Browse through our Interesting Nodes on Cyprus History Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 98-02-20

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 20/02/1998


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Συνέδριο Νεολαίας ΠΑΣΟΚ
  • [3] Διαγωνισμός στο Δημόσιο
  • [4] Ελληνοτουρκικές σχέσεις
  • [5] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [6] Ανατοκισμός - Ρύθμιση

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Το Συνέδριο της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, και ο αυριανός διαγωνισμός για πρόσληψη στο Δημόσιο, είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού Τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: Διάσπαση στο ΠΑΣΟΚ. Αγρια σύγκρουση Ακη-Σημίτη... μέσω Νεολαίας.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Ανοιχτή ρήξη Σημίτη-Ακη για τη Νεολαία. Δραματικές εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ.

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Δραματικές εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ με αφορμή το Συνέδριο της Νεολαίας. Ολονύκτιες διαβουλεύσεις χωρίς αποτέλεσμα.

    Η ΑΥΓΗ: Διχάζει το ΠΑΣΟΚ το Συνέδριο της Νεολαίας. Σήμερα στο Ολυμπιακό Στάδιο.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Αντάρτικο στο ΠΑΣΟΚ από τη Νεολαία. Επίδειξη δύναμης των προεδρικών βουλευτών με συμμετοχή στο συνέδριο που αποκηρύσσει το κόμμα.

    ΒΡΑΔΥΝΗ: Μπλεγμένοι Βάσω, Σημίτης για τα 60 δις.

    Η ΓΝΩΣΗ: Θα διώξει τον Ακη; Τι θα κάνει σήμερα ο Σημίτης.

    ΕΘΝΟΣ: Αμαρτίαι τέκνων... Η κρίση στη Νεολαία ΠΑΣΟΚ.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Τα "άτακτα" παιδιά προβληματίζουν τον Καθηγητή. Διχασμένη η ΠΑΣΟΚική νεολαία, διχάζει και το κόμμα.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Ωρα μηδέν στο ΠΑΣΟΚ. Σε μία κλωστή η ενότητα του ΠΑΣΟΚ.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Ρήξη Ακη-Σημίτη.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Πέταξε γάντι ο Ακης. Με γερή κόντρα στους "σημιτικούς" για τη Νεολαία.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: ΠΑΣΟΚ: Ωρα ξύλου. "Ρουσφέτια" Μαξίμου-κόμματος και σύμβουλοι του Ακη πέφτουν σήμερα στη μάχη.

    ΕΣΤΙΑ: Πώς βλέπουν οι ξένοι την ελληνικήν οικονομίαν. Δραχμή, εργασιακά και ελληνοτουρκικά.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Κρίση κορυφής και στο ΠΑΣΟΚ. Αντιμέτωποι Σημίτης-Τσοχατζόπουλος με αφορμή τη Νεολαία.

    ΚΑΛΗΜΕΡΑ: Πρόβα αρχηγού με τη Νεολαία. Παρουσία 30-50 βουλευτών και κορυφαίων στελεχών.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Συνέδριο με τις ευλογίες Ακη. Μεταφέρεται στην Χαρ. Τρικούπη η σύγκρουση στην Ν. ΠΑΣΟΚ.

    ΤΑ ΝΕΑ: Τεντώνουν το σχοινί για τη Νεολαία ΠΑΣΟΚ. Σκληρή δήλωση Ακη.

    ΝΙΚΗ: Αποκηρύσσει ο Σημίτης, χαιρετίζει ο Ακης. Το 3ο Συνέδριο της Νεολαίας διχάζει το ΠΑΣΟΚ.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Εγκλήματα... χωρίς τιμωρία. Αποκαλύψεις σε διήμερο της Επιτροπής Υγιεινής και Ασφάλειας της ΓΣΕΕ.

    [2] Συνέδριο Νεολαίας ΠΑΣΟΚ

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ γράφει ότι "η σημερινή έναρξη του Συνεδρίου μερίδας των Νεολαίων του ΠΑΣΟΚ έρχεται να επικυρώσει το βαθύ και, απ' ό,τι φαίνεται αγεφύρωτο ρήγμα στο κυβερνών κόμμα. Η κρίση στη Νεολαία μεταφέρθηκε και στην ηγεσία, καθώς πολλοί βουλευτές και στελέχη δήλωναν μέχρι αργά χθες τη νύχτα αποφασισμένοι να παραστούν στις εργασίες του Συνεδρίου, δείχνοντας έτσι την έντονη διαφωνία τους με τους "εκσυγχρονιστές".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ υποστηρίζει ότι "Με τους μισούς "μαθητές", με την "αποχή" των άλλων μισών και χωρίς τον ... Καθηγητή, αρχίζουν σήμερα τα μαθήματα εσωκομματικής δημοκρατίας στο... εκπαιδευτήριο της Νεολαίας του ΠΑΣΟΚ".

    Η ΕΣΤΙΑ αναφέρει ότι "Εις κλίμα διαλύσεως και με ευρυτέρας ενδοκομματικάς πολιτικάς διαστάσεις πραγματοποιείται σήμερον το συνέδριον της Νεολαίας του ΠΑΣΟΚ. Του συνεδρίου δεν μετέχουν οι λεγόμενοι "εκσυγχρονιστές", καταγγείλαντες τας μεθοδεύσεις της απερχομένης ηγεσίας της Νεολαίας, η οποία πρόσκειται εις τον κ. Α. Τσοχατζόπουλον". Σύμφωνα με τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ "Ωρα μηδέν στο ΠΑΣΟΚ. Η κρίση που μαστίζει εδώ και μήνες τη Νεολαία, είναι έτοιμη να μεταφερθεί και στο κόμμα, καθώς ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Κ. Σημίτης φέρεται εξοργισμένος με την "αναιδή γραμματέα" και τη "θρασύτατη" Νεολαία".

    Η ΑΥΓΗ τονίζει ότι "Δίχασε τελικά το κόμμα το Συνέδριο της Ν. ΠΑΣΟΚ που αρχίζει σήμερα στο Ολυμπιακό Στάδιο, παρά την προειδοποίηση της πολιτικής γραμματείας του Κινήματος ότι πραγματοποιείται ενάντια στη βούλησή της... Το Συνέδριο που πέρασε από... σαράντα κύματα μέχρι να πραγματοποιηθεί, αρχίζει χωρίς τον κ. Σημίτη, τον Κ. Σκανδαλίδη και την ομάδα των 'μικρών' εκσυγχρονιστών, αλλά πιθανότητα με τον Α. Τσοχατζόπουλο".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ υπογραμμίζει ότι "Εντονες αναταράξεις προκαλεί στο ΠΑΣΟΚ το συνέδριο της Νεολαίας του, καθώς το Γραφείο Τύπου του κόμματος καταδίκασε χτες την τακτική της πλειοψηφίας της οργάνωσης, ενώ λίγο αργότερα ο Α. Τσοχατζόπουλος κάλυψε πλήρως τις επιλογές της Νεολαίας".

    ΤΑ ΝΕΑ στο βασικό τους σχόλιο επισημαίνουν ότι "Οταν οι νέοι μιμούνται τους μεγάλους... Και όταν οι μεγάλοι λησμονούν ότι συχνά οι νέοι αντιγράφουν τη δική τους συμπεριφορά... Το αποτέλεσμα δεν μπορεί να είναι διαφορετικό από αυτό που ήδη συμβαίνει στη Νεολαία του ΠΑΣΟΚ: Η εσωτερική αντιπαλότητα στο κόμμα μεταφέρεται και στην Οργάνωσης της Νεολαίας..".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ προσθέτει ότι "Τη σοβαρότερη κρίση του μετά το συνέδριο του 1996 διέρχεται από χθες το ΠΑΣΟΚ, καθώς κινείται σε τροχιά ανοιχτής σύγκρουσης και διχασμού σε επίπεδο κορυφής με αφορμή το συνέδριο της νεολαίας".

    Η ΓΝΩΣΗ σημειώνει ότι "Ανοίγει σήμερα ο ασκός του Αιόλου στο ΠΑΣΟΚ. Αν ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος πραγματοποιήσει το κρίσιμο βήμα με την παρουσία του στο συνέδριο της Ν. ΠΑΣΟΚ, κι αν φυσικά ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης τολμήσει να του απαντήσει".

    [3] Διαγωνισμός στο Δημόσιο

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ γράφει ότι "Στην κρίση των υποψηφίων και όχι στην αποστήθιση βρίσκεται το "κλειδί" της επιτυχίας για τον Πανελλήνιο γραπτό διαγωνισμό προσλήψεων που θα διεξαχθεί το Σαββατοκύριακο. Οπως επισήμαναν χθες οι πρόεδροι του ΑΣΕΠ και της Κεντρικής Επιτροπής Διαγωνισμού Μιχαήλ Παπαδάκης και Γιώργος Βέης αντίστοιχα, η ανάδειξη του στοιχείου της κρίσης και της γενικής γνώσης των υποψηφίων αποτελεί τη βασική κατεύθυνση για τη διαμόρφωση των θεμάτων στα οποία θα κληθούν ν' απαντήσουν.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ υπογραμμίζει ότι "Η αγωνία κορυφώνεται αύριο και μεθαύριο για 120.225 υποψηφίους που διαγωνίζονται για 2.353 θέσεις του Δημοσίου, ενώ το κλειδί της επιτυχίας, κατά τους διοργανωτές του διαγωνισμού, είναι η διατήρηση της ψυχραιμίας, καθώς και η ικανότητα συνθετικής και κριτικής παρουσίασης των θεμάτων και όχι απομνημόνευσης".

    Η ΚΑΛΗΜΕΡΑ τονίζει ότι "Αλλαγή πλεύσεως λόγω ... κακοκαιρίας και προβλημάτων της τελευταίας στιγμής αναγκάστηκε να κάνει το ΑΣΕΠ, λίγες ώρες πριν αρχίσει η προσέλευση των χιλιάδων υποψηφίων στα εξεταστικά κέντρα όλης της χώρας για το διαγωνισμό για τις 2.353 θέσεις στο Δημόσιο".

    Κατά την ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ "Σκληρή μάχη για 2.353 θέσεις στο Δημόσιο θα δώσουν αύριο και την Κυριακή 120.000 υποψήφιοι που θα λάβουν μέρος στο δεύτερο πανελλήνιο γραπτό διαγωνισμό, καθώς οι βάσεις εκτινάσσονται στα ύψη".

    ΤΟ ΕΘΝΟΣ προσθέτει ότι "Ο έντονος ανταγωνισμός αδειάζει τα εξεταστικά κέντρα του πανελλήνιου διαγωνισμού. Χιλιάδες υποψήφιοι επιλέγουν "αποχή" από τις εξετάσεις, γνωρίζοντας ότι έχουν μικρές πιθανότητες να κατακτήσουν την πολυπόθητη θέση στο Δημόσιο".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ αναφέρει ότι "Στα τέλη Απριλίου, το νωρίτερο, αναμένεται να εκδοθούν τα αποτελέσματα του πανελλήνιου διαγωνισμού για τις 2.353 προσλήψεις στο Δημόσιο, που διενεργείται αύριο Σάββατο και την Κυριακή, ενώ είναι άγνωστο πότε θα αναλάβουν υπηρεσία οι επιτυχόντες".

    [4] Ελληνοτουρκικές σχέσεις

    Ο ΛΟΓΟΣ γράφει ότι "μια πρόοδος στο Κυπριακό, θα αποφόρτιζε σημαντικά το βεβαρημένο πολιτικό κλίμα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας τονίζει σε συνέντευξή του στην γερμανική εφημερίδα 'Φράνκουρτερ Ρούντσαου', ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γεώργιος Παπανδρέου, καλώντας ταυτόχρονα την τουρκική κυβέρνηση και τον Ντενκτάς να αναθεωρήσουν την αρνητική τους στάση σχετικά με την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ".

    Η ΝΙΚΗ αναφέρει ότι "ανοιχτό άφησε τον ενδεχόμενο αναγνώρισης του "κράτους" του Ντενκτάς από τις ΗΠΑ ο ειδικός συντονιστής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τ. Μίλερ και τάχθηκε υπέρ του απευθείας ελληνοτουρκικού διαλόγου προκειμένου 'να εξεταστούν τρόποι γεφύρωσης των διαφορών' και της 'άνευ όρων και προϋποθέσεων' συμμετοχής της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Διάσκεψη".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ τονίζει ότι "εμμέσως υπέρ των τουρκικών θέσεων, τόσο για την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων όσο και για το Κυπριακό, τάχθηκε με δηλώσεις του προς την ελληνική υπηρεσία του BBC ο ειδικός απεσταλμένος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το Κυπριακό Τόμας Μίλερ. Από την άλλη πλευρά, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου με συνέντευξή του στη γερμανική 'Φρανκούρτερ Ρουνσάου' κάλεσε την κυβέρνηση Γιλμάζ και τον Ραούφ Ντενκτάς ν' αναθεωρήσουν την αρνητική του στάση για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ προσθέτει ότι "την προμήθεια προηγμένων "S-300", με πολλαπλάσιες αυτών που θα προμηθευθεί η Κύπρος, εξετάζει τώρα το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, το οποίο έως πρότινος, φαινόταν να κλίνει υπέρ της αγοράς των αμερικανών "Πάτριοτ".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ επισημαίνει ότι "αυστηρή γλώσσα προς την Αγκυρα από τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Παπανδρέου. Καταλογίζει στην τουρκική πλευρά αδιαλλαξία και χαρακτηρίζει την 'πρόταση των 5 σημείων' του Ι. Τζεμ, ως προσπάθεια επιβολής ενός διαλόγου εφ' όλων των αξιώσεων της, ακόμα και εκείνων που προσβάλλουν ευθέως το Διεθνές Δίκαιο ή αμφισβητούν την κυριαρχία της Ελλάδας".

    [5] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Η προτεινόμενη ρύθμιση για τα πανωτόκια, η κατάθεση του αναπτυξιακού νομοσχεδίου στη Βουλή, η αύξηση της συνολικής πιστωτικής επέκτασης, τα κέρδη της Κτηματικής και της Xiosbank, και η έρευνα της ICAP για τις μετοχοποιήσεις, είναι τα βασικά θέματα του σημερινού οικονομικού Τύπου.

    ΓΕΝΙΚΗ Δημοπρασιών: "Εκτός στόχου η πιστωτική επέκταση - Κίνδυνος να 'εκτραπεί" ο τιμάριθμος."

    ΕΞΠΡΕΣ: "Πάλι πληρώνει ο πελάτης - Κατατέθηκε η τροπολογία για τα πανωτόκια."

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Τρεις λύσεις για τα πανωτόκια στα δάνεια - Τι προβλέπει η ρύθμιση για τον ανατοκισμό."

    ΚΕΡΔΟΣ: "Νέο καθεστώς στους τόκους των τραπεζικών δανείων - Κατατέθηκε η τροπολογία που καταργεί τον μηνιαίο ανατοκισμό."

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Νέο νομοθετικό καθεστώς για εκπτώσεις και προσφορές - Αυστηρότερες διατάξεις για τις τιμές των νερών και αναψυκτικών."

    [6] Ανατοκισμός - Ρύθμιση

    Η ΗΜΕΡΗΣΙΑ αναφέρει ότι:"Λεπτές ισορροπίες ανάμεσα στην ανάγκη να δοθεί λύση στο θέμα των πανωτοκίων χωρίς να θίγονται οι τράπεζες κράτησε η κυβέρνηση. Στην τροπολογία που κατέθεσε χθες στη Βουλή δίνει αναδρομική ισχύ στις ρυθμίσεις μόνο για τα παλαιά δάνεια, για τα οποία δεν υπήρχαν ρητές συμφωνίες ανατοκισμού των τόκων. Για όσα δάνεια υπήρξαν συμβάσεις μεταξύ τραπεζών και δανειοληπτών δεν θα υπάρχει καμία συνέχεια."
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.02j run on Friday, 20 February 1998 - 15:36:28 UTC