Browse through our Interesting Nodes of the Cyprus Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Athens Press Review, 98-02-27

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΤΥΠΟΥ, 27/02/1998


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [02] Κερδοσκοπικές πιέσεις
  • [03] Εξελίξεις στη Νέα Δημοκρατία
  • [04] Ελληνοτουρκικές σχέσεις
  • [05] Κυπριακό
  • [06] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [07] Υπεράσπιση της δραχμής

  • [01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Οι κερδοσκοπικές πιέσεις κατά της δραχμής, η συζήτηση στη Βουλή για τα εθνικά θέματα και οι εσωκομματικές εξελίξεις στη ΝΔ, είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού Τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: Τρέλα για τα 2 δισ.! Το νέο παιχνίδι "τζόκερ" κληρώνει το μυθικό ποσό.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Εδωσαν τα χέρια Καραμανλής - Μητσοτάκης. Επιασε τόπο η παρέμβαση της "Α".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Πέντε τράπεζες τσέπωσαν το '97 278,53 δισ. δρχ.!

    Η ΑΥΓΗ: Πολιτικό παιχνίδι γύρω από τη δραχμή. Θολό τοπίο με τα επιτόκια και την εκροή συναλλάγματος.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Μανιφέστο βουλευτών της ΝΔ. Κατηγορούν τον Καραμανλή για ακροδεξιά στροφή που οδηγεί σε διάσπαση το κόμμα.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Υπουλο παιχνίδι Μητσοτάκη. Εχει στόχο την Προεδρία της Δημοκρατίας.

    Η ΓΝΩΣΗ: Σφήνα Αβραμόπουλου. Αφήνει τον Δήμο - μπαίνει στο παιχνίδι.

    ΕΘΝΟΣ: Η μάχη του αντάρτη. Κρίσιμες ώρες για τον Αρχιεπίσκοπο.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Επί τρίωρον άπαντες ταλαιπωρούσαν τα μικρόφωνα στη χθεσινή συζήτηση για τα ελληνοτουρκικά.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Προτίμησαν τον καφενέ την ώρα που εσυζητούντο τα εθνικά θέματα. Πρόκληση από 280 βουλευτές.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Καραμανλής-Μητσοτάκης ανοίγουν τα χαρτιά τους. Οι πρωταγωνιστές των εξελίξεων μιλάνε για τις επόμενες κινήσεις τους.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Τζογαδόροι κατά δραχμής. Αποκαλυπτήρια για την έξωθεν "μασκέ" επίθεση.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Εξαπάτησαν τον ελληνικό λαό για τη μονάδα της Φλώρινας.

    ΕΣΤΙΑ: Τι δεν θα πράξη ο Κων. Μητσοτάκης. Η φημολογία του νέου κόμματος.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Δραχμή: άμυνα και αντεπίθεση. Νέες εκροές 250 εκ. δολ. Επιτείνεται η ανοδική τάση των επιτοκίων.

    ΚΑΛΗΜΕΡΑ: Α(γ)ρειος πάγος στον Γιαννόπουλο. Ολομέλεια: "Μην κρίνετε δικαστικές αποφάσεις".

    Ο ΛΟΓΟΣ: Πρεσάρισμα διαρκείας για τη δραχμή. Πυκνώνουν τα αποσταθεροποιητικά σενάρια κατά του εθνικού μας νομίσματος.

    ΤΑ ΝΕΑ: Οι τραπεζίτες κατά των κερδοσκόπων της δραχμής. Επίθεση Καρατζά - Κωστόπουλου σε ξένα συμφέροντα.

    ΝΙΚΗ: Παγ-κακος με την αντιπολίτευση. Αναψαν τα αίματα στη Βουλή για τα εθνικά θέματα.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Αποκρύπτει την αλήθεια η κυβέρνηση. Κρίσιμη η συζήτηση στη Βουλή που προκάλεσε το ΚΚΕ.

    [02] Κερδοσκοπικές πιέσεις

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει ότι "οι τραπεζίτες Θ. Καρατζάς (Εθνική) Γιάν. Κωστόπουλος (Πίστεως) και ο πρόεδρος του ΣΕΒ Ι. Στράτος ξεσπάθωσαν χθες κατά των 'διεθνών αναλυτών', που με κείμενά τους βάλλουν καθημερινά κατά της δραχμής. Τόνισαν ότι αυτοί εξυπηρετούν τα συμφέροντα των ξένων επενδυτικών οίκων στους οποίους εργάζονται και τάχθηκαν κατά της υποτίμησης της δραχμής".

    Το ΕΘΝΟΣ αναφέρει ότι "Την εποχή της παγκοσμιοποίησης των χρηματαγορών, όταν φταρνίζεται η Γουόλ Στριτ ή το Σίτι του Λονδίνου, κρυολογεί η δραχμή ή η Σοφοκλέους. Την κατάσταση αυτή σκέφτηκαν ότι θα μπορούσαν να εκμεταλλευτούν κάποιοι και να αποκομίσουν γρήγορα κέρδη σε βάρος της δραχμής και της εθνικής οικονομίας".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ τονίζει ότι "Θολό παραμένει το τοπίο με τη δραχμή και τα επιτόκια και ουδείς μπορεί να προεξοφλήσει πότε θα σταματήσουν οι πιέσεις προς το εθνικό νόμισμα που εκπορεύονται από το εξωτερικό και απαιτούν την υποτίμησή του".

    Η ΑΥΓΗ υπογραμμίζει ότι "Στο 'πολιτικό χρηματιστήριο' εμπλέκεται η πορεία της δραχμής, που τις τελευταίες μέρες και πάλι εμφανίζει νευρικότητα. Μετά τις δυσμενείς εκθέσεις διεθνών χρηματοπιστωτικών οργανισμών, χθες τα επιτόκια ανέβηκαν (τα επιτόκια των εντόκων γραμματίων του δημοσίου 'τσίμπησαν' στο 12,7% έναντι 12,4% της προηγούμενης σειράς) και οι εκροές συναλλάγματος έφθασαν τα 250 εκ. δολ.".

    Σύμφωνα με τον ΛΟΓΟ "Σε κλοιό ξένων κερδοσκόπων που τροφοδοτούν την αγορά με σενάρια για υποτίμηση συνεχίζει να βρίσκεται η δραχμή. Μετά την προέκθεση του οίκου MOODY'S για υποβάθμιση της δανειοληπτικής ικανότητας της χώρας μας ήρθε η έκθεση του διεθνούς χρηματοπιστωτικού οργανισμού "Γκόλντμαν Σακς" που προβλέπει υποτίμηση της δραχμής εάν δεν γίνει διολίσθηση (ταχύτατη μάλιστα).

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ υποστηρίζει ότι "Η νευρικότητα επιτείνεται στην εγχώρια αγορά χρήματος, καθώς οι συνθήκες εναλλάσσονται σχεδόν καθημερινά, με αποτέλεσμα η Τράπεζα της Ελλάδος να υπόκειται σ' ένα συνεχές σκωτσέζικο ντους. Η κατάσταση προβληματίζει εντόνως την κυβέρνηση, η οποία αναμένεται να την αξιολογήσει στις σημερινές συσκέψεις του πρωθυπουργού κ. Σημίτη με κυβερνητικά στελέχη".

    Σε σχόλιό τους τα ΝΕΑ επισημαίνουν ότι "Δεν χρειάζεται να γνωρίζει κανείς πολλά ... Για να αντιληφθεί πως τούτη την ώρα παίζεται ένα άσχημο παιχνίδι εις βάρος της δραχμής... Κυρίως από ξένους κερδοσκόπους που επιδιώκουν να πιέσουν το εθνικό νόμισμα... Ωστε να αποκομίσουν κέρδη ... Είτε από μία υποτίμησή του είτε από τα υψηλά επιτόκια. Και προφανές είναι πως το παιχνίδι αυτό παίζεται ... Οπως, άλλωστε, και στο πρόσφατο παρελθόν..."

    [03] Εξελίξεις στη Νέα Δημοκρατία

    Η ΕΣΤΙΑ γράφει ότι "Παρά τας εντόνους δημοσιογραφικάς πηγάς που θέλουν τον κ. Κ. Μητσοτάκην να εξετάζη σοβαρώς την ίδρυσιν νέου Κόμματος, υπό τας παρούσας συνθήκας κάθε σχετικόν ενδεχόμενον πρέπει να αποκλείεται. Τούτο συνάγεται από εγκύρους πληροφορίας της "Εστίας", αλλά και από εκτιμήσεις πολιτικών αναλυτών οι οποίοι γνωρίζουν καλώς την ψυχολογιαν του επιτίμου Προέδρου της Ν.Δ. και τον τρόπον με τον οποίον λαμβάνει τας αποφάσεις του".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ αναφέρει ότι "Η θερμή χειραψία στη Βουλή μεταξύ των κ.κ. Κ. Καραμανλή και Κων. Μητσοτάκη, μπορεί να εξέπληξε πολλούς αλλά δεν άλλαξε την κατάστασι που υπάρχει στην Ν.Δ. ούτε και εξαλείφει τα ενδεχόμενα σχετικά με την ίδρυσι κόμματος από τον κ. Κων. Μητσοτάκη".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ υποστηρίζει ότι "Μανιφέστο βουλευτών και στελεχών της Νέας Δημοκρατίας που δίνεται εντός των ημερών στη δημοσιότητα ωθεί τον Κωστάκη Καραμανλή πιο βαθιά στο λάκκο που ο ίδιος άνοιξε με τις υπαγορευμένες διαγραφές των "6" και τους ακροδεξιούς στροβιλισμούς του με τη φασιστική και φιλοβασιλική ακροδεξιά".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ υπογραμμίζει ότι "Σε φάση ανοιχτού πολέμου φθοράς μεταξύ των αντιμαχόμενων ομάδων περνά η κρίση στη Ν.Δ., με κύριο χαρακτηριστικό την προσπάθεια της κάθε πλευράς να καταφέρει πλήγμα στην αντίπαλη, ώστε να ενισχύσει τη θέση της στο νέο συσχετισμό δυνάμεων που επιχειρείται να διαμορφωθεί".

    Η ΝΙΚΗ προσθέτει "Οι παρασκηνιακές κινήσεις του Κ. Μητσοτάκη ανάγκασαν τον κ. Καραμανλή σε αναδίπλωση, φθάνοντας μάλιστα στο σημείο, να υπαινιχθεί ότι θα στηρίξει ενδεχόμενη υποψηφιότητά του για την Προεδρία της Δημοκρατίας.

    Κατά τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ "Συνέχεια στην ένταση στο κόμμα της Ν.Δ. δόθηκε χθες αν και από μέρους του προέδρου του κόμματος έγινε πρώτη κίνηση 'καλής θελήσεως" προς τον επίτιμο πρόεδρο κ. Μητσοτάκη.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ εκτιμά ότι "Με κίνηση ματ ο Κ. Καραμανλής αποκάλυψε το ύπουλο παιχνίδι του Μητσοτάκη και τα σχέδιά του. Ο επίτιμος επιχειρώντας να πλήξει τον πρόεδρο της Ν.Δ., ισχυρίζεται ότι 'το κόμμα δεν πάει μπροστά' και στηρίζει απροκάλυπτα τις επιλογές της κυβέρνησης Σημίτη, γιατί έχει στόχο την Προεδρία της Δημοκρατίας".

    Στο βασικό της σχόλιο η ΑΘΗΝΑΪΚΗ επισημαίνει ότι "Εντυπωσιακή είναι σήμερα η παρασκηνιακή κινητικότητα στο εσωτερικό της Ν.Δ. Βρισκόμαστε στην τελική ευθεία της αναδιανομής των 'ρόλων' στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η αναδιανομή αυτή έχει ξεκινήσει από καιρό. Κορυφώνεται όμως σήμερα, μετά τη διαγραφή των "6", με ένα ανταγωνιστικό παιχνίδι καταστροφής όλων των εσωτερικών ισορροπιών".

    [04] Ελληνοτουρκικές σχέσεις

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει ότι "σε εκνευρισμό απέδωσε η ελληνική πλευρά τις απειλές της Αγκυρας μετά τη μη αποδοχή από την Αθήνα των προτάσεων Τζεμ, ενώ ο πρωθυπουργός μιλώντας χθες στη Βουλή υποστήριξε ότι η τακτική που ακολουθεί η κυβέρνησή του εκθέτει την Τουρκία. Εμμένοντας στην πολιτική της 'βήμα προς βήμα' προσέγγισης με την Αγκυρα, ο κ. Σημίτης αναφέρθηκε επί μακρόν στην επιθετική αντίληψη της Τουρκίας, μίλησε για απαράδεκτες πιέσεις και αξιώσεις της και απέρριψε -επί του παρόντος τουλάχιστον- τη συνολική πολιτική διαπραγμάτευση επί των ελληνοτουρκικών σχέσεων".

    Η ΓΝΩΣΗ αναφέρει ότι "Τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας δεν συζητούνται καθ' οιονδήποτε τρόπο, ούτε είναι αποδεκτή η ιδέα μιας συνολικής πολιτικής διαπραγμάτευσης, όπως επιδιώκει η Αγκυρα, κατέστησε σαφές ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης. Απαντώντας ουσιαστικά στην κριτική όσων του έχουν προσάψει εγκατάλειψη των πάγιων θέσεων - ότι στη Χάγη η Ελλάδα συζητά μόνο την οροθέτηση της υφαλοκρηπίδας".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ υποστηρίζει ότι "Ατόπημα πρώτου μεγέθους από τον πρωθυπουργό, χθες στη Βουλή, καθώς στην απελπισμένη προσπάθειά του να απαντήσει στα 'καυτά' ερωτήματα του Κώστα Καραμανλή για την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων, χρησιμοποίησε ως 'κορυφαίο' επιχείρημα ένα δημοσίευμα τουρκικής εφημερίδας που μιλά για 'επιτυχίες' της ελληνικής διπλωματίας".

    [05] Κυπριακό

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ γράφει ότι "σε ουσιαστικές 'χειρονομίες' προς την κατεύθυνση της εφαρμογής των αποφάσεων του Λουξεμβούργου, που προβλέπουν να 'υλοποιηθεί στην πράξη η βούληση της κυπριακής κυβέρνησης να συμπεριλάβει αντιπροσώπους της τουρκοκυπριακής κοινότητας στην αντιπροσωπεία των ενταξιακών διαπραγματεύσεων', είναι διατεθειμένος να προχωρήσει ο Κύπριος Πρόεδρος Γλαύκος Κληρίδης, καθιστώντας παράλληλα σαφή προς τη Διεθνή Κοινότητα τα 'διαπραγματευτικά όρια', πέραν των οποίων ούτε δύναται ούτε και επιθυμεί να κινηθεί".

    Η ΚΑΛΗΜΕΡΑ αναφέρει ότι "και ενώ το νέο Υπουργικό Συμβούλιο της Κύπρου βρίσκεται υπό διαμόρφωση, οι εξελίξεις γύρω από το εθνικό θέμα έχουν ήδη αρχίσει να παίρνουν μορφή χιονοστιβάδας. Σήμερα ο κ. Κρανιδιώτης θα έχει συνάντηση με τον απεσταλμένο της βρετανικής Προεδρίας Σερ Νέιβιντ Χάνεϊ, ο οποίος έφθασε χθες στη μεγαλόνησο μεταφέροντας συγκεκριμένες απόψεις για τη συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ. Ο Ντενκτάς συνεχίζει να αρνείται συνάντηση με τον Ντέιβιντ Χάνεϊ προβάλλοντας τη δικαιολογία της θεώρησης διαβατηρίων από τη Βρετανία για τους Τουρκοκυπρίους.

    [06] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Η σημαντική κερδοφορία των τραπεζών, οι εκροές 250 εκ. ECU στο fixing και η διαγραφή 4.000 από τα μητρώα Α.Ε. για μη τήρηση υποχρεώσεων, είναι τα βασικά θέματα του σημερινού οικονομικού Τύπου.

    ΓΕΝΙΚΗ Δημοπρασιών: Νέες πωλήσεις ομολόγων. Σημαντική πτώση στη Σοφοκλέους.

    ΕΞΠΡΕΣ: "Ενέσεις" εμπιστοσύνης. Με τη θετική εξέλιξη του Global δανείου και τις δηλώσεις Καρατζά-Κωστόπουλου.

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Δάνειο-ανάσα. Ενισχύεται η άμυνα της οικονομίας.

    ΚΕΡΔΟΣ: Μέτωπο τραπεζών για την υπεράσπιση της δραχμής.

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: Ελλειμμα 4% εμφανίζει η κυβέρνηση στις Βρυξέλλες.

    [07] Υπεράσπιση της δραχμής

    Το ΚΕΡΔΟΣ γράφει ότι "κερδοσκοπικά συμφέροντα τα οποία εξυπηρετούνται από τις επιθέσεις κατά της δραχμής, κρύβονται πίσω από τις αλλεπάλληλες δυσμενείς εκθέσεις και αναλύσεις των ξένων, σύμφωνα με όσα καταγγέλλουν τόσο ο διοικητής της Εθνικής Τράπεζας, Θ. Καρατζάς, όσο και ο πρόεδρος της Alpha Τράπεζας Πίστεως, Γ. Κωστόπουλος".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.02j run on Friday, 27 February 1998 - 15:59:33 UTC