Check our bulletin board of Hellenic Public Events Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 98-03-06

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ, 06/03/1998


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Εξελίξεις στη ΝΔ
  • [3] Σκοπιανό
  • [4] Εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο
  • [5] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [6] Πληθωρισμός - Νέα αποκλιμάκωση

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Η κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο, οι εσωκομματικές εξελίξεις στη ΝΔ, η πορεία της Οικονομίας, είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού Τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: Σωτηρία για τους καρδιοπαθείς. "Μπάι πας" για πάντα... Επαναστατική ανακοίνωση Γιακούμπ στην Αθήνα.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Αυξήσεις σ' όλες τις συντάξεις μέσω της δικαστικής οδού. Απόφαση - σταθμός του Διοικητικού Πρωτοδικείου.

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Τ. Μαντέλης: Ναι, παρακολουθούνται τα κινητά.

    Η ΑΥΓΗ: Δεν πληρώνει τώρα ο Δ. Αβραμόπουλος. Μεταθέτει το βάρος στην κυβέρνηση.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Το βούλωσε ο Καραμανλής. Αποφασισμένος για ρήξη πάει στην ΚΟ ο Ψηλός.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Αυτοκτόνησε πολιτικά ο Μητσοτάκης. Καλεί το λαό να μην ψηφίσει ΝΔ.

    Η ΓΝΩΣΗ: Ο μεγάλος τελικός. Ξεκαθάρισμα Καραμανλή-Μητσοτάκη.

    ΕΘΝΟΣ: Σκηνικό τελικού τη Δευτέρα στη Ρηγίλλης. Η ΚΟ συζητά τις διαγραφές...

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Με... ημερήσια διαταγή άδειασε τον Κωστάκη χθες, στην οικονομική εφημερίδα "ΗΜΕΡΗΣΙΑ" ο ο Ψηλός.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Μπουρλότο στην ενότητα της ΝΔ.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Μάχη για το Ξυστό. Ξένοι επενδυτές αμφισβητούν την κυριαρχία Κόκκαλη.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Κόσοβο: Νέα σφαγή. Σκληραίνει ο Μιλόσεβιτς, βομβαρδίζει αμάχους.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Ετσι άρχισαν όλα και τότε στη Βοσνία...

    ΕΣΤΙΑ: Οι πιθανοί κίνδυνοι από το Κοσσυφοπέδιον. Πως επηρεάζει την Ελλάδα η κρίσις.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Πωλείται το 49% των ΔΕΚΟ. Η κυβέρνηση επισπεύδει τις ιδιωτικοποιήσεις λόγω του ευρώ.

    ΚΑΛΗΜΕΡΑ: Φόρμουλα διαγραφής αναζητεί η Ρηγίλλης για Μητσοτάκη.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Ωρα μηδέν για τη ΝΔ. Ανοίγει τα χαρτιά του ο Κ. Μητσοτάκης στη συνεδρίαση της ΚΟ τη Δευτέρα.

    ΤΑ ΝΕΑ: Πολεμικές επιχειρήσεις στο Κοσσυφοπέδιο. Αλλοι 22 νεκροί χθες - φόβοι γενικότερης ανάφλεξης.

    ΝΙΚΗ: Μητσοτάκης προς Κωστάκη μέσω.. τρίτων: "Τα λέμε τη Δευτέρα".

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Φουντώνει το κίνημα αντίστασης. Πανεργατικά συλλαλητήρια χθες σε πολλές πόλεις.

    [2] Εξελίξεις στη ΝΔ

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ γράφει ότι "ξεπέρασε τον εαυτό του ο Κ. Μητσοτάκης. Ο μοιραίος αυτός άνθρωπος πέρασε από την ύπουλη υπονόμευση στην απροκάλυπτη ύβριν και πρόκληση. Και αυτοκτόνησε πολιτικά. Για δεύτερη φορά στην πολυτάραχη πολιτική ζωή του. Και αυτή τη φορά, οριστικά. Η βάση του κόμματος απαιτεί πλέον τη διαγραφή του, ενώ του στρέφουν τα νώτα ακόμη και οι πιστοί πολιτικοί φίλοι του".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ αναφέρει ότι "αυτή τη φορά οι μπαλωθιές μετετράπησαν σε πυραύλους με ατομική γόμωσι. Η πρώτη πράξις του πολέμου "Μητσοτάκης εναντίον Καραμανλή", -διότι δεν πρόκειται περί μιας απλής αντεπιθέσεως του επιτίμου Προέδρου της ΝΔ-, ξεκίνησε!".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ τονίζει ότι "νέο χτύπημα στην προσπάθεια ανασυγκρότησης και ανασύνταξης των δυνάμεων της ΝΔ, εκτιμάται η χθεσινή συνέντευξη του επίτιμου προέδρου της ΝΔ κ. Κ. Μητσοτάκη ("Ημερησία" - "Εθνος") με την οποία ο επίτιμος πρόεδρος καλεί τους πολίτες να αποδοκιμάσουν εκλογικά "όσους χρησιμοποιούν μεθόδους εσωκομματικού ολοκληρωτισμού και επιχειρούν να μετρατρέψουν τα κόμματα από κυψέλες πολιτικής δημιουργίας σε κομματικά στρατόπεδα συγκεντρώσεως".

    Η ΝΙΚΗ προσθέτει ότι "την πρόθεσή του να ξεκαθαρίσει τους λογαριασμούς του με την ηγεσία της ΝΔ στη "μεγάλη αναμέτρηση" της Δευτέρας, διεμήνυσε ο Κ. Μητσοτάκης, αποσαφηνίζοντας ότι η ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης της ΚΟ "δεν θα σταθεί εμπόδιο" στις αποφάσεις του. Παράλληλα, μεταφέροντας το διχαστικό κλίμα στην κομματική βάση, κάλεσε τους ψηφοφόρους της ΝΔ να αποδοκιμάσουν εκλογικά τον Κ. Καραμανλή".

    Η ΑΥΓΗ υποστηρίζει "η αδιέξοδη πορεία της ΝΔ συνεχίζεται και το ρήγμα μεταξύ των Κ. Καραμανλή και Κ. Μητσοτάκη θεωρείται αδύνατον να γεφυρωθεί, ενδέχεται δε να επισημοοιηθεί κατά τη σύνοδο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας τη Δευτέρα, στην οποία τελικά ο επίτιμος θα παραστεί".

    Σύμφωνα με το ΛΟΓΟ "το νέο μεγάλο βήμα της σύγκρουσης έκανε ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ κ. Κων. Μητσοτάκης με τη συνέντευξη που έδωσε στην εφημερίδα "ΗΜΕΡΗΣΙΑ" καλώντας -ούτε λίγο - ούτε πολύ- τη βάση της παράταξης να καταψηφίσει την ηγεσία, στην οποία καταλόγισε επιχείρηση μετατροπής του κόμματος σε "στρατόπεδο συγκέντρωσης".

    Η ΓΝΩΣΗ σημειώνει ότι "ενώπιος ενωπίο θα βρεθούν την ερχόμενη Δευτέρα στην κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ Καραμανλής και Μητσοτάκης. Μια αναμέτρηση που, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, θα έχει τον χαρακτήρα "μεγάλου τελικού", καθώς τόσο ο επίτιμος πρόεδρος, όσο και ο πρόεδρος της ΝΔ οφείλουν να ξεκαθαρίσουν οριστικά το βεβαρημένο εσωκομματικό κλίμα, είμε με οριστικό διαζύγιο είτε όχι".

    Κατά το ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ "στην τελική ευθεία έχει εισέλθει η νέα φάση ξεκαθαρίσματος λογαριασμών στη ΝΔ μεταξύ Κ. Καραμανλή και Κ. Μητσοτάκη και οι αντιμαχόμενες πλευρές έχουν καταλάβει ήδη θέσεις, προκειμένου να εξασφαλίσουν μεγαλύτερο μερίδιο της εκλογικής βάσης, επιχειρώντας για το σκοπό αυτό να χρεώσουν στον αντίπαλο το κόστος της νέας διάσπασης που βρίσκεται πλέον προ των πυλών".

    Η ΚΑΛΗΜΕΡΑ υπογραμμίζει ότι "ευθεία επίθεση κατά της ηγετικής ομάδας της ΝΔ εξαπέλυσε χθες ο επίτιμος πρόεδρος (ακόμη) του κόμματος Κ. Μητσοτάκης. Η εκρηκτική δήλωση Μητσοτάκη προκάλεσε προβληματισμό και εκνευρισμό στη Ρηγίλλης, η οποια εξετάζει, πλέον, όλους τους τρόπους αντιμετώπισης του "προβλήματος Μητσοτάκη".

    Το ΕΘΝΟΣ εκτιμά ότι "η αντίστροφη μέτρηση για τη ΝΔ άρχισε μετά τη χθεσινή δήλωση -"φωτιά" του Κ. Μητσοτάκη. Ο πρώην πρωθυπουργός κάνει ένα βήμα μπροστά καθώς είναι αποφασισμένος τη Δευτέρα να μιλήσει στην Κουνοβουλευτική Ομάδα για τις διαγραφές και την κρίση στο κόμμα".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ στο βασικό του σχόλιο επισημαίνει ότι "η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ πρέπει να αξιοποιήσει τη συνεδρίαση της Δευτέρας για να απαντήσει σε κρίσιμα ερωτήματα τακτικής και στρατηγικής. Είναι φανερό ότι οι διαγραφές των 6 βουλευτών δεν οδήγησαν στην εσωκομματική ειρήνευση αλλά στην κλιμάκωση της αντιπαράθεσης με αποτέλεσμα να μην μπορεί η ΝΔ να περάσει τα πολιτικά μηνύματά στην κοινωνία, που δοκιμάζεται από την κυβερνητική πολιτική".

    [3] Σκοπιανό

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ γράφει "απλά κάλυψε πλήρως τον υπουργό Τύπου και ΜΜΕ Δ. Ρέππα για τη χθεσινή του δήλωση περί "Μακεδονίας των Σκοπίων", που προκάλεσε τις σφοδρότατες αντιδράσεις του συνόλου της αντιπολίτευσης, αλλά και τη δυσαρέσκεια και κυβερνητικών βουλευτών, ο Θ. Πάγκαλος χθες στη Βουλή ή μήπως άφησε και αυτός από την πλευρά του ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα, περιγράφοντας με τον τρόπο του σκέψεις ή ακόμη και προθέσεις της κυβέρνησης στο ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων, ενισχύοντας τη φημολογία περί αμέσου "κλεισίματος" του θέματος;".

    Ο ΑΔΕΥΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ σημειώνει ότι "σαν εκκρεμμές κινείται η κβυέρνηση στο θέμα των Σκοπίων: Ενώ προχθές ο εκπρόσωπός της είχε υιοθετήσει -έστω και ως αστεϊσμό, όπως είπε αργότερα- τον όρο "Μακεδονία των Σκοπίων", χθες επανήλθε στην γνωστή επίσημη θέση, διατυπωμένη μάλιστα στην ανελαστική εκδοχή της: "Δεν είναι δυνατόν να συζητούμε, δεχόμενοι να συμπεριλαμβάνεται η λέξη "Μακεδονία" ή παράγωγό της στην ονομασία του γειτονικού κράτους".

    Τα ΝΕΑ στο βασικό τους σχόλιο επισημαίνουν ότι "αν ο κυβερνητικός εκμπρόσωπος διαθέτει χιούμορ... το χιούμορ του αυτό δεν του παρέχει και άλλοθι να κάνει χρήση του όταν αναφέρεται σε εθνικά θέαμτατα. Αν πάλι ήταν γκάφα η αναφορά του στα Σκόπια ως "Μακεδονίας των Σκοπίων".. και η ανασκευή και οι διευκρινήσεις δεν είναι -επιτέλους- πράγματα άγνωστα. Αντ' αυτών όμως ο θυμώδης υπουργός Εξωτερικών προτίμησε -όχι για πρώτη φορά- τη μέθοδο των ύβρεων..."

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ υποστηρίζει ότι "σε μια προσπάθεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που προκάλεσε η προχθεσινή δήλωση του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, είπε ότι η ελληνική πολιτική παραμένει αναλλοίωτη όσον αφορά το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων. Παραδέχθηκε, πάντως, ότι η αναφορά του έδινε αφορμή για παρερμηνείες, αν και ο κ. Πάγκαλος έσπευσε να δηλώσει πως υποστηρίζει απολύτως ό,τι είχε πει προχθές ο κ. Ρέππας".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ προσθέτει ότι "το δρόμο της οριστικής επίλυσής του φαίνεται πως έχει πάρει το θέμα με την ονομασία των Σκοπίων. Μία ημέρα μετά τη δήλωση -αργότερα έγινε λόγος περί αστείου και φραστικού λάθους- του κυβερνητικού εκπροσώπου Δ. Ρέππα περί "Μακεδονίας των Σκοπίων", ο υπουργός Εξωτερικών Θ. Πάγκαλος από το βήμα της Βουλής υιοθέτησε εμμέσως, πλην σαφώς, τη δήλωση Ρέππα".

    [4] Εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ υποστηρίζει ότι "σε μακελειό κατέληξε η νέα εκαθαριστική επιχείρηση των σερβικών δυνάμεων από ξηράς και αέρος εναντίον των Αλβανών, δημιουργώντας νέο εφιάλτη εθνοκάθαρσης, αφού εκτός από τους επισήμως 20 νεκρούς και τους βομβαρδισμούς χωριών, ξεκίνησε και κύμα φυγής προσφύγων από την περιοχή. Η σερβική ηγεσία ήταν αδιάλλακτη και κατά τις επαφές της με τον Ρόμπιν Κουκ, γεγονός που είχε συνέπεια οι ΗΠΑ να σφίξουν κι άλλο το εμπάργκο κατά της Σερβίας".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ εκτιμά ότι "φορτίζεται επικίνδυνα το κλίμα στο Κοσσυφοπέδιο και η κρισιμότητα της κατάστασης δεν προσμετράται πλέον με τον αν συνεχίζονται τα ένοπλα επεισόδια -καθώς αυτά είναι καθημερινά- αλλά με το τι ένταση έχουν και φυσικά από ποια πηγή διοχετεύονται οι πληροφορίες σε δημοσιογράφους".

    Σύμφωνα με την ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ "συνάντηση με τον πρόεδρο της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, θα έχει σήμερα στο Βελιγράδι ο υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος, όμως τα περιθώρια ευόδωσης της ελληνικής μεσολαβητικής πρωτοβουλίας στο Κοσσυφοπέδιο στενεύουν, καθώς κλιμακώνεται διαρκώς η ένταση μεταξύ Αλβανών και Σέρβων".

    Η ΕΣΤΙΑ επισημαίνει ότι "απρόβλεπτους συνέπειας ενδέχεται να έχη διά την Ελλάδα η τυχόν επέκταση της κρίσεως που έχει εκσπάσει εις το Κοσσυφοπέδιον. Τόσο το υπουργείον Εξωτερικών, όσον και το υπουργείον Εθνικής Αμύνης, έχουν βάσιμους λόγους να πιστεύουν ότι η ανάφλεξις εις την ευρυτέραν περιοχήν των Βαλκανίων θα έχη σοβαρωτάτας επιπτώσεις και διά την χώραν μας".

    [5] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Η νέα μείωση του πληθωρισμού το Φεβρουάριο, το σχέδιο ιδιωτικοποίησης της Γενικής Τράπεζας, το ενδιαφέρον ευρωπαϊκών εταιρίων για το το δίκτυο φυσικού αερίου, η πιλοτική εφαρμογή του φορολογικού συστήματος TAXIS και η επικείμενη λειτουργία της ψηφιακής - δορυφορικής τηλεόρασης είναι τα βασικά θέματα του σημερινού οικονομικού τύπου.

    ΓΕΝΙΚΗ Δημοπρασιών: "Σημαντική αύξηση των χρεών προς τις τράπεζες - 1,2 τρισ. δρχ. χρωστούν τα νοικοκυριά στις τράπεζες".

    ΕΞΠΡΕΣ: "Φέρνει επενδυτές το αέριο - Ενδιαφέρον ευρωπαϊκών επιχειρήσεων για την κατασκευή και εκμετάλλευση του δικτύου".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Απόσυρση 100.000 ΙΧ κάθε χρόνο - Το σχέδιο για την ανανέωση του στόλου των αυτοκινήτων".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Αποστρατικοποιείται η Γενική Τράπεζα - Το 10% των μετοχών στην Interamerican και το 23% σε θεσμικούς".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: ``Ξεμπλοκάρισμα των έργων με ιδιώτες βλέπουν οι Βρυξέλλες".

    [6] Πληθωρισμός - Νέα αποκλιμάκωση

    Η ΗΜΕΡΗΣΙΑ αναφέρει ότι: "Στο 4,3% έκλεισε τον Φεβρουάριο ο πληθωρισμός από 4,4% τον Ιανουάριο. Η θετική αυτή μεταβολή, αν και μικρότερου εύρους από ότι αρχικά αναμενόταν, δημιουργεί κλίμα ευφορίας στο οικονομικό επιτελείο. Ομως η μείωση του τιμαρίθμου αναδεικνύει σε μεγάλο θέμα τα πραγματικά επιτόκια δανεισμού, τα οποία ξεπερνούν τις οκτώ μονάδες".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.02j run on Wednesday, 11 March 1998 - 0:14:23 UTC