Read about Imvros and Tenedos: Violations of the Lausanne Treaty Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 98-03-16

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "HR-Net News distribution manager" <dist@hri.org>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ, 16/03/1998


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Υποτίμηση της δραχμής
  • [3] Κυπριακό
  • [4] ΠΓΔΜ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Η υποτίμηση της δραχμής και τα μέτρα της κυβέρνησης,το συνέδριο της ΓΣΕΕ και οι εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: Φτηνή δραχμή φτωχή Ελλάδα.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Πέντε "πακέτα" εν ψυχρώ εξόντωσης,με άλλοθι την υποτίμηση, που είναι μόνο η αρχή.

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Κραυγή αγωνίας απο μισθωτούς και συνταξιούχους.Αυτοί θα πληρώσουν το κόστος της υποτίμησης.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Ποιός πήρε τη μίζα για τα 30 δισεκατομμύρια που χάθηκαν μέσα σε 4 ώρες.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Ψεύτες και λωποδύτες.Ο λαός απαιτεί να φύγει η σπείρα του Μαξίμου.

    ΕΘΝΟΣ: Τι φέρνει το -14%.Ολα κρίνονται απο την ψυχραιμία του κόσμου και την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Μαλάκωσε" η δραχμή να δούμε,τώρα,τι θα...σκληρύνη.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Η μεγάλη κομπίνα με την υποτίμηση.Πώς δούλεψαν υπέρ των κερδοσκόπων.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Υποτίμηση τσέπης και νοημοσύνης.Η κυβέρνηση παρουσιάζει ως άθλο τη δολοφονία της δραχμής.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Πρέσα 1,3 τρις για 18 μήνες.Πληθωρισμός: κρίσιμο τέστ στο πρώτο δίμηνο.Νυστέρι στα ταμεία,άγριες περικοπές δαπανών.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Θα κερδίσουμε το στοίχημα;Αυτονόητα αλλά άτολμα τα μέτρα που εξήγγειλε χθές ο Γιάννος Παπαντωνίου.

    ΕΣΤΙΑ: Βάσιμοι φόβοι νέων "διολισθήσεων".

    ΚΑΛΗΜΕΡΑ: Μας υποτιμούν .Διάγγελμα νέων θυσιών απο Σημίτη-Παπαντωνίου.

    ΤΑ ΝΕΑ: Αλυσίδα αυξήσεων με αρχή καύσιμα και ΙΧ.Ως 2% πάνω ο πληθωρισμος, λέει η κυβέρνηση.

    [2] Υποτίμηση της δραχμής

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει οτι "άγριες περικοπές δαπανών και "εξοικονομήσεις" που θα φτάσουν το 1,3 τρις δρχ στους επόμενους 18 μήνες-ιδιαίτερα σε βάρος των κοινωνικών δαπανών- περιέχει το συνοδευτικό της υποτίμησης πακέτο μέτρων, που εξήγγειλε χθές ο Γιάννος Παπαντωνίου.Απο σήμερα αρχίζει η μάχη συγκράτησης του πληθωρισμού με μόνο κυβερνητικό όπλο τον "ανταγωνισμό" και την έκκληση για αυτοσυγκράτηση".

    Σύμφωνα με την ΕΣΤΙΑ"παρά το υψηλόν ποσοστόν (14%) της υποτιμήσεως δια την συμμετοχήν της δραχής είς τον Μηχανισμός Συναλλαγματικών Ισοτιμιών του Ευρωπαϊκού Νομισματικού Συστήματος, εκφράζονται βάσιμοι φόβοι οτι η περαιτέρω πορεία του εθνικού νομίσματος παραμένει λίαν επισφαλής".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ αναφέρει οτι "η υποτίμηση της δραχμής και όσα δήλωσε προχθές το βράδυ ο πρωθυπουργός κ. Κ. Σημίτης έδειξαν τα πραγματικά μεγέθη του ανδρός.Ο κ. Σημίτης απέδειξε για άλλη μια φορά, πόσο ανακόλουθος είναι ακόμη και με όσα πρέσβευε λίγα μόνο 24ωρα πριν απο τις δραματικές εξελίξεις στο εθνικό μας νόμισμα.Αυτός που σε κάθε ευκαιρία μιλούσε για τηνα ναγκαιότητα της πολιτικής της σκληρής δραχμής "εν μία νυκτί" αποφάσισε την υποτίμηση του εθνικού μας νομίσματος κατά 14%".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ σημειώνει οτι "η υποτίμηση έγινε η μάχη με τον πληθωρισμό τώρα αρχίζει.Αυτό είναι το μήνυμα της κυβέρνησης όπως προκύπτει απο τις σαφέστατες δηλώσεις του υπουργού ΕΘν. Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Παπαντωνίου, ο οποίος επεσήμανε προςτους κοινωνικούς εταίρους οτι απο δώ και στο εξής πρώτη προτεραιότητα θα είναι η αποφυγή της εισόδου της οικονομίας σε ένα νέο πληθωριστικό κύκλο με μεγάλη διάρκεια που θα εκτροχιάσει την πορεία σύγκλησης και θα εξανεμίσει τα οφέλη της υποτίμησης".

    ΤΑ ΝΕΑ στο βασικό τους σχόλιο υποστηρίζουν οτι "ψευδαισθήσεις δεν πρέπει να υπάρχουν...όπως και οι θριαμβολογίες δεν μπορεί να κρύψουν την αλήθεια:η υποτίμηση της δραχμής έχει κόστος-και κόστος σημαντικό...όχι μόνο για όσους-ιδιώτες και επιχειρηματίες- έχουν δανειστεί σε συνάλλαγμα.Αλά -πρώτα απ'όλα- για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους, οι οποίοι ύστερα απο χρόνια συνεχούς λιτότητας...και με την εισοδηματική πολιτική να παραμένει εξαιρετικά αυστηρή...κινδυνεύουν τώρα να βρεθούν αντιμέτωποι με σειρά ανατιμήσεων".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ προσθέτει οτι "με ένα πακέτο "νέων μέτρων" που θα στηρίζουν τη νέα συναλλαγματική πολιτική "απάντησε" η κυβέρνηση στην υποτίμηση της δραχμής.Με τη νέα σκληρή "λιτότητα-εξπρές", (με ορίζοντα 18 μηνών αντί τριών χρόνων) η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να προσαρμόσει τα οικονομικά μας μεγέθη στην προοπτική της ευρωπαϊκής σύγκλισης και να επιτύχει τους στόχους που έχουν τεθεί".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ εκτιμά οτι "η υποτίμηση της δραχμής κατα 14% ήταν μόνο η αρχή.Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα με τα πέντε "πακέτα " μέτρων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση και που οδηγούν στην εν ψυχρώ εξόντωση του συνόλου των Ελλήνων.Ηδη, δρομολογούνται νέα σκληρά μέτρα, που θα πλήξουν το εισόδημα των εργαζομένων, τα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά τους δικαιώματα ,ενώ θα οξύνουν το πρόβλημα της απασχόλησης προσθέτοντας χιλιάδες πολίτες στη στρατιά των ανέργων".

    Κατά τη ΒΡΑΔΥΝΗ "Κόλαση" ανατιμήσεων,που αναμένεται σήμερα στην αγορά ,αφού οι τιμές δεκάδων προϊόντων θα εκτιναχθούν στα ύψη, μετά την αιφνιδιαστική απόφαση της κυβέρνησης για υποτίμηση της δραχμής κατά 14%.Οι περισσότερες αυξήσεις θα περάσουν κατευθείαν στον καταναλωτή, ενώ ο οικογενειακός προϋπολογισμός εκατομμυρίων μισθωτών, συνταξιούχων και μικρομεσαίων θα τιναχθεί στον αέρα".

    Η ΚΑΛΗΜΕΡΑ τονίζει οτι "έκκληση προς τους κοινωνικούς εταίρους να διατηρηθούν τα συμφωνηθέντα στις αυξήσεις μισθών που να μην υπερβαίνουν το 2,5% αλλά και να υπάρξει αυτοσυγκράτηση και αίσθημα υπευθυνότητας απέναντι στις κρίσιμες στιγμές που διέρχεται η χώρα στο μέτωπο της οικιονομίας, απηύθυνε χθές ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Γιάννος Παπαντωνίου, με αφορμή την ένταξη της δραχμής στο Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών του Ευρωπαϊκού Νοισματικού Συστήματος"

    [3] Κυπριακό

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ γράφει οτι "απόλυτα ικανοποιημένη απο τα αποτελέσματα του πρόσφατου Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών των "15", εμφανίζεται η κυβέρνηση, η οποία και επέτυχε να μην εξαρτάται η ενταξιακή πορεία της Κύπρου, απο την επίλυση του Κυπριακού".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ αναφέρει οτι "με μισή καρδιά οι "15" της Ευρωπαϊκής Ενωσης δεν υπέκυψαν στις απαιτήσεις του Ντενκτάς και όρισαν οτι στις 31 Μαρτίου αρχίζουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις για την Κύπρο".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ υποστηρίζει οτι "να αρχίσουν τις διαπραγμτεύσεις για την ένταξη της Κύπρου στις 31 Μαρτίου, "ακόμη και αν στην αντιπροσωπεία δεν θα εκπροσωπείται η τουρκοκυπριακή πλευρά" αποφάσισαν το Σάββατο στο Εδιμβούργο οι υπουργοί Εξωτερικών των 15 χωρών- μελών.Βεβαίως το ενδεχόμενο διακοπής των διαπραγματεύσεων σε περίπτωση εμπλοκλής υπάρχει πάντοτε,όπως φρόντισαν να υπενθυμίσουν ορισμένοι και παραδέχθηκε ο Θ. Πάγκαλος αλλά αυτό "ισχύει για όλες τις υποψήφιες χώρες".

    Το ΕΘΝΟΣ τονίζει οτι "ξεπερνώντας την απαράδεκτα φιλοτουρκική στάση της Γαλλίας οι "15" αποφάσισαν το Σάββατο στο Εδιμβούργο να αρχίσουν κανονικά στις 31 Μαρτίου οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Κύπρου χωρίς να τίθεται ως προϋπόθεση η επίλυση του Κυπριακού και η συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων".

    [4] ΠΓΔΜ

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ γράφει οτι "στην περίπτωση της παρανοϊκής και αντιστορήτου απαιτήσεως του Σκοπιανού προέδρου Κίρο Γκλιγκόροφ ισχύει η λαϊκή ρήσις "εκεί που μας χρωστούσανε μας πήραν και το βόδι", αφού ο Σκοπιανός μετά τους...τσάμηδες ζητά επιστροφή των ...περιουσιών των "Μακεδόνων" που "αναγκάσθηκαν να φύγουν απο την Ελλάδα".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.02j run on Monday, 16 March 1998 - 13:35:38 UTC