Visit the Greek-American Folklore Society (GAFS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 98-05-12

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 12/05/1998


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Ελληνοτουρκικές σχέσεις
  • [3] Πώληση Ιονικής
  • [4] Υποψηφιότητα Αβραμόπουλου
  • [5] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [6] Χρηματιστήριο - Μείωση - Τράπεζες

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, η πώληση της Ιονικής τράπεζας και η υποψηφιότητα του Αβραμόπουλο για το Δήμο Αθηναίων είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Εκδότης: Κ. Μήτσης): Ναι οι Αθηναίοι στον Αβραμόπουλο.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Εκδότης: Δ. Ρίζος): Νικήθηκε ο καρκίνος. Τα μανιτάρια έκρυβαν το μυστικό.

    ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ: Ο Κλίντον μεγαλώνει την Τουρκία. Προς "θερμό" επεισόδιο στο Αιγαίο.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Διορισμοί στο δημόσιο. Παίρνουν 10.848 μόνιμους και εποχικούς.

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Κομπίνα 100 δις. Βουλιάζουν τη μετοχή της Ιονικής.

    Η ΑΥΓΗ: Κενό πολιτικής για την ψηφιακή TV. Ολα παίζονται..δορυφορικά.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Αιχμάλωτοι των άνομων συμφερόντων.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Σκοτώνουν τις μετοχές των τραπεζών. Βρώμικα παιχνίδια στο Χρηματιστήριο.

    ΕΘΝΟΣ: Οι 2.500 θέσεις στους νέους Δήμους.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Αντιτορπιλλικό" υπερκομματικής..θαλάσσης. Ο Δημ. Αβραμόπουλος διεκδικεί πάλι τη Δημαρχία.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Πρόβα Εκλογών.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Μεγάλο κόλπο με την Ιονική.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: 10 σκληρές εντολές απο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην κυβέρνηση.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Γερμανική επέλαση στην παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία.

    ΕΣΤΙΑ: Νέα δεδομένα στον πολιτικό χάρτη.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Ιονική: το τελευταίο στοίχημα.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Νέα τετραετία διεκδικεί ο Αβραμόπουλος.

    ΤΑ ΝΕΑ: Παζάρι στο Αιγαίο θέλει η Τουρκία. Μιλά στα "Νέα" ο Τούρκος υπουργός Αμυνας.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Συντονίζουν τα αγωνιστικά τους βήματα.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Ντεσιμπέλ κατά οδηγών. Πόσο επηρεάζουν στην οδήγηση.

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Ιδού η Ρόδος.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Συνεχίζουν οι Τούρκοι τα ανθελληνικά ψεύδη.

    [2] Ελληνοτουρκικές σχέσεις

    "Η Τουρκία επιδιώκει να αρχίσει παζάρι για το Αιγαίο. Ωστόσο ο Τούρκος υπουργός Αμυνας κ. Ισμέτ Σεζγκίν μιλώντας χθές στα "ΝΕΑ" παραδέχθηκε εμμέσως οτι η αμφισβήτηση της κυριαρχίας των ελληνικών νησιών του Αιγαίου αποτελεί παραβίαση της Συνθήκης της Λωζάννης".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ γράφει οτι "άνθρακας αποδείχθηκε ο ..διπλωματικός θησαυρός της Ρόδου, ο οποίος φυλάσσεται καλά στην καρδιά του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες όπου συνεχίζονται οι παρασκηνιακκές διαβουλεύσεις μεταξύ των διπλωματικών αντιπροσώπων της Ελλάδος και της Τουρκίας στη συμμαχία κκ Γ. Σαβούδη και Οϋμέν. Παράλληλα, όπως όλα δείχνουν το ..πλοίο της Δυτικοευρωπαϊκής Ενωσης κόλλησε στις ..ξέρες της Ρόδου, με αποτέλεσμα να μην καταφέρει να αποκοπεί απο τον "ομφάλιο λώρο" του ΝΑΤΟ και να λειτουργήσει ως ανεξάρτητος αμυντικός πυλώνας της Ευρώπης".

    Σύμφωνα με την ΕΣΤΙΑ, "καίτοι επίσημοι συναντήσεις δεν εσημειώθησαν, έντονον ήτο χθές το παρασκήνιον είς ρόδον εις το πλαίσιον της διασκέψεως της ΔΕΕ δια τα ελληνοτουρκικά. Μάλιστα εις τας παρασκηνιακάς αυτάς επαφάς, κατά τας δημοσιογραφικάς πληροφορίας, καθοριστικός ήτο ο ρόλος του γγ του ΝΑΤΟ κ. Σολάνα, ο οποίος έφθασεν εις Ρόδον με νέα σχέδια ως προς την οικοδόμησιν "μέτρων εμπιστοσύνης" μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας είς Αιγαίον".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ αναφέρει οτι "ούτε "τούρκικο καφέ", ούτε "ελληνικό κονιάκ", ήπιαν χθές στη Ρόδο οι υπουργοί Αμυνας Ελλάδας και Τουρκίας όπως είχε σχεδόν προαναγγείλει ο Ισμέτ Σεζγκίν. Οι δύο υπουργοί συναντήθηκαν χθές μόνο στο γεύμα που παρέθεσε ο Ακης Τσοχατζόπουλος προς τιμήν των ομολόγων του της ΔΕΕ".

    Η ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ τονίζει οτι "πρός θερμό επεισόδιο στην Κύπρο ή στο Αιγαίο, βαδίζουν οι Τούρκοι με την υπογραφή του Αμερικανού προέδρου Μπίλ Κλίντον. Απόρρητα ή άκρως εμπιστευτικά έγγραφα που δημοσιεύει σήμερα η "Α" και τα οποία είναι εν γνώσει της ελληνικής κυβέρνησης, δημιουργούν την εντύπωση οτι η Αγκυρα θα κλιμακώσει τις προκλήσεις σε όλα τα μέτωπα για να σύρει την Αθήνα σε θερμό επεισόδιο και εν συνεχεία στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Εκδότης Κ. Μήτσης) εκτιμά οτι "χωρίς ελληνοτουρκικό ραντεβού κύλησε η πρώτη ημέρα των εργασιών της Συνόδου της ΔΕΕ στη Ρόδο. Μόνοι στο τραπέζι του γεύματος βρέθηκαν με τον Ισμέτ Σεζγκίν οι Ελληνες υπουργοί Εξωτερικών και Αμυνας, ενώ ο Χαβιέ Σολάνα αποχώρησε, αφήνοντας να εννοηθεί οτι έχουμε δρόμο μέχρι να καταλήξουμε κάπου για τα ΜΟΕ".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ σημειώνει οτι "σύγχυση επικρατεί για την πρόσκληση για τουρκικό καφέ του Τούρκου υπουργού Αμυνας στον Ελληνα ομόλογό του. Τελικά ελληνοτουρκική συνάντηση δεν έγινε χθές αλλά έγιναν γνωστές πολλές πληροφορίες και εικασίες για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ υποστηρίζει οτι "σε ρόλο...νομάρχη που επισκέπτεται επαρχία της περιφέρειά του εμφανίστηκε χθές στη Ρόδο ο Τούρκος υπουργός Αμυνας Ισμέτ Σεζγκίν κάνοντας το πάν για να τονίσει τους "ιστορικούς δεσμούς" του νησιού των Ιπποτών με τις απέναντι ακτές. Ο κ. Σεζγκίν έδειξε περισσότερο ενδιαφέρον αν επισκεφθεί παραδοσιακά τουρκικά μνημεία και να συνομιλήσει με κάποιους απο τους ντόπιους μουσουλμάνους απ'ότι να συμμετάσχει στις εργασίες της Συνόδου υπουργών Εξωτερικών και Αμυνας της ΔΕΕ".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στο σχόλιό της προσθέτει οτι "μπορεί τελικώς η κρίση στο Κοσσυφοπέδιο να επεσκίασε την πρώτη ημέρα της υπουργικής συνόδου της ΔΕΕ στη Ρόδο, αυτό όμως δεν πρέπει να δημιουργεί αυταπάτες: Αφενός η τουρκική πλευρά πιστή στην πάγια τακτική της, επιχειρεί να εκμεταλλευθεί την ευκαιρία για τη δημιουργία εντυπώσεων εις βάρος της χώρας μας και αφετέρου η ηγεσία του ΝΑΤΟ κλιμακώνει την προσπάθειά της να επιβάλει τα αποκαλούμενα ΜΟΕ στο Αιγαίο".

    [3] Πώληση Ιονικής

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ γράφει οτι "ιδιαίτερα ύποπτο αρχίζει να αποδεικνύεται το παιχνίδι που παίζει η κυβέρνηση στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων γενικά και στην περίπτωση της Ιονικής Τράπεζας ειδικότερα. Η σπουδή των "εκσυγχρονιστών " να παραχωρήσουν τα οικονομικά φιλέτα των τραπεζών και της βιομηχανίας στο μεγάλο κεφάλαιο συνοδεύεται, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, απο πλήθος παρασκηνιακών διαβουλεύσεων που στόχο έχει όχι μόνο το ξεπούλημα, αλλά και την εξασφάλιση των πλέον δελεαστικών τιμών και όρων για τους επίδοξους μνηστήρες".

    Η ΑΥΓΗ αναφέρει οτι "ευρύτερες αντιδράσεις προκαλεί η κυβερνητική επιλογή για την πώληση της Ιονικής. Απο σήμερα οι εργαζόμενοι στην τράπεζα κατεβαίνουν σε απεργία διαρκείας η ΟΤΟΕ συνεδριάζει για νέες κινητοποιήσεις στις τράπεζας και η ΓΣΕΕ έχει προαναγγείλει πανελλαδική απεργία για τις 28 Μαϊου".

    Σύμφωνα με την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, "σε μέγιστη δοκιμασία και καθοριστική για την όλη εξέλιξη των διαρθρωτικών αλλαγών, αναδεικνύεται για την κυβέρνηση η υπόθεση πώλησης της Ιονικής Τράπεζας καθώς πρόκειται για τη μεγαλύτερη ιδιωτικοποίηση στη μεταπολιτευτική Ελλάδα. Μετά την ανεπιτυχή επέμβαση στην ΟΑ θεωρείται το δεύτερο κρίσιμο τέστ, όπου θα δοκιμασθεί η κυβερνητική αποφασιστικότητα καθώς πληθαίνουν οι αντιδράσεις και οι κινητοποιήσει των τραπεζοϋπαλλήλων".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ σημειώνει οτι "υπόνοιες για κυβερνητική μεθόδευση δημιουργεί η έντονη υποχώρηση της μετοχής της Ιονικής, που προσφέρει εκ των πραγμάτων "έκπτωση" άνω των 50 δις δρχ στον υποψήφιο αγοραστή της τράπεζας".

    Το ΕΘΝΟΣ εκτιμά οτι "ανεβαίνει το θερμόμετρο στους εργασιακούς χώρους των τραπεζών. Η κατάσταση, όπως διαμορφώνεται δημιουργεί εκρήξεις στην ΠΑΣΚΕ. Το ΔΣ της Ιονικής αποφάσισε ομόφωνα την κήρυξη απεργίας διαρκείας. Σήμερα συνεδριάζει και το Γενικό Συμβούλιο της ΟΤΟΕ για να διαμορφώσει την τακτική του μετά την εξαγγελία της κυβέρνησης για την πώληση της Ιονικής".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ τονίζει οτι "βρώμικα παιχνίδια παίζονται στη Σοφοκλέους με θύματα χιλιάδες ανύποπτους επενδυτές. Κυβέρνηση και διαπλεκόμενα συμφέροντα "σκοτώνουν" τις μετοχές των Τραπεζών Ιονικής και Εμπορικής με απώτερο σκοπό να τις ξεπουλήσουν σε στρατηγικούς επενδυτές, με καθεστώς και προϋποθέσεις αδιαφάνειας".

    [4] Υποψηφιότητα Αβραμόπουλου

    Ο ΛΟΓΟΣ με τίτλο "Νέα τετραετία διεκδικεί ο Αβραμόπουλος" γράφει οτι "με "προίκα" το μέχρι σήμερα έργο του, αλλά και αναδεικνύοντας το υπερκομματικό του προφίλ, αισιοδοξεί για άνετη επικράτηση στις εκλογές του Οκτωβρίου".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Εκδότης Δ. Ρίζος) εκτιμά οτι "δήμαρχος όλων των Αθηναίων θα είναι και την επόμενη τετραετία, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος. Με μια πολύ διακριτική και προσεκτική δήλωσή του, συνεπής στη δέσμευσή του, οτι ο Μάϊος θα είναι ο μήνας των αποφάσεων, ανακοίνωσε χθές την υποψηφιότητά του για το Δήμο Αθηναίων. Για τον ίδιο όμως η προεκλογική περίοδος θα αρχίσει την 1η Σεπτεμβρίου αφού μέχιρ τότε προέχει η ολοκλήρωση του μεγάλου έργου της πρώτης τετραετίας".

    Σύμφωνα με την ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ, "χωρίς να προσφέρει ούτε κάν την στοιχειώδη ικανοποίηση στη Ρηγίλλης, προκειμένου η ηγεσία της ΝΔ να προλάβει να τον περιβάλλει με την κομματικής της "εμπιστοσύνη" ο Δήμαρχος Αθηναίων κ. Δημ. Αβραμόπουλος ανακοίνωσε χθές την υποψηφιότητά του για μια ακόμη τετραετία προς τον θώκο του πρώτου πολίτου της Πρωτευούσης".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ αναφέρει οτι "με μια λιτή όσο και μεστή πολιτικών μηνυμάτων δήλωσή του ο Δήμαρχος της Αθήνας Δημήτρης Αβραμόπουλος ανακοίνωσε επίσημα την απόφασή του -όπως είχε δεσμευτεί για το Μάιο- να διεκδικήσει "για μια ακόμη ολόκληρη τετραετία την υψηλή αποστολή του δημάρχου των Αθηναίων". Μ'αυτόν τον τρόπο θέτει τέρμα στα ποικίλα σχόλια που είχαν γραφτεί για τις προθέσεις του και παράλληλα δίνει την πρώτη πολιτική απάντηση σε όσους υποστηρίζουν οτι βλέπει το Δήμο σαν "πέρασμα" για να αποχωρήσει στη συνέχεια".

    (Γ.Π.)

    [5] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Η νέα πτώση τιμών στο Χρηματιστήριο Αθηνών, οι αντιδράσεις ΟΤΟΕ - ΓΣΕΕ στις αποκρατικοποιήσεις, η επίσκεψη στην Αθήνα του κλιμακίου του ΔΝΤ, οι εξελίξεις στην επικείμενη ιδιωτικοποιήση των Duty Free (KAE) και η μείωση των επιτοκίων μακροπροθέσμων τίτλων του Δημοσίου είναι τα βασικά θέματα του σημερινού οικονομικού τύπου.

    ΓΕΝΙΚΗ Δημοπρασιών: "Παιχνίδι" με τη μετοχή της Ιονικής - Ανατρέπεται το θετικό κλίμα στο Χρηματιστήριο".

    ΕΞΠΡΕΣ: "Σκληρή αντίδραση συνδικαλιστών με αιχμή την πώληση της Ιονικής".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Ποιοι ρίχνουν το Χρηματιστήριο - Γιατί ασκούνται τώρα οι πιέσεις στις τιμές των μετοχών".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Αλλάζει το σκηνικό για τα ευρωπαϊκά Duty Free - Προς παράταση του ισχύοντος καθεστώτος των αφορολογήτων ειδών".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Τρείς μνηστήρες για το λιμάνι του Πειραιά ενώ το ΔΝΤ ενημερώνεται στην Αθήνα για τις αποκρατικοποιήσεις".

    [6] Χρηματιστήριο - Μείωση - Τράπεζες

    Η ΓΕΝΙΚΗ ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΩΝ αναφέρει ότι: "Ισχυρές πιέσεις δέχθηκαν για τέταρτη συνεχή συνεδρίαση οι τιμές των μετοχών, σε ένα κλίμα ιδιαίτερα αρνητικό, το οποίο διαμόρφωσαν σε μεγάλο βαθμό οι τραπεζικές μετοχές. Η Ιονική βρέθηκε για μια ακόμη συνεδρίαση στο limit down, ενώ με πτώση 8% έκλεισαν και οι τραπεζικές μετοχές της Γενικής, της Κτηματικής και η κοινή και προνομιούχος της Τράπεζας Αθηνών, η Τράπεζα Αττικής και η Κεντρική Ελλάδος".

    (Ι.Π.)


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.02m run on Tuesday, 12 May 1998 - 10:33:36 UTC