Visit our Document Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 98-04-30

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 30/04/1998


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Συνεδρίαση ΚΟ ΠΑΣΟΚ
  • [3] Ελληνοτουρκικά
  • [4] Αναθεώρηση Συντάγματος
  • [5] Οικονομική πολιτική
  • [6] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [7] Σύνοδος Κορυφής - ΕΕ - Ευρώ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Η ομιλία του πρωθυπουργού στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, η αναθεώρηση του Συντάγματος, η οικονομική πολιτική, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και οι αντιδράσεις της Γαλλίας είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναικού τύπου.

    ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΣ ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ: Ευυπόληπτοι φονιάδες κυκλοφορούν ελεύθεροι. Καταγγελία - σόκ του εισαγγελέα του Αρ. Πάγου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: Σημίτη είσαι...καραμανλικός..και αντιπαπανδρεϊκός. Επίθεση απο τους αμφισβητίες στην ΚΟ.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Φόρος είς διπλούν και περιττά έξοδα για την ακίνητη περιουσία. Μήνας παθών ο Μάϊος για τους φορολογούμενους.

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Δραχμή και φιλότιμο υποτιμούνται στις Βρυξέλλες. Κρίσιμη σύνοδος κορυφής για την Ελλάδα.

    Η ΑΥΓΗ: Πρωτομαγιά '98 των μεταναστών και των ανέργων.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Νέο κόμμα ίδρυσαν Μάνος-Ανδριανόπουλος. Ποιά στελέχη συμμετέχουν-Τι θα κάνει ο Μητσοτάκης.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Ντρεπόμαστε για την κυβέρνησή σας. Επίθεση βουλευτών του ΠΑΣΟΚ στον Σημίτη.

    ΕΘΝΟΣ: Οι Ελληνες ψηφίζουν για εργασιακά, ιδιωτικοποιήσεις. Πανελλαδικό γκάλοπ.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Ξυνίζει η μαγιά της Πρωτομαγιάς. Μαύρο και άραχνο το εργασιακό μέλλον του Ελληνα.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Εκβιάζουν τους φορολογούμενους. Σκληρή επίθεση Εβερτ στην ανάλγητη και ανίκανη κυβέρνηση.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Σπίτια μισοτιμής. Τι προβλέπει ο νέος νόμος για τον ΟΕΚ.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Κλείστε την εδώ και τώρα. Λάβρος ο Πάγκαλος στην "Ε" για την Ολυμπιακή.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Θεαματική στροφή Χριστόδουλου προς Φανάρι. Οι 100 πρώτες ημέρες του νέου αρχιεπισκόπου- Οι άνθρωποι-κλειδιά.

    ΕΣΤΙΑ: Η φημολογία περί νέου κόμματος. Ποιοί έχουν λόγους να την καλλιεργούν.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Με ομόλογα οι ιδιωτικοποιήσεις. Υψους 2 δις δολ που θα μετατρέπονται σε μετοχές κρατικών εταιριών.

    ΚΑΛΗΜΕΡΑ: Ξεχάστε εκλογές και υποτίμηση. Σε χαμηλούς τόνους Σημίτης και "εσωκομματική αντιπολίτευση".

    Ο ΛΟΓΟΣ: "Ανοησίες περί πρόωρων εκλογών". Μήνυμα για πορεία χωρίς παρεκκλίσεις και υποχωρήσεις μέσω ΚΟ.

    ΤΑ ΝΕΑ: Ευρώπη Νο 2 απο τη Δευτέρα με το Ευρώ. Σημίτης: η δραχμή μέσα, πριν τα Ευρω-νομίσματα.

    ΝΙΚΗ: Πρόωρες "φήμες" για εκλογές.."Ανόητο", όχι όμως και απίθανο. Διαψεύδει χωρίς να πείθει ο πρωθυπουργός.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Ολοι στο Σύνταγμα στις 10 το πρωί της Πρωτομαγιάς. Διακήρυξη της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ.

    [2] Συνεδρίαση ΚΟ ΠΑΣΟΚ

    Η ΚΑΛΗΜΕΡΑ γράφει οτι "χαρακτηρίζοντας "ανόητες τις φήμες" για πρόωρες εκλογές και για νέα υποτίμηση της δραχμής, έθεσε τέρμα στα διάφορα σενάρια ο Κ. Σημίτης, μιλώντας χθές στην Σύνοδο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ. Διατηρώντας χαμηλούς τόνους κατάφερε να διαφυλάξει την ενότητα του Κινήματος". Καταγγελία-σόκ του Εισαγγελέα του Αρ. Πάγου.

    Ο ΛΟΓΟΣ αναφέρει οτι "ανόητες οι φήμες περί πρόωρων εκλογών, διακήρυξε χθές ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, δίνοντας τέλος στη σεναριολογία, που εκπορεύεται τον τελευταίο καιρό, όχι μόνο απο τα ΜΜΕ ή την αντιπολίτευση, αλλά και απο κύκλους εντός του ΠΑΣΟΚ".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ σημειώνει οτι "πολύ καλά προετοιμασμένος εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός στη χθεσινή σύνοδο της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ. Χωρίς να κάνει ούτε βήμα πίσω απο τις γνωστές θέσεις του κατάφερα με την ήπιων τόνων ομιλία-εισήγησή του να αποσπάσει στο τέλος της τα χειροκροτήματα όλων των βουλευτών "συμπολιτευόμενων" και "αντιπολιτευόμενων" του Κινήματος".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ τονίζει οτι "ισορροπία τρόμου στο ΠΑΣΟΚ. Και όπως λέει ο λαός "φοβάται ο Γιάννης το θεριό και το θεριό τον Γιάννη". Κάπως έτσι κύλησε η χθεσινή 5ωρη σχεδόν συνεδρίαση της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, όπου διασταύρωσαν τα ξίφη τους ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Σημίτης και η εσωκομματική αντιπολίτευση του Κινήματος".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ προσθέτει οτι "δεν πρόκειται να γίνει υποτίμηση, δεν πρόκειται να διεξαχθούν πρόωρες εκλογές και δεν θα δεχθούμε εκβιασμούς απο συντεχνίες, ήταν τα κύρια σημεία της ομιλίας του πρωθυπουργού κατά τη συνεδρίαση της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Σημίτης εμφανίστηκε με αιχμές και παραινέσεις και απέρριψε τις αιτιάσεις της εσωκομματικής αντιπολίτευσης οτι η κυβέρνσηη ακολουθεί φιλελεύθερη πολιτική τονίζοντας οτι "ακολουθούμε την πολιτική που ακολουθούσε απο το 1993 ο Ανδρέας Παπανδρέου".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ εκτιμά οτι "η ιστορία επαναλαμβάνεται στο ΠΑΣΟΚ. Αυτό απέδειξε και η χθεσινή συνεδρίαση της ΚΟ του Κινήματος στην οποία "το έργο ήταν ίδιο" όπως και στις προηγούμενες καθώς είχε απ'όλα. Γκρίνια, κριτική, αφορισμούς, λεονταρισμούς απο την εσωκομματική αντιπλίτευση και μεγαλοστομίες, προειδοποιήσεις, διαβεβαιώσεις απο τον πρωθυπουργό".

    Το ΕΘΝΟΣ υποστηρίζει οτι "δύο φίλοι απο τα παλιά πρωταγωνίστηκαν χθές στη συνεδρίαση της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ. Ο Ανδρέας Παπανδρέου και ο Κ. Καραμανλής επιστρατεύτηκαν απο την εσωκομματική αντιπολίτευση προκειμένου να αποδειχθεί η "κεντροδεξιά στροφή" του Κ. Σημίτη".

    Σύμφωνα με την ΒΡΑΔΥΝΗ, "αδυσώητο "κατηγορώ" απο την εσωκομματική αντιπολίτευση αντιετώπισε χθές ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης κατά τη σύνοδος της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ. Βουλευτές του Κινήματος του χρέωσαν το γεγονός οτι το ΠΑΣΟΚ φθίνει και δεν δίστασαν, μάλιστα να υαπινιχθούν οτι ντρέπονται γαι την κυβέρνσηή του. Ο πρωθυπουργός ωστόσο στο "μονόδρομο" που έχει χαράξει και τόνισε οτι δεν θα κάνει πρόωρες εκλογές".

    [3] Ελληνοτουρκικά

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ γράφει οτι "η επαναφορά στο προκήσνιο των τουρκικών θέσεων περί "γκρίζων ζωνών" στο Αιγαίο, καθώς συμπίπτει με την εμφάνιση της πρωτοβουλίας Χόλμπρουκ για το Κυπριακό, εδραιώνει την εντύπωση οτι η αμερικανική διπλωματία έχει επιλέξει να αντιμετωπίσει ως "σύνολο" τα δύο προβλήματα, αξιοποιώντας κατά περίπτωση, όσους μοχλούς πίεσης έχει στη διάθεσή της".

    Η ΝΙΚΗ αναφέρει οτι "η Τουρκία εμφανίζεται αποφασισμένη να συντηρήει την ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις με τη θεωρία των "γκρίζων ζωνών" στο Αιγαίο χαρακτηρίζοντας μάλιστα προπαγανδιστικό το μνημόνιο που διένειμε στους Ευρωπαίους ομολόγους του ο Θ. Πάγκαλος στο οποίο αποκαλύπτονται οι τουρκικές διεκδικήσεις επί ελληνικών νησιών".

    Σύμφωνα με την ΕΣΤΙΑ, "η Αγκυρα επιμένει είς τας προκλητικάς διεκδικήσεις της είς το Αιγαίον. Δια του εκπροσώπου του υπ. Εξωτερικών κ. Ν. Ουτκάν εχαρακτήρισε "γεμάτο νομικές και ιστορικές ανακρίβειες" το μνημόνιον που διένειμεν η Ελλάς είς την προχθεσινήν συνάντησιν των ΥΠΕΞ της ΕΕ".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ σημειώνει οτι "άμεσες και τολμηρές κινήσεις εκτόνωσης της έντασης στο Αιγαίο και στην Κύπρο συστήνουν προς την Ελλάδα και την Τουρκία οι ΗΠΑ, καλώντας τις κυβερνήσεις τους να αξιοποιήσουν τις μεσολαβητικές πρωτοβουλίες των αρμόδιων Αμερικανών αξιωματούχων. Μια εβδομάδα μετά την επίσκεψη του υπουργού Αμυνας κ. Ο. Κοέν στην Αθήνα και την Αγκυρα, και δύο μέρες πριν απο την άφιξη του προεδρικού απεσταλμένου κ. Ρ. Χόλμπρουκ στη Λευκωσία, ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου Κένεθ Μπέϊκον παραδέχθηκε οτι βρίσκονται σε εξέλιξη δύο παράλληλες πρωτοβουλίες".

    Ο υπουργός Εξωτερικών, Θεόδωρος Πάγκαλος, σε συνέντευξή του στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ αναφερόμενος στη στάση της Γαλλίας στα ελληνοτουρκικά, τονίζει οτι κάποιοι έχουν τεράστια συμφέροντα και η Τουρκία καταλαμβάνει τέτοια θέση, ώστε σύμμαχοι και φίλοι αιώνων να πετάγονται στα σκουπίδια. Χθες το γαλλικό υπουργείο των Εξωτερικών προέβη σε διάβημα διαμαρτυρίας για τις επικρίσεις, που διατύπωσε ο κ. Πάγκαλος, αναφορικά με την πολιτική της Γαλλίας στο Κυπριακό και τις ευρωτουρκικές σχέσεις.

    [4] Αναθεώρηση Συντάγματος

    Ο ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΣ ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ γράφει οτι "πεισματικά κλειστά εξακολουθεί να κρατά τα χαρτιά του ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης τόσο σε ο,τι αφορά την εκλογή του Προέδρου Δημοκρατίας όσο και για τον εκλογικό νόμο. Παρ'ότι προκλήθηκε, ευθέως απο τον Κώστα Καραμανλή απέφυγε επιμελώς να αφήσει έστω και μια χαραμάδα ανοιχτή για να κατανοήσει η Βουλή τις προθέσεις του".

    Η ΑΥΓΗ αναφέρει οτι "ως ατού για τις επόμενες εκλογές χρησιμοποιεί ο πρωθυπουργός και η ηγεσία της κυβερνητικής παράταξης το εκλογικό σύστημα. Κατά τη χθεσινή, πρώτη ημέρα της συζήτησης στη Βουλή για τις αναθεωρητικές διατάξεις του Συντάγματος ο κ. Σημίτης παραδέχθηκε οτι οι εκλογές θα πρέπει να διενεργούνται με γνωστό εκλογικό σύστημα, απέφυγε όμως και πάλι να διευκρινισει με ποιόν εκλογικό νόμο θα γίνουν οι προσεχείς εκλογές".

    ΤΑ ΝΕΑ επισημαίνουν οτι "ο τρόπος εκλογής Πρόεδρου της Δημοκρατίας και το εκλογικό σύστημα απετέλεσαν τα δύο κυριότερα σημεία τριβής ανάμεσα στην Κυβέρνσηη και σε όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, στην πρώτη συζήτηση -χωρίς ιδιαίτερο ενδιαφέρον - που έγινε χθές το βράδυ στην Ολομέλεια της Βουλής για την αναθεώρηση του Συντάγματος".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ σημειώνει οτι "με τον πρωθυπουργό κ. Κ. Σημίτη να διολισθαίνει στην τακτική του πολιτικού καιροσκοπισμού, κρατώντας κλειστά τα χαρτιά του για τον εκλογικό νόμο και επιμένοντας στην αλλαγή του τρόπου εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας άρχισε χθές στη βουλή η συζήτηση για την αλλαγή του κατασταστικου'χάρτη της χώρας".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ στο σχόλιό της τονίζει οτι "το είχαμε επισημάνει απο την αρχή: η επιχειρούμενη συνταγματική αναθεώρηση δείχνει τόσο άτολμη και συντηρητική ώστε τελικά να κινδυνέουν να αυτοαναιρεθούν ο σκόςπο και το ουσιαστικό της νόημα. Η μέχρι τώρα εμπειρία απο τις διαδικασίες αναθεώρησης έχει αποδείξει οτι το ζητούμνενο των εκάστοτε αναθεωρητικών πρωτοβουλιών δεν είναι τόσο θεσμικό όσο κυρίως πολιτικό. Υπακούει, δηλαδή, πλήρως και εξυπηρετεί πάγιες πολιτικές ανάγκες, συνήθως αυτών που κυβερνούν".

    [5] Οικονομική πολιτική

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ γράφει οτι "ο "σφυγμός" των οικονομικών και πολιτικών εξελίξεων απο αύριο μεταφέρεται στις Βρυξέλλες ( στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ) όπου δραχμή και φιλότιμο αναμένεται να "υποτιμηθούν" προκειμένου ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτςη να "γυρίσει τροπαιούχος" για την ορθότητα της οικονομικής πολιτικής (οπως είπε και χθές στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ "οι προσπάθειές μας όλες επικεντρώνονται στηνένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ").

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ αναφέρει οτι "με έκδοση μαμούθ ύψους 2 δις δολ ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου που θα είναι μετατρέψιμα σε μετοχές δημοσίων επιχειρήσεων θα επιχειρήσει η κυβέρνηση να προωθήσει αμετάκλητα, την ιδιωτικοποίηση κρατικών εταιριών. Η ιδέα προέρχεται απο τη Γαλία οπου εκδόθηκαν αντίστοιχα ομόλογα γνωστά ως "ομόλογα Μπαλαντίρ" απο το όνομα του πρωθυπουργού της τριετίας 1993-1995"

    (Γ.Π.)

    [6] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Η Σύνοδος Κορυφής των 15 ηγετών των χωρών - μελών της ΕΕ, η ομιλία του Πρωθυπουργού στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, η άνοδος κατά 2,69% του δείκτη τιμών στο Χρηματιστήριο Αθηνών, οι θέσεις του ΣΕΒ για την οικονομική πολιτική και οι νέες δημοπρασίες τίτλων του Δημοσίου ειναι τα βασικά θέματα του σημερινού οικονομικού τύπου.

    ΓΕΝΙΚΗ Δημοπρασιών: "Θερμός" ο Μαϊος για τις σχέσεις κυβέρνησης - συνδικάτων".

    ΕΞΠΡΕΣ: "Τρέχουμε να προλάβουμε" - Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε (και προειδοποιήσε) στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Νεύμα από Σαντέρ περιμένει η Αθήνα - Κ. Σημίτης: Αστειότητες τα περί υποτίμησης της δραχμής".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Στις Βρυξέλλες γεννιέται το νέο ευρωπαϊκό νόμισμα - Κρίσιμο τριήμερο για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ενωσης".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Διασφαλίσεις για τη δραχμή με την εισαγωγή του ευρώ - Τι θα ζητήσει ο πρωθυπουργός στις Βρυξέλλες".

    [7] Σύνοδος Κορυφής - ΕΕ - Ευρώ

    ΤΟ ΚΕΡΔΟΣ αναφέρει ότι: "Η Ευρώπη του 21ου αιώνα δίνει από αύριο τα πρώτα της διαπιστευτήρια και μέσα στο επόμενο τριήμερο θα γραφτεί στις Βρυξέλλες το πρώτο κεφάλαιο της ιστορίας του ευρώ. Με την αυλαία της Συνόδου Κορυφής, το βραδυ της Κυριακής, ένα νέο νόμισμα θα έχει προστεθεί στο παγκόσμιο οικονομικό στερέωμα και, στο εξής, σχεδόν τίποτα δεν θα είναι το ίδιο στην ήπειρο που όλη η υφήλιος γνώρισε ως "Γηραιά".

    (Ι.Π.)


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.02m run on Thursday, 30 April 1998 - 8:13:15 UTC