Browse through our Interesting Nodes for Entertainment in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 98-03-09

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ, 09/03/1998


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Απόφαση ΣτΕ για μονιμότητα υπαλλήλων
  • [3] Κοινοβουλευτική Ομάδα ΝΔ
  • [4] Κοσσυφοπέδιο

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας,η απόφαση του ΣτΕ για ΔΕΚΟ-ΝΠΔΔ για τη μονιμότητα των υπαλλήλων και οι εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: Ολα παίζονται στη Κ.Ο. της ΝΔ.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Στον αέρα η μονιμότητα σε ΔΕΚΟ και δημόσιο.

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Πόλεμος Τροχανά-Αγγλων για την ΑΕΚ.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Κάθαρση στις ΔΕΚΟ.Διώχνουν χιλιάδες αργόσχολους και κλείνουν τους προβληματικούς τομείς.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Να φύγει το σαράκι απο τη ΝΔ.

    Η ΓΝΩΣΗ: Παρασκήνιο εκλογών.Η κρίση στη ΝΔ και η ΟΝΕ δρομολογούν εξελίξεις.

    ΕΘΝΟΣ: Απόφαση βόμβα για ΔΕΚΟ-ΝΠΔΔ.Υπο αίρεση η μονιμότητα των υπαλλήλων.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Παρθενορραφή" για την τιμή της "ΝΔ".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Ωρες ευθύνης για τα ηγετικά στελέχη της ΝΔ.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Τρελά λάθη με το ΦΑΠ.Φορομπηχτική μανία της κυβέρνησης είς βάρος των μικροϊδιοκτητών.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Συνέντευξη Βαρβιτσιώτη: Μήνυμα στον Επίτιμο.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Ο κύβος ερρίφθη.Δραματικές αλλαγές εν όψει στο πολιτικό σκηνικό.Νέο κόμμα Μητσοτάκη.

    ΕΣΤΙΑ: 104 χρόνια προσφοράς στον ελληνικό Τύπο.

    ΚΑΛΗΜΕΡΑ: Μένει με στόχο την ανατροπή στη σημερινή κρίσιμη αναμέτρηση της Κ.Ο. ο Μητσοτάκης.

    ΤΑ ΝΕΑ: Κατηγορώ Εβερτ κατά Μητσοτάκη με συνέντευξη στα "Νέα".

    [2] Απόφαση ΣτΕ για μονιμότητα υπαλλήλων

    Το ΕΘΝΟΣ γράφει οτι "ανοίγει ο δρόμος για οργανωτικές και εργασιακές ανακατατάξεις σε ΔΕΚΟ και Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου.Με μια απόφαση - βόμβα το Συμβούλιο της Επικρατείας δέχεται οτι είναι συνταγματική και νόμιμη η μετατροπή τους σε Ανώνυμες Εταιρίες. Εξαιρεί μόνο εκείνους τους Οργανισμούς, που οι αρμοδιότητές τους είναι συνυφασμένες με τον πυρήνα της κρατικής εξουσίας.Το καθεστώς μονιμότητας, που ίσχυε για τους υπαλλήλους τους, τίθεται υπο αίρεση".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ αναφέρει οτι "έρχεται κύμα μετατάξεων και κλείσιμο ζημιογόνων τομέων σε Ολυμπιακή,ΟΣΕ, ΕΛΤΑ,ΗΛΠΑΠ, ΟΑΣΑ, ΗΣΑΠ.Στην απόφαση αυτή καταλήγει η κυβέρνηση μετά τα πρώτα ολοκληρωμένα στοιχεία των Επιχειρησιακών Σχεδίων που καταρτίζουν οι ΔΕΚΟ και απο τα οποία προκύπτει οτι είναι ανάγκη να πέσει "χοντρό μαχαίρι" στο διοικητικό προσωπικό, αφού δεν υπάρχει σύγχρονο κράτος που να απασχολεί 6 και 7 άτομα ανά όχημα στις συγκοινωνίες ή 10 και 12 ανά αεροσκάφος στην Ολυμπιακή!".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ υποστηρίζει οτι "τον "κώδωνα του κινδύνου" κρούει το ΣτΕ για τη μονιμότητα των εργαζομένων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα (ΔΕΚΟ) και τα ΝΠΔΔ λόγω της μετατροπής τους σε ανώνυμες εταιρίες".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ σημειώνει οτι "στον αέρα" βρίσκονται χιλιάδες μόνιμοι υπάλληλοι των ΔΕΚΟ, μετά τη μετατροπή των Δημοσίων Επιχειρήσεων σε Ανώνυμες Εταιρίες.Θέμα άρσεως ή μη της μονιμότητας των εργαζομένων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα (ΔΕΚΟ) και τα ΝΠΔΔ λόγω της μετατροπής τους σε Ανώνυμες Εταιρίες τίθεται εμμέσως απο το ΣτΕ εξ αφορμής επεξεργασίας σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος".

    [3] Κοινοβουλευτική Ομάδα ΝΔ

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ γράφει οτι "η νύχτα βγάζει Ηγούμενο και η αυγή Μητροπολίτη, λέει ο Λαός! Ετσι τα δύο εικοσιτετράωρα που κύλησαν για την σημερινή Κοινοβουλευτική Συνδρίασι της Νέας Δημοκρατίας έκαναν πιο "σοφούς " και "ημίσκληρους" τους σκληρούς όλων των πλευρών, με αποτέλεσμα στη σημερινή αναμέτρησι να είναι λίαν προσεκτικοί και όσο γίνεται, μια και έχουν εκτεθεί βαθύτατα με τα ποικίλα ζοριλίκια τους, να αποφύσουν να φθάσουν σε λύσεις που θα προλογίσουν την διάλυσι...".

    Η ΕΣΤΙΑ αναφέρει οτι "συνέρχεται σήμερον είς κρίσιμον συνεδρίασιν η Κοινοβουλευτική Ομάς της ΝΔ και ναί μέν κατά την ημερησίαν διάταξιν θέμα συζητήσεως είναι αι δημοτικαί εκλογαί, πλήν όμως αναμένεται να επεκταθή η συζήτησις και είς τηνκρίσιν του κόμματος".

    Σύμφωνα με την ΑΘΗΝΑΪΚΗ,θα μπορούσε να χαρακτηριστεί "ωρα μηδέν" για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάλλιστα η σημερινή ημέρα, αφού το "αποτέλεσμα" της συνεδρίασης της ΚΟ σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη για τη ΝΔ φάση, αναμένεται να σφραγίσει τη νέα περίοδο στο κόμμα".

    "Πολέμιο του κόμματος" χαρακτηρίζει τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη ο Μιλτιάδης Εβερτ σε συνέντευξή του στα ΝΕΑ και τον καλεί να "δώσει πλήρεις και πειστικές εξηγήσεις" για τη δήλωσή του με την οποία καλούσε τους οπαδούς του να καταψηφίσουν τον κ. Κ. Καραμανλή και όσους στηρίζουν τις επιλογές του.Ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ τάσσεται κατά των διαγραφών και υπενθυμίζει οτι προσπάθησε την ύστατη στιγμή να ματαιώσει την εσπευσμένη σύγκληση του Πειθαρχικού για αν μη ληφθούν αποφάσεις εν θερμώ.Ωστόσο κοιτάζει την επόμενη μέρα και ζητά να μπεί τέλος στις εσωκομματικές συγκρούσεις, τις οποίες πλήρωσε και ο ίδιος ακριβά την περίοδο της ηγεσίας του.Ξεκαθαρίζει οτι εξακοκουθεί να στηρίζει τον κ. Κ. Καραμανλή μολονότι είναι κοινό μυστικό οτι διαφωνεί με αρκετές επιλογές του και κυρίως με την αντιπολιτευτική τακτική που ακολουθεί".

    "Ουσιαστική παρέμβαση στις εξελίξεις της Νέας Δημοκρατίας κάνει μέσω της ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ ο πρώην αντιπρόεδρος του κόμματος Γιάννης Βαρβιτσιώτης ο οποίος λύνει τη σιωπή του και προειδοποιεί τον Κ. Μητσοτάκη οτι αν επιχειρήσει τη δημιουργία νέου κόμματος θα έχει την τύχη της ΔΗΑΝΑ ή της ΠΟΛΑΝ.Ο κ. Βαρβιτσιώτης επισημαίνει με νόημα προς τον επίτιμο της ΝΔ οτι το κόμμα εξέλεξε αρχηγό πριν απο ένα χρόνο με τεράστια πλειοψηφία, ενώ παράλληλα κάνει άνοιγμα και στους 6 διαγραφέντες, τονίζοντας οτι "και για τους ίδους και για το κόμμα θα είναι συμφέρον η επανένταξή τους" αλλά και στον Α. Σαμαρά".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ στο βασικό του σχόλιο επισημαίνει οτι "η εσωκομματική ένταση που προκάλεσαν οι διαγραφές 6 βουλευτών της ΝΔ υποχρεώνει την ηγεσία σε ιδεολογικό-πολιτικούς ελιγμούς που δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στη μελλοντική της πορεία.Εχοντας εξασθενήσει, μέσω διαγραφών τη φιλελεύθερη νεοφιλελεύθερη πτέρυγα της ΝΔ η ηγεσία αισθάνθηκε την ανάγκη να αμυνθεί στην κατηγορία οτι εξαρτάται υπερβολικά απο την υποτιθέμενη Ακρα Δεξιά,προβάλλοντας την απόψη πως η ΝΔ είναι το κόμμα του μεσαίου χώρου".

    Η ΓΝΩΣΗ σημειώνει οτι "έντονες παρακσηνιακές ζυμώσεις για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών τροφοδοτεί η ανεξέλεγκτη κρίση στη Νδ που κορυφώνεται σήμερα με το αποφασιστικό ραντεβού Καραμανλή-Μητσοτάκη στη συνεδρίαση της ΚΟ.Εγκυροι πολιτικοί παρατηρητές επισημαίνουν πως μια πιθανή διάσπαση της ΝΔ αν και τυπικά δεν συνιστά λόγο διάλυσης της Βουλής, κατ'ουσίαν επισπεύδει τις εξελίξεις".

    Η ΚΑΛΗΜΕΡΑ υπογραμμίζει οτι "απογοητευμένος ο Κ. Μητσοτάκης απο την απροθυμία εκείνων που συγκροτούσαν τη "μητσοτακική πτέρυγα" στη Νέα Δημοκρατία να τον ακολουθήσουν στα εκτός κόμματος πολιτικά του σχέδια, προσέρχεται σε λίγες ώρες στη συνεδρίαση της ΚΟ".

    [4] Κοσσυφοπέδιο

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ γράφει οτι "το ενδεχόμενο μετεξέλιξης των αιματηρών συγκρούσεων στο Κοσσυφοπέδιο σε μια γενικότερη ανάφλεξη, μπορεί να προβάλλεται ως απειλή με σκοπό την ενθάρρυνση γειτονικών κρατών σητν άσκηση πίεσης επί του Μιλόσεβιτς.Ο κίνδυνος είναι αυπαρκτός σοβαρός και άμεσος.Και η Ελλάδα για μια ακόμη φορά, σέρνεται πίσω απο τα γεγονότα, επιχειρώντας να ελαχιστοποιήσει το μέγεθος των ενδεχόμενων δυσμενών συνεπειών".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ αναφέρει οτι "η εξελισσόμενη κρίση στο Κοσσυφοπέδιο αναδεικνύεται, εκτός των άλλων και σε ένα νέο σημείο τριβής για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις καθώς Αθήνα και Ουάσιγκτον διαφωνούν τόσο ως προς την εκτίμηση των στοιχείων που συνθέτουν την κρίσι όσο και -κυρίως- ως προς τους τρόπους με τους οποίους θα πρέπει να αντιμετωπισθεί".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ υποστηρίζει οτι "απροκάλυπτα οι Τούρκοι επιχειρούν στρατιωτική επέμβαση στο "εύφλεκτο" Κοσσυφοπέδιο, με απρόβλεπτες συνέπειες σε ολόκληρα τα Βαλκάνια.Ακολουθώντας πιστά τα σχέδια της Ουάσιγκτον επιχειρούν να εμπλέξουν σε πολεμικές περιπέτειες την Ελλάδα και άλλες βαλκανικές χώρες με το πρόσχημα της ειρηνευτικής δύναμης στην περιοχή".


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.02j run on Wednesday, 11 March 1998 - 0:17:11 UTC