Read the UN Convention on the Rights of the Child (20 November 1989) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 98-08-28

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 28/08/1998


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Διεθνής οικονομική κρίση
  • [3] Εκτελεστικό Γραφείο ΠΑΣΟΚ
  • [4] Κυπριακό
  • [5] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [6] Κρίση στη Ρωσία - Διεθνείς αγορές

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Η κρίση στα διεθνή Χρηματιστήρια, η σύσκεψη για το Κυπριακό και η συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση): Ψυχραιμία. Μαύρο ρεκόρ πτώσης στη Σοφοκλέους

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου): Πως να σώσετε τα χρήματά σας.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Σύσκεψη στο Μαξίμου: Νυστέρι γιατρού σε Σημίτη-Κληρίδη.

    ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ: Κατέρρευσε η ρωσική οικονομία. Φόβος για εκτροπή στη Μόσχα.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Χάθηκαν περιουσίες 1,4τρισ-Κράχ στο ελλην. Χρηματιστήριο

    Η ΑΥΓΗ: Οικονομία: Η αστάθεια κυβερνά τον κόσμο.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Υπόγεια συμφωνία ΝΔ-ΚΚΕ-ΔΗΚΚΙ για να χτυπήσουν τον Σημίτη.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Ρωσικός τυφώνας σαρώνει τη διεθνή οικονομία.

    ΕΘΝΟΣ: Σχέδιο αντι-κράχ. Κλίντον - Ευρώπη - ΔΝΤ επεμβαίνουν.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Οι μετ-οχιές δαγκώνουν τους πελάτες της Σοφοκλέους.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Σεισμός 7,7 Ρίχτερ στο Χρηματιστήριο.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Παιδεία: Δεκάωρο για τους μαθητές.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Ρώσικη ρουλέτα - Βλήμα στη Σοφοκλέους.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Ωρα μηδέν στη Ρωσία. Σχεδιάζεται απομάκρυνση του Γέλτσιν.

    ΕΣΤΙΑ: Τα πάντα ανατρέπονται. Προβληματική πλέον η πορεία προς την ΟΝΕ.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Κλονίζεται η Σοφοκλέους. Η δραχμή αντέχει την πίεση.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Κρίση διαρκείας στις διεθνείς χρηματαγορές.

    ΤΑ ΝΕΑ: Μαύρη μέρα στα Χρηματιστήρια όλου του κόσμου.

    ΝΙΚΗ: Πανικός με βουτιά 7,7% στο ελληνικό Χρηματιστήριο.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Κράχ" για το λαό η Νέα Τάξη Πραγμάτων.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Ρωσική ρουλέτα για δραχμή - μετοχές.

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Ρούβλι - δραχμοφονιάς.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Συγκρατηθείτε. Ο Παπαντωνίου ζητεί να μην πανικοβάλλεστε.

    [2] Διεθνής οικονομική κρίση

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ γράφει οτι "ένα βήμα πριν απο το οικονομικό κράχ βρίσκεται η παγκόσμια οικονομία, εξαιτίας της ρωσικής θύελλας, που σαρώνει το διεθνές νομισματικό σύστημα. Στη Γουώλ Στρήτ, ο Δείκτης κατρακύλησε σε πρωτοφανή επίπεδα και έκλεισε με απώλειες 4,19% σκορπίζοντας τον τρόμο στους επενδυτές. Βουτιά έκαναν και τα ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια. Στην Αθήνα ο Γενικός Δείκτης κατέρρευσε και έκλεισε μέ μείον 7,70%, ενω οι ξένοι θεσμικοί επενδυτές, μετακινώντας κεφάλαια, προκάλεσαν έντονους κλυδωνισμούς στη δραχμή".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ σημειώνει οτι "στα όρια της κατάρρευσης με -7,7% βρέθηκε χθες και το Χρηματιστήριο της Αθήνας, μέσα στον στρόβιλο της ρωσικής κρίσης. Ωστόσο, οι ανησυχίες κυβέρνησης και Τράπεζας της Ελλάδος επικεντρώνονται στα δραχμικά ομόλογα. Οι ξένοι θεσμικοί επενδυτές, που τα αγόραζαν μαζικά, τώρα ρευστοποιούν για να καλύψουν ζημιές στις ξένες αγορές. Ολα πλέον εξελίσσονται σε ενα διεθνές παιχνίδι "ρώσικης ρουλέτας".

    Η ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ τονίζει οτι"το σύνδρομο της βότκας μέθυσε τα διεθνή χρηματιστήρια, τα οποία εξακολουθούν να τρικλίζουν και οδηγούν σε κατάρρευση τη ρωσική οικονομία και σε σχεδόν αναπόφευκτη παραίτηση τον πρόεδρο Γέλτσιν. Τα "απόνερα" της χρηματιστηριακής τρικυμίας σαρωσαν την οδό Σοφοκλέους (ήδη ευάλωτη μετά το φιάσκο με την Ιονική) όπου οι μετοχές "έπιασαν πάτο" (πτώση 7,8%) χωρίς να προβλέπεται σύντομη ανάδυσή τους".

    Τα ΝΕΑ υποστηρίζουν οτι "σε όλα τα Χρηματιστήρια του κόσμου η Πέμπτη 27 Αυγούστου, θα αφήσει τα ίχνη της ως μαύρη μέρα, καθώς η διεθνής χρηματιστηριακή κρίση, που βαθαίνει, προκάλεσε μεγάλη πτώση στις αξίες των μετοχών. Η δίνη συμπαρέσυρε και το ελληνικό Χρηματιστήριο, όπου σημειώθηκε πτώση - ρεκόρ 7.7% ενω συνεχίστηκε η διολίσθηση της δραχμής και η εκροή συναλλάγματος".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ επισημαίνει οτι "εφιαλτικές στιγμές γνώρισε χθες η ελληνική χρηματαγορά, καθώς η "ελεύθερη πτώση" του ρωσικού νομίσματος και η προ των θυρών, κατάρρευση του συγκεκριμένου πιστωτικού συστήματος, λόγω της παγκοσμιοποιήσεως των αγορών, επηρεάζει την Αμερική και πρωτίστως την Ευρώπη, ως εκ τούτου και το ελληνικό Χρηματιστήριο. Κατόπιν τούτου, οι Ελληνες επενδυτές εμβρόντητοι χθες παρακολουθούσαν το γενικό δείκτη της Σοφοκλέους να χάνει 190 περίπου μονάδες και να σημειώνεται ενα "μίνι κράχ".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ υπογραμμίζει οτι "περιουσίες 1,4 τρισ. δραχμών χάθηκαν στη Σοφοκλέους, εξαιτίας του "κράχ" στο Χρηματιστήριο. "Μαύρη Πέμπτη" χθες και ο Γενικός Δείκτης Τιμών των μετοχών βυθίστηκε στο -7,7% αγγίζοντας το μέγιστο επιτρεπόμενο όριο διακύμανσης που ειναι συν-πλην 8%. η εισαγόμενη κρίση παίνρει πλέον ανεξέλεγκτες διαστάσεις καθώς η ρωσική οικονομία βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης ενω χαίνουσες ειναι ακόμη οι πληγές των ασιατικών αγορών".

    Η ΑΥΓΗ εκτιμά οτι "απρόβλεπτες διαστάσεις προσλαμβάνει η διεθνής χρηματιστηριακή κρίση, που τροφοδοτείται απο την ελεύθερη πτώση του ρωσικού νομίσματος, συνεργεί ομως πάντοτε η συνεχιζόμενη κρίση στη Ν. Α. Ασία, ενω φαίνεται πιθανό να προστεθούν και νέες εστίες στη Λ. Αμερική. Χθες ολα τα χρηματιστήρια στην ευρώπη, την Ασία και τη Νέα Υόρκη σημείωσαν πτώση (3-4%) ασυνήθιστη στην ιστορία τους".

    Σύμφωνα με την ΕΣΤΙΑ "εις πλήρη ανατροπήν της οικονομικής πολιτικής και πιθανήν εγκατάλειψιν του στόχου εντάεως της Ελλάδος εις την ΟΝΕ το έτος 2001 φαίνεται να οδηγούν αι νέαι εξελίξεις. Η διεθνής νομισματική κρίσις και το "κατρακύλισμα" όλων των χρηματιστηρίων του κόσμου, εκτιμάται οτι θα έχη καταλυτικάς επιπτώσεις και επι της ελληνικής οικονομίας".

    [3] Εκτελεστικό Γραφείο ΠΑΣΟΚ

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ αναφέρει οτι "αντιμέτωπος με την κριτική των κορυφαίων του ΠΑΣΟΚ για τους χειρισμούς που οδήγησαν στο φιάσκο της Ιονικής, τα κεντροδεξιά σενάρια που αναζωπυρώθηκαν απο τις δηλώσεις του κ. Σκανδαλίδη, αλλά και γιατην εικόνα αντιπαράθεσης της κυβένησης με τον Αρχιεπίσκοπο κ. Χριστόδουλο, βρέθηκε ο πρωθυπουργός στη χθεσινή συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου την πρώτη μετά τις θερινές διακοπές".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) επισημαίνει οτι "τις επικρίσεις στελεχών του Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ, για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης την πώληση της Ιονικής, δέχθηκε ο πρωθυπουργός. Στη χθεσινοβραδυνή συνεδρίαση του καθοδηγητικού οργάνου, τόσο η εσωκομματική αντιπολίτευση οσο και ο Βάσω Παπανδρέου κατηγόρησαν τον Γ. Παπαντωνίου για επιπολαιότητα που θέτει σε δοκιμασία τη χώρα".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ σημειώνει οτι "ανοιχτά διαφώνησε με το χρόνο και το περιεχόμενο του Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Ακης Τσοχατζόπουλος χθες βράδυ στη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου του Κινήματος. Στη συνεδρίαση διατυπώθηκε ακόμη έντονη κριτική απο πολλά στελέχη για τους χειρισμούς στην Ιονική και για άλλες πλυρές της κυβερνητικής πολιτικής και εικόνας, όπως η αντιπαράθεση με τον Αρχιεπίσκοπο και η συζήτηση για την Κεντροδεξιά".

    Το ΕΘΝΟΣ τονίζει οτι "διαφορετική εκτίμηση για το χρόνο διεξαγωγής του Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ εξέφρασε χθες στο Εκτελεστικό Γραφείο του ΠΑΣΟΚ, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Α. Τσοχατζόπουλος, η πλειοψηφία ομως του οργάνου συμφώνησε με την εισήγηση του κ. Σημίτη για πραγματοποίηση του 5ου Συνεδρίου στις 18-21 Μαρτίου".

    [4] Κυπριακό

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ γράφει ότι "η απόφαση ελήφθη, η ανακοίνωση ανεβλήθη. Ο Κ. Σημίτης και ο Γλ. Κληρίδης, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις, απέφυγαν επιμελώς χθες να δηλώσουν κατηγορηματικά ότι οι ρωσικοί πύραυλοι S-300 θα εγκατασταθούν στη Μεγαλόνησο τους προσεχείς μήνες, όπως αρχικά είχε προγραμματιστεί, αφήνοντας με αυτό τον τρόπο σαφέστατα να εννοηθεί ότι στις προθέσεις τους είναι να μην τοποθετηθούν οι πύραυλοι στην προκαθορισμένη ημερομηνία, αλλά να δοθεί περαιτέρω χρόνος για τις διαμεσολαβητικές προσπάθειες".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ σημειώνει ότι "για τα μάτια του κόσμου, οι κυβερνήσεις Αθήνας και Λευκωσίας, εμφανίστηκαν και χτες στη ``φωτογραφία`` στο Μέγαρο Μαξίμου να ομονοούν για να πετύχουν τον κοινό στόχο και να αντιμετωπίσουν τα κοινά προβλήματα. Τα χαμόγελα, ωστόσο, δεν μπορούν να κρύψουν τους διαγκωνισμούς των δύο κυβερνήσεων για το ποιός θα καταβάλει το κόστος της επιλογής για την παραγγελία των ρωσικών πυραύλων".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ αναφέρει ότι "η επανάληψη της δεσμεύσεως της Ελλάδος ότι θα υπερασπισθεί ``στρατιωτικώς την Κύπρο σε περίπτωση απειλής`` από τον πρωθυπουργό κ. Κ. Σημίτη, μετά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Γλαύκο Κληρίδη, και η διαβεβαίωση των δύο πλευρών ότι δεν ελήφθη καμία απόφαση για αναβολή της εγκαταστάσεως των πυραύλων S-300 είχαν ως στόχο να αποκαταστήσουν την κλινισθείσα εμπιστοσύνη της ελληνικής κοινής γνώμης, σχετικώς με τη συνεργασία των δύο χωρών στον αμυντικό τομέα".

    Η ΝΙΚΗ επισημαίνει ότι "σαφή πολιτική στήριξη στον πρόεδρο Κληρίδη, ο οποίος το τελευταίο διάστημα αντιμετωπίζει τις επικρίσεις της κυπριακής αντιπολίτευσης, προσέφερε ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης μετά την κρίσιμη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες στο Μέγαρο Μαξίμου για το Κυπριακό υπό την προεδρία των δύο ηγετών και τη συμμετοχή τωνηγεσιών των υπουργείων Εξωτερικών και Αμυνας Ελλάδας - Κύπρου. Η έκδοση κοινού ανακοινωθέντος είναι ενδεικτική των προθέσεων της Αθήνας, η οποία επαναβεβαίωσε τη δέσμευσή της να υπερασπιστεί στρατιωτικά την Κύπρο σε περίπτωση απειλής".

    Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ υπογραμμίζει ότι "η κύρια πτυχή του Κυπριακού προβλήματος είναι η εισβολή και κατοχή από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις ενός μεγάλου τμήματος του νησιού, γεγονός που από μόνο του αποτελεί πρόβλημα της Διεθνούς Κοινότητας και όχι η εγκατάσταση των S-300. Αυτή είναι η ουσία των δηλώσεων που έκαναν χθες, μετά τη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου, τόσο ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, όσο και ο πρόεδρος της Κύπρου Γλαύκος Κληρίδης, δίνοντας έτσι το ``στίγμα`` της πορείας που θα ακολουθήσουν τα δύο κράτη, από δω και πέρα, στις ``μάχες`` που θα δώσουν σε πολιτικό - διπλωματικό, επίπεδο, αλλά και στα παρασκήνια για την προώθηση μιας ``αξιοπρεπούς`` λύσης στην κυπριακή τραγωδία".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ τονίζει ότι "Μ' ένα τρισέλιδο κοινό ανακοινωθέν που προφανή στόχο είχε να διαμηνύσει ότι Ελλάδα και Κύπρος συναποφασίζουν και ότι κυρίαρχος στόχος τους είναι η επίλυση του πολιτικού προβλήματος και όχι η εγκατάσταση των ρωσικών πυραυλικών συστημάτων στο νησί, η οποία όμως αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα αλλά και επιβεβλημένη ανάγκη εφόσον δεν προχωρεί επαρκώς η ιδέα της απαγόρευσης υπερπτήσεων τουρκικών μαχητικών στο νησί, ολοκληρώθηκε η χθεσινή σύσκεψη υπό τους κυρίους Σημίτη και Κληρίδη στην Αθήνα, η οποία διέψευσε τη σχετική φημολογία των τελευταίων ημερών που ήθελε τους δύο ηγέτες να προσανατολίζονται στην αναβολή της εγκατάστασης των S-300".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ υποστηρίζει ότι "ο γιατρός Βάσος Λυσσαρίδης, πρόεδρος της ΕΔΕΚ, κράτησε τελικά όρθιους τους S-300 και τις κυβερνήσεις σε Λευκωσία και Αθήνα, με την απειλή της παραίτησής του από τον κυβερνητικό συνασπισμό, εάν δεν εγκατασταθούν οι πύραυλοι στην Κύπρο. Αυτή είναι η αλήθεια για το πως φτάσαμε στη χθεσινή σύσκεψη των Αθηνών, πριν από την οποία υπήρξε έντονο παρασκήνιο και συνεχείς διαπραγματεύσεις που ήταν σε εξέλιξη σχεδόν μέχρι την τελευταία στιγμή".

    Σύμφωνα με τον ΑΔΕΣΜΕΥΤΟ ΤΥΠΟ (Ρίζου) "δέσμιοι μιας αμφιλεγόμενης εξωτερικής πολιτικής είναι ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης και ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης. Αυτό τουλάχιστον φάνηκε από τις χθεσινές δηλώσεις και το κοινό ανακοινωθέν των δύο ηγετών, που συναντήθηκαν και συζήτησαν διεξοδικά μια σειρά θεμάτων στο Μέγαρο Μαξίμου".

    (Ι. Π.)

    [5] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Η κρίση στη Ρωσία και οι επιπτώσεις της στις διεθνείς αγορές, η μεγάλη πτώση τιμών κατά 7,70% στο Χρηματιστήριο Αθηνών και οι παρεμβάσεις της Τραπέζας της Ελλάδος στην αγορά συναλλάγματος είναι τα βασικά θέματα του σημερινού οικονομικού τύπου.

    ΓΕΝΙΚΗ Δημοπρασιών: "Η αβεβαιότητα εισβάλλει στην ελληνική οικονομία λόγω της διεθνούς οικονομικής κρίσης".

    ΕΞΠΡΕΣ: "Ελλειμμα ψυχραιμίας - Οι διεθνείς αγορές αναζητούν "αντίδοτο" στη ρωσική κρίση".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Λύγισε" ο Dow Jones - Κυβέρνηση - Αντιπολίτευση: Ψυχραιμία".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Τα ελληνικά ομόλογα πληρώνουν τα "σπασμένα" - Με ρευστοποιήσεις προσπαθούν να περιορίσουν τις ζημιές από Ρωσία".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Σημίτης: Ακολουθούμε τη μοίρα της Ευρώπης - Συνεχίζεται ο συναγερμός στις αγορές".

    [6] Κρίση στη Ρωσία - Διεθνείς αγορές

    Η ΕΞΠΡΕΣ αναφέρει ότι "Ούτε και η Ρωσία δεν θα φανταζόταν το μέγεθος της αναστατώσης που θα προκαλούσε στις διεθνείς αγορές μια οικονομική της κρίση, που στην αφετηρία της είναι πολιτικο-κοινωνική. Στα πρόθυρα της εισαγωγής του ευρώ, η Ευρώπη παρακολουθεί αμήχανα τις συνέπειες στις οικονομίες των χωρών - μελών της από τη ρωσική κρίση και με πραγματικό δέος οικονομικοί αναλυτές διαπιστώνουν ότι το μικρόβιο πέρασε τον Ατλαντικό και πολιορκεί το αμερικανικό χρηματιστήριο σε πρώτη φάση".

    (Ι. Π.)


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03 run on Friday, 28 August 1998 - 8:22:36 UTC