Browse through our Interesting Nodes on Religion in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 98-06-23

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 23/06/1998


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Κυβερνητική πολιτική
  • [3] Ελληνοτουρκικά-Χόλμπρουκ
  • [4] Γενικές Εξετάσεις
  • [5] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [6] Διαρθρωτικές αλλαγές-Δηλώσεις Παπαντωνίου

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Τα ελληνοτουρκικά, η επίσκεψη Χόλμπρουκ, οι γενικές εξετάσεις και η πορεία της κυβερνητικής πολιτικής είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναικού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Εκδότης: Κ. Μήτσης): Βίλες οργίων τσίμπησε η εφορία. Εως είκοσι εκατομμύρια "μαύρα" τη βραδιά για πάρτι και επιδείξεις.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Εκδότης: Δ. Ρίζος): Φοροφυγάς ερημίτης βραχονησίδας. Απίστευτη ιστορία κρατικής τρέλας.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Προσοχή: το υπουργείο Υγείας προειδοποιεί: SOS Ακτές μολυσμένες στην Αττική.

    ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ: Ο Χόλμπρουκ δοκιμάζει τα νεύρα της Αθήνας. Ξαφνική σύσκεψη για τέσσερις στου Μαξίμου.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Φόρος 20% στους τόκους καταθέσεων. Πρόταση-φωτιά της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Η ΑΥΓΗ: Στο ψυγείο το 9ωρο απο τον φόβο νέας κοινωνικής έκρηξης.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Διώξτε τους μαρκάκηδες απο το ΠΑΣΟΚ. Αστραψε και βρόντηξε πάλι ο Γιαννόπουλος.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Πόκερ στο Μαξίμου με τράπουλα Κλίντον. Αιφνιδιαστική σύσκεψη με Σημίτη συγκάλεσε ο Χόλμπρουκ.

    ΕΘΝΟΣ: Οι 4.545 θέσεις εποχικών στο Δημόσιο και στους Δήμους.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Για τα δικά μας "κύματα" στήνουν κεραίες οι Τούρκοι, ενώ το ΥΕΝ κοιτάζει τον χάρτη μόνο... αριστερά

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Αλεπού στο παζάρι ο Χόλμπρουκ

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Αδειες σε οδηγούς υψηλού κινδύνου. Καταργείται η προϋπόθεση του απολυτηρίου στρατού.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Αρχισε η Ολυμπιάδα 2004 με μπόξ Βενιζέλου - Αβραμόπουλου χάριν πρωτοκόλλου.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Στον... κάλαθο οι εντολές Σημίτη. Τι είχε ζητήσει πριν απο 9 μήνες ο πρωθυπουργός και τι δεν έκαναν οι υπουργοί.

    ΕΣΤΙΑ: Περισσότερες ώρες χαμηλότερες αποδοχές. Αυτά προτείνει ο ΟΟΣΑ για μείωση της ανεργίας.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Απειλούνται πολιτικές εκπτώσεις. Πολλαπλές οι εσωκομματικές πιέσεις για "απάμβλυνση " της κυβερνητικής πολιτικής.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Επιχείρηση συμφιλίωσης με τα συνδικάτα.

    ΤΑ ΝΕΑ: 5 εκθέσεις φωτιά για το χάος στο Δημόσιο. Τι καταγγέλλουν οι ελεγκτές δημόσιας διοίκησης.

    ΝΙΚΗ: Οι "3" και ο Σημίτης.. Αναβαθμισμένος ο ρόλος της ιστορικής ηγεσίας. Νέος πολιτικός σχεδιασμός, λόγω εκλογών.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Ψευτοελιγμοί για να προλάβουν αντιδράσεις.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Κλίκες στο ΠΑΣΟΚ καταγγέλλει ο Γιαννόπουλος.

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Σάλος για Σ. Α. Ε. απο το δημοσιεύμα της "Θ". Επερώτηση στη βουλή.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Ανάγκη εθνικής πολιτικής. Πρόταση Εβερτ για σύγκληση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών.

    [2] Κυβερνητική πολιτική

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει οτι "το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και προσωπικά ο πρωθυπουργός πιέζονται πολλαπλώς ώστε ν'αποδεχθούν "εκπτώσεις" στη διαρθρωτική πολιτική. Πολιτικά στελέχη, που αυτοπροσδιορίζονται ως ιστορικά, υπουργοί και συνδικαλιστές της λεγόμενης εκσυγχρονιστικής πτέρυγας ζητούν επιμόνως είτε να καθυστερήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις και οι άλλες επεμβάσεις στο δημόσιο τομέα είτε να μην ανοίξουν νέα μέτωπα, προβάλλοντας ως επιχείρημα τη λαϊκή δυσφορία και τις πιθανές εκλογικές απώλειες στις προσεχείς δημοτικές εκλλογές".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ αναφέρει οτι " σε μια πολιτική πιο ευέλικτη, με κινήσεις τακτικής τέτοιες, που να μην οδηγούν σε "πύρρειους νίκες" φαίνεται να προσανατολίζεται το ΠΑΣΟΚ μετά και τις τελευταίες αναταράξεις, που σημειώθηκαν στο κυβενρητικό σκάφος, δημιουργώντας περισσότερα μέτωπα παρά αντιμετωπίζονται προβλήματα".

    Σύμφωνα με την ΕΣΤΙΑ, "πριν αλέκτωρ φωνήση τρίς, νέα κυβερνητική υπαναχώρησις είς τον ορίζοντα. Ο μέν πρωθυπουργός διαβεβαιώνει οτι θα συνεχίση την "μεταρρυθμιστικήν " πολιτικήν έναντι οιουδήποτε τιμήματος, καλώς πληροφορημέναι πηγαί όμως ομιλούν ήδη περί "διορθωτικών" κινήσεων. Και εκτός απο την δημοσιιοποιηθείσαν υπαναχώρησιν δια το ωράριον εργασίας είς τον δημόσιο τομέα - που εθεωρείτο εκ των θεμελιωδών "διαρθρωτικών αλλαγών"- συντόμως αναμένται και άλλαι διορθώσεις".

    Ο ΛΟΓΟΣ προσθέτει οτι "με κινήσεις τακτικών ελιγμών η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ προσπαθεί να αμβλύνει τις αρνητικές εντυπώσεις που προκλήθηκαν το τελευταίο διάστημα απο τις έντονες αντιδράσεις των συνδικαλιστών σε αποφάσεις που αφορούν τις ιδιωτικποιήσεις και το υφιστάμενο εργασιακό καθεστώς. Ετσι απο χθές κιόλας το υπουργείο Εργασίας απέσυρε απο το νόμο τη διάταξη που προέβλεπε μονομερή παράταση του ωραρίου απο την πλευρά της εργοδοσίας, στέλνοντας το μήνυμα οτι "το ΠΑΣΟΚ δεν κωφεύει στις παρατηρήσεις και στις αγωνίες των εργαζομένων".

    Η ΑΥΓΗ σημειώνει οτι "μετά τις πύρρειες νίκες της κυβέρνησης στα θέαμτα της Ολυμπιακής, της Ιονικής και των εκπαιδευτικών αλλά και μπροστά στην ανησυχία της για μαι γενικευμένη σύγκρουση με το συνδικαλιστικό κίνημα και τους εργαζόμενους, η κυβέρνηση δια του αρμόδιου υπουργού Εργασίας κάνει ένα βήαμ πίσω θεωρώντας οτι έτσι θα εξασφαλίσει μια "αναπνοή" στην πολιτική της, ενώ ταυτόχρονα θα έχει μια ευκαρία ανασύνταξής της τόσο στο κυβερνητικό-κομματικό όσο και στο συνδικαλιστικό πεδίο".

    Κατά την ΕΞΟΥΣΙΑ, "φαίνεται οτι η περίφημη πλέον φράση του Κ. Σκανδαλίδη, που παρομοίωσε το ΠΑΣΟΚ με τον "Τιτανικό" επηρέασε ουσιαστικά το κυβερνητικό "σκάφος" το οποίο εσχάτως επιδίδεται σε ελιγμούς προκειμένου να αποφύγει τα "παγόβουνα" της λαϊκής δυσαρέσκειας. Ετσι μετά τη στροφή προς τον "παπανδρεϊσμό" το ΠΑΣΟΚ επιδιώκει τώρα στροφή προς την κοινωνία".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ υποστηρίζει οτι "δεν πρόκειται να αναβληθεί η υλοποίηση των αποφάσεων που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση για ιδιωτικοποιήσεις και μετοχοποιήσεις και γαι εξυγίανση των δημοσίων επιχειρήσεων, επανέλαβαν χθές ο πρωθυπουργός και ο υπουργός ΕΘνικής Οικονομίας μετά τα δημοσιεύματα οτι η κυβέρνηση αποφάσισε "να βάλει λίγο νερό στο κρασί της " ώστε να μετριαστούν οι αντιδράσεις. Κάποια αλλαγή ωστόσο πρέεπι να αναμένεται στην τακτική με στόχο να επιτευχθεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συναίνεση απο τους συνδικαλιστές του κόμματος".

    [3] Ελληνοτουρκικά-Χόλμπρουκ

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ γράφει οτι "τα πάντα στο τραπέζι. Ο αυτοεμφανιζόμενος σαν μάγος της αμερικανική ςδιπλωματίας όχι μόνο έγινε δεκτός απο τον πρωθυπουργό, πράγμα που έως πρόσφατα απέκλειε ο κυβερνητικός εκπρόσποως, αλλά αντιθέτως, μετείχε σε σύσκεψη κορυφής των συναρμοδίων για τα εθνικά μας θέματα, παρόντος και του πρωθυπουργού. Εθεσε μάλιστα με φιλική υποτίθεται διάθεση όλα τα εθνικά ζητήματα που απασχολούν σήμερα τη χώρα".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ υποστηρίζει οτι άρχισε "βόλτα στα.. φέουδα των Βαλκανίων και της νοτιοανατολικής Μεσογείου χτές ο "μάγος" της αμερικανικής διπλωματίας Ρ. Χόλμπρυοκ υπο το ένδυμα της νέας του ιδιότητας ως πρεσβευτής των ΗΠΑ στα Ηνωμένα ΕΘνη. Μια ιδιότητα, που θα πρέπει να σημειωθεί, τον τοποθετεί αυτόματα και στο Υπουργικό Συμβούλιο των Ηνωμένων Πολιτειών".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ προσθέτει οτι "ιδιωτική" μεν ουσιαστική δε - τόσο ουσιαστική παρά τις πρόσφατες κυβερνητικές διαψεύσεις εν τέλει περιελάμβανε συνάντηση με τον πρωθυπουγό κ. Κων Σημίτη- η επίσκεψη Χόλμπρουκ στην Αθήνα, και στην Εγγύς Βαλκανική, σηματοδοτεί δραματικές εξελίξεις σε όλο το πλέγμα των μετώπων εξωτερικής μας πολιτικής".

    Η ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ εκτιμά οτι ήταν "τέστ αντοχής της κυβέρνησης στις πιέσεις που ασκεί η Ουάσιγκτον η χθεσινή σύσκεψη στο μέγαρο Μαξίμου, την οποία προκάλεσε η άφιξη του "ιδιωτεύοντος" Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ. Λίγες ώρες πριν απο την ομιλία του σε κολεγιακή τελετή, ο Αμεριακνός απεσταλμένος επισκέφθηκε τον πρωθυπουγό, ο οποίος συγκάλεσε σύσκεψη με συμμετοχή των κκ Πάγκαλου και Μπέρνς και χωρίς ημερήσια διάταξη. Αν και δεν έγιναν δηλώσεις, πληροφορίες αναφέρουν οτι ο κ. Χόλμπρουκ επανέλαβε επισείοντας την απειλή πολέμου, όσα είχε ζητήσει απο τον κ. Σημίτη ο κ. Κλίντον και κλιμάκωσε τις πιέσεις".

    Η ΝΙΚΗ αναφέρει οτι "το τηλεφώνημα του Κάρντιφ είχε συνέχεια. Ο απεσταλμένος του Αμερικανού προέδρου για το Κυπριακό Ρ. Χόλμπρουκ που έφτασε χθές στην Αθήνα προσκεκλημένος του αμερικανικού κολεγίυο έγινε τελικά δεκτός απο τον πρωθυπουγό Κ. Σημίτη- η συνάντηση αυτή δεν ήταν αρχικά προγραμματισμένη και όπως αναφέρουν ορισμένες πληροφορίες έθεσε ξανά το θέμα της ελληνικής "συμβολής" στη σύσφιξη των ευρω-τουρκικών σχέσεων".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ σημειώνει οτι "με σημαδεμένη τράπουλα του Κλίντον έπαιξαν χθές αμερικανικό πόκερ ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης και ο Θ. Πάγκαλος με συμπαίκτες τον Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ και τον ανθύπατο Νίκολας Μπέρνς. Το παιχνίδι γύρω απο τα εθνικά θέματα και την εμπλοκή της Ελλάδας στα αμερικανικά σχέδια με το Κοσσυφοπέδιο στήθηκε απο τον Χόλμπρουκ".

    Σύμφωνα με τα ΝΕΑ, "την ενεργοποίηση του αμερικανικού παράγοντα ώστε να υπάρξει κάποια εκτόνωση της έντασης στην περιοχή, αλλά και να επανενεργοποιηθούν οι διαδικασίες επίλυσης του Κυπριακού ζήτησε η ελληνική κυβέρνηση απο τον Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ. Με τον τρόπο αυτό η Αθήνα "γύρισε το μπαλάκι" πίσω στην Ουάσιγκτον η οποία με το μεταμεσονύκτιο τηλεφώνημα του προέδρου Κλίντον επιχείρησε να πιέσει την Ελλάδα για παραχωρήσεις προς την Τουρκία".

    Κατά το ΕΘΝΟΣ, "με το βλέμμα στραμμένο στο.. Κόσοβο χωρίς βεβαίως να κρύβει την ανησυχία του για την ένταση στην Κύυυπρο έφθασε χθές στην Αθήνα για ιδιωτική επίσκεψη ο προεδρικός απεσταλμένος για το Κυπριακό και νέος πρεσβευτής των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Εθνη, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ. Κατά τις ανεπίσημες συνομιλέις που είχε ο κ. Χόλμπρουκ έγινε ανασκόπηση των εξελίξεων στα ελληνοτουρκικα'και στο Κυπριακό, με έμφαση στην ένταση που δημιουργήθηκε τις τελευταίες ημέρες στην Κύπρο".

    [4] Γενικές Εξετάσεις

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ γράφει οτι "ομαλά διεξήχθησαν και χθές οι Γενικές Εξετάσεις όπου οι υποψήφιοι της Α'και Β'δέσμης διαγωνίστηκαν στη φυσική και της Γ στα Αρχαία Ελληνικά. Τα θέματα της φυσικής απαιτούσαν καλή προετοιμασία καθώς και κριτική σκέψη.

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) αναφέρει οτι "μέσα στις δυνατότητες των υποψηφίων θεωρούνται οτι ήταν τα χθεσινά θέματα για τις τρείς πρώτες Δέσμες. Τόσο τα θέματα των Αρχαίων όσο και τις Φυσικής ήταν μέσα στις δυνατότητες των περισσοτέρων και καλά προετοιμασμένων οι οποίοι διεκδικούν την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) προσθέτει οτι "βατά και αναμενόμενα ήταν σε γενικές γραμμές τα θέματα της Φυσικής για τους υποψηφίους της 1ης και 2ης δέσμης και των Αρχαίων Ελληνικών για τους υποψηφίους της 3ης δέσμης. Ωστόσο δεν έλειψαν οι δυσκολίες, αφού ένα υποερώτημα της Φυσικής ήταν ασαφές, ενώ η μετάφραση του αδίδακτου κειμένου στα Αρχαία έκρυβε παγίδες για τους υποψηφίους".

    Σύμφωνα με την ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ, "δυσκολίες εντοπίστηκαν στο άγνωστο κείμενο των Αρχαίων Ελληνικών, στη Φυσική διαπιστώθηκαν ασάφειες και επισημάνθηκε η αναγκαιότητα καλύτερης διατύπωσης των θεμάτων, ενώ οι απόφοιτοι των Τεχνικών Λυκείων έδωσαν "μάχη με το χρόνο " λόγω της πληθώρας των ερωτημάτων στα Μαθηματικά".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ υποστηρίζει οτι "πιέσεις δέχθηκαν χθές οι εισαγωγικές βάσεις της Α και Β Δέσμης απο τα θέματα της Φυσικής. Χαμηλότερες απο πέρσι αναμένονται επίσης και οι επιδόσεις στα Αρχαία Ελληνικά των υποψηφίων της Γ Δέσμης οπου όμως η περσινη'αποτυχία δεν επέτρεψε να συσσωρευθεί φέτος στους κομπιούτερς του υπουργέιυο Παιδείας ο συνήθης όγκος κατοχυρωμένων βαθμών, μειώνοντας έτσι τον ανταγωνισμό τελειοφοίτων - αποφοίτων και συνεπώς την πίεση στις αντίστοιχες εισαγωγικές βάσεις".

    (Γ. Π.)

    [5] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Τα βασικά θέματα του σημερινού οικονομικού Τύπου είναι τα εξής: η πορεία των διαρθρωτικών αλλαγών στην οικονομία, οι εξελίξεις στο τραπεζικό χώρο, η αύξηση των επιτοκίων στα ομόλογα του Δημοσίου, η πτώση τιμών κατά 1,38% στο Χρηματιστήριο Αθηνών και το νομοσχέδιο για τις εργασιακές σχέσεις.

    ΓΕΝΙΚΗ Δημοπρασιών: ``Φόβοι για υποχώρηση της κυβέρνησης στο πρόγραμμα των διαρθρωτικών αλλαγών. ''

    ΕΞΠΡΕΣ: ``Δεν θα γίνουν εκπτώσεις-Η κυβέρνηση διαψεύδει δημοσιεύματα για αλλαγές στην οικονομική πολιτική''

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: ``Νέα μέτρα, τέλος;-Σε εφαρμογή όσα εξαγγέλθηκαν. ''

    ΚΕΡΔΟΣ: ``Υποχωρεί η κυβέρνηση στο θέμα του ελαστικού ωραρίου-Οι τομές στο εργασιακό καθεστώς αναβάλλονται για το μέλλον. ''

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: ``Λιγότερες οι κρατικές τράπεζες το φθινόπωρο-Σε αλλαγή σκηνικού ελπίζει τώρα η κυβέρνηση. ''

    [6] Διαρθρωτικές αλλαγές-Δηλώσεις Παπαντωνίου

    Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ αναφέρει ότι: "Η κυβέρνηση εμμένει σταθερά στις απόψεις της και τις αποφάσεις για την προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών στην οικονομία. Αυτό τόνισε χθες, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Παπαντωνίου, με αφορμή σχετικά δημοσιεύματα για αλλαγή της στάσης της κυβέρνησης στα κρίσιμα θέματα των διαρθρωτικών αλλαγών και κυρίως των ιδιωτικοποιήσεων. "

    (Ι. Π.)


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03 run on Tuesday, 23 June 1998 - 7:40:48 UTC