Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 2) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 9 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 98-03-11

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ, 11/03/1998


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Εξελίξεις στη ΝΔ
  • [3] Κοσσυφοπέδιο
  • [4] Κυπριακό
  • [5] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [6] Πληθωρισμός-Εκτιμήσεις για νέα μείωση

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Η κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο,οι εσωκομματικές εξελίξεις στη Νέα Δημοκρατία και οι προαγωγές στην αστυνομία είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: Παράταση για τις δηλώσεις της Εφορίας.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Ενα βήμα πριν την οριστική ρήξη Καραμανλής- Μητσοτάκης.

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Ποιοί πούλησαν τον Μητσοτάκη.Τι απέγινε η πάλαι ποτέ ομάδα της Αραβαντινού.

    Η ΑΥΓΗ: Τα Βαλκάνια πιέζουν για διάλογο στο Κοσσυφοπέδιο.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Τέρμα στη μονιμότητα των υπαλλήλων.Σε ανώνυμες εταιρίες μετατρέπονται οι προβληματικοί τομείς του Δημοσίου.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Κομματικό όργιο στην αστυνομία.Φοβερό παρασκήνιο με τους ανθρώπους του ΠΑΣΟΚ.

    ΕΘΝΟΣ: Σαρωτικές αλλαγές στα νοσοκομεία.Το σχέδιο "Καποδίστριας"για την υγεία.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Τώρα που την έρραψαν ψάχνουν το ...ψαλίδι.Ούτε 24 ώρες δεν κράτησε η "παρθενορραφή" της ΝΔ.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Σημεία και Τέρατα στο εργοστάσιο της ΔΕΗ Φλώρινας.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Κρίσεις με κομματικά γαλόνια σε στρατό-αστυνομία.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Τους χάλασε τον καφέ.Πρωί πρωί ο επίτιμος έριξε μπαλοθιά και πήγε Παρίσι.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Μποϊκοτάζ-πρόκληση στη μεταρρύθμιση Αρσένη.

    ΕΣΤΙΑ: Καμμία διαφάνεια είς την σύμβασιν της ΔΕΗ.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Ηλεκτρονική φοροεπιδρομή.Με νέο σύστημα ελέγχονται "οι εκκρεμότητες" μεγάλων επιχειρήσεων.

    ΚΑΛΗΜΕΡΑ: Η Χρηματιστηριακή Βορείου Ελλάδος εγκέφαλος της κομπίνας με τη "Λαυρεωτική".

    Ο ΛΟΓΟΣ: Θέατρο παραλόγου στη ΝΔ.Οριστικό διαζύγιο Καραμανλή-Ψηλού.

    ΤΑ ΝΕΑ: Μελέτη του ΥΠΕΧΩΔΕ στην Αθήνα.Κόλαση ο θόρυβος για το 54%

    ΝΙΚΗ: Φιρί-φιρί για διαγραφή.Προκαλεί ξανά τον Καραμανλή ο επίτιμος.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ:Ανακοίνωση του ΠΓ για το Κοσσυφοπέδιο.

    [2] Εξελίξεις στη ΝΔ

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ γράφει οτι "αμετανόητος,ο Μητσοτάκης εξαπέλυσε νέα επίθεση κατά της ηγεσίας της ΝΔ ,λίγο πριν αναχωρήσει για τη Γαλλία. Πενήντα βουλευτές του κόμματος ζητούν απο τον Κώστα Καραμανλή τη διαγραφή του, ενώ στελέχη και βάση δυσφορούν για την ανοχή έναντι της υπονομευτικής δράσης του επιτίμου και της ειδικής μεταχείρισης που απολαμβάνει".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ υποστηρίζει οτι "η εγχείρησις επέτυχε, αλλά...οι γιατροί ξέχασαν το ψαλίδι μέσα.Για τη Νέα Δημοκρατία ο λόγος, στον χώρο της οποίας οι εξελίξεις είναι καταιγισιτκές και οι υποτροπές του χρονίου προβλήματός της εμφανίζονται με εντυπωσιακούς πλέον ρυθμούς".

    Κατά τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ,"σε νέα φάση έντασης εισήλθε χθές η ΝΔ μετά τις δηλώσεις του επίτιμου προέδρου του κόμματος κ. Κ. Μητσοτάκη ένα μόλις 24ωρο μετά τη συζήτηση στην ΚΟ όπου δόθηκαν οι απαραίτητες εξηγήσεις".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ εκτιμά οτι "ανεξέλεγκτες καταστάσεις δρομολογούνται πλέον για τη Νέα Δημοκρατία παρα τον κομπασμό των ηγετικών στελεχών της Ρηγίλλης οτι το πρόβλημα έληξε με τη χθεσινή συνεδρίαση της ΚΟ και ειδικότερα με τη δευτερολογία σ'αυτήν του προέδρου του κόμματος κ. Κων. Καραμανλή".

    Σύμφωνα με την ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ,"ένα βήμα πριν απο την οριστική ρήξη Ρηγίλης-Αραβαντινού μετά τη νέεα παρέμβαση Μητσοτάκη και το τελεσίγραφο δια στόματος Στ. Δήμα που εξέδωσε η Ρηγίλλης μετά απο ευρεία σύσκεψη υποτον Κ. Καραμανλή.Στη σύσκεψη ετέθη επί τάπητος και το ενδεχόμενο διαγραφής του Κ. Μητσοτάκη, άποψη η οποία μειοψήφισε αφού επεκράτησε η πρόταση "απομόνωσης όσων δημιουργούν τεχνητές εντάσεις".

    "Ισως είναι η πρώτη φορά, σημειώνει η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, που στελέχη και σύμβουλοι του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας σε σύσκεψη προτείνουν ανοικτά πια το ενδεχόμενο διαγραφής του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.Ισως όμως είναι και η πρώτη φορά -μετά τις διαγραφές- που ο Κώστας Καραμανλής αναδιπλώνεται,δεν ακολουθεί την έως τώρα σκληρή γραμμή και τις απειλές του και έτσι δεν προχωράει στη διαγραφή του επιτίμου".

    [3] Κοσσυφοπέδιο

    Η ΑΥΓΗ γράφει οτι "την "έναρξη ενός πραγματικού διαλόγου ανάμεσα στις σερβικές αρχές και τους Αλβανούς κατοίκους του Κοσσυφοπεδίου" ζητούν με κοινή τους διακήρυξη οι υπουργοί Εξωρικών Βουλγαρίας,Ελλάδας,Τουρκίας, Ρουμανίας και ΠΓΔΜ".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ αναφέρει οτι "συστάσεις αυτοσυγκράτησης και λήψης μέτρων για τον τερματισμό της βίας προς τις άμεσα εμπλεκόμενες πλευρές του Κόσοβου έδωσε χτές ο απεσταλμένος της κυβέρνησης Κλίντον στα Βαλκάνια Ρόμπερτ Γκέλμπαρντ.Την ίδια ώρα οι αμερικανικές απαιτήσιες για τη δημιουργία της εικόνας μιας Σερβίας απομονωμμένης απο τους γείτονές της στα Βαλκάνια υιοθετήθηκαν-δίχως πολλές αντιρρήσεις- απο πέντε βαλκανικές χώρες, οι οποίες στον ένα ή στον άλλο βαθμό έχουν να αντιμετωπίσουν μειονοτικά ζητήματα".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ υποστηρίζει οτι "η διπλωματία φάνηκε να παίρνει χθές το προβάδισμα απο τις βίαιες συγκρούσεις στο Κοσσυφοπέδιο.Κυρίαρχο γεγνός της ημέρας ήταν οι διαβουλεύσεις του ειδικού απεσταλμένου των ΗΠΑ Ρόμπερτ Γκλέμπαρτ στην Πρίστινα όπου είχε πολύωρες διαβουλεύσεις με τον Ιμπραήμ Ρουγκόβα.Αισιόδοξο όμως μήνυμα αποτελεί και η κοινή διακήρυξη των υπουργων Εξωτερικών της Ελλάδος, της Βουλγαρίας,της ΠΓΔΜ, της Ρουμανίας και της Τουρκίας που εκφράζει τη βούληση των πέντε χωρών να παίξουν δραστήριο ρόλο στις προσπάθειες εξεύρεσης ειρηνικής λύσης".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ εκτιμά οτι "έπιασαν ...τόπο τα διαδοχικά διαβήαμτα του Αμερικανού πρέσβη στην Αθήνα, Νίκολας Μπέρνς καθώς η κυβέρνηση Σημίτη σύρθηκε τελικά στην υπογραφή κατάπτυστου κειμένου υπέρ της παραχώρησης "μεγάλης αυτονομίας" στο Κοσσυφοπέδιο, ανοίγοντας στην κυριολεξία τους ασκούς του Αιόλου για επικίνδυνες εξελίξεις στα βαλκάνια".

    Σύμφωνα με την ΕΞΟΥΣΙΑ,"διπλό μήνυμα, με αποδέκτες τόσο το Σέρβο ηγέτη Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς αλλα και τη μετριοπαθή ηγεσία των Αλβανών στο Κοσσυφοπέδιο έστειλαν με κοινή ανακοίνωσήτους οι υπουργοί εξωτερικών των πέντε βαλκανικών χωρών (Ελλάδα,Τουρκία, Βουλγαρία, Ρουμανία και ΠΓΔΜ)".

    [4] Κυπριακό

    Ο ΛΟΓΟΣ γράφει οτι "έκκληση προς την Τουρκία να εγκαταλείψει την αδιάλλακτη στάση της στο Κυπριακό και να λάβει "ιστορικές" αποφάσεις,απηύθυνε ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης μετά το πέρας των χθεσινών του συνομιλιών στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Κύπριο πρόεδρο Γλ. Κληρίδη".

    Σύμφωνα με την ΕΣΤΙΑ,"Αθήναι και Λευκωσία είναι έτοιμοι να παράσχουν πάσαν αρωγήν είς τον ειδικόν εκπρόσωπον του ΟΗΕ κ. Κόρντοβεζ δι επανέναρξιν των διακοινοτικών συνομιλιών , με στόχον την δικαίαν,βιώσιμον λύσιν του Κυπριακού".

    Η ΝΙΚΗ αναφέρει οτι "υπέρ της συμμετοχής των Τουρκοκύπριων στη διαπραγματευτική αντιπροσωπία της Κύπρου τάχθηκαν οι Γλ. Κληρίδης και Κ. Σημίτης, μετά τη συνάντηση που είχαν χθές στην

    Αθήνα.Απαραίτητες προϋποθέσεις είανι η μη υπονόμευση της διεθνούς εικόνας της Κυπριακής Δημοκρατίας και η μη αναγνώριση με οποιοδήποτε τρόπο του ψευδοκράτους".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ με τίτλο "Εκκίνηση απο την Αθήνα" σημειώνει οτι "στη διαπίστωση οτι το Κυπριακό εισέρχεται σε μια κρίσιμη καμπή, προχώρησαν χθές αμέσως μετά το πέρας της σύσκεψης που

    πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου οι κ. Κληρίδης και Σημίτης,οι οποίοι απέφυγαν να διευκρινίσουν τη χωρονική στιγμή εκδήλωσης της "γενναιόδωρης πρότασης" των Ελληνοκυπρίων για συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις οι οποίες και ξεκινούν περί τα τέλη του τρέχοντος μηνός".

    Το ΕΘΝΟΣ προσθέτει οτι "έντονες διπλωματικές διαβουλεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη για να εξευρεθεί φόρμουλα για τη συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Κύπρου που αναμένεται να ξεκινήσουν στις 31 Μαρτίου".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ,υποστηρίζει οτι "την επανέναρξη του διαλόγου ανάμεσα στις δύο κοινότητες της Κύπρου, καθώς και τη συμμετοχή τουρκοκυπριακής αντιπροσωπείας στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις υποτο πλαίσιο της φόρμουλας που καθόρισε η κυβέρνηση της Μεγαλονήσου, αποφάσισαν χθές ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης".

    Η ΚΑΛΗΜΕΡΑ εκτιμά οτι "σε δύο σημαντικές χειρονομίες καλής θέλησης προχωρά η Λευκωσία, σε πλήρη συνεννόηση και με σύμφωνη γνώμη της Αθήνας,ενόψει της έναρξης των διαπραγματεύσεων της Κύπρου για την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ενωση που θα ξεκινήσει στις 30 Μαρτίου.Η πρώτη αφορά το νέο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Πάφου, το οποίο είναι έτοιμο να λειτουργήσει παρά τηνέντονη αντίδραση της Αγκυρας καιτις ανάλογες "υποδείξεις " των προστατών της.Η δεύτερη σχετίζεται με τη συμμετοχή Τουρκοκυπρίων στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Κύπρου με την Κοινότητα, όπως ζητούν επίμονα οι Ευρωπαίοι εταίροι".

    ΤΑ ΝΕΑ υπογραμμίζουν το "επικίνδυνο αδιέξοδο που δημιουργείται με την Τουρκία στην Κύπρο, μετά την απόρριψη απο τον Ραούφ Ντενκτάς της συμμετοχής των Τουρκοκυπρίων στη διαπραγματευτική ομάδα για την ένταξη της Μεγαλονήσου στην ΕΕ.Αδιέξοδο που ανησυχεί την Αθήνα, η οποία εκτιμά οτι η αδιαλλαξία της Αγκυρας θα αποτελεσει πρόσχημα για περαιτέρω κλιμάκωση των ευρωπαϊκών και αμερικανικών πιέσεων προς την ελληνική κυβέρνηση".

    [5] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Οι εκτιμήσεις για περαιτέρω μείωση του πληθωρισμού τον Μάρτιο,η ανάκαμψη της αγοράς ομολόγων,το δάνειο πέντε δισ.δρχ προς την Αλβανία,η έναρξη φορολόγησης των κινητών τηλεφώνων και η άνοδος τιμών στα διεθνή χρηματιστήρια είναι τα βασικά θέματα του σημερινού οικονομικού Τύπου.

    ΓΕΝΙΚΗ Δημοπρασιών:``Τα επιτόκια ανατρέπουν τον προϋπολογισμό-Το επιτόκιο δανεισμού του Δημοσίου "ξεφεύγει" από το στόχο του 8,9%.''

    ΕΞΠΡΕΣ:``Ανάκαμψη της αγοράς ομολόγων-Κλίμα αισιοδοξίας στη χρηματαγορά.''

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ:``Ολο το σχέδιο για την πτώση του πληθωρισμού.''

    ΚΕΡΔΟΣ:``Μικρή μείωση εμφανίζει ο πληθωρισμός τον Μάρτιο-Κάμψη έως και 0,2% δείχνουν οι πρώτες τιμοληψίες.''

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ:``Υπό όρους το παιχνίδι στο Χρηματιστήριο.''

    [6] Πληθωρισμός-Εκτιμήσεις για νέα μείωση

    ΤΟ ΚΕΡΔΟΣ αναφέρει ότι:``Ελαφρά μείωση εμφανίζει ο πληθωρισμός τις πρώτες ημέρες του Μαρτίου,σύμφωνα με τις πρώτες δειγματοληψίες της Στατιστικής Υπηρεσίας. Συγκεκριμένα,η υποχώρηση του πληθωρισμού σε ποσοστό 0,1% ή 0,2% σε μηνιαία βάση,δημιουργεί ελπίδες για συνολική κάμψη στο 4,2% ή 4,1% τον Μάρτιο,προσέγγιση "αναπνοής" στο 4% τον Απρίλιο και ενδεχομένως μικρή περαιτέρω κάμψη τον Μαϊο.''
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.02j run on Wednesday, 11 March 1998 - 16:51:37 UTC