Browse through our Interesting Nodes of Mass Media in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review on Greek, 98-04-03

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "HR-Net News Distribution Manager" <dist@hri.org>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 03/04/1998


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Σύληση νεκροταφείου
  • [3] Ολυμπιακή
  • [4] Συνέντευξη Μητσοτάκη
  • [5] Κυπριακό
  • [6] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [7] Πληθωρισμός-Ανοδος

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Η σύληση ελληνικού νεκροταφείου στην Κωνσταντινούπολη, η εξυγίανση της Ολυμπιακής, η συνέντευξη του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και η ασθένεια του Αρχιεπισκόπου Σεραφείμ είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: Ο ...Κολλάς δεκανίκι της κυβέρνησης. Επικεφαλής απεργοσπαστικού μηχανισμού.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Γραφείο ρουσφετιού παρά τω...πρωθυπουργώ.

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Σάρωσαν τους Αλβανούς με τα όπλα. Ρατσισμός απο φόβο.

    Η ΑΥΓΗ: Δημοπρασία ΠΑΣΟΚ-ΝΔ για την Ολυμπιακή.Διαμάχη στη Βουλή για το τίμημα της εκποίησης.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Κόβουν τα πανωτόκια οι τράπεζες.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: "Ο Σημίτης τα παίρνει κάτω απο το τραπέζι". 'Αγρια κόντρα Μεϊμαράκη και Μαντέλη.

    ΕΘΝΟΣ: Η ύστατη μάχη του Σεραφείμ. Οι γιατροί υψώνουν τώρα τα χέρια.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Πρόβα φρίκης απο τους βαρβάρους για νέο 1995 η σύληση του νεκροταφείου στην Πόλη.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Ημέρες ντροπής στη Βουλή.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Κόβονται όλες οι φοροαπαλλαγές. Νέο νομοσχέδιο- καρμανιόλα για μισθωτούς και συνταξιούχους.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Βάνδαλοι. Νέα άγρια επίθεση "αγνώστων" κατά του Ελληνισμού της Πόλης.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Υποχωρήσεις θέλει ο 'Ακης για ΟΑ. Σφοδρή επίθεση Καστανίδη σε Μαντέλη.

    ΕΣΤΙΑ: Ο νέος ρόλος του κ. Μητσοτάκη. Αποκλείει νέον κόμμα και τίθεται είς εφεδρείαν.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Οι μηδαμινές αυξήσεις μισθών ανοίγουν τώρα και νέο μέτωπο.

    ΚΑΛΗΜΕΡΑ: Παιχνίδια Σημίτη με Κολλάδες. Η ΠΑΣΚΕ έδωσε στα μέλη της εντολή αποχής απο τις κινητοποιήσεις.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Στη φυλακή ο δήμαρχος Ν. Ιωνίας επειδή ...φύτευε δένδρα σε δημόσια έκταση.

    ΤΑ ΝΕΑ: Νέα οδηγία απο Βρυξέλλες για λιτότητα. Η Νομισματική Επιτροπή επισείει κίνδυνο πληθωρισμού.

    ΝΙΚΗ: Μητσοτάκης αμετΑΝΟΗΤΟΣ για το βρόμικο '89. Προκαλεί το δημόσιο αίσθημα.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Στο προσκήνιο η αγωνιστική ενότητα των εργαζομένων.

    [2] Σύληση νεκροταφείου

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ στο σχόλιό της γράφει οτι "δεν προκαλούν μόνον οργή και αγανάκτηση οι βανδαλισμοί απο "αγνώστους" στο νεκροταφείο του Αγίου Ελευθερίου στα Ταταύλα της Κωνσταντινούπολης.Προκαλούν προπαντός θλίψη,διότι επαναλαμβάνονται συστηματικά σε χριστιανικά και εβραϊκά νεκροταφεία και άλλα μνημεία της Πόλης και δεν έχει συλληφθεί ποτέ κανείς, ούτε και έχουν ληφθεί μέτρα απο τις τουρκικές αρχές".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ υποστηρίζει οτι "την επανάληψι του μαύρου Στπτέμβρη του 1995 ετοιμάζουν μεθοδικά οι Μυστικές Υπηρεσίες της Τουρκίας και η Μαφία των εγκληματιών που αυτές κατευθύνουν. Μόνο που τούτη τη φορά,θύμα δεν θα είανι η ανθούσα ,τότε ,Κοινότης των 250.000

    Ελλήνων της Κωνσταντινουπόλεως αλλα το ..ένα εκατοστό αυτής , οι βασανισμένοι δηλαδή γέροντες Ρωμηοί που αριθμούν μόλις 2.500 ψυχές".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ αναφέρει οτι "έντονα αντιδρά η Αθήνα για τη βάρβαρη

    σύληση του ελληνικού νεκροταφείου του Κουρτουλούς (Ταταύλα) στην Κωνσταντινόπουλη που έγινε αντιληπτή την περασμένη Τρίτη (31 Μαρτίου).Η είδηση ήρθε χθές στη δημοσιότητα όταν συνήλθε εκτάκτως η Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου για να συζητήσει την απροσδόκητη επίθεση".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ εκτιμά οτι "οργή και αγανάκτηση επικρατεί μεταξύ του χριστιανικού πληθυσμού της Κωνσταντινούπολης μετά τη βάρβαρη σύληση του ελληνικού νεκροταφείου στα Ταταύλα (περιοχή Κουρτουλούς ) απο θρασύτατους ιερόσυλους, τα ξημερώματα της περασμένης Τρίτης".

    Η ΚΑΛΗΜΕΡΑ σημειώνει οτι "αυστηρό διάβημα προς την Τουρκία επρόκειτο να κάνει χθές το βράδυ ο Ελληνας πρεσβευτής στην Αγκυρα Δημ. Νεζερίτης για το νέό κρούσμα βανδαλισμού στην Κωνσταντινούπολη σε βάρος της ελληνικής κοινότητας.Συγκεκριμένα το βράδυ της περασμένης Δευτέρας άγνωστοι σύλησαν 50 τάφους στο ελληνικό κοιμητήριο του Αγίου Ελευθερίου στο Κουρτουλους στα Ταταύλα, αξιοποιώντας την προκλητική ανοχή που επιδεικνύουν οι τουρκικές αρχές σε ανάλογες περιπτώσεις".

    [3] Ολυμπιακή

    Η ΑΥΓΗ γράφει οτι "νέες διαστάσεις στο πολιτικό επίπεδο καιστο επίπεδο του μαζικού κινήματος αποκτά η κρίση στην Ολυμπιακή, που πυροδότησε η αιφνίδαι κατάθεση του νομοσχεδίου.Στη βουλή ΠΑΣΟΚ και ΝΔ για δεύτερη μέρα χθές συγκρούονται στον ...αέρα.Και τα δύο κόμματα συμφωνούν στην ιδιωτικοποίηση του εθνικού αερομεταφορέα".

    Σύμφωνα με τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ, "μέρες ντροπής που θυμίζουν το μακρινό παρελθόν έζησε χθές η Βουλή. Η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής που επεξεργάζεται το νομοσχέδιο για την "Ολυμπιακή Αεροπορία" κόντεψε να τιναχθεί στον αέρα.Και οι αλληλοκατηγρίες που εκτοξεύονταν για τους επικεφαλής της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης ξεπερνούσαν κάθε προηγούμενο".

    Ο ΛΟΓΟΣ σημειώνει οτι "μια πρώτη γεύση απο τους διαξιφισμούς που θα σημειθούν την ερχόμενη εβδομάδα στην Ολομέλεια της Βουλής κατα τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την Ολυμπιακή, δόθηκε κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων που το επεξεργάσθηκε".

    ΤΑ ΝΕΑ στο σχόλιό τους υποστηρίζουν οτι "κανένα περιθώριο- έστω και το ελάχιστον - δεν πρέπει να απεμπολείται.... και καμία ευκαρία- έστω και της υστάτης στιγμής - δεν πρέπει να υποτιμάται ....αν πρόκειται ο διάλογος - ακόμα κι όταν κυβερνήσεις τον θεωρούν περιττό - να συνεχισθεί...γαι να επέλθει κάποια προσέγγιση...και οι όποιες - επαχθείς για τους εργαζόμενους - κυβερνητικές αποφάσεις να βελτιωθούν".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ αναφέρει οτι "στην "ανασύνταξη" των κοινοβουλευτικών και συντικαλιστικών ομάδων του ΠΑΣΟΚ αποβλέεπι κατ'ουσίαν το παρασχεθέν απο την κυβέρνσηη χρονικό διάστημα για την αποκατάσταση κλίματος διαλόγου με τους εργαζόμεους στην Ολυμπιακή Αεροπορία".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ τονίζει οτι "με συζητήσεις για τις γενικές διατάξεις και το επίδομα της τροφής στο τραπέζι των επαφών οι εργαζόμενοι και η διοίκηση της ΟΑ μπαίνουνε σήμερα στην ουσία ενός δεύτερου γύρου τουδιαλόγου, ο οποίος εν μέσω δύο στάσεων εργασίας αφήνει απο χθές νέες ελπίδες για μια συμφωνία".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ προσθέτει οτι "με τον προγραμματισμό νέων κινητοοιήσων οι εργαζόμενοι στην "Ολυμπιακή" και άλλες ΔΕΚΟ δίνουν την απάντησή τους σδτην αντεργατική επίθεση της κυβέρνησης και οικοδομούν το ενωτικό τους μέτωπο παρα τους διάφορους "ελιγμούς" των κυβερνητικών συνδικαλιστών".

    Κατά την ΑΘΗΝΑΪΚΗ,"εικόνες "Φάρ Ουέστ" θύμισε και χθές η Βουλή καθώς τα πολιτικά επιχειρήματα αντικαταστάθηκαν απο χειρονομίες, ύβρεις, κραυγές και βαρύτατα υπονοούμενα για χρηματισμό και εξυπηρέτηση αλότριων συμφερόντων. Περισσότερο η Επιτροπή της Βουλής που επεξεργάζεται το νομοσχέδιο για την Ολυμπιακή, θύμιζε γήπεδο καφενείου παρά Επιτροπή της Βουλής που ψύχραιμα νομοθετεί".

    [4] Συνέντευξη Μητσοτάκη

    Η ΝΙΚΗ γράφει οτι "ένας Μητσοτάκης, βγαλμένος απο το χθές, "συνεπέστατος" με το πολιτικό παρελθόν του εμφανίστηκε χθές σε εκπομπή τηλεοπτικού καναλιού (MEGA) να δηλώνει οτι δεν μετανιώνει για το ανέντιμο πολιτικό παρελθόν του. Απαντώντας σε ερώτηση του νίκου Χατζηνικολαόυ, υπεραμύνθηκε τις αποφάσεις τους για παραπομπή του αείμνηστου Ανδρέα Παπανδρέου στο Ειδικό Δικαστήριο, προκαλώντας έντονα το δημόσιο αίσθημα του δημοκρατικού λαού της χώρας".

    Σύμφωνα με την ΕΣΤΙΑ "το νέον πολιτικόν στίγμα του , έδωσε δια του χθεσινοβραδυνού -δευτέρου τμήματος - της τηλεοπτικής συνεντεύξεως προς την εκπομπήν "Ενώπιος Ενωπίω" του κ. Ν. Χατζηνικολάου, ο τέως πρωθυπουργός και επίτιμος Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κ. Μητσοτάκης. Είς πείσμα των δημοσιογραφικών πληροφοριών που τον ήθελαν πάση θυσία να προχωρή είς την ίδρυσιν νέου κόμματος, εκείνος εξεκαθάρισε πλήρως τας θέσεις του και την στάσιν που προτίθεται να τηρήση".

    Το ΕΘΝΟΣ αναφέρει οτι "ανοιχτό το ενδεχόμενο της δημιουργίας νέου κόμματος άφησε χθές ο Κ. Μητσοτάκης μιλώντας στο δεύτερο μέρος της συνέντευξής του στο Μέγκα (Ν. Χατζηνικολάου) ενώ υπογράμισε οτι "η ΝΔ έχει το δικό της πρόβλημα":"κανείς δεν θα το αρνηθεί και πάντως δεν θα το αρνηθώ εγώ" υπογράμμισε με νόημα ο επίτιμος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ στο σχόλιό του υποστηρίζει οτι "ο κ. Μητσοτάκης φαίνεται να επαναλαμβάνει το λάθος που έκανε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής με την πολιτικά πρόωρη δημοσίευση των αρχείων του. Οι ηγέττες που βρίσκονται στη ζωή, πολύ περισσότερο οι ηγέτες που είανι πολιτικά δραστήριοι, δεν μπορούν να παίξουν το ρόλο του ιστορικού.Αυτά που λέν ή αποκαλύπτουν δεν κρίνονται με βάση την ιστορική αλήθεια,αλλά την πολιτική συγκυρία".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ με τίτλο "Μ'έριξαν για το Πακέτο Ντελόρ 2" υπογραμμίζει την απάντηση του Κ. Μητσοτάκη οτι "πολλές δυνάμεις δεν ήθελαν στην εξουσία την κυβέρνηση της ΝΔ".Την απάντηση αυτή έδωσε χθές ο επίτιμος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κ. Μητσοτάκης για τα αίτια της πτώσης της κυβέρνησής του το 1993, μιλώντας χθές στο MEGA, στο δεύτερο και τελευταίο μέρος του αφιερμώματος που έγινε στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου "Ενώπιος - Ενωπίω".

    [5] Κυπριακό

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ γράφει οτι "με στόχους την άρση του αδειξόδου στο Κυπριακό και την έναρξη απευθείας συνομιλιών Κληρίδη - Ντενκτάς για συνολική λύση του προβλήματος, φθάνει απόψε στην Κύπρο ο Αμερικανός απεσταλμένος Ρίτσαρτν Χόλμπρουκ. Η προσωπική παρέμβαση Χόλμπρουκ εκδηλώνεται μια βδομάδα μετά την αποτυχημένη προσπάθεια του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν να κάμψει την αδιαλλαξάι του Ρ. Ντενκτάς ο οπίος θέτει ως όρους για τις συνομιλίες την αναγνώριση του παράνομου καθεστώτος του και το πάγωμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Κύπρου - ΕΕ".

    [6] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Τα βασικά θέματα του σημερινού οικονομικού Τύπου είναι τα εξής:οι εκτιμήσεις για άνοδο του πληθωρισμού,η άνοδος τιμών - συναλλαγών στο Χρηματιστήριο Αθηνών,η δημοπρασία κρατικών τίτλων την Δευτέρα,οι εξελίξεις στην Ολυμπιακή και η μείωση επιτοκίων από την Αγροτική Τράπεζα και την Aspis.

    ΓΕΝΙΚΗ Δημοπρασιών:``Συγκράτηση μισθών για να πέσει ο πληθωρισμός συνιστά η νομισματική επιτροπή της ΕΕ.''

    ΕΞΠΡΕΣ:``Προβληματίζει το πρώτο δείγμα για την πορεία του πληθωρισμού μετά την υποτίμηση.''

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ:`` "Τράφικ" 300 δισ. στο Χρηματιστήριο-Οι υψηλές συναλλαγές εμποδίζουν την εκκαθάριση πράξεων.''

    ΚΕΡΔΟΣ:``Αγωνία για την εξέλιξη του πληθωρισμού τον Απρίλιο-Τον Μάρτιο ο τιμάριθμος "συγκρατήθηκε" στο 4,4-4,5%.''

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ:``Η ΤτΕ παρεμβαίνει στη Βουλή για τιμές και εισοδήματα-Η πρώτη έκθεση Παπαδήμου προς το Κοινοβούλιο.''

    [7] Πληθωρισμός-Ανοδος

    ΤΟ ΚΕΡΔΟΣ αναφέρει ότι:``Στο 4,4 ή 4,5% κυμάνθηκε ο πληθωρισμός Μαρτίου,που ανακοινώνεται επισήμως σήμερα.Η πορεία του πληθωρισμού τον προηγούμενο μήνα θεωρείται μάλλον φυσιολογική και αναμενόμενη, αλλά το πρόβλημα με τιμάριθμο και πληθωρισμό,φαίνεται πως προκύπτει κατ`αρχάς από τον τρέχοντα μήνα και αναμένεται να συνεχισθεί τον Μαϊο λόγω των αυξήσεων σε οπωροκηπευτικά και είδη ένδυσης-υπόδησης αλλά και της συνεχιζόμενης ανοδικής πορείας των διεθνών τιμών στα καύσιμα.''
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.02j run on Friday, 3 April 1998 - 12:54:18 UTC