Browse through our Interesting Nodes on Education in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 98-04-13

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 13/04/1998


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Υγεία Καραμανλή
  • [3] Ελληνοτουρκικές σχέσεις
  • [4] Σεραφείμ
  • [5] Κυπριακό
  • [6] Σκοπιανό

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Η κηδεία σήμερα του Αρχιεπισκόπου Σεραφείμ, η κατάσταση της υγείας του Κωνσταντίνου Καραμανλή και ο απόηχος της συνόδου της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: Η μεγάλη μάχη του Κων. Καραμανλή. Κρίσιμες ώρες για τον Πρόεδρο.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Σταμάτησε η καρδιά του για 50 δευτερόλεπτα. Δραματικές ώρες για τον Εθνάρχη.

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Στα χέρια του Θεού ο ... "θεός". Τη μεγάλη μάχη της ζωής δίνει ο Κ. Καραμανλής.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Στήνει κάλπες ο Σημίτης. Εκλογές πριν απο τις Δημοτικές.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Αγωνία για τον Εθνάρχη. Ο Καραμανλής δίνει την πιο κρίσιμη μάχη της ζωής του.

    ΕΘΝΟΣ: Οι αλλάγες που έρχονται. Μιλτιάδης Παπαϊωάννου. Ο υπουργός Εργασίας ανοίγει τα χαρτιά του.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Η ... "καπνοδόχος" βγάζει αδιέξοδο.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Παίρνει "κεφάλια" ο Κ. Σημίτης. Αρχίζουν οι διαγραφές ανταρτών.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Ακίνητα: σχέδιο για έκτακτη εισφορά.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Καρφιά απο Βάσω. 'Εξαλλη για "διαρροές" απο το περιβάλλον του Σημίτη.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Σήμερα η κρίσιμη μάχη για τον Κ. Καραμανλή. Θα αντέξει τη διακοπή της μηχανικής υποστήριξης;

    ΕΣΤΙΑ: Αβεβαιότης για τον Καραμανλή. Τι προβληματίζει τους γιατρούς.

    ΤΑ ΝΕΑ: 'Υστατη μάχη του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Συγκίνηση σε όλη τη χώρα.

    [2] Υγεία Καραμανλή

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ γράφει οτι "η διακοπή της μηχανικής υποστήριξης, που θα γίνει εντός της ημέρας, είναι ο καθοριστικός παράγοντας για την πορεία της υγείας του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Μετά το έμφραγμα που υπέστη τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής οι γιατροί εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους για το αν θα αντέξει τελικώς ο καταπονημένος οργανισμός του".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ αναφέρει οτι "μάχη για να κρατηθεί στη ζωή δίνει ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής που χθές τα ξημερώματα υπέστη ελαφρύ καρδιακό επεισόδιο, με αποτέλεσμα να μεταφερθεί στη μονάδα εντατικής θεραπείας του "Υγεία" και να τεθεί υπο μηχανική υποστήριξη".

    Σύμφωνα με την ΕΣΤΙΑ, "προ σοβαρωτάτου προβληματισμού ευρίσκονται οι ιατροί του θεραπευτηρίου "Υγεία" ως προς την ενδεδειγμένην αντιμετώπισιν της καταστάσεως του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κ. Καραμανλή, κατόπιν του καρδιακού επεισοδίου και της στιγμιαίας ανακοπής της καρδιάς του".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ επισημαίνει οτι "σκληρή μάχη δίδει ο Κωνσταντίνος Καραμανλής με την ίδια δυναμική και το ίδιο σθένος που δείχνει πάντα στις δύσκολες στιγμές. Σύσσωμη η Ελλάδα παρακολουθεί με ανησυχία την πορεία της υγείας του Κ. Καραμανλή ελπίζοντας να κερδίσει άλλη μια μάχη".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ στο σχόλιό του σημειώνει οτι "η επιδείνωση της κατάστασης της υγείας του Κωνσταντίνου Καραμανλή προκαλεί μεγάλη συγκίνηση στους πολίτες, καθώς οι περισσότεροι αναγνωρίζουν την προσφορά του πολιτικού ηγέτη προς τον ελληνικό λαό. Ο Καρμανλής υπήρξε

    ο πολιτικός των έργων και της δυναμικής ανάπτυξης. Ηξερε να δίνει πρακτικές λύσεις και να αποφεύγει τα πολλά λόγια. Χάρισε στην Ελλάδα το ευρωπαϊκό όραμα και στη συνέχεια φρόντισε να το κάνει πραγματικότητα. Ηξερε να εμπνέει το σεβασμό προς τον ηγέτη και το πολιτικό σύστημα και να κρατάει σε απόσταση τα μεγάλα συμφέροντα".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ τονίζει οτι "ήταν μόλις 51 δευτερόλεπτα. Τόσο λίγα αλλά και τόσο πολλά. Που πάγωσαν όλους όσοι ήταν κοντά στον Κωνσταντίνο Καραμανλή στις 2. 30 το πρωί της Κυριακής. Η παύση της καρδιάς του διήρκεσε 51 δευτερόλεπτα . Σήμανε συναγερμός".

    [3] Ελληνοτουρκικές σχέσεις

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ γράφει οτι "βήμα προς βήμα ανατρέπεται το αιγαιακό καθεστώς. Η ελληνική πλευρά φαίνεται έτοιμη να αποδεχθεί περιθωριοποίηση των κανόνων του ICAO και να υποκύψει στην αξίωση των Τούρκων να εισέρχονται τα πολεμικά τους στο FIR Αθηνών χωρίς να υποβάλλουν σχέδια πτήσης. Η κυβέρνσηη αιχμαλωτίζεται επικίνδυνα στη στρατηγική της Αγκυρας και η αντιπολίτευση σιωπά περίεργα και ακατανόητα".

    [4] Σεραφείμ

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ γράφει οτι "'Αγριο παζάρι" - έτσι μόνο μπορεί να χαρακτηρισθούν - τα όσα γίνονται και λέγονται για τη Διαδοχή του αποθανόντος Αρχιεπισκόπου, ο οποίος σήμερα κηδεύεται απο το Α'νεκροταφείο της Αθήνας. Και , σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες, ΟΛΑ ΠΑΙΖΟΝΤΑΙ, ακόμη και η ΕΚΠΛΗΞΙΣ, αφού οι ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ είναι ΟΛΟΙ τους ισχυροί και πίσω τους κρύβονται τεράστια συμφέροντα, είτε πολιτικής είτε οικονομικής μορφής".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ αναφέρει οτι "Χους ην..." . Αλλά απο λάβα. Η Ελλάδα κηδεύει σήμερα το γενναίο αντάρτη-Ιεράρχη της Σεραφείμ που παρέμεινε ανθρώπινος και μαχητής έως το τέλος. Η μνήμη του θα παραμείνει ζωντανή".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ σημειώνει οτι "σε κλίμα πανελλήνιας συγκίνησης σύσσωμη η ηγεσία του τόπου, ξένοι αντιπρόσωποι και το χριστεπώνυμο πλήθος δίνουν σήμερα τον τελευταίο αποχαιρετισμό στο μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Σεραφείμ".

    Το ΕΘΝΟΣ προσθέτει οτι "η Ελλαδική Εκκλησία κηδεύει σήμερα τον Προκαθήμενό της. Εναν περήφανο Αρχιερέα, που η προσωπικότητά του σημάδεψε την πορεία της τα τελευταία είκοσι πέντε χρόνια. Πολλά ειπώθηκαν τις ημέρες αυτές απο ανθρώπους που πορεύτηκαν μαζί του και απο άλλους, που η ιστορία τους έφερε αντιμέτωπους. Αν και έχουν περάσει τρία 24ωρα απο την εκδημία του, δύσκολα μπορούν να πιστέψουν οτι άφησε τα εγκόσμια".

    [5] Κυπριακό

    ΤΑ ΝΕΑ γράφουν οτι "ο Χόλμπρουκ και η ομάδα του παίρνουν το πάνω χέρι στο Κυπριακό και τέλη Απριλίου- αρχές Μαϊου επιστρέφουν στη Λευκωσία, με στόχο να επιτύχουν επανέναρξη συνομιλιών Κληρίδη - Ντενκτάς "μακράς διαρκείας" όπως έλεγαν κυβερνητικές πηγές".

    [6] Σκοπιανό

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει οτι "η διευθέτηση του προβλήματος της ονομασίας με τρόπο "αποδεκτό, αν και όχι απολύτως ικανοποιητικό για τις δύο πλευρές" πρέπει να γίνει μμέσα στους επόμενους μήνες, δήλωσε ο Θ. Πάγκαλος επιχειρώντας να δώσει μια ώθηση στο επίμαχο θέμα που έχει περιέλθει και πάλι σε τέλμα".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.02l run on Tuesday, 14 April 1998 - 13:51:55 UTC