Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 2) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 98-06-09

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 09/06/1998


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Η κατάσταση στο Κόσοβο
  • [3] Δηλώσεις Χριστόδουλου
  • [4] Μάρμαρα Παρθενώνα
  • [5] Ελληνοτουρκικά
  • [6] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Οι εξελίξεις στο Κόσοβο, οι νέες δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου, οι αποκαλύψεις για τα Μάρμαρα του Παρθενώνα του Βρετανικού Μουσείου και η απεργία στην Ιονική είναι τα βασικά θέματα του σημερινού αθηναϊκού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Εκδότης: Κ. Μήτσης): Ρέϊβ πάρτι για τον Ανδρέα. Ο Σημίτης "πουλάει" τον ιδρυτή σε over dose παίρνοντας σβάρνα την επικράτεια.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Εκδότης: Δ. Ρίζος): Ποιοί μοίρασαν το θάνατο; Εκατοντάδες παιδιά στη Χαλκίδα με ηρωίνη στην τσέπη.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Βρήκαν το μάστορά τους. Ο Αρχιεπίσκοπος πέταξε το γάντι στην κοσμική εξουσία.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΙΧ: νέες τιμές σε καινούργια-μεταχειρισμένα. Πότε και τι συμφέρει ν'αγοράσετε.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Πάρτε τώρα αποφάσεις κύριε Σημίτη. Επιστολή-καταπέλτης των κυβερνητικών στελεχών στον πρωθυπουργό.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Απειλούν τη ζωή του Αρχιεπισκόπου. Σε θρίλερ εξελίσσεται η κόντρα Χριστόδουλου-κυβέρνησης.

    ΕΘΝΟΣ: Ευαγγ. Βενιζέλος: Φέρτε τώρα τα Ελγίνεια.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Απειλούν την ζωή του Αρχιεπισκόπου γιατί φυλάει τις Θερμοπύλες.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Κεραυνοί Χριστόδουλου.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: 6.751 νέες προσλήψεις. Ολες οι προκηρύξεις σε δημόσιο, τράπεζες, δήμους.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: 12 έγγραφα καίνε τον ΟΠΑΠ. Αλληλογραφία με Κόκκαλη. Βαριές ευθύνες της κυβέρνησης για το στημένο διαγωνισμό.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Βαλκανική φωτιά ανάβει το Κόσσοβο. Για άμεση επέμβαση του ΝΑΤΟ πιέζουν Κλίντον και Μπλέρ.

    ΕΣΤΙΑ: Τέσσερις επιλογές για τον κ. Σημίτη. Εφθασε η στιγμή των γενναίων αποφάσεων.

    ΤΑ ΝΕΑ: Ρέϊβ πάρτι...συνοδεία εισαγγελέα. Εφοδος της αστυνομίας με πυροβολισμούς.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Κρίση στο εμπόριο με συνεχή πτώση του τζίρου.

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Υπαινιγμοί Πατριάρχη για τον Αρχιεπίσκοπο.

    [2] Η κατάσταση στο Κόσοβο

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ γράφει οτι "στην κρισιμότερη φάση του εισέρχεται το πρόβλημα του Κοσσυφοπεδίου, καθώς θεωρείται περισσότερο παρά ποτέ πιθανή η επέκταση σε ολόκληρη τη Βαλκανική της σύγκρουσης του Μιλόσεβιτς με το αλβανικό στοιχείο. Ανήσυχη η Δύση, πιέζει για άμεση στρατιωτική επέμβαση του ΝΑΤΟ στην περιοχή, ενώ η ΕΕ επέβαλε χθές εμπάργκο στις επενδύσεις που πραγματοποιούνται στη Σερβία".

    [3] Δηλώσεις Χριστόδουλου

    Σύμφωνα με την ΑΥΡΙΑΝΗ, "ανοιχτή επίθεση στον πολιτικό κόσμο, που επικρίνει τις απόψεις του, εξαπέλυσε χθές απο τον Πειραιά ο Προκαθήμενος της Εκλησίας της Ελλάδος, απαντώντας ταυτόχρονα οτι δεν έχει πολιτικές φιλοδοξίες, αλλά το μόνο που θέλει είναι να είναι ένας καλός ποιμένας".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ υποστηρίζει οτι "νέους κεραυνούς εξαπέλυσε χθές ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος, κ. Χριστόδουλος, απο τον ιερό ναό της Αγίας Τριάδας Πειραιά. Φωτογραφίζοντας κάποιους αξιωματούχους του κυβερνώντος κόμματος, που απο την πρώτη στιγμή δεν είδαν με καλό μάτι την εκλογή του στον αρχιεπισκοπικό θρόνο, ο κ. Χριστόδουλος μίλησε για "κήνσορες που διαφεντεύουν τον τόπο απο τα παρασκήνια".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) υπογραμμίζει την καταγγελία του Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου οτι "Απειλούν τη ζωή μου", που είναι πρωτοφανής για τα ελληνικά δεδομένα. Την καταγγελία έκανε ο Αρχιεπίσκοπος μιλώντας προς το εκκλησίασμα του Ιερού Ναού Αγίας Τριάδος Πειραιώς. Απευθυνόμενος σε εκατοντάδες πιστούς, που κάθε τόσο τον χειροκροτούσαν, ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας καταφέρθηκε εναντίον εκείνων που τον επικρίνουν για τις παρεμβάσεις του στα κοινά, ξεκαθάρισε οτι δεν έχει καμία πολιτειακή ή πολιτική βλέψη και οριοθέτησε το δικό του ρόλο μέσα στην κοινωνία".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος ) προσθέτει οτι "συγκλόνισε το πανελλήνιο η αποκάλυψη και μάλιστα απο του άμβωνος του Αρχιεπισκόπου οτι απειλείται η ίδια του η ζωή. Η χθεσινή εξομολόγηση του Αρχιεπισκόπου απο τον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος Πειραιώς, μπροστά σε χιλιάδες πιστούς, θα επηρεάσει σίγουρα τις σχέσεις Κράτους - Εκκλησίας και φέρνει την Πολιτεία ενώπιον των ευθυνών της".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ εκτιμά οτι "νέο μήνυμα, πιο ισχυρό και με πολλαπλούς αποδέκτες αυτή τη φορά, έστειλε ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος με τη χθεσινή ομιλία του στην Αγία Τριάδα του Πειραιά".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ γράφει οτι "σαφές μήνυμα προς το Μαξίμου έστειλε χθές απο το ναό της Αγίας Τριάδος Πειραιώς ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Χριστόδουλος, επισημαίνοντας πως δεν είναι ανάγκη να ανησχυούν οι κυβερνώντες, διότι ούτε για πρωθυπουργός οδεύει, ούτε για εθνάρχης".

    [4] Μάρμαρα Παρθενώνα

    Η ΕΣΤΙΑ υποστηρίζει οτι "δεν θεωρούνται νέα, όσα αποκαλύπτει δημοσίευμα της εφημερίδας "Μαίηλ ον Σάνταιυ" περί καταστροφής των Μαρμάρων του Παρθενώνος. Το γεγονός, οτι κατά την δεκαετίαν του '30 τα Μάρμαρα είχον υποστή ανεπαρνόρθωτον ζημίαν, όταν το προσωπικόν του Μουσείου, προσεπάθησε με συρματίνας "βούρτσας" να αφαιρέση το φυσικόν "μελί" χρώμα των και να τα λευκάνη, είναι καταγεγραμμένον και απο την "Ουνέσκο", έχει αναφερθή δε κατ'επανάληψιν είς την σχετικήν βιβλιογραφίαν".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ στο σχόλιό της επισημαίνει μεταξύ άλλων οτι "όχι μόνο δεν προστατεύονται τα Μάρμαρα του Παρθενώνα στο Βρετανικό Μουσείο, αλλά και καταστράφηκαν ανεπανόρθωτα με μια επέμβαση "καθαρισμού" που έγινε πριν απο 60 χρόνια. Το επιχείρημα περί "προστασίας" έχει καταρριφθεί. Οι Βρετανοί αποδείχθηκαν αδαείς στο θέμα συντήρησης και προστασίας των Μαρμάρων, αλλά και κράτησαν μυστική την καταστροφή, η οποία αποκαλύφθηκε μόλις προχθές για να προκαλέσει σάλο".

    Σύμφωνα με την ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ, "άλλο ένα απο τα βρετανικά επιχειρήματα για τη μη επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα ανατράπηκε πλήρως. Μέχρι πρότινος οι Βρετανοί επέμεναν οτι τα Μάρμαρα ήταν ασφαλέστερα στο Βρετανικό Μουσειο. Κι όμως πριν απο 60 χρόνια είχαν υποστεί απίστευτη καταστροφή".

    Το ΕΘΝΟΣ προσθέτει οτι "καταλυτικές για την υπόθεση της επιστροφής των μαρμάρων του Παρθενώνα εκτιμάται οτι θα είανι οι συνταρακτικές αποκαλύψεις για τις καταστροφές που υπέστησαν τα γλυπτά στο Βρετανικό Μουσείο. Ο υπουργός Πολιτισμού Ευ. Βενιζέλος ετοιμάζεται να απευθύνει επιστολή στον Βρετανό ομόλογό του".

    [5] Ελληνοτουρκικά

    Σύμφωνα με την ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ, "σε τυχούσα πρωτοβουλία του κ. Ισμ. Τζέμ, εκπροσώπου της "φιλοξενούσας χώρας" μετέθεσε ως αργά το βράδυ χθές η ελληνική αντιπροσωπεία στην κωνσταντινούπολη την πιθανότητα συνάντησης του κ. Θ. Πάγκαλου με τον Τούρκο ομόλογό του στο περιθώριο της συνόδου Υπ. Εξωτερικών των επτά χωρών της ΝΑ Μεσογείου. Με δεδομένο οτι το τουρκικό ΥΠΕΞ δεν είχε διασαφηνίσει τη στάση του, η συνάντηση δεν αποκλείεται για σήμερα, δεύτερη και τελευταία ημέρα της Δυνόδου αλλά τίποτα δεν βεβαιώνει τον περιορισμότης σε απλή και τυπή χειραψία με την ανταλλγή των ειωθώτων σε αυτές τις περιπτώσεις λόγων σαν αυτούς που αντάλλαξαν χθές το βράδυ οι δύο υπουργοί κατά την διάρκεια του δείπνου".

    ΤΑ ΝΕΑ με τίτλο "Διπλή απρέπεια των Τούρκων" αναφέρουν οτι "σε απρεπή συμπεριφορά, που φθάνει τα όρια της πρόκλησης στις διακρατικές σχέσεις, προχώρησε η Αγκυρα σε μια προσπάθεια να "μειώσει" τον Ελληνα υπουργό Εξωτερικών Θ. Πάγκαλο, ο οποίος μετέχει στη σύνοδο των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ υποστηρίζει οτι "ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο μιας νέας ελληνοτουρκικής συνάντησης υψηλού επιπέδου, μόλις λίγα εικοσιτετράωρα μετά την κατ'ιδίαν συνάντηση των κ. Σημίτη και Ντεμιρέλ στη Γιάλτα. Αυτή τη φορά είναι πιθανόν τη σκυτάλη να πάρουν οι υπουργοί Εξωτερικών κ. Πάγκαλος και Τζέμ, στο περιθώριο της συνόδου των υπουργών εξωτερικών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, που ολοκληρώνει σήμερα τις εργασίες της στην Κωνσταντινούπολη".

    (Γ.Π.)

    [6] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι του σημερινού οικονομικού τύπου ειναι οι εξής:

    ΕΞΠΡΕΣ: "Θύμα" των φημών η αγορά.

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Αποζημίωση στους πελάτες της Ιονικής.

    ΚΕΡΔΟΣ: Αγοραστικό ενδιαφέρον για την Τράπεζα Κρήτης.

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: Δραματική μείωση των πόρων εκσυγχρονισμού της βιομηχανίας.

    (Ι.Π.)


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03 run on Tuesday, 9 June 1998 - 8:17:08 UTC