Visit the Infoxenios - Tourist information about Greece Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 98-07-24

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 24/07/1998


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Τουρκικές απειλές
  • [3] Τουρκία -ΕΕ
  • [4] Ελλάδα -Αλβανία
  • [5] Κυπριακό
  • [6] Ελλάδα-ΗΠΑ
  • [7] Πυρκαγιές
  • [8] ΚΥΣΕΑ
  • [9] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [10] Ελληνική οικονομία-Εκθέσεις ΙΟΒΕ-ΕΒΕΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό, οι πυρκαγιές σε δασικές εκτάσεις, οι βαθμολογίες των γενικών εξετάσεων και η συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ ( Μήτσης): Καίνε ο, τι απόμεινε.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ ( Ρίζος): Γή του πυρός η Ελλάδα. Καίγεται όλη η χώρα. Ενώ ο εισαγγελέας αναζητεί τους ενόχους για την τραγωδία του Καρέα.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Εδώ άνθρωποι και σπίτια καίγονται και ο Σημίτης πουλάει ντομάτες.

    ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ: Βλέπουν πόλεμο με Τουρκία και συζητούν για πρόωρες εκλογές.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Τα "κλειδιά" για τα ΑΕΙ και ΤΕΙ.

    Η ΑΥΓΗ: Κλοιός απο στάχτες στην ολόμαυρη ράχη της Αττικής. Η κυβέρνηση επιμένει οτι φταίει ο αέρας.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: 5 ώρες η Μιμή στον ανακριτή. Ανοιξε ο δρόμος για τον Κορυδαλλό.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Ουδείς παραιτείται. Θέατρο του παραλόγου με την κυβέρνηση να αγνοεί τα 4 θύματα.

    ΕΘΝΟΣ: Γενικές εξετάσεις'98: Νικητές οι.. παλιοί.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Εδώ ο κόσμος καίγεται και η... αιδώς χτενίζεται.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Απόδραση Σημίτη την ώρα που καιγόταν η Ελλάδα. Θαυμάστε υπευθυνότητα πρωθυπουργού.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Βατερλώ στη Β'Δέσμη. Γενικές Εξετάσεις: βουτιά και στην Α'Δέσμη.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Αυτόχειρες. Πυρκαγιές: μύθοι και πραγματικότητα.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Εγγραφα - σόκ καίνε το υπ. Γεωργίας. Πεντέλη-Ραφήνα και δεκάδες περιοχές σε όλη τη χώρα στο έλεος της φωτιάς.

    ΕΣΤΙΑ: Τι δεν λέγουν για τις πυρκαϊές. Η γενική ανεπάρκεια της κρατικής μηχανής.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Τουρκικό σχέδιο για "επεισόδιο" με αφορμή τους πυραύλους S-300 και αρχικό πεδίο εμπλοκής την Κύπρο.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Δωρεάν περίθαλψη αποκτούν οι άνεργοι. Βιβλιάριο υγείας θα χορηγηθεί απο 1-1-1999 σε νέους μέχρι 29 ετών.

    ΤΑ ΝΕΑ: Ομοβροντία Ακη-Πάγκαλου κατά ΗΠΑ και Τουρκίας. Φόβοι και για θερμό επεισόδιο.

    ΝΙΚΗ: Αναζητούνται ευθύνες. Νέα μέτωπα σε κατοιημένες περιοχές.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Εκτακτη σύγκληση της Βουλής ζητά το ΚΚΕ.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Φλέγεται η Ελλάδα. Απειλήθηκαν χωριά στη Χαλκιδική- Φωτιά στον Ολυμπο.

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Γενικές Εξετάσεις: άνοδος στην 4η πτώση σε τρείς δέσμες.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Πυρηνική βόμβα σχεδιάζει η Τουρκία. Ξέσπασε κρίση στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις.

    [2] Τουρκικές απειλές

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει οτι "η Τουρκία, ενθαρρυνόμενη απο την έντονη αντίδραση της Δύσεως στο ενδεχόμενο εγκαταστάσεως των πυραύλων S-300 στην Κύπρο, επισείει συνεχώς και προκλητικότερα το γνωστό σχεδιασμό της για την πρόκληση "θερμού επεισοδίου" με αρχικό πεδίο τη Μεγαλόνησο".

    [3] Τουρκία -ΕΕ

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει οτι "ενταξιακό καθεστώς ανάλογο με αυτό των άλλων υποψηφίων χωρών, άμεσο "ξεμπλοκάρισμα" των κοινοτικών χρηματοδοτήσεων, περαιτέρω εμπορικές παραχωρήσεις (γεωργικά προϊόντα, υπηρεσίες ). Αυτά απαιτεί η τουρκική κυβέρνηση απο την ΕΕ, ενώ εξακολουθεί να αρνετίται οποιαδήποτε πολιτική συζήτηση με τους "15" πάνω σε θέματα, όπως οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, το Κυπριακό και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Οι θρασύτατες θέσεις της Αγκυρας που κοινοποιήθηκαν χθές στην Ευρ. Επιτροπή αποτελούν απάντηση της τουρκικής κυβέρνησης στην πρόταση της Κομισιόν (28 Μαρτίου 1998) σχετικά με την ανάπτυξη μιας "Ευρωπαϊκής Στρατηγικής για την Τουρκία".

    [4] Ελλάδα -Αλβανία

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ γράφει οτι "συντονισμένες προσπάθειες υπονόμευσης των ελληνοαλβανικών σχέσεων καταβάλλει ο πρώην πρόεδρος της Αλβανίας και ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος Σ. Μπερίσα, ο οποίος κατά τη διάρκεια της προ ημερών συνάντησής του με τον υπουργό Εξωτειρκών Θ. Πάγκαλο στα τίρανα, δεν δίστασε να εκφράσει τη δυσπιστία του για τις πραγματικές προθέσεις της χώρας μας έναντι τη ςΑλβανίας".

    [5] Κυπριακό

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ τονίζει οτι "κλιμακώνει την πίεση η Ουάσιγκτον. Ο Αμερικανός απεσταλμένος Τ. Μίλερ έφτασε στην Κύπρο απαιτώντας τη ματαίωση τη εγκατάστασης των ρωσικών πυραύλων. Προκλητικός ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου "βάφτισε" την εισβολή του '74 "σύγκρουση".

    Η ΝΙΚΗ προσθέτει οτι "ο Μίλερ που συναντάται το πρώι με τον πρόεδρο Κληρίδη φέρεται να έχει στις αποσκευές του κάποιες προτάσεις που θα αποτρέψουν την εγκατάσταση των S-300 και κινούνται στο πλαίσιο πρώθηση του στρατιωτικού διαλόγου, η μέχρι τώρα εξέλιξη του οποίου ήταν αρνητική για την ελληνοκυπριακή πλευρά. Στα κατεχόμενα πάντως συνεδρίασε χθές ξανά το συμβούλιο σύνδεσης Τουρκίας - ψευδοκράτους με στόχο την περαιτέρω ενοποίηση των κατεχομένων με το τουρκικό κράτος".

    Σύμφωνα με την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, "διαδικαστικές φόρμουλες αναζητούν ΗΠΑ και Βρετανία στο Κυπριακό μέσω των οποίων προσβλέπουν την αποτροπή της εγκατάστασης του πυραυλικού συστήματος S-300. Σύμφωαν με πληροφορίες, τόσο ο Βρετανός απεσταλμένος σερ Ντειβιντ Χάνεϊ όσο και ο Τόμας Μίλερ που έφθασε χθές στν Κύπρο, θεωρύν πως με την επανέναρξη των συνομιλιών ΚΛηρίδη - Ντεντκάς επί της ουσίας του Κυπριακού θα δοθεί νέα χρονική αναβοή για την εγκατάσταση των πυραύλων".

    [6] Ελλάδα-ΗΠΑ

    Ο ΛΟΓΟΣ τονίζει οτι "συντονισμένα πυρά κατά των ΗΠΑ για το ρόλο τους στις διαδικασίες επίλυσης του Κυπριακου εξαπέλυσε χθές η κυβέρνηση".

    ΤΑ ΝΕΑ επισημαίνουν οτι "δριμύτατη επίθεση στην αμεριναική ηγεσία για τη στάση που τηρεί απέναντι στις τουρκικές απειλές στην κύπρο έκαναν χθές ο υπουργός Εξωτερικών Θ. Πάγκαλος ακι ο υπουργός Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος. Ο κ. Τσοχατζόπουλος προειδοποίησε την αμερικανική πλευρά οτι η συμπεριφορά της απέναντι στην Αγκυρα ενθαρρύνει "θερμό επεισόδιο" πριν απο την εγκατάσταση των S-300 στην Κύπρο. Ο κ. Πάγκαλος χαρακτήρισε "χονδροειδέστατο ψέμα" τις προεκλογικές υποσχέσεις του Μπίλ Κλίντον και κατηγόρησε τις ΗΠΑ οτι κάνουν εκστρατεία στην Κύπρο υπέρ των Τούρκων. Και οι δύο υπουργοί επανέλαβαν οτι ενδεχόμενη επίθεση στην Κύπρο θα αποτελέσει αιτία πολέμου για την Ελλάδα".

    Σύμφωνα με την ΑΚΡΟΠΟΛΗ, "την αντιαμερικανική παντιέρα ύψωσε ξαφνικά η κυβέρνηση με μπαράζ σκληρών δηλώσεων υπουργών της (συμπεριλαμβανομένου και του υπουργόυ Τύπου που διατηρούσε ήπιους τόνους στις προκλήσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Οι κκ Τσοχατζόπουλος, Πάγκαλος, Ρέππας και Κακλαμάνης εξαπέλυσαν επίθεση εναντίον των ΗΠΑ και της Γερμανίας αντιδρώντας στην ογκούμενη διεθνή πίεσή προς Αθήνα και Λευκωσία για να μην αναπτυχθούν οι S-300 στην Κύπρο".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ υποστηρίζει οτι "η ελληνική κυβέρνηση "επιτίθεται" στην αμερικανική πολιτική για το Κυπριακό, επιδιώκοντας να καλύψει τις ευθύνες της για την πορεία που ακολουθεί η υπόθεση".

    Η ΑΥΓΗ αναφέρει οτι "η Αθήνα ανησυχεί για τα τουρκικά πυρηνικά σχέδια".

    Το ΕΘΝΟΣ στο σχόλιό του σημειώνει μεταξύ άλλων "η τουρκική εισβολή στην Κύπρο υποβαθμίστηκε σε "σύγκρουση" που δεν αποκλείεται και να επαναληφθεί πριν απο την εγκατάσταση του αμυντικού πυραυλικού συστήματος στη Μεγαλόνησο. Αυτό άλλωστε έσπευσε να υπογραμμίσει με την κατάπτυστη και πληρωμένη ταξιδιωτική οδηγία, και η γερμανική πλευρά, που ενδιαφέρεται για τη δική της αζήτητη πολεμική παραγωγή και προσπαθεί κι αυτή να μη "χάσει το τρένο" στο εξοπλιστικό πρόγραμμα των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων".

    [7] Πυρκαγιές

    Η ΕΣΤΙΑ τονίζει οτι "η κρατική μηχανή έλαμψε και χθές οχι τόσον δια της απουσίας της, όσον δια της ανικανότητός της να επιτελέση το έργον δια το οποίον υποτίθεται οτι υπάρχει".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ κατηγορεί τον πρωθυπουργό οτι "η κατακραυγή γαι την ανύπαρκτη κυβέρνσηη και τη διάλυση της κρατικής μηχανής, οι κρατυγές αγωνίες χιλιάδων πολιτών απο την Αττική, αλλά και απο ολόκληρη την Ελλάδα, η προληπτική εκκένωση νοσοκομείων και οι κραυγές απελπισίας δεν άλλαξαν τα σχέδιά του: προτίμησε την ψηφοθηρία στην Αργολίδα απο το να συγκαλέσει το υπουργικό συμβούλιο και να διώξει τους ανίκανους και εγκληματίες υπουργούς του ή να αναλάβει τις ευθύνες του".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ σημειώνει οτι "μισή Ελλάδα εξακολουθεί να καίγεται. Οι εστίες φωτιάς είναι αμέτρητες και χθές παρ'ολίγον να υπάρξει πέμπτος νεκρός, μετά τα τέσσερα ηρωικα θύματα της πύρινης λαίλαπας, τα οποία θρήνησε σύσσωμος ο ελληνικός λαός".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ στο σχόλιό της επισημαίνει οτι "υπάρχει πολιτικό έγκλημα. Υπάρχουν πολιτικές ευθύνες. Οι πυρκαγιές αποτελούν μια κοινωνική τραγωδία, η οποία φέτος έχει πάρει εφιαλτικές διαστάσεις".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης ) προσθέτει οτι "γενική είναι η πεποίθηση οτι υπάρχουν βαρύτατες κυβερνητικές ευθύνες για την προχθεσινή πυρκαγιά, η οποία είχε και ανθρώπινα θύαμτα. Οταν, όμως τα αυθαίρετα-για να ανεγερθούν στι ςκαταπατημένες δασικές εκτάσεις- προκάλεσαν ακόμα και ανθρώπινα θύματα, τα χρήαμτα που θα εισπραχθούν απο τη νομιμοποιήσηή τους έχουν καμια διαφορά ναρκοδολάρια;".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ προτείνει οτι "δεν υπάρχει αμφιβολία οτι κάτω απο ένα πανεθνικό στρατηγικό σχεδιασμό που θα αναλύεται στις επιμέρους περιφέρειες της χώρας, με όλες τις ιδιαιτερότητές τους και τη δασική γεωγραφία τους, η πρόκληψη των πυρκαγιών μπορεί να βελτιωθεί δραστικά, ιδρύοντας για το λόγο αυτό δασική ασυντομία, η οποία θα έχει ως αποστολή την περιφρούρηση των δασών όχι μόνο με την προσωπική παρουσία των οργάνων της, αλλά και με τη χρησιμοποίηση συγχρόνων τεχνικών μεθόδων παρακολούθησης".

    [8] ΚΥΣΕΑ

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ γράφει οτι "το πρώτο τμήμα του εξοπλιστικού προγράμματος ύψους 800 δις αναμένεται να αποφασισθεί στη σημερινή συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ. Στη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ αναμένεται επίσης να συζητηθούν οι πρόσφατες εξελίξεις στο Κυπριακό και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις υπο το φώς και των δηλώσεων Αμερικανών αξιωματούχων. Οπως αναφέρεται απο διπλωματικές πηγές στην Αθήνα και στη Λευκωσάι, έχει ενταθεί η πίεση για να μην εκγατασταθούν στην Κύπρο οι ρωσικοί πύραυλοι S-300, ενώ και οι δύο κυβερνήσεις εμφανίζονται ιδιαίτερα ενοχλημένες απο την απροθυμία των Αμερικανών να ασκήσουν οποιαδήποτε πίεση στην Τουρκία".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ προσθέτει οτι "Το ΚΥΣΕΑ θα αποφασίσει για την αγορά αντιπυραυλικών συστημάτων μικρού, μεσαίου και -πιθανότατα- μεγάλου βεληνεκούς για την ενίσχυση της αντιαερπορικής "ομπρέλλας" της χώρας μας. Σύμφωαμ με πληροφορίες η Ελλάδα θα προμηθευτεί πυραύλους μικρού βεληνεκούς απο τη Γαλία, μεσαίου βεληνεκους απο τη Ρωσία και μεγάλου απο τις ΗΠΑ (ΠΑΤΡΙΟΤ). Σήμερα θα ληφθούν αποφάσεις εξάλλου για πολλά εξοπλιστικά προγράμματα του Πολεμικού Ναυτικού με την κατασκευή υποβρευχίων, κανονιοφόρων, τορπιλλοπυρυαλακάτων και ενός πετρελαιοφόρου. Τα περισσότερα απο τα πλοία αυτά θα κατασκευασθούν απο τα ελληνικά ναυπηγεία και όπου χρειασθεί θα ζητηθεί η συνδρομή και ξένων ναυπηγείνω. Θα ληφθεί επίσης απόφαση γαι την αγορά 4 "Χόβερκραφτ" απο τη Ρωσία".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) σημειώνει οτι "το μεγάλο "όπλο" για το εξοπλιστικό ρπόγραμμα είανι τα 60 νέα μαχητικά αεροσκάφη ύψους 400 δις και σήμερα θα γίνει η πρώτη συζήτηση στο ΚΥΣΕΑ χωρίς να ληφθούν αποφάσεις, εκτός απο την αγορά των 15 "Μιράζ 2000" απο τη Βαλία. Γαι τα υπόλοιπα-ως γνωστόν- παίζεται και διπλωματικό παιχνίδι, αφού υποψήφια χώρα είναι και οι ΗΠΑ. Στο ίδιο"καζάνι" βρίσκεται και το πρόγραμμα για τα αντιαεροποιρκά μεγάλου βεληενκούς με κυρίαρχα τα αμερικανικά Πάτριοτ και τα ρωσικά S-300".

    (Γ. Π.)

    [9] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Τα βασικά θέματα του σημερινού οικονομικού Τύπου είναι τα εξής: οι εκθέσεις του ΙΟΒΕ και του ΕΒΕΑ για την ελληνική οικονομία, η κατάθεση του εργασιακού νομοσχεδίου στη Βουλή, τα μέτρα για τη συγκράτηση του πληθωρισμού, το σχέδιο εξυγίανσης των ΕΛΤΑ και η νέα πτώση τιμών στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

    ΓΕΝΙΚΗ Δημοπρασιών: ``Περικοπή 180 δισ. δραχμών από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων για να περιορισθεί το έλλειμμα του προϋπολογισμού. ''

    ΕΞΠΡΕΣ: ``Αντιρρήσεις για το "μίγμα"-ΙΟΒΕ και ΕΒΕΑ... βλέπουν την Ελλάδα στην ΟΝΕ το 2001. ''

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: ``Εκτακτο σχέδιο: Καμία φορολογική ελάφρυνση-200 δισ. στη μάχη του πληθωρισμού. ''

    ΚΕΡΔΟΣ: ``Ελαστικό ωράριο εργασίας σε όλες τις επιχειρήσεις-Κατατέθηκε το ν/σ που δίνει ευελίξία στην αγορά εργασίας. ''

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: ``Πιο σκληρά κριτήρια για την ΟΝΕ προτείνει το ΙΟΒΕ ενώ το ΕΒΕΑ προτείνει 18μηνο πρόγραμμα περικοπών δαπανών. ''

    [10] Ελληνική οικονομία-Εκθέσεις ΙΟΒΕ-ΕΒΕΑ

    Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ αναφέρει ότι: "ΕΒΕΑ και ΙΟΒΕ, με διαφορετικό σκεπτικό ο κάθε φορέας, συμφωνούν πως η κυβερνητική πολιτική πρέπει να εστιαστεί στην περιστολή των κρατικών δαπανών. Το μεν Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών προτείνει ένα 18μηνο συγκεκριμένο πρόγραμμα περικοπών, το δε Ιδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών προτείνει μείωση των ελλειμμάτων και του χρέους πολύ πιο κάτω από τα κριτήρια του Μάαστριχτ. ''

    (Γ. Π.)


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03 run on Friday, 24 July 1998 - 16:47:08 UTC