Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 8 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 98-09-02

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 02/09/1998


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Μέτρα για την ελληνική οικονομία
  • [3] Διεθνής οικονομική κρίση
  • [4] Κυπριακό
  • [5] Γενικές εξετάσεις
  • [6] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [7] Διεθνής κρίση - Εκτιμήσεις Παπαντωνίου

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Η διεθνής χρηματιστηριακή κρίση, η οικονομική πολιτική για την κρίση, το Κυπριακό και οι αριστούχοι στις γενικές εξετάσεις για Α. Ε. Ι. και Τ. Ε. Ι. είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Δημόσιο: Χιλιάδες πρόωρες συντάξεις. Θα αναγνωρίζονται οι επαγγελματικές ασθένειες.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): TV: Σόδομα και γόμορρα. Φυλάξτε τα παιδιά σας.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Σε ιδιώτες η Εκκλησία. Επαναστατική απόφαση του Χριστόδουλου για τα οικονομικά.

    ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ: Η ψήφος των κομμουνιστών ρυθμίζει τις πολιτικές εξελίξεις στη.. νέα Ρωσία. Η Δύση εγκαταλείπει στην τύχη τους τη Μόσχα και τον Γιέλτσιν.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Χάθηκαν περιουσίες 6 τρις. "Σοφοκλέους" τραγωδία, διάρκειας.

    Η ΑΥΓΗ: Φόβοι για ύφεση στη διεθνή οικονομία. Κλιμακώνεται η κρίση- Απρόβλεπτη η έξοδος.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Ανοίγει.. μπάρ ο Χριστόδουλος. Καφετέριες για τους νέους με έξοδα της Εκκλησίας.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: "Νιέτ" στον Γιέλτσιν απο τη Γουώλ Στρήτ. Ο Κλίντον δήλωσε οτι δεν θα δώσει χρήματα.

    ΕΘΝΟΣ: Οδυνηρά μέτρα για να μη χαθεί το στοίχημα.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Κρίση μακράς διάρκειας για τσέπες μικρής αντοχής. Δυσοίωνη εκτίμηση για την οικονομία απο Σημίτη-Παπαντωνίου.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Ισορροπία τρόμου στο Χρηματιστήριο. Στον κόσμο των παραισθήσεων πρωθυπουργός και "τσάρος" της Οικονομίας.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Πρόστιμα εξπρές στα αυθαίρετα. Εισπρακτική έφοδος σε 40 ημέρες με Προεδρικό Διάταγμα.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Νύχτα Μόσχας. Βαθαίνει η κρίση, η Ευρώπη ξυπνάει και ζητεί μέτρα και πτώση επιτοκίων.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Πολιτικό παζάρι στα νοσοκομεία. Διόρισαν ως ειδικούς.. γεωπόνους και εκτελωνιστές.

    ΕΣΤΙΑ: Εν συγχύσει τελεί η κυβέρνησις. Πλήρης ασυνεννοησία Σημίτη-Παπαντωνίου.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Ανησυχούν οι τραπεζίτες παρά την άνοδο της Γουόλ. Επισείουν το φάσμα μιας νέας παγκόσμιας ύφεσης.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Εγκαταλείπουν τον Γιέλτσιν ΗΠΑ και Ε. Ε.

    ΤΑ ΝΕΑ: Εχασε 455.000 επιβάτες η Ολυμπιακή. Σε 7 μήνες απο περικοπές και ματαιώσεις.

    ΝΙΚΗ: Ανεξέλεγκτη κρίση. Ακαρπη η συνάντηση Κλίντον-Γέλτσιν.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Διαλύουν ο,τι απέμεινε απο την κοινωνική πρόνοια. Στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής το νομοσχέδιο.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Περιπολούν οι Ράμπο απο αύριο στη Θεσσαλονίκη.

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Χάπι έντ στη Μόσχα.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Καλύτεροι οι μαθητές της "άλλης Ελλάδος".

    [2] Μέτρα για την ελληνική οικονομία

    Το ΕΘΝΟΣ γράφει οτι "η διεθνής οικονομική κρίση βάζει εμπόδια στο δρόμο για την Οικονομική και Νομισματική Ενωση και προκαλεί φόβους παρέκκλισης απο τους στόχους της σύγκλισης. Η κυβέρνηση, στην προσπάθειά της να πετύχει το στόχο και να μη χαθεί το μεγάλο στοίχημα, οδηγείται σε πρόσθετα και οδυνηρά μέτρα για το '99".

    Η ΕΣΤΙΑ αναφέρει οτι "εν πλήρει συγχύσει τελεί η Κυβέρνησις Σημίτη, σχετικώς προς την διεθνήν κρίσιν και την αντιμετώπισιν των επιπτώσεών της επί της ελληνικής οικονομίας. Την ύσγχυσιν αποκαλύπτει μια σειρά αντιφάσεων που παρατηρείται μεταξύ των δηλώσεων του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και εκείνων του κυβερνητικού εκπροσώπου".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ σημειώνει οτι "για να φθάσει ο υπουργός Οικονομικών να ομιλεί περί "οικονομικής κρίσης που θα είναι μακράς διάρκειας" παρ'όλον οτι διατύπωσε και την εκτίμηση οτι "η κατάσταση ελέγχεται" ας περοτεοιμάζεται το πάς... μη έχων και κατέχων Ελληνας να πεί το ψωμί ψωμάκι. Αυτό είανι το συμπερασμα που χωρίς καμιά υπερβολή, μπορεί να συνάγάγει ο κάθε σοβαρά και υπέυθυνα σκεπτόμενος πολίτης αυτού του τόπου, όχι μόνον απο την σχετική με την πορεία της οικονομίας μας, δήλωση, χθές του κ. Παπαντωνίου αλλά και απο το σύνολο των αρνητικών οικονομικών εξελίξεων που προκάλεσε ο ρωσικός τυφώνας".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) υποστηρίζει οτι "υπο το πρίσμα της διεθνούς οικονομικής κρίσης και υπο τη σκιά του φιάσκου της Ιονικής, ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης συναντήθηκε χθές με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας Γιάννο Παπαντωνίου για τελευταία φορά πριν απο την ομιλία του στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης. Οι κκ Σημίτης και Παπαντωνίου συζήτησαν για την πορέια της οικονομίας του χρηματιστηρίου που εκείνη την ώρα σημείωνε δραμαζτική πτώση αλλά και του προγράμματος αποκρατρικοποιήσεων, του μόνου "έργου" που έχει να επιδείξει μέχρι σήμερα η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ τονίζει οτι "γενναία αντισταθμιστικά μέτρα για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες προτίθεται να εξαγγείλει ο πρωθυπουργός απο τη συμπρωτεύουσα, όπως επιβεβαίωσε χθές ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σε μια ύσταση προσπάθεια να μετριαστούν τα επιγενόμενα της κρίσης που μαστίζει τα τελευταία 24ωρα τη διεθνή χρηματιστηριακή αγορά".

    [3] Διεθνής οικονομική κρίση

    Η ΝΙΚΗ γράφει οτι "πολύς θόρυβος για το τίποτα. Κάπως έτσι φαίνεται να εξελίσσεται η συνάντηση Κλίντον -Γέλτσιν στη Μόσχα, η οποία δεν αποδίδει τα αναμενόμενα κι ενώ η κρίση επεκτείνεται ραγδαία στη Λατινική Αμερική. Ο Ρώσος ηγέτης παρέπαιε μπροστά στις κάμερες, ακολουθώντας τα ασταθή βήαμτα της παραπαίουσας οικονομίας της χώρας του. Ο Μπίλ Κλίντον χαμογελούσε πλατιά, αλλά οι διεθνείς χρηματαγορές παραμένουν παγωμένες, καθώς η παγκοσμιοποιημένη κρίση μοιάζει ανεξέλεγκτη".

    Η ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ αναφέρει οτι "πολιτικές παραινέσεις σε μια χώρα, η οποία χρειάζεται απεγνωσμένα οικονομική βοήθεια για να αντιμετωπίσει τη χειρότερη οικονομική κρίση στην μετεπαναστατική ιστορία της ήταν το μόνο που προσέφερε ο Αμερικανός πρόεδρος Κλίντον στον Ρώσο ομόλογό του Μπόρις Γιέλτσιν. Τη στάση της Δύσης, η οποία σχεδόν εγακταλείπει τη Μόσχα στην τύχη της, υπαγόρευσε η νευρικότητα που επικράτησε στις διεθνείς χρηαμταγορές και η κατάρρευση της Wall Street που και χθές γνώρισε έντονες διακυμάνσιες, ακολουθώντας τις πληροφορίες απο τη συνάντηση στο Κρεμλίνο".

    Σύμφωνα με τη ΒΡΑΔΥΝΗ, "η Γουώλ Στρήτ είπε "όχι" στον πρόεδρο της Ρωσίας Μπορίς Γιέλτσιν κάτι που επιβεβαιώθηκε και απο το αποτέλεσμα των συνομιλιών που είχε στη Μόσχα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπίλ Κλίντον. Η άρνηση του Αμερικανού προέδρου να συνδράμει στην παροχή νέων πιστώσεων στη χαοτική ρωσική οικονομία οδήγησε σε ανάκαμψη του Δείκτη Dow Jones (έκλεισε +3,92%), πράγμα που είχε ευμενή αντίκτυπο και στα ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια, τα οποία έκλεισαν με μικρές απώλειες".

    Η ΑΥΓΗ σημειώνει οτι "και χθές τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια συνέχισαν την καθοδική πορεία τους, ενώ στη Ν. Υόρκη και το Τόκιο σημειώθηκε μικρή διόρθωση απο τη σωρευτική πτώση των τελευταίων ημερών. Διεθνείς οργανισμοί και κυβερνήσεις διατύπωναν δυσοίωνες προβλέψεις για την πορεία της διεθνούς οικονομίας. Δεν κρύβουν τους φόβους τους οτι η κρίση μεταφέρεται απο τα χρηματιστήρια (όπου εκδηλώθηκε με αφορμή την αστάθεια στη Ρωσία και την Ασία ) στον χώρο της πραγματικής οικονομίας με αποτέλεσμα η παγκόσμια οικονομία να οδηγείται σε ύφεση".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ υποστηρίζει οτι "ούδεν το ουσιαστικό, προς το παρόν, απο την επίσκεψη Κλίντον στον Γέλτσιν. Η Ε. Ευρώπη μετράει τις συνέπειες της κρίσης (έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο με τρίτες χώρες, πτώση του ρυθμού ανάπτυξης, ύφεση ενόει) και ζητάει μέτρα. Κυρίως τη μείωση των επιτοκίων, με κίνδυνο κόμως διαρροής κεφαλαίων προς ΗΠΑ".

    Κατά την ΑΘΗΝΑΪΚΗ, "ένας πρόεδρος παραπαίει υπο την επήρεια της βότκας. Κι ένας πρόεδρος προστρέχει για να ξεπλύνει τα ανομήματά του και να επιδείξει τη δύναμη της χώρας του. Οι δύο άνδρες (Μπόρις Γέλτσιν και Μπίλ Κλίντον) ακολουθούν τα μεθυσμένα βήαμτα του ρωσικού γίγαντα, ο οποίος απειλείται και απειλεί με κατάρρευση την παγκόσμια οικονομία".

    [4] Κυπριακό

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ γράφει οτι "μέσα σε διάστημα σαράντα ημερών η Αγκυρα στέλνει για δεύτερη φορά τον πρωθυπουργού του Αττίλα στον τόπο του εγκλήματος δείχνοντας με αυτόν τον τρόπο οτι όχι μόνο περιφρονεί κάθε έννοια δικαίου αλλά και οτι η ένταση στη Μεγαλόνησο και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι ο μοναδικός τρόπος προκειμένου να επιτύχει τη νομιμοποίηση της εισβολής και της κατοχής".

    ΤΑ ΝΕΑ αναφέρουν οτι "εν γνώσει και με τη συγκατάθεση των Αμερικανών διατυπώθηκε η πρόταση Ντενκτάς για Συνομοσπονδία στην Κύπρο. Συγχρόνως αποτελεί την τουρκική απάντηση στις επανειλημμένες εκκλήσεις της Ουάσιγκτονπρος την Αγκυρα για κάποια κίνηση στο Κυπριακό".

    Ο ΛΟΓΟΣ σημειώνει οτι "απορρίπτουν Αθήνα και Λευκωσία την πρόταση Ντενκτάς, που υποστηρίζεται απο την Αγκυρα, για λύση συνομοσπονδίας στην Κύπρο. Την ίδια στιγμή, η Ουάσιγκτον βλέπει με.. καλό μάτι το ενδεχόμενο μιας τέτοιας λύσης. Πρόταση την οποία απορρίπτει και η Ευρωπαϊκή Ενωση η οποία εμμένει στις θέσεις για λύση μέσω του ΟΗΕ".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) υποστηρίζει οτι "ούτε ναί ούτε όχι είπαν μέχρι στιγμής οι "ισχυροί σύμμαχοί μας" στην εξοργιστική πρόταση του Ραούφ Ντενκτάς. Εκπρόσωποι του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αλλάκαι της Ευρωπαϊκής Ενωσης ερωτήθησαν σχετικά και απέφυγαν να λάβουν ξεκάθαρη θέση απέναντι στην τουρκική ιδεά για "συνομοσπόνδιακή λύση" λέγοντας οτι πρέεπι να τη μελετήσουν και αποδεικνύοντας εκ νέου το ιδιαίτερα "ευρύ" πνεύμα τους έναντι του εισβολέα".

    Σύμφωνα με την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, "στο κενό έπεσε ο τουρκικός ελιγμός με την πρόταση περί "χαλαρής" συνομοσπονδίας στην Κύπρο. Η ΕΕ η Γαλλία αλλά και η Κίνα και η Βρετανία απέρριψαν την τουρκική πρόταση που υπεβλήθη δια του Ραούφ Ντενκτάς αναγνωρίζοντας οτι αυτή αποσκοπέι στην καταστρατήγηση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Αντιθέτως οι ΗΠΑ, μολονότι δεν έσπευσαν να την αποδεχθούν ασμένως ετήρησαν στάση που κρίνεται απο την κυπριακή κυβέρνηση ως "μη ικανοποιητική".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ εκτιμά οτι "αμερικανικό δάκτυλο πίσω απο την πρόταση Ντενκτάς για τη δημιουργία Συνομοσπονδίας στην Κύπρο "διακρίνουν" Αθήνα και Λευκωσία και προετοιμάζονται για έναν ακόμη "κρίσιμο" γύρο διπλωματικών διαβουλεύσεων υπο την αιγίδα Αμερικανών διαμεσολαβητών οι οποίοι αναμένεται να αξιοποιήσουν τις "ιδέες" του Τουρκοκύπριου ηγέτη".

    [5] Γενικές εξετάσεις

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει πως "ότι στα ελληνικά πανεπιστήμια οι τελευταίοι κλείνουν την πόρτα με βαθμολογία 8,9 είναι ένα δυνατό σόκ. Οτι όμως τις πόρτες των ελληνικών πανεπιστημίων και μάλιστα των "καθηγητικών" σχολών οι πρώτοι που μπαίνουν τις ανοίγουν με βαθμολογίες κάτω απο 14 είναι ισχυρό ηλεκτροσόκ, απο το οποίο για να συνέλθει το εκπαιδευτικό σύστημα θα χρειαστούν μακροχρόνιες επεμβάσεις".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ αναφέρει οτι "η πρωτιά είναι γένους θηλυκού και προτίμησε, γι'άλλη μια χρονιά φέτος, τα κορίτσια. Οπως προτίμησε - επίσης για πολλοστή φορά-την επαρχία, τα δημόσια σχολεία και τους παλαιούς υποψηφίους οι οποίοι συμμετείχαν για δεύτερη ή τρίτη χρονιά στις Γενικές Εξετάσεις".

    Σύμφωνα με την ΕΞΟΥΣΙΑ, "η κατακόρυφη πτώση των βάσεων που σημειώθηκε σε όλες τις δέσμες ευνόησε τους υποψήφιους που συμμετέιχαν στις Γενικές Εξετάσεις για δεύτερη ή τρίτη συνεχή φορά, επιβεβαιώνοντας και τη λαϊκή ρήση: ο νέος είναι ωραίος, αλλά ο παλιός είναι... αλλιώς. Υστερα απο την επεξεργασία των στατιστικών στοιχείων, τα οποία έδωσε χθές στη δημοσιότητα το υπουργείο Παιδείας προκύπτει οτι απο τους 430 υποψήφιους, που κατέκτησαν τις δύο πρώτες θέσεις στις σχολές και τμήματα των ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας, οι 253 είναι απόφοιτοι προηγούμενων ετών".

    (Γ. Π.)

    [6] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Οι εκτιμήσεις Παπαντωνίου για τη διεθνή κρίση, η πτώση τιμών κατά 3,81% στο Χρηματιστήριο Αθηνών, η προκήρυξη του νέου διαγωνισμού για την πώληση των ΚΑΕ, η επικείμενη ομιλία του πρωθυπουργού στην ΔΕΘ και η άνοδος του δείκτη τιμών στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης είναι τα βασικά θέματα του σημερινού οικονομικού τύπου.

    ΓΕΝΙΚΗ Δημοπρασιών: "Θα επιτευχθούν οι στόχοι διαβεβαιώνει ο υπούργος Εθνικής Οικονομίας".

    ΕΞΠΡΕΣ: "Παλεύουν οι αγορές - Ανέκαμψε ο Dow Jones - Φρένο της πτώσης στην Ευρώπη".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Σκωτσέζικο ντους - Απότομη άνοδος του Dow Jones 3,82%".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Με το βλέμμα στραμμένο σε Μόσχα και Dow Jones - Εντυπωσιακή ανάκαμψη +3,82% στη Wall Street".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Βάθος και διάρκεια βλέπει η κυβέρνηση στην κρίση - Ετοιμη για μέτρα στα μέτωπα του πληθωρισμού και των επιτοκίων"

    [7] Διεθνής κρίση - Εκτιμήσεις Παπαντωνίου

    ΤΟ ΚΕΡΔΟΣ αναφέρει ότι: "Εξερχόμενος χθες του Μεγάρου Μαξίμου, ο ΥΠΕΘΟ, Γιάννος Παπαντωνίου, επεσήμανε ότι η διεθνής οικονομική κρίση, η οποία θα είναι μακρά, δημιουργεί πρόσθετα προβλήματα και στην ελληνική οικονομία, αλλά η αντιμετώπιση τους δεν θα οδηγήσει σε ανατροπή βασικών επιλογών που έχει κάνει η κυβέρνηση στον τομέα της οικονομίας".

    (Ι. Π.)


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03 run on Wednesday, 2 September 1998 - 8:01:35 UTC