Visit the American Hellenic Media Project (AHMP) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 98-02-23

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ, 23/02/1998


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Η πορεία της Οικονομίας
  • [3] Εσωκομματικά ΠΑΣΟΚ
  • [4] Ελληνοτουρκικές σχέσεις
  • [5] Συνέντευξη Ρέππα

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Το συνέδριο της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ, η πορεία της Οικονομίας και η ιρακινή κρίση, είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού Τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: Με χθεσινές δηλώσεις Σημίτη 70.000 προσλήψεις και... εκλογές.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Σε δεινή θέση ο Σημίτης. Τον ταπείνωσαν Ακης-Νεολαία-Πεπονής.

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Μυστικοί λογαριασμοί σε 3 καζίνα. Για να λαδώσουν πράκτορες και πολιτικούς.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Καταιγίδα για δραχμμή και Χρηματιστήριο. Βοήθεια από τις ευρωπαϊκές τράπεζες εκλιπαρεί τώρα ο Γιάννος!

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Φασίστες, κλέφτες και πιόνια ξένων κέντρων. Βαριές κατηγορίες της Νεολαίας. Το ΠΑΣΟΚ καταγγέλει την κυβέρνηση.

    Η ΓΝΩΣΗ: Τίς πταίει, κ. Σημίτη; Ο Ακης ξεκαθαρίζει σήμερα στο Ε.Γ.

    ΕΘΝΟΣ: Ποιοι μπαίνουν στο Δημόσιο. Το φθινόπωρο οι διορισμοί.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Χθες τα διάβασαν σήμερα θα τα ακούσουν. Σε κλίμα εντάσεως συνεδριάζει το Ε.Γ. του ΠΑΣΟΚ υπό τον Κ. Σημίτη.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Ερείπια η Οικονομία. Αποκαλύπτει έκθεση-σοκ του αμερικανικού οίκου "MOODY'S".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Διαγωνισμός Δημοσίου: Αποχή ρεκόρ αυξάνει τις ελπίδες. Οι λύσεις όλων των θεμάτων.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Ο Ακης συμμέτοχος του Σημίτη". Συνέντευξη Ρέππα στην "Ε" με πολλά υπονοοούμενα.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Σε επικίνδυνη τροχιά η οικονομία. Αξιολόγηση MOODY'S και αποτυχία των ΚΑΕ δημιουργούν σκηνικό κρίσης.

    ΕΣΤΙΑ: Αμεσος κίνδυνος οικονομικής καταρρεύσεως. Τι σημαίνει η διεθνής "παρακολούθησις".

    ΚΑΛΗΜΕΡΑ: Με φόντο εκλογές οξύνονται οι συγκρούσεις κορυφής.

    ΤΑ ΝΕΑ: Παγίδες στις φορολογικές δηλώσεις.

    [2] Η πορεία της Οικονομίας

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ γράφει ότι "σε επικίνδυνη ζώνη εισέρχεται και πάλι η εθνική οικονομία μετά την ανακοίνωση των Moody's για επικείμενη υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης των ομολόγων σε δραχμές και συνάλλαγμα. Η αποτυχία εξάλλου στη μετοχοποίηση των Duty Free προκάλεσε ένα ακόμα πλήγμα στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, δημιουργώντας σκηνικό κρίσης".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ αναφέρει ότι "σε επιφυλακή βρίσκεται από σήμερα το πρωί η Τράπεζα της Ελλάδος, προκειμένου να "θωρακίσει" τη δραχμή από τις νέες διεθνείς επιθέσεις, που ενδέχεται να δεχτεί αυτή την εβομάδα".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ προσθέτει ότι "η ανικανότητα της κυβέρνησης να ελέγξει τα ελλείμματα, τις τεράστιες σπατάλες στον δημόσιο τομέα, καθώς και η αδυναμία της να πραγματοποιήσει επιτυχώς, έστω και μία μετοχοποίηση ή αποκρατικοποίηση στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, οδηγεί μαθηματικά σε εκτροπή της Οικονομίας και προδιαγράφει ήδη μια νέα περίδο αστάθειας".

    Η ΕΣΤΙΑ τονίζει ότι "ως κεραυνός εν αιθρία ήλθεν η ανακοίνωσις του διεθνούς οίκου "Μούντι" που ειδικεύεται εις την κατάταξιν των χωρών του κόσμου με βάσιν την πιστοληπτικήν τους ικανότητα, να θέση την Ελλάδα υπό παρακολούθησιν (credit watch) και να εξετάση το ενδεχόμενον υποβαθμίσεώς της κατά μίαν ή περισσότερας μονάδας".

    Σύμφωνα με την ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ "κρίσιμη θεωρείται η εβδομάδα που αρχίζει σήμερα για τη δραχμή και τα επιτόκια, μετά τη δημοσιοποίηση της πρόθεσης της MOODY'S να υποβαθμίσει την πιστολιπτική ικανότητα της χώρας μας, αλλά και τα σενάρια που απορρέουν από το εξωτερικό για υποτίμηση του εθνικού νομίσματος".

    Το ΕΘΝΟΣ εκτιμά ότι "σε επιφυλακή βρίσκεται η Τράπεζα της Ελλάδος για να αντιμετωπίσει ενδεχόμενη επίθεση κατά της δραχμής. Τα προβλήματα πηγάζουν από δύο πηγές. Η μία είναι η ενδεχόμενη υποβάθμιση της χώρας μας από τη Moody's και η άλλη πιθανή πώληση ομολόγων ακόμα και με ζημιά από αμοιβαία κεφάλαια σταθερού εισοδήματος".

    [3] Εσωκομματικά ΠΑΣΟΚ

    Η ΚΑΛΗΜΕΡΑ γράφει ότι "το συνέδριο της Νεολαίας πυροδοτεί αλυσιδωτές συγκρούσεις κορυφής στο κυβερνών κόμμα και ήδη το περιεχόμενο μιας πρόωρης προσφυγής στις κάλπες θεωρείται, πλέον, πολύ πιθανό. Ο κ. Σημίτης εμφανίζεται αποφασισμένος να αποστείλει τελεσίγραφο συμμόρφωσης προς την εσωκομματική αντιπολίτευση, απειλώντας καταρχήνν με διαγραφές και στη συνέχεια με εκλογές".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ σημειώνει ότι "μπορεί ο Πρωθυπουργός κ. Κ. Σημίτης να αντιπαρέρχεται επιτυχώς -μέχρι στιγμής, τουλάχιστον- στο κάθε λογής κοινωνικό μέτωπο, με πρόσφατο αυτό των αγροτών, πλην όμως, πολύ δύσκολο είναι να ισχυρισθή κανείς ότι συμβαίνει το ίδιο με τα εσωκομματικά. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίον έσπευσε, με συνέντευξί του σε Κυριακάτικη εφημερίδα, να εξακοντίση την απειλή της επανιδρύσεως του κόμματος, διά την οποία άφησε να εννοηθεί ότι θα αποκλεισθούν όσοι είναι προσηλωμένοι στο παρελθόν".

    Η ΓΝΩΣΗ εκτιμά ότι "η κρίση στο ΠΑΣΟΚ φαίνεται ότι βαίνει προς εκτόνωσιν. Τη λήξη, εκτός απροόπτου, αναμένεται να "σφυρίξει" απόψε το βράδυ το ΕΓ του ΠΑΣΟΚ, στη συνεδρίαση του οποίου, πάντως, αναμένεται να τεθούν επί τάπητος όλα τα προβλήματα".

    Τα ΝΕΑ στο βασικό τους σχόλιο επισημαίνουν ότι "για αυτές τις διαφορές το ΠΑΣΟΚ αντιμετώπισε κρίση... και για αυτές παρά λίγο να μείνει μισό; Και αν τα λόγια έχουν νόημα και οι λέξεις περιεχόμενο... Τότε που πράγματι συγκρούονται ο ένας με τον άλλον; Για "νέα εποχή" μίλησε ο πρώτος... για "νέα εποχή" μίλησε και ο δεύτερος. Σε "σύγκρουση με κατεστημένες ιδέες και παρωχημένες νοοτροπίες", κάλεσε ο Πρωθυπουργός... Σε "ρήξη με πρακτικές και νοοτροπίες αλλά με παρελθον που εκ των πραγμάτων έχει ξεπεραστεί" κάλεσε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ υποστηρίζει ότι "αποφασισμένος ο πρωθυπουργός να οδηγήσει σε ρήξη την ηγετική ομάδα του ΠΑΣΟΚ, παρά τις υποχωρήσεις του Ακη και τις μεσολαβητικές προσπάθειες όλων των άλλων ιστορικών στελεχών του Κινήματος".

    [4] Ελληνοτουρκικές σχέσεις

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ αναφέρει ότι "ιδιαίτερα "καυτό" διήμερο στις Βρυξέλλες από σήμερα, καθώς το Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών των "15" πρόκειται να εξετάσει όλο σχεδόν το πλέγμα των σχέσεων της Τουρκίας με την Ευρώπη. Η πρόσκληση της βρετανικής προεδρίας προς την Αγκυρα για να συμμετάσχει στην Ευρωπαϊκή Διάσκεψη, η φόρμουλα για τη συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων στις διαπραγματεύσεις ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ θα είναι μερικά μόνο από τα θέματα της "ατζέντας" των "15".

    Ο ΑΔΕΥΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ εκτιμά ότι "αμερικανικό εγχείρημα για την προσέγγιση Αθήνας και Αγκυρας προωθεί τώρα ο ειδικός απεσταλμένος του Προέδρου Κλίντον, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, και, ήδη, οι βολιδοσκοπήσεις της αμερικανικής διπλωματίας ετέθησαν υπό εξέταση στη σύσκεψη που είχε ο πρωθυπουργός με την ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών, την περασμένη Τρίτη".

    Ο ΕΛΕΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ σημειμώνει ότι "με δύο θέσεις εμφανίστηκε και πάλι η ελληνική κυβέρνηση απέναντι στις εξελίξεις στα Ελληνοτουρκικά. Από τη μία πλευρά, η "σκληρή απάντση" του κ. Α. Τσοχατζόπουλου στον πρόεδρο της Τουρκίας Σ. Ντεμιρέλ, ο οποίος επέμεινε στην αποψη για "γκρίζες ζώνες" στο Αιγαίο και από την άλλη "χείρα φιλίας" που έτεινε ο κ. Θ. Πάγκαλος στον Τούρκο ομόλογό του Ι. Τζεμ".

    [5] Συνέντευξη Ρέππα

    Με κομψό και διπλωματικό τρόπο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, με συνέντευξή του στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, δεν φαίνεται να αναγνωρίζει στον Ακη Τσοχατζόπουλο ότι έχει φτερά να διαδεχθεί τον Κώστα Σημίτη, ως εναλλακτική λύση, στο επόμενο συνέδριο. Κι αυτό γιατί τον χαρακτηρίζει συμμέτοχο της κυβερνητικής πολιτικής και της ιδεολογικής φυσιογνωμίας του ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Ρέππας αποδίδει την υψηλή δημοτικότητα του υπουργού Εθνικής Αμυνας, στο γεγονός ότι είναι "δίπλα στον Κ. Σημίτη" και στηρίζει το κυβερνητικό έργο. Απαντώντας σε ερώτηση αν το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ την άνοιξη του 1999 θα είναι συνέδριο διαδοχής, υποστηρίζει με σαφήνεια ότι μέχρι το 2000 δεν υπάρχει κανένας ενδιάμεσος σταθμός που μπορεί να ανακόψει το έργο του Κ. Σημίτη και όλοι εκεί θα κριθούν. Τέλος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιτίθεται στην εσωκομματική αντιπολίτευση, λέγοντας ότι όσοι στο ΠΑΣΟΚ θεωρούν ότι η κυβέρνηση εφαρμόζει δεξιά πολιτική, το κάνουν γιατί έχουν στο μυαλό τους μόνο την κατανομή της εξουσίας και ουσιαστικά το μερίδιο που τους αναλογεί".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.02j run on Tuesday, 24 February 1998 - 19:40:01 UTC