Visit the American Hellenic Media Project (AHMP) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 98-08-21

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 21/08/1998


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Εξετάσεις εκπαιδευτικών
  • [3] Αεροπορικές επιδρομές των ΗΠΑ
  • [4] Γιαννόπουλος για ΜΜΕ
  • [5] Πώληση Ιονικής
  • [6] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [7] Ιονική Τράπεζα - Επικείμενη πώληση - Τίμημα

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Οι εξετάσεις στο ΑΣΕΠ για τους εκπαιδευτικούς, οι επιδρομές των ΗΠΑ σε Αφγανιστάν και Σουδάν και η πώληση της Ιονικής είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση): Τσουκάτος για διεύρυνση: Μη λέτε ονόματα.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου): Πήραν σπέρμα απο τον Κλίντον.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Αφγανίστηκε ο Κλίντον.

    ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ: Αεροπορική επιδρομή για λίφτινγκ του Κλίντον.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Στο χακί οι Ελληνίδες. Ολες στο στρατό για 4 μέρες.

    Η ΑΥΓΗ: "Ανάρμοστη" επιδρομή σε Αφγανιστάν - Σουδάν.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Ρημάζουν τον κοσμάκη στην κλεψιά.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Κλίντον: Καλύπτει το λεκέ με αίμα.

    ΕΘΝΟΣ: Μετέωρες οι αλλαγές πριν αρχίσει η σχολική χρονιά.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Ρίχνουν οι Τούρκοι τους αετούς μας.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Ξύλα απελέκητα απεδείχθησαν οι εκπαιδευτικοί.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Εκπαιδευτικοί: Στον αέρα οι εξετάσεις του ΑΣΕΠ.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Αποτυχία - Σοκ σε δασκάλους και θετικές επιστήμες

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Βαθμοί ντροπής για την Παιδεία μας.

    ΕΣΤΙΑ: Να διωχθούμε αυτεπαγγέλτως.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Βομβαρδισμός τρομοκρατών για τα μάτια της Μόνικα.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Ταύρος εν υαλοπωλείω ο Ευάγγελος Γιαννόπουλος.

    ΤΑ ΝΕΑ: Εξετάσεις Νο 2 για καθηγητές μετά την αποτυχία.

    ΝΙΚΗ: Δάσκαλε που δίδασκες. Παταγώδης η αποτυχία των εκπαιδευτικών.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Αναβρασμός σε νοσοκομεία και κέντρα υγείας για εφημερίες

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Νέος χάρτης στα ακίνητα για Μακεδονία και Θράκη

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Γραβάτα γκέιτ. Βομβαρδισμοί σε Σουδάν - Αφγανιστάν.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Αποτυχία στους εκπαιδευτικούς 75% έφεραν τα ΜΑΤ.

    [2] Εξετάσεις εκπαιδευτικών

    Τα ΝΕΑ γράφουν οτι "ανοικτό ειναι για το υπουργείο Παιδείας το ενδεχόμενο διεξαγωγής νέων εξετάσεων πρόσληψης εκπαιδευτικών το επόμενο έτος, μετά τη μεγάλη αποτυχία, που είχε ως αποτέλεσμα να μείνουν ακάλυπτες εκατοντάδες θέσεις γιατί δεν επαρκούν οι επιτυχόντες. Εφέτος οι θέσεις θα καλυφθούν απο αναπληρωτές, ομως του χρόνου δεν αποκλείεται η διενέργεια νέου διαγωνισμού, καθώς δεν θα υπάρχουν επιτυχόντες προς πρόσληψη σε αρκετές ειδικότητες".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ υποστηρίζει οτι "στο 75% έφτασε το συνολικό ποσοστό αποτυχίας. Τα πιο αρνητικά ρεκόρ σημείωσαν οι κλάδοι των θετικών επιστημών (φυσικοί, χημικοί, γεωλόγοι, βιολόγοι) και οι δάσκαλοι. Αξιοσημείωτο ειναι οτι περίπου τα 2/3 των προβλεπόμενων θέσεων για τους δασκάλους, λόγω της αποτυχίας, παραμένουν κενές. Τώρα το υπουργείο Παιδείας προβληματίζεται να καλύψει αυτές τις θέσεις με νέο διαγωνισμό ή με διορισμούς απο την επετηρίδα".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ τονίζει οτι "ξύλα απελέκητα απεδείχθησαν οι εκπαιδευτικοί, εξαιτίας της αμάθειας που επέδειξαν στον πρόσφατο πανελλήνιο διαγωνισμό, τον οποίο διενήργησε το ΑΣΕΠ για πρόσληψη στο Δημόσιο. Η αποτυχία παταγώδης, αφού μόνο το 25,1% των υποψηφίων κατόρθωσε να πιάσει τη βάση, που ηταν το επτά. Η εικόνα που ενεφάνησαν τα στοιχεία που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα αποδεικνύεται τραγική. Γενικά έντονες ανησυχίες και προβληματισμοί τόσο για το παρόν οσο και για το μέλλον του εκπαιδευτικού μας συστήματος".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ επισημαίνει οτι "τραγική εικόνα για το εκπαιδευτικό μας σύστημα προκύπτει απο την αποτυχία - σοκ των εκπαιδευτικών στο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ. Ενδεικτικά, το 99,5% των φυσικών, το 98,7% των χημικών, το 99,3% των γεωλόγων βαθμολογήθηκαν κάτω απο τη βάση. Συνολικά το 75% των διαγωνιζόμενων εκπαιδευτικών απέτυχε στις εξετάσεις για την πρόσληψή του στη δημόσια εκπαίδευση".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ υπογραμμίζει οτι "ανοικτό παραμένει το ενδεχόμενο να επαναληφθεί, έστω και εν μέρει, ο διαγωνισμός του ΑΣΕΠ για τις προσλήψεις των εκπαιδευτικών. Στα γραφεία του ΑΣΕΠ εκκρεμούν αυτή τη στιγμή γύρω στις 300 ενστάσεις υποψηφίων, στις οποίες γίνεται λόγος για παρακώλυσή τους απο συγκεντρωμένους συναδέλφους τους εκπαιδευτικούς, προκειμένου να μη δώσουν εξετάσεις. Την ίδια στιγμή, εκφράζονται φόβοι για το αν τελικό το υπουργείο Παιδείας θα ειναι σε θέση να έχει ολοκληρώσει τους διορισμούς πριν απο την έναρξη της σχολικής χρονιάς".

    Σύμφωνα με την ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ "τουλάχιστον απογοητευτικό μπορεί να χαρακτηριστεί το επίπεδο των εκπαιδευτικών που φιλοδοξούν να διδάξουν στα σχολεία της χώρας μας. Αυτό αποδεικνύεται με βάση τα αποτελέσματα του γραπτού διαγωνισμού των εκπαιδευτικών της 12ης Ιουνίου που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα απο το Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού (ΑΣΕΠ)".

    Η ΝΙΚΗ στο σχόλιό της σημειώνει οτι "δυσκολευόμαστε να πιστέψουμε τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν απο το ΑΣΕΠ και θα ήμασταν οι τελευταίοι που θα ισχυρίζονταν οτι έχουμε καθηγητές και γενικότερα εκπαιδευτικούς κάτι περισσότερο απο άχρηστους. Και όμως το ΑΣΕΠ επιμένει με τα ποσοστά επιτυχίας τα οποία και μας γνωστοποίησε οτι καθηγητές και δάσκαλοι ειναι αγράμματοι".

    [3] Αεροπορικές επιδρομές των ΗΠΑ

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ αναφέρει οτι "επισήμως οι αεροπορικές επιδρομές κατά στρατοπέδων τρομοκρατών στο νότιΟ Αφγανιστάν και δυο χημικών εργοστασίων στην πρωτεύουσα του Σουδάν, Χαρτούμ, που εξαπέλυσαν αιφνιδιαστικά χθες με πυραύλους Κρουζ οι ΗΠΑ, είχαν στόχο τους φερόμενους ως υπεύθυνους των πολύνεκρων βομβιστικών επιθέσεων στο Ναϊρόμπι και στο Νταρ Ες Σαλάμ. Απαντες ομως συνδέουν τις αεροπορικές επιδρομές με τη χαμένη τιμή του προέδρου Κλίντον και την προσπάθειά του να επανακτήσει το κύρος του που επλήγη ανεπανόρθωτα απο το Μόνικαγκέϊτ".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ τονίζει οτι "ο διεθνής διασυρμός του πλανητάρχη Μπιλ Κλίντον απο τις ερωτικές του περιπέτειες οδήγησε τις ΗΠΑ στην (προσχεδιασμένη) απόφαση να βομβαρδίσουν δυο κράτη - μέλη του ΟΗΕ (Αφγανιστάν και Σουδάν) προκειμένου να διασωθεί η φήμη και το κύρος του προέδρου τους. Ο Κλίντον αμέσως μετά την κατάθεσή του για το "σκάνδαλο Λεβίνσκι" διέταξε να βομβαρδιστούν Χαρτούμ και Καμπούλ και "έφυγε" για διακοπές, προκειμένου να εμφανιστεί την επομένη ως "νόμιμος τιμωρός" των τρομοκρατών που δολοφόνησαν αθώους Αμερικανούς πολίτες στη Κένυα".

    Η ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ υποστηρίζει οτι "μετά τον Πόλεμο στον Κόλπο το κόλπο του πολέμου. Ο Αμερικανός πρόεδρος Κλίντον διέκοψε εντός 24 ωρών τις διακοπές του για να διατάξει αεροπορικές επιδρομές εναντίον του Αφγανιστάν και του Σουδάν, με τις οποίες ελπίζει οτι θα καταφέρει δεινό πλήγμα στη διεθνή τρομοκρατία. Ανεπισήμως, ωστόσο, προσδοκά να βελτιώσει τη δεινή θέση στην οποία έχει περιέλθει λόγω των συνεχιζόμενων κραδασμών απο το σκάνδαλο Λεβίνσκι και να αποκαταστήσει το γόητρό του ως ηγέτης των ΗΠΑ".

    Η ΑΥΓΗ γράφει οτι "την ώρα που η πρώην ασκούμενη του Λευκού Οικου Μ. Λεβίνσκι κατέθετε για δεύτερη φορά ενώπιον του εισαγγελέα Κένεθ Στάρ για την ροζ σαπουνόπερα του Λευκού Οίκου, ο πρόεδρος Κλίντον που διέκοψε τις διακοπές του διέταζε το βομβαρδισμό "βάσεων τρομοκρατών στο Σουδάν και το Αφγανιστάν εξαιτίας απειλών για την εθνική ασφάλεια" των ΗΠΑ".

    Το ΕΘΝΟΣ υπογραμμίζει οτι "τελικά ισως ο Κλίντον θα περάσει στην ιστορία ως ο πρόεδρος που βρήκε το απορρυπαντικό που διαλύει τους κάθε είδους λεκέδες. Και αυτό ειναι οι βόμβες με τις οποίες χθες το βράδυ έπληξε το Αφγανιστάν και το Σουδάν για να "δώσει ενα μάθημα στους ισλαμιστές τρομοκράτες". Στην ουσία για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις με το Μόνικα-γκέϊτ".

    Σύμφωνα με τη ΒΡΑΔΥΝΗ "με αεροπορικές επιδρομές στο Αφγανιστάν και το Σουδάν, σε βάσεις εκπαίδευσης τρομοκρατών επιχειρεί να ανακτήσει το χαμένο γόητρό του ο Μπιλ Κλίντον. Αλλά οι βόμβες και το αίμα δεν ξεπλένουν το λεκέ των ψεμάτων του".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ σημειώνει οτι "βόμβες και βόμβες απο την Ουάσιγκτον συγκλονίζουν ήδη ολόκληρο τον πλανήτη. Η πρώτη βόμβα ηταν η είδηση οτι ο πλανητάρχης υποχρεώθηκε απο την αμερικανική δικαιοσύνη να μπει στο νοσοκομείο Βηθεσδά της Ουάσιγκτον και να βγάλει με το γνωστό κλασσικό τρόπο σπέρμα και να το δώσει για εξέταση DNA. Στόχος της εξέτασης του σπέρματος να διαπιστωθεί η ταυτοπροσωπία με το σπέρμα στο φόρεμα της Μόνικα Λεβίνσκι. Και δεύτερη τότε που ο Μπιλ Κλίντον εμφανίστηκε ξαφνικά στον ορίζοντα της Ουάσιγκτον, Μπήκε στον Λευκό Οίκο οπου δεν ασχολήθηκε με τους λεκέδες της Μόνικα και ανακοίνωσε στους εμβρόντητους δημοσιογράφους και σε ολο τον κόσμο οτι διέταξε να βομβαρδιστεί το Αφγανιστάν και το Σουδάν γιατί εκεί κρύβονται οι υπεύθυνοι των πολύνεκρων τρομοκρατικών επιθέσεων στην Κένυα και την Τανζανία".

    [4] Γιαννόπουλος για ΜΜΕ

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ γράφει ότι "Τρικυμία εν κρανίω" είχε χτες ο συντάκτης της τρομοκρατικής διάταξης για τα οπτικοακουστικά ΜΜΕ, υπουργός Δικαιοσύνης Ευάγγελος Γιαννόπουλος, καθώς, αντιμετωπίζοντας τη γενική κατακραυγή, έχασε την ψυχραιμία του. Πήρε "αμπάριζα" ραδιοφωνικούς σταθμούς, έστειλε και μια ασυνάρτητη έκθεση".

    Ο ΛΟΓΟΣ αναφέρει ότι "με μια ολοσέλιδη ανοιχτή επιστολή προς τους ιδιοκτήτες και τους επικεφαλείς των ΜΜΕ, ο υπουργός Δικαιοσύνης υπερασπίζεται με πάθος την επίμαχη διάταξη, δίνει μαθήματα δημοσιογραφικής και δημοκρατικής δεοντολογίας και μας υπενθυμίζει για άλλη μια φορά τους μακρόχρονους αγώνες του υπέρ των ελευθεριών του πολίτη και του λαού".

    Η ΕΣΤΙΑ τονίζει ότι "ανεξαρτήτως του ότι η τυχόν ψήφισις τοιαύτης διατάξεως θα παρεβίαζε την αρχήν της ελευθεροτυπίας, η ΕΣΤΙΑ θερωεί αναγκαίον να θέση προς τον κ. υπουργόν ωρισμένα κρίσιμα ερωτήματα, ώστε να γνωρίζη τα όρια εντός των οποίων θα επιτρέπεται να κινήται, χωρίς κίνδυνον να κατηγορηθή μελλοντικώς ότι μεταφέρει υβριστικά και συκοφαντικά μηνύματα".

    [5] Πώληση Ιονικής

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ γράφει ότι "το τίμημα για την Ιονική Τράπεζα πρέπει οπωσδήποτε να προσεγγίζει το 90% τουλάχιστον της χρηματιστηριακής της αξίας, και να υπερβαίνει δηλαδή τα 220-225 δισ. δραχμές, ειδάλλως ο διαγωνισμός την προσεχή Δευτέρα για την πώληση της τράπεζας θα κηρυχθεί άγονος. Αυτό το μήνυμα προς κάθε ενδιαφερόμενο έστελναν χθες οι παράγοντες του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, θέλοντας έτσι να δείξουν παράλληλα ότι η κυβέρνηση έχει καταλήξει και στο ύψος της τιμής στην οποία μπορεί να δοθεί η Ιονική χωρίς ν` ακολουθήσουν πολιτικές ή άλλες παρενέργειες".

    Σε σχόλιό της η ΑΥΡΙΑΝΗ αναφέρει ότι "κάτι από Βυζάντιο έχει αρχίσει να μοιάζει αυτή η ιστορία με την πώληση της Ιονικής. Αθόρυβος εκτός κοσμικών κύκλων και δημοσιότητας, ο ένας εκ των διεκδικητών της, ο κ. Σπύρος Λάτσης φέρεται διατεθειμένος να υπερβεί εντυπωσιακά τα όρια αυτού που η "αγορά" χαρακτηρίζει εύλογο τίμημα για την πώληση της Ιονικής. Προς την κατεύθυνση αυτής ειδικά της τράπεζας, άλλωστε, προσανατολίζονται όλες οι κινήσεις και επιλογές του, αφότου η κυβέρνηση εξήγγειλε την πρόθεση της Εμπορικής να πουλήσει την Ιονική".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ εκτιμά ότι "διχάζονται τα στελέχη της χρηματιστηριακής αγοράς για το αποτέλεσμα της Ιονικής Τράπεζας, καθώς από τη μία πλευρά η Σοφοκλέους δείχνει να προεξοφλεί τη θετική έκβαση του διαγωνισμού με νικητή, μάλιστα, τον Σπύρο Λάτση, από την άλλη μερίδα χρηματιστηριακών παραγόντων εκφράζει τις επιφυλάξεις σχετικά με την επιτυχία του εγχειρήματος".

    (Ι. Π.)

    [6] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Η επικείμενη πώληση του 51% των μετοχών της Ιονικής, η διορθωτική πτώση τιμών στο Χρηματιστήριο Αθηνών, τα μέτρα για την περαιτέρω μείωση του πληθωρισμού και οι εξελίξεις στις διεθνείς χρηματαγορές - κεφαλαιαγορές είναι τα βασικά θέματα του σημερινού οικονομικού τύπου.

    ΓΕΝΙΚΗ Δημοπρασιών: "Αρχισε η αντίστροφη μέτρηση για την Ιονική - Η αγορά θεωρεί ως φαβορί τον Ομιλο Λάτση".

    ΕΞΠΡΕΣ: "Διελκυστίνδα για τις τιμές μεταξύ βιομηχάνων και ΣΕΣΜΕ".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Δευτέρα 11πμ: Η ώρα της απόφασης για την Ιονική".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Μάχη Λάτση - Κωστόπουλου και για τα μεγάλα έργα".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Ιονική: Στα 220 δισ. ο πήχυς από τη διοίκηση της Εμπορικής χωρίς να αποκλείεται... πτώση το Σαββατοκύριακο".

    [7] Ιονική Τράπεζα - Επικείμενη πώληση - Τίμημα

    Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ αναφέρει ότι: "Σύμφωνα με πληροφορίες, ως ικανοποιητικές αναμένεται να θεωρηθούν οι προσφορές που θα κυμανθούν πάνω από 210 δισ. δρχ τουλάχιστον, ενώ θα εξετασθεί και η πιθανότητα αποδοχής προσφοράς με μίνιμουμ τα 200 δισ. δρχ, αλλά αυτό είναι κάτι που θα αποφασισθεί από την Εμπορική το Σαββατοκύριακο".

    (Ι. Π.)


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03 run on Saturday, 22 August 1998 - 11:34:36 UTC