Visit the Point of Reference Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 98-03-03

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΤΥΠΟΥ, 03/03/1998


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Κρίση στο Κοσσυφοπέδιο
  • [3] Κυπριακό
  • [4] Ελληνοτουρκικές σχέσεις
  • [5] Οικονομική πολιτική

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Η κρίση στο Κόσσοβο, η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης και η υγεία του Αρχιεπισκόπου Σεραφείμ, είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού Τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: Κόντρες και παραιτήσεις εισαγγελέων. Δημοσίευμα εφημερίδας "άναψε φωτιές" στη Δικαιοσύνη.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Που χτίζουν οι συνεταιρισμοί. Ολες οι νέες ρυθμίσεις.

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Μονομαχία Αγίων για το θρόνο.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: 5.000 παίκτες των καζίνο στον εισαγγελέα και τον έφορο. Τους εντόπισαν οι ράμπο του ΣΔΟΕ να παίζουν με μαύρο χρήμα.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Φτάνει πια! Η ΝΔ δεν μπορεί να πάει σε εκλογές με τον υπονομευτή Κώστα Μητσοτάκη.

    Η ΓΝΩΣΗ: Πουλήστε τις ΔΕΚΟ. Πιέζουν τραπεζίτες-βιομήχανοι.

    ΕΘΝΟΣ: Ανοίγει ο δρόμος στα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια. Η Παιδεία μπροστά σε καταλυτικές εξελίξεις.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: 23 νεκροί και 300 τραυματίες στον "εμφύλιο" των Απόκρεω. Για μια ακόμη φορά το τριήμερο βάφτηκε κόκκινο.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Μαγειρεύουν Εκλογικό Νόμο.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Πόλεμος για τα παρκόμετρα. Ομαδικές αγωγές σε 43 πόλεις. Πτώχευση οργανώνουν οι εταιρίες.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Παγώνουν οι κλήσεις στην Αθήνα. Ο Αβραμόπουλος επιστρέφει τώρα χρήματα.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Φωτιά πολέμου άναψε στο Κόσσοβο. Πάγκαλος, Κίνκελ, Βεντρίν σπεύδουν στο Βελιγράδι.

    ΕΣΤΙΑ: Το κράτος παραπλανά το επενδυτικόν κοινόν. Ο τρόπος αποτιμήσεως των Ομολόγων Δημοσίου.

    ΤΑ ΝΕΑ: Σε επιφυλακή για τη δραχμή ως τον Μάιο. Ο Γιάννος Παπαντωνίου μιλάει στα "Νέα".

    [2] Κρίση στο Κοσσυφοπέδιο

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ γράφει ότι "συναγερμό στις ευρωπαϊκές και βαλκανικές πρωτεύουσες και στην Ουάσινγκτον προκαλεί η νέα κρίση στο Κοσσυφοπέδιο. Το ενδεχόμενο ενός νέου βαλκανικού πολέμου βρίσκεται επί θύραις. Ο Θόδωρος Πάγκαλος μεταβαίνει την Παρασκευή στο Βελιγράδι για συνομιλίες με τον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς".

    Η ΕΣΤΙΑ αναφέρει ότι "παρέμβασιν της Ελλάδος προς εκτόνωσιν της εκρηκτικής καταστάσεως που έχει δημιουργηθεί εις το Κοσσυφοπέδιον ζητεί η Αλβανία. Η βία κατά το Σαββατοκύριακον εις την Σερβικήν αυτήν επαρχίαν, όπου πλειοψηφούν οι Αλβανικής καταγωγής κάτοικοι, ήτο η χειροτέρα μέχρι σήμερον εις την αντιπαράθεσιν μεταξύ του Γιουγκοσλαβικού Κράτους και των διεκδικούντων την αυτονομίαν του Κοσσυφοπεδίου Αλβανών".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ προσθέτει ότι "αυξάνεται η ανησυχία των χωρών της Βαλκανικής για την έκρηξη βίας που σημειώνεται τα τελευταία εικοσιτετράωρα στο Κοσσυφοπέδιο, όπου από τις συγκρούσεις ανάμεσα στις σερβικές δυνάμεις ασφαλείας και τους Αλβανούς κατοίκους, έχασαν τη ζωή τους 28 άνθρωποι".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ τονίζει ότι "με έντονο ενδιαφέρον παρακολουθεί η Αθήνα την αυξανόμενη ένταση στο Κοσσυφοπέδιο και, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, εντός των επομένων ωρών αναμένεται να παρέμβει με σκοπό την εκτόνωσή της. Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Φάτος Νάνο επικοινώνησε δύο φορές χθες με τον Ελληνα ομόλογό του Κώστα Σημίτη, ενώ την Παρασκευή -εκτός απροόπτου- θα μεταβεί στο Βελιγράδι ο υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος".

    [3] Κυπριακό

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ σημειώνει ότι "τις προσδοκίες της Τουρκίας για αναθεώρηση της αποφάσεως περί διευρύνσεως της ΕΕ στο Λουξεμβούργο αναθέτει ο Σ. Ντεμιρέλ στην τρέχουσα βρετανική Προεδρία της Ενώσεως απευθύνοντας παράλληλα έκκλησι στους Εταίρους να επανορθώσουν το "σφάλμα" που διέπραξαν προειδοποιώντας ταυτόχρονα ότι η Ευρώπη θα επωμισθή ως εσωτερικό της πρόβλημα το Κυπριακό".

    Το ΕΘΝΟΣ αναφέρει ότι "προκλητική ήταν η αντίδραση του Ραούφ Ντενκτάς στο χέρι φιλίας και συνεργασίας που του έκανε ο Πρόεδρος Γλαύκος Κληρίδης, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην επίσημη τελετή για την ανάληψη των προεδρικών του καθηκόντων για τη νέα πενταετία. Ο κατοχικός ηγέτης, με δηλώσεις του στο πρακτορείο "Ρόιτερ", εμφανίστηκε θρασύτατα αδιάλλακτος επαναλαμβάνοντας ότι δεν πρόκειται να συνεργαστεί για την επανένωση της Κύπρου αν δεν αναγνωριστεί το ψευδοκράτος του από τους Ελληνοκύπριους".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ επισημαίνει ότι "νέα δυσμενή σενάρια για επίλυση του Κυπριακού έρχονται στο φως της δημοσιότητας, καθώς πλησιάζει η 30ή Μαρτίου, ημερομηνία έναρξης των διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ. Σχέδιο επίλυσης που δημοσιεύεται στο βρετανικό περιοδικό "ΕΚΟΝΟΜΙΣΤ" και αναδημοσιεύεται σε τουρκοκυπριακή εφημερίδα, κάνει λόγο για εκ παρατροπής προεδρία και προνοεί μια διζωνική Ομοσπονδία με δύο Κοινοβούλια και με χαλαρή κυβέρνηση".

    Σύμφωνα με την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ "έντονο παρασκήνιο αναπτύσσεται σύμφωνα με πληροφορίες από αξιόπιστες πηγές, προκειμένου να πραγματοποιηθεί συνάντηση Κληρίδη-Ντενκτάς. Ο ξένος παράγοντας (Αγγλοαμερικανοί) έχουν πειστεί ότι το αδιέξοδο στο Κυπριακό δεν είναι δυνατό να αρθεί, αν δεν υπάρξει μια νέα συνάντηση των δύο ηγετών, ώστε να συμφωνηθεί μια νέα διαδικασία για προώθηση λύσης. Δυτικοί διπλωμάτες τοποθετούν αυτή τη συνάντηση στις αρχές Απριλίου, όταν θα επισκεφτεί την Κύπρο ο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ".

    Η ΓΝΩΣΗ εκτιμά ότι "εντός του Μαρτίου αναμένεται να εκδηλωθεί η περιβόητη πλέον αμερικανική πρωτοβουλία για το Κυπριακό. Πρωταγωνιστές της, ο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, ο Τόμας Μίλερ, ο Βρετανός σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ και ο εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών Ντιέγκο Κόρντοβες. Ηδη η επίσκεψη του Βρετανού απεσταλμένου σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ στην Κύπρο έδωσε μια πρώτη γεύση των προσανατολισμών του διεθνούς παράγοντα".

    [4] Ελληνοτουρκικές σχέσεις

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ υποστηρίζει ότι "αποφασισμένοι να επιμείνουν στην τακτική της αδιαλλαξίας και της προκλητικότητας εμφανίζονται οι Τούρκοι. Προς την κατεύθυνση αυτή συνηγορούν ήδη: Η άκρως επιθετική δήλωση του εκπροσώπου του Τ/ΥΠΕΞ Ν. Ουτκάν σε απάντηση της επιστολής του Ελληνα υπουργού Εξωτερικών Θ. Πάγκαλου προς τον Τούρκο ομόλογό του Ι. Τζεμ. Οι πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου Ντεμιρέλ για την απόφαση της χώρας του να απόσχει κάθε συζήτησης για το Κυπριακό, με τον ισχυρισμό ότι το πρόβλημα αφορά μόνο τις δύο κοινότητες του νησιού. Η δέσμευση για ολόκληρο το Μάρτιο εκτεταμένων περιοχών στο Αιγαίο για τη διενέργεια νέου κύκλου στρατιωτικών ασκήσεων, οι οποίες αρχίζουν σήμερα".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ υπογραμμίζει ότι "επιστολή επί των βασικότερων θεμάτων των σχέσεων Ελλάδας-Τουρκίας απέστειλε στον υπουργό Εξωτερικών κ. Θ. Πάγκαλο η Αμερικανίδα ομόλογός του κ. Μ. Ολμπράιτ, προδιαγράφοντας ένα ασφυκτικό πλαίσιο διαβουλεύσεων Αθήνας-Ουάσιγκτον-Αγκυρας, τους προσεχείς μήνες".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ τονίζει ότι "επικίνδυνα τουρκικά 'παιχνίδια' στο Αιγαίο με διπλό στόχο και προφανείς επιδιώξεις. Οι στρατοκράτες της Αγκυρας για τρίτη φορά από τις αρχές του χρόνου εξαγγέλλουν την πραγματοποίηση 20ήμερης άσκησης και προχωρούν στην αιφνιδιαστική και μονομερή δέσμευση οκτώ περιοχών στο Αιγαίο".

    [5] Οικονομική πολιτική

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει ότι "μάζευε και ας είναι και ρώγες" είναι το νέο σύνθημα των αρμοδίων για τη διαχείριση του χρέους παραγόντων του υπουργείου Οικονομικών, οι οποίοι βλέπουν με δέος τα υψηλά επιτόκια που πρέπει να πληρώνει το Δημόσιο, λόγω των πιέσεων στη δραχμή, για να καλύψει τις δανειακές του ανάγκες".

    Πιέσεις στη δραχμή ως και τις αρχές Μαϊου, που θα δημιουργηθεί το ευρώ, αναμένει ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου. "Η παγκόσμια νομισματική αναταραχή στις αγορές της Ασίας, αλλά και στην Ευρώπη, λόγω του ευρώ θα ήταν απίθανο να μην επηρεάσει τη δραχμή" αναφέρει σε συνέντευξή του στα "ΝΕΑ" ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γιάννος Παπαντωνίου, ο οποίος υπογραμμίζει την σταθερότητα της κυβέρνησης να στηρίξει αποτελεσματικά το εθνικό νόμισμα. Ο κ. Παπαντωνίου κάνει ευθεία επίθεση στον πρώην πρόεδρο της ΝΔ Μ. Εβερτ, θεωρώντας ότι για εσωκομματικούς λόγους "κατέφυγε σε μεθοδεύσεις" που θα μπορούσαν να πλήξουν το εθνικό μας νόμισμα.


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.02j run on Tuesday, 3 March 1998 - 15:19:44 UTC