοντας απαράδεκτη την πρόταση 5 σημείων του Ισμαήλ Τζεμ, αλλά και διαμηνύοντας προς κάθε κατεύθυνση ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν προτίθεται να υπαναχωρήσει σε... πιέσεις που ενδέχεται να της ασκηθούν".

    Η ΕΣΤΙΑ εκτιμά ότι "την συνολικήν διαπραγμάτευσιν διά το Αιγαίον με την Αγκυραν αποκλείει κατηγορηματικώς ο υπουργός Εξωτερικών κ. Θ. Πάγκαλος, χωρίς να είναι αρνητικός διά συνάντησιν "υψηλού επιπέδου".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ αναφέρει ότι "με το βαμβάκι έσφαξε χθες ο υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος τον Τούρκο ομόλογό του Ισμαήλ Τζεμ, δηλώνοντας ότι η Ελλάδα καλεί τη γείτονα να αποδεχθεί τη γενική δικαιοδοσία του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης και να προσφύγει σ' αυτό αν διαπιστώνει πως υφίσταται διαφορές με τη χώρα μας".

    Σύμφωνα με τη ΓΝΩΣΗ "διαπραγμάτευση συνολική για όλα τα θέματα δεν είναι δυνατόν να γίνει και δεν θα γίνει ποτέ" είπε, χθες με κατηγορηματικό τρόπο ο Θεόδωρος Πάγκαλος, ερωτηθείς μετά το πέρας της συνάντησής του με τον Γ. Πριμακόφ σχετικά με την πρόσφατη πρόταση των πέντε σημείων του Τούρκου ομολόγου του Ι. Τζεμ".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ τονίζει ότι "όχι" Πάγκαλου σε "παζάρια" και διαπραγματεύσεις με την Τουρκία. Ο υπουργός Εξωτερικών, στέλνοντας σαφέστατο και σκληρό μήνυμα προς την Αγκυρα, και όχι μόνο, απέρριψε για μία ακόμη φορά απευθείας συνομιλίες για όλα τα θέματα, πλην της υφαλοκρηπίδας".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ επισημαίνει ότι "πληθαίνουν το τελευταίο διάστημα οι προτροπές της Ουάσιγκτον προς Αθήνα και Αγκυρα για την εξεύρεση φόρμουλας έναρξης μιας κατ' αρχήν επαφής σε στρατιωτικό επίπεδο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Η αμερικανική αυτή προσπάθεια έχει ως στόχο τη δημιουργία επικοινωνίας μονιμότερης βάσης μεταξύ των στρατιωτικών των δύο χωρών σε πρώτη φάση στη λογική της μεταξύ τους "γνωριμίας".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ στο βασικό της σχόλιο υποστηρίζει ότι "επιχειρώντας να αλλάξει το δυσμενές για την Αγκυρα διεθνές κλίμα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Ισμαήλ Τζεμ κατεβάζει τους τόνους στη συνέντευξή του προς την "Ε", -ακόμη και συγνώμη ζητάει από τον κ. Πάγκαλο- για να πείσει ότι η χώρα του θέλει το διάλογο, τον οποίο η Ελλάδα αρνείται. Σε ένδειξη "καλής θέλησης" στέλνει και μήνυμα προς τον κ. Πάγκαλο, με το οποίο ζητάει έμμεσα συγνώμη".

    [4] Αγροτικές κινητοποιήσεις

    Ο ΛΟΓΟΣ γράφει ότι "η χθεσινοβραδυνή απόφαση της Πανθεσσαλικής Συντονιστικής Επιτροπής να διακόψει τη συνεδρίαση της και να τη συνεχίσει αύριο το μεσημέρι προκειμένου να ληφθεί οριστική απόφαση για τις περαιτέρω κινήσεις, δείχνει τα στενά αν όχι ασφυκτικά περιθώρια κινήσεων που διαθέτει, μετά μάλιστα και από τα πενιχρά έως ανύπαρκτα αποτελέσματα της συνάντησης των εκπροσώπων της Πανθεσσαλικής Συντονιστικής Επιτροπής με εκπροσώπους και αρχηγούς κομμάτων".

    Η ΝΙΚΗ σημειώνει ότι "με την κυβέρνηση να ξεκαθαρίζει ότι τα οικονομικά περιθώρια προς τους αγρότες έχουν εξαντληθεί, οι τελευταίοι φαίνεται ότι "ρίχνουν νερό στο κρασί τους" ζητώντας επίλυση έστω "κάποιων προβλημάτων τους". Την ίδια στιγμή ο αρχηγός της ΝΔ ακολουθώντας υποκριτική στάση, αρνείται ακόμα και να συζητήσει σε θεσμικό επίπεδο με την Πανθεσσαλική Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ υποστηρίζει ότι "κάνουν πίσω οι αγρότες κι αυτό αποτυπώνεται στις χθεσινές δηλώσεις του μέλους της Πανθεσσαλικής Επιτροπής Βαγγέλη Μπούτα, που συναντήθηκε με τον γενικό γραμματέα του ΠΑΣΟΚ, Κώστα Σκανδαλίδη".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ τονίζει ότι "με ευθύνη του ΠΑΣΟΚ, αλλά και του αρχηγού της ΝΔ, δεν υλοποιήθηκε χθες η πρόταση της Πανθεσσαλικής Επιτροπής Αγώνα, για άμεση συνάντηση των επικεφαλής όλων των κομμάτων, με στόχο να αναζητηθεί λύση στα πιο άμεσα και πιεστικά προβλήματα της αγροτιάς".

    Το ΕΘΝΟΣ προσθέτει ότι "διέξοδο από την... εθνική αναζητούν πλέον Πανθεσσαλική και αγρότες μετά τα άκαρπα αποτελέσματα των Αθηνών, όπου συναντήθηκαν με πολιτικούς αρχηγούς και εκπροσώπους κομμάτων. Η απογοήτευση που έχει δημιουργηθεί στις τάξεις των συγκεντρωμένων αγροτών έκανε αρκετούς να αποχωρήσουν".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ στο βασικό του σχόλιο επισημαίνει ότι "η κυβέρνηση πάσχει από το σύνδρομο του πολιτικού καφενείου. Στο αίτημα των αγροτών για ένα ευρύτατο διάλογο που θα ανοίξει το δρόμο για κάποιες λύσεις σε ορισμένα από τα προβλήματά τους, οι κυβερνητικοί παράγοντες απαντάνε εμφανίζοντας το διάλογο σαν κάποιου είδους πολιτική υποχρέωση που δεν έχει σχέση με το τελικό αποτέλεσμα".

    [5] Κυπριακό

    Σύμφωνα με την ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ "μάλλον... ηλεκτρική, παρά προεδρική μπορεί να χαρακτηρισθή η καρέκλα που, επαξίως οπωσδήποτε, κέρδισε για μία ακόμη φορά στην φουρτουνιασμένη Κύπρο, ο κ. Γλαύκος Κληρίδης. Και τούτο διότι πριν ακόμη προλάβη ο επανεκλεγής πρόεδρος να πανηγυρίση την εκλογική του νίκη, άνοιξαν οι ασκοί του Αιόλου!.... Ασκοί που, στην κυριολεξία, θα μπορούσε κανείς να παρατηρήση ότι βγάζουν θύελλες για την μέγιστη αυτή εθνική μας υπόθεσι".

    Τα ΝΕΑ στο βασικό τους σχόλιο επισημαίνουν ότι "δεν ζηλεύει κανείς τη θέση του κ. Γλαύκου Κληρίδη μετά την επανεκλογή του στην Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας... όπως, άλλωστε, δεν θα ζήλευε οποιονδήποτε επωμίζεται -για δεύτερη πενταετία- την ευθύνη... να χειρισθεί τόσο δύσκολα -και κρίσιμα- προβλήματα... όπως είναι η επίλυση του Κυπριακού...".

    Η ΚΑΛΗΜΕΡΑ προσθέτει ότι "με πονοκέφαλο ξύπνησε σήμερα ο Γλαύκος Κληρίδης που κέρδισε με οριακή πλειοψηφία τις χθεσινές προεδρικές εκλογές στην Κύπρο. Από σήμερα πρέπει να αρχίσει να λύνει το σταυρόλεξο του νέου Υπουργικού Συμβουλίου στο οποίο πρέπει να εντάξει όλες τις τάσεις και τις φιλοσοφίες της κυπριακής πολιτικής ζωής".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ σημειώνει ότι "από σήμερα, ο επανεκλεγής πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης αρχίζει τις διαβουλεύσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας, την οποία έθεσε ως όρο ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης, και που ήταν και παλιά θέση του ίδιου του προέδρου, όμως, οι προοπτικές για την επίτευξη τέτοιου στόχου είναι μηδαμινές!".


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.02j run on Tuesday, 17 February 1998 - 16:31:44 UTC