Browse through our Interesting Nodes of the Hellenic Communities of the Diaspora Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 98-03-18

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "HR-Net News distribution manager" <dist@hri.org>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 18/03/1998


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] ΔΕΚΟ
  • [3] Απόσυρση ΙΧ
  • [4] Αγορά-Υποτίμηση
  • [5] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [6] Χρηματιστήριο - Ανοδος τιμών και συναλλαγών

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Ο αντίκτυπος στην αγορά απο την υποτίμηση της δραχμής,το μέτρο της απόσυρσης των παλαιών ΙΧ και οι κυοφορούμενες αλλαγές στις ΔΕΚΟ είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: Φύγετε είσθε ανίκανοι.Πρόταση μομφής ζητά ο Εβερτ.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Σάρωμα σε Ο.Α.-ΔΕΚΟ .Δραματικές περικοπές και αλλαγές.

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Εκλογές τον Ιούνιο.Με χαρτί των Βρυξελλών στις κάλπες ο Κ. Σημίτης.

    Η ΑΥΓΗ: Υπουργικές στραβοτιμονιές με τις τιμές των αυτοκινήτων. Σύγχυση απο αλληλοσυγκρουόμενες δηλώσεις υπουργών.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Στα πράσα ο Γιάννος.Η κόρη του Παπαντωνίου πίσω απο το δάνειο του 1 δις δολαρίων και την κερδοσκοπία κατά της δραχμής.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Μπλεγμένη η κόρη του Γιάννου.Ερώτηση-κεραυνός του Εβερτ για το δάνειο του 1 δις δολαρίων.

    ΕΘΝΟΣ: ΙΧ η νέα εικόνα στην αγορά.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Ο πρώτος τη τάξει έγινε τελευταίος στην ...τάξι.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Πρόταση μοφμής για σκάνδαλα,μίζες,αθλιότητες, φοροαρπαγή.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΙΧ: οι νέες τιμές.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Ο Σημίτης εξηγείται.Γιατί έγινε τώρα η υποτίμηση.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Στον αέρα η πώληση προβληματικών και ΟΑ.Ανέκυψε αίφνης θέμα συνταγματικότητας των κυβερνητικών μέτρων.

    ΕΣΤΙΑ: Τι συμβαίνει με τα εισαγόμενα.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: ΟΑ: εξυγίανση ή λουκέτο.Οι δεσμεύσεις της υποτίμησης στρέφουν πρωταρχικά το νυστέρι στην καίρια επέμβαση.

    ΚΑΛΗΜΕΡΑ: Πικρο-Δάφνη το 1 δις δολάρια.Αποπομπή Γιάννου ζητά ο Εβερτ.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Εκλογές στο τέλος της τετραετίας.Ο πρωθυπουργός "αδειάζει" τους σεναριογράφους περί πρόωρης προσφυγής στις κάλπες.

    ΤΑ ΝΕΑ: Διπλό πλήγμα στα ΙΧ με αυξήσεις και απόσυρση.3-10% πάνω οι τιμές απο οκτώ εταιρίες.

    ΝΙΚΗ: Ανώμαλη προσγείωση στην "ΟΑ".Με την πλάτη στον τοίχο οι εργαζόμενοι.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Αγχόνες στήνουν για το λαό.Πολλαπλές οι αρνητικές συνέπειες απο την κυβερνητική πολιτική.

    [2] ΔΕΚΟ

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ αναφέρει οτι "Νυστέρι" βάζει η κυβέρνηση στις υπερχρεωμένες ΔΕΚΟ, αρχίζοντας απο την Ολυμπιακή,προκειμένου να πετύχει την επιβίωσή τους και να καλύψει τις τεράστιες ευθύνες της για το κατάντημά τους.Με πρόσχημα την εξυγίανση προχωρεί σε σαρωτικές παρεμβάσεις-εκκαθαρίσεις,όπως η περικοπή υπερωριών και προνομίων αλλά και η αλλαγή του υφιστάμενου εργασιακού καθεστώτος".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ σημειώνει οτι "την υπερπροβληματική και πολυταλανισμένη Ολυμπιακή Αεροπορία επιλέγει η κυβέρνηση για να παράσχει τα πρώτα δείγματα προώθησης των διαρθρωτικών μέτρων, που δεσμεύθηκε έναντι των κοινοτικών μας εταίρων να λάβει μετά την ένταξη της δραχμής στο μηχανισμό ισοτιμιών του ΕΝΣ αλλά και εξήγγειλε οτι θα προωθήσει αποφασιστικά, προκειμένου να αποεί τελεσφόρος η υποτίμησης του εθνικού νομίσματος".

    Η ΝΙΚΗ υποστηρίζει οτι "ή οι εργαζόμενοι αποδέχονται τα σκληρά μέτρα που πρόκειται να λάβει η κυβέρνηση ή ο εθνικός μας αερομεταφορέας κλείνει.Αυτό το μήνυμα στέλνει η κυβέρνηση προς τους εργαζόμενους της ΟΑ ,τη στιγμή που η Διεύθυνση Δικαστικού της εταιρίας σε εισήγησή της προς το ΔΣ αναφέρει οτι τόσο οι νέοι κανονισμοί εργασίας όσο και το ωράριο λειτουργίας του προσωπικού, αντίκεινται στις ισχύουσες διατάξεις".

    Η ΑΥΓΗ τονίζει οτι "υπο την απειλή λουκέτου στον εθνικό αερομεταφορέα συνεδριάζει σήμερα το ΔΣ της Ολυμπιακής προκειμένου να ολοκληρώσει το νέο πλαίσιο εργασιακών σχέσεων εν όψει της κρίσιμης συνεδρίασης της κυβερνητικής επιτροπής που θα πραγματοποιηθεί αύριο.Η κυβέρνηση έχει καταστήσει σαφές οτι το νέο πλαίσιο εργασιακών σχέσεων που αναμένεται να ανακοινωθεί μετά τη συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής θα ισχύσει στην Ολυμπιακή με ή χωρίς τη συμφωνία των εργαζομένων".'

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ προσθέτει οτι "άγριες περικοπές στις αποδοχές του πρσωπικού της Ολυμπιακής Αεροπορίας, αύξηση των ωρών εργασίας και διακοπή χορήγησης πολλών παροχών περιλαμβάνονται στα μέτρα που θα ανακοινώσει αύριο το υπουργείο Μεταφορών για την εξυγίανση της εταιρίας και τα οποίας -όπως διοχετεύεται- θα αποτελέσουν τον "πιλότο" της κυβέρνησης για το εργασιακό καθεστώς στις άλλες ΔΕΚΟ".

    Σύμφωνα με τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ "πάση θυσία μετερχόμενη όλες τις μεθόδους και με βασική φιλοσοφία το "ο,τι έγινε έγινε" στην "Ολυμπιακή Αεροπορία",η κυβέρνηση προχωρεί σε προειλημμένες αμφισβητούμενες αποφάσεις για τη δεύτερη απόπειρα εξυγίανσης της εταιρίας".

    Η ΚΑΛΗΜΕΡΑ γράφει οτι "απο την Ολυμπιακή Αεροπορία θα αρχίσει τελικά το πρόγραμμα της κυβέρνσης για ιδιωτικοποιήσεις-μετοχοποιήσεις των ΔΕΚΟ σε ποσοστό 49% σε ιδιώτες.Την Παρασκευή θα συνεδριάσει η κεντρική Επιτροπή με θέμα την πολιτική που θα ακολουθηθεί στην ΟΑ η οποία σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα αποβεί πιλότος και για τις υπόλοιπες δημόσιες επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας".

    [3] Απόσυρση ΙΧ

    Ο ΛΟΓΟΣ γράφει οτι "φρένο στην απόσυρση εντός του 1998 βάζει η υποτίμηση. Αυτό αποφασίστηκε κατά τη χθεσινή σύσκεψη των συναρμοδίων υπουργών, Εθνικής Οικονομίας, Μεταφορών, ΥΠΕΧΩΔΕ και Οικονομικών, όπου οι οικονομικοί υπουργοί αντιτάχθηκαν μετά σθένους στην έναρξη του μέτρου της απόσυρσης απο το καλοκαίρι".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ υποστηρίζει οτι "η υποτίμησις της δραχμής "ντεραπάρησε" τελικά την αγορά του αυτοκινήτου, αφού οι τιμές ανέβηκαν απο 100.000-600.000 δρχ ενώ παράλληλα οι αποσύρσεις θα ξεκινήσουν -πρώτα ο Θεός- απο το 1999".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ αναφέρει οτι "το υπερβολικό κόστος της διαδικασίας απόσυρσης λόγω της υποτίμησης της δραχμής αναγκάζει τώρα την κυβέρνηση να την αναβάλει για το 1999 απο το Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους που ήταν αρχικά προγραμματισμένη.Την ίδια ώρα ανακύπτουν διαφωνίες μεταξύ των αρμόδιων υπουργών για τον αριθμό των αυτοκινήτων που θα αποσυρθούν αλλά και για τα κίνητρα".

    Σύμφωνα με την ΑΘΗΝΑΪΚΗ,"crash test" αντιμετωπίζουν τα αυτοκίνητα, καθώς η υποτίμηση της δραχμής αλλάζει άρδην τα δεδομένα στο χώρο.Στη χθεσινή σύσκεψη που είχαν στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας οι κκ Παπαντωνίου,Λαλιώτης, Δρύς και Χρυσοχοϊδης αποφάσισαν να κατατεθεί τον Ιούνιο στη Βουλή νομοσχέδιο, με το οποίο θα ρυθμίζεται το θέαμ της απόσυρσης καθώς και η φορολογική μεταχείριση καινούριων και μεταχειρισμένων αυτοκινήτων".

    ΤΑ ΝΕΑ εκτιμούν οτι "το πλήγμα είναι διπλό για την αγορά αυτοκινήτου αλλά και τους καταναλωτές.Αφ'ενός απο τις αυξήσεις τιμών στις οποίες προχωρούν οι αντιπροσωπείες (ήδη 8 εταιρίες ανακοίνωσαν νέες προσωρινές τιμές,αυξημένες απο 3-10%) και αφ'ετέρου απο την απόφαση της κυβέρνησης να μεταθέσει για το 1999 την απόσυρση αυτοκινήτων παλαιάς τεχνολογίας".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ σημειώνει οτι "μετατίθεται για την 1.1.1999 η εφαρμογή των μέτρων για την απόσυρση των γερασμένων ΙΧ,αλλά δεν αποκλείεται να ισχυσει και νωρίτερα,πιθανότατα απο το φθινόπωρο.Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο το πριμ γιατ ην απόσυρση θα αφορά μόνο ΙΧ με "ηλικία" άνω των 25 ετών".

    [4] Αγορά-Υποτίμηση

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ υποστηρίζει οτι "στον αέρα τινάζεται ο οικογενειακός προϋπολογισμός εκατομμυρίων μισθωτών, συνταξιούχων και μικρομεσαίων καθώς οι ανατιμήσεις δεκάδων προϊόντων επηρεάζουν απευθείας τον καταναλωτή.Μοναδικός σύμμαχος του καταναλωτή ο ανταγωνισμός των σούπερ μάρκετ που ενδέχεται να συγκρατήσει το κύμα ανατιμήσεων".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ προσθέτει οτι "την ώρα που οι πρώτες ανατιμήσεις στην αγορά "έσκασαν μύτη" -σε ορισμένα προϊόντα φτάνουν ή και ξεπερνούν το 14% (ποσοστό υποτίμησης της δραχμής)- η κυβέρνηση Σημίτη θεωρεί τις αυξήσεις τιμών "οφθαλμαπάτη".

    Σύμφωνα με την ΕΣΤΙΑ,"παρά τας θετικάς αντιδράσεις των διεθνών χρηματαγορών και του Χρηματιστηρίου Αθηνών κατά το πρώτον 48ωρον μετά την υποτίμησιν της δραχμής, είς την εσωτερικήν αγοράν τα πάντα έχουν προς το παρόν "παγώσει".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ αναφέρει οτι "στον θεό εναποθέτει πλέον τις ελπίδες του ο εμπορικός κόσμος της χώρας ύστερα απο την υποτίμηση της δραχμής.Οι έμποροι παρακαλούν να "βάλει το χέρι Του" για να επέλθει γρήγορα ανάκαμψη στην αγορά".

    Το ΕΘΝΟΣ γράφει οτι "σοβαρά προβλήματα προκάλεσε στην αγορά αυτοκινήτων η υποτίμηση της δραχμής.Μέσα σε λίγα 24ωρα τα δεδομένα άλλαξαν.Ηδη ανακοινώθηκαν οι πρώτες ανατιμήσεις.Στα τελωνεία πάντως επικρατεί σύγχυση για τους φόρους.Η κατάσταση θα παγιωθεί σε δύο μήνες οπότε θα γίνουν γνωστές και οι ετήσεις εργοστασιακές αυξήσεις στις τιμές των ΙΧ".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ σημειώνει οτι "πρωτοφανής σύγχυση και απίστευτο αλαλούμ επικράτησε χθές σε δεκάδες τελωνεία της χώρας,εξαιτίας μιας εγκυκλίου του υπουργείου Οικονομικών, με την οποία διευκρινίζονταν οτι όσοι είχαν εκτελωνίσει αυτοκίνητα απο τη Δευτέρα έπρεπε να πληρώσουν το φόρο κατανάλωσης,υπολογισμένο με βάση την αυξημένη φορολογητέα αξία που προέκυπτε με τη νέα ισοτιμία της δραχμής,μετά την υποτίμηση κατά 14%".

    [5] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Η νέα μεγάλη άνοδος τιμών-συναλλαγών στο Χρηματιστήριο Αθηνών, οι εκτιμήσεις για την πορεία των τραπεζικών επιτοκίων, η πολιτική παρέμβασης της Τραπέζας της Ελλάδος, οι φορολογικοί έλεγχοι του ΣΔΟΕ και οι εξελίξεις στο θέμα της απόσυρσης των ΙΧ είναι τα βασικά θέματα του σημερινού οικονομικού τύπου.

    ΓΕΝΙΚΗ Δημοπρασιών: "Εκρηξη συναλλαγών στη Σοφοκλέους - Ξεπέρασε τα 100 δισ. ο τζίρος στις δυο τελευταίες ημέρες".

    ΕΞΠΡΕΣ: "Χωρίς βιασύνη τα επιτόκια - Η κυβέρνηση και η Τ.Ε επιθυμούν σταδιακή αποκλιμάκωση".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Πτώση επιτοκίων αποφασίζουν οι τράπεζες - Ο Λ. Παπαδήμος συνιστά αυτοσυγκράτηση".

    ΚΕΡΔΟΣ: "70 δισ. έχασαν οι τράπεζες το απόγευμα της Παρασκευής - "Βαρύ κλίμα" για τις συνέπειες της υποτίμησης της δραχμής".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Νέα πολιτική δραχμής με διακύμανση συν - πλην 3% - Αλλάζει ο τρόπος παρέμβασης της Τράπεζας της Ελλάδος".

    [6] Χρηματιστήριο - Ανοδος τιμών και συναλλαγών

    Η ΓΕΝΙΚΗ ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΩΝ αναφέρει ότι: "Συνεχίσθηκε και χθες η ευφορία των επενδυτών στη Σοφοκλέους, η οποία κινήθηκε με έντονους ανοδικούς ρυθμούς ενώ οι συναλλαγές παρουσίασαν εκρηκτική άνοδο. Ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε ανώτατη τιμή έτους και βρίσκεται 56,77 μονάδες χαμολότερα από το ιστορικό ρεκόρ των 1794,14 μονάδων, της 8ης Οκτωβρίου 1997. Εκλεισε στις 1.737,37 μονάδες καταγράφοντας άνοδο 87,68 μονάδων, ή σε ποσοστό 5,31%".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.02j run on Wednesday, 18 March 1998 - 16:51:03 UTC